28.01.05, 19:47
Wszyscy przeciwnicy tlumienia wolnosci slowa proszeni sa o wpisywanie wyrazow
poparcia dla Jerzegeo Urbana i protestow przeciwko wyrokowi sadowemu te
wolnosc drastycznie ograniczajacemu.

Albo nie jestescie wiarygodni.

Powinna sie zebrac ze setka wpisow.

Ja nie musze, bo wolnosci slowa jestem przeciwny i juz przeciwko uwolnieniu
FA protestowalem!
Obserwuj wątek
    • Gość: Abaddon Burn the vatican! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 19:59
      Jestem przeciwny tłumieniu wolności słowa, gdy powodem jest polityczna
      poprawnośćsmile No i zawsze jestem przeciw katolom... Burn the vatican!
      • Gość: patience Down down down with censorship! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.05, 20:08
        Jestem przeciwnikiem tłumienia wolności słowa, gdyż tłumiąc słowa tłumi się
        myśli. Down down down with censorship!

users.ev1.net/~seektress/censor1.gif
        • gini Re:A ja jak Michnik 28.01.05, 20:10
          Zadam wolnosci slowa dla siebie, a na Urbana aesow i kropka.
      • Gość: melania a co bys powiedzial na burn Jeruzalem?;((( IP: *.dc.dc.cox.net 30.01.05, 07:25
    • tomek.giebultowicz Stalinowskich metod nie godzi się używać w żadnym 28.01.05, 20:24
      wypadku. Nawet jako środka represji przeciw osobom ewidentnie obciażonym
      "stalinowskimi grzechami".

Używając broni tyranów, tracimy moralne prawo do potepiania tyranii.
      • biedronka24 a jak to sie ma 28.01.05, 20:42
        do opinii prezydenta Kacawa nt narodowosci osob, ktore zginely w Auschwitz?
        Czy uzywanie z przekonaniem pojecia narod zydowski w stosunku do osob, ktore tam
        zginely nie jest bronia, ktorej uzywal tyran?
        No tomku?
        Poczytaj sobie te wypowiedz.
        ´Swiat milczal...my jestesmy dumni jednak stojac tu...´
        A gdzie pamiec o tych przedstawicielach narodu zydowskiego w USA, ktorzy tez
        dlugo milczeli? Gdzie chociaz kilka skromnych slow podziekowania dla tych,
        ktorzy probowali sie przeciwstawiac zmasowanemu zlu?
        Ciekawa jestem czy w tej sprawie tez jestes tak konsekwentny...
    • hymen Re: Wezwanie 28.01.05, 20:33
      Twoje wezwanie Lejku jest do niczego, gdyż nawołuje do poparcia Jerzego Urbana
      a ja takiego udzielić nie mam zamiaru. Ten temat był tu wałkowany na forum i
      zebrał dużo więcej wpisów niż setka. Mnie akurat ten proces się nie podoba ale
      ja tu o czymś innym chciałem Ci napisać. Wydaje się, że masz ogromne kłopoty z
      rozróżnieniem co jest obraźliwe a co nie. Napisz mi zatem na podstawie jakich
      kryteriów mój wpis z wątku, do którego się odwołałeś uznałeś za obraźliwy a
      artykuł Urbana nie. Poza tym, wolność słowa nie oznacza bezkarności ani braku
      odpowiedzialności za nie.
    • snajper55 Re: Wezwanie 29.01.05, 00:47
      leje-sie napisał:

> Ja nie musze, bo wolnosci slowa jestem przeciwny i juz przeciwko uwolnieniu
      > FA protestowalem!

Czy wolność słowa obejmuje także prawo nazywania Oświęcimia polskim obozem
      koncentracyjym ? wink)

S.
      • gini Re: Wezwanie 29.01.05, 00:51
        snajper55 napisał:

> leje-sie napisał:
        >
        > > Ja nie musze, bo wolnosci slowa jestem przeciwny i juz przeciwko uwolnien
        > iu
        > > FA protestowalem!
        >
        > Czy wolność słowa obejmuje także prawo nazywania Oświęcimia polskim obozem
        > koncentracyjym ? wink)
        >
        > S.

A klamstwo oswiecimskie ?
    • Gość: ubu_roy Re: Wezwanie IP: *.nyc.rr.com 29.01.05, 01:15
      Wolnosc slowa, bylaby mozliwa tylko wtedy gdyby kazdy uzywal wlasnych slow.
      Niestety, wszyscy uzywaja slow ktore juz wczesniej byly przez kogos uzyte. Tak
      wiec nie pozostaje mi nic innego jak przylaczyc sie do protestu wlasnymi
      slowami: Barotroura, awustorewek Urban zowutanwo wpotzotek !!!
    • Gość: XXL W imię wolności słowa .... IP: *.idea.pl 29.01.05, 09:45
      to ten skur....el powinien siedzieć w pierdlu od lat
      za swoją działalność komunistyczzną.

Co za ironia, on beton partyjny, piewca zamordyzmu i cenzury
      ma czelność teraz narzekać, że mu nie pozwalają bezkarnie opluwać.
      Żenada ....
    • oleg3 Protestuję 29.01.05, 12:31
      Jestem przeciw stosowaniu paragrafu (obraza głowy obcego państwa) w polskim
      prawie. To popłuczyny po "obrazie majestatu", przestępstwie znanym już w
      Rzymie. Co to teraz za majestat? Daleko nie szukając: nasz prezydent to kłamca,
      prezydent Izraela (nie wiem czy aktualny) to złodziej.
    • abstrakt2003 NIE! 29.01.05, 12:39
      Nie zgadzam się! Urban powinien siedzieć za tekst który napisał bo gdzieś miał
      cierpienia Papieża a chodziło mu jedynie o wywołanie skandalu!
      Gdyby Urban w celi spędził z pół roku o chlebie i wodzie to na drugi raz pięć
      razy by się zastanowił zanim opublikowałby równie plugawy tekst.
      • wolomin_w_nocy Re: TAK! 29.01.05, 12:57
        Dokladnie tak. Nic dodac, nic ujac. Wolnosc slowa przeciwko godnosci
        czlowieka. To jest istota sporu. A glowy panstw? Olac je.
      • snajper55 Re: NIE! 30.01.05, 22:53
        abstrakt2003 napisał:

> Nie zgadzam się! Urban powinien siedzieć za tekst który napisał bo gdzieś
        > miał cierpienia Papieża a chodziło mu jedynie o wywołanie skandalu!

Ależ masz całkowitą rację. Tylko problem w tym, że wywoływanie skandalu nie
        jest karalne.

> Gdyby Urban w celi spędził z pół roku o chlebie i wodzie to na drugi raz pięć
        > razy by się zastanowił zanim opublikowałby równie plugawy tekst.

To samo mówi każda władza o tekstach opozycyjnych. Nie obawiasz się
        rozciągnięcia tel logiki na inne obszary ?

S.
        • wolomin_w_nocy Powiedz to Helenie Luczywo, ona nie jarzy/nt 31.01.05, 03:13

• snajper55 Chodzi Ci o plucie na zmarłych ? 31.01.05, 03:46
            W pełni popieram decyzje redakcji. Chlew trzeba czyścić, a nie pozwalać na
            wylewanie się gówna. Dobry gospodarz pilnuje czystości w obejściu, że przywołam
            chłopskie porównanie. Dozorca sprząta pawie, którymi brać robociarska klatkę
            schodową przyozdobi po świętowaniu wypłaty, że robotniczym przykładem poprzedni
            podbuduję. Admini forum powinni bezlitoście wycinać pawie i gówna, którymi
            niektórzy forumowicze przyozdabiają niektóre wątki. Wątki wspomnieniowe w
            szczególności.

S.
            • Gość: AndrzejG Re: Chodzi Ci o plucie na zmarłych ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:49
              bo to sa dwie różne sprawy

Urban mówił we własnym imieniu i liczył się z kontrreakcją,a do tego we własnej gazecie,a wpisy w wątki wspomnieniowe są anonimowe.

To tak jakby ktos na Twoim progu nas..ł w nocy,za przeproszeniem, i oburzał się na sprzątnięcie gó..a.

A.
              • snajper55 Re: Chodzi Ci o plucie na zmarłych ? 31.01.05, 09:34
                Gość portalu: AndrzejG napisał(a):

> bo to sa dwie różne sprawy
                >
                > Urban mówił we własnym imieniu i liczył się z kontrreakcją,a do tego we włas
                > nej gazecie,a wpisy w wątki wspomnieniowe są anonimowe.
                >
                > To tak jakby ktos na Twoim progu nas..ł w nocy,za przeproszeniem, i oburzał
                > się na sprzątnięcie gó..a.

Dokładnie tak.

Zresztą jest wystarczająca liczba mediów, w których takie gówna są mile
                widziane i tam chętni i przypileni potrzebą mogą się wypróżniać. To są takie
                wychodki polskiej prasy, polskiego radia, polskiej telewizji. Tytułów mam
                wrażenie, że nie muszę podawać ?

S.
            • abstrakt2003 Re: Chodzi Ci o plucie na zmarłych ? 31.01.05, 10:14
              Dla zmarłych szacunek - a co z ciężko chorymi?
              Ich możan bezkarnie błotem obrzucać?
              PS
              Urban mógł napisać to samo ale w zupełnie innej formie.
              Za formę wypowiedzi powinie siedzieć a nie za terść!
              • snajper55 Re: Chodzi Ci o plucie na zmarłych ? 31.01.05, 10:20
                abstrakt2003 napisał:

> Dla zmarłych szacunek - a co z ciężko chorymi?
                > Ich możan bezkarnie błotem obrzucać?
                > PS
                > Urban mógł napisać to samo ale w zupełnie innej formie.

Urban w swoim piśmie może sobie pisać co chce. Co najwyżej poniesie za to
                odpowiedzialność przed sądem.

Właściciel portalu ma prawo nie zgadzać się na umieszczanie na nim chamskich
                postów. Ma więc takie posty ze swojego forum wycinać.

S.
            • wolomin_w_nocy Re: Chodzi Ci o plucie na zmarłych ? 31.01.05, 10:54
              Mysle, ze studia w szambologii komparatywnej nie maja wiekszego sensu. Ciac
              gowno!
              • wolomin_w_nocy Re: Chodzi Ci o plucie na zmarłych ? 31.01.05, 11:20
                Nawet jezeli nie ciac, to jakkolwiek niezrecznie to zabrzmi, kazden jeden shit
                traktowac tak samo. Z z ta anonimowoscia bym nie przesadzal. Sa w koncu
                przypadki, gdzie anoniomowe niby wpisy konczyly sie w sadzie,
        • abstrakt2003 Re: NIE! 31.01.05, 10:19
          snajper55 napisał:

> abstrakt2003 napisał:
          >
          > > Nie zgadzam się! Urban powinien siedzieć za tekst który napisał bo gdzieś
          >
          > > miał cierpienia Papieża a chodziło mu jedynie o wywołanie skandalu!
          >
          > Ależ masz całkowitą rację. Tylko problem w tym, że wywoływanie skandalu nie
          > jest karalne.
          =============================== =============================== ====
          Ale istnieje coś taskiego jak ochrona dóbr osobistych. Nie można nikogo mieszać
          z błotem.
          ================
          > > Gdyby Urban w celi spędził z pół roku o chlebie i wodzie to na drugi raz
          > pięć
          > > razy by się zastanowił zanim opublikowałby równie plugawy tekst.
          >
          > To samo mówi każda władza o tekstach opozycyjnych. Nie obawiasz się
          > rozciągnięcia tel logiki na inne obszary ?
          =============================== ================
          Urban może mówić co chce i jak chce ale to nie zwalnia go z odpowiedzialności
          za słowo.
          • snajper55 Re: NIE! 31.01.05, 10:25
            abstrakt2003 napisał:

> Ale istnieje coś taskiego jak ochrona dóbr osobistych. Nie można nikogo mie
            > szać z błotem.

Zgadza się. I od tego jest sąd, aby sprawdzić, czy zostało prawo złamane i
            ewentualnie zasądzić karę. Ale nie ma takiego przestępstwa jak wywołanie
            skandalu.

> Urban może mówić co chce i jak chce ale to nie zwalnia go z odpowiedzialności
            > za słowo.

Oczywiście. Chyba się nie zrozumieliśmy. smile

choć w tym przypadku uważam, że największą karą dla Urbana byłaby cisza. Toż
            jemu właśnie o wywołanie afery chodziło a my robimy dokładnie to, co on sobie
            zaplanował.

S.
    • Gość: melania jestem przeciw tlumieniu wolnosci slowa IP: *.dc.dc.cox.net 30.01.05, 07:29
      ale za kultura wypowiedzi i za wewnetrzna etyczna dyscyplina. Wolnosc slowa to
      rowniez wolnosc do nie ranienia slowem.
      • Gość: X Re: jestem przeciw tlumieniu wolnosci slowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 09:27
        Papież jest głową państwa Watykan z tego wynika, że poza funkcjami wynikającymi
        z działalności religijnej pełni rolę polityka. Wprawdzie Watykan to specyficzny
        twór państwowy, jednakże jest państwem w sensie politycznym Zatem nie może być
        wyjątku i papież powinien być traktowany przez media jak każdy polityk. Z
        historii jednak wynika przywilej pobłażliwego (serwilistycznego) traktowania
        głowy państwa watykańskiego przez media. Czas najwyższy z tym skończyć.
        Co do Urbana i jego artykułu to należy stwierdzić, że opisał w dość brutalny
        sposób, dość wiernie rzeczywistość. Rozwścieczyło to polskich katolików, gdyż
        naga prawda o aktualnym stanie psycho-fizycznym Wojtyły jest mówiąc delikatnie
        mało pociągająca. A wiadomo że wierzący charakteryzują się tym że widzą i słyszą
        to co chcą widzieć i słyszeć a nie to co jest obiektywne.
        Sądy w Polsce niestety nie są niezawisłe i na wyroki w sprawach tyczących
        materii religii, kościoła i funkcjonariuszy kościelnych są pod silną presją
        opinii publicznej(moherowych beretów), a przede wszystkim kościoła w Polsce.
        Stąd też wyrok, który zapadł w sprawie Urbana. Osobiście nie cierpię tego gnoma,
        ale niestety nie ma w Polsce odważnych, poważnych dziennikarzy, którzy
        próbowaliby podjąć ten temat.

• Gość: melania Re: jestem przeciw tlumieniu wolnosci slowa IP: *.dc.dc.cox.net 30.01.05, 15:59
          Watykan to nie tylko panstwo, a papiez to nie tylko glowa panstwa. On jest
          glowa kosciola, a wiec przywodca religijnymi ok 2 milirdow ludzi na swiecie.
          kazda religia ma w sobie potezna komponente emocjonalna, wiec godzenie w
          przywodce religijnego jest odbierane przez wiernych jako atak na to co oni
          kochaja, albo przynajmniej bardzo szanuja. I to jest ranienie ludzkich uczuc.
          Gdybym ja byla Jerzym Urbanen, to napisalabym publiczny list przepraszajacy
          papieza i wiernych za obraze ich uczuc. Przyznanie sie do bledu, albo braku
          wyczucia jest dowodem dojrzalosci psychicznej. chrzescianie potrafia wybaczac,
          wiec na pewno Urbanowi wybacza. Poza tym jest naprawde w zlym stylu
          naigrywanie sie z chorej osoby, jaka jest JPII.
          • snajper55 Re: jestem przeciw tlumieniu wolnosci slowa 30.01.05, 22:55
            Gość portalu: melania napisał(a):

> Watykan to nie tylko panstwo, a papiez to nie tylko glowa panstwa. On jest
            > glowa kosciola, a wiec przywodca religijnymi ok 2 milirdow ludzi na swiecie.
            > kazda religia ma w sobie potezna komponente emocjonalna, wiec godzenie w
            > przywodce religijnego jest odbierane przez wiernych jako atak na to co oni
            > kochaja, albo przynajmniej bardzo szanuja. I to jest ranienie ludzkich uczuc.

Zabijanie zwierząt jest ranieniem uczuć wielu z nas. Czy z tego powodu mamy
            przejść na wegatarianizm ? Czy mamy zacząć oadzać w więzieniu masarzy,
            rzeźników ?

S.
      • snajper55 Re: jestem przeciw tlumieniu wolnosci slowa 30.01.05, 22:56

> ale za kultura wypowiedzi i za wewnetrzna etyczna dyscyplina. Wolnosc slowa to
        > rowniez wolnosc do nie ranienia slowem.

Jakie proponujesz zasądzać wyroki za brak kultury wypowiedzi ?

S.
        • Gość: melania Re: jestem przeciw tlumieniu wolnosci slowa IP: *.dc.dc.cox.net 30.01.05, 23:29
          ja nie proponje zadnych wyrokow, bo to nie moja dzialka. Nie mniej pozwy sadowe
          za zniewage sie zdarzaja i mysle, ze zazwyczaj koncza sie zadaniem aby ten kto
          kogos obrazil publicznie wyrazil skruche i przeprosiol. To wystarczy IMO.
          • Gość: Abaddon To niech papcio pozwie Urbana. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 23:32
            Ale przecież prawdziwe katolstwo polega na tym, że jak się dostaje w jeden
            policzek, nastawia się drugismile
          • snajper55 Re: jestem przeciw tlumieniu wolnosci slowa 30.01.05, 23:43

> ja nie proponje zadnych wyrokow, bo to nie moja dzialka. Nie mniej pozwy
            > sadowe za zniewage sie zdarzaja i mysle, ze zazwyczaj koncza sie zadaniem
            > aby ten kto kogos obrazil publicznie wyrazil skruche i przeprosiol. To wystar
            > czy IMO.

Pozwy sądowe za zniewagę - jak najbardziej. To konieczny mechanizm. Jednak
            takie procesy powinny być wytaczane przez znieważonego, a nie z urzędu. Nie
            można oddawać sprawy w ręce kibiców, których rzeźba Papieża przygniecionego
            meteorytem obraza.

S.
            • Gość: melania Re: jestem przeciw tlumieniu wolnosci slowa IP: *.dc.dc.cox.net 31.01.05, 00:10
              Pewnie masz racje, ale mysle ze papieze nigdy takich rzeczy nie robia. J. Urban
              mogly sam wyjsc z inicjatywa i publicznie przeprosic. To bylby gest swiadczacy
              o jego dojrzalosci i szacunku dla innych ludzi. To zalezy tylko od niego.
              • Gość: melania jeszcze w dodatku J Urban moglby IP: *.dc.dc.cox.net 31.01.05, 00:55
                przekazac kase na glodujace polskie dzieci. Mysle, ze obrazeni katolicy by mu
                przebaczyli. tak sobie glosno myslewink)
                • snajper55 Re: jeszcze w dodatku J Urban moglby 31.01.05, 02:07

> przekazac kase na glodujace polskie dzieci. Mysle, ze obrazeni katolicy by mu
                  > przebaczyli. tak sobie glosno myslewink)

Tylko że takim jak Urban nie przeszkadza, że obrażają, takim nie zależy na
                  przebaczeniu, na szacunku. Im właśnie na prowokowaniu zależy. Mało takich
                  małych Urbanków na FA ?

S.
                • snajper55 Re: jeszcze w dodatku J Urban moglby 31.01.05, 02:09
                  Jeszcze jedno.

Według mnie takie wyskoki trzeba pomijać milczeniem. Bo tak piszącym zależy
                  właśnie na rozgłosie. Protestując, robiąc dużo hałasu robimy właśnie to, co
                  autor chciał, abyśmy robili.

S.
    • Gość: jacek#jw Geobels stanu wojennego IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 30.01.05, 12:08
      poleciał do sądu, gdy tak go nazwano. Teraz jest zdziwiony za Breżniewa. W
      ch..a sobie lecicie towarzysze.

Pozdr / Jacek
      • Gość: Wicek Re: Geobels stanu wojennego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 13:27
        Panie 'Cnota' coś się Panu pomyliło. Nie można porównać tych dwóch spraw bo
        mają zupełnie inną konotację. Z resztą kwalifikacje czynu są też różne.
        Wygląda na to, ze Pańska cnota nie jest w najlepszym gatunku. Katol, prawda?

smile))
        • Gość: jacek#jw Re: Geobels stanu wojennego IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 30.01.05, 15:02
          A niby dalczego mam nie porównywać, panie Saturator. Moja cnota, gatunek i
          Katol; niezłe zestawienie. smile

pozdr / Jacek
          • Gość: Jerzy Curban Obchodne homo-maso IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.01.05, 01:03
            Czujni jak czujniki cenzorzy antyklerykalni i homoseksualni zakazują
            protestowania przeciw marszom „tolerancji”. Mówią i wrzeszczą „lud katolicki
            ciemny i nieoświecony w swej masie (nie mówiąc już o postępowości) nie jest w
            stanie pojąć tej szlachetnej i wzniosłej idei jaką jest MARSZ TOLERANCJI, a kto
            nie jest w stanie pojąć dobroci tej, niech milczy !”.

„Ale lud ciemny i niepostępowy, nie słucha dobrych rad. O nie ! Nie siedzi
            cicho, nie podwija pod siebie skulonych jak zwykle ogonów. TE homofobiczne
            zwierzęta (bo tak to trzeba wprost nazwać !) protestują i krzyczą !” –
            przekazuje sobie z ust do ust chór tolerancyjnych homoseksualnych ( i nie)
            postępowców wyczulonych zwykle na wolność słowa (pod warunkiem, że to oni te
            słowa wymawiają...)

Ale nie wszystek katolicki lud krzyczy i protestuje, niektórzy myślą i się
            zastanawiają – o co chodzi tym „pedrylom” ? po co oni maszerują ? gdzie
            maszerują ? i wreszcie - dlaczego bawi ich te masochistyczne przedstawienie ?

Ci po cichu rozmyślający o tym wydarzeniu podpisaliby jak świat długi i szeroki
            list otwarty do biedulków homoseksualnych:

„Kochane pedałki ! Połóżcie się do łóżka. Przykryjcie się kołderką. Poczytajcie
            sobie Katarzynę Grocholę albo jakiś lekki kryminał. Poćpajcie kawiorku,
            pocmokajcie melbę, mniam, mniam. Puśćcie sobie na video jakiegoś pornolka i...
            do zabawy, bez obaw u nas nie jest to karalne ! Później podłubcie sobie w nosie
            albo między palcami u nóg, co tam lubicie. Trochę drzemki, potem kaku.

Nie róbcie z siebie widowiska zgrozy. Trochę godności ! Po co te masochistyczne
            marsze ? No po co ? Dlaczego wycieracie sobie buzie niepełnosprawnymi mieszając
            ich w wasze masochistyczne gierki ? Dlaczego tak bardzo lubicie nam narzucać
            się ze swoją seksualnością? O co wam
            chodzi ?”
            Jerzy Curban
            • Gość: !d wolnosc slowa dla Urbana to wolnosc dla kazdego ! IP: *.cm-upc.chello.se 31.01.05, 01:15
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=18722627&wv.x=2&a=20049061
              popieramy
              1drf
              2zg
              3joeD

............................... ...
              4urbanLegend

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=18722627&wv.x=2&a=20058374
              jurek my cie popieramy
              popieraj wiec nas
              wink
              • tomek.giebuitowicz Frojdzie, źle sobie dobierasz autorytety, oj źle. 31.01.05, 03:46
                Pan Urban to szuja, znana między innymi z pisywania paszkwili na ks.
                Popiełuszkę. Czyżbyś o tym nie słyszał?
                • Gość: !d poczucie autoironii ;) IP: *.cm-upc.chello.se 31.01.05, 04:14
                  w kwestji autorytetu to w kategorii humoru i moze byc ...a pozatym ze ma duze
                  poczucie autoironii spotkalem go osobiscie a z toba cesiu jeszcze wodki nie pilem
                  wink))
                  pzdr
                  joe

• tomek.giebultowicz OSZUST!!! OSZUST!!! UWAGA!!! Zamienił "L" na "i" 31.01.05, 08:54
                  skopiował "podpis" i mnie udaje.
                  • snajper55 Re: OSZUST!!! OSZUST!!! UWAGA!!! Zamienił "L" na 31.01.05, 09:36
                    tomek.giebultowicz napisał:

> skopiował "podpis" i mnie udaje.

Napisz do adminów. Oni blokują takich podszywaczy.

S.
        • tomek.giebuitowicz A może Wicku (czy może Icku:) wyjaśnisz nam 31.01.05, 03:48
          wszystkim na czym polega "inność" tych konotacji. Bardzo chciałbym się
          dowiedzieć!
          • hymen Inność konotacji! 31.01.05, 08:48
            Polega na tym, że jeden z obrażonych jest starym, steranym przez życie
            człowiekiem, drugi zaś jest autorytetem moralnym, dobrodusznym towarzyszem,
            nauczycielem mas, krzewicielem prawdy objawionej. Pierwszy zignorował chamstwo,
            drugi nie mógł sobie pozwolić na naruszenie swojego autorytetu.
          • tomek.giebultowicz OSZUST!!! OSZUST!!! Podszywa sie pode mnie! 31.01.05, 08:52
            Zamienił "L" na "i" i skopiował "stopkę"
            • hymen Re: OSZUST!!! OSZUST!!! Podszywa sie pode mnie! 31.01.05, 08:59
              Tomku, to widać.
    • xiazeluka Odpowiedź na wezwanie 31.01.05, 10:41
      Nie mam zamiaru popierać tego gnojka, jednak skazanie go na podstawie
      bolszewickich paragrafów to skandal.

O to Ci chodziło?
      • leje-sie Dokladnie 31.01.05, 10:50
        > Nie mam zamiaru popierać tego gnojka, jednak skazanie go na podstawie
        > bolszewickich paragrafów to skandal.

Moglbys to zmodyfikowac na:

Nienawidze twoich pogladow, ale bede bronil twojego prawa do ich wypowiadania?

Unikniemy wtedy "gnojka" i "bolszewickich". Moze to bowiem niektorych
        doprowadzic do wnioskow, ze juz sku..syna na podstawie konserwatywnych
        paragrafow mozna skazac.
        • xiazeluka Proszę bardzo: 31.01.05, 11:06
          Nienawidze twoich pogladow, Jurek, ale bede bronil twojego prawa do ich
          wypowiadania.

• andrzejg pewnie nie oto mu chodziło 31.01.05, 11:19
        xiazeluka napisała:

> Nie mam zamiaru popierać tego gnojka, jednak skazanie go na podstawie
        > bolszewickich paragrafów to skandal.
        >
        > O to Ci chodziło?

pewnie chciał przemycic poparcie dla Urbana pod przykrywką walki o wolnośc słowa

A.
        • tony.soprano3 Brawo Jurek Urban ! 31.01.05, 11:27
          Nie pękaj. To solidaruchy leją ze strachu po siebie !
        • leje-sie No nie, Andrzeju (jesli to o mnie) /nt 31.01.05, 12:08

• leje-sie Mizerny plon 31.01.05, 11:31
      Malo tych obroncow wolnosci slowa na FA.

A tak wielu tu sie darlo przeciwko "cenzurze". Ale wyglada na to, ze chodzilo
      im wylacznie o wlasne jedynie prawo do lzenia i uzywania slow powszechnie
      uwazanych za...

Rzecznikiem takiego pojmowania wolnosci slowa jest w tym watku np Hymen (juz
      nie bede tego nicka z greki na polski tlumaczyl).

Ja z kolei mam do wolnosci slowa, jak do wszystkich wolnosci stosunek bardziej
      podejrzliwy i nie jestem przeciwnikiem sankcji prawnych w trzech przynajmniej
      przypadkach: naklaniania do przestepstwa, obelgi i zdrady panstwowej.

Ktos moze powiedziec, ze Urban lzyl JPII. Ale nie zostal skazany na podstawie
      skargi JPII, ale na podstawie paragrafu o lzeniu glowy obcego panstwa.

Ambasadorowie kraju w ktorymn mieszkam, Szwecji, bywaja wzywani dosc regularnie
      przez rzady roznych panstw, ktorych glowy czuja sie obrazone publikacjami
      szwedzkiej prasy. Na co ambasador szwedzki stwierdza, ze w Szwecji panuje
      wolnosc druku, a rzad szwedzki nie ma i nie chce miec wplywu na publikacje
      prasowe.

Jednym zas z obowiazkow panstwa jest chronienie integralnosci wlasnej
      jurysdykcji. Tutaj okazuje sie, ze prawo polskie otworzylo furtke dla
      przedstawicieli obcych panstw i rezygnujac z ochrony wlasnych obywateli.

Z furtki tej, o ile mi wiadomo, panstwo watykanskie nie skorzystalo(?) nie
      chcac ani kompromitowac wladz polskich, ani siebie.

Inna zupelnie sprawa ma sie z zawartoscia portalu dyskusyjnego - nie jest zadna
      cenzura usuwanie z niego nie tylko wpisow karalnych prawem, ale rowniez
      niezgodnych z dobrym obyczajem. Zreszta zasady te wylozone sa w Regulaminie.
      Jest to niezbywalne prawo wlasciciela i redakcji portalu.

Wreszcie, niektorzy usprawiedliwiaja wyrok to przeszlymi winami Urbana, to jego
      zlym smakiem.

Co do tego ostatniego:

1. Czy doczekamy sie patroli sprawdzajacych estetycznosc urzadzenia naszych
      mieszkan?

2. Ocena smaku Urbana to rzecz jego czytelnikow. Moge jedynie ubolewac, ze jest
      ich tak wielu.

3. Wolalbym zas, jesli juz, zeby karano w pierwszej kolejnosci brak higieny
      osobistej.
      • drf szwedzka prasa :niebezpieczny standart ... 31.01.05, 11:55
        Förolämpning av påven gav böter

Den polske tidningsredaktören och förre regeringstalesmannen Jerzy Urban har
        dömts till böter på 20 000 zloty, knappt 45 000 kronor, för att ha förolämpat
        påven Johannes Paulus II i en artikel i den kontroversiella satirtidningen Nie i
        augusti 2002.

Urban kallade den sjuklige Polenfödde påven för "Vatikanens Brezjnev" och "Hans
        Senilitet" och uppmanade honom att "stanna i sängen och äta kaviar och glass,
        peta näsan och klia sina fötter, i stället för att ställa upp på en skräckshow
        för allmänheten".

Åklagarna hade yrkat på tio månaders villkorligt fängelse för artikeln som
        publicerades inför den 84-årige påvens besök i Polen 2002.

Urban, som var presstalesman för den polska kommunistregeringen under marskalk
        Wojciech Jaruzelski i början av 1980-talet, förklarade själv att han inte hade
        menat att förolämpa påven i artikeln, men att han hävdade sin rätt att "betrakta
        påven ur en icke-troendes synvinkel".

Rättegången mot Urban har kritiserats av såväl Internationella pressinstitutet
        som den Paris-baserade organisationen Reportrar utan gränser.

"Rättsprocessen som följt på en enkel, satirisk artikel riskerar att sätta en
        farlig standard", skrev Reportrar utan gränser i ett pressmeddelande i måndags,
        enligt AFP.

WARSZAWA TT
        • leje-sie szwedzka prasa klamie 31.01.05, 12:06
          nazwali Jaruzelskiego marszalkiem wink

> marskalk
          > Wojciech Jaruzelski
        • drf francja :niebezpieczny standart ... 31.01.05, 12:19
          "Rättsprocessen som följt på en enkel, satirisk artikel riskerar att sätta
          > en
          > farlig standard", skrev Reportrar utan gränser i ett pressmeddelande i mån
          > dags,
          > enligt AFP.
      • Gość: jacek#jw Re: Mizerny plon IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.05, 13:53
        leje-sie napisał:

> Malo tych obroncow wolnosci slowa na FA.
        >
        > A tak wielu tu sie darlo przeciwko "cenzurze". Ale wyglada na to, ze chodzilo
        > im wylacznie o wlasne jedynie prawo do lzenia i uzywania slow powszechnie
        > uwazanych za...
        >
        > Rzecznikiem takiego pojmowania wolnosci slowa jest w tym watku np Hymen (juz
        > nie bede tego nicka z greki na polski tlumaczyl).

Mój drogi leje-się,
        Nie wciskaj mi rzeczy, których nie wypowidziałem zwłaszcza, że nie
        ustosunkowałeś się do moich wypowiedzi. Wolność słowa to jedno, a
        odpowiedzialność za nie to drugie. Napisałem, że sprawa ta (sądowa) nie podoba
        mi się, możesz to sprawdzić. Co ma tu własne prawo do lżenia nie wiem doprawdy.
        Odpowiedzialność za słowo, w uproszczeniu, oznacza prawo każdego obywatela do
        rozpatrzenia w sądzie swojej krzywdy, powstałej w wyniku publicznych wypowiedzi
        (m.in. artykułów). Jest to coś zupełnie innego niż cenzura, za którą Ty
        optujesz. Więc wyjaśniam to co dla Ciebie niejasnym jest, ten proces Urbana w
        ogóle nie powinien się odbyć, a jeśli już to na zupełnie innych zasadach.

Pozdr / Jacek

PS
        Obawiam się, że na tłumaczeniu greki możesz się przewieźć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka