Dodaj do ulubionych

Wszechpolki - takie też istnieją

12.02.05, 16:55
Jadwiga - dziewiętnastolatka przed maturą, przewodnicząca koła Warszawa-
Wschodnia.
Na pytanie : dlaczego należy sie rozwijać, mieć zainteresowania i znać języki
odpowiada

- Żeby spłacić dług

- Dług?

- Wobec Ojczyzny, która dała nam życie. Za to, że stworzyła mnie Polką, a nie
Niemką.

kobieta.gazeta.pl/wysokie_obcasy/1,53581,2547356.html
Obserwuj wątek
    • owca_czarna Re: Wszechpolki - takie też istnieją 12.02.05, 17:00
      ewa8a napisała:

> Jadwiga - dziewiętnastolatka przed maturą, przewodnicząca koła Warszawa-
      > Wschodnia.
      > Na pytanie : dlaczego należy sie rozwijać, mieć zainteresowania i znać języki
      > odpowiada
      >
      > - Żeby spłacić dług
      >
      > - Dług?
      >
      > - Wobec Ojczyzny, która dała nam życie. Za to, że stworzyła mnie Polką, a nie
      > Niemką.
      >
      >
      > kobieta.gazeta.pl/wysokie_obcasy/1,53581,2547356.html

O mało córka się nie zadławiła,gdy to przeczytała. Też jest przed maturą smile)

czrna_owca
      • snajper55 Re: Wszechpolki - takie też istnieją 12.02.05, 19:12
        owca_czarna napisała:

> O mało córka się nie zadławiła,gdy to przeczytała. Też jest przed maturą smile)

Uswiadomiła sobie jaki dług ma do spłacenia Ojczyxnie, która ją spłodziła jako
        Polkę, a nie Niemkę, albo co gorsza... wink)

S.
        • owca_czarna Re: Wszechpolki - takie też istnieją 12.02.05, 19:41
          snajper55 napisał:

> owca_czarna napisała:
          >
          > > O mało córka się nie zadławiła,gdy to przeczytała. Też jest przed maturą
          > smile)
          >
          > Uswiadomiła sobie jaki dług ma do spłacenia Ojczyxnie, która ją spłodziła jako
          > Polkę, a nie Niemkę, albo co gorsza... wink)
          >
          > S.

Córka nie jest miłośniczką O`Brien`a i dla niej dwa razy dwa jest cztery, a nie
          pięć i nie pozwoli sobie robić wody z mózgu. Nie chce być ofiarą czyichś
          manipulacji. Z logicznym myśleniem nie ma problemów. A zaciągniety dług rozłoży
          na raty. ((((:

jako
          > Polkę, a nie Niemkę,

jesteś miłośnikiem słowańskiej urody?

pozdr

czarna_owca

• 7em snajper tez jest judeopostepowy 12.02.05, 19:52
            i tez sie dlawi jak czyta o jakis polskich sukcesach co nie przeszkadza mu
            walic konia w krzakach gdy wycieczka z izraela przechodzi oflagowana z
            uzbrojona ochrona

5040
            • kropekuk 7em - nie rob z siebie durnia, bo i po co? 12.02.05, 19:58

• snajper55 Re: 7em - nie rob z siebie durnia, bo i po co? 13.02.05, 02:09
                On nie robi. On jest.

S.
            • owca_czarna Re: snajper tez jest judeopostepowy 12.02.05, 20:12
              7em napisał:

> i tez sie dlawi jak czyta o jakis polskich sukcesach co nie przeszkadza mu
              > walic konia w krzakach gdy wycieczka z izraela przechodzi oflagowana z
              > uzbrojona ochrona
              >
              > 5040

Siódemko! Kto do Ligii wstepuje: Jedna z panienek kieruje się w życiu intuicją,
              druga ślepo posłuszna, trzecia spragniona karania. A gdzie myślenie? Wytyczne
              ważne dla wszechpolek: - Nie pytać, nie wnikać. Nie mysleć spłacać dług i rodzić
              dzieci.Czy to można nazwać sukcesem, największą zdobyczą poczatku XXI wieku?

pozdrawiam

czarna_owca

• 7em Re: snajper tez jest judeopostepowy 12.02.05, 20:31
                > Siódemko! Kto do Ligii wstepuje: Jedna z panienek kieruje się w życiu
                intuicją,
                > druga ślepo posłuszna, trzecia spragniona karania. A gdzie myślenie? Wytyczne
                > ważne dla wszechpolek: - Nie pytać, nie wnikać. Nie mysleć spłacać dług i
                rodzi
                > ć
                > dzieci.Czy to można nazwać sukcesem, największą zdobyczą poczatku XXI wieku?

skoro samodzielnie myslicie to dlaczemu wierzycie bezgranicznie az do
                zadlawienia temu jednostronnemu komunistycznemu szmatlawcowi?

5040
                • karlin Re: snajper tez jest judeopostepowy 12.02.05, 20:50
                  7em napisał:

> skoro samodzielnie myslicie
                  ---------------------------------------------------------

Chyba kogoś w tym momencie obrażasz.
                  • owca_czarna ulżyło? n/t 12.02.05, 20:54
                    karlin napisał:

> 7em napisał:
                    >
                    > > skoro samodzielnie myslicie
                    > ---------------------------------------------------------
                    >
                    > Chyba kogoś w tym momencie obrażas

• owca_czarna Re: snajper tez jest judeopostepowy 12.02.05, 20:53

> skoro samodzielnie myslicie to dlaczemu wierzycie bezgranicznie az do
                  > zadlawienia temu jednostronnemu komunistycznemu szmatlawcowi?

a Ty nie czytasz? Te młode dzieczyny skojarzyły mi się z aktywistkami
                  organizacji przeszłego ustroju.Ja czytam różne gazety i czasopisma. Czytasz
                  wypowiedzi Giertycha

'Jeśli mamy być jedną siłą, jedną pięścią, to organizacja musi być sprawna. A
                  będzie sprawna, tylko jeśli każdy będzie wykonywał polecenia. Jak ktoś tego nie
                  rozumie, niech odejdzie. Nie chcemy żadnych czarnych owiec, ogniem i mieczem
                  wypalimy to, co niepewne. Strzeżcie się pychy. Kim będziecie, jak przyjdzie
                  dekret sądu koleżeńskiego o wykluczeniu? Bez organizacji będziecie niczym -
                  groził Giertyc"

to mi się nie posoba
                  www.giertych.pl/?sr=!czytaj&id=165&dz=dzialalnosc&x=3&pocz=0&gr=
                  i tekst wcale nie pochodzi z gazety.

czarna_owca
                  • 7em Re: snajper tez jest judeopostepowy 12.02.05, 21:34
                    odpowiedz sobie w duchu [czy tam w mozgu jak twierdza marksisci] na trzy pytania

1. czy dobrze jest sie sluchac rodzicow i starszych?
                    2. czy dobrze jest sie jezykow uczyc?
                    3. czy wypada kochac i szanowac swoja ojczyzne?

jesli odpowiedzialas na te pytania twierdzaco znaczy sie ze redakór wlasnie
                    brutalnie zerżnął twoje poczucie przywoitosci manipulujac faktami i emocjami na
                    rozkaz Ojca Redaktora Adolfa Mychnyka. bo przeciez ten tlumok ktory chara
                    jadaem sam na to nie wpadl, nieprawdaz?

5040
                    • patience 7em nie ma mozgu czy jest marksista? /nt 12.02.05, 22:01
                      > odpowiedz sobie w duchu [czy tam w mozgu jak twierdza marksisci] na trzy
                      pytania
                      • owca_czarna Patience.. 12.02.05, 22:40

Dzięki za podsumowanie postu siódemki, już powoli zaczęłam być wytrącana z
                        równowagi, a tym bardziej, że sieć mi padła i moja tfórczość smile) do siódemki
                        poleciała w kosmos. Wolno piszę.

czarna_owca

• 7em Re: Patience.. 12.02.05, 22:51
                          ja wciaz czekam na odpowiedz
                          5040
                        • patience hehe nasza forumowa prawice faktycznie Giertych 12.02.05, 22:53
                          ...zalatwil. Nie wiedza co pisac i nawet tematow nie zaczynaja, tylko sie
                          dopisuja, a i to bez przekonania. Nie tylko tutaj tak sie dzieje, na innych
                          forach tez. Jedyne co jeszcze robia, to grzecznie sie do pisuja do komentarzy
                          pod wiadomosciami GW, albo komentuja cudze. I co im przyszlo, zostali
                          najgrzeczniejszym elektoratem czytelniczym GW...wink
                          • qwardian Re: hehe nasza forumowa prawice faktycznie Gierty 13.02.05, 07:48
                            Ależ ja uwielbiam, kiedy Wyborcza wylewa swoje łzy. Szloch Wyborczej skłania
                            nas do jeszcze większego wysiłku a wasze żale i skowyczenia upewniają nas że
                            robimy coś pożytecznego. Przegrywacie.
                    • owca_czarna Re: snajper tez jest judeopostepowy 12.02.05, 23:26
                      7em napisa:

> odpowiedz sobie w duchu [czy tam w mozgu jak twierdza marksisci] na trzy pytan a>
                      > 1. czy dobrze jest sie sluchac rodzicow i starszych?
                      > 2. czy dobrze jest sie jezykow uczyc?
                      > 3. czy wypada kochac i szanowac swoja ojczyzne?
                      >
                      > jesli odpowiedzialas na te pytania twierdzaco znaczy sie ze redakr wlasnie
                      > brutalnie zern twoje poczucie przywoitosci manipulujac faktami i emocjami na
                      >
                      > rozkaz Ojca Redaktora Adolfa Mychnyka. bo przeciez ten tlumok ktory chara
                      > jadaem sam na to nie wpadl, nieprawdaz?
                      >
                      > 5040
                      >

siódemko, oczywicie, że znacznie lepij byłoby, aby artykuł byl autoryzowany, ale
                      widzisz gazeta jest bojkotowana i nawet dementi nie złożysz ")

A co do punktów, to w dwóch przypadkach (pyt.2 i 3) odpowiedziam Tak. W
                      pierwszym występuje jeszcze mozliwość dialogu. Zawsze byłam za podaniem
                      argumentw "za i przeciw". Nawet szanowałam zdanie małego dziecka, a gdy myślało
                      xle tak kierowalam rozmową aby naprowadzić je na poprawny tok myslenia. W miarę
                      upływu lat dałam swobode decyzji. Tylko to nie jest manipulacja, to jest
                      wychowaniesmile).

Ślepe posuszeństwo nie było na mój gust. Z tego powodu wywalili mnie z
                      harcerstwa sad(. Wychowaniu na "wzór pruski" tj surowym bez prawa głosu zawsze
                      mówiam stop, stop. I dlatego nie mogę przyjąć tez głoszonych przez LPR.

Czy ty uważasz to wszystko o czym pisze wybiórcza, a tobie nie lezy jest
                      manipulacją.

czarna_owca

• 7em Re: snajper tez jest judeopostepowy 13.02.05, 12:28
                        widzisz, niemal w 90 procentach zgadzasz sie z wychowaniem wszechpolek a z
                        drugiej strony beblasz cos o wodzu, nazizmie i dlawieniu. zostalas
                        zmanipulowana.
                        tak, uwazam, ze wyborowa to wyjatkowo klamliwa scierka

nie chce sie wtracac do wychowania twojej cory alem ciekaw czy zostala bys przy
                        swoich zasadach wychowawczych gdyby mala wyladowala z kinga dunin w lozku,
                        nacpana.
                        5040
                        • owca_czarna Re: snajper tez jest judeopostepowy 13.02.05, 12:46
                          7em napisał:

> widzisz, niemal w 90 procentach zgadzasz sie z wychowaniem wszechpolek a z
                          > drugiej strony beblasz cos o wodzu, nazizmie i dlawieniu. zostalas
                          > zmanipulowana.
                          > tak, uwazam, ze wyborowa to wyjatkowo klamliwa scierka
                          >
                          > nie chce sie wtracac do wychowania twojej cory alem ciekaw czy zostala bys przy
                          >
                          > swoich zasadach wychowawczych gdyby mala wyladowala z kinga dunin w lozku,
                          > nacpana.
                          > 5040

kochać Ojczyznę i uczyc sie języów obcych to żadne nowum, takimi kompresami
                          każdy może się obłożyc.

Elementem wychowania jest m.in dialog.Dlaczego nie dać młodzieży myśleć
                          samodzielnie? Mozna stawiać od czasu do czasu zwrotnice, a nie ciągnąć parowozem
                          nakazów.
                          Myslisz, że zawsze trzeba trzymać za mordę żeby dobrze wychować? Dobro uzyska
                          się dobrem, a nienawiść zradza tylko nienawiść. Nie przeczę, ze są i takie i
                          dzieci, którym trzeba zalozyć cugle i od czasu do czasy powiedzieć prrrr.
                          Ale to juz inna sprawa!

pozdrwaiam

czarna_owca
                          • 7em Re: snajper tez jest judeopostepowy 13.02.05, 13:01
                            > Myslisz, że zawsze trzeba trzymać za mordę żeby dobrze wychować? Dobro uzyska
                            > się dobrem,
                            i dlatego kazesz malej dlawic sie przy tej nasaczonej nienawiscia lekturze?
                            5040
      • kropekuk Wiesz co,owca - ja akurat w slowach tej dziewczyny 13.02.05, 02:15
        z Wszypolskiej nie widze niczego do smiechu - moze wiecej w tym postawy
        proobywatelskiej, nizli w egoistycznym cynizmie wiekszosci mlodych. Szkoda
        tylko, ze korzystaja na tym nazisci...
        • owca_czarna Gdzie ty widzisz partiotyzm? 13.02.05, 11:23
          kropekuk napisał:

> z Wszypolskiej nie widze niczego do smiechu - moze wiecej w tym postawy
          > proobywatelskiej, nizli w egoistycznym cynizmie wiekszosci mlodych. Szkoda
          > tylko, ze korzystaja na tym nazisci...

Kropku do tej pory, w malych miejscowościach, jedyną pozaszkolną "organizacją"
          była koscielna oaza. Teraz pojawili sie Wszechpolacy.Jedna z dyskutantek
          powiedziała, ze wstapiła do MW z nudow. Brak popołudniowego zorganiazwania czasu
          zręcznie było wykorzystywane przez rózne grupy nieformalne, które wciągały
          mlodzież pokazując im "inne" życie. Młodzież stanowi doskonałą pożywkę dla sekt.
          Skrzyknąć potrafili się również blokersi. Czlowiek stworzony jest do życia w
          stadzie i wcale się nie dziwię, że grupa mu imponuje. Tą pustke zręcznie
          wykorzystuje MW.

Naukę patriotyzmu, jako jeden z elementów wychowania sobie podarowałam, zdając
          się na szkołę. Moi dziadkowie byli wielkimi patriotami, rodzice i ja. Patriotów
          w d** mają. Myślisz że młodzież jest ślepa, myślisz że nie widzi tego co siś
          dzieje w kraju, tych afer, korupcji i malwersacji pieniądza. Młodzi chcą
          normalnego życia, a nie z dziada pradziada walki! Na cóż moje opowieści o
          miłości do ojczyzny skoro w TV ta ojczyzna pokazywana jest zgoła inaczej.
          Programy szkolne, opieraja się na analizach .... fragmentów książek! W szkole u
          mojego dziecka, to my rodzice na zebraniu, prosząc-NAKAZALIŚMY plonistce
          przerabiania całych lektur, a nie ich fragmentów. Cóż po fragmentach skoro nie
          można wyrobic sobie zdania o całości. Taki sposób myślenia niektórym odpowiada.
          Wszystko analizowane jest wg KLUCZA, którego nieraz sami nauczyciele nie
          potrafią rozgryźć. Klucz zastosowany przez autorów zadania, jest pewnym
          ograniczeniem dla myślenia! Jeśli uważasz inaczej niż zakłada klucz, tzn ze
          jestes w blędzie.!!! Kropku z niczym to ci się nie kojarzy?

Czy patriotyzm reprezentowany przez te dziewczyny jest rzeczywiście
          patriotyzmem? Tam więcej fanatyzmu i zakłamania niz miłości do Ojczyzny, A może
          to inna forma patriotyzmu, taka wyuczonym na pamięć z ksiąg giertychowych?
          Czy patriotyzm ma polegać na barku tolerancji, zrozumienia. ksenofobii?
          Czy nazywanie swojego przeciwnika politycznego "wrogiem" jest normalnym objawem
          patriotyzmu. Co to znaczy wróg? A gdzie dyskusja, dialog? Na całym swiecie wiele
          wrogości rozwiazywana jest własnie rozmową. Kropku, młodzież chce inczej spłacać
          zaciągnięty dlug wobec karaju, niz sposób proponowany przez te panny. Ona
          pragnie przysłuzyć się rozwojowi mysli naukowej, pragnie słuzyć swoja pracą,
          chce jego rozwoju gosp, pragnie godnie reprezentowac kraj za granicami. Po to
          ładuję w dziecko kupę szmalu, aby nauczyło się języków, aby taki Kropek nie
          mowił, ze Polacy to debile bo ich nie znają. Dzisiejsza młodzież nie pragnie
          jednego, nie jest spragniona walki podjazdowej,nie chce bojkotów, nie chce
          szerzenia nienawiści. Chce zyć tak, jak inni Europie. Nie być wiecznie jej ogonem.

czarna_owca

• kropekuk Ta dziewczyna mowi o splacie dlugu wobec kraju 13.02.05, 13:56
            I jesli wlasnie to innych mlodych smieszy to Polske mozna zamknac na haczyk i
            zgasic swiatlo. Bo nikt niczego Polsce NIE DA.
            A fragmenty laktur w szkole? Ciz, czy szkola zabrania mlodym przeczytac w domu
            CALA ksiazke?
            • kropekuk PS: Widzisz, owca - wiesz, ze o nazizmie MW mam 13.02.05, 14:07
              wyrobione zdanie. Niemniej ja oceniam te dziewczyne i jej wypowiedz - i nic
              zlego w niej nie widze. Widze za to wiele zlego w polskiej wersji
              kosmopolityzmu-liberalizmu, w tej niby polskiej "swiatowosci" - efekt tego
              taki, ze kazdy cudzoziemiec dluzej przebywajacy w Polsce mowi o POLSKIM BRAKU
              NARODOWEJ/ETNICZNEJ SAMOIDENTYFIKACJI.
              Nie mowie tu o wojennym modelu patriotyzmu - napisalem wyraznie: POSTAWA PRO-
              OBYWATELSKA. A to oznacza chocby korzystanie dla dobra chocby wlasnej szkoly
              czy osiedla z unijnych funduszy np. na social partnership, chocby gloszenie tej
              idei, tworzenie grup partnerstwa spolecznego - ze podam tylko jeden
              przyklad...Zreszta slow szkoda - ja widzialem mlodych polskich przydupasow
              politykow, noszacych za politykami teczki, ZEBY SIE W ZYCIU URZADZIC. I dziwnym
              trafem jesli to nie byly komuchy, to byli to ludzie "z salonu".
              To nie ta dziewczyna i nie Giertychy sa winne, ze mlodzi, ktorzy chca myslec o
              czyms wiecej poza wlasna pupa maja do wyboru MW... I nic wiecej, bo"salon" ich
              przeciez nie dopusci, nie widzi potrzeby ich dopuszczania, bo nie interes
              spoleczny dlan wazny, a zapewnienie pozycji "swoim".
              • owca_czarna Re: PS: Widzisz, owca - wiesz, ze o nazizmie MW m 13.02.05, 14:50
                kropekuk napisał:

> ...Zreszta slow szkoda - ja widzialem mlodych polskich przydupasow
                politykow, noszacych za politykami teczki, ZEBY SIE W ZYCIU URZADZIC.

Otóż to, nazwałeś to po imieniu.

czarna_owca
              • ewa8a Re: PS: Widzisz, owca - wiesz, ze o nazizmie MW m 13.02.05, 15:03
                Uważasz, że młoda dziewczyna, opowiadająca o spłacaniu długu wobec ojczyzny za
                to, ze stworzyła ją Polką to zupełnie normalne zjawisko?

Dla mnie to efekt indoktrynacji.
                Jeszcze gorsze skojarzenia wywołuje wyznanie innej dziewczyny :

,, W Organizacji bowiem jest rygor i posłuszeństwo.
                - Naprawdę jesteś miłośniczką posłuszeństwa?
                - Inaczej nic byśmy nie osiągnęli.
                - Ale dlaczego?
                - Prezes MW ma większe doświadczenie polityczne niż pojedynczy członek. Patrzy
                na Organizację całościowo, ma wizję końcową. Zresztą pamiętam, jak weszłam do
                sądu koleżeńskiego, prezes mi powiedział, co jest dla mnie ważne.
                - A co jest?
                - Powinnam być surowa i karać wszystkich, którzy nie będą posłuszni''.

Przeciez to hitlerjugen.

• kropekuk Dlaczego wtlaczasz w jedno zdanie dwia rozne 13.02.05, 15:10
                  stwierdzenia tej dziewczyny? I to DIABLO ZDROWE stwierdzenia przynajmniej z
                  punktu widzenia Anglosasow? Powinnosc wobec swego kraju (civic society) i dume
                  ze swej nacji, jaka by ona nie byla. Ta dziewczyna nie odpowiada na to, ze
                  pokolenie jej ojcow wielkie slowa i idee wytarlo...
                  • ewa8a Re: Dlaczego wtlaczasz w jedno zdanie dwia rozne 13.02.05, 15:14
                    To nie są stwierdzenia tej samej dziewczyny.Te brednie o rygorze i
                    posłuszeństwie to słowa jej partyjnej koleżanki. Przytoczyłam je jako kolejny
                    przykład prania mózgu.
                  • owca_czarna Re: Dlaczego wtlaczasz w jedno zdanie dwia rozne 13.02.05, 15:21
                    kropekuk napisał:

> stwierdzenia tej dziewczyny? I to DIABLO ZDROWE stwierdzenia przynajmniej z
                    > punktu widzenia Anglosasow? Powinnosc wobec swego kraju (civic society) i dume
                    > ze swej nacji, jaka by ona nie byla. Ta dziewczyna nie odpowiada na to, ze
                    > pokolenie jej ojcow wielkie slowa i idee wytarlo...

Kropku ale przeczytaj jak jak napisane:

"Od półtora roku, od kiedy przystąpiła do Młodzieży Wszechpolskiej, o długu
                    pamięta nieustannie."

a wcześniej? Od długu pamiętała od czasu do czasu? W wolnych chwilach? Gdzie był
                    ten jej partiotyzm? Zwietrzyła interes jako członek WM.?
                    To nie jest patriotyzm wyuczony?

• owca_czarna Re: Ta dziewczyna mowi o splacie dlugu wobec kraj 13.02.05, 14:34
              kropekuk napisał:

> I jesli wlasnie to innych mlodych smieszy to Polske mozna zamknac na haczyk i
              > zgasic swiatlo. Bo nikt niczego Polsce NIE DA.

Kropeczku, czy Ty nie widzisz, że patriotyzm tych dziewczyn to wyuczony na
              pamieć wiersz? Czy ty nie widzisz, że odklepywany jest jak "Ojcze nasz" bez
              zastanawiania się nad sensem słów? Wolę partiotyzm idący z serca a nie wymuszony
              Tago patriotyzmu nauczyła ich Liga, nauczyła je sprzątać rzeczy bo wcześniej
              były bałaganiarami.Nauczyla ich systematyczniesci. Sa ludzie ktorych tego nie
              trzeba uczyć oni sie po prostu z tym rodzą.

pozdr

czarna_owca
              • kropekuk Tak, twoja corka jest przez Boga wybrana i przez 13.02.05, 14:46
                Boga obdarowana... Nie znam dzieciaka, ktory rodzilby sie z zamilowaniem do
                systematycznisci.
                A POZA TYM BRAK DOWODOW, ZE TA DZIEWCZYNA NIE WIERZY W POTRZEBE SPLATY DLUGU
                WOBEC SWEGO KRAJU, ZE KLEPIE TO JAK PACIEZ - TO TWOJA NADINTERPRETACJA DANYCH.
                • kropekuk Korekta: pacierz - mam za twarda klawiature 13.02.05, 14:47

• owca_czarna Re: Tak, twoja corka jest przez Boga wybrana 13.02.05, 15:10
                  kropekuk napisał:

> Boga obdarowana... Nie znam dzieciaka, ktory rodzilby sie z zamilowaniem do
                  > systematycznisci.

gdyby ktos mi tak opowiadał też bym nie wierzyła, ale wiesz, ona ma to to po
                  mamusi smile))))))))))))))))))))))

czarn_owca

• ewa8a Re: Wszechpolki - takie też istnieją 12.02.05, 17:09
      Kiedy przeczytałam ten artykuł przypomniała mi się scena z filmu Eurpa, Europa,
      kiedy to jedna z bohaterek oswiadczyła matce, że chce urodzić dziecko dla
      fuhrera.
      A swoja drogą , to sądziłam, że wszechpolacy to same samce.
      • owca_czarna Re: Wszechpolki - takie też istnieją 12.02.05, 17:41
        ewa8a napisała:

> Kiedy przeczytałam ten artykuł przypomniała mi się scena z filmu Eurpa, Europa,
        > kiedy to jedna z bohaterek oswiadczyła matce, że chce urodzić dziecko dla
        > fuhrera.
        > A swoja drogą , to sądziłam, że wszechpolacy to same samce.

zrobiłam wielki oczy, gdy przeczytałam, że do Ligi wstępują gimnazjaliści??
        "Przychodzą coraz młodsi, ostatnio sześciu gimnazjalistów.". Gdy przyjdzie
        grupa starszaków z przedszkola też będą sie chwalić?

O co tu biega z tą Ligą Narodową? Co to za struktury?

"Organizacja cię ukształtuje. Jak się uda, zrobi z ciebie PRAWDZIWEGO POLAKA.
        Wyróżni. Przyjmie do Ligi Narodowej, tajnej wewnętrznej struktury. Przynależność
        do niej to nobilitacja, wyróżnienie dla najbardziej lojalnych. Jej członkowie
        przysięgają na piśmie dozgonną wierność wobec Ruchu i Romana Giertycha.
        Oficjalnie nikt nie potwierdza istnienia Ligi, ale jej członkowie są widoczni.
        Noszą w klapie mniejszą wersję Szczerbca Chrobrego (większą ma każdy
        wszechpolak). Wystarczyło dobrze się przyjrzeć plakatom niektórych kandydatów
        LPR do europarlamentu."

czarna_owca

• patience Re: Wszechpolki - takie też istnieją 12.02.05, 17:54
          - Powinnam być surowa i karać wszystkich, którzy nie będą posłuszni.

niesamowite...Bronislaw Malinowski wsrod dzikich... To jak wycieczka w czasie
          do tych kobiet z plakatow Hitlera...
          • drf following the Fuhrer absolutely.... 12.02.05, 18:19
            www.calvin.edu/academic/cas/gpa/fw2-17.htm
            We women sought a way to our people as a whole. We felt that only an ethnically
            based strong state could guarantee the life of the individual, but that such a
            state could only be strong if it was supported by the whole power of our people.

Then we heard the first National Socialist speaker. We listened. We went to more
            meetings. We heard the Führer, and the scales fell from our eyes. Here was what
            we were looking for. Here we heard an idea of the state presented with
            passionate devotion, one that did not play the proletariat against the
            bourgeois. Here promises were not made to a single part of the people. Here the
            appeal was to people of the same blood, the same race. The motto was: "The
            common good comes before the private good."

Only gradually did National Socialist positions on the specific questions of our
            national life become clear. From the beginning, however, we all felt that
            something new was happening. It was not a matter of the victory of a party, but
            rather a new worldview was battling for the soul of Germany.

Cold reason may hold party dogmas to be correct, but a worldview demands the
            whole person, reason and heart, faith and will. A woman does not first
            investigate the details, but rather is always ready to give her whole
            personality. Thus the women who encountered the National Socialist idea soon
            became its passionate supporters. They sensed that they would find in this idea
            of the state, built as it was on the most ancient possession of a people, on
            blood and soil, their natural role as the preservers of the race, as teachers of
            the youth. Once they were captured by this thought, they became active fighters
            in the battle of the past years...

www.calvin.edu/academic/cas/gpa/frau01.htm
            National Socialist education is an education in the thinking of the German
            people, in understanding German traditions, in awakening the pure, uncorrupted
            and honest people's consciousness, their sense of belonging to the Frauen-Warte
            Coverpeople. Only a pure member of the German race can have such an
            understanding of his people, crowning it with the willingness to sacrifice all
            for the people. He must know that without his people he is a miserable nothing,
            and that it is better if he himself die than that his people and fatherland
            perish! He who thinks that National Socialist education has as its goal a kind
            of hyperpatriotism has not understood it.
            ....

A youth being trained for such important national duties must accept the idea of
            following the Führer absolutely and without question, without unhealthy carping
            criticism, without selfishness or opposition. They must learn to obey so that
            they, having themselves learned to obey, can believe in and trust their own
            leadership and can grow to be leaders themselves. Only he who has learned to
            obey can lead. Germany no longer believes that the masses can lead themselves by
            majority rule! The masses themselves are nothing!

www.calvin.edu/academic/cas/gpa/images/fw/fw6-20.jpg
            www.calvin.edu/academic/cas/gpa/images/fw/fw7-22.jpg
            www.calvin.edu/academic/cas/gpa/images/fw/fw8-05.jpg

denazyfikacja ,lustracja ?
            • patience postepujac absolutnie za Giertychem.... 12.02.05, 19:06
              A youth being trained for such important national duties must accept the idea
              of following the Führer absolutely and without question, without unhealthy
              carping criticism, without selfishness or opposition. They must learn to obey
              so that they, having themselves learned to obey, can believe in and trust their
              own leadership and can grow to be leaders themselves. Only he who has learned
              to obey can lead. Germany no longer believes that the masses can lead
              themselves by majority rule! The masses themselves are nothing! We do need not
              a people ruled by majority votes, but a people with the will to leadership.

Młodzież szkolona do takich ważnych narodowych obowiązków musi akceptować ideę
              postępowania za Fhurerem absolutnie i bewz pytań, bez niezdrowego,
              czepialskiego krytycyzmu, bez samolubstwa czy opozycji. Musza się nauczyć
              posłuszeństwa, tak, by kiedy sami się nauczą posłuszeństwa, mogli wierzyć i
              ufać własnemu przywództwu oraz rozwijać się, by sami stali się przywódcami.
              Tylko ten, co się nauczył posłuszeństwa, może przewodzić. Niemcy już nie wierzą
              w masy, które same mogą sobą kierować poprzez regułę większości! Masy same w
              sobie są niczym! Nie potrzebujemy ludzi zarządzanych przez głosowanie
              większościowe, lecz ludzi, z wolą nakierowaną na przywództwo.

...Rasa przychodzi od Boga i do Boga powraca. Całe życie i wszystkie rasy są
              podporządkowane Boskim zarządzeniom. Zadni ludzie i żadna rasaa nie może ich
              zignorować. Chcemy, aby niemiecka młodzież uznawała religijną naturę życia. ...
              Bóg i naród są dwoma fundamentami życia osoby i wspólnoty. ... Państwo Narodowo
              Socjalistyczne będzie promowało taki głęboko religijny system edukacyjny. ...
              Rasa, trening militarny, przywództwo, religia! To są cztery niepodważalne
              podstawy nowej, Narodowo Socjalistycznej edukacji Niemieckiej!

źródło: Edukacyjne Pryncypia Nowych Niemiec: co szkoly i rodzice powinni
              wiedziec o celach edukacji narodowo socjalistycznej
              www.calvin.edu/academic/cas/gpa/frau01.htm

No to juz jasne skad Giertych bierze materialy do szkolen partyjnych...
              • patience Jesli kler sie od tego zdecydowanie nie odetnie... 12.02.05, 19:44
                ... to kazdy katolik bedzie dla mnie wysoce podejrzany.
                sad
                • owca_czarna Re: Jesli kler sie od tego zdecydowanie nie odetn 12.02.05, 19:53
                  patience napisała:

> ... to kazdy katolik bedzie dla mnie wysoce podejrzany.
                  > sad

Pati smile) uważasz, że Rydzyk przejrzał na oczy?
                  • patience Re: Jesli kler sie od tego zdecydowanie nie odetn 12.02.05, 19:56
                    Ja juz nic nie wiem. Tajne organizacje do obalania ustroju sila, tajne
                    przysiegi, a wszystko za pieniadze podatnika, na etatach radnych, poslow i
                    europarlamentarzystow. Qrwa gdzie sa prokuratorzy. A poza tym kler sie od tego
                    MUSI odciac.
                    • antyk52 Jesli kler sie zdecydowanie nie odetnie 12.02.05, 20:06
                      Od tego co dzieje się w Korei Północnej to ja już nie wiem, strace resztki
                      szacunku dla koreańskich katolików...

> A poza tym kler sie od tego
                      > MUSI odciac.

O czym Ty znowu pierniczysz? Przypinał się do jakiegoś Twojego
                      wyimaginowanego "czegoś", że teraz ma się od tego odcinać? Raz pieprzą, że
                      Kościół i księża mają sie nie pchać do polityki, państwa i najlpeiej
                      wszystkiego, bla, bla, bla po czym bredzą coś o jakiejś konieczności 'odcinania
                      się'. Zwariować można z tym lewactwem... tfu...

I ile Ci patience płacą za to ciągłe pierniczenie o LPR, MW i Giertychu??
                      Przejęłaś pałeczke po mariannie, czy to po prostu taka fobia? Skrzywienie
                      umysłowe i mania prześladowcza? Uważaj bo w psychiatryku jeszcze wylądujesz...

Że G ó W no oszalało kompletnie na tym punkcie, jak wcześniej wszystkie media
                      na punkcie Leppera to jeszcze rozumiem, im za to płacą, a Tobie patience?
                      • patience Re: Jesli kler sie zdecydowanie nie odetnie 12.02.05, 20:09
                        Nazizm zwalczam w czynie społecznym.
                        • abaddon_696 Próżny trud. 12.02.05, 20:11
                          A poza tym co Wszechpolki mają wspólnego z nazizmem?
                          • patience Re: Próżny trud. 12.02.05, 20:14
                            > A poza tym co Wszechpolki mają wspólnego z nazizmem?

Jaja sobie robisz?
                            • abaddon_696 Nie. 12.02.05, 20:16
                              Jak Ci się polski ruch narodowy myli z nazizmem to gratuluję.
                              • patience Re: Nie. 12.02.05, 20:17
                                Mysle ze ruch narodowy i ruch nazistowski to dwa rozne ruchy, w dwoch roznych
                                kierunkach.
                                • abaddon_696 Skoro tak, 12.02.05, 20:18
                                  to czemu przywołujesz nazizm w kontekście tych dziewczyn?
                                  • patience Re: Skoro tak, 12.02.05, 20:21
                                    Glownie dlatego, ze ruch narodowy moze istniec bez fjutrera, a ruch nazistowski
                                    nie. Te kobiety to zombie.
                                    • abaddon_696 A gdzie ten fuhrer? 12.02.05, 20:24
                                      Poza tym mylisz państwo totalitarne, któremu jest potrzebny wódz, z ideologią,
                                      która może istnieć bez niego.
                                      • patience Fjutrer? Tutaj: 12.02.05, 20:30
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=20515262&a=20516704
                                        Niczego nie myle. Totalitarnej organizacji dazacej do obalenia ustroju sila
                                        potrzebna jest totalitarna ideologia:
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=20529528&a=20532887
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=20480009

A totalitarna organizacja sluzy do przerabiania ludzi na zombie.
                                        • abaddon_696 Romek? :))))))))) 12.02.05, 20:33
                                          Typowy endek.
                                          • patience Twoim zdaniem endecja to nazisci? 12.02.05, 20:35
                                            no coz...
                                            • abaddon_696 Nie, za typowego endeka uważam Romana, 12.02.05, 20:37
                                              którego Ty dziwnym trafem uznajesz za nazistę.
                                              • kropekuk Trudno nie uznac przy iscie bolszewickich 12.02.05, 20:38
                                                programach spoleczno-gospodarczych...
                                              • patience Nie rob jaj/ nt 12.02.05, 20:40

• abaddon_696 Możesz mi wierzyć albo i nie. 12.02.05, 20:43
                                                  Giertych nie jest nazistą.
                                                  • patience Rzeczywiscie, bardzo trudno w to uwierzyc 12.02.05, 20:47
                                                    Szczegolnie jak sie przeczyta jego przemowienie do Wszypolakow o nozach, krwi i
                                                    posluszenstwie....
                                                  • abaddon_696 Być może Giertych 12.02.05, 20:50
                                                    czasami postępuje podobnie, jak naziści. To prawda. Ale poglądy ma inne, typowo
                                                    endeckie.
                                                  • patience Re: Być może Giertych 12.02.05, 20:53
                                                    > czasami postępuje podobnie, jak naziści. To prawda. Ale poglądy ma inne,
                                                    > typowo endeckie.

Nie. Nie 'postepuje podobnie' jak nazisci, tylko jest nazista. Jego poglady na
                                                    role fjutrera oraz organizacje sa w 100% nazistowskie.
                                                  • abaddon_696 Z tego punktu widzenia 12.02.05, 20:55
                                                    Stalin też był nazistą - kult wodzostwa był ten sam, no nie?
                                                  • patience Re: Z tego punktu widzenia 12.02.05, 21:00
                                                    > Stalin też był nazistą - kult wodzostwa był ten sam, no nie?

Owszem, nazizm i stalinizm to dwie twarze tego samego totalitaryzmu. Dlatego
                                                    bylo mozliwe, ze po II wojnie swiatowej w organizacjach komunistycznych
                                                    przechowala sie nazistowska ideologia. Postmoczarowski Giertych nie jest
                                                    wyjatkiem. Panstwo niemieckie ma klopoty z neonazi na terenie b.NRD, podobnie
                                                    jest na Wegrzech, wlasciwie wszedzie na terenienie bylego imperium sowieckiego
                                                    mamy do czynienia z tym samym zjawiskiem.
                                                  • abaddon_696 Zgoda. Tyle że 12.02.05, 21:03
                                                    stalinizm i nazizm różnią się ideologią.
                                                    A totalitarne myślenie zdarza się wszędzie.
                                                  • patience Re: Zgoda. Tyle że 12.02.05, 21:10
                                                    Historyczne roznice miedzy stalinizmem a nazizmem sprowadzaja sie do roznicy
                                                    w 'naukach genetycznych'. Nazisci nie mieli Miczurina i Lysenki, wiec nie bylo
                                                    u nich tego elementu, co u Sowietow, ze zaszczepiajac 'mentora' w glowe
                                                    czlowieka mozna go 'uszlachetnic'. Rasizm byl bardzo silnym komponentem
                                                    stalinizmu, np. glod na ukrainie mial dosyc ewidentne podloze rasowe. A
                                                    wspolpraca miedzy nazistami a stalinowcami byla taka gladka, ze na moscie w
                                                    Brzesciu NKWD przekazywalo Zydow gestapo. Wojna Sowietow z hitlerowskimi
                                                    Niemcami nie byla wojna przeciwko faszyzmowi, lecz wojna o terytorium.
                                                  • abaddon_696 Co to, to tak. 12.02.05, 21:14
                                • jureek Re: w kwestii terminologii 13.02.05, 12:58
                                  Chyba Ci się nazizm z faszyzmem pomylił. Przeczytaj sobie może definicję
                                  nazizmu. Przecież naziści niemieccy wyznawcy narodowego socjalizmu, tak jak
                                  endecy to polscy wyznawcy ideologii demokratyczno-narodowej. I tak samo jak nie
                                  ma niemieckich endeków, nie może być polskich nazistów.
                                  Jura
                        • antyk52 Re: Jesli kler sie zdecydowanie nie odetnie 12.02.05, 20:25
                          To sie chwali, tylko że nazizm już od dawna nie istnieje. Pozatym z tego co sie
                          orientuje w Polsce jest zabroniony, więc może w czynie społecznym zgłosisz się
                          do prokuratury?
                          • abaddon_696 Zapewniam Cię, że istnieje. 12.02.05, 20:27
                            Prawo nie jest w stanie kontrolować umysłów ludzkich. Zresztą, głupie to
                            prawo...
                            • antyk52 Szczątkowe pozostałości pominąłem... 12.02.05, 20:33
                              • abaddon_696 Pozostałości z czego? 12.02.05, 20:35
                                Tylko przypomnę, że nazizm w Polsce jest stosunkowo młody, tłuste lata ma przed
                                sobą.
                                • kropekuk Jasne, ze ty masz racje - nie zas to stare prochno 12.02.05, 20:37
                                  co sie panicznie boi dojrzec RZECZYWISTOSC:
                                  www.skrewdriver.net/index2.html
                                  Podazajac wg. podanych linkow znajdziesz i Polakow.
                                  • abaddon_696 Dokładnie. Dodam też, 12.02.05, 20:39
                                    że poglądy nazistowskie kwitną w kilku środowiskach, np. wśród fanów
                                    ekstremalnego metalu.
                                    • kropekuk Tez wiadomo - Skrewdriver...Nie wiem jak ABW, 12.02.05, 20:56
                                      ale brytyjska policja i sily bezpieczenstwa systematycznie te "imprezy
                                      muzyczne" monitoruja. Troche makabrycznych obrazkow:
                                      www.skrewdriver.net/worldindex.html
                                      Rzecz jana - sa i Polacy (Bialystok, 2 lata temu)
                                • antyk52 miałem na myśli ten pierwotny nazizm 12.02.05, 20:43
                                  Czyli niemiecki, hitlerowski, popłuczyn po Fhurerze raczej niewiele już jest,
                                  ta ideologia jest w agonii. Natomiast jeśli posłużymy się słowem 'nazizm' w
                                  szerszym znaczeniu (jako narodowi-socjaliści o charakterystycznych
                                  rasistowskich, itp. poglądach) to już sam najlepiej wiesz, dla mnie to
                                  margines, no ale jeśli uważasz siebie i swoją naziolską bande za jakąś znaczącą
                                  siłe, kłócić się nie będę...
                                  • abaddon_696 Nieładnie:( 12.02.05, 20:46
                                    Trochę się mijasz z faktami, bo neonazizm w Niemczech się odradza. Mają po
                                    kilkanaście procent poparcia w niektórych landach.
                                    Oczywiście, że mi chodzi o "nazizm w szerszym znaczeniu", bo nazizm niemiecki
                                    zakładał niższość Słowian.
                                    Dlaczego masz mnie za nazistę? Nie zdeklarowałem się.
                                  • kropekuk Hitler tez byl dla intelektualow "marginesem"... 12.02.05, 20:57

• patience Giertych nie jest marginesem. 12.02.05, 21:03
                                      To sa poslowie i europarlamentarzysci. Bojowkarz ktory grozil wieszaniem
                                      artystow oraz goleniem glow kobietom zadajacym sie z elementami 'obcymi rasowo'
                                      to radny Gdanska, obecnie rzecznik pomorskiej LPR.
                            • patience Prawo w systemie demokratycznym 12.02.05, 20:34
                              abaddon_696 napisał:

> Prawo nie jest w stanie kontrolować umysłów ludzkich. Zresztą, głupie to
                              > prawo...

Prawo w systemie demokratycznym nie sluzy do kontrolowania umyslow tylko do
                              karania za czyny uznawane jako kryminalne.
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=20480009&a=20486519
                              • abaddon_696 Ja tylko uważam, 12.02.05, 20:35
                                że to zły system i złe prawo.
                                • patience Re: Ja tylko uważam, 12.02.05, 20:39
                                  > że to zły system i złe prawo.

Uwazaj. Masz prawo uwazac co chcesz. Nie mozesz natomiast w Polsce promowac
                                  nazizmu, zakladac organizacji nazistowskiej, bojówek, etc. Za to jest wiezienie.
                                  • abaddon_696 One już istnieją, 12.02.05, 20:40
                                    a jakoś członkowie do paki nie trafiają. Bo kara za poglądy to też totalitaryzm.
                                    • patience Re: One już istnieją, 12.02.05, 20:45
                                      > a jakoś członkowie do paki nie trafiają. Bo kara za poglądy to też
                                      totalitaryzm

Nie. Nazizm nie zalicza sie do pogladow tylko do czynow kryminalnych. Wsadzenie
                                      zlodzieja do wiezienia rowniez nie jest ograniczaniem wolnosci
                                      swiatopogladowych spoleczenstwa
                                      • abaddon_696 Właśnie, że są to poglądy. 12.02.05, 20:48
                                        Tylko bardzo niepoprawne politycznie, tak jak komunizm.
                                        • patience Faktycznie, zlodziejstwo to poglad 12.02.05, 20:49
                                          abaddon_696 napisał:

> Tylko bardzo niepoprawne politycznie, tak jak komunizm.

bardzo niepoprawny politycznie.
                                          • abaddon_696 Nie, złodziejstwo jest CZYNEM. 12.02.05, 20:51
                                            Dopóki nie ma kradzieży, nie ma przestępstwa - choć człowiek może tego bardzo
                                            pragnąć.
                                            • patience Nazizm rowniez/ nt 12.02.05, 20:55
                                              Za pragniena nazistowskie wiezienie sie nie nalezy. Za zbudowanie organizacji
                                              nazistowskiej - owszem. To jest czyn, ktory przyniosl praktyczna szkode
                                              spoleczenstwu w postaci przerobienia mlodych ludzi na zombie.
                                              • abaddon_696 Przestępstwem jest wszystko, 12.02.05, 20:57
                                                co jest sprzeczne z prawem. W Polsce zakładanie organizacji nazi jest
                                                przestępstwem, co nie zmienia faktu, że organizacje te jakoś się trzymają.
                                                • kropekuk A w UK kolportujacy miejscowego Bubla sie po 12.02.05, 21:02
                                                  prostu stawia przed sadem i wsadza (ze o samym wydawcy ala Bubel nie wspomne).
                                                  I jakos swiat nie krzyczy, ze w UK jest "zamordyzm" i "tlumienie wolnosci
                                                  slowa":
                                                  news.bbc.co.uk/1/hi/england/4212987.stm
                                                  PS: szwedzki pastor, wyciagany przez oszolomy jako przyklad sterroryzowania
                                                  swiata przez homoseksualistow wygral przed sadem wyzszej instancji. Coz, moze
                                                  sie trafic durny sedzia w Gdansku (wyrok w sprawie Nieznalskiej), moze sie
                                                  trafic sedzia-kretyn i w Szwecji...
                                                  news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/4256945.stm
                                                  • abaddon_696 Żartujesz sobie? 12.02.05, 21:06
                                                    Sama próba skazania za coś takiego była idiotyzmem.
                                                  • kropekuk Nie proba, ale skazano: HATE CRIMES... 12.02.05, 21:26

• kropekuk Ty o pastorze? Jasne, ze idiotyzm... 12.02.05, 21:27

• patience Re: Przestępstwem jest wszystko, 12.02.05, 21:03
                                                  abaddon_696 napisał:

> co jest sprzeczne z prawem. W Polsce zakładanie organizacji nazi jest
                                                  > przestępstwem, co nie zmienia faktu, że organizacje te jakoś się trzymają.

i czas z tym skonczyc.
                                                  • abaddon_696 Good luck. You'll need it. 12.02.05, 21:06
                          • patience Re: Jesli kler sie zdecydowanie nie odetnie 12.02.05, 20:30
                            Wlasnie sie nad tym zastanawiam.
                            • antyk52 Re: Jesli kler sie zdecydowanie nie odetnie 12.02.05, 20:36
                              Życze powodzenia i argumentów silniejszych od Hoffmana.
                          • kropekuk Narodowy socjalizm wg. ciebie nie istnieje? A CO 12.02.05, 20:35
                            to w takim razie jest:
                            >>
                            A STATEMENT FROM COMBAT 18
                            National Socialism is the only hope that the White Aryan Race has to survive
                            the new Millennium.Forget the 'Patriots', the flag wavers and the grovellers to
                            Kings and Princes. They are weak and stupid and worship the forces which are
                            pledged to keep them in chains. Forget the politicians and the 'democrats',
                            they exist only to dilute and divert our movement. Their Gods are their Egos
                            and the Shekels that their Jew masters have bought them with.Forget
                            the 'entrepreneurs' and money-makers who have become rich from selling trinkets
                            within the movement. They have cast away their Aryan birthright and have become
                            as the Jew.Forget the apologists who cry "If only we show ourselves to be nice,
                            respectable people then the Enemy will allow us everything we want". They are
                            weak and stupid and do not understand the Eternal Laws of Nature. The new
                            Millennium must be one of struggle for if we do not destroy the Enemy then He
                            will destroy us. The final battle is approaching, the last chance of the White
                            Aryan Race. If we are found wanting then surely we do not deserve to survive
                            and all our achievements and history will be forgotten and pass from the Earth
                            forever.
                            The Time of the National Socialist Warrior has come ! <<
                            www.skrewdriver.net/news.html
                            BLOGOSLAWIENI NAIWNI. LUB GLUPI.
        • patience Liga Narodowa 12.02.05, 19:35
          Liga Narodowa - tajna, działająca we wszystkich trzech zaborach organizacja
          polityczna, utworzona w 1893 roku z Ligi Polskiej, W konspiracji kierowana z
          zaboru austriackiego przez Romana Dmowskiego.

1893 Liga Narodowa powstaje w wyniku przejęcia kierownictwa partii przez
          młodych członków, niezadowolonych z mało konkretnej działalności Ligi Polskiej.
          L.N., kierowana przez Zygmunta Balickiego, Ludwika Popławskiego i Romana
          Dmowskiego, przestała działać jako emigracyjny ośrodek koordynujący akcje
          polityczne i przeniosła się do kraju. Zerwała z liberalno-demokratycznymi
          koncepcjami na rzecz programu narodowego w sensie nacjonalistycznym.
          Najważniejsza stawała się walka z obcymi grupami narodowościowymi, które
          przenikały do polskiego organizmu narodowego. /W 1897r., L.N. przekształciła
          się w Stronnictwo Narodowo-Demokratyczne (endecję)/.
          www.embajadapolonia.cu/kalendarium.htm

------------------------------------------------

Sytuacja nasza jest pod pewnymi względami analogiczna do tej, w jakiej się nasz
          naród znajdował pod koniec XIX wieku i z początkiem XX w. Także i wtedy nie
          było pola dla polskiej polityki zagranicznej i nie było koniunktury do zerwania
          pęt niewoli. Ale to nie znaczy, że nie było pola do walki organicznej, do
          bronienia ducha narodu, do wysiłków na polu kulturalnym i gospodarczym, do
          obrony każdej pozycji życia narodowego, do wywalczania piędź po piędzi ziemi
          coraz to nowych, narodowych zdobyczy. Jak taką walkę można prowadzić, pokazuje
          doświadczenie Ligi Narodowej z owych czasów. Bardzo radzę tym, którzy mają ku
          temu możność, by przeczytali Stanisława Kozickiego ,,Historię Ligi Narodowej”
          (Londyn 1964, nakładem ???Myśli Polskiej”, 622 stronice). Mogą się z niej wiele
          rzeczy nauczyć, które mogą być jako wzór i przykład przydatne i dzisiaj. Choć
          prawdą jest, że nie ma dziś w Polsce warunków do zakładania i prowadzenia tego
          typu organizacji, co ówczesna Liga Narodowa.

To nie znaczy, że sytuacja międzynarodowa nie może się nagle zmienić. Może się
          ona nieoczekiwanie, choćby jutro, zmienić w wyniku jakichś większej miary
          konfliktów w różnych zakątkach świata i także w wyniku możliwych przemian w
          samej Rosji. Prowadzenie pracy organicznej nie oznacza rezygnowania w sposób
          trwały z pełnej niepodległości, ani z postulatu ustanowienia w Polsce systemu
          rządów, będącego wyrazicielem rzeczywistej woli narodu i jego prawdziwego
          ducha, ukształtowanego przez tysiąc lat jego narodowej tradycji i jego
          przynależności do chrześcijańskiego Kościoła.
          Jedrzej Giertych
          www.jedrzejgiertych.republika.pl/giersprawa.htm

-------------------------------------

Doboszyński widzi OPN jako przeciwstawienie masonerii, w przyszłości mającą ją
          zastąpić2. Podobnie Jan Mosdorf, nakreślając organizacji narodu pracę pozytywną
          w słowach "Organizacja narodu nie może być /.../ owocem mechanicznego
          kompromisu, tworem myśli lękliwej i ociężałej, obroną tego, co dziś istnieje w
          obawie przed niebezpiecznym jutrem; nie może być spółką dla ratowania Polski
          przed "czynnikami" rozkładu, jak lubiano mówić przed niedawnymi laty - lecz
          armią, ruszającą na podbój trudności i zgniecenia wszystkiego, co przeszkadza
          budować wielkość narodu."3, widzi ją jednak jako twór zastępujący socjologiczne
          funkcje masonerii: "Miejsce, które w Wielkiej Brytanii zajmuje masoneria, a
          którego w Polsce nie zdołała zająć Liga Narodowa, musi być przeznaczone jawnej
          organizacji narodu, przodującej moralnie i umysłowo, wychowującej ogół
          społeczeństwa przez przykład i rozszerzającej się w miarę jego
          dojrzewania. /.../ Jeżeli organizacja narodu, co jest jej zadaniem, skupi w
          swych szeregach istotnie ludzi, kierujących się w całym swym życiu ideą służby
          Polaków dla Polski a Polski dla Boga - państwo nasze zyska po raz pierwszy od
          kilkuset lat zdrową strukturę polityczną."4
          www.nop.org.pl/?artykul_id=129

-----------------------------------------

Czescy faszyści i prawica narodowej demokracji dopuszczała się ekscesów
          antyniemieckich i antyżydowskich, a Gajda podjął próbę puczu w Brnie (styczeń
          1933). Liga narodowa dawnego socjaldemokraty Stríbrnégo przeszła na pozycje
          faszystowskie i razem z narodowymi demokratami, którzy wystąpili z koalicji
          (luty 1934) oraz frontem narodowym utworzyła Zjednoczenie Narodowe na czele z
          Kramarzem (1935).
          www.republika.pl/cepolsite/info/czechyhist2.htm

------------------------------------------

www.pz.wszechpolacy.pl/ideolodzy.html
          alpha.bn.org.pl/search*pol/a?Liga+Narodowa.+Komitet+Centralny
          www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2004102808
          www.narodowa-alternatywa.cop.pl/ranking.php
    • abe.abe Re: Wszechpolki - takie też istnieją 12.02.05, 19:54

- Wolność i tolerancja - mówi/Jadwiga/- to puste hasła. Nie ma w nich żadnych
      konkretów.

- Dyskusje - mówi niezrażona Gabrysia - prowadzą do tego, że potem nie ma się
      żadnego autorytetu i schodzi się na manowce.

Koniec tej dyskusji, proszę Państwa!
      Żeby nie zejść na manowce i nie stracić autorytetu smile

Abe
    • sceptyk Infantylna odpowiedz 12.02.05, 20:12
      Mloda dziewczyna powinna odpowiedziec, ze dlatego sie rozwija i uczy jezykow,
      aby stac sie osoba tolerancyjna, otwarta na caly swiat, zwalczajaca rasizm,
      seksizm i katofaszyzm, a takze dlatego, aby latwiej moc znalezc sobie partnerke
      w zyciu. Najchetniej innej rasy i wyznania.

Rece by nam spuchly od oklaskow dla takiej rezolutnej mlodej kobiety.
    • atp1 Takich nam brakuje 12.02.05, 20:17
      ktorzy zbudowali by wielka i potezna Polske, ktora nie musiala by klekac i
      prosic ale sama decydowac o swym losie, a w razie potrzeby po ryju bic
      sasiadow. Wy na pewno wolicie ta dzisiejsza, gdzie panuje bezlad i anarchia.
      W takim systemie czujecie sie najlepiej, gdzie mozna robic przekrety na
      wszystkie sposoby, dowiedliscie to juz nie jeden raz w Polsce, Rosji,
      Niemczech, Francji czy nawet w Hiszpani. W Polsce zawsze wam bylo najlepiej
      sie zadomowic. No ale czasy lubia sie czesto zmieniac w sposob nie
      kontrolowany, to was bardzo martwi, wiec krzyk i larm podnosicie na swiat
      caly, ze sa jeszcze tacy,ktorzy maja dosyc tego raju z wami.
      • owca_czarna Re: Takich nam brakuje 12.02.05, 20:26
        atp1 napisał:

> ktorzy zbudowali by wielka i potezna Polske, ktora nie musiala by klekac i
        > prosic ale sama decydowac o swym losie, a w razie potrzeby po ryju bic
        > sasiadow. Wy na pewno wolicie ta dzisiejsza, gdzie panuje bezlad i anarchia.
        >
        > W takim systemie czujecie sie najlepiej, gdzie mozna robic przekrety na
        > wszystkie sposoby, dowiedliscie to juz nie jeden raz w Polsce, Rosji,
        > Niemczech, Francji czy nawet w Hiszpani. W Polsce zawsze wam bylo najlepiej
        > sie zadomowic. No ale czasy lubia sie czesto zmieniac w sposob nie
        > kontrolowany, to was bardzo martwi, wiec krzyk i larm podnosicie na swiat
        > caly, ze sa jeszcze tacy,ktorzy maja dosyc tego raju z wami.

atp, młodzież nie chce mieszkać w Polsce. Wiekszość uczy się, i naprawdę UCZY!!!
        żeby wyjechać stąd. Oni nie widzą przyszłości dla siebie. Będe kochać Polske z
        daleka (to nie jest aluzja do Ciebie), ale taka prawda. I co zabronić? Zabronić
        im! Nie ze wszystkich okien w Warszawie widać, co dzieje się w kraju.
        Sam pisałeś że Polacy to idealiści, ale zapomniałeś dopisać, że dotyczy to
        starszego, dojrzalszego pokolenia. Młodzi są już inni!!

czarna_owca
        • atp1 Re: Takich nam brakuje 12.02.05, 20:49
          Szybko wroca i zrobia w kraju porzadek. Dzisiejszy zachod nie dla nich,
          bronia sie jak moga przed takimi przybyszami. Wysylaja ich aby pozbyc sie
          Polakow, oni wroca znacznie madrzejsi !
          • ewa8a Re: Takich nam brakuje 12.02.05, 20:52
            atp1 napisał:

> Szybko wroca i zrobia w kraju porzadek

Na czym według ciebie ten porzadek ma polegać?
            • atp1 Re: Takich nam brakuje 12.02.05, 21:06
              ewa8a napisała:

> atp1 napisał:
              >
              > > Szybko wroca i zrobia w kraju porzadek
              >
              >
              > Na czym według ciebie ten porzadek ma polegać?
              --------------------------------------------------------------------------------
              -
              Ewa, ja juz zaczynam sie zloscic, czy ty naprawde nie rozumiesz? Trzeba co
              niektore elity od koryta odpedzic kijem, na poczatek. Potem zaczynac
              naprawiac spustoszenia wojenne po tych obcych elitach. To tak z grubsza.
              • ewa8a Re: Takich nam brakuje 12.02.05, 21:14
                Rozczarowałeś mnie. Myslałam, że masz bardziej wyrafinowane pomysły.
                Z tym kijem moze do samoobrony byś się załapał.
                • atp1 Re: Takich nam brakuje 12.02.05, 21:28
                  ewa8a napisała:

> Rozczarowałeś mnie. Myslałam, że masz bardziej wyrafinowane pomysły.
                  > Z tym kijem moze do samoobrony byś się załapał.

----------------------------------------------------------------------------
                  A jak chcesz zlodziei ze sklepu wykurzyc? Proste sposoby sa skuteczne, nawet
                  Ariel i Bush takie stosuja.
          • owca_czarna Re: Takich nam brakuje 12.02.05, 21:11
            atp1 napisał:

> Dzisiejszy zachod nie dla nich,

tak bo młodzi nie zawsze chcą trzepać dywany, wynosić nocniki i uprawiać
            skorzonerę. Mają wyższe ambicje. Niektórym sie udaje, są w czepku urodzeni. Co w
            Polsce ich czeka - patriotyczny zasiłek,smile))

owca_czarna

• atp1 Re: Takich nam brakuje 12.02.05, 21:16
              owca_czarna napisała:

> atp1 napisał:
              >
              > > Dzisiejszy zachod nie dla nich,
              >
              > tak bo młodzi nie zawsze chcą trzepać dywany, wynosić nocniki i uprawiać
              > skorzonerę. Mają wyższe ambicje. Niektórym sie udaje, są w czepku urodzeni.
              Co
              > w
              > Polsce ich czeka - patriotyczny zasiłek,smile))
              >
              > owca_czarna

--------------------------------------------------------------------------------
              > Dlatego musza zrobic porzadek tam gdzie mieszkaja i zaczac sie troche
              interesowac swoja ojczyzna. Moga to juz nawet pokazac w najblizszych wyborach.

• owca_czarna Re: Takich nam brakuje 12.02.05, 21:26
                atp1 napisał:

> owca_czarna napisała:
                >
                > > atp1 napisał:
                > >
                > > > Dzisiejszy zachod nie dla nich,
                > >
                > > tak bo młodzi nie zawsze chcą trzepać dywany, wynosić nocniki i uprawiać
                > > skorzonerę. Mają wyższe ambicje. Niektórym sie udaje, są w czepku urodzen
                > i.
                > Co
                > > w
                > > Polsce ich czeka - patriotyczny zasiłek,smile))
                > >
                > > owca_czarna
                >
                > -------------------------------------------------------------------------------
                > -
                > > Dlatego musza zrobic porzadek tam gdzie mieszkaja i zaczac sie troche
                > interesowac swoja ojczyzna. Moga to juz nawet pokazac w najblizszych > >wyborach.

Fajnie tak pisać, mówileś że Polak to idealista. Masz rację.

• atp1 Re: Takich nam brakuje 12.02.05, 21:36
                  owca_czarna napisała:

> atp1 napisał:
                  >
                  > > owca_czarna napisała:
                  > >
                  > > > atp1 napisał:
                  > > >
                  > > > > Dzisiejszy zachod nie dla nich,
                  > > >
                  > > > tak bo młodzi nie zawsze chcą trzepać dywany, wynosić nocniki i upr
                  > awiać
                  > > > skorzonerę. Mają wyższe ambicje. Niektórym sie udaje, są w czepku u
                  > rodzen
                  > > i.
                  > > Co
                  > > > w
                  > > > Polsce ich czeka - patriotyczny zasiłek,smile))
                  > > >
                  > > > owca_czarna
                  > >
                  > > -------------------------------------------------------------------------
                  > ------
                  > > -
                  > > > Dlatego musza zrobic porzadek tam gdzie mieszkaja i zaczac sie troc
                  > he
                  > > interesowac swoja ojczyzna. Moga to juz nawet pokazac w najblizszych 
                  > 2; >wyborach.
                  >
                  > Fajnie tak pisać, mówileś że Polak to idealista. Masz rację.
                  >-------------------------------------------------------------------------------
                  Dlatego tez oni tego nie zrobia. Ale pomyliles pojecia, idealizm nie polega na
                  niszczeniu czy zabijaniu. Idealizm to wiara w cos co moze byc utopia.
            • 7em Re: Takich nam brakuje 13.02.05, 14:36
              > Polsce ich czeka - patriotyczny zasiłek,smile))
              wszechpolki ucza sie jezykow - poradza sobie na zachodzie. twoja corka sie
              dlawi poniewaz mamusia wyciela jej z mozgu samodzielne myslenie, gw pali
              zielone swiatelko -cieknie slina -czerwone -dlawi sie... etc

5040
              • kropekuk PRZESADZASZ, ale masz troche racji - tu sie 13.02.05, 14:51
                wlasnie z jednoznacznoscia opinii owcy nie zgadzam.
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=20529528&a=20543662
                i nastepne
                • owca_czarna Re: PRZESADZASZ, ale masz troche racji - tu sie 13.02.05, 20:52
                  kropekuk napisał:

> wlasnie z jednoznacznoscia opinii owcy nie zgadzam.
                  > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=20529528&a=20543662
                  > i nastepne

"Będziemy kreować modę na bycie patriotą, którą możemy od dawna zaobserwować
                  wśród młodych ludzi w innych krajach, a szczególnie za oceanem."

www.kochampolske.pl/main.htm
                  Nie mają swojego wzorca patriotyzmu? Kolejna moda na sukces? Moda, hit,
                  szlagier sezonu? Patriotyzmu nie da się kupić plakatami i kubkami na allergo.

www.allegro.pl/show_item.php?item=42195989
                  Dla niektórych patriotyzm to nie jest plakatowanie murów i sprzedawanie
                  długopisów.... dług wobec Polski mozna spłacać inaczej. Niektórzy mają większe
                  ambicje i aspiracje. Czy to jest takie trudne do zrozumienia?
                  Każdy na swój sposób spłaca długu Ojczyżnie.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=20529528&a=20552695

Wiem, że panny z MW szybciej i łatwiej poradzą sobie w zyciu, bo bede miały
                  poparcie partii. Ten materiał był już w historii przerabiany. A z dyskusji z
                  siódemką wyciągam jeden wniosek,że w pewnych kręgach nie ma dialogu, cynizmen
                  mnie dobił. Koniec i kropka.

pozdrawiam

czarna_owca
      • kropekuk Ci BEZ MOZGU to ci wielkie g.o.w.n.o zbuduja... 12.02.05, 20:39

• ewa8a Wszechpolacy obchodzą walentynki! 12.02.05, 20:47
      14 lutego będą manifestowac miłość do ..... ojczyzny.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,2546239.html
      • atp1 Re: Wszechpolacy obchodzą walentynki! 12.02.05, 20:59
        Ty sie Ewuniu chyba ich nie boisz. To chlopaki jak byki, mlode i przystojne.
        Z takich chlopow w domu to bedziesz miec pozytek, chyba ze wolisz jakichs
        otylych cherlakow niewiadomego pochodzenia.
        • ewa8a Re: Wszechpolacy obchodzą walentynki! 12.02.05, 21:02
          Ciekawa jestem jak wygląda otyły cherlak.
          • atp1 Re: Wszechpolacy obchodzą walentynki! 12.02.05, 21:09
            To takie typy w kwiecie lat co brody pogolili(nie wszyscy), maja cienkie nogi
            i wielkie brzuchy.
        • patience Re: Wszechpolacy obchodzą walentynki! 12.02.05, 21:15
          > Ty sie Ewuniu chyba ich nie boisz. To chlopaki jak byki, mlode i przystojne.
          > Z takich chlopow w domu to bedziesz miec pozytek, chyba ze wolisz jakichs
          > otylych cherlakow niewiadomego pochodzenia.

Ty popaprancu...
          • atp1 Re: Wszechpolacy obchodzą walentynki! 12.02.05, 21:19
            Jak to, dlaczego?
      • 7em Re: Wszechpolacy obchodzą walentynki! 12.02.05, 21:52
        no widzisz zamiast od razu walic w ten desen na forum cosmo to tu sie silisz.
        proponuje pogadanki: czy balejaz jest lepszy od pasemek?, walentynki a postep w
        europejskim kraju rad?, czy mozna dostac grzybicy pochwy korzystajac z tego
        samego walkmana? etc etc

5040a
        • ewa8a Re: Wszechpolacy obchodzą walentynki! 12.02.05, 21:58
          Najwyraźniej nie doczytałeś. Walentynki z manifestem miłości do ojczyzny to nie
          informacja dla sentymentalnych panienek.
    • paganinni I PO CO TE NIEZDROWE EMOCJE? 12.02.05, 22:04
      Trzeba tej mlodziezy pomoc dostrzec piekno zycia i swiata w pluralizmie i
      tolerancji, ale tez trzeba dac im szanase na normalne zycie w kraju. Dziki
      polski i globalny kapitalizm gwarantuje im tylko miejsce na smietniku. Nie
      dziwcie sie sie wiec, ze oni sie organizuja, zeby odzyskac swoje. Winna jest
      nie ta mlodziez, ale ci, ktorzy spi..rzyli mam Polske.
      • incognitto Re: I PO CO TE NIEZDROWE EMOCJE? 12.02.05, 22:33
        Nie
        > dziwcie sie sie wiec, ze oni sie organizuja, zeby odzyskac swoje. Winna jest
        > nie ta mlodziez, ale ci, ktorzy spi..rzyli mam Polske.

BRAWO
        • drf EMOCJE....NIE SA GROZNE... 13.02.05, 02:16
          emocje to rzecz normalna,brak emocji to symtom zaburzenia w organizmie

i w kazdym organie polski...
          wink
          • paganinni Re: EMOCJE....NIE SA GROZNE... 13.02.05, 04:17
            naturalnie, ze emocje sa normalne, ale te wynikajace z paranoi raczej nam nie
            sluzawink Moze od nich peknac serce. To a'propos walentynek, of course!
            • drf pekaja serca.... 13.02.05, 08:36
              paganinni napisał:

> naturalnie, ze emocje sa normalne, ale te wynikajace z paranoi raczej nam nie
              > sluzawink Moze od nich peknac serce. To a'propos walentynek, of course!
              ...............................................................................

to nie emocje wynikaja z paranoi a raczej odwrotnie...winkah te serca...wink
              • qwardian Re: pekaja serca.... 13.02.05, 19:32
                Niewątpliwie z miłości do ojczyzny, bo ja chcę Polski narodowej z tolerancją
                tak, ale do tradycji, historii, tradycyjnej rodziny, religii katolickiej,
                ponieważ ta zapewnia ład społeczny. Strona przeciwna nie ma nic do
                zaoferowania, jeżeli nie wliczać marszów gejów, atakowania systemu
                demokratycznego jak to robi Unia Wolności, która składa wnioski o delegalizację
                organizacji politycznych.
                Strona wszechpolaków.
                www.wszechpolacy.pl/index.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka