Dodaj do ulubionych

Czytanie a słuchanie

16.02.11, 15:15
Slychac dosc czesto teksty w stylu "80% spoleczenstwa nie potrafi czytac ze zrozumieniem". Nie przypominam sobie by ktos mowil o sluchaniu ze zrozumieniem. Osobiscie nie widze roznicy... Zrozumienie "czytania" faktycznie jest trudniejsze ? Dlaczego... ?
Obserwuj wątek
    • randybvain Re: Czytanie a słuchanie 17.02.11, 00:30
      Pewnie dlatego, że 80% społeczeństwa nie potrafi pisać zrozumiale.
      • bimota Re: Czytanie a słuchanie 17.02.11, 00:33
        A gadac umieja ?
    • bimota Re: Czytanie a słuchanie 17.02.11, 10:50
      Czytanie musi byc chyba bardzo meczace...

W wiadomym radiu pan dzis czytal... Najpierw podajac wyniki ankiety pomylil "zdecydowanie tak" ze "zdecydowanie nie". Nie wiem o czym myslal. Nie zorientowal sie w pomylce... Pozniej czytal o przewidywanych podwyzkach, a brzmialo to tak: "pod... eeee... koniec... eeeee... roku...". Po czym znow czytal o czytaniu...
      • efedra Re: Czytanie a słuchanie 17.02.11, 12:13
        bimota napisał:

> Czytanie musi byc chyba bardzo meczace...

Chyba tak. Przeczytałam wczoraj (źródla nie pamiętam, ale mam w pracy wydruk), że około połowy Polaków nie czyta. Nie czyta nic i nigdy.
        e.
        • stefan4 Re: Czytanie a słuchanie 17.02.11, 12:26
          efedra:
          > Przeczytałam wczoraj (źródla nie pamiętam, ale mam w pracy wydruk),
          > że około połowy Polaków nie czyta. Nie czyta nic i nigdy.

Nawet esemesów? Ani tabliczek pod znakami drogowymi?

Do takich badań oraz wyciąganych z nich wniosków odczuwam jakąś instynktowną przedracjonalną nieufność...

- Stefan
          • bimota Re: Czytanie a słuchanie 18.02.11, 19:58
            Lubisz poczytac... ? To prosze:

https://www.poboczem.pl/fotosy/zdjecie,iId,275740,iSort,2,iTime,3
    • kotulina Re: Czytanie a słuchanie 17.02.11, 12:51
      Jeśli coś robisz dla kogoś, to rób to patrząc na swą pracę z jego punktu widzenia.

Nie ważne jest co mówisz; ważne jest, co słuchacz z tego rozumie.

Skoro "80% spoleczenstwa nie potrafi czytac ze zrozumieniem", to widocznie zapis jest nieskuteczny w 80%.

Nie ważne, że informacja na dworcu poszła przez megafon. Ważne, czy podróżni ją zrozumieli.
      Nie ważne, że znak ograniczenia prędkości został postawiony. Ważne, czy stoi na tyle daleko od skrzyżowania, że kierowca może go spostrzec, gdy już wyjedzie na prostą i przestanie się rozglądać za nadjeżdżającymi ze wszystkich stron samochodami.

W Polsce jakoś ludzie nie chcą powyższej perspektywy docenić.

Roman Kluska po zmontowaniu pierwszego komputera zaproponował, żeby żony jego informatyków złożyły ich produkt. W wyniku obserwacji męczących się żon powstało kilka udogodnień i uproszczeń. Np. kabelki zakończone wtyczką tej samej barwy co wejście.

• bimota Re: Czytanie a słuchanie 17.02.11, 13:39
        > Roman Kluska po zmontowaniu pierwszego komputera zaproponował, żeby żony jego i
        > nformatyków złożyły ich produkt. W wyniku obserwacji męczących się żon powstało
        > kilka udogodnień i uproszczeń. Np. kabelki zakończone wtyczką tej samej barwy
        > co wejście.

To jest ten przyklad zrozumienia tekstu ? Ladna bajeczka... smile

No ale chyba nie o to pytalem... Uwazasz, ze ludzie inaczej mowia, a inaczej pisza ?

W owym radiu od wczoraj trabia o ankiecie, w ktorej pytano pytanego czy w 2010r. przeczytal tekst dluzszy niz 3 strony/ekrany. No i chyba wiecej niz 50% odpowiedzialo "nie".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka