Dodaj do ulubionych

NIK o gornictwie

18.11.02, 18:12
Nie dziwi mnie to wcale a wcale. 34 mld zlotych poszlo na "naprawy" polskiego
gornictwa. Zmarnowano szanse bo :
pakiet socjalny ( zla nazwa socjotechniczna ) zle sie kojarzyl
odprawy zostaly przejedzone
Firma Partners of Promotion, ktora miala propagowac uzdrowienie gornictwa
wydala okolo 3 mln zlotych na ulotki (tak twierdzi moj znajomy)itp itd...
Co myslicie o polskim gornictwie ?
Poza tym:
jutro strajki
Obserwuj wątek
    • Gość: AdamM myślę, IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 18.11.02, 18:16
      że ratunkiem dla polskiego górnictwa jest przeniesienie stolicy z Warszawy
      gdziekolwiek - np. do Łodzi i zakaz pracy kogokolwiek z obecnie pracujacych dla
      rządu, Prezydenta, etc w nowych strukturach. Tylko że tu pojawia się problem
      najedzonych much i glodnych much. Te z Warszawy się chyba najadly (choć wciąż
      żrą sporo), a jakie apetyty mialyby te z Lodzi?
      • maretina Re: myślę, 18.11.02, 18:22
        Gość portalu: AdamM napisał(a):

> że ratunkiem dla polskiego górnictwa jest przeniesienie stolicy z Warszawy
        > gdziekolwiek - np. do Łodzi i zakaz pracy kogokolwiek z obecnie pracujacych
        dla
        >
        > rządu, Prezydenta, etc w nowych strukturach. Tylko że tu pojawia się problem
        > najedzonych much i glodnych much. Te z Warszawy się chyba najadly (choć wciąż
        > żrą sporo), a jakie apetyty mialyby te z Lodzi?

przepraszam, ale nic z tego nie rozumiem, mozna jasniej? mniej przenosni i
        innych srodkow stylistycznych a wiecej faktow poproszesmile
        pozdrawiam
        • Gość: AdamM to, że mało rozumiesz to ja już zauważylem IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 18.11.02, 18:28
          wcześniej. Fakty w opiniach? Hm? Ciekawy pomysl. Jaki fakt można umieścić w
          stwierdzeniu: Wolę morze niż gory? Można opisać gory, na ten przyklad. Czy mam
          Ci opisać Łodź lub Warszawę? Spojrzyj do encyklopedii.
          • maretina Re: to, że mało rozumiesz to ja już zauważylem 18.11.02, 18:35

> wcześniej. Fakty w opiniach? Hm? Ciekawy pomysl. Jaki fakt można umieścić w
            > stwierdzeniu: Wolę morze niż gory? Można opisać gory, na ten przyklad. Czy
            mam
            > Ci opisać Łodź lub Warszawę? Spojrzyj do encyklopedii.

zatem gratuluje spostrzegawczosci. po warszawie moge cie oiprowadzic, bo w niej
            mieszkam. w lodzi bywalam. i wierz mi, do poznania jakiegos miasta encyklopedia
            jest malo przydatna, trzeba samemu zobaczyc, dotknac.

twoje pomysly, zeby nie zatrudniac ludzi, ktorzy teraz sa urzednikami w
            kancelarii prezydenta lub premiera to paranoja. to politycy podejmuja decyzje.
            urzednicy je jedynie realizuja. zatem gdzie tu sens? chyba, ze chodzi o odwet,
            oko za oko... wtedy pardon, rozumiem.

co ma wspolnego polepszenie sytuacji polskiego gornictwa do przeniesienia
            stolicy?

jestes z ministerstwa dziwnych krokow monthy pythona?
            • Gość: AdamM Zerwij z tym stereotypowym IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 18.11.02, 18:54
              myśleniem. Co z wami jest kobiety? Macie jakoś inaczej mozg uksztaltowany?
              Skoro piszę o przeniesieniu stolicy to chyba jasne, ze mam na myśli to, iz w
              obecnych (ale i wczesniejszych) ukladach nic sie nie da porzadnie zrobic bo sie
              nauczyliscie tam w Wa-wie krasc za ruskich i to wam zostalo. To przeciez
              oczywiste. I dopóki się tego nie przetnie to ciągle będa wyplywaly pieniadze z
              panstwowej kiesy. A przypowiesci o muchach widac nie znasz. Kiedys przy okazji
              ci opowiem.
              • maretina Re: Zerwij z tym stereotypowym 18.11.02, 19:05

> myśleniem. Co z wami jest kobiety? Macie jakoś inaczej mozg uksztaltowany?

moze bardziej logiczny?smilekiedy rozmawiam o poezji to mowie kwieciscie, ale
                kiedy dyskusja schodzi na tematy mniej abstrakcyjne posluguje sie konkretami.

> Skoro piszę o przeniesieniu stolicy to chyba jasne, ze mam na myśli to, iz w
                > obecnych (ale i wczesniejszych) ukladach nic sie nie da porzadnie zrobic bo
                sie
                >
                > nauczyliscie tam w Wa-wie krasc za ruskich i to wam zostalo.
                uwazaj z ta odpowiedzialnoscia zbiorowa. ja nic w swoim zyciu nikomu nie
                ukradlam.
                To przeciez
                > oczywiste. I dopóki się tego nie przetnie to ciągle będa wyplywaly pieniadze
                z
                > panstwowej kiesy.

do tego potrzeba uczciwosci anie przenoszenia stolicy.
    • maretina Re: NIK o gornictwie 18.11.02, 18:21
      pauline_kaczanow napisała:

> Nie dziwi mnie to wcale a wcale. 34 mld zlotych poszlo na "naprawy" polskiego
      > gornictwa. Zmarnowano szanse bo :
      > pakiet socjalny ( zla nazwa socjotechniczna ) zle sie kojarzyl
      > odprawy zostaly przejedzone
      > Firma Partners of Promotion, ktora miala propagowac uzdrowienie gornictwa
      > wydala okolo 3 mln zlotych na ulotki (tak twierdzi moj znajomy)itp itd...
      > Co myslicie o polskim gornictwie ?
      > Poza tym:
      > jutro strajki

pamietam, kiedy dyskutowano o gornictwie. o tym, ze czesc gornikow bedzie
      musiala odejsc z zawodu. eksperci z wielkiej brytanii ostrzegali polski rzad
      przed podjeciem decyzji o wyplacaniu odpraw. ostrzegali, bo sami juz to
      przerobili i to nie zdalo egzaminu. tylko mala czesc gornikow zaiwestowala
      kase, reszta ja przejadla i po pol roku wrocila do opieki spolecznej po zasilki.
      niestety, nasz rzad zrobil swoje. ciekawe ilu gornikow swoja odprawe
      przeznaczyla na cos, co pozwala im sie teraz utrzymac?
      • pauline_kaczanow Re: NIK o gornictwie 18.11.02, 18:32
        masz racje maretino. Przypominaja mi sie starjki za czasow Iron Maggie.
        Ale ona byla naprawde "Iron" i dzieki temu sytuacja w Anglii poprawila sie.
        Pamietasz moze jak Polske oskarzono o lamanie umow antydumpingowych ? Chodzilo
        o sprzedaz wegla po nizszych cenach niz wydobycie. I wtedy awanture zrobila
        wlasnie Wielka Brytania. Slusznie z reszta niestety....
    • pauline_kaczanow nie wspominam juz o 18.11.02, 18:39
      falszowaniu w pewnym miastach certyfikatow jakosciowych wegla.....

Hej Monty Phyton to wlasnie polskie gornictwo niestety!
      • maretina Re: nie wspominam juz o 18.11.02, 18:41

> falszowaniu w pewnym miastach certyfikatow jakosciowych wegla.....
        >
        > Hej Monty Phyton to wlasnie polskie gornictwo niestety!

monty jest smieszny....polskie gornictwo niesmile
        • pauline_kaczanow Re: nie wspominam juz o 18.11.02, 18:45
          potraktuj to czasem humorystycznie. Gdybym uwazala ze wszytko powinno byc
          smiertelnie powazne to siedzialabym z przescieradlem w treku i szlochala. Nie z
          chusteczka....

smile)A teraz juz powaznie:

Masz racje to nie smieszne tylko tragiczne.
          Znasz historie o Walerianie Panku ? To dla mnie jedna z najwiekszych
          tragedii.Tragedii czlowieka,ktory odwazyl sie powiedziec co mysli na niektore
          tematy. Czy to byl zwykly wypadek czy ktos mu w tym pomogl? Jak sadzisz
          Maretino?
          • maretina Pauline, napisz mi o tym, nie znam tego/nt 18.11.02, 18:50
            • jaceq Re: Pauline, napisz mi o tym, nie znam tego/nt 18.11.02, 21:59
              Sciągnij sobie to:

www.jow.pl/materialy/rtf/Weze_FOZZ.rtf.

fragment (w jakimś egzotycznym codepage, za co przepraszam):

Na podstawie tych samych dokumentĂłw opracowany zostaÂł teÂż specjalny raport NIK, ktĂłry w
              paŸdzierniku 1991 mia³ byÌ przedstawiony na forum Sejmu. Niestety, Prezes Najwy¿szej Izby Kontroli,
              prof. Walerian Paùko, zgin¹³, dok³adnie na dzieù przed planowanym przedstawieniem
              sprawozdania Wysokiej Izbie, w tajemniczej katastrofie samochodowej. ByÂły wiĂŞc wszelkie podstawy,
              aby przypuszczaĂŚ, Âże ludzie, ktĂłrym zaleÂży na ukryciu prawdy o tym, jak obrabowano PolskĂŞ na
              niewyobraÂżalnÂą skalĂŞ wielu miliardĂłw dolarĂłw, nie cofnÂą siĂŞ przed niczym, aby do ujawnienia tej
              prawdy nie dopu�ciÌ.

Ksi¹¿ka nasza nie by³a dobrze przyjêta ani przez tzw. krêgi opiniotwórcze, ani przez szerokie rzesze
              polskich inteligentów, w szczególno�ci przez krêgi inteligencji akademickiej. Napisali�my j¹
              przecieÂż w tym samym czasie, kiedy BogusÂław Bagsik chodziÂł w chwale nieomal bohatera
              narodowego i otrzymywaÂł, obok Ăłwczesnego premiera Jana Krzysztofa Bieleckiego, prestiÂżowÂą
              NagrodĂŞ im. Stefana Kisielewskiego, kiedy Ryszard Gawronik zostawaÂł senatorem Rzeczypospolitej, a
              Dariusz Przywieczerski byÂł honorowany jako heros i najlepszy przykÂład rodzimego biznesu i hojnÂą
              r¹czk¹ sponsorowa³ najwybitniejszych polskich polityków, nawet �wiêtego Unii Demokratycznej,
              Jacka Kuronia! JednakÂże z wymowÂą zgromadzonych przez Falzmanna dokumentĂłw trudno byÂło
              podj¹Ì polemikê, dlatego �rodki masowego przekazu i opiniotwórcze pisma, ksi¹¿kê nasz¹
              wola³y przemilczeÌ, pos³uguj¹c siê technik¹ szeptanej propagandy, ¿e autorzy tej ksi¹¿ki,
              podobnie jak i Micha³ Falzmann, s¹ niewartymi uwagi �oszo³omami�. Jedynie nieoceniony Jerzy
              Urban, w swoim tygodniku �Nie�, podj¹³ siê wy�miania �Via bank i FOZZ�, drukuj¹c
              artyku³ pt.: �Mafia czerwonych szpiegów�. Sam tytu³ mówi³: oto jacy� paranoiczni wariaci -
              frustraci pisz¹ ksi¹¿kê, w której dowodz¹, ¿e jaka� �mafia czerwonych szpiegów� rabuje
              PolskĂŞ, podczas gdy wszyscy wiedzÂą, Âże Âżadnych czerwonych szpiegĂłw nie byÂło i nie ma, a juÂż
              dopuszczenie tylko my�li czy podejrzeù, ¿e w naszym wolnym kraju, w warunkach pe³nej demokracji i
              wolnego rynku, kiedy finanse Rzeczypospolitej znajduj¹ siê pod opiek¹ �wiatowej skali geniusza
              finansowego Leszka Balcerowicza, zrodziĂŚ siĂŞ moÂże tylko w chorych mĂłzgach.
              • jaceq Trzeba tylko wziąć poprawkę na fanatyzm... 18.11.02, 22:03
                ...wyznawców Spiskowych Teorii.

A swoją drogą z Pauliny jest d. nie dziennikarz, skoro o śp. Walerianie Pańce pisze jako o Walerianie
                Panku.
                • monopol Walerian Pańko - uzupełnienie Maretino 18.11.02, 22:16
                  Zobacz na przykład tu:

www.fundkat.pl/zyciorys.html
    • Gość: wikul Re: NIK o gornictwie IP: *.acn.waw.pl 18.11.02, 18:50

> Nie dziwi mnie to wcale a wcale. 34 mld zlotych poszlo na "naprawy" polskiego
      > gornictwa. Zmarnowano szanse bo :
      > pakiet socjalny ( zla nazwa socjotechniczna ) zle sie kojarzyl
      > odprawy zostaly przejedzone
      > Firma Partners of Promotion, ktora miala propagowac uzdrowienie gornictwa
      > wydala okolo 3 mln zlotych na ulotki (tak twierdzi moj znajomy)itp itd...
      > Poza tym:
      > jutro strajki

Czemu nie zabroniłaś przejadanie odpraw ?
    • Gość: doku Czarna dziura polskiej gospodarki, enklawa ... IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 19.11.02, 13:54

... socjalistycznej "szlachty". Pamiętamy ich przywileje. Gdy zwykli ludzie
      jedli salceson czy inną kiszkę, to oni sobie kupowali tanią poledwicę w
      specjalnym sklepie dla górników. Talony na samochody, godziny pracy ... i inne
      przywileje.

Te godziny pracy, to był istny cyrk. Jeden górnik osobiście mi tłumaczył,
      gdzieś w górach z nim rozwawiałem przy piwie, jak mają dobrze. Cztery zmiany po
      6 godzin pozwalały im umawiać się z kolegami w pary tak, że jeden pracuje 12
      godzin w jednym tygodniu, a drugi ma cały czas wakacje, a potem się zamieniają
      i drugi pracuje 12 a pierwszy ma wakacje. A jakie przy tym zarobki! To była
      najlepiej zarabiająca grupa zawodowa w Polsce - prawdziwa komunistyczna
      arystokracja. To oni narzucili Gierka na wodza, to oni narzucili Glempa na
      szarą eminencję. Tam gdzie Moskwa popuszczała wodze, tam zaraz rządy obejmowała
      "arystokracja" Górnego Śląska, który Śląskiem nazwali, aby prawdziwych Ślązaków
      z zachodu poniżyć.
      • Gość: doku Trzeba im dać angielskich menedżerów, aby nauczyli IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 20.11.02, 15:42
        leniuchów pracować
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka