Dodaj do ulubionych

Para w gwizdek. Właśnie usłyszałem, co kupują ...

IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 14.01.03, 12:08
... za pieniądze zgromadzone przez Owsiaka. To jakaś paranoja, tylko że tak
zakamuflowana, że przy małej inteligencji trudno skojarzyć wszystko, co
decyduje o absurdalności niektórych (a może większości?) wydatków WOŚP.

Najpierw dla łatwiejszego kojarzenia podam przykład prostszy. Wyobraź sobie,
że gościsz ubogiego krewnego na obiadach. W pewnej chwili myślisz sobie:
"Zamiast się tak rozdrabniać wpłacę pieniądze na konto organizacji, która
gotuje dla biednych, bo to mniej kłopotliwe i bardziej efektywne. Mój obiad
domowy kosztuje więcej niż taki sam obiad z wielkiej kuchni gotującej dla
wielkiej stołówki (ceny hurtowe, oszczedność energii) a i ja więcej zarobię,
gdy zamiast gotować popracuję więcej lub się pouczę, a pomogę w ten sposób
nie jednemu, ale dwóm takim ubogim".

Rozumujesz słusznie, ale pod warunkiem, że wpłacisz pieniądze na odpowiednie
konto. Wyobraź sobie jednak, że wpłaciłeś te pieniądze na konto stołówki,
która pracuje już pełna parą i jest finansowana z budżetu państwa. Twoje
pieniądze się zmarnują z twojego punktu widzenia, bo zostaną na tym koncie,
więc w przyszłym roku stołówka ta dostanie z budżetu mniej pieniędzy.

Przykład ten jest bardzo prosty w porównaniu z tym, na co idą pieniądze WOŚP,
ale ma kluczowy element wspólny. WOŚP wydaje pieniądze na potrzeby jednostek
utrzymywanych przez budżet państwa, a więc faktycznie wspiera nasz system
publicznej służby zdrowia - wspiera nasz budżet. Pieniądze WOŚP pozwalają na
robienie dodatkowych oszczędności budżetowych dzięki temu, że szpitale nie
muszą wydawać pieniędzy z budżetu, bo wydają pieniądze WOŚP.

Jestem rozczarowany. Dotychczas naiwnie zakładałem, że WOŚP to jakaś
organizacja pozarządowa, jakaś fundacja czy stowarzyszenie czy coś w tym
rodzaju. Byłem pewien, że zebrane pieniądze wydawane są także w ramach
struktur organizacji pozarządowych i osób prywatnych. A tu jak grom z jasnego
nieba spadła na mnie informacja, że WOŚP finansuje jednostki budżetowe jakimi
są szpitale państwowe. I w ten sposób kwestujące dzieci okazały się poborcami
podatkowymi.
Obserwuj wątek
    • Gość: doku Może chociaż ktoś z Was wie, jaka część zebranych IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 14.01.03, 15:15
      pieniędzy przez WOŚP idzie na wsparcie wydatków budżetowych, a jaka na
      prawdziwą pomoc dla potrzebujących?
      • Gość: ... Re: DOKU =KALI IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 08:25
        Kali ukraść dobrze, Owsiak ukraść źle....

Doku przestań się opierd..ć w pracy za pieniądze podatników to może będziesz
        miął coś w sprawie uczciwośći do powiedzenia.

I weź się do pracy.
    • Gość: siedem wiesz, doku IP: 213.216.66.* 15.01.03, 08:08
      kiedy tak madrze piszesz to ludzie boją sie pod tym podpisywac bo to pewnie
      jakis internetowy cyborg sie pod siebie podszywa. no ale ja podniose. ja wierze.

5040
    • Gość: babariba doku wiedział, nie powiedział... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 08:59
      to co ONI kupują? Coś podobno usłyszałeś, powiedz prostemu forumowiczowi ze
      wsi, bo inaczej nigdy się nie dowiem...
      pzdr
      **************************************************************************
      Gość portalu: doku napisał(a):

> ... za pieniądze zgromadzone przez Owsiaka. To jakaś paranoja, tylko że tak
      > zakamuflowana, że przy małej inteligencji trudno skojarzyć wszystko, co
      > decyduje o absurdalności niektórych (a może większości?) wydatków WOŚP.
      >
      > Najpierw dla łatwiejszego kojarzenia podam przykład prostszy. Wyobraź sobie,
      > że gościsz ubogiego krewnego na obiadach. W pewnej chwili myślisz sobie:
      > "Zamiast się tak rozdrabniać wpłacę pieniądze na konto organizacji, która
      > gotuje dla biednych, bo to mniej kłopotliwe i bardziej efektywne. Mój obiad
      > domowy kosztuje więcej niż taki sam obiad z wielkiej kuchni gotującej dla
      > wielkiej stołówki (ceny hurtowe, oszczedność energii) a i ja więcej zarobię,
      > gdy zamiast gotować popracuję więcej lub się pouczę, a pomogę w ten sposób
      > nie jednemu, ale dwóm takim ubogim".
      >
      > Rozumujesz słusznie, ale pod warunkiem, że wpłacisz pieniądze na odpowiednie
      > konto. Wyobraź sobie jednak, że wpłaciłeś te pieniądze na konto stołówki,
      > która pracuje już pełna parą i jest finansowana z budżetu państwa. Twoje
      > pieniądze się zmarnują z twojego punktu widzenia, bo zostaną na tym koncie,
      > więc w przyszłym roku stołówka ta dostanie z budżetu mniej pieniędzy.
      >
      > Przykład ten jest bardzo prosty w porównaniu z tym, na co idą pieniądze WOŚP,
      > ale ma kluczowy element wspólny. WOŚP wydaje pieniądze na potrzeby jednostek
      > utrzymywanych przez budżet państwa, a więc faktycznie wspiera nasz system
      > publicznej służby zdrowia - wspiera nasz budżet. Pieniądze WOŚP pozwalają na
      > robienie dodatkowych oszczędności budżetowych dzięki temu, że szpitale nie
      > muszą wydawać pieniędzy z budżetu, bo wydają pieniądze WOŚP.
      >
      > Jestem rozczarowany. Dotychczas naiwnie zakładałem, że WOŚP to jakaś
      > organizacja pozarządowa, jakaś fundacja czy stowarzyszenie czy coś w tym
      > rodzaju. Byłem pewien, że zebrane pieniądze wydawane są także w ramach
      > struktur organizacji pozarządowych i osób prywatnych. A tu jak grom z jasnego
      > nieba spadła na mnie informacja, że WOŚP finansuje jednostki budżetowe jakimi
      > są szpitale państwowe. I w ten sposób kwestujące dzieci okazały się poborcami
      > podatkowymi.
      • Gość: doku Jak to, zapomniałem napisać?! Przepraszam i ... IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 15.01.03, 12:31
        Gość portalu: babariba napisał(a):

> to co ONI kupują? Coś podobno usłyszałeś, powiedz prostemu forumowiczowi

... naprawiam to niedopatrzenia: kupują jakiś sprzęt dla państwowych szpitali.
    • Gość: Yatumr Re: Para w gwizdek. Właśnie usłyszałem, co kupują IP: 195.94.215.* 15.01.03, 09:10
      Wreszcie ktoś myśli logicznie. To robi się system parapodatkowy
    • lady_hawk Re: Para w gwizdek. Właśnie usłyszałem, co kupują 15.01.03, 09:37
      to co napisales wydaje sie niepokojaco sluszne. Musze przyznac, ze co roku ze
      wzruszeniem patrze na entuzjazm i zaangazowanie w te akcje tak ogromnej rzeszy
      mlodziezy. Nie przeszkadza mi chrypa Owsiaka ani jego rapowanie.
      Kiedy mamy zebrane tak ogromne kwoty, jak w tym roku zaczyna sie to robic juz
      znaczace, ale ciagle jeszcze to tylko symboliczna wartosc. Nie znam liczb, ale
      30 mln zlotych w skali kraju...
      Na ten sam przyklad, ktory pokazales, mozna jednak spojrzec inaczej.
      Placimy co miesiac ogromne pieniadze na te
      wszystkie "zdrowotne", "chorobowe", "wypadkowe". Te pieniadze wpadaja do
      panstwowej stolowki, ktorej obsluga sama decyduje o sposobie wynagradzania
      siebie za wykonywana prace. Pensje ustalaja sobie skromne, byle nie klulo w
      oczy, ale za to z wyzywieniem. Siebie i rodziny. Problem w tym, ze te rodziny,
      troche liczne. Bo nie dosc, ze zstepni, to jeszcze kuzyni, znajomi krolika (a
      ci wiadomo, maja duzo dzieci, jak to kroliki i ich znajomi).
      Ile z tych naszych skladek dociera do szpitali i przychodni? Ten balagan w
      Zusie, tez nie taki przypadkowy (teoria spiskowa, tu).
      A fundacja Owsiaka? Napewno on zarabia wiecej niz dyrektor duzej stolowki
      panstwowej. Ale that's it! Jeszcze cos tam uszczknie na reprezentacje, benzyne
      na rachunek. ALe ile to mozna? To moze byc malenki procent.
      Zakupy kierowane sa dla szpitali dzieciecych i kierowane na potrzeby dzieci.
      Tu bylo bardzo slabo. Jaki mamy wspolczynnik umieralnosci niemowlat? Zdaje sie
      jeden z najwyzszych w Europie.
      Do tego ten poryw entuzjazmu.... Podwyzszone podatki: NIE! Akcja Owsiaka: poki
      co: TAK! A na ten sprzet, ktory kupuja - ministerstwo i tak by nie dalo. A
      jakby dalo te sama kwote, to starczyloby na polowe....
      Ale moze sie myle, bo mysle katatonicznie.
      Pozdrawiam,
      L_h

Gość portalu: doku napisał(a):

> ... za pieniądze zgromadzone przez Owsiaka. To jakaś paranoja, tylko że tak
      > zakamuflowana, że przy małej inteligencji trudno skojarzyć wszystko, co
      > decyduje o absurdalności niektórych (a może większości?) wydatków WOŚP.
      >
      > Najpierw dla łatwiejszego kojarzenia podam przykład prostszy. Wyobraź sobie,
      > że gościsz ubogiego krewnego na obiadach. W pewnej chwili myślisz sobie:
      > "Zamiast się tak rozdrabniać wpłacę pieniądze na konto organizacji, która
      > gotuje dla biednych, bo to mniej kłopotliwe i bardziej efektywne. Mój obiad
      > domowy kosztuje więcej niż taki sam obiad z wielkiej kuchni gotującej dla
      > wielkiej stołówki (ceny hurtowe, oszczedność energii) a i ja więcej zarobię,
      > gdy zamiast gotować popracuję więcej lub się pouczę, a pomogę w ten sposób
      > nie jednemu, ale dwóm takim ubogim".
      >
      > Rozumujesz słusznie, ale pod warunkiem, że wpłacisz pieniądze na odpowiednie
      > konto. Wyobraź sobie jednak, że wpłaciłeś te pieniądze na konto stołówki,
      > która pracuje już pełna parą i jest finansowana z budżetu państwa. Twoje
      > pieniądze się zmarnują z twojego punktu widzenia, bo zostaną na tym koncie,
      > więc w przyszłym roku stołówka ta dostanie z budżetu mniej pieniędzy.
      >
      > Przykład ten jest bardzo prosty w porównaniu z tym, na co idą pieniądze
      WOŚP,
      > ale ma kluczowy element wspólny. WOŚP wydaje pieniądze na potrzeby jednostek
      > utrzymywanych przez budżet państwa, a więc faktycznie wspiera nasz system
      > publicznej służby zdrowia - wspiera nasz budżet. Pieniądze WOŚP pozwalają na
      > robienie dodatkowych oszczędności budżetowych dzięki temu, że szpitale nie
      > muszą wydawać pieniędzy z budżetu, bo wydają pieniądze WOŚP.
      >
      > Jestem rozczarowany. Dotychczas naiwnie zakładałem, że WOŚP to jakaś
      > organizacja pozarządowa, jakaś fundacja czy stowarzyszenie czy coś w tym
      > rodzaju. Byłem pewien, że zebrane pieniądze wydawane są także w ramach
      > struktur organizacji pozarządowych i osób prywatnych. A tu jak grom z
      jasnego
      > nieba spadła na mnie informacja, że WOŚP finansuje jednostki budżetowe
      jakimi
      > są szpitale państwowe. I w ten sposób kwestujące dzieci okazały się
      poborcami
      > podatkowymi.
      • Gość: doku Można taki punkt widzenia przyjąć, ale to zbyt ... IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 15.01.03, 13:12
        lady_hawk napisała:

> Do tego ten poryw entuzjazmu.... Podwyzszone podatki: NIE!
        > Akcja Owsiaka: poki co: TAK!
        > A na ten sprzet, ktory kupuja - ministerstwo i tak by nie dalo.

... jasne, aby potrzebna była dyskusja na takim forum. Mnie chodzi o to, że
        taki entuzjazm powinien być kierowany na prawdziwą działalność charytatywną, na
        finansowanie wolontariatów, fundacji i stowarzyszeń, oraz współpracujących z
        nimi prywatnych szpitali i innych ośrodków zdrowia czy pomocy. Taki entuzjazm
        nie powinien być wykorzystywany do budowania protez dla źle funkcjonującego
        budżetu państwa.

Bardzo pięknie, że wiele istnień uratowano za te pieniądze. Kierując jednak te
        pieniądze gdzie indziej, też mogliby uratować wiele istnień, bez psucia przy
        okazji systemu finansowego państwa, bez wspierania niegospodarności w
        szpitalach i kasach chorych. Ładując te pieniądze w budżet resortu zdrowia WOŚP
        częściowo je marnotrawi, bo nie wierzę, że bez Owsiaka szpitale nie zostałyby
        nigdy w ten sprzęt wyposażone.
    • oleg3 Doku czy w MF potrafią czytać bilans? 15.01.03, 10:01
      www.wosp.org.pl/fundacja/bilans.php
      • Gość: siedem Panie IP: 213.216.66.* 15.01.03, 10:05
        tu idzie o zasade a nie o respirator. dokuciński sie pyta ile inkubatorów mozna
        kupic za jedno BMW biurew łapińskiego. a ja sie pytam ile owsików się zmiesci w
        4 miliardowej dotacji pefronu dla pna Kable Telefonika... no ile.

5040
        • d_nutka Re: Panie ?___a Panowie? 15.01.03, 10:09
          gdzie?
          kto tu w końcu rządzi?
          panie czy panowie?
          do kogo te pretensje?
          do panów decydentów czy ich sekretarek?
        • oleg3 Re: Panie 5040 15.01.03, 10:27
          Gość portalu: siedem napisał(a):

> tu idzie o zasade a nie o respirator. dokuciński sie pyta ile inkubatorów
          mozna
          >
          > kupic za jedno BMW biurew łapińskiego. a ja sie pytam ile owsików się zmiesci
          w
          >
          > 4 miliardowej dotacji pefronu dla pna Kable Telefonika... no ile.
          >
          > 5040

Obawiam się, że nie idzie o zasadę tylko o dołożenie WOSP. Co do oceny systemu
          ochrony zdrowia (?) jest między nami zgoda.

Proszę mi wskazać jak WOSP może efektywniej wykorzystywć środki? Niestety nie
          ma w Polsce innych szpitali niż państwowe. Ale czy to wina Owsiaka?

Podawanie bałamuntych informacji o zarobkach Owsiaka, o stratach TVP i o innych
          możliwych przekrętach urąga rozumowi.
          • Gość: siedem Re: Panie 5040 IP: 213.216.66.* 15.01.03, 10:30
            oleg3 napisał:

> Gość portalu: siedem napisał(a):
            >
            > > tu idzie o zasade a nie o respirator. dokuciński sie pyta ile inkubatorów
            > mozna
            > >
            > > kupic za jedno BMW biurew łapińskiego. a ja sie pytam ile owsików się zmie
            > sci
            > w
            > >
            > > 4 miliardowej dotacji pefronu dla pna Kable Telefonika... no ile.
            > >
            > > 5040
            >
            > Obawiam się, że nie idzie o zasadę tylko o dołożenie WOSP.

bzdura, doku jest żydolewym liberałem. dotad zwolennikiem owsikozy. całe
            szczescie ze przejrzal na oczy

Co do oceny systemu
            > ochrony zdrowia (?) jest między nami zgoda.
            >
            > Proszę mi wskazać jak WOSP może efektywniej wykorzystywć środki?

całośc na kampanie uswiadamiajaca bezmozgie bydlo "gdzie ida wasze pieniadze i
            dlaczego pracujecie na feudała do pazdziernika"

Niestety nie
            > ma w Polsce innych szpitali niż państwowe. Ale czy to wina Owsiaka?

Urbanowego bobka

>
            > Podawanie bałamuntych informacji o zarobkach Owsiaka, o stratach TVP i o
            innych
            >
            > możliwych przekrętach urąga rozumowi.

a kto takie podaje?

5040
            • oleg3 Musisz założyć inną fundację 15.01.03, 10:43
              > [oleg3]Proszę mi wskazać jak WOSP może efektywniej wykorzystywć środki?
              > całośc na kampanie uswiadamiajaca bezmozgie bydlo "gdzie ida wasze pieniadze
              > i dlaczego pracujecie na feudała do pazdziernika"

Musisz założyć inną fundację. Przekazanie przez WOSP środków na wskazane przez
              Ciebie cele byłoby złamaniem prawa i oszustwem etycznym.
              • Gość: siedem sam sobie dowiodłes IP: 213.216.66.* 15.01.03, 10:52
                oleg3 napisał:

> Musisz założyć inną fundację. Przekazanie przez WOSP środków na wskazane
                przez
                > Ciebie cele byłoby złamaniem prawa i oszustwem etycznym.

ze owsiakjugend niby spontanicznie i kierowani porywami serca a jednak pracują
                dla tej chorej machiny. sa przez nia kontrolowani i dziłaja na jej korzysc
                usmierzajac bol niedostatków lub wrecz oszukujac sumienia. tak miedzy nami to
                orkiestra gra dla owsiaka i dla jego chwaly medialnej, dlatego tak znienawidzil
                tego gnojka co zaistnial dzieki 5 milionom. bo to konkurencja w tej samej
                dyscyplinie. gdy czlowiek umiera na raka do nie smaruje mu sie wrzoda na dupie
                kremem na pryszcze. tak samo nie podniecajmy sie 40 milionami gdy budzet
                marnuje naszych 50 miliardow drugie 50 topi w blocie trzecie zle wydaje a na
                kolejne 50 sie zadluza. tu jest problem skali i priorytetu. osobiscie nic nie
                mam do tego czerwonego jebusa. w "normalnym" panstwie nigdy by nie zaistnial a
                gdyby juz zaistnial był by bohaterem!

5040
                • oleg3 Re: sam sobie dowiodłes 15.01.03, 11:13

> oleg3 napisał:
                  > > Musisz założyć inną fundację. Przekazanie przez WOSP środków na wskazane
                  > przez Ciebie cele byłoby złamaniem prawa i oszustwem etycznym.

> sam sobie dowiodłes ze owsiakjugend niby spontanicznie i kierowani porywami
                  serca a jednak pracują dla tej chorej machiny. sa przez nia kontrolowani i
                  dziłaja na jej korzysc usmierzajac bol niedostatków lub wrecz oszukujac
                  sumienia.

O poprawności logicznej Twojego rozumowania niech zadecydują inni forumowicze.
                  Prościej byłoby napisac, że WOSP stanowi konkurencję ideologiczną i dlatego jej
                  nie lubisz.
                  • Gość: siedem Re: sam sobie dowiodłes IP: 213.216.66.* 15.01.03, 11:41
                    oleg3 napisał:

> Gość portalu: siedem napisał(a):
                    >
                    > > oleg3 napisał:
                    > > > Musisz założyć inną fundację. Przekazanie przez WOSP środków na wskaz
                    > ane
                    > > przez Ciebie cele byłoby złamaniem prawa i oszustwem etycznym.
                    >
                    > > sam sobie dowiodłes ze owsiakjugend niby spontanicznie i kierowani porywam
                    > i
                    > serca a jednak pracują dla tej chorej machiny. sa przez nia kontrolowani i
                    > dziłaja na jej korzysc usmierzajac bol niedostatków lub wrecz oszukujac
                    > sumienia.
                    >
                    > O poprawności logicznej Twojego rozumowania niech zadecydują inni
                    forumowicze.
                    > Prościej byłoby napisac, że WOSP stanowi konkurencję ideologiczną i dlatego
                    jej
                    >
                    > nie lubisz.

a kto ci takich bzdur naopowiadał ze niby nie lubie? krytykuje czerwone
                    oszołomstwo i tyle

5040
                  • Gość: babariba "siedem", policz sobie do siedmiu... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 12:11
                    ...jeśli potrafisz.
                    www.wosp.org.pl/fundacja/bilans.php
          • Gość: doku W Warszawie na Wałbrzyskiej jest zupełnie ... IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 15.01.03, 13:42
            oleg3 napisał:

> Niestety nie ma w Polsce innych szpitali niż państwowe.

... prywatny szpital z salami operycyjnymi, luksusami, cenami i w ogóle
            jakością na zachodnim poziomie.

Poza tym WOŚP finansuje "instytucje, których zadaniem jest działalność w
            zakresie ochrony zdrowia" a nie tylko szpitale.
      • Gość: doku Dzięki, przeczytałem. A czy w MF potrafią? ... IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 15.01.03, 13:55
        ... Szczerze odpowiem, że nie wiem na ten temat nic pewnego.
    • Gość: larssen Re: Para w gwizdek. Właśnie usłyszałem, co kupują IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 15.01.03, 10:03
      Generalnie zgadzam się z Tobą, ale jest luka w Twojej historyjce. Powinna
      wyglądać następująco:
      Stołówka nie jest w stanie nakarmić więcej, chociaż mogłaby i ma półprodukty,
      ale ma tylko 1 kocioł. Z budżetu nie kupią kotła. Dorzucę się do kotła i
      skieruję tam ubogiego.
      Innymi słowy WOŚP wydaje pieniądze tam, gdzie nie wydałaby budżet. Powtarzam
      jednak, że mimo pozytywnych aspektów akcji, jest to jednak naganne. Pokazuje
      jak rozwiązania systemowe są słabe, że pospolite ruszenie staje się potrzebne.
      To jest smutne.
      Przy okazji inne ważne spostrzeżenie, na które zwróciłeś uwagę: jak nisko w
      Polsce ceni się ludzką pracę i zaangażowanie. Jest to powód, dla którego
      orkiestra nie gra w rozwiniętych krajach. Tam ofiarując dzień mojej pracy
      osiągam większą efektywność niż "żebrając" przez dzień do puszki.
      pozdrawiam
      • Gość: # Zbieram na zakup Ustawy Przeciw Fundacjom!/nt IP: *.wroclaw.tpsa.pl 15.01.03, 12:53

• Gość: doku Kwestia wiary i pesymizmu IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 15.01.03, 14:13
        Gość portalu: larssen napisał(a):

> Stołówka nie jest w stanie nakarmić więcej, chociaż mogłaby i ma półprodukty,
        > ale ma tylko 1 kocioł. Z budżetu nie kupią kotła. Dorzucę się do kotła

Rozumiem, że piszesz o drugim kotle. Rozumiem, że nie wierzysz, aby z budżetu
        kupili drugi kocioł. A skąd ta niewiara? Przecież budżet co roku wydaje
        pieniądze, kiedyś kupili kocioł, niedługo kupią drugi. Oczywiście, jeżeli Ty im
        kupisz drugi, to oni go nie kupią.

Dlaczego nie kupisz kotła dla tych, którzy jeszcze nie mają kotła i nie mają
        budżetu na kocioł, a chcą go mieć i robic z niego dobry użytek? Istnieje wiele
        organizacji charytatywnych i prywatnych osób, które chcą pomagać innym, ale nie
        mają pieniędzy ani budżetów.
        • Gość: siedem powiedz im doku IP: 213.216.66.* 15.01.03, 14:19
          ile budynek [oczywiscie niezmiernie niezbednego] ministerstwa potrzebuje
          miesiecy by przesrac 40 mln.

5040
          • Gość: doku Czy to aluzja do jakości serwowanego jedzenia ... IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 15.01.03, 14:57

> ile budynek [oczywiscie niezmiernie niezbednego] ministerstwa potrzebuje
            > miesiecy by przesrac 40 mln.

... czy do stanu toalet, czyżby były zbyt luksusowo wyposażone?
    • Gość: Piort Re: Para w gwizdek. Właśnie usłyszałem, co kupują IP: *.man.polbox.pl 15.01.03, 15:00
      Jedna sprawa to publiczna zbiórka pieniędzy na cele, które mają być zaspokojone
      z danin, a nie są.
      Druga to granica kosztów, jakie społeczeństwo może ponieść na rozwój słuzby
      zdrowia. NIE MA GRANICY KOSZTÓW LECZENIA! To lekarze wywołują w ludziach
      irracjinalny strach przed smiercią, która i tak czeka każdego z nas. W bogatych
      Stanach Zjednoczonych połowę wydatków na opiekę medyczną pochłaniają ostatnie
      dwa lata życia. Czy naprawdę warto utrzymywac tylu medyków po to tylko żeby
      konać sobie dwa lata w szpitalu podłączonemu do kosztownej aparatury? Czy ta
      opieka prenatalna i pediatryczna nie produkuje inwalidów od urodzenia? To jest
      pytanie na które każdy powinien sobie odpowiedzieć sam, a nie słuchać księży i
      medyków.
      • pro100 Skała Tarpejska czeka 15.01.03, 15:13
        Gość portalu: Piort napisał(a):

> Jedna sprawa to publiczna zbiórka pieniędzy na cele, które mają być
        zaspokojone
        >
        > z danin, a nie są.
        > Druga to granica kosztów, jakie społeczeństwo może ponieść na rozwój słuzby
        > zdrowia. NIE MA GRANICY KOSZTÓW LECZENIA! To lekarze wywołują w ludziach
        > irracjinalny strach przed smiercią, która i tak czeka każdego z nas. W
        bogatych
        >
        > Stanach Zjednoczonych połowę wydatków na opiekę medyczną pochłaniają ostatnie
        > dwa lata życia. Czy naprawdę warto utrzymywac tylu medyków po to tylko żeby
        > konać sobie dwa lata w szpitalu podłączonemu do kosztownej aparatury? Czy ta
        > opieka prenatalna i pediatryczna nie produkuje inwalidów od urodzenia? To
        jest
        > pytanie na które każdy powinien sobie odpowiedzieć sam, a nie słuchać księży
        i
        > medyków.

Kontrola techniczna na wyjsciu, egzemplarze wybrakowane odrzucane. Nie wracają
        do puli genetycznej. Marzenia jak Doku, szybują po niebie, gdy jest pogoda. Jak
        nie ma to siedzą w Mnifinie.
        • Gość: Piort Re: Skała Tarpejska czeka IP: *.jelonki.home / 192.168.0.* 15.01.03, 18:42
          Nie potrzeba skały Tarpejskiej, przyroda to wszystko sama załatwia. Dopiero
          ingrencja człowieka niszczy nasz gatunek. Zwierzęta przetrwały niezdegenerowane
          tylko dzięki temu, ze nikt im nie pomaga przeżyć, a w społeczeństwie ludzkim
          coraz większa część nie jest w stanie egzystować bez pomocy. Ta grupa jest
          coraz większa dzięki sukcesom techniki medycznej: całkowicie sparaliżowana
          ofiara wypadku przeżywa (choć nie chce), cierpi i gnije jeszcze lata będąc
          ciężarem dla bliskich, młode małżeństwo z niezdolnym do samodzielnego życia
          dzieckiem jest skazane na udrękę oglądania jego zdrowych rówieśników i na
          świadomość,że po ich śmierci będzie ono zdane na łaskę obcych. Gdyby nie
          sukcesy medycyny, to rodzina pochowała by ofiarę wypadku, a młoda matka
          urodziła by następne, daj Boże zdrowe, dziecko. Kto by zyskał? Społeczność. Kto
          by stracił? Medycy! Zastanów się nad mechanizmami rządzącymi w społecznościach,
          a sam dojdziesz do wniosku, ze coś jest nie w porządku.
      • Gość: doku To zupełnie inne zagadnienie, ale się zgadzam... IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 15.01.03, 15:17
        ... w stu procentach z Twoja sugestią (jak ją rozumiem). Z punktu widzenia
        ilości unikniętego cierpienia i ilości uratowanego życia korzystniej jest
        inwestować w profilaktykę, diagnostykę i wczesne leczenie wielu ludzi małym
        kosztem, niż w kosztowne terapie ciężko lub nieuleczalnie chorych wybrańców.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka