Gość: Miriam IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.01, 17:34 Reżyser oczywiście znany Wojciech Jerzy Has. Pozwalam sobie Wam przypomnieć. warto obejrzeć - nawet po raz kolejny. Pozdrawiam Szalom Miriam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
civic_vtec Re: RĘKOPIS ZNALEZIONY W SARAGOSSIE PR II TVP 22.35 09.10.01, 17:58 Dziekuje za przypomnienie vtec Odpowiedz Link Zgłoś
tyu Re: RĘKOPIS ZNALEZIONY W SARAGOSSIE PR II TVP 22.35 09.10.01, 19:44 civic_vtec napisał(a): > Dziekuje za przypomnienie > > vtec Ja też tyu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: RĘKOPIS ZNALEZIONY W SARAGOSSIE - kult IP: 64.95.214.* 09.10.01, 19:58 Mala ciekawostka: "Rekopis znaleziony w Saragossie" doczekal sie statusu kultowego na niewielka skale w Stanach w latach szescdziesiatych, kiedy to zostal wyswietlony w jakims kinie studenckim w okolicach San Francisco i zobaczyl go Jerry Garcia, zalozyciel grupy "Grateful Dad", ktora byla kultem samym w sobie. Ponoc bylo w zwyczaju chodzenie na "Rekopis" i palenie trawki w czasie seansu. Prawa do filmu w USA zostaly kilka lat temu wykupione przez ktoregos rezysera amerykanskiego, ktory sfinansowal odnowienie filmu. I taki wlasnie odnowiony "Rekopis" widzialam dwa lata temu w jakims "off-off" kinie. Minus trawka oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max to moze oni zobaczyli COŚ własnie przez tę trawke? IP: *.net.bialystok.pl 09.10.01, 20:24 Gość portalu: Mag napisał(a): > Mala ciekawostka: "Rekopis znaleziony w Saragossie" doczekal sie statusu > kultowego na niewielka skale w Stanach w latach szescdziesiatych, kiedy to > zostal wyswietlony w jakims kinie studenckim w okolicach San Francisco i > zobaczyl go Jerry Garcia, zalozyciel grupy "Grateful Dad", ktora byla kultem > samym w sobie. Ponoc bylo w zwyczaju chodzenie na "Rekopis" i palenie trawki w > czasie seansu. Prawa do filmu w USA zostaly kilka lat temu wykupione przez > ktoregos rezysera amerykanskiego, ktory sfinansowal odnowienie filmu. I taki > wlasnie odnowiony "Rekopis" widzialam dwa lata temu w jakims "off-off" kinie. > Minus trawka oczywiscie. oraz od konca i slow motion! Kubrick? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: to moze oni zobaczyli COŚ własnie przez tę trawke? IP: 64.95.214.* 09.10.01, 20:32 Gość portalu: max napisał(a): > oraz od konca i slow motion! Kubrick? Przysiegam, film widzialam od poczatku do konca (przewaznie nie zazywam, bo prowadze samochod). A rozwoj fabuly jest faktycznie baaardzo wooolny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Mag nie tłumacz sie! ;) IP: *.net.bialystok.pl 09.10.01, 21:25 Gość portalu: Mag napisał(a): > Gość portalu: max napisał(a): > > > oraz od konca i slow motion! Kubrick? > > Przysiegam, film widzialam od poczatku do konca (przewaznie nie zazywam, bo > prowadze samochod). A rozwoj fabuly jest faktycznie baaardzo wooolny. ))) chodzilo mi raczej o Gratfulki Dedki! i to jest własnie dla mnie podejrzane ogladali! pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
civic_vtec RĘKOPIS ZNALEZIONY W SARAGOSSIE a Scorsese 09.10.01, 21:34 Przeczytalem dzis w gazecie telewizyjnej, ze Martin Scorsese byl zainteresowany wznowieniem wyswietlania "Rekopisu" i to w pelnej wersji autorskiej W. Hasa. Szczegoly na stronie: https://www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=454999&dzial=0202039303 Zdazycie jescze przeczytac przed emisja w TVP2. Kto wytrzyma dzis w nocy przed telewizorem do 1:30? Mag, przepraszam, ze w Teksasie nie macie telewizji polskiej vtec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: RĘKOPIS ZNALEZIONY W SARAGOSSIE a Scorsese IP: 64.95.214.* 09.10.01, 21:51 Dzieki Vtcu!!! Chyba jakas czarna plama pojawila sie na moim mozgu i nie moglam przypomniec sobie nazwiska rezysera. To wlasnie Scorsese wykupil prawo do filmu i go odnowil, i te odnowiona wersje widzialam tutaj w kinie. Niestety, nigdy nie widzialam starej wersji polskiej, wiec nie wiem jaka jest roznica. Jesli chodzi o polska TV, to mozna zlapac Polsat na jednym z satelitow, ale to jest dno. A Jerry Garcia ponoc lubil ten film za jego wizyjnosc i absurd sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miriam Re: RĘKOPIS ZNALEZIONY W SARAGOSSIE - szczegóły o filmie IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.01, 21:55 civic_vtec napisał(a): > Przeczytalem dzis w gazecie telewizyjnej, ze Martin Scorsese byl zainteresowany > > wznowieniem wyswietlania "Rekopisu" i to w pelnej wersji autorskiej W. Hasa. > Szczegoly na stronie: > https://www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=454999&dzial=0202039303 > Zdazycie jescze przeczytac przed emisja w TVP2. > > Kto wytrzyma dzis w nocy przed telewizorem do 1:30? > > Mag, przepraszam, ze w Teksasie nie macie telewizji polskiej > > vtec Tak. Martin Scorsese i Francis Ford Coppola parę lat temu, bodaj cztery zgłosili się do W.Hasa z prośba o pełną wersję "Rekopisu..." - ponieważ dotychczas oglądaliscie wersję skróconą! Komitet Kinematografii ówczesny polecił dokonac skrótów w filmie. Tych dwóch panów wydobyło resztki kopii wzorcowej "Rekopisu..." z pajęczyn i pojechali do USA, tam poddali obróbce, zmontowali, zaprosili Hasa na przegląd Jego filmów (trzy lata temu) oraz na uroczysty pokaz Rekopisu. W tej chwili ten film jest dystrybuowany w USA i Paryżu. No - w Paryżu jest kino, które over time na życzenie publiczności wyświetla filmy Hasa. To prawda, co pisze Mag, Jerry garcia, po prostu KUPIŁ jedna kopie tego filmu i wraz z zespołem, który niezmiernie lubię, GD, ogladali ten film od poczatku do końca, po czym da capo al fine delektując sie od czasu do czasu racja marihuany. Tak mówi legenda. natomiast prawdą jest, że Rękopis... był na liscie ulubionych filmów Bunuela, i ten, jak opowiadał mi Mistrz, widząc go na jednym z festwiwali filmowych, bodaj w Wenecji, z zachwytem o nim -filmie- sie wyraził, i zapytał w której części Hiszpanii Has nakręcał plenery. Odpowiedź Hasa zdumiała Bunuela. realizował w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej! To sie nazywa styl! Dzisiaj więc obejrzymy pełna wersję i kopie wykonaną przez Scorsese i Coppolę Pozdrawiam Miriam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: RĘKOPIS ZNALEZIONY W SARAGOSSIE - szczegóły o filmie IP: 64.95.214.* 09.10.01, 22:11 Zycze milego ogladania, z dodatkami czy bez. Jedna z pierwszych scen filmu pokazuje wpol zrujnowany dom, gdzie dwoch wrogich zolnierzy toczacej sie wojny spotyka sie nad owym rekopisem. Zamiast rzucic sie na siebie z mieczami, jeden mowi do drugiego: "Zamknij drzwi, bo przeciag...". I razem zaczynaja czytac ksiege. Czyz nie przydalo by sie to dzisiejszemu swiatu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orange Re: RĘKOPIS ZNALEZIONY W SARAGOSSIE - szczegóły o filmie IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.01, 22:12 A bez dopalaczy oglądnie się? Zaraz sprawdzę! Hey! Odpowiedz Link Zgłoś
civic_vtec Re: RĘKOPIS ZNALEZIONY W SARAGOSSIE - szczegóły o filmie 10.10.01, 10:52 Dzien dobry po kinie nocnym! Na poczatek uwaga zgodna z tym co napisal Porter (ponizej) - dlaczego jestesmy skazani na ambitne kino w porze niemozliwej do przyjecia przez ludzi normalnie pracujacych. Przyznam sie, ze pomimo mojego zaangazowania w to co ogladalem stracilem kilka watkow pomiedzy 12:30 i koncem filmu! Do Miriam - czy jestes pewna, ze wersja wyemitowana przez TVP to byla wersja pelna opracowana przez Scorsese? Czolowka byla wylacznie polska. Do Mag - pierwsza scena z Saragossy - masz wspaniale pomysly, szkoda, ze az tak utopijne w dzisiejszej rzeczywistosci. O zaangazowaniu mlodziezy - moja corka (19 lat, I rok studiow) zasiadla przed telewizorem z kajecikiem i oloweczkiem! Z gory potrafila podac informacje o pochodzeniu i cechach pierwowzoru literackiego (moje pelne zaskoczenie!), niewiele natomiast wiedziala o filmie, rezyserze i aktorach (choc czesc z wykonawcow rozpoznawala z usmiechem w oczach - bo tacy mlodzi). Pozdrawiam vtec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miriam Re: RĘKOPIS ZNALEZIONY W SARAGOSSIE - szczegóły o filmie0-civic IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.01, 11:23 civic_vtec napisał(a): > Dzien dobry po kinie nocnym! > > Na poczatek uwaga zgodna z tym co napisal Porter (ponizej) - dlaczego jestesmy > skazani na ambitne kino w porze niemozliwej do przyjecia przez ludzi normalnie > pracujacych. Przyznam sie, ze pomimo mojego zaangazowania w to co ogladalem > stracilem kilka watkow pomiedzy 12:30 i koncem filmu! > > Do Miriam - czy jestes pewna, ze wersja wyemitowana przez TVP to byla wersja > pelna opracowana przez Scorsese? Czolowka byla wylacznie polska. > > Do Mag - pierwsza scena z Saragossy - masz wspaniale pomysly, szkoda, ze az tak > > utopijne w dzisiejszej rzeczywistosci. > > O zaangazowaniu mlodziezy - moja corka (19 lat, I rok studiow) zasiadla przed > telewizorem z kajecikiem i oloweczkiem! Z gory potrafila podac informacje o > pochodzeniu i cechach pierwowzoru literackiego (moje pelne zaskoczenie!), > niewiele natomiast wiedziala o filmie, rezyserze i aktorach (choc czesc z > wykonawcow rozpoznawala z usmiechem w oczach - bo tacy mlodzi). > > Pozdrawiam > > vtec Niestety!!! Wersja, którą ogladalismy była polska wersja! A Ścibor Rylski - obiecał. Ponieważ jutro będzie w Łodzi z Holoubkiem, a ten ostatni odsłaniał będzie swoją "Gwiazdę" - "natrzemy mu uszu". Tak sie składa, że ich znam. A jutro premiera (tez był taki tytuł filmu) "Listów miłosnych" ale taka wewnętrzna - w rezyserii Sławka Kryńskiego, przy których pracowałam jak wół! I film poświęciliśmy pamięcia naszego Wielkiego Przyjaciela Wojciecha Hasa. Nie chwalę się, (właściwie jest czym) ale znałam Mistrza Wojciecha około 17 lat. Cicicu - jesli Twoja córka chce wiedzieć coś o Hasie, to trudna sprawa, bo dwie książeczki się o nim ukazału. Cienkie i tylko. Niech wejdzie w strone www.filmpolski i wklepie nazwisko Has. Filmografia będzie. Smaczkiem o którym zapomniałam jest to, że panne Moro zagrała ówczesna małzonka Wojciecha - Jadwiga czyli Jagoda, zwana "Porcelanką" ze względu na cudowną cerę. Pozdrawiam, Miriam Odpowiedz Link Zgłoś
civic_vtec Re: "nacieranie uszu" 10.10.01, 11:27 Gość portalu: Miriam napisał(a): > Niestety!!! Wersja, którą ogladalismy była polska wersja! A Ścibor Rylski - > obiecał. Ponieważ jutro będzie w Łodzi z Holoubkiem, a ten ostatni odsłaniał > będzie swoją "Gwiazdę" - "natrzemy mu uszu". Tak sie składa, że ich znam. Jutro wieczorem lub pojutrze czekam na relacje z nacierania . Trzymam Cie za slowo! vtec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: RĘKOPIS ZNALEZIONY W SARAGOSSIE - szczegóły o filmie0-civic IP: *.echostar.pl 10.10.01, 12:04 Cholera, ja też końca filmu nie widziałem, zmogło mnie. Obudziłem się o 4 rano skulony na fotelu, wpatrzony w wypełniający ekran śnieg ..... I nie pomogły słowa : XXL w imieniu naszego Pana, nakazuje ci obudż się ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: RĘKOPIS ZNALEZIONY W SARAGOSSIE PR II TVP 22.35 IP: *.ppp.polbox.pl 09.10.01, 22:59 Gość portalu: Miriam napisał(a): > Reżyser oczywiście znany Wojciech Jerzy Has. Pozwalam sobie Wam przypomnieć. > warto obejrzeć - nawet po raz kolejny. > Pozdrawiam Szalom > Miriam Telewizja oczywiscie nadaje ten film o 22.35, tak ze konczy sie dosc pozno, bo jakby tak mlodziez szkolna ogladala takie filmy, to nie cieszylaby sie z takiej uczty duchowej, jak nadawane dzis o osmej wieczorem JAG - Wojskowe Bure Swieczki. Rowniez pozdrawiam, jakby to powiedzialy Mauretanskie Ksiezniczki do Cybulskiego -Salem Alejkum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krates Rękopis a forum. IP: *.delta.com.pl 10.10.01, 15:07 Ja to mogę w kółko oglądać ten Rękopis. I czytać. W pewnym ale bardzo istotnym sensie forum jest bardzo podobne do Rękopisu. Wątki, ludzie, sprawy, emocje, myśli mieszają się, splatają, powracają. Co jest prawdą a co zmyśleniem, marzeniem, snem? Forum nie zawsze takie ładne jak Rękopis ale za to można samemu wejść w kolejną opowieść i nigdy się nie kończy i nie wiadomo co będzie dalej. Żadne to zaskoczenie, że znaczniejsi forumiarze miłośnikami Rękopisu są. Pozdrawiam, Krates PS Błagam, skończcie już z tymi sensacjami "ze Martin Scorsese byl zainteresowany wznowieniem" "ze R. doczekal sie statusu kultowego" "ze zobaczyl go Jerry Garcia" "ze bylo w zwyczaju chodzenie na "Rekopis" i palenie trawki" "ze był na liscie ulubionych filmów Bunuela" Dlaczego o to proszę? Bo bardzo lubię ten film a Hasa uważam za genialnego reżysera oraz po pierwsze jest mnóstwo knotów dla których można takie albo i dłuższe listy rekomendacji tworzyć i absolutnie nic z tego nie wynika, conajwyżej dostarcza pewnych informacji o Scorsese, Garcii itd a nie o filmie czy Hasie. Filmy braci Marx są dobrymi komediami (dla mnie i być może dla Was) niezależnie od tego czy śmieszą Cezarego Pazurę i niezależnie od tego co sądzimy o Cezarym P. jako o aktorze komediowym. Prawda? Kiedy dowiemy się co Pazura sądzi o filmach b-ci Marx to będziemy mogli lepiej ocenić poczucie humoru Pazury wyłącznie. Zgoda? po drugie przypomina mi się ta telewizyjna kretynka, która nic ponad takie ploteczki pozbierane z pism kobiecych powiedzieć nie potrafiła - ciekawe ilu młodych, inteligentnych, samodzielnie myślących widzów nie znających filmu przepłoszyła w ostatniej chwili w ten sposób? W odróżnieniu od niej macie chyba jakieś WŁASNE zdanie? Film był "cool"? po trzecie Hitler był wegetarianinem i kochał psy, Woody Allen i Mia Farrow najpierw bardzo się kochali a potem się rozeszli w kłótni, Schwarzeneger jest przykładnym ojcem, Iwaszkiewicz był pedałem, Pszoniak chyba jest, Witkacy używał narkotyków a Gombrowicz nie, Leśmian był bratem Brzechwy, itd, itp i jeszcze więcej nieistotnych faktów JUŻ JEST W SIECI. Altavista... pyk, pyk i jesteśmy u źródła np. http://www.cowboybi.com/saragossa/main.htm Ale WASZYCH myśli i wrażeń tam nie ma. PSPS po dobrej trawie to i mecz piłkarski dwóch drużyn ze środka II ligi jest głębokim przeżyciem metafizycznym. K. Odpowiedz Link Zgłoś