lady_hawk 26.08.02, 13:45 Wczoraj odwiedzilam Opatow. Naprawde bylo warto! Kto wie co tam ciekawego jest? Kolegiata Św. Marcina, Lament Opatowski, Brama Warszawska..... co jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bykk Re: OPATÓW - z czego slynie? 26.08.02, 13:51 Cze Lady! Jak sama nazwa wskazuje,Opatów słynie z grzybów! Nie wierzysz,zapytaj ludzi. pozdrawiam hej! Odpowiedz Link Zgłoś
lady_hawk Re: OPATÓW - z czego slynac powinien. 26.08.02, 14:00 Cze Bykku! Z powodu suszy w lasach i brak grzybow, zabralam dziatwe w samochod i objechalismy okolice Ostrowca Swietokrzyskiego. Lasy piekne tam rzeczywiscie. Ale to nie odpowiedz na zagadke. Chyba zle postawilam pytanie. bykk napisał: > Cze Lady! > Jak sama nazwa wskazuje,Opatów słynie z grzybów! > Nie wierzysz,zapytaj ludzi. > pozdrawiam > hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: OPATÓW - z czego slynie? IP: *.echostar.pl 26.08.02, 13:52 lady_hawk napisała: > co jeszcze? Fabryka płytek ceramicznych, największa w Polsce..... )) Odpowiedz Link Zgłoś
lady_hawk Blisko byles 26.08.02, 13:56 lessy, glinka kaolinowa - niedaleko do plytek. ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Blisko byles IP: *.echostar.pl 26.08.02, 14:20 lady_hawk napisała: > lessy, glinka kaolinowa - niedaleko do plytek. > ))) I też na O !!! Odpowiedz Link Zgłoś
bykk Re: do mojego rozmiaru czyli XXL:) 26.08.02, 14:31 XXL,hej! Dobry byłeś,bo szybki,ale chyba sprawdziłeś metki na płytkach))? pozdrawiam Cię Ps. do Lady spytałaś z czego,to napisałem po swojemu,ja tam byłem na grzybach,ale dawno w tym roku posucha! Wiem jednak z czego słynie Kraków! Wiesz? No? No,blisko))! "Z gołębi słynie Kraków i gówno ma z tych ptaków"!!! "Hej chłopaki w górę ptaki!")) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: do mojego rozmiaru czyli XXL:) IP: *.echostar.pl 26.08.02, 15:14 bykk napisał: > XXL,hej! > Dobry byłeś,bo szybki,ale chyba sprawdziłeś metki na płytkach))? > pozdrawiam Cię Oczywiście, że sprawdziłem !! Zawsze noszę młotek przy sobie. Puk, puk i już wiedziałem - pomyłka...... ( a wzsystko to przez to, że byłem przejazdem w obu miejscowościach ) Odpowiedz Link Zgłoś
galba Z tego, że... 26.08.02, 15:18 ... niedaleko tkwią korzenie Galbowego rodu (jego części). G. Odpowiedz Link Zgłoś
_helga Re: OPATÓW - z czego slynie? 26.08.02, 15:22 lady_hawk napisała: > Wczoraj odwiedzilam Opatow. Naprawde bylo warto! > Kto wie co tam ciekawego jest? > > Kolegiata Św. Marcina, Lament Opatowski, Brama Warszawska..... > > co jeszcze? > > Ooooo! Jaki spokojny watek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lady_hawk Re: OPATÓW - z czego slynie? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.08.02, 15:54 _helga napisała: > lady_hawk napisała: > > > Wczoraj odwiedzilam Opatow. Naprawde bylo warto! > > Kto wie co tam ciekawego jest? > > > > Kolegiata Św. Marcina, Lament Opatowski, Brama Warszawska..... > > > > co jeszcze? > > > > > > Ooooo! Jaki spokojny watek > Odpowiedz Link Zgłoś
_helga Re: OPATÓW - z czego slynie? 26.08.02, 16:20 Gość portalu: lady_hawk napisał(a): > _helga napisała: > > > lady_hawk napisała: > > > > > Wczoraj odwiedzilam Opatow. Naprawde bylo warto! > > > Kto wie co tam ciekawego jest? > > > > > > Kolegiata Św. Marcina, Lament Opatowski, Brama Warszawska..... > > > > > > co jeszcze? > > > > > > > > > > Ooooo! Jaki spokojny watek > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ladyhawk Re: OPATÓW - z czego slynie? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.08.02, 16:29 _helga napisała: > Gość portalu: lady_hawk napisał(a): > > > _helga napisała: > > > > > lady_hawk napisała: > > > > > > > Wczoraj odwiedzilam Opatow. Naprawde bylo warto! > > > > Kto wie co tam ciekawego jest? > > > > > > > > Kolegiata Św. Marcina, Lament Opatowski, Brama Warszawska..... > > > > > > > > co jeszcze? > > > > > > > > > > > > > > Ooooo! Jaki spokojny watek > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ladyhawk Lament opatowski IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.08.02, 16:15 Lament opatowski to plaskorzezba umieszczona na grobie kanclerza Szydlowieckiego, ktory zmarl bezpotomnie poslubiwszy duzo mlodsza od siebie bliska kuzynke. To on wlasnie zorganizowal sklady kupieckie w OPatowie i zdaje sie rozpoczal budowe podziemnych skladow. W tej chwili ponoc rolnicy, pod ktorych gruntami te sklady sie znajduja ( a sa to kilometry wydrazonych w lessie piwnic) organizuja sie w spolki, ktore beda zajmowac sie produkcja i naturalnym skladowaniem ekologicznej zywnosci. Kupcy odeszli z Opatowa w XVii wieku i miasto podupadlo. W XVI wieku mialo 14 tysiecy ludnosci. Ciekawe, ile jest jeszcze w Polsce miejsc, ktorych historia nie jest powszechnie znana. O podziemiach dowiedziano publicznie sie w latach 60tych, kiedy na rynku autokar sie zapadl. Przewodniczka PTTKu opowiadala o kupcach ormianskich i greckich, a zapytana, czy byla w Opatowie synagoga - przyznala, ze tak. Zaraz potem dodala, ze tych kupcow ormianskogreckich, osiedlonych na miejscu, chowano po smierci na cmentarzu, ktory sie nazywal kirkut i byl podobno najwiekszy w Europie. Teraz sa glosy o jego odrestaurowaniu "ale po co to komu?" Odeszli kupcy, zostal lament a ja zaraz przeczytam, ze napisalam post "antypolski". :0)))))) lady_hawk napisała: > Wczoraj odwiedzilam Opatow. Naprawde bylo warto! > Kto wie co tam ciekawego jest? > > Kolegiata Św. Marcina, Lament Opatowski, Brama Warszawska..... > > co jeszcze? > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miriam Re: Lament opatowski IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.02, 16:29 Cadyk z Opatowa Abraham Jeszua Heschel, byl tam wiele lat rabinem. Moj przyjaciel tlumaczyl ksiazeczke "Panska jest ziemia" - nauki Heschela. Moze trafilam?) Pozrowienia Miriam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ladyhawk Bingo! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.08.02, 16:37 Gość portalu: Miriam napisał(a): > Cadyk z Opatowa Abraham Jeszua Heschel, byl tam wiele lat rabinem. > Moj przyjaciel tlumaczyl ksiazeczke "Panska jest ziemia" - nauki Heschela. > Moze trafilam?) > > Pozrowienia > > Miriam Czyz dzialajacy w Polsce kupcy gorsi byli w wiekach srednich od tych z Holandii? Jak to sie stalo potem? Dlaczego mila pani z PTTK wspomniala o Zydach tylko w kontekscie holokaustu? Pozdrawiam rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
miriamfirst Re: Bingo! 26.08.02, 19:07 Gość portalu: ladyhawk napisał(a): > Gość portalu: Miriam napisał(a): > > > Cadyk z Opatowa Abraham Jeszua Heschel, byl tam wiele lat rabinem. > > Moj przyjaciel tlumaczyl ksiazeczke "Panska jest ziemia" - nauki Heschela. > > Moze trafilam?) > > > > Pozrowienia > > > > Miriam > Czyz dzialajacy w Polsce kupcy gorsi byli w wiekach srednich od tych z Holandii? Jak to sie stalo potem? > Dlaczego mila pani z PTTK wspomniala o Zydach tylko w kontekscie holokaustu? Hawku, bo to "zła kobieta była". Nieustające moderato) M., > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Zyla tam jak wszedzie polowa mieszkancow?--> IP: *.wroclaw.tpnet.pl 03.09.02, 12:02 Bo jesli nie to maja cholerne szczescie. Proponuje by w kazdym miescie i miasteczku w Polsce a rowniez na wsiach czy lesniczowkach meldowac nieparzysta ilosc mieszkancow!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Czy chodzilo o parzysta ilosc dla Grossa?/nt IP: *.wroclaw.tpnet.pl 03.09.02, 12:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ladyhawk Re: Zyla tam jak wszedzie polowa mieszkancow?--&# IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.09.02, 18:50 > > Proponuje by w kazdym miescie i miasteczku w Polsce > a rowniez na wsiach czy lesniczowkach > meldowac nieparzysta ilosc mieszkancow!!!!!!!!!!!!!! Hash, tam wlasnie bylo najlepiej, jak liczba byla parzysta. Potem szczescie przesunelo sie ku Sandomierzowi a Opatow podupadl. W opraowadzanej przez przewodnika grupie, byl mieszkaniec Opatowa z przed wojny. On nic o tych podziemnych skladach nie wiedzial. Armia Krajowa miala tam strzelnice, gdzie wyprobowywano produkowana w podziemiu bron. Niemcy omijali te miejsca, bojac sie zasadzki. Zgodnie ze slowami przewodniczki ukrywali sie tez i Zydzi. Ci, ktorych nie wywieziono do obozow. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś