l.george.l 29.06.11, 23:48 Czy spotkaliście się z takim urządzeniem emitującym ultradźwięki? Szukam wersji z możliwością montażu na kierownicy roweru. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lili_marleen Tylko gaz 30.06.11, 07:50 Mam takie gerejte od ok. miesiąca. Amerykański wynalazek i wyrób. Otóz, doświadczenia mam takie, że owszem działa lecz głownie na mojego kota, który zwiewa w podskokach gdy to-to w jego kierunku skieruję i włączę. Na kejtry działa umiarkowanie tzn mam takiego ujadającego pod wpływem każdego ruchu bydlaka za płotem. Ten się początkowo zaciekawił ( ale nie spłoszył) tzn przestał na moment szczekać, lecz teraz emitowane przez urządzenie niesłyszalne dla człowieka dźwięki po prostu ignoruje. Próbowałam też na psach takich spokojnych na smyczy - z deka stają się zdekoncentrowane. Nie wyobrażam sobie jednak gdybym miała się tym cudem techniki NASA obronić przed szarżującym na mnie czy mój rower bylęcięm z kłami na wierzchu - w każdym razie wolę nie ryzykować. Kupuję gaz pieprzowy. Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp Re: Tylko gaz 30.06.11, 09:27 A mogę zapytać ile razy użyłaś tego gazu w "bojowych" warunkach i z pozytywnym skutkiem ? Jestem raczej sceptycznie nastawiony do gazu, ale może się mylę i będziesz uprzejma wyprowadzić mnie z błędu. Ja po różnych eksperymentach z odstraszaczami itp, zdecydowałem się wozić ze sobą metalową pałkę teleskopową, która prawdę mówiąc nie zaliczyła jeszcze "chrztu bojowego", ale zawsze czuję się bezpieczniej Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: Tylko gaz 30.06.11, 12:49 Gazu jeszcze nie kupiłam ale noszę się z zamiarem. Wydaje mi się to sensowne. Pies nie poci się tylko "ziaja". Biegnąc ku Twojej łydce ma oddech głęboki - raz wynikający z faktu samego wysiłku a dwa z owego kejtrowego "ziajania". Ergo: jest spora szansa na penetrację przez rozpylony gaz pyska i płuc, a co za tym idzie wywołanie silnego efektu podrażnienia co powinno na stałe zniechęcić takiego bydlaka do ataków na ludzi. Pałka to też niezły pomysł tylko trzeba mieć wprawę by jadąc rowerem, w biegu trafić takiego kejtra w łeb na tyle silnie by zapomniał o celu swego ataku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Lili Re: Tylko gaz IP: *.pools.arcor-ip.net 30.06.11, 12:56 Lili ! Jakies u Was te brysie i ratlerki sa zestresowane i agresywne (jak czesc forumowiczow)Mam to kuremeslo od dluzszego czasu,3 x bylo w uzyciu,przeszlo chrzest bojowy i otrzymalo moj atest.Moze problem tkwi w odzywianiu,pewnie nalezy dodawac do karmy brom i relanium no i czesciej odwiedzac z nimi kundlowego psychola.Hihi Teraz na serio : z gazem moze byc roznie,jak walniesz POd wiatr to sama sie zalatwisz i bedziesz miala problemy z POwrotem nach Hause.Brysie zwykle atakuja lydki i golenie,moze wiec nalezy zalozyc ochraniacze pilkarskie ? Jezeli gaz,to tylko wygarniecie ze splowy moze przyniesc POrzadany efekt.Hau hau :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: Tylko gaz 30.06.11, 16:55 Myślę, że w Rajchu jednak ktoś jak kupi sobie psa jednak go jakoś sam układa lub do takiego ułożenia daje. W Polsce panuje pod tym względem czysta wolna amerykanka. Mieszkając w Niemczech nie widziałam by jakikolwiek pies idący obok właściciela na kogoś postronnego chocby zaszczekał. Nie do pomyslenia też było by trawniki czy skwery były tak zanieczyszczone odchodami jak te nasze. Nie mówiąc o tym, że ktokolwiek odważyłby się puścić w sercu miasta psa luzem i z radością w oczach patrzył jak jego pupil obszczekuje przechodniów i goni rowerzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Lili Re: Tylko gaz IP: *.pools.arcor-ip.net 30.06.11, 17:20 Dzieki Lili za tego POsta ! Dawno juz sie zbieralem napisac to samo,ale dalem se cugli z POwodu krytyki,ze w Germanii jest wszystko cacy.Dokladnie tak jest jak PISzesz,nic dodac nic ujac.Reasumujac : jaki pan taki kram ! PS Szczera prawda,bez picu,sasiadka wyprowadza kacarabe na smyczy i czesto widze jak spotyka znajomego z dwoma Golotami i sie wachaja bez agresji i "bulu" Hihi :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp Owszem mam takie coś od wielu lat 30.06.11, 09:19 Niektóre psy stają jak ogłupione,jeszcze inne to rozdrażnia , a inne nie reagują. Zawsze można trafić na groźnego wiejskiego kundla, który zwyczajnie jest głuchy i wtedy te wynalazki na nic się zdadzą. Jeśli widzisz przed sobą wielkie bydle z wyszczerzonymi kłami, lepiej szybko uciekaj lub zaopatrz się w kawał dużego kija. Ja w na przejażdżki zabieram metalową pałkę teleskopową, która po złożeniu mieści się w kieszeni Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Owszem mam takie coś od wielu lat 30.06.11, 10:49 W takim razie, gdzie kupuje się metalowe pałki teleskopowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bimota Re: Owszem mam takie coś od wielu lat IP: *.icpnet.pl 30.06.11, 11:39 U mnie. Choc glownym jej przeznaczeniem jest wskazywanie na ekranach dotykowch. ;) Lee, jak zwykle, dala sie nabrac... Pewnie dala z 200$ za to g... :) Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: Owszem mam takie coś od wielu lat 30.06.11, 12:55 200 baksów to dla jednego WIELKI majątek a dla drugiego to pestka. Cena odstraszacza to 20 - 25 ojro z dowozem. Trochę tanio - może dlatego nie działa tak jak bym sobie wyobrażała. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Owszem mam takie coś od wielu lat 30.06.11, 16:27 To daj mi to, a ja ci sprzedam za 200$ i wtedy na pewno bedzie dzialac ekstra.. Dla ciebie to pestka, a ja sie staane majetnym. Same korzysci... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do bimka Re: Owszem mam takie coś od wielu lat IP: *.pools.arcor-ip.net 30.06.11, 16:39 Watpie bimek,czy bedziesz wiedzial jak to dziala,skoro masz problemy z otwieranie lodowki ! PS Swiatlo gasisz PO zamknieciu drzwi od lodowki ? Hihi :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Owszem mam takie coś od wielu lat 01.07.11, 01:19 Ja chyba mam sprzedawac, nie uzywac, geniuszu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do bimka Re: Owszem mam takie coś od wielu lat IP: *.pools.arcor-ip.net 01.07.11, 13:50 Jezeli masz cos sprzedawac,to nalezy znac towar od POdszewki ! Kapujesz ? Nawet pietruszke od korzenia,nie wspominajac juz o uchwytach od lodowki neptyku ! Hihi :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Owszem mam takie coś od wielu lat 01.07.11, 15:21 To nie mozesz nic sprzedawac poza bzdetami, ktorymi nas tak obficie raczysz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do karla Re: Owszem mam takie coś od wielu lat IP: *.pools.arcor-ip.net 01.07.11, 15:41 Widzisz,nawet bzdety nalezy znac od POdszewki,aby byc na topie i neptykow uswiadamiac ! Swoja droga,jestes oddalony kontestatorze od rzeczywistosci o lata swietlne i kilka galaktyk aby blyszczec tak jak kwazar w galaktyce.Jestes PO prostu karlem na niebo-sklonie bimku !Hihi :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen I dla głupców słońce świeci 30.06.11, 16:41 Każda rzecz czy usługa jest warta tyle ile ktoś jest w stanie za nią zapłacić. Żądanie 200 baksów za sprzęt który sprawdziłam i mnie nie zachwycił tym bardziej za taki, który kosztował mnie wielokrotnie mniej to głupota. Niemniej nie zniechęcaj się staraj się dalej, może za którymś razem Ci się uda. Czasem mozołem, cięzką i wytrwałą pracą mozna osiągnąć podobne efekty co błyskiem intelektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Lili Re: I dla głupców słońce świeci IP: *.pools.arcor-ip.net 30.06.11, 16:52 Wiesz Lili,Bimek ostatnio sie zrobil kontestatorowym sensatem i pierdzeli jak przy niedzieli ! Hihi :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: I dla głupców słońce świeci 30.06.11, 17:05 Zgadzam się z Tobą z wyjątkiem jednego słowa: "ostatnio" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dö Lili Re: I dla głupców słońce świeci IP: *.pools.arcor-ip.net 30.06.11, 17:36 Ty go znasz lepiej,wiec wprowadzam kasate slowa "ostatnio" i przypuszczam,ze jedynym antidotum na mantyka jest kastracja ! Hihi :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: I dla głupców słońce świeci 01.07.11, 01:18 PRzecie sama powiedzials, ze nie dziala bo za tani... I dogodz tu babie... :P Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp Re: Owszem mam takie coś od wielu lat 30.06.11, 12:31 A tu chociażby ... www.militaria.pl/tm/palka_teleskopowa_sprezynowa_21_cali_p227.xml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geordi Re: Owszem mam takie coś od wielu lat IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.07.11, 14:19 probowales uzywac tego w 4 ścianach? Zastanawiam sie nad skutecznością wykorzystywania tego w bloku. Za ścianą jeden taki nadaje tak, że głowa mała. Większość mieszkańców klatki >75lat to nie slyszy, ale mnie szlag jasny trafia bo do 2 w nocy potrafi ujadać. Wątpliwości mam, bo z prostej fizyki im wyzsza częstotliwość tym łatwiej dźwięk rozproszyć. Cegła generalnie dość skutecznie dźwięki rozprasza, a nie chciałbym dostać 90% natężenia po uszach jak się od ściany odbije... Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Owszem mam takie coś od wielu lat 01.07.11, 14:26 Gość portalu: geordi napisał(a): > probowales uzywac tego w 4 ścianach? [...] Mój znajomy próbował. Pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Owszem mam takie coś od wielu lat 01.07.11, 15:51 > Wątpliwości mam, bo z prostej fizyki im wyzsza częstotliwość tym łatwiej dźwięk > rozproszyć. Ze co ?? Poza tym chyba mylisz rozpraszanie z odbijaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp Re: Owszem mam takie coś od wielu lat 03.07.11, 00:25 Gość portalu: geordi napisał(a): > probowales uzywac tego w 4 ścianach? > Zastanawiam sie nad skutecznością wykorzystywania tego w bloku. Nie, nie mam takich doświadczeń. Urządzenie które posiadam, ma skuteczny zasięg nie więcej niż kilkumetrowy. Trudno mi sobie wyobrazić aby było w stanie działać przez ściany mieszkań. W Twoim przypadku może pomóc chyba tylko telefon do Straży Miejskiej lub Policji z prośbą o interwencję Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a a czy pieski nie moga sobie normalnie chodzic?:) 01.07.11, 14:00 skad zalozenie, ze od razu ugryzie? Podejdzie, powacha albo i nie i sobie pojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
etykieta.zastepcza proszę bardzo 03.07.11, 01:25 tu są dyskusje, inne wątki i przepis, jak samemu takie urządzonko zrobić www.elektroda.pl/rtvforum/topic115100.html Odpowiedz Link Zgłoś