Dodaj do ulubionych

Biopaliwa- to jest wlasnie Polska.

IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 14.01.03, 15:10
Mam nadzieje ze ta durna ustawa nie przejdzie. Inaczej nakopie do dupy
gudzowatym miellerom platforemresom i innym scierwom co to przepchneli.
Obserwuj wątek
    • Gość: V.C. A ja jestem za IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 14.01.03, 15:25

Wicepremier minister rolnictwa Jarosław Kalinowski zapowiedział, że będzie
      namawiał Aleksandra Kwaśniewskiego do podpisania ustawy o biopaliwach. Za 4 dni
      upływa ustawowy termin na podpisanie lub zawetowanie przez prezydenta tej
      ustawy.

Zdaniem Jarosława Kaliowskiego, 4,5-procentowy dodatek biokomponentów nie
      pogorszy jakości benzyn, a znacznie poprawi byt polskich rolników. Dodatek ten
      jest zgodny z Europejską Kartą Paliw, wydaną jeszcze w 1992-gim roku, która
      mówi, że nawet 10-procentowy udział biokomponentów nie ma złego wpływu na
      jakość benzyny i olejów napędowych.

Jarosław Kalinowski podkreślił, że jeżeli ustawa o biopaliwach wejdzie w życie,
      powstanie nawet 100 tysięcy nowych miejsc pracy. Nastąpi też ożywienie
      gospodarki oraz zmniejszy się import do naszego kraju. Jego zdaniem, już dziś
      duża część paliw produkowanych jest z dodatkiem biokomponentów. Jednak ustawa
      jest konieczna, by unormować ten rynek.

źródło : IAR

• maretina do V.C 14.01.03, 15:44
        ciekawe skad bierzesz te pozytywne opinie o biopaliwach? czytalam opinie
        ekspertow na lamach wyborczej, wprost, rzepy... i jakos nikt nie wspominal o
        takich pozytywnych stronach tego bubla.
        czy wiesz, ze producenci silnikow samochodowychnie bede dawali gwarancje na
        swoj produkt, jesli bedzie on jezdzil na biopaliwie? poczytaj tekst z wprost.

Biobubel
        Tygodnik "Wprost", Nr 1051 (19 stycznia 2003)

Politycy chcą zarżnąć silniki naszych aut i budżet państwa!

Po 1 lipca 2003 r. polscy rolnicy zaczynają objeżdżać mercedesami paliwonośne
        pola rzepaku i żyta. Sto, trzysta, siedemset tysięcy bezrobotnych, którzy
        znaleźli pracę na wsi, głosuje na PSL. Do budżetu co roku płynie dodatkowe 3
        mld zł z podatków od 12 tys. nowo powstałych firm. Trafia tam też 180 mln zł
        zaoszczędzone na walce ze społecznymi patologiami wynikającymi z bezrobocia.
        Kolejne 1,5 mld zł oszczędzamy na opiece zdrowotnej dzięki zmniejszeniu się o
        10 proc. liczby chorych na raka Polaków (!). Taką świetlaną wizję roztaczają
        resort rolnictwa, ludowcy i silna grupa biopaliwowych lobbystów. Warunkiem jej
        urzeczywistnienia jest przyjęcie ustawy wprowadzającej na rynek paliwa z
        dodatkiem spirytusu lub estrów roślinnych. I tylko jedno niepokoi. - Jeśli
        biopaliwa są tak doskonałym i opłacalnym pomysłem, to dlaczego trzeba je
        wprowadzać siłą? - pyta prof. David Pimentel z Cornell University w USA, autor
        największych amerykańskich badań naukowych dotyczących biopaliw. - Już dawno
        same wyparłyby inne formy energii - dodaje. W Polsce mamy ponadto znacznie
        poważniejszy dylemat: jak robić te cudowne paliwa z niczego, skoro potrzebnych
        do ich produkcji składników po prostu u nas brakuje?!

Zatoka Polska?
        - Realizacja programu wprowadzania ekologicznych paliw stworzy 70 tys. miejsc
        pracy na wsi - zapowiada Jarosław Kalinowski, lider PSL, wicepremier i minister
        rolnictwa. To i tak skrajny pesymizm, bo inni propagatorzy biopaliw snują wizje
        stworzenia 300-700 tys. miejsc pracy.
        Pomysł jest prosty: uchwalona w końcu 2002 r. ustawa (jeśli do 18 stycznia
        podpisze ją prezydent) sprawi, że za pół roku na stacjach benzynowych będziemy
        mogli zatankować wyłącznie tzw. biopaliwo, czyli etylinę z dodatkiem etanolu
        (odwodnionego spirytusu) albo olej napędowy zmieszany z estrami m.in. z oleju
        rzepakowego (biodiesel). Od 1 lipca zawartość etanolu w paliwie będzie musiała
        wynosić co najmniej 4,5 proc., a po 2,5 roku próg wzrośnie do 5 proc. (wtedy
        też trzeba będzie zacząć dolewać estry do ON). Rocznie w Polsce zużywa się
        około 14 mld litrów benzyny i oleju napędowego, więc zmuszając rafinerie do
        dodawania 5 proc. bioskładników, ich wytwórcom zapewni się łatwy rynek zbytu
        przynajmniej 700 mln litrów surowca, a tym samym rzepaku, żyta, ziemniaków.
        Efekt? Nowa Zatoka Perska nad Bałtykiem? To wielce szkodliwy mit lansowany
        przez bioenergoznachorów. Mitów na ten temat jest zresztą znacznie więcej.

Paliwo z papieru
        Nie mamy większości składników biopaliw! Ustawa wprowadzająca biopaliwowy
        obowiązek wymaga zaś, by biokomponenty produkowano wyłącznie z krajowych
        składników (notabene przepis jest niezgodny z dyrektywą Komisji Europejskiej).
        Nasi rolnicy produkują milion ton rzepaku rocznie i wszystko skupują zakłady
        tłuszczowe. - Wykorzystanie rzepaku do celów energetycznych zamiast spożywczych
        zmusiłoby nas do jego importu, obłożonego kilkunastoprocentowym cłem - mówi
        Rafał Wadlewski, rzecznik prasowy Zakładów Tłuszczowych w Kruszwicy. - Cena
        oleju spożywczego poszłaby w górę - przewiduje. Szansa, że do 2006 r.
        odpowiednio powiększymy areały upraw jest wątpliwa. - Uprawa rzepaku jest jedną
        z najbardziej kapitałochłonnych. Jej koszt w przeliczeniu na hektar wynosi 2,5
        tys. zł rocznie - tłumaczy Janusz Jachlewski, rolnik i właściciel gospodarstwa
        (1100 ha) koło Tczewa.
        Produkcja biodiesela z rzepaku wymaga też stosowania estru metylowego, który
        dziś sprowadzamy za mniej więcej miliard złotych rocznie. - Żadna z ośmiu
        istniejących w Polsce instalacji do jego produkcji od lat nie działa -
        przyznaje Kazimierz Nowak, prezes Fundacji Promocji Zdrowia i Odnawialnych
        Źródeł Energii (FPZiOŹE). Zastąpienie w procesie technologicznym metanolu
        dostępnym u nas etanolem jest możliwe, lecz wymaga dużych nakładów i jest
        trzykrotnie droższe! - Prawdziwą korzyść z polskiej ustawy odniosą rolnicy
        niemieccy oraz czeskie fabryki, od których już kupujemy sporo rzepaku i
        biodiesela - nie pozostawia złudzeń Czesław Karczmar, właściciel firmy
        Ziemianin i gospodarstwa w Lubuskiem (3000 ha). - Ustawa o biopaliwach może
        wręcz doprowadzić do okresowych braków dostaw paliw na rynku - alarmuje Jacek
        Wróblewski, prezes Polskiej Organizacji Przemysłu i Handlu Naftowego
        (skupiającej zagraniczne sieci stacji benzynowych działające na naszym rynku).
        Doczekaliśmy się więc rewolucyjnego źródła energii - paliwa z papieru
        zadrukowanego tekstem ustawy.

Drożej przy dystrybutorach
        Biopaliwa są droższe od zwykłych paliw! Badania prowadzone w Cornell University
        dowodzą, że nawet przy oszczędnej technologii produkcja litra etanolu
        pochłania... o 70 proc. więcej energii niż wytworzenie litra etyliny. Dlatego
        galon benzyny (około 3,6 l) kosztuje w USA (przy wysokiej, "wojennej" cenie
        ropy 30 USD za baryłkę) niespełna 1,30 USD w hurcie, a taka sama ilość etanolu
        prawie 1,80 USD. Tajemnicą "taniego" biopaliwa w Europie Zachodniej są ulgi w
        akcyzie dla producentów. Bez nich baryłka ropy musiałaby kosztować ponad 60
        USD, by zrównoważyć rzeczywisty koszt produkcji tej samej ilości biopaliwa.
        Przy czym zużycie etanolu w większości silników samochodowych jest większe niż
        benzyny, bo etanol szybciej się spala.
        Według PKN Orlen, koszt wytworzenia biopaliwa jest dwukrotnie wyższy niż zwyk-
        łej benzyny. Płocki koncern od lat dolewa spirytus do paliw i korzysta z ulgi w
        akcyzie (61 zł przy 1000 l biopaliwa, a 91 zł, jeśli zawiera ono minimum 4,5
        proc. etanolu). Koszty przystosowania infrastruktury i linii technologicznych
        do nowej ustawy szacuje na 120 mln zł. Przerzuci je na właścicieli 14 mln aut -
        z ich kieszeni ludowo-ekologiczna koalicja na rzecz biopaliw
        zapłaci "biopodatek" na rolników, bo litr paliwa na rzepaku czy spirytusie może
        być droższy o 20-30 gr (przy 4,5 proc. dodatku biokomponentów, a przecież z
        czasem ich zawartość w paliwie ma rosnąć). - Według naszych wyliczeń, nie
        uwzględniających przewidzianej ustawą ulgi w akcyzie, litr benzyny może zdrożeć
        o 9 gr, a oleju napędowego o 5 gr - zapewnia Kazimierz Gutowski (PSL),
        wiceminister rolnictwa. Na razie jednak nie wiadomo, jak duża będzie podatkowa
        ulga dla producentów i czy zrekompensuje ona wzrost kosztów, tak by paliwa nie
        zdrożały. O opłacalności interesu najlepiej świadczy to, że mimo ulg
        podatkowych rafinerie wytwarzają coraz mniej paliw z dodatkiem bioetanolu. W
        rekordowym pod tym względem 1997 r. ich produkcja wyniosła 100 mln l, ostatnio
        spadła do 50 mln l.

Biomord na silnikach
        Paliwa z wysoką zawartością biokomponentów mają gorsze właściwości smarowne,
        przyspieszają procesy korozyjne i tworzenie się osadów w silnikach! Wynika to
        choćby z ostatniego raportu Centralnego Laboratorium Naftowego.Według polskiej
        normy, coś, co zawiera ponad 5 proc. biokomponentów, nie jest już paliwem, a
        przecież ustawa formalnie pozwoli domieszać i 99 proc. estrów lub bioetanolu.
        Wielu dealerów aut (m.in. Seat, Ford Distribution, GM Poland-Opel) już
        zapowiedziało, że ewentualne uszkodzenia silnika wynikające ze stosowania paliw
        z domieszką ponad 5 proc. biokomponentów mogą nie być objęte gwarancją.
        Tymczasem Władysław Serafin, szef rolniczych kółek, publicznie dał do
        zrozumienia, jak bardzo martwi go los kierowców: - Nie interesują mnie silniki,
        lecz rolnicy!

Ekobzdury
        Biopaliwa nie mają ekologicznych zalet! Opublikowane w połowie 2001 r. przez
        Akademię Nauk Stanów Zjednoczonych wyniki badań ws
        • Gość: V.C. do Maretiny i nie tylko IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 14.01.03, 18:35
          maretina napisała:

> ciekawe skad bierzesz te pozytywne opinie o biopaliwach?

Jak to skąd ? Przecież podałem autora wypowiedzi i żródło .

czytalam opinie
          > ekspertow na lamach wyborczej, wprost, rzepy...

Jakiż jednostronny prawicowo-liberalny przegląd prasy .

Brakowało jeszcze opinii "eksperta" JKM lub Michalkiewicza z "Najwyższego
          Czasu" ...
          • maretina do V.C 14.01.03, 18:50
            Gość portalu: V.C. napisał(a):

> maretina napisała:
            >
            > > ciekawe skad bierzesz te pozytywne opinie o biopaliwach?
            >
            > Jak to skąd ? Przecież podałem autora wypowiedzi i żródło .
            >
            > czytalam opinie
            > > ekspertow na lamach wyborczej, wprost, rzepy...
            >
            >
            > Jakiż jednostronny prawicowo-liberalny przegląd prasy .

gazety moga miec rozne odchyly. rozumiem, ze dla ciebie w wiadomosciach liczy
            sie to z jakiej parti pochodza. a wpadles na pomysl, ze ludzie, ktorzy sie
            wypowiadali sa fachowcami w swojej dziedzinie i nie maja z polityka nic
            wspolnego?
            do zbioru rzepaku wystarczy kombajn obsluzy go 1 czlowiek. do gorzeli mozna
            przyjac jakies 15 osob. zatem gdzie te 300 tysiecy zatrudnionych? a badania,
            ktore jasno pokazuja, ze zniszcza sie silniki? jesli w istocie biopaliwa to
            takie arcydzielo rolniczo-ekonomiczne to dlaczego zadne z panstw
            wysokorozwinietych nie chce tego wprowadzic na taka skale jak u nas kalinowski?
            >
            > Brakowało jeszcze opinii "eksperta" JKM lub Michalkiewicza z "Najwyższego
            > Czasu" ...
            sorry, ale tego nie czytam. to raz a dwa, ze to nie sa eksperci od silnikow,
            paliw... zeby ich cytowac.
            • Gość: V.C. do Maretiny i nie tylko IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 14.01.03, 20:27
              maretina napisała:

> Gość portalu: V.C. napisał(a):
              >
              > > maretina napisała:
              > >
              > > > ciekawe skad bierzesz te pozytywne opinie o biopaliwach?
              > >
              > > Jak to skąd ? Przecież podałem autora wypowiedzi i żródło .
              > >
              > > czytalam opinie
              > > > ekspertow na lamach wyborczej, wprost, rzepy...
              > >
              > >
              > > Jakiż jednostronny prawicowo-liberalny przegląd prasy .
              >
              > gazety moga miec rozne odchyly.

" Gazeta Wyborcza" wykazała się skrajnym odchyłem "antygudzowatym" .

rozumiem, ze dla ciebie w wiadomosciach liczy
              > sie to z jakiej parti pochodza. a wpadles na pomysl, ze ludzie, ktorzy sie
              > wypowiadali sa fachowcami w swojej dziedzinie i nie maja z polityka nic
              > wspolnego?

Ale to gazety decydują jakich ekspertów zapytają i jakie opinie zamieszczą na
              swoich łamach .

> do zbioru rzepaku wystarczy kombajn obsluzy go 1 czlowiek. do gorzeli mozna
              > przyjac jakies 15 osob. zatem gdzie te 300 tysiecy zatrudnionych?

Nikt nie mówił o 300 tysiacach . Kalinowski mówi o 100 tysiącach . Być może
              nieco przesadza , ale stworzenie kilkudziesięciu tysięcy miejsc pracy ( także w
              przemyśle przetwórczym i na stacjach paliw ) warte jest zachodu .
      • gandalph A ja jestem przeciw! 15.01.03, 12:05
        W zasadzie można by w ogóle zastąpić etylinę czystym spirytusem, tzn. 99,5%>
        Problem w tym, że najpierw trzeba by wymienić silniki we wszystkich pojazdach
        jeżdżących po polskich drogach oraz w tych, które dopiero mają się pojawić. Ale
        pojawia się kilka pytań: 1. jaki miałby być tego sens, skoro benzyna jest
        tańsza? 2. Kto miałby za to wszystko zapłacić? (tzn. wiadomo: konsumenci) 3.
        Kto za tym stoi? (też wiadomo: paru producentów rzepaku itp.) W związku z tym
        rodzi się kolejne pytanie - na jakiej zasadzie dopieprza się całemu
        społeczeństwu w imię interesów grupki producentów? To już granda w biały dzień
        i dlatego mam nadzieję, że prezydent zawetuje tę ustawę i wyśle ją do kosza,
        czyli tam, gdzie jej miejsce.
    • maretina Re: Biopaliwa- to jest wlasnie prywata 14.01.03, 15:36
      to ustawa, ktora ma zapewnic srodowiskom rolniczym kase na dobra starosc.nie
      wzbogaci sie przecietny rolnik majacy 5 hektarow, o nie! ci biedni dalej beda
      klepac swoja biede. co do tego nie ma zadnych watpliwosci.ale ci co maja beda
      miec wiecejsad.
      mysle, ze ci panowie : kalinowski, serafin i inni maja w dupie interes
      WSZYSTKICH rolnikow i polski. oni widza tylko czubek wlasnego nosa.kiedys juz
      pisalam, ze partie polityczne w polsce to firmy. dobry marketing, duzo obietnic
      a produkt koncowy smiechu... hmmm a moze placzu wart.firmy dbaja tylko i
      wylacznie o swoj interes.

tak sie sklada, ze panowie z psl-u wojujacy o te durna ustawe maja na wlasnosc
      lub we wspoludziale gorzelnie przygotowane do produkcji spirytu do biopaliw,
      albo duze ilosci ziemi przygotowane do produkcji rzepaku. sa pewni swego, jesli
      juz tyle wczesniej zainwestowali spora kase... a pan gudzowaty? skad mial nosa
      do kupienia fabryki gorzalki?koledzy z psl-u doniesli za kase niczym psy goncze?

przykro obserwowac jak bezczelnie, bez zadnych ceregieli oszukuje nas palant,
      ktory przed wyborami zaklinal sie na wszystkie swietosci, ze bedzie o nas dbal
      i poprawi nam jakosc zycia.
      • Gość: tytus Re: Biopaliwa- to jest wlasnie prywata IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 14.01.03, 19:52
        Przeidzie bo w tej sprawie zbyt wlasny interes maja panowie poslowie
        szczegolnie te farbowane lisy prezesa kalinowskiego a i sitwie millera nie jest
        to obce
    • Gość: siedem vudek! IP: 213.216.66.* 14.01.03, 17:05
    • Gość: siedem v.u.c.e.k !!! IP: 213.216.66.* 14.01.03, 17:07
      w usa dolewa sie do benzyn 10% alkoholu a do ropy 20% rzepaku.

5040
      • Gość: V.C. A ja jestem za IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 14.01.03, 18:38
        Gość portalu: siedem napisał(a):

> w usa dolewa sie do benzyn 10% alkoholu a do ropy 20% rzepaku.
        >
        > 5040

A w Brazylii podobno aż 22 % alkoholu z trzciny cukrowej .
        • Gość: siedem Re: A ja jestem za IP: 213.216.66.* 14.01.03, 18:40
          podczas kryzysu paliwowego dolewali 100%.. w brazylii. to cale pierdolenie o
          wrazliwych silnikach niech przekaza uzytkownikom propan butan. czyli tym ktorzy
          juz przegrali finansowo z panstwem feudalnym.

5040
        • maretina Re: A ja jestem za 14.01.03, 18:53

> Gość portalu: siedem napisał(a):
          >
          > > w usa dolewa sie do benzyn 10% alkoholu a do ropy 20% rzepaku.
          > >
          > > 5040
          >
          > A w Brazylii podobno aż 22 % alkoholu z trzciny cukrowej .
          gdybys uwaznie przeczytal ten tekst z wprost, zauwazylbys, ze wypowiadal sie w
          nim czlowiek, ktory jasno i wyraznie stwierdzil, ze w brazyli owszem w polowie
          lat 70 wrowadzono biopaliwa, ale nie zdaly egzaminu,i wcale nie przyniosly
          poprawy ekonomicznej kraju. powoli wycofuja sie z tego.
          • Gość: wstan Re: A ja jestem za IP: 212.244.84.* 14.01.03, 19:13
            Biopaliwa to tendencja swiatowa,ropa naftowa sie konczy,a spece od motoryzacji
            niech nie chrzania ze to szkodzi silnikom i zaczna konstruowac nowoczesniejsze.
            • maretina Re: A ja jestem przeciw 14.01.03, 19:17
              Gość portalu: wstan napisał(a):

> Biopaliwa to tendencja swiatowa,zatem poprosze o przyklady panstw, ktore w
              takim stopniu wprowadzaja biopaliwa. ktore panstwa zmuszaja obywateli do kupna
              okreslonego gatunku paliwa? chce miec mozliwosc wyboru. jesli biopaliwa beda
              lepsze, to same sie obronia. klient zawsze wybierze to co dla niego lepsze.
              prosta zasada wolnego rynku.

>ropa naftowa sie konczy,a spece od motoryzacji
              > niech nie chrzania ze to szkodzi silnikom i zaczna konstruowac
              nowoczesniejsze.

jak biopaliwa beda koniecznoscia surowcowa, ekonomiczna, techniczna to ok. ale
              jesli to ma byc interes zycia panow z psl i z sld to sorry, ale NIE!
              • Gość: V.C. Re: A ja jestem za IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 14.01.03, 20:35
                maretina napisała:

>dla ciebie w wiadomosciach liczy
                sie to z jakiej parti pochodza.

> jesli to ma byc interes zycia panow z psl i z sld to sorry, ale NIE!

No coments ...
                • maretina VC jesli cytujesz, to calosc. nie manipuluj! 15.01.03, 17:53

> maretina napisała:
                  >
                  >
                  > >dla ciebie w wiadomosciach liczy
                  > sie to z jakiej parti pochodza.
                  >
                  > > jesli to ma byc interes zycia panow z psl i z sld to sorry, ale NIE!
                  >
                  >
                  > No coments ...
                  szkoda, ze urwales fragment cytatu. wychodze na panienke, ktora zal sciska jak
                  ktos kase zarabia. otoz nie. niech ludzie sie bogaca, ale UCZCIWIE. jesli
                  biopaliwo bedzie ekonomiczne i dobre to ok. tak bylo!
          • Gość: V.C. O Brazylii IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 14.01.03, 20:32
            maretina napisała:

> Gość portalu: V.C. napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: siedem napisał(a):
            > >
            > > > w usa dolewa sie do benzyn 10% alkoholu a do ropy 20% rzepaku.
            > > >
            > > > 5040
            > >
            > > A w Brazylii podobno aż 22 % alkoholu z trzciny cukrowej .
            > gdybys uwaznie przeczytal ten tekst z wprost, zauwazylbys, ze wypowiadal sie
            w
            > nim czlowiek, ktory jasno i wyraznie stwierdzil, ze w brazyli owszem w
            polowie
            > lat 70 wrowadzono biopaliwa, ale nie zdaly egzaminu,i wcale nie przyniosly
            > poprawy ekonomicznej kraju. powoli wycofuja sie z tego.

Tak się składa , że Brazylia - w przeciwieństwie do Polski - ma własne ,
            całkiem spore złoża ropy . Ostatnio eksportowała ją nawet do sparalizowanej
            strajkiem Wenezueli ...
    • Gość: asdf Re: Biopaliwa- to jest wlasnie Polska. IP: *. / *.B2.srv.t-online.de 15.01.03, 15:23
      JA TEŻ JESTEM ZA - w chwili obecnej nie ma praktycznie ŻADNEJ kontroli nad tym
      co leje sie do baku - proponuję dzienniakrzom z GW niech się przejadą do
      Torunia i zatankują paliwo na stacji w Łysomicach jak kiedyś tam zatankowałem
      to z próbki którą wlał do puszki mechanik wypaliła się tylko połowa reszta to
      najprawdopodobniej toluen - węglowodór pierścieniowy używany w przemyśle jako
      rozpuszczalnik i surowiec do syntezy (np. w Elanie). Podobnie było ostatnio w
      gdy zatankowałem na stacji przy ulicy grudziądzkiej koło giełdy rolno
      spożywczej - dlatego wolę 5 procent estrów i kontrolę od x procent jakiegoś
      paskudztwa. sumaryczne koszty tych dwu tankowań po 20-30 litrów wyniosły mnie
      co najmniej 500 zł. Nawiasem mówiąc biosceptycy tankują to samo. Ciekawe, że w
      Toruniu mechanicy wiedzą na jakich stacjach lepiej uważać ale ani skarbówka ani
      normalna policja nic nie wie ale ja się nie dziwię też bałbym się zadrzeć z
      mafią paliwową - bo nie robią tego raczej zwykli pompiarze tylko ktoś
      ważniejszy.
      • Gość: taylor Dlaczego nie bedzie wyboru. IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 15.01.03, 15:56
        Dobra ja tez jestem za!! Tylko kur.. dlaczego takie prostaki z PSL lsed i
        platformy przeglosowaly bubel ktory nie pozostawia wyboru?? Biopaliwa maja byc
        we wszystkich dystrybutorach!! To jest skandal!! Bedzie drozej , bedzie gorzej
        i nie bedzie wyboru.
        A serafina nie obchodzi los wlascicieli samochodow !! Panie serafin gowno mnie
        obchodza panscy rolnicy! Mleko z Francji , serki z wloch smile)
    • Gość: doku Nie znam szczegółów tej afery, ale znam ... IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 15.01.03, 15:58
      ... elektorat PSL i zobowiązania polityków z PSL wobec tego elektoratu. Dlatego
      polityka PSL jest konsekwentna i to się nie mogło zmienić akurat teraz, gdy
      mowa o biokomponentach. PSL działa w interesie leniwych chłopów i innych tego
      typu socjalistów, ze szkodą dla Polski. Dlatego wiem, że trzeba walczyć z tym,
      co Kalinowski tak gorąco popiera.

Czy w krajach wolnego świata nie wolno sprzedawać benzyny bez biokomponentów?
      To jest kluczowe pytanie, bo odpowiedź na nie zadecyduje, czy się w oczach
      zachodu chcemy ośmieszyć. Jak jest na stacjach benzynowych w USA, Hiszpanii czy
      Niemczech? Czy da się tam kupić benzynę bez biokomponentów?
      • Gość: babariba a księzy z księzyca... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 17:47
        Gość portalu: doku napisał(a):

> ... elektorat PSL i zobowiązania polityków z PSL wobec tego elektoratu.
        Dlatego
        >
        > polityka PSL jest konsekwentna i to się nie mogło zmienić akurat teraz, gdy
        > mowa o biokomponentach. PSL działa w interesie leniwych chłopów i innych tego
        > typu socjalistów, ze szkodą dla Polski. Dlatego wiem, że trzeba walczyć z
        tym,
        > co Kalinowski tak gorąco popiera.
        >
        > Czy w krajach wolnego świata nie wolno sprzedawać benzyny bez biokomponentów?
        > To jest kluczowe pytanie, bo odpowiedź na nie zadecyduje, czy się w oczach
        > zachodu chcemy ośmieszyć. Jak jest na stacjach benzynowych w USA, Hiszpanii
        czy
        >
        > Niemczech? Czy da się tam kupić benzynę bez biokomponentów?
    • Gość: babariba OD DAWNA JUŻ NAIWNIAKU TANKUJESZ SPIRT, CHOCIAŻ... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 16:10
      ...nikt ci o tym nie powiedział. PN na temat biodomieszek powstała prawie 10
      lat temu
      Gość portalu: taylor napisał(a):

> Mam nadzieje ze ta durna ustawa nie przejdzie. Inaczej nakopie do dupy
      > gudzowatym miellerom platforemresom i innym scierwom co to przepchneli.
    • Gość: J.K. Niemieckie badania pracy silnikow na biopaliwach.. IP: *.de / 192.120.171.* 15.01.03, 17:19
      Wskazuja, ze ze maxymalna zawartosc biopaliw w benzynie moze wynosic 3 %.
      kazde zwiekszenie tej ilosci (niewiele, ale jednak) pogarsza spalanie
      i skraca okres zywotnosci silnikow.

Rozumiem, ze w Polsce daje sie troche zarobic rolnikom (ma byc 4,5 % ?),
      kosztem samochodziarzy...?
      • Gość: babariba a te durne producenty volkswagena... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 17:43
        ...o tym nie wiedzą. Bo w instrukcji do jednego z typów swojego samochodu...
        **************************************************************************

Gość portalu: J.K. napisał(a):

> Wskazuja, ze ze maxymalna zawartosc biopaliw w benzynie moze wynosic 3 %.
        > kazde zwiekszenie tej ilosci (niewiele, ale jednak) pogarsza spalanie
        > i skraca okres zywotnosci silnikow.
        >
        > Rozumiem, ze w Polsce daje sie troche zarobic rolnikom (ma byc 4,5 % ?),
        > kosztem samochodziarzy...?
    • maretina Kalinowski ma poczucie humoru 15.01.03, 17:50
      to fragment tekstu z gazety wyborczej. kalinowskiego chyba totalnie juz
      pogielosmile
      Zdaniem wicepremiera nie ma także możliwości, by producenci aut nie honorowali
      gwarancji. - Wszyscy światowi producenci przyjęli, że 5-procentowy udział
      biokomponentów jest normą wskazaną i pożądaną i oni dają gwarancję, że ich
      silniki takie paliwo bez najmniejszego uszczerbku mogą spalać - przekonywał
      minister.

hmmm dziwne. opel juz jasno powiedzial, ze nie beda dawali gwarancji na
      silniki, jesli zawartosc biopaliw bedzie taka jak chce wicepremier kalinowski.
      coz... ten chlopek roztropek nie kuma co mowia do niegosad

Na poparcie swoich tez Kalinowski zaprezentował opinie dwóch zaproszonych przez
      siebie pułkowników - dr. inż. Mieczysława Strusia z Wyższej Oficerskiej Szkoły
      Wojsk Lądowych we Wrocławiu oraz dr. inż. Janusza Kolczyńskiego, dyrektora
      Wojskowego Ośrodka Badawczo-Rozwojowego Materiałów Pędnych i Paliw.

Obaj oficerowie poinformowali, że prowadzą wieloletnie badania nad
      zastosowaniem biopaliw. Według nich nie szkodzą one nowoczesnym silnikom. -
      Testy były prowadzone nie tylko na pojazdach wojskowych, takich jak czołgi i
      transportery, ale również na pojazdach cywilnych - zaznaczył Kolczyński.

Jako przykład udanego zastosowania biopaliw płk Struś podał kilka autobusów
      komunikacji miejskiej we Wrocławiu, które jeżdżą na biopaliwie o zawartości aż
      30 proc. estrów. - Nie trzeba było żadnych ulepszeń, a autobusy te są dobrze
      odbierane przez pasażerów, bo nie kopcą. Za to na przystankach czuć delikatną
      woń frytek - chwalił biopaliwa oficer.

a czy wszechobecny smrod oleju po frytkach to taki rarytas?watpie!
      • Gość: taylor Wraca stare IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 16.01.03, 16:43
        ZArobi nomenklatura. Rzepak bedziemy sprowadzac. Ceny beda wysokie, nie bedzi
        wyboru. Ach no i hit- zawartosc biokomponetow ma wynosic MINIMU 4,5 % czyli
        rownie dobrze 50. PAnie Serafin serdecznie pozdrawiam i ponawiam moje
        zapewnienie ze gowno mnie obchodzi los pana rolnikow. Pana nie obchodzi los
        wlascicieli samochodow a ja sobie pije pyszne mleko z Francji.
    • piotr33k2 Re: Biopaliwa- to jest wlasnie Polska. 16.01.03, 17:41
      od platformy się odwal ,ona jest przeciwko a przynajmniej zeby był wybór ,to
      kmiotki z psl dla swoich kolesi ją forsują tak było zawsze, psl to najbardziej
      cwana i pazerna partia ,praktycznie w kazdym rządzie miała udział ale tylko
      innych krytykuje a sama jest święta.
      • Gość: albert 100 tys miejsc pracy IP: *.acn.pl 16.01.03, 22:58
        Pan Kalinowski mowi o 100 tys miejsc pracy.
        Ale ma chyba na myśli miejsca pracy w warsztatach samochodowych,
        które będą naprawiać silniki samochodowe po uzyciu biopaliw.
        • maretina Re: 100 tys miejsc pracy 17.01.03, 08:22
          Gość portalu: albert napisał(a):

> Pan Kalinowski mowi o 100 tys miejsc pracy.
          > Ale ma chyba na myśli miejsca pracy w warsztatach samochodowych,
          > które będą naprawiać silniki samochodowe po uzyciu biopaliw.

dokladnie tak!smile)))))
      • Gość: taylor Re: Biopaliwa- to jest wlasnie Polska. IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 17.01.03, 10:23
        piotr33k2 napisał:

> od platformy się odwal ,ona jest przeciwko a przynajmniej zeby był wybór ,to
        > kmiotki z psl dla swoich kolesi ją forsują tak było zawsze, psl to
        najbardziej
        > cwana i pazerna partia ,praktycznie w kazdym rządzie miała udział ale tylko
        > innych krytykuje a sama jest święta.

Ale gloswali za...oby ten z urazem goleni skieroal to do Trybuanlu
        Konstytucyjnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka