Dodaj do ulubionych

peace love & maryska

28.05.06, 23:08
piq: "Podobało mi się też powracanie do źródeł i podstaw, czyli do Pisma.
Każde wystąpienie było w zasadzie analizą i egzegezą niewielkiego fragmentu ze
starego lub nowego testamentu. To zachęta do studiowania Pisma - w czym jest
śmiały, gdyż większość herezji wzięła się ze studiowania Pisma."

W przemówieniu zwrócił się głównie do zakonników i seminarzystów. - "Kościół
potrzebuje kapłanów. Świętych kapłanów - powiedział. - Wszystkim tym, którym
trudno uwierzyć w Boga, dziś powtarzam: Bóg jest miłością. Bądźcie i wy,
drodzy przyjaciele, świadkami tej prawdy. Będziecie nimi skutecznie, jeśli
będziecie się uczyć w szkole Maryi."

Hmmm... judaizm religia heretykow. A teraz katolicy religia heretykow.
Indywidualne studiowanie Tory, kolektywna wolnosc, Bog jest miloscia. Brzmi
jak dynamit, trudno bedzie pod takim haslem tropic Obcych. Na dokladke wycial
Polakom numer na Bloniach:

"Wraz z wyborem Karola Wojtyły na Stolicę św. Piotra, by służył całemu
Kościołowi, wasza ziemia stała się miejscem szczególnego świadectwa wiary w
Jezusa Chrystusa. Wy sami zostaliście powołani, by to świadectwo składać wobec
całego świata. To powołanie jest nadal aktualne, a może nawet jeszcze bardziej
od chwili błogosławionej śmierci Sługi Bożego. Niech nie zabraknie światu
waszego świadectwa".

No to mamy dwa Narody Powolane. A jakies durnie na Wiadomosciach protestuja,
ze Polska to nie Izrael, i ze Zydzi...

Heheeeeeeee
Obserwuj wątek
    • piq herezja - poprawka 29.05.06, 00:13
      Pacjencja:
      > Hmmm... judaizm religia heretykow. A teraz katolicy religia heretykow.
      > Indywidualne studiowanie Tory, kolektywna wolnosc, Bog jest miloscia.

Naprawiam swoją nieścisłość: studiowanie Pisma było przyczyną wielu herezji
      chrześcijańskich. Do tego stopnia, że był czas w średniowieczu, gdy studiowanie
      Pisma bez specjalnych kościelnych uprawnień było niedozwolone.
      • zupagrzybowa lista herezji ;)...........sprawdz swoja... 29.05.06, 00:30
        Najpoważniejsze heretyckie doktryny w chrześcijaństwie

Oto lista najważniejszych doktryn, tradycyjnie uznanych za heretyckie - przez
        większość Kościołów.

* gnostyckie:
        o bogomilizm
        o gnostycyzm
        o kataryzm
        o manicheizm
        o pryscylianizm
        o walentynianizm

* antytrynitarskie (przeczące doktrynie o Trójcy Świętej):
        o adopcjanizm
        o antytrynitaryzm
        o arianizm
        o eunomianizm
        o macedonianizm
        o patrypasjanizm
        o sabelianizm
        o semiarianizm
        o socynianizm
        o tryteizm

* chrystologiczne (przeczące doktrynie o naturze Chrystusa):
        o adopcjanizm
        o aftartodoketyzm
        o doketyzm
        o eutychianizm
        o monofizytyzm
        o monoteletyzm
        o nestorianizm

* dotyczące innych aspektów teologii:
        o anihilacjonizm
        o antynomizm
        o deizm
        o donatyzm
        o husytyzm
        o iluminizm
        o jansenizm
        o modernizm
        o pelagianizm
        o pietyzm

pl.wikipedia.org/wiki/Herezja
      • patience Re: herezja - poprawka 29.05.06, 00:31
        > Naprawiam swoją nieścisłość: studiowanie Pisma było przyczyną wielu herezji
        > chrześcijańskich. Do tego stopnia, że był czas w średniowieczu, gdy studiowanie
        > Pisma bez specjalnych kościelnych uprawnień było niedozwolone.

No wlasnie na tym polega judaizm. Na heretykowaniu. Ilu jest rabinow, tyle jest
        sposobow studiowania Tory, nie mowiac juz o rozmaitych opiniach. Nie podoba sie
        w jednej synagodze, idziesz do nastepnej, gdzie mowia dokladnie odwrotnie. Ale
        to nie rabin ci narzuca co myslec, tylko ty sam studiujesz Tore i wyciagasz
        wnioski, a potem szukasz sobie rabina, ktory mowi mniej wiecej to co ty myslisz.
        No i w tym calym biznesie chodzi o to, zeby nie naruszac pewnych fundamentow,
        ktore sa dla judaizmu wspolne. Dokladnie przed tym samym przestrzegal B16. Mozna
        powiedziec, ze papa B16 zagonil katolikow do jesziwy. Studiowanie Tory to mlot
        na inkwizycje i wyprawy krzyzowe. Bardzo interesujacy rabin z tego papy, ciekawe
        co z tego wuynikniewink

A z tym powolaniem to tez ciekawe. Polacy, jestescie Powolani! tak powiedzial. i
        ta ziemia jest powolana. No coz, odwolac tego nie mozna. To jest troche inaczej
        niz u Zydow. Nie ma bezposredniego telefonu do Boga, jest posrednik. I posrednik
        powiedzial, i koniec dyskusji. A na dokladke zaden nastepny posrednik nie
        kwestionuje posrednictwa poprzedniego. No wiec teraz mamy dwa narody, jeden
        Wybrany, jeden Powolany, dwie Swiete Ziemie, i duszo studiujacych w jesziwie.
        Czyli od teraz Polacy sa Zydami i nawzajem.
        • pozarski Re: herezja - poprawka 29.05.06, 12:54
          Tak wlasnie sie stalo z patience, ktora o Judaizmie nauczyla sie wszystkiego od
          rabina zupy grzybowej, choc w zasadzie, jako malo myslaca, powinna byla isc do
          nie do rabina a do psychiatry.
          • patience Pozarski, Czlowieku z Listy.... 29.05.06, 17:02
            fuck off wink
            • pozarski Re: Pozarski, Czlowieku z Listy.... 30.05.06, 14:30
              Never. Dopoki nie zbastujesz. Poza tym z jakiej Listy? Szukalem sie u Bronka,
              ale sie nie znalazlem. Ty masz jakas Liste? A moze pomylilo ci sie ze Szloma?
              (jak juz boksujesz z damskim bokserem to takie to daje wyniki)
              • patience Re: Pozarski, Czlowieku z Listy.... 30.05.06, 15:02
                No fakt, u Bronka nie figurujesz. Powiem ci co mnie najbardziej u ciebie
                wnerwia. Jestes typowy polski machoista ktory sobie wyobraza, ze kobiety musza
                miec koniecznie jakiegos wlasciciela, ktory za nie mysli. Ja nie potrzebuje
                zadnego mentora ani kolegi, zeby mi powiedzial co mam myslec. Kopanie po
                kostkach tez nie pomoze. Moge sie zalozyc, ze chodzi ci o to, ze cie z ta lista
                zrobili w balona, podpisales sie pod jednym tekstem, a puscili inny, ale nie
                chcesz sie przyznac przede mna, bo to by byla ujma na twoim popapranym,
                machoistycznym honorze. I teraz masz zgryza bo nie wiesz jak z tego wybrnac,
                zeby nie wyszlo, ze kobieta moze miec racje albo myslec szybciej niz ty. Ot, co.
                • pozarski Re: Pozarski, Czlowieku z Listy.... 30.05.06, 15:20
                  patience napisała:

> No fakt, u Bronka nie figurujesz. Powiem ci co mnie najbardziej u ciebie
                  > wnerwia. Jestes typowy polski machoista ktory sobie wyobraza, ze kobiety musza
                  > miec koniecznie jakiegos wlasciciela, ktory za nie mysli. Ja nie potrzebuje
                  > zadnego mentora ani kolegi, zeby mi powiedzial co mam myslec. Kopanie po
                  > kostkach tez nie pomoze. Moge sie zalozyc, ze chodzi ci o to, ze cie z ta
                  lista
                  > zrobili w balona, podpisales sie pod jednym tekstem, a puscili inny, ale nie
                  > chcesz sie przyznac przede mna, bo to by byla ujma na twoim popapranym,
                  > machoistycznym honorze. I teraz masz zgryza bo nie wiesz jak z tego wybrnac,
                  > zeby nie wyszlo, ze kobieta moze miec racje albo myslec szybciej niz ty. Ot,
                  co

Nikt mnie nie zrobil w balona.Dla upewnienia sie, ze podpisalem, co zgodne z
                  moim sumieniem [nie sumieniem narodu, partii, czy jakiejs nowo powstalej sekty]
                  przeczytalem petycje raz jeszcze i jest taka jaka byla. Kup sobie lepsze
                  okulary, a w kazdym razie nie przelatuj tekstow, a czytaj uwaznie. Wtedy tez
                  nie bedziesz moze potrzebowala mentorow, niekoniecznie zreszta meskiej plci.
                  Nie, ja o kobietach nie tylko mysle z najwyzszym szacunkiem, ale i wielbie od
                  samych poczatkow mego hormonalnego zaistnienia na tym padole placzu i zebow
                  zgrzytania.Pozar
                  > .
                  • patience Jasne. Najbardziej wielbisz w 2 sytuacjach: 30.05.06, 15:37
                    W lozku albo w kuchni. Ewentualnie w trakcie rozmowy na temat seksu. Bo jak inny
                    temat, dowolny zreszta, to juz gorzej. I wlasnie przyeciwko takim jak ty sa
                    organizacje feministyczne.
                    • pozarski Re: Jasne. Najbardziej wielbisz w 2 sytuacjach: 30.05.06, 15:46
                      patience napisała:

> W lozku albo w kuchni. Ewentualnie w trakcie rozmowy na temat seksu. Bo jak
                      inn
                      > y
                      > temat, dowolny zreszta, to juz gorzej. I wlasnie przyeciwko takim jak ty sa
                      > organizacje feministyczne.

Przykro mi bardzo, ale ja z tobo o seksie ani kulinarnych sprawach nigdy nie
                      rozmawialem, wiec skad wiesz, o czym rozmawiam z kobietami? Moze wiec nie
                      jestes wcale kobieta, ale jakims mezczyzna podszywajacym sie pod...?Jak w
                      Seksmisji?Pozar
                  • patience Re: Pozarski, Czlowieku z Listy.... 30.05.06, 16:34
                    pozarski napisał:

>
                    > Nikt mnie nie zrobil w balona.Dla upewnienia sie, ze podpisalem, co zgodne z
                    > moim sumieniem [nie sumieniem narodu, partii, czy jakiejs nowo powstalej sekty]
                    >
                    > przeczytalem petycje raz jeszcze i jest taka jaka byla.

To sie kupy nie trzyma. Przy twoich antykomunistycznych tekstach ja jestem
                    Liberal Golebie Serce. A tu raptem taka nagla odmiana? Cos dziwnie to wyglada.
                    Trudno uwierzyc w gwaltowna zmiane swiatopogladowa o 180 stopni. Bardziej
                    prawdopodobnie wyglada ze idziesz w zaparte, bo sie nie chcesz przyznac ze taki
                    z ciebie intelektualista, a tu takie cos.
                    • pozarski Re: Pozarski, Czlowieku z Listy.... 30.05.06, 18:16
                      patience napisała:

> pozarski napisał:
                      >
                      >
                      > >
                      > > Nikt mnie nie zrobil w balona.Dla upewnienia sie, ze podpisalem, co zgodn
                      > e z
                      > > moim sumieniem [nie sumieniem narodu, partii, czy jakiejs nowo powstalej
                      > sekty]
                      > >
                      > > przeczytalem petycje raz jeszcze i jest taka jaka byla.
                      >
                      >
                      > To sie kupy nie trzyma. Przy twoich antykomunistycznych tekstach ja jestem
                      > Liberal Golebie Serce. A tu raptem taka nagla odmiana? Cos dziwnie to wyglada.
                      > Trudno uwierzyc w gwaltowna zmiane swiatopogladowa o 180 stopni. Bardziej
                      > prawdopodobnie wyglada ze idziesz w zaparte, bo sie nie chcesz przyznac ze taki
                      > z ciebie intelektualista, a tu takie cos.

Chyba kompletnie odlecialas w inne rejony.Co ma za przeproszeniem piernik do
                      wiatraka? Jakie odwrocenie? Uwazasz, ze lista polskich Zydow, emigrantow z
                      marca68, podpisana imieniem i nazwiskiem przez 4 razy wiecej osob niz jest w
                      waszym anonimowym TWA to jakis manifest komunistyczny? No, jak bedziesz pisala
                      nastepne posty to moze najpierw skonsultuj sie z drf i zupa grzybowa; to
                      polaczenie pci zenskiej i meskiej moze pomoze.pozarski
                      >
                      • patience Re: I znow brak logiki. 30.05.06, 20:24
                        Jesli juz, to manifest antylustracyjny. Co prawda sie na tym nie znam, ale SB
                        chyba nie przepytywalo z swiatopogladu w trakcie werbunku, tylko z zupelnie
                        czegos innego.
                        wink)
                        • pozarski Re: I znow brak logiki. 30.05.06, 20:28
                          patience napisała:

> Jesli juz, to manifest antylustracyjny. Co prawda sie na tym nie znam, ale SB
                          > chyba nie przepytywalo z swiatopogladu w trakcie werbunku, tylko z zupelnie
                          > czegos innego.

Hm.

• sanatorium_psychiatryczne wy tow tw.pozarski jestescie teraz tw spalony 31.05.06, 00:18
            to bedzie w nastepnym numerze Glosu Wariata
            • pozarski Re: wy tow tw.pozarski jestescie teraz tw spalony 31.05.06, 15:02
              sanatorium_psychiatryczne napisał:

> to bedzie w nastepnym numerze Glosu Wariata

Ja tej gazety nie czytam, bo dostarczaja ja jedynie do separatek w twoim szpitalu.
              • drf Glos Wariata : TW R68 31.05.06, 15:43
                ....oj czytasz a nawet piszesz dluzsze sprawozdania z prywatnych rozmow,

(...kariera SBcka TW , w tych czasach?-) Donosic na kolegow?-)

crying((

fqoff
                • pozarski Re: Glos Wariata : TW R68 31.05.06, 15:48
                  Donosic na kolegow?Przeciez pisales,ze juz nie jestes moim kolega. Cos tu nie
                  tak z logika, ale czego sie spodziewac po glosie wariata?Poza tym czy to ja
                  donioslem na Adama, czy ty?
                  • drf Re: Glos Wariata : TW R68 31.05.06, 16:12
                    glupiego udajesz?napisales klasyczne sprawozdanie ubeckie z rozmowy prywatnej
                    na liste przeciwnikow otwierania archiw IPNu na rece TW " Wiktor" SB od 1966 roku
                    i sie z tego czujesz dumny?
                    Fuck Off!
                    • pozarski Re: Glos Wariata : TW R68 31.05.06, 16:18
                      drf napisał:

> glupiego udajesz?napisales klasyczne sprawozdanie ubeckie z rozmowy prywatnej
                      > na liste przeciwnikow otwierania archiw IPNu na rece TW " Wiktor" SB od 1966
                      ro
                      > ku
                      > i sie z tego czujesz dumny?
                      > Fuck Off!

Nie badz smieszny. Ja juz zamiescilem swoje reakcje na wasze idiotyzmy dot.
                      naszych strachow o teczki na lamach tykvy68. Mnie po prostu do glowy od
                      dluzszego czasu nie chce wejsc, jak czlowiek z taka przeszloscia jak twoja,
                      mogl upasc tak nisko.Pozar
                    • patience Re: Glos Wariata : TW R68 31.05.06, 16:22
                      No coz wiedzial co robi. Zachowuje sie jak oszalaly ze strachu ubek, ale jest
                      moze tylko wariatem. Ja tam sie juz nigdy z nim piwa nie napije, rozmow tez nie
                      mam zamiaru prowadzic zadnych, bo nie widze powodu zeby umozliwiac komukolwiek
                      pisanie raportow do bylej bezpieki o tym co robimy. Angazowanie w dalsze
                      dyskusje uwazam za bezcelowe. Ani bezposrednio, ani posrednio, ani nawet na
                      forum. Tu tez cie wygaszam. Pisz sobie na Berdyczow, bo nie przeczytam. Spalony
                      - zostales wykluczony.

drf napisał:

> glupiego udajesz?napisales klasyczne sprawozdanie ubeckie z rozmowy prywatnej
                      > na liste przeciwnikow otwierania archiw IPNu na rece TW " Wiktor" SB od 1966 ro
                      > ku
                      > i sie z tego czujesz dumny?
                      > Fuck Off!
                      • pozarski Re: Glos Wariata : TW R68 31.05.06, 16:45
                        patience napisała:

> No coz wiedzial co robi. Zachowuje sie jak oszalaly ze strachu ubek, ale jest
                        > moze tylko wariatem. Ja tam sie juz nigdy z nim piwa nie napije, rozmow tez
                        nie
                        > mam zamiaru prowadzic zadnych, bo nie widze powodu zeby umozliwiac komukolwiek
                        > pisanie raportow do bylej bezpieki o tym co robimy. Angazowanie w dalsze
                        > dyskusje uwazam za bezcelowe. Ani bezposrednio, ani posrednio, ani nawet na
                        > forum. Tu tez cie wygaszam. Pisz sobie na Berdyczow, bo nie przeczytam.
                        Spalony
                        > - zostales wykluczony.
                        >
                        > drf napisał:
                        >
                        > > glupiego udajesz?napisales klasyczne sprawozdanie ubeckie z rozmowy prywa
                        > tnej
                        > > na liste przeciwnikow otwierania archiw IPNu na rece TW " Wiktor" SB od 1
                        > 966 ro
                        > > ku
                        > > i sie z tego czujesz dumny?
                        > > Fuck Off!

Brawo Patti. Teraz juz jestes kompletnie potty. Wyscie sobie otworzyli u mnie
                        internet cafe? Prosze bardzo, chetnie poczytam!Pozar
                        >
                        >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka