Dodaj do ulubionych

Śmierć prezydenta

IP: debian:* / 192.168.1.* 06.12.02, 11:25
polityka.onet.pl/162,1102379,1,0,artykul.html
Prezydent Narutowicz został zamordowany 16 grudnia 1922 r. o godzinie 12.20
przez malarza i krytyka sztuki Eligiusza Niewiadomskiego, który właśnie
ukończył 53 rok życia. Był młodszy o dwa lata od Piłsudskiego i o cztery lata
od Narutowicza. Był równolatkiem Wojciechowskiego. Wszyscy należeli do tego
samego pokolenia. Niewiadomski związany ideowo z obozem narodowym nie uciekał
i nie zamierzał uchylać się od odpowiedzialności. Wyznawał zasadę
romantycznego terroryzmu, że odbierając komuś życie w zamian należy złożyć w
ofierze własne. Na późniejszym procesie nie prosił o łagodny wyrok, a gdy
skazany został na śmierć, odmówił wystąpienia o łaskę.

Obserwuj wątek
    • Gość: snajper Re: Śmierć prezydenta IP: *.acn.waw.pl 07.12.02, 01:41
      Gość portalu: oleg napisał(a):

> <a
      href="http://polityka.onet.pl/162,1102379,1,0,artykul.html"target="_blank">p
      > olityka.onet.pl/162,1102379,1,0,artykul.html</a>
      > Prezydent Narutowicz został zamordowany 16 grudnia 1922 r. o godzinie 12.20
      > przez malarza i krytyka sztuki Eligiusza Niewiadomskiego, który właśnie
      > ukończył 53 rok życia. Był młodszy o dwa lata od Piłsudskiego i o cztery lata
      > od Narutowicza. Był równolatkiem Wojciechowskiego. Wszyscy należeli do tego
      > samego pokolenia. Niewiadomski związany ideowo z obozem narodowym nie uciekał
      > i nie zamierzał uchylać się od odpowiedzialności. Wyznawał zasadę
      > romantycznego terroryzmu, że odbierając komuś życie w zamian należy złożyć w
      > ofierze własne. Na późniejszym procesie nie prosił o łagodny wyrok, a gdy
      > skazany został na śmierć, odmówił wystąpienia o łaskę.

• Gość: babariba Re: Śmierć prezydenta IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 07.12.02, 02:23
      Gość portalu: oleg napisał(a):

> <a
      href="http://polityka.onet.pl/162,1102379,1,0,artykul.html"target="_blank">p
      > olityka.onet.pl/162,1102379,1,0,artykul.html</a>
      > Prezydent Narutowicz został zamordowany 16 grudnia 1922 r. o godzinie 12.20
      > przez malarza i krytyka sztuki Eligiusza Niewiadomskiego, który właśnie
      > ukończył 53 rok życia. Był młodszy o dwa lata od Piłsudskiego i o cztery lata
      > od Narutowicza. Był równolatkiem Wojciechowskiego. Wszyscy należeli do tego
      > samego pokolenia. Niewiadomski związany ideowo z obozem narodowym nie uciekał
      > i nie zamierzał uchylać się od odpowiedzialności. Wyznawał zasadę
      > romantycznego terroryzmu, że odbierając komuś życie w zamian należy złożyć w
      > ofierze własne. Na późniejszym procesie nie prosił o łagodny wyrok, a gdy
      > skazany został na śmierć, odmówił wystąpienia o łaskę.

To niby coś jak dzisiejsi "romantycy" z Palestyny?
      • oleg3 Re: Śmierć prezydenta 07.12.02, 15:09
        Gość portalu: babariba napisał(a):

> To niby coś jak dzisiejsi "romantycy" z Palestyny?

Nie, to porównanie jest bezsensowne. "Romantycy" z Palestyny wysyłają INNYCH na
        śmierć. Czy wszystko ci się z "dupą" kojarzy? Miałem ochotę podyskutować o
        Polsce, a zwłaszcza o głupocie Polaków.

