Dodaj do ulubionych

Dwa bratanki

17.08.22, 18:19
Nareszcie mamy opinie z Der Spiegla o odrzanskiej katastrofie ekologicznej:

Ist die Brackwasseralge Prymnesium parvum der Übeltäter? Forschende haben sie in der Oder entdeckt, sie könnte das Fischsterben ausgelöst haben. Offenbar konnte sich die Alge durch den erhöhten Salzgehalt im Fluss stark vermehren. (Hier mehr dazu.)

Ob die Alge wirklich Giftstoffe produziert hat, müsse aber noch nachgewiesen werden, sagte ein Gewässerökologe der Nachrichtenagentur dpa. Für den Menschen sei das Toxin der Alge aber ungefährlich. Für den Fachmann besteht ein klarer Zusammenhang zwischen einer Salzeinleitung und der Algenentwicklung. Er persönlich glaube nicht an einen Unfall, sagte er.
­
­Auch die Brandenburger Landesregierung geht davon aus, dass das große Fischsterben in der Oder nicht nur natürliche Ursachen hat. »Das können wir getrost ausschließen, sonst würden sich die hohen pH-Werte und der erhöhte Sauerstoffgehalt und vieles andere mehr nicht erklären«, sagte Ministerpräsident Dietmar Woidke – und erneuerte seine Kritik an den polnischen Behörden. Er sei »tief enttäuscht«, so spät informiert worden zu sein.

Dabei registrierte auch das Brandenburger Umweltamt schon Anfang August, dass sich das Wasser der Oder verändert, wie meine Kollegen Philipp Kollenbroich und Hannes Schrader sowie meine Kollegin Julia Merlot berichten. Doch die Behörde blieb tatenlos – obwohl in Polen massenhaft tote Fische gefunden wurden. »Deutsche Politiker waren schnell mit Schuldzuweisungen in Richtung Polen«, sagt Philipp. »Doch offenbar hat hier weder das Frühwarnsystem noch das Krisenmanagement funktioniert. Wieder einmal scheint Deutschland einer großen Katastrophe nicht gewachsen.«

Dane techniczne sa takie, ktore pokazalem w innym watku. W krotkim tlumaczeniu moze sa troche winne algi, ktorych toksyny sa szkodliwe dla ryb ale nie dla ludzi. Ale winnymi sa prawdopodobnie ludzie, ktorzy rzeke zanieczyscili tak, ze algi sie rozmnozyly. Takze niemieckie wladze (z Brandenburga wladze lokalne) niewiele robily i oskarzaly polskie wladze o nicnierobstwo zamiast ruszyc niemieckimi tylkami i cos zrobic.

Wyglada na to, ze Spiegel sadzi, ze wart Paca Palaca i Palac Paca.

PF
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Dwa bratanki 17.08.22, 20:19
      polski_francuz napisał:

> Ale winnymi sa prawdopodobnie ludzie, ktorzy rzeke zanieczyscili tak, ze algi sie rozmnozyly.

Dlatego trzeba głosować na Tuska, który glony zaatakowałby rtęcią, albo Trzaskowskiego, który spuściłby miliony litrów ścieków miejskich..
    • boomerang Re: Dwa bratanki 17.08.22, 23:54
      Deutsche Wirtschaft.
      • polski_francuz Re: Dwa bratanki 18.08.22, 08:54
        boomerang napisał:

" Deutsche Wirtschaft."

Nobody is perfect...ale za te sniete ryby kilku winnych trzeba surowo ukarac!

PF
        • qwardian Re: Dwa bratanki 18.08.22, 09:12
          Przede wszystkim trzeba ukarać Francę za pożary..
          • polski_francuz Starosc nie radosc 18.08.22, 09:50
            qwardian napisał:

" Przede wszystkim trzeba ukarać Francę za .." przyjaznienie sie ze szkopami.

PF

P.S. Helmut czy nie mozesz rozmawiac z kallka i trzymac sie zdala od moich wpisow? Nie wiem czys glupi, czys stary, czys mentalnie chory...ale ani to "dowcipne" branie sie za naziola ani te powtarzajace sie obelgi wobec Francuzow jakos do mnie nie przemawiaja. W ogrodku jest troche sucho wez wiec podlej rosliny. Mozesz wody z Warty uzyc. Zobaczymy rezultaty .

PF
            • qwardian Re: Starosc nie radosc 18.08.22, 10:06
              Wygaszanie nieżyczliwych użytkowników odbywa się na poziomie Moje Forum, (ustawienia, znajomi, opcja - Dodaj nieprzyjaciela - wpisz jego login)..
              • polski_francuz Re: Starosc nie radosc 18.08.22, 10:44
                qwardian napisał:

" Wygaszanie nieżyczliwych użytkowników odbywa się na poziomie Moje Forum, (ustawienia, znajomi, opcja - Dodaj nieprzyjaciela - wpisz jego login).."

Nie ma tam nic o gluptakach. Wiec lepiej wez se na wstrzymanie.

PF
                • qwardian Re: Starosc nie radosc 18.08.22, 10:56
                  Komentuję Twoje wpisy PF ponieważ są bardzo pouczające, kreatywne i rzetelne. Z pozycji balkonu w Loży Szyderców są również bardzo dowcipne, dlatego mam zabawy po same pachy.
                  • polski_francuz Donnant donnat 18.08.22, 11:02
                    qwardian napisał:

"Komentuję Twoje wpisy PF ponieważ są bardzo pouczające, kreatywne i rzetelne. Z pozycji balkonu w Loży Szyderców są również bardzo dowcipne, dlatego mam zabawy po same pachy.
                    "

Poczucie humoru, bo to na nie sie powolujesz kazdy ma rozne. Dlatego lepiej unikac obelg i obrazliwych okreslen jak n.p. Franca. Jak? Ano ustaw sie w pozycji czytajacego i sam ocen czy Cie obelga nie dotknie. Jak nie to pisz dalej. Jak tak, to lepiej nie pisz.

Capito?

PF
                    • qwardian Re: Donnant donnat 18.08.22, 11:23
                      Francowaty, to nie ja jestem autorem tego określenia, tylko Dana33, BTW bardzo miła osoba, którą źle traktowałeś.,.
                      • polski_francuz Jod pomaga! 18.08.22, 11:41
                        qwardian napisał:

" Francowaty, to nie ja jestem autorem tego określenia, tylko Dana33, BTW bardzo miła osoba, którą źle traktowałeś.,."

Szkopowaty, Niemcy, w odroznieniu od Francuzow, mordowali Zydow podczas 2 ws. i wlazenie im w zad niewiele pomoze na ubytki w pamieci.

Bierz jod, pomaga na pamiec i pomoze na chmure z Zaporoza.

PF
                        • boomerang Re: Jod pomaga! 18.08.22, 11:44
                          Francuzi byli wtedy OK. Oni tylko wydawali swoich Żydów Niemcom do zamordowania.
                          • oleg3 Re: Jod pomaga! 18.08.22, 11:47
                            I pomagali w transporcie. Zasługi francuskich kolei w ostatecznym rozwiązaniu kwestii żydowskiej są trudne do przecenienia.
                          • qwardian Re: Jod pomaga! 18.08.22, 11:58
                            boomerang napisał:

> Francuzi byli wtedy OK. Oni tylko wydawali swoich Żydów Niemcom do zamordowania

Wojna o władzę nad światem jest bezkompromisowa, wolę pruską wizję świata, ale wyznaję żydowską Jezusa.
                            • boomerang Re: Jod pomaga! 19.08.22, 00:11
                              wolę pruską wizję świata, ale wyznaję żydowską Jezusa.

Jezusa wizja świata nie była żydowska, bo Jezus nie spełnił ich wymagań i zamiast realnego królestwa na Ziemi oferował im wirtualne królestwo niebieskie.
                          • polski_francuz Re: Jod pomaga! 18.08.22, 12:13
                            boomerang napisał:

" Francuzi byli wtedy OK. Oni tylko wydawali swoich Żydów Niemcom do zamordowania"

W czesci okupowanej Francji. I tam wladze mieli Niemcy i oni za morderstwa masowe Zydow odpowiadaja. W czesci nieokupowanej schronilo sie wielu Zydow. Znam weterynarza, ktorego rodzina tak wlasnie postapila.

Podobnie postepowalo ciemnoniebieska policja w Polsce, wiec lepiej dziobem nie trzaskac, jak te koguty.

PF
                            • qwardian Re: Jod pomaga! 18.08.22, 12:23
                              Marek Edelman również uczestniczył w transporcie Żydów na Umschlagplatz, ale wątpię, że nosił granatowy mundur..
                              • boomerang Re: Jod pomaga! 19.08.22, 02:00
                                Poeta Icchak Kacenelson twierdził że w okupowanej Polsce najgorsza była policja żydowska "zbiry okrutne i dzikie".
                            • oleg3 Re: Jod pomaga! 18.08.22, 12:44
                              polski_francuz napisał:

> Podobnie postepowalo ciemnoniebieska policja w Polsce, wiec lepiej dziobem nie
                              > trzaskac, jak te koguty.

Tylko, że to była formacja niemiecka, profesorze.

Wirtualny Sztetl

Granatowa policja – potoczna nazwa Policji Polskiej Generalnego Gubernatorstwa, funkcjonującej w czasie okupacji niemieckiej w latach 1939–1945. Była to policja komunalna, podporządkowana niemieckiej policji porządkowej (tzw. Orpo, Ordnungpolizei). Rekrutowała się z przymusowo wcielonych funkcjonariuszy przedwojennej Policji Państwowej. Granatowi policjanci uczestniczyli m.in. w deportacjach ludności, zwalczaniu „czarnego rynku”, izolowaniu Żydów w gettach. Część funkcjonariuszy należała do komórek konspiracyjnych państwa podziemnego, przekazując informacje na temat działań niemieckich służb porządkowych.
                              • qwardian Re: Jod pomaga! 18.08.22, 12:51
                                Polatschken za to bardzo chętnie zakładali mundurki UB, SB und sowieckiej armii..
                              • oleg3 Re: Jod pomaga! 18.08.22, 13:20
                                Lektura dla profesora

www.salon24.pl/u/siukumbalala/1150351,16-07-1942-paryz-polowanie-z-nagonka-przypominamy,2
                                To nowoczesne autobusy, z centralnym wejściem, skórzanymi siedzeniami i przedziałami I i II klasy. To jest Francja, tu musi być elegancko. W stan pełnej mobilizacji postawiono całą paryską policję : żandarmerię i patrole zmotoryzowane, patrole piesze, detektywów i tajniaków. Nie zapomniano nawet o policji sądowej i komornikach. Zawieszono zajęcia w paryskiej akademii policyjnej. Elewi akademii policyjnej biorący udział w obławie mieli dodatkowo zaliczone zajęcia z pracy w terenie. Prawidłowo wyszkolony policjant musi mieć przecież pojęcie o metodach i technikach aresztowań. Wszyscy, ponad 9 tysięcy osób, w tym 3,5 tysiąca ochotników PPF ( francuscy faszyści ) czekało na godzinę zero. Spodziewany połów to 27,388 paryskich Żydów, tyle wychodziło z tzw. kartoteki Tularda, przygotowanej przez wysokiego urzędnika paryskiej prefektury policji, Andre Tularda.
    • felusiak1 Re: Dwa bratanki 18.08.22, 09:20
      Jak będziesz miał basen to bedziesz wiedzial skąd biorą się algi i winnego nie znajdziesz.
      • polski_francuz Re: Dwa bratanki 18.08.22, 12:14
        felusiak1 napisał:

" Jak będziesz miał basen to bedziesz wiedzial skąd biorą się algi i winnego nie znajdziesz."

Rozwazam, ale mam inne, inwestycje przed basenem.

PF

• felusiak1 Re: Dwa bratanki 18.08.22, 23:05
          Nie rozważaj. Ja byłbym sklonny zasypać swój basen ale to zdejmuje 30-40 tysiecy z wartosci to sie meczę.
          Miałem mustard algae, taki żólty pył na scianach. Pozbyłem się i teraz mam wykwity black algae a to okropnie cięzkie do likwidacji. To się męczę. Podobno to wina wyjatkowo goracego lata. Faktycznie od kończmaja temperatura w dzień nie spada poniżej 38 stopni i kompletny brak deszczu aż do dzisiaj. Wlasnie zacząl padać deszcz.
          • polski_francuz Re: Dwa bratanki 19.08.22, 09:20
            felusiak1 napisał:

" Nie rozważaj. Ja byłbym sklonny zasypać swój basen ale to zdejmuje 30-40 tysiecy z wartosci to sie meczę."

Ales bankier, kurde. Moze jacuzzi zatem? Woda sie rusza i pieni ruchem turbulentnym i algi dostaja na co zasluguja...

PF

• felusiak1 Re: Dwa bratanki 20.08.22, 19:28
              Jak sia pieni to pH idzie do góry i trzeba kwas lać a to z kolei obniża alkalinity i trzeba sode sypać.
              • boomerang Re: Dwa bratanki 21.08.22, 00:30
                To podobnie jak z pH krwi - powinno wynosić 7.4. Gdy spadnie poniżej 7.35, organizm jest zakwaszony i wtedy może pojawić się podagra, oraz psuje się wzrok. Wtedy należy pić sodę NaHCO3 z wodą i sokiem z cytryny dla smaku i witaminy C. W ten sposób za jednym zamachem wyleczyłem zgagę, podagrę, oraz mogę oglądać TV bez okularów po raz pierwszy od 30 lat. Jako bonus nie piję już alkoholu, bo samopoczucie mam lepsze i nie potrzebuję poprawiać drinkami. pH krwi powyżej 7.45 też nie jest dobre, ale mnie to nie dotyczy. Lekarze o tym nie wiedzą i na takie dolegliwości jak zgaga albo podagra przepisują bardzo szkodliwe medykamenty, które trzeba zażywać do końca życia, tak jak tabletki na nadciśnienie. To szaleństwo, ale też i znakomity biznes.
    • t_ete A co Ty sadzisz? 18.08.22, 14:19
      polski_francuz napisał:

> Wyglada na to, ze Spiegel sadzi, ze wart Paca Palaca i Palac Paca.

"Szokujące informacje o olbrzymim skażeniu Odry urzędnicy w Warszawie mieli już na początku sierpnia. Tak wynika z dokumentów, do których dotarli dziennikarze RMF FM. Inspektorzy Ochrony Środowiska z Wrocławia już pod koniec lipca badali skażenie Odry. Oficjalne pismo w tej sprawie wysłali do GIOŚ 3 sierpnia. Tego samego dnia Główny Inspektor Ochrony Środowiska polecił wojewódzkim inspektorom objęcie sprawy szczególnym nadzorem.

Dokumenty, do których dotarli dziennikarze RMF FM, to korespondencja między urzędnikami, szczegółowe wyniki pierwszych badań, a także harmonogram działań inspektorów ochrony środowiska od 28 lipca.

Wnika z nich, że pismo o zatruciu Odry trafiło do Głównego Inspektora Ochrony Środowiska 3 sierpnia.

W dokumentach napisane jest, że pierwsze próbki wody z Odry pobrano w trzech miejscach niedaleko Oławy 28 lipca. W dwóch z nich wykryto mezytylen, substancje toksyczną dla ryb.

Nie przesądzono jednak, czy było go wystarczająco dużo, by wywołać katastrofę na taką skalę.

Wyniki tych pierwszych badań wskazują też na nienaturalnie wysoki poziom nasycenia tlenem.

"Możliwe, że do wody przedostała się substancja o właściwościach silnie utleniających" - piszą urzędnicy.

Kolejne próbki pobrano 1 i 2 sierpnia.

Co bardzo ważne, wszystkie te informacje 3 sierpnia trafiły prosto do Warszawy, do Głównego Inspektora Ochrony Środowiska, który polecił nadodrzańskim inspektorom objęcie sprawy szczególnym nadzorem.

To - jak zauważa dziennikarz RMF FM Paweł Balinowski - rodzi kolejne pytania: czy główny inspektor od razu poinformował resort środowiska i rząd, czy zwlekał z przekazaniem tych informacji.

www.rmf24.pl/raporty/raport-katastrofa-ekologiczna-odra/news-wroclaw-alarmowal-gios-o-zagrozeniu-na-odrze-rmf-fm-dotarl-d,nId,6228311#crp_state=1
      W zalinkowanym materiale - dokumenty.

Tymczasem ......................

"Nieudacznicy z opozycji pouczają innych" — taki pasek ukazał się oczom widzów, którzy w środę
      (17.08.2022) oglądali wydanie "Wiadomości" o 19:30. Mowa była teoretycznie o katastrofie
      ekologicznej w Odrze, tak naprawdę jednak materiał był poświęcony działaniom prezydentów
      Warszawy i Gdańska — Rafała Trzaskowskiego i Aleksandry Dulkiewicz —
      choć miasta, którymi zarządzają, nad Odrą położone nie są."

...........................................................................................................................................................................................

Linia pisowskiej propagandy w TVP mocno sie trzyma. Przeciez nie po to pakuja w 'publiczne
      medium' niewyobrazalna kase by jacys dziennikarze wytropili to co reporterzy z RMF.

Nie wiem co powiedzieliby na to dziennikarze ze 'Szpigla" ale przypuszczam, ze byliby
      nieco zaskoczeni gdyby porownali info o katastrofie w Odrze, ktore sa w prywatnych mediach
      z tymi 'informacjami', ktore lansuje publiczne medium oraz wszelkie media utrzymywane
      z kasy z panstwowych spolek.

Zaskakujace dla mnie jest tylko to, ze ludzie, ktorzy ... teoretycznie.... maja dostep do roznych
      mediow - wybieraja te, ktore zajete sa 'patrzeniem na rece' opozycji a nie 'patrzeniem na rece wladzy",
      ktora - rzadzac - bierze na siebie odpowiedzialnosc za swoje decyzje.
      I ktora od poczatku swoich rzadow - robila wiele by miec tej wladzy jak najwiecej ...

tete
      • polski_francuz Spiegelleser wissen mehr 18.08.22, 14:43
        t_ete napisała:

" Szokujące informacje o olbrzymim skażeniu Odry urzędnicy w Warszawie mieli już na początku sierpnia. Tak wynika z dokumentów, do których dotarli dziennikarze RMF FM."

Co ja sadze? Ano o zatruciu, sadze, ze wystapilo wiele czynnikow jednoczesnie. Byli truciciele, ktorzy sadzili ze mozna truc jak zwykle. A niski poziom wody, czyli mala jej objetosc spowodowaly zwiekszenie koncentracji trucizn i katastrofe ekologiczna.

O prasie? Ano sadze, jak i Ty, ze sie przez cale publiczne zycie walczy o dobra opinie. I maly wypadek powoduje wielka i dlugotrwala strate. Wystarczy poczytac, jak dlugo mnie (i Spiegla) felusiak atakuje za klamliwego reportera - Relotiusa. Nie ma wiele rzeczy cenniejszych niz dobra opinia. I wybor PiSu by zniszczyc wiarygodnosc polskich mediow jest wyborem nieuczciwego czlowiela i nieuczciwego lidera.

Co mnie najbardziej deprymuje, ze Polacy jakos akceptuja tych nieuczciwych ludzi i ich wybieraja et encore et encore. Uczymy sie przeciez tej samej polskiej historii i wiadomo czego powinno sie unikac i do czego bledy prowadza.

Pewnie latwo mi mowic, powiesz pewnie. Ano wcale nie latwo. Chcialbym, jak wielu emigrantow, by mi Polska i Polacy swiecili na firnamencie niebiekim. A zamiast tego widze powtorke z historii.

Eh, tête (:

PF
        • t_ete Re: Spiegelleser wissen mehr 18.08.22, 15:46
          polski_francuz napisał:

> Co ja sadze? Ano o zatruciu, sadze, ze wystapilo wiele czynnikow jednoczesnie.
          > Byli truciciele, ktorzy sadzili ze mozna truc jak zwykle. A niski poziom wody,
          > czyli mala jej objetosc spowodowaly zwiekszenie koncentracji trucizn i katastro
          > fe ekologiczna.

Ten wniosek jest chyba na pierwszym planie. Plus jeszcze podejrzenie toksycznych
          dla ryb i mieczakow bytujacych w Odrze - alg, ktore "namnozyly sie" w zasolonym
          zbiorniku wodnym ... a skad zasolenie to juz chyba wszyscy wiedza.

> O prasie? Ano sadze, jak i Ty, ze sie przez cale publiczne zycie walczy o dobra
          > opinie. I maly wypadek powoduje wielka i dlugotrwala strate. Wystarczy poczyt
          > ac, jak dlugo mnie (i Spiegla) felusiak atakuje za klamliwego reportera - Relot
          > iusa. Nie ma wiele rzeczy cenniejszych niz dobra opinia. I wybor PiSu by zniszc
          > zyc wiarygodnosc polskich mediow jest wyborem nieuczciwego czlowiela i nieuczci
          > wego lidera.

Ciekawe, ze 'klamliwego reportera' latwiej Felusiakowi dostrzec poza TVPwink

> Co mnie najbardziej deprymuje, ze Polacy jakos akceptuja tych nieuczciwych ludz
          > i i ich wybieraja et encore et encore. Uczymy sie przeciez tej samej pol
          > skiej historii i wiadomo czego powinno sie unikac i do czego bledy prowadza.

Widocznie Polacy (w sporej czesci) sa jak ten gooowniarz, ktory przy kazdym
          wiekszym mrozie sprawdza jezykiem klamke bo zapomnial czym to sie konczy.
          A potem beczy, ze auaaa!

> Pewnie latwo mi mowic, powiesz pewnie. Ano wcale nie latwo. Chcialbym, jak wiel
          > u emigrantow, by mi Polska i Polacy swiecili na firnamencie niebiekim. A zamias
          > t tego widze powtorke z historii.

Wcale nie mysle, ze latwo.
          Wiem, ze Polsce zyczysz jak najlepiej.

tete
          • boomerang Re: Spiegelleser wissen mehr 20.08.22, 00:55
            Wiem, ze Polsce zyczysz jak najlepiej.

Co nie znaczy że czuje się Polakiem, bo gdyby tak było to by używał polskiej czcionki.
            • polski_francuz Re: Spiegelleser wissen mehr 20.08.22, 10:01
              boomerang napisał:

" Co nie znaczy że czuje się Polakiem, bo gdyby tak było to by używał polskiej czcionki."

Czuje sie polskim francuzem. I jako Francuz cierpie ciagle nad oszustwem na miliardy dolcow za nasze, europejskie U-boaty. Oszukali nas ci ci z chinskiej kolonii niezadlugo i poki co pod okupacja amerykanska...

PF
              • boomerang Re: Spiegelleser wissen mehr 20.08.22, 10:39
                Wasze u-booty okazały się być poniżej naszych standardów. Niemniej jednak honorowo zapłaciliśmy wam odszkodowanie. Zresztą cała sprawa już została załagodzona przez naszego nowego premiera podczas wizyty w Paryżu. Konkubina naszego premiera była wniebowzięta gdy prezydent Francji pocałował ją w rękę. Prosta dziewucha z farmy nie przyzwyczajona do takiego szarmanckiego traktowania przez mężczyznę.
                • qwardian Re: Spiegelleser wissen mehr 21.08.22, 11:19
                  Kupiłbym U-Boota od Francy, bo każdy ma Putina w środku i załogę rosyjską w sam raz na cyrk i kabaret jak ten z Caracalami..
                  • polski_francuz W srodku czy w zadzie 21.08.22, 11:31
                    qwardian napisał:

"...bo każdy ma Putina w środku..."

W odroznieniu of szkopow i szkopoidalnych, ktorzy Putinowi w zad weszli. A ze Putin ma hemoroidy to ich stamtad wydrapal. I musza biedniency teraz w ogrodkach pracowac.

PF
    • t_ete "Przyczyna naturalna" 19.08.22, 15:31
      polski_francuz napisał:

> Dane techniczne sa takie, ktore pokazalem w innym watku. W krotkim tlumaczeniu
      > moze sa troche winne algi, ktorych toksyny sa szkodliwe dla ryb ale nie dla lud
      > zi. Ale winnymi sa prawdopodobnie ludzie, ktorzy rzeke zanieczyscili tak, ze al
      > gi sie rozmnozyly.

"Przyczyna naturalna" wg. minister Moskwy - bo algi. Zlote algi wykryto w probkach
      pobranych 12 sierpnia .... ale badania trwaja bo gatunkow alg sa tysiace. To na dzisiejszej konferencji.
      Jakos nic nie bylo o tym - co spowodowalo, ze ten mikrogatunek zaczal rozwijac sie w rzece
      choc naturalnym srodowiskiem dla zlotej algi jest slona a nie slodka woda.

Pytanie o to czy w pobranych WCZESNIEJ probkach wykryto zlote algi... brak odpowiedzi.

Pytanie czy pobrano probki w Krzyzanowicach (duza zlewnia na gornej Odrze) ... b. zdenerwowana
      minister Moskwa mowi zeby nie rozpowszechniac fejkniusow, to pewnie konkurencja (???) dziala
      i mowi tez zeby ... polegac na tym co 'my mowimy' ...

To bylo proste pytanie. Wystarczylaby odpowiedz 'tak' lub 'nie', ewentualnie jesli 'tak' - to kiedy te
      probki pobrano.

Na stronie Instytutu Ekologii Słodkowodnej i Rybactwa Śródlądowego Leibniza (IGB) w Berlinie - mozemy przeczytac w jezyku polskim pierwsza czesc raportu sporzadzonego przez naukowcow badajacych probki pobrane z Odry.
      (...)
      "Gatunek glonów występuje właściwie wyłącznie w wodzie słonawej i wymaga takiego poziomu soli, który naturalnie w ogóle nie występuje na zagrożonym odcinku Odry. W oficjalnej stacji pomiarowej Państwowego Urzędu Ochrony Środowiska we Frankfurcie nad Odrą od około dwóch tygodni mierzone są jednak znacznie podwyższone, nienaturalne ładunki soli, które musiały powstać w górnym biegu rzeki. Masowy wzrost glonów spowodował również znacznie podwyższone odczyty dla tlenu, pH i chlorofilu. W górnym biegu Odry i jej dopływów znajduje się wiele zapór, gdzie praktycznie nie występuje wymiana wody, zwłaszcza przy obecnych niskich jej stanach. Jeśli silnie zasolona, ciepła i bogata w składniki odżywcze woda, tak jak ta pochodząca ze zrzutów przemysłowych, miałaby dłuższy czas zalegać w takich zbiornikach, byłoby to równoznaczne z bioreaktorem do hodowli tego typu glonów", wyjaśnia naukowiec z IGB, dr Jan Köhler, który prowadzi badania nad glonami.
      (...)
      Naukowcy z IGB przeanalizowali próbki wody z Odry m.in. pod kątem występowania glonów, ponieważ wiadomo, że niektóre glony produkują toksyczne substancje. Najczęściej występujący gatunek został wstępnie zidentyfikowany mikroskopowo jako Prymnesium parvum, który znany jest z tworzenia i wydzielania silnych toksyn. Jednak analizy genetyczne są jeszcze w toku. W próbkach stwierdzono ponad 100 000 komórek Prymnesium na mililitr, choć stężenie to zostało już rozcieńczone przez dopływ Warty. Obecnie trwa liczenie kolejnych próbek. Skutki działania toksyn produkowanych przez Prymnesium są szczególnie groźne dla zwierząt oddychających skrzelami, takich jak ryby lub małże, a także dla płazów. Toksyny atakują i uszkadzają błony śluzowe i drobne naczynia krwionośne.(...)

www.igb-berlin.de/news/katastrofa-ekologiczna-na-odrze-naukowcy-z-igb-tropia-potencjalnie-toksyczne-glony

Przypomne, ze Niemcy rozpoczeli badania ponad 2-tyg pozniej. Polacy mieli szanse juz w koncowce lipca
      zbadac wode z gornego odcinka Odry - tam gdzie jest najwiecej zakladow przemyslowych a przede wszystkim kopalni - odprowadzajacych swoje scieki do Odry.

Czy zbadali?
      Dziennikarze z uporem dzieciola pytaja ale odpowiedzi sa dosc ogolne.

tete

• polski_francuz Re: "Przyczyna naturalna" 19.08.22, 16:22
        t_ete napisała:

"Przypomne, ze Niemcy rozpoczeli badania ponad 2-tyg pozniej. Polacy mieli szanse juz w koncowce lipca zbadac wode z gornego odcinka Odry - tam gdzie jest najwiecej zakladow przemysl owych a przede wszystkim kopalni - odprowadzajacych swoje scieki do Odry. Czy zbadali? Dziennikarze z uporem dzieciola pytaja ale odpowiedzi sa dosc ogolne."

Doszlismy do granic polskiego systemu politycznego a w nim do nominacji na stanowiska zgodnych z zasada "bierny ale wierny".

Badzmy jednak pozytywni, bo chociaz nasza ministerka, sie Moskwa nazywa, nie najezdzamy zbrojnie sasiadow i ich nie mordujemy.

Jeslis niedaleko do jakiejs wody polaczonej z Odra, zerknij prosze i daj znac Twe wrazenia.

Pozdro

PF
        • t_ete Re: "Przyczyna naturalna" 19.08.22, 18:26
          polski_francuz napisał:

> Doszlismy do granic polskiego systemu politycznego a w nim do nominacji na sta
          > nowiska zgodnych z zasada "bierny ale wierny".

Peefie - ale to juz oficjalna narracja politykow PiS -ze to 'przyczyna naturalna'. Oczywiscie sa jeszcze
          i takie tuzy intelektu jak Kazimierz Smolinski, ktory uwaza, ze wybuchy na sloncu to spowodowaly.

> Badzmy jednak pozytywni, bo chociaz nasza ministerka, sie Moskwa nazywa, nie na
          > jezdzamy zbrojnie sasiadow i ich nie mordujemy.

Wkurzona byla dzisiaj Moskwa na konferencji prasowej. Nie wiem czy miala mord
          w oczach bo raczej sluchalam niz ogladalam.

> Jeslis niedaleko do jakiejs wody polaczonej z Odra, zerknij prosze i daj znac T
          > we wrazenia.

Mieszkam w centrum Szczecina, ok. 2,7 km od brzegu Odry. Ale ...
          Musialbys wygooglac mape Szczecina i zerknac 'w dol' - znalezc nad Odra miejscowosc Widuchowa
          ok. 47 km na poludnie od Szczecina - tam jest tragicznie, rzeka rybiej smierci. Powyzej Widuchowej
          Odra rozdziela sie na Odre Zachodnia i Odre Wschodnia. Granica z Niemcami biegnie wzdluz Odry - od Szydlowa (na wysokosci Krosna Odrzanskiego) do punktu na polnoc od Widuchowej a pozniej wzdluz Odry Zachodniej na polnoc od Mescherin - potem oddala sie na zachod od Odry i biegnie az do jeziora Nowowarpienskiego, ktore laczy sie z Zalewem Szczecinskim. Szczecin lezy nad Odra Zachodnia - co nas podobno ratuje bo okazuje sie, ze wiekszosc syfu poplynela Odra Wschodnia. Niestety obydwie Odry, i Wschodnia i Zachodnia wpadaja do Zalewu Szczecinskiego - wiec tak czy siak mamy bol.

Naukowcy, ktorzy stale obserwuja co sie dzieje - mowia, ze park krajobrazowy - Miedzyodrze (pomiedzy
          wschodnim i zachodnim 'ramieniem' rzeki) moze przetrwac. Moze to uratuje siedliska orla Bielika ...

tete

ps. wkleje tekst z GW bo nie wiem czy masz dostep
          • t_ete Re: "Przyczyna naturalna" 19.08.22, 18:33
            t_ete napisała:

> ps. wkleje tekst z GW bo nie wiem czy masz dostep

Kanał śmierci, ale i dobre informacje. Byliśmy na wodnym patrolu w bezcennym Parku Krajobrazowym Doliny Dolnej Odry Andrzej Krasnicki jr, 19.08.2022

Wpłynęliśmy w kanały Międzyodrza, czyli parku krajobrazowego na południe od Szczecina. Poruszaliśmy się w morzu martwych, rozkładających się ryb. To zaskakujące, ale podsumowanie naszego wodnego patrolu jest na razie optymistyczne. Szczegóły poznacie tylko w "Wyborczej".

O tym, że na najciekawszą i najcenniejszą część Parku Krajobrazowego Doliny Dolnej Odry, zwanego Międzyodrzem, napierają tony martwych ryb, informowaliśmy w środę, 17 sierpnia. Za pomocą drona sprawdzaliśmy wówczas, jak wygląda sytuacja w miejscach, gdzie straż pożarna i Wody Polskie ustawiły małe zapory oddzielające Odrę Wschodnią od wlotów w kanały Międzyodrza. Masa ryb napierających na nie była ogromna. Na wysokości Gryfina część z nich przepływała pod zaporą i wdzierała się w kanał. Jeszcze gorszą sytuację zaobserwowaliśmy na wysokości wsi Marwice. W pierwszy kanał od wschodniej strony wpłynęła cała rzeka martwych ryb. Z lotu ptaka widać było, że kanał zwany „Marwickim" jest zanieczyszczony na długości kilkuset metrów. Co się dzieje w innych miejscach? Jak jest bliżej Odry Zachodniej? Czy Międzyodrze ma szansę przetrwać katastrofę?

Dolina Dolnej Odry. Nasz wodny patrol

Skontaktowaliśmy się z Ryszardem Mićko, dyrektorem Zespołu Parków Województwa Zachodniopomorskiego. Dyrektor wiedział już o masie ryb we wspomnianym kanale. Poinformował o tym zachodniopomorskiego wojewodę, który kieruje akcją ratunkową skupiającą się na wyławianiu martwych ryb.

– To wszystko wymaga jak najszybszego usunięcia – mówił Ryszard Mićko. – Dostałem zapewnienie, że służby się tym zajmą.

Dyrektor Mićko widział to wszystko na własne oczy. Dyrekcja parków ma szybką łódź płaskodenną, która jest w stanie wpłynąć w większość kanałów Miedzyodrza. Na czwartek zaplanowany został kolejny rejs. I mogę wziąć w nim udział.

O godzinie 9 wsiadamy do łodzi zacumowanej w bazie WOPR przy ul. Heyki w Szczecinie. Za sterem siada starszy strażnik Paweł Masternak, a merytoryczne wsparcie zapewniają Magdalena Wróblewska i Kamila Górecka. Chodzi przede wszystkim o wsparcie od strony przyrodniczej. Międzyodrze to mój drugi dom. Znam tu każdy zakątek. W 2010 roku wydałem z przyjaciółmi przewodnik kajakowy po tym obszarze.

Pędzimy najpierw na samo południe parku krajobrazowego. Na Odrze Zachodniej mijamy łodzie straży pożarnej, WOPR, społecznej straży rybackiej i te wystawione przez władze Szczecina. W rejonie południowych granic miasta, na Odrze Zachodniej, widać pojedyncze martwe ryby, woda jest mętniejsza niż zwykle. Przy północnych granicach Parku Krajobrazowego Doliny Dolnej Odry napotykamy na łódź Straży Rybackiej. Strażnicy dzielą się z nami najnowszymi informacjami.

– Woda ma 28 stopni, brakuje tlenu – padają najpierw złe informacje.

Zaraz jednak okazuje się, że są i dobre. Sonar pokazuje, że w Odrze Zachodniej są żywe ryby. Strażnicy byli też w kanałach Międzyodrza na północ od grobli z autostradą A6.

– Kanały są czyste, tak jak i dwa tamtejsze jeziora. Woda w nich przejrzysta, pełno tam żywych ryb – relacjonuje strażnik.

To dobre informacje, ale faktycznie, ta część Międzyodrza ma największe szanse na wyjście obronną ręką z katastrofy Odry, bo jest niemal całkowicie odseparowana od Odry Wschodniej, którą płynie z południa aż 80 proc. zanieczyszczonej wody (reszta płynie Odrą Zachodnią).

Międzyodrze wciąż żyje

Ruszamy dalej na południe. Mijamy Siadło Dolne. Na nabrzeżu łodzie i kajaki. Sytuacja na rzece i zakaz korzystania z wód wydany przez wojewodę, praktycznie sparaliżowała turystykę kajakową, a i na wędrówkę łodziami nie ma zbyt wielu chętnych.

Tu jednak po Odrze nie widać jeszcze śladów katastrofy. Przy odległej o kilka kilometrów na południe wsi Moczyły zapora na martwe ryby jest pusta. Tam też wpływamy przez starą, otwartą śluzę w kanały Międzyodrza. Są kręte. Powoli przesuwamy się w kierunku Odry Wschodniej. Rozglądamy się po wodzie. Jest jak zwykle o tej porze roku. Pełno wodnej roślinności, a im dalej, tym bardziej tworzy ona zaporę, której łodzią nie jesteśmy już w stanie pokonać. Co najważniejsze: nie widać tu śladów dramatu, nie ma martwych ryb, nie ma martwych skorupiaków. Cofamy się w kierunku śluzy i wpływamy w Kanał Moczydłowski prowadzący równolegle do Odry Zachodniej. Uchodzi za najpiękniejszy na Międzyodrzu. Od tej porze roku cały pokryty jest salwinią. Płyniemy jak po zielonym dywanie. Przed nami zrywają się do lotu spłoszone czaple. Najpierw siwa, potem jeszcze dwie białe i kolejna siwa. Wcześniej widzieliśmy czaple także przy śluzie. Płyniemy do kolejnej śluzy. Na wodzie wciąż czysto.

Wracamy na Odrę Zachodnią. Mijamy niemiecką wieś Mescherin (w tym rejonie zaczyna się niemiecki brzeg Odry). Na polskiej stronie jest zapora, ale też pusta. Niestety, widać już więcej oznak katastrofy. Coraz częściej widzimy większe i mniejsze martwe ryby. Niektóre powoli płyną z nurtem, ale większość utknęła w trzcinach. Mijamy dwie łodzie niemieckich wędkarzy. Starają się je wyłowić, ale jest oczywiste, że to zbyt skromne siły na to, co widzimy.

Zatruta Odra. Kanał śmierci w Dolinie Dolnej Odry

Jeszcze przed Gartz woda mętnieje i wypełnia się unoszącymi się na niej martwymi skorupiakami. Małż (to szczeżuje) i ślimaków jest tak dużo, że uderzając w stalowy kadłub łodzi wydają dźwięk jak grzechotka. Część martwych małż płynie bez swoich skorup. Nie ma wątpliwości, że w zależności od kierunku i siły wiatru, który ma wpływ na powierzchniowy nurt rzeki, wcześniej czy później, dopłyną do Szczecina, bo zapory nie wyłapią stu procent. Mętnej wody nic zresztą nie wyhamuje.

Tuż przed Gartz wpływamy przez śluzę w kanały. Kierujemy się na wschód, w kierunku kanału Marwickiego. Obawiamy się, że martwe ryby mogły się rozsiać także i po innych, okolicznych kanałach. Na szczęście tak nie jest. W końcu wpływamy do miejsca, które wypatrzyłem z drona.

Pamiętam ten kanał z jednej z kajakowych wypraw. Kręty, niezbyt szeroki, pełen ciekawej roślinności, ze swobodnie płynącą wodą. Teraz to kanał śmierci. Kadłub naszej łodzi płynie w morzu martwych ryb, jakbyśmy poruszali się w rybnej zupie. Są ich setki, a może i tysiące. Na pewno tony. Zakładam na twarz maskę z filtrem FFP2. Trochę pomaga. Ryby wbite są w nawodną roślinność. Nic ich stąd już nie wypłucze, żaden ruch wody. Jedyny sposób to podbieraki.

Kanał Marwicki zasłany jest martwymi rybami na całej długości, czyli około kilometra. Łodzią docieramy aż pod śluzę. Od Odry Wschodniej oddziela nas jedna z zapór. Od strony rzeki napiera na nią masa ryb.

Wycofujemy się na północ. Kolejne morze martwych ryb widać przy śluzie kanału Gartz-Marwice. Zgromadziły się w niewielkiej zatoce. Płyniemy na północ Starą Regalicą. Tu jest jednak czysto. Wracamy więc w kierunku Gartz. W rejonie śluzy, którą wpłynęliśmy w ten rejon Międzyodrza widzimy sporo skorupiaków. Wiatr wdmuchuje je tu z Odry. Nic dziwnego. Dwie śluzy kanału Gartz-Marwice (do strony Odry Zachodniej i Wschodniej) są znacznie większe od pozostałych. Na dodatek ta od strony zachodniej nie jest osłonięta trzcinami. Martwe skorupiaki są na odcinku kilkuset metrów w wąskim, bocznym kanale.

Płyniemy dalej kanałami aż na południowy kraniec Międzyodrza. Wszędzie czysto, nie ma śladów katastrofy. Przez śluzę wracamy na Odrę Zachodnią. Jesteśmy około dwóch kilometrów na północ od jazu w Widuchowej, gdzie Odra dzieli się na Wschodnią i Zachodnią. Niestety, wpływamy w mętną wodę, pełną skorupiaków. Co kilkanaście, czasem kilkadziesiąt metrów płynie martwa ryba.

• t_ete cd. 19.08.22, 18:36
              Zatruta Odra. Międzyodrze ma szansę ocaleć

Na Międzyodrze wpływamy jeszcze raz na wysokości Mescherin. To środkowa część parku krajobrazowego. Za małym przepustem jest wąski, uroczy, porośnięty wodną roślinnością kanał. Na mapie zaznaczam sobie, że na pierwszych 50 metrach widać około 30-40 małych, martwych ryb. Dalej jest jednak czysto. Lawirujemy krętymi kanałami docierając aż do śluzy koło Gryfina, gdzie dwa dni temu widziałem wpływające w kanały ryby. Zapora została następnego dnia oczyszczona. Od strony Międzyodrza pozostały dziesiątki martwych ryb, które utknęły wśród roślinności. Do takiej skali dramatu jak na kanale Marwickim jest jednak bardzo daleko. Można to uprzątnąć jedną łodzią i podbierakiem. Kręcimy się jeszcze po pobliskich kanałach, ale tam śmierć nie dotarła. Wracamy na Odrę Zachodnią i dalej do Szczecina.

Nie kryję, że oddycham z ulgą. Międzyodrze na razie się trzyma. Poza „kanałem śmierci" i jego bezpośrednim sąsiedztwem, nie ma istotniejszych śladów katastrofy. Wręcz przeciwnie. Ma wrażenie, że znów mógłbym tam wpłynąć kajakiem, chociaż oczywiste jest to, że póki nie poznamy przyczyn katastrofy, póki zatruta woda nie spłynie, nie ma na to szans, bo samo przepłynięcie Odry to jakieś nieznane ryzyko.

Po powrocie oznaczam na mapie Międzyodrza kanał Marwicki i jego sąsiedztwo. Oznaczam także m.in. kanał przy Mescherin. Obok jest zapora. Przy okazji jej oczyszczania, można z łodzi zebrać także i te ryby, które są zaraz za pobliskim przepustem.

Wydaje się też konieczne ustawienie zapory na dużej śluzie koło Gartz także od strony Odry Zachodniej, by przez szerokie wrota nie wpływały tam martwe stworzenia. I jeszcze jedna dodatkowa zapora, ale już na północy, od strony kanału Klucz-Ustowo, tak by wiatr północny nie wepchnął licznych tam skorupiaków w tamtejszą śluzę.

Mapy przekazuję Wodom Polskim. Tego dnia WP także w pewnym sensie były na Międzyodrzu, tyle że przy użyciu dronów. Z obu patroli powstaje więc całkiem niezły obraz sytuacji. W kanały mają zostać wprowadzone łodzie i ekipy wybierające martwe ryby. Będą też dodatkowe zapory.

Sytuacja na Międzyodrzu kontrolowana jest przez patrol Zespołu Parków Krajobrazowych Doliny Dolnej Odry codziennie. Po czwartkowym, całodziennym rejsie, wiadomo już, gdzie należy skupić uwagę.
          • polski_francuz Re: "Przyczyna naturalna" 19.08.22, 18:47
            t_ete napisała:

" Mieszkam w centrum Szczecina, ok. 2,7 km od brzegu Odry. Ale ... Musialbys wygooglac mape Szczecina i zerknac 'w dol' - znalezc nad Odra miejscowosc Widuchowa ok. 47 km na poludnie od Szczecina - tam jest tragicznie, rzeka rybiej smierci"

Zerknalem. Dobrze, ze mieszkasz nad Odra Zachodnia. Pewnie jezioro Dabie tez zostanie zatrute a za nim zalew? Moze da sie ciut oczyscic wode by Baltyk nie zatruto. Jeszcze tego brakowalo...

Pozdro

PF
            • boomerang Re: "Przyczyna naturalna" 19.08.22, 19:29
              Moze da sie ciut oczyscic wode by Baltyk nie zatruto.

Nie trzeba oczyszczać. To co niesie woda z Odry, czyli sól i algi, jest w Bałtyku normalką.
              • qwardian Re: "Przyczyna naturalna" 20.08.22, 10:14
                boomerang napisał:

> Nie trzeba oczyszczać. To co niesie woda z Odry, czyli sól i algi, jest w Bałty
                > ku normalką.

smile
              • qwardian Re: "Przyczyna naturalna" 20.08.22, 21:06
                Boomerangu, swoim wpisem zamykając japy bezmózgowców uczyniłeś mój dzień spełnionym na trzy godziny przed jego końcem. Mogę sobie wyobrazić ich zdumione miny..

clipart-library.com/surprised-face-cartoon.html
          • boomerang Re: "Przyczyna naturalna" 20.08.22, 00:53
            Moze to uratuje siedliska orla Bielika ...

Sole i algi orłowi Bielikowi nie przeszkadzają.
    • t_ete Odra Zachodnia :((( 20.08.22, 15:40
      Odra Zachodnia wlasnie umiera.

sad((

"Dotychczas skutki katastrofy ekologicznej w Odrze w rejonie Szczecina widoczne były na jej wschodniej odnodze. To tam kieruje się główny strumień rzeki. Teraz dochodzi do zagłady ryb na Odrze Zachodniej.
      (...)

Masowe umieranie zauważono wczesnym rankiem. Na slipie w Moczyłach leżą już setki małych i większych martwych ryb. Wieś Moczyły położona jest na południe od Szczecina, ale taka sama sytuacja jest w Siadle Dolnym, tuż przy moście w ciągu autostrady A6 do granicy w Kołbaskowie. Zagładę ryb widać do miejsca, gdzie Kanał Kurowski wpada ponownie do Odry, czyli kilkaset metrów przed mostem Pomorzan już w Szczecinie. Dalej Odra Zachodnia płynie w kierunku centrum Szczecina, gdzie przy reprezentacyjnych Wałach Chrobrego odbywa się właśnie duża impreza Żagle 2022."

szczecin.wyborcza.pl/szczecin/7,34939,28810884,zaglada-ryb-na-odrze-zachodniej-tysiace-ryb-umiera-na-oczach.html

tete
      • polski_francuz Dotlenianie 20.08.22, 18:52
        t_ete napisała:

> szczecin.wyborcza.pl/szczecin/7,34939,28810884,zaglada-ryb-na-odrze-zachodniej-tysiace-ryb-umiera-na-oczach.html

Brawo za dotlenianie rzeki przy pomocy pompy. Cos trzeba robic i Szczeciniacy to robia!

PF
        • boomerang Re: Dotlenianie 21.08.22, 00:55
          Dotlenianie nic tu nie pomoże, a może zaszkodzić bo za dużo tlenu w wodzie ryba nie przeżyje. Dlatego nie wlewa się do rzek wody utlenionej. Problemem w Odrze nie jest brak tlenu, tylko żółte algi/glony, które niszczą rybom skrzela. Pan profesor jak widzę ma poglądy ukształtowane przez t.zw. pandemię t.zw. kowida19. Pogratulować samodzielności myślenia.
          • t_ete Popisales sie ignorancja 21.08.22, 01:21
            boomerang napisał:

> Dotlenianie nic tu nie pomoże, a może zaszkodzić bo za dużo tlenu w wodzie ryba
            > nie przeżyje. Dlatego nie wlewa się do rzek wody utlenionej. Problemem w Odrze
            > nie jest brak tlenu, tylko żółte algi/glony, które niszczą rybom skrzela. Pan
            > profesor jak widzę ma poglądy ukształtowane przez t.zw. pandemię t.zw. kowida19
            > . Pogratulować samodzielności myślenia.

Popisales sie ignorancja.
            A wystarczylo przeczytac zalinkowany tekst.

"O ile w Widuchowej poziom tlenu wynosił jeszcze 4,22 mg/l, o tyle w Mescherin (na wysokości Gryfina, ok. 30 km od Szczecina) – 0,73 mg/l, w Radziszewie – 0,95 mg/l, koło mostu Cłowego w Szczecinie – 0,76 mg/l a koło mostu Długiego w Szczecinie – 1,58 mg/l. Tymczasem wartość minimalna tlenu umożliwiająca rybom normalne bytowanie to 4,0 mg/l."

Jaki masz problem ze zrozumieniem, ze ryby sie dusily przy takim poziomie tlenu?

Jesli nie rozumiesz dlaczego spadl poziom tlenu w Odrze - przeczytaj zalinkowany tekst.

tete
            • boomerang Re: Popisales sie ignorancja 21.08.22, 01:30
              przeczytaj zalinkowany tekst.

Ten wysokiej klasy tekst jest dostępny tylko dla wybrańców.
              • t_ete No to trzeba bylo 21.08.22, 10:36
                boomerang napisał:

> Ten wysokiej klasy tekst jest dostępny tylko dla wybrańców.

No to trzeba bylo poprosic o tekst a nie nadymac sie bez potrzeby.
                Nie oceniam 'klasy' tekstu. Jest zapisem, ktory na biezaco ilustruje
                dzialania sluzb i mieszkancow.

tete

• boomerang Re: Popisales sie ignorancja 21.08.22, 03:03
              Jaki masz problem ze zrozumieniem, ze ryby sie dusily przy takim poziomie tlenu?

Oboje, ty i Francuz, wdepnęliście na nie swój teren kompetencji, co dotyczy również autorów artykułu w GW. Lepiej zostawić ten temat fachowcom. Zawartość rozpuszczonego tlenu w wodzie maleje wraz ze wzrostem temperatury i wzrostem zawartości soli, zmienia się też w zależności od pory dnia, rankiem jest najniższa i bywa że tam gzie rankiem zanotowano zawartość 1mg/l, po południu będzie 7mg/l. Również wymagania ryb są różne. Halibutowi wystarczy 1mg/l, szczupakowi 2mg/l. Zaznaczam nie chodzi tu o zawartość tlenu w wodzie, ale o zawartość tlenu rozpuszczonego w wodzie, bo takim tlenem, czyli jonami tlenu oddychają ryby poprzez skrzela. Ryby same znajdują sobie odpowiednie dla siebie miejsca w wodzie, w zależności od gatunku ryby, pstrągi tam gdzie więcej tlenu i woda rwąca, a szczupaki tam gdzie mniej tlenu i woda stojąca. Na Tasmanii do rzeki pstrągowej ktoś wrzucił karpie i zmienił się charakter rzeki. Karpie ją sobie zagospodarowały i pstrągi zaczęły wymierać. Dziś karpie wyławiane tam są jako szkodniki i utylizowane, bo karpi Australczycy nie jadają, a eksportować do Chin się im nie chce.
              dlaczego spadl poziom tlenu w Odrze
              No właśnie dlaczego? Przede wszystkim wzrosła temperatura i zasolenie wody, poza tym obumarły algi i roślinność fotosyntezująca tlen z dwutlenku węgla. Może propagowane przez UE zmniejszenie emisji dwutlenku węgla w Niemczech i Polsce też się dołożyło.
              • boomerang Re: Popisales sie ignorancja 21.08.22, 04:39
                Poprawka. Tlen nie reaguje z wodą, tak jak dwutlenek węgla, więc rozpuszcza się w wodzie w postaci O2, a nie jonowej. Wodę trzeba dobrze zabełtać, wtedy więcej tlenu się rozpuści, a mniej wypłynie na powierzchnię wody. Nie wydaje mi się żeby ten proces rozpuszczania tlenu w wodzie był dobrze zbadany. Może p_f powinien się za to wziąć?
                • polski_francuz Re: Popisales sie ignorancja 21.08.22, 10:28
                  boomerang napisał:

" Nie wydaje mi się żeby ten proces rozpuszczania tlenu w wodzie był dobrze zbadany. Może p_f powinien się za to wziąć?"

Poranny look na ScienceDirect pokazal, ze jest ponad 1400 prac pod haslem dissolution oxygen water. M.in wloscy farmaceuci z Parmy pisuja w Polyhedron z 2000 roku mechanizm systemu woda+tlen, ktory moze byc reaktywny i nie reaktywny. W niereaktywnym, tlen otaczony sie strefy wody, ktora jest mniej uporzadkowana (rysunek ponizej).

Prace wiec sa i bedzie ich coraz wiecej pewnie.

PF
                  • boomerang Re: Popisales sie ignorancja 23.08.22, 00:01
                    Prace wiec sa i bedzie ich coraz wiecej pewnie.

Będzie więcej, tylko trzeba się przyłożyć do pracy.
      • sz0k to jest holokaust ryb 22.08.22, 12:44
        t_ete napisała:

> Odra Zachodnia wlasnie umiera.
        >
        > sad((
        >
        > "Teraz dochodzi do zagłady ryb na Odrze Zachodniej.
        > (...)
        >
        > Masowe umieranie zauważono wczesnym rankiem.
        (...)
        > Zagładę ryb widać do miejsca,

PiS z Kaczorem urządził Shoah odrzańskim rybom gazując je cyklonem B i spalinami z dieslowskich silników.
        • boomerang Re: to jest holokaust ryb 22.08.22, 23:58
          PiS z Kaczorem urządził Shoah odrzańskim rybom gazując je cyklonem B i spalinami z dieslowskich silników
          i to jest prawdziwy POPiS. PO skrycie podrzuciła PiSowi te chemikalia od swoich niemieckich popleczników.
    • monalisa2016 Re: Dwa bratanki 21.08.22, 01:35
      Pefcia skoncz wstydu oszczedz z twoim medium. Fakt jest faktem umieranie ryb jak i zwirzat pijacych wode z Odry rozpoczelo sie w okolicach Opola, do dzis nie wiadomo co bylo przyczyna. sad
      Obecnie rozpoczyna sie zamiatanie tej calej sprawy pod dywan czy to w naszych, czy polskich mediach, co to oznacza? Pisac nie musze, kazdy normalny czlowiek zaglebiony troche krytycznie w inne sprawy (np. korporacyjne) moze sie domyslac o co tu chodzi i co bylo przyczyna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka