Gość: adolf IP: *.tnt1.tpa2.da.uu.net 01.06.01, 14:50 algierczycy, ormianie, cyganie - oni stoja za czy na rowni holocaustu zydowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: davide14 Re: czy zydzi maja prawo wylaczne do holocaustu? IP: 10.0.5.* / 193.193.130.* 01.06.01, 15:01 Holocaust Zydow byl czyms wyjatkowym w historii. Cierpienia narodu zydowskiego sa milion razy wieksze niz innych. Dodatkowo wspolczesnie dochodzi fala oszczerstw negujacych holocaust. Moznaby takze wspomniec o wielowiekowej pogardzie nie-zydow w stosunku do Zydow. Wreszcie holocaust to smierc za to tylko, ze bylo sie Zydem. To wszystko uzasadnia wylaczne prawo Zydow do holocaustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luka Re: czy zydzi maja prawo wylaczne do holocaustu? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 15:09 Holocaust Ormian byl czyms wyjatkowym w historii. Cierpienia narodu ormiańskiego sa milion razy wieksze niz innych. Dodatkowo wspolczesnie dochodzi fala oszczerstw negujacych zagładę Ormian przez Turków. Moznaby takze wspomniec o wielowiekowej pogardzie nie-Ormian w stosunku do Ormian. Wreszcie holocaust to smierc za to tylko, ze bylo sie Ormianinem. To wszystko uzasadnia wylaczne prawo Ormian do holocaustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: davide14 Re: czy zydzi maja prawo wylaczne do holocaustu? IP: 10.0.5.* / 193.193.130.* 01.06.01, 15:15 Nie wiedzialem. W takim razie przepraszam za przywlaszczenie sobie prawa do holocaust. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozwiak adolfiku IP: *.200.152.54.cm-upc.chello.se 01.06.01, 15:22 Goebelsik sie klania. Porownania poronionych palantow. Kazda zaglada w historii jest straszna dopoki sa swiadkowie przy zyciu. Wszystkie inne staja sie mitem dzieki staraniom potomstwa oprawcow. Co do zydow: jesli popatrzec na zastawienie z Wansee gdzie planowano zniszczenie 11 milionow zydow to faktycznie nie bardzo sie udalo kolegom z zachodu. Jesli popatrzec na cyfry dotyczace zydostwa polskiego to pozostalo ich po wojnie okolo 10%. To juz znacznie wieksze osiagniecie. Nie gdybajmy o tym co staloby sie za jeszcze rok lub dwa wojny... Chyba, ze w tym ten smutek poniektorych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adolf Re: adolfiku IP: *.tnt1.tpa2.da.uu.net 01.06.01, 15:30 Gość portalu: Jozwiak napisał(a): > Goebelsik sie klania. > Porownania poronionych palantow. > > Kazda zaglada w historii jest straszna dopoki sa > swiadkowie przy zyciu. Wszystkie inne staja sie mitem > dzieki staraniom potomstwa oprawcow. > > Co do zydow: jesli popatrzec na zastawienie z Wansee > gdzie planowano zniszczenie 11 milionow zydow to > faktycznie nie bardzo sie udalo kolegom z zachodu. > Jesli popatrzec na cyfry dotyczace zydostwa polskiego to > pozostalo ich po wojnie okolo 10%. To juz znacznie > wieksze osiagniecie. Nie gdybajmy o tym co staloby sie > za jeszcze rok lub dwa wojny... > Chyba, ze w tym ten smutek poniektorych. a wiec holocaust ormian to mit! ty jozwiak, lubisz zdrobnienia iku to ja odpowiem tobie krotko bziku - biedny jestes. ps cyganie holocaustu tez nie mieli, co? to sa mity jozwiaka. adolf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrizz Re: adolfiku - fiuciku IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 01.06.01, 15:39 Słowo holocaust jest zarezerwowane tylko dla Żydów ponieważ jest to słowo przez nuich wymyślone (po hebrajsku "ciałopalenie") i zostało użyte jako nazwa na zgładę Żydów w czasie II wojny światowej. Ormianie i Cyganie nie nazwali swojej zagłady co nie znaczy, że nie miała ona miejsca. Czy tylko Polacy mają prawo do nazywania wydarzeń z lat 60-tych XVIIw. "potopem" - przecież Litwini też byli najeżdzani a tam się o 'Potopie" nie mówi? PS Jak się okazuje słownik wyrazów obcych to całkiem pożyteczna rzecz - gorąco Ci go polecam jak również inne książki, szczególnie historyczne. PAMIĘTAJ!!! CZYTANIE KSIĄŻEK NIE BOLI!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adolf Re: adolfiku - fiuciku IP: *.tnt1.tpa2.da.uu.net 01.06.01, 15:45 Gość portalu: chrizz napisał(a): > Słowo holocaust jest zarezerwowane tylko dla Żydów ponieważ jest to słowo przez > > nuich wymyślone (po hebrajsku "ciałopalenie") i zostało użyte jako nazwa na > zgładę Żydów w czasie II wojny światowej. Ormianie i Cyganie nie nazwali swojej > > zagłady co nie znaczy, że nie miała ona miejsca. Czy tylko Polacy mają prawo do > > nazywania wydarzeń z lat 60-tych XVIIw. "potopem" - przecież Litwini też byli > najeżdzani a tam się o 'Potopie" nie mówi? > PS Jak się okazuje słownik wyrazów obcych to całkiem pożyteczna rzecz - gorąco > Ci go polecam jak również inne książki, szczególnie historyczne. > PAMIĘTAJ!!! CZYTANIE KSIĄŻEK NIE BOLI!!!! a wiec iku bziku, nie wiesz ze jezyk sie zmienia i wyrazy obce staja sie potoczne watpie w twoje wyksztalcenie, ale radze czytac wiecej i wymieniac slowniki na nowe co jakis czas. adolf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrizz Re: adolfiku - fiuciku IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 01.06.01, 15:58 Z tym czytaniem to nie papuguj, bo ja cię pierwszy do książek wysłałem nieuku. Po za tym nie mówi się o holocauście Ormian tylko o zagładzie. Holocaust był jest i zawsze będzie dla Żydów ich nazwą na zagłada swoich rodaków. Trudno by było aby Cyganie (katolicy) albo Ormianie (różne wyznania ale raczej nie judaizm - zagłada w 1917 - 18r.) używali hebrajskiego słowa na oznaczenie ważnego momentu w historii ich narodów PS na czym polega to, że jestem niedouczony mądralo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adolf Re: adolfiku - fiuciku IP: *.tnt1.tpa2.da.uu.net 01.06.01, 16:03 Gość portalu: chrizz napisał(a): > Z tym czytaniem to nie papuguj, bo ja cię( chyba ciebie) pierwszy do książek wysłałem nieuku. > Po za tym nie mówi się o holocauście Ormian tylko o zagładzie. Holocaust był > jest i zawsze będzie dla Żydów ich nazwą na zagłada swoich rodaków. Trudno by > było aby Cyganie (katolicy) albo Ormianie (różne wyznania ale raczej nie > judaizm - zagłada w 1917 - 18r.) używali hebrajskiego słowa na oznaczenie > ważnego momentu w historii ich narodów > PS na czym polega to, że jestem niedouczony mądralo? tak zaiste jestes niepostepowy a swiat sie zmienia i jezyki tez. brawo beton! adolf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrizz Re: adolfiku - fiuciku IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 01.06.01, 16:08 Jak ty niczego nie rozumiesz? Może nie chcesz zrozumieć? Chwileczkę pomyśl nad tym co napisałem, a może zrozumiesz. Powodzenia - nie zrażaj się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: davide14 Re: adolfiku - fiuciku IP: 10.0.5.* / 193.193.130.* 01.06.01, 15:46 Ale jak wyjasnic wyjatkowosc zaglady Zydow? Chyba, ze nie byla wyjatkowa. A przeciez kazde dziecko wie, ze byla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adolf wiara w czlowieka sila jest IP: *.tnt1.tpa2.da.uu.net 01.06.01, 15:55 Gość portalu: davide14 napisał(a): > Ale jak wyjasnic wyjatkowosc zaglady Zydow? Chyba, ze nie byla wyjatkowa. A > przeciez kazde dziecko wie, ze byla. kazda zaglada jest okrucienstwem, groza niewymierna w slowa i kazda zasluguje na pamiec potomnych. napis czas zatrze a pamiec ludzka pozostanie. dlatego tez holocaust zydow, ormian czy cyganow jest wyjatkowy i powinien zostac w naszych sercach bez zbytecznych krzyzkow, tupania i rumoru. krzyk przerazliwej rozpaczy byl w dniu ich zaglady a dzisaj niech pozostanie cisza z mysla oby sie to nigdy nie powtorzylo. adolf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozwiak Re: wiara w czlowieka sila jest IP: *.200.152.54.cm-upc.chello.se 01.06.01, 16:04 Przydzielam Ci pierwszy punkt uznania. Przyznaje, ze mnie zadziwiles. Jednakoz marzenie o przytarciu pysia tym wrzeszczacym Viri, Vist, Europa et consortes byloby mniejszym smutkiem, gdyby byli podatni na rozsadne wywody i rozmowe w tonie godnym bliznich rodu ludzkiego. Moze sie myle, ale... OK, to moje ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozwiak chrizz... IP: *.200.152.54.cm-upc.chello.se 01.06.01, 15:55 Pomimo drobnych odchylen jezykowych Twego wyjasnienia - masz racje. Nikt nie negowal zaglady Cyganow, ani Ormian ani Aboriginow Tasmanii, ani chocby Prusow na polskim Pomorzu. Mowa jest o planie systematycznego mordu masowego na Zydach. (o dziwo, w GW opisywanego jako "mord Zydow"...- polszczyzna krzywa). Tych negujacych jest sporo. Moze maja tak wielkie moralne trudnosci z przyjeciem do siebie prawdy, ze jedynie nagacja daje ich duszy ulge? Mialem kiedys znajomego, ktory mawial: "myslenie to najtrudniejsza praca ludzka i dlatego tak niewielu sie tym zajmuje". Pozdrawiam Cie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: czy zydzi maja prawo wylaczne do holocaustu? IP: 213.77.27.* 01.06.01, 17:10 Brawo ! A myślałem, że tak samo godny zauważenia jest fakt umęczenia Cygana, Francuza czy innej nacji. Nie piszę Polaka bo mogę być posądzony o nacjonalistyczne fobie. Myślę również o wzajemności, tzn.: szanujmy się nawzajem, dalej tzn.: nie twierdźmy, że Polska wywołała II wojnę światową, zbudowała obozy koncentracyjne i je "eksploatowała". Uczmy młodych ludzi z różnych zakątków świata pełnej prawdy. Również tej, jak odnieśli się do swoich prześladowanych ziomków ich rodacy w USA, w gettach, itd. Odpowiedz Link Zgłoś