P.S. Zalogowałem się i jestem oleg3
        oleg
        • Gość: Ania Re: Śmierć prezydenta IP: *.chello.be / 213.46.162.* 07.12.02, 15:16
          oleg3 napisał:

> Gość portalu: babariba napisał(a):
          >
          > > To niby coś jak dzisiejsi "romantycy" z Palestyny?
          >
          > Nie, to porównanie jest bezsensowne. "Romantycy" z Palestyny wysyłają INNYCH
          na
          >
          > śmierć. Czy wszystko ci się z "dupą" kojarzy? Miałem ochotę podyskutować o
          > Polsce, a zwłaszcza o głupocie Polaków.
          >
          > P.S. Zalogowałem się i jestem oleg3
          > oleg

O glupocie wszystkich Polakow?
          Czy Rabina tez zabil glupi Polak?
          • oleg3 Nie przeszkadzaj 07.12.02, 15:19
            Idź do swojego pokoju. Nie przeszkadzaj dorosłym. Pobaw się lalkami.
            • Gość: Ania Re: Zaraz ,zaraz dziadku IP: *.chello.be / 213.46.162.* 07.12.02, 15:24
              oleg3 napisał:

> Idź do swojego pokoju. Nie przeszkadzaj dorosłym. Pobaw się lalkami.

Ja wlasnie chce podyskutowac .W Czym ci przeszkadzam?Forum jest dostepne dla
              wszystkich ,dla wybranych sa fora prywatne.
              Dlaczego dziadek Oleg nie odpowiada na moje pytania?
              Za trudne?
              • oleg3 Re: Zaraz ,zaraz dziadku 07.12.02, 15:28
                Drogie dziecko. Temat wątku jest jasno określony. Rocznica zamordowania 1
                prezydenta Rzeczpospolitej. O ile wiem Rabin nie ma z tym nic wspólnego. Jak
                chcesz porozmawiać z dziadkiem, to musisz przeczytać zalecaną bajeczkę.
                pa
                • Gość: Lefebrysta ha,ha,ha,ha,ha IP: *.vline.pl / 172.16.1.* / *.vline.pl 07.12.02, 15:34
                  Glupota to byl wybor tego ateistycznego-pajaca Narutowicza na prezydenta
                  Polski. Wybrali go zydzi,niemcy,bialorusini,ukraincy,Polacy-
                  lewicowcy,liberalowie itp. chalastra i niech go oplakuja potomkowie tej
                  choloty.
                  sp. Niewiadomski byl slabym malarzem,ale dobrym strzelcem.
                  • oleg3 Re: ha,ha,ha,ha,ha 07.12.02, 15:40
                    Ale tzw. prawica bardzo im w tym pomogła bo wyeliminowała Wojciechowskiego w
                    przekonaniu,że Zamojski wygra łatwo z Narutowiczem.

Gość portalu: Lefebrysta napisał(a):

> Glupota to byl wybor tego ateistycznego-pajaca Narutowicza na prezydenta
                    > Polski. Wybrali go zydzi,niemcy,bialorusini,ukraincy,Polacy-
                    > lewicowcy,liberalowie itp. chalastra i niech go oplakuja potomkowie tej
                    >
                    choloty.
                    >
                    > sp. Niewiadomski byl slabym malarzem,ale dobrym strzelcem.
                  • jaceq ~ 07.12.02, 18:39

> lewicowcy,liberalowie itp. chalastra i niech go oplakuja potomkowie tej choloty.

"Hołota" - inaczej się pisze, durniu.

Z tej odległości, to ja bym trafił Niewiadomskiemu w lewe oko.
                    Tak więc, Niewiadomski był jedynie żałosnym piździelcem, a nie malarzem, czy strzelcem.
                  • gandalph przestań kmiotku pieprzyć bez sensu!!! 07.12.02, 20:00

Jak chcesz wiedzieć, kim był Narutowicz, jedź do Szwajcarii.
                    Dla niego było by z pewnością lepiej, gdyby został w swej własnej szwajcarskiej
                    firmie, gdzie woźny zarabiał więcej niż Narutowicz na stanowiskach rządowych w
                    Polsce. Wrócił do kraju, bo chciał coś dla niego zrobić, a nie dość, że został
                    zabity, to jeszcze różne kmioty go opluwają.

> lewicowcy,liberalowie itp. chalastra i niech go oplakuja potomkowie tej
                    >
                    choloty.
                    >
                • Gość: Ania Re: Zaraz ,zaraz dziadku IP: *.chello.be / 213.46.162.* 07.12.02, 15:44
                  oleg3 napisał:

> Drogie dziecko. Temat wątku jest jasno określony. Rocznica zamordowania 1
                  > prezydenta Rzeczpospolitej. O ile wiem Rabin nie ma z tym nic wspólnego. Jak
                  > chcesz porozmawiać z dziadkiem, to musisz przeczytać zalecaną bajeczkę.
                  > pa

Wyczulam dziadku twoje intencje.Chcesz udowodnic glupote wszystkich Polakow na
                  przykladzie zabojstwa Narutowicza.
                  Nic z tego.
                  A zabojstwo Kenediego? A smierc Rabina wlasnie, czy to ma swiadczyc o glupocie
                  calych narodow?

Dlaczego nie porozmawiasz o tych Polakach,ktorzy wybrali Narutowicza na
                  prezydenta?Tez byli glupcami?
                  • oleg3 Re: Zaraz ,zaraz dziadku 07.12.02, 15:49
                    Gość portalu: Ania napisał(a):

> Wyczulam dziadku twoje intencje.Chcesz udowodnic glupote wszystkich Polakow
                    na
                    > przykladzie zabojstwa Narutowicza.
                    > Nic z tego.
                    > A zabojstwo Kenediego? A smierc Rabina wlasnie, czy to ma swiadczyc o
                    glupocie
                    > calych narodow?
                    >
                    > Dlaczego nie porozmawiasz o tych Polakach,ktorzy wybrali Narutowicza na
                    > prezydenta?Tez byli glupcami?

Drogie dziecko. Słusznie mnie podejrzewasz o niecne intencje. Ale w następnym
                    poście napiszę coś pozytywnego o Polakach. O 1 arystokracie, 1 konserwatyście i
                    1 socjaliście. Czy to cię zadowala?
                    • Gość: Ania Re: Zaraz ,zaraz dziadku IP: *.chello.be / 213.46.162.* 07.12.02, 15:58
                      oleg3 napisał:

. Drogie dziecko. Słusznie mnie podejrzewasz o niecne intencje. Ale w następnym
                      > poście napiszę coś pozytywnego o Polakach. O 1 arystokracie, 1 konserwatyście
                      i
                      >
                      > 1 socjaliście. Czy to cię zadowala?

Nie chodzi mi o peany pochwalne na czesc Polakow.Chodzi mi o unikanie uogolnien.
                      Zarzucales mi kiedys brak logiki, wiec teraz Ty pomysl logicznie.Wiekszosc
                      Polakow wybrala Narutowicza prezydentem wiec na tej podstawie nie mozesz
                      udowadniac glupoty wszystkich Polakow.
                      Narutowicz mial jak kazdy polityk przeciwnikow politycznych , znalazl sie
                      jeden Niewiadomski,ktory go zabil ale to nie wina wszystkich Polakow.

W kazdym narodzie znajdziesz takich Niewiadomskich na peczki i politykow,ktorzy
                      nie przebieraja w srodkach vide Nixon i afera Wattergate.Przyklady zabojstw
                      politycznych mozna by mnozyc do jutra.Cezara tez zabili przeciwnicy polityczni.
                      • oleg3 Re: Zaraz ,zaraz dziadku 07.12.02, 16:13
                        > Nie chodzi mi o peany pochwalne na czesc Polakow.Chodzi mi o unikanie
                        uogolnien.
                        > Zarzucales mi kiedys brak logiki, wiec teraz Ty pomysl logicznie.Wiekszosc
                        > Polakow wybrala Narutowicza prezydentem wiec na tej podstawie nie mozesz
                        > udowadniac glupoty wszystkich Polakow.

oleg3- Nie mam zamiaru udawadniać nic na temat jakiegokolwiek narodu. Chcę
                        podyskutować o głupocie polskich polityków (też nie wszystkich!!!)
                        Ale bajeczki nie przeczytałaś. Narutowicz został wybrany przez Zgromadzenie
                        Narodowe, tak jak Jaruzelski, a nie przez większość Polaków. Notabene większość
                        elektorów narodowości polskiej głosowała na Zamojskiego.

> Narutowicz mial jak kazdy polityk przeciwnikow politycznych , znalazl sie
                        > jeden Niewiadomski,ktory go zabil ale to nie wina wszystkich Polakow.
                        > W kazdym narodzie znajdziesz takich Niewiadomskich na peczki i
                        >politykow,ktorzy
                        > nie przebieraja w srodkach vide Nixon i afera Wattergate.Przyklady zabojstw
                        > politycznych mozna by mnozyc do jutra.Cezara tez zabili przeciwnicy
                        polityczni.

oleg3- Zgoda

• oleg3 Re: Zaraz ,zaraz dziadku - teraz piszę dobrze 07.12.02, 16:03
                      Zgodnie z obietnicą:

Ponieważ ­premier Nowak tchórzliwie uchylił się od wspólnej jazdy, obok
                      Narutowicza usiadł szef protokołu hrabia Stefan Przeździecki. Napisał o nim w
                      kilka lat później w nekrologu Stanisław Mackiewicz (Cat) : „Ten dyrektor
                      protokołu raz jeden był nie na miejscu, ale wtedy właśnie najbardziej był na
                      miejscu”.
                      [dobrze o 1 arystokracie i 1 konserwatyście]

W tym samym czasie w Sztabie Generalnym spotkali się zaufani piłsudczykowscy
                      oficerowie. Wysłali swoich ludzi do Komendy Policji i ministerstwa spraw
                      wewnętrznych. W porozumieniu z kierownikiem warszawskiej organizacji PPS
                      Rajmundem Jaworowskim przygotowywali akcję karną przeciw prawicy. Miała ona
                      polegać na fizycznej likwidacji wybranych działaczy obozu narodowego.
                      Scenariusz przewidywał, że po 24 godzinach wkroczyć miał na czele wojska
                      Piłsudski w celu przywrócenia ładu i porządku. Decydująca rola przypadała
                      bojowcom z PPS, którzy mieli wykonać mokrą robotę, a równocześnie PPS miała
                      zorganizować wielkie manifestacje uliczne.

Zrealizowanie tego planu sparaliżował Daszyński, uważając go za błędny
                      politycznie i szkodliwy państwowo. Stanowczo zabronił Jaworowskiemu angażowania
                      w akcję warszawskiej organizacji PPS. Sprawa więc upadła, ale piłsudczycy nie
                      zapomną Daszyńskiemu jego postawy.
                      [dobrze o 1 socjaliście]
              • gandalph Do cholery, czy w każdym wątku muszą być... 07.12.02, 19:57

wtręty izraelsko-palestyńskie?
                > oleg3 napisał:
                >
                > > Idź do swojego pokoju. Nie przeszkadzaj dorosłym. Pobaw się lalkami.
                >
                >
                > Ja wlasnie chce podyskutowac .W Czym ci przeszkadzam?Forum jest dostepne dla
                > wszystkich ,dla wybranych sa fora prywatne.
                > Dlaczego dziadek Oleg nie odpowiada na moje pytania?
                > Za trudne?
        • Gość: babariba Re: Śmierć prezydenta IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 07.12.02, 19:01
          oleg3 napisał:

> Gość portalu: babariba napisał(a):
          >
          > > To niby coś jak dzisiejsi "romantycy" z Palestyny?
          >
          > Nie, to porównanie jest bezsensowne. "Romantycy" z Palestyny wysyłają INNYCH
          na śmierć. Czy wszystko ci się z "dupą" kojarzy? Miałem ochotę podyskutować o
          > Polsce, a zwłaszcza o głupocie Polaków.
          >
          > P.S. Zalogowałem się i jestem oleg3
          > oleg

Nie chciałem wcale dowcipkować, tylko wskazać na pewną wspólną dyspozycję
          psychiczną, która determinuje działania jednostki, czy to kiedyś zabójcy
          Narutowicza, czy to są dziś zabójców Izraelczyków.

A także na pewne właściwości otoczenia, które poprzez wywieraną przez siebie
          presję takie dyspozycje wyzwala i prowadzi do ich(nad)użycia praktycznego
          pzdr
    • Gość: J.K. Zabijanie demokratycznie wybranego Prezydenta... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.12.02, 15:47
      jest rzecza najgorsza z mozliwych...

Dla jasnosci dodam, ze Saddam tez zostal "demokratycznie"
      wybrany...
      Jezeli sa tu tacy, ktorzy w "demokracje islamska" wierza,
      prosze, niech jasno sie okresla.

Czesc i Chwala Prof. Narutowiczowi...

HEY

• Gość: Ania Re: Zabijanie demokratycznie wybranego Prezydenta IP: *.chello.be / 213.46.162.* 07.12.02, 15:50
        Gość portalu: J.K. napisał(a):

> jest rzecza najgorsza z mozliwych...
        >
        > Dla jasnosci dodam, ze Saddam tez zostal "demokratycznie"
        > wybrany...
        > Jezeli sa tu tacy, ktorzy w "demokracje islamska" wierza,
        > prosze, niech jasno sie okresla.
        >
        > Czesc i Chwala Prof. Narutowiczowi...
        >
        > HEY

A co tu ma Saddam do rzeczy?O co tu chodzi z demokracja islamska?
        >
        • Gość: Odpowiedź Re: Zabijanie demokratycznie wybranego Prezydenta IP: *.am.poznan.pl 16.12.02, 14:54
          Jak ktoś nazywa manipulacje pewnej mniejszości parlamentarnej demokracją, to na
          pewno jest islamistą.
      • izraelczyk1 Jest jeden wyjatek: Turcja 16.12.02, 10:59
        Gość portalu: J.K. napisał(a):
        > Dla jasnosci dodam, ze Saddam tez zostal "demokratycznie"
        > wybrany...
        > Jezeli sa tu tacy, ktorzy w "demokracje islamska" wierza,
        > prosze, niech jasno sie okresla.
        >
        > Czesc i Chwala Prof. Narutowiczowi...

Czesc Mu i chwala!
        >

>
    • oleg3 Prezydent Narutowicz został zamordowany 16 grudnia 16.12.02, 10:55
      Prezydent Narutowicz został zamordowany 16 grudnia 1922 r. o godzinie 12.20
      • Gość: Śmiewca Prezydent R.P. godzien wspomnienia gminnego w GW IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 16.12.02, 11:26
        Wspomnienie o Gabrielu Narutowiczu dzisiejsza Wyborcza zamieściła w lokalnym
        dodatku!
        Odnosże wrażenie, że zarówno lewica(!) jak i prawica jakby usprawiedliwiały
        to zabójstwo, oczywiście ze strachu przed hierarchią kościelną, bowiem jako
        agnostyk zamordowany został z powodów słusznych!
        Dowody:
        Wszak to Pierwszy Prezydent wymarzonej Wolnej Rzeczpospolitej. W kraju, w
        którym twierdzi się, że naród niepamiętający o swej historii traci toższamość,
        zapomnieć o takiej postaci?
        80 lat od zamordowania człowieka bedącego Majestatem Rzeczpospolitej i prawie
        cisza medialna, Gazeta W.wspomnienie o Nim zamieściła wstydliwie w swoim
        dodatku warszawskim lokalnym. Prezydent Rzeczpospolitej godzien wspomnienia
        gminnego!
        W każdym normalnym kraju europejskim (nie bedącym feudalnym Wasalstwem Nowego
        Imperium Rzymskiego) prezydenci mają swoje miejsce w nazewnictwie miejskim
        w sposób trwale przypominający rodakom o ich zasługach, a u nas plac na uboczu
        i skromne popiersie wstydliwie schowane między pawilonikami.
        W stolicy otwarto nową trasę mostową (tzw.Siekierkowska), w cywilizowanych
        krajach (kto był - widział)takim znaczącym w mieście obiektom nadaje się nazwy
        postaci które zasłużyły się ojczyżnie, mija te okrągłe 80 lat, ale wszelkie
        próby sugestii, by była to trasa pierwszego Prezydenta spotykają się z ciszą.
        Obecny Prezydent tez będący Majestatem Rzeczypospolitem również nie pamięta o
        ciągłości historycznej.
        ps1. Aha, przy odsłonięciu skromnego popiersia Gabriela Narutowicza nie
        zabrakło biskupa z kropidłem (podobnie było przy odsłonięciu pomnika Juliusza
        Słowackiego,ekskomunikowanego wszak przez papieża), że też wstydu za grosz nie
        mają.....
        Ps2. Brak potępienia tamtych wydarzeń (zdecydowanego, a nie zdawkowego) z
        pewnością wielu ludzi napawa optymizmem i nie przestrzega przed radykalizmem we
        wszelkiej postaci. FORUMOWICZE MILI WYCHWALAJĄCY TEN BARBARZYŃSKI CZYN W
        NINIEJSZYM WĄTKU TEŻ WSTYDU NIE MACIE,PIĘKNA I UWIELBIANA PRZEZ WAS ZASADA: CEL
        UŚWIĘCA ŚRODKI - ZABIJAJCIE WSZYSTKICH,BÓG SWOICH POZNA.
        Dodatkowa informacja dla najmłodszego pokolenia, wychowywanego w szkole
        wszechogarnionej przez jedynie słuszną ideologie i nie poinformowanej kto i
        dlaczego namówił fanatyka do morderstwa, polecam lekturę: Marek
        Ruszczyc "Strzały w Zachęcie".
    • Gość: Śmiewca Julian Tuwim "Pogrzeb Prezydenta Narutowicza" IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 16.12.02, 14:44
      Krzyż mieliście na piersiach, a browning w kieszeni,
      Z Bogiem byli w sojuszu, a z mordercą w pakcie,
      Wy, w chichocie zastygli, bladzi, przestraszeni,
      Chodźcie, głupcy do okien - i patrzcie, i patrzcie!

Z Belwederu na Zamek, tętnicą Warszawy,
      Alejami, Nowym Światem, Krakowskiem Przedmieściem,
      Idzie kondukt żałobny, krepowy i krwawy,
      Drugi raz Pan Prezydent jest dzisiaj na mieście.

Zimny, sztywny, zakryty chorągwią i kirem,
      Jedzie Prezydent martwy, a wielki stokrotnie!
      Nie odwracajcie oczu! Stać i patrzeć, zbiry!
      Tak! Za karki was trzeba trzymać przy tym oknie!

Przez swe na wylot pogrzebem przeszyta,
      Jak Jego pierś kulami, niech widzi stolica
      Twarze wasze, zbrodniarze! I niech was przywita
      Strasznym krzykiem milczenia żałobna ulica!"

• Gość: Polak Re: Julian Tuwim 'Pogrzeb Prezydenta Narutowicza' IP: *.am.poznan.pl 16.12.02, 14:52
        Smiewco, poeto niewyżyty !
        któż to mógł namówić mordercę do tego czynu zabójczego ???
        Pewno nie kto inny jak polska prawica , jakiś ksiądz ,ale na pewno nie dajmy na
        to jakiś frankista !!! A wszystkiemu winni Polacy !
        • oleg3 Re: Julian Tuwim 'Pogrzeb Prezydenta Narutowicza' 16.12.02, 15:18
          Zostawmy, na razie, na boku nagonkę na prez. Narutowicza, po Jego wyborze. Być
          może inicjatorzy sądzili, że zmuszą go do ustąpienia. Ale nie zapomnijmy o
          kulcie mordercy.

... Niewiadomski trzymał w ręku różę w chwili rozstrzelania. Ostatnie jego
          słowa zwrócone były przeciw Piłsudskiemu. Po jego rozstrzelaniu manifestacyjne
          zamawiano msze żałobne za jego duszę, póki nie zakazali tego biskupi”.

Uczynili to szybko, zaniepokojeni rozwijającym się kultem Niewiadomskiego. W
          liście skierowanym 10 lutego 1923 r. do proboszczów Episkopat stwierdzał
          m.in.: „nie powinny nabożeństwa żałobne być nadużywane do manifestacji, nie
          odpowiadających świętości i celowi obrządku religijnego”.
          polityka.onet.pl/162,1102379,1,0,artykul.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka