Dodaj do ulubionych

WYZWANIE DLA FEMINISTEK

03.02.03, 20:32
Moja przyjaciółka - arcymistrzyni szachów startuje wkrótce w Mistrzostwach
Polski w tej dyscyplinie. Od niej właśnie się dowiedziałem, że za pierwsze
miejsce w zawodach organizatorzy przewidują nagrodę pieniężną 6000zł, drugie -
4000zł, trzecie - 2500, czwarte - 1500, piąte -1000. Udział w zawodach
wymaga zainwestowania 1300zł ( wpisowe plus koszty hotelowe ). Zatem piąta
zawodniczka w Polsce do całej imprezy musi już dopłacać. Mężczyźni otrzymują
za pierwsze miejsce 10000USD a nagroda za ósme miejsce wynosi 2500USD. Zatem
ósmy zawodnik w Polsce otrzymuje prawie dwa razy tyle co mistrzyni Polski.
Coś z tym trzeba zrobić bo to nie jest wporządku abym to ja za każdym razem
płacił za nasze wspólne obiady.
Karp
Obserwuj wątek
    • ada08 Re: WYZWANIE DLA FEMINISTEK 03.02.03, 20:38
      _karp napisał:

> Moja przyjaciółka - arcymistrzyni szachów startuje wkrótce w Mistrzostwach
      > Polski w tej dyscyplinie. Od niej właśnie się dowiedziałem, że za pierwsze
      > miejsce w zawodach organizatorzy przewidują nagrodę pieniężną 6000zł,
      drugie -
      > 4000zł, trzecie - 2500, czwarte - 1500, piąte -1000. Udział w zawodach
      > wymaga zainwestowania 1300zł ( wpisowe plus koszty hotelowe ). Zatem piąta
      > zawodniczka w Polsce do całej imprezy musi już dopłacać. Mężczyźni otrzymują
      > za pierwsze miejsce 10000USD a nagroda za ósme miejsce wynosi 2500USD. Zatem
      > ósmy zawodnik w Polsce otrzymuje prawie dwa razy tyle co mistrzyni Polski.
      > Coś z tym trzeba zrobić bo to nie jest wporządku abym to ja za każdym razem
      > płacił za nasze wspólne obiady.
      > Karp

A dlaczego zrobienie coś z tym, ma być wyzwaniem dla feministek akurat ?
      Przy okazji - gratuluję świetnej przyjaciółki.
      I jej też smile
      a.

• _karp Re: WYZWANIE DLA FEMINISTEK 04.02.03, 15:12
        ada08 napisała:

> _karp napisał:
        >
        > > Moja przyjaciółka - arcymistrzyni szachów startuje wkrótce w Mistrzostwach
        >
        > > Polski w tej dyscyplinie. Od niej właśnie się dowiedziałem, że za pierwsze
        >
        > > miejsce w zawodach organizatorzy przewidują nagrodę pieniężną 6000zł,
        > drugie -
        > > 4000zł, trzecie - 2500, czwarte - 1500, piąte -1000. Udział w zawodach
        > > wymaga zainwestowania 1300zł ( wpisowe plus koszty hotelowe ). Zatem piąta
        >
        > > zawodniczka w Polsce do całej imprezy musi już dopłacać. Mężczyźni otrzymu
        > ją
        > > za pierwsze miejsce 10000USD a nagroda za ósme miejsce wynosi 2500USD. Zat
        > em
        > > ósmy zawodnik w Polsce otrzymuje prawie dwa razy tyle co mistrzyni Polski.
        >
        > > Coś z tym trzeba zrobić bo to nie jest wporządku abym to ja za każdym raze
        > m
        > > płacił za nasze wspólne obiady.
        > > Karp
        >
        > A dlaczego zrobienie coś z tym, ma być wyzwaniem dla feministek akurat ?
        > Przy okazji - gratuluję świetnej przyjaciółki.
        > I jej też smile
        > a.
        Przyjaciółka jest trudna, zakręcona i chorobliwie postępowa a jeśli przypadkiem
        w jakiejś kwestii się zgadzamy to oboje jesteśmy tym faktem zaskoczeni. To
        jednak bardzo miłe przyjaźnić się ( i przy okazji dawać się wykorzystywać ) z
        najładniejszą polską szachistką ( mam na myśli oczywiście tylko te grające na
        światowym poziomie ). Ciekawe tylko jak długo to wytrzymam finansowo.
        pzdr
        K
        • eliot Re: WYZWANIE DLA KARPIA ! ;-) 04.02.03, 15:19
          _karp napisał:

Ciekawe tylko jak długo to wytrzymam finansowo.
          > pzdr
          > K

I to właśnie jest wyzwanie dla Ciebie! Również i intelektualne...
          Ale skoro taka ładna to warto...
          wink
          • _karp Re: WYZWANIE DLA KARPIA ! ;-) 04.02.03, 15:32
            eliot napisał:

> _karp napisał:
            >
            > Ciekawe tylko jak długo to wytrzymam finansowo.
            > > pzdr
            > > K
            >
            > I to właśnie jest wyzwanie dla Ciebie! Również i intelektualne...
            > Ale skoro taka ładna to warto...
            > wink
            >
            Wiem, trzeba rozwinąć biznes i zarabiać wreszcie jakieś większe pieniądze. Ech,
            gdyby nie te problemy z koncentracją, które mnie ostatnio
            prześladują ..........
            • eliot Re: WYZWANIE DLA KARPIA ! ;-) 04.02.03, 15:35
              _karp napisał:

>
              > >
              > Wiem, trzeba rozwinąć biznes i zarabiać wreszcie jakieś większe pieniądze.
              Ech,
              >
              > gdyby nie te problemy z koncentracją, które mnie ostatnio
              > prześladują ..........

Są odpowiednie techniki, nie tylko relaksacyjne...smile
              Musisz się niechybnie wziąć za siebie !
              wink))
              Pozdr.
              • _karp Re: WYZWANIE DLA KARPIA ! ;-) 04.02.03, 16:12
                eliot napisał:

> _karp napisał:
                >
                > >
                > > >
                > > Wiem, trzeba rozwinąć biznes i zarabiać wreszcie jakieś większe pieniądze.
                >
                > Ech,
                > >
                > > gdyby nie te problemy z koncentracją, które mnie ostatnio
                > > prześladują ..........
                >
                >
                > Są odpowiednie techniki, nie tylko relaksacyjne...smile
                > Musisz się niechybnie wziąć za siebie !
                > wink))
                > Pozdr.

JAKIE TECHNIKI ?!?
                JA DZIAŁAM SERCEM.
                • eliot Re: WYZWANIE DLA KARPIA ! ;-) 05.02.03, 11:27
                  _karp napisał:

>
                  > JAKIE TECHNIKI ?!?
                  > JA DZIAŁAM SERCEM.

I tego właśnie biorą się różne damskie problemy...
                  Serce, sercem, ale trzeba z głową...!
                  wink
                  • d_nutka Re: WYZWANIE DLA KARPIA ! ;-) 05.02.03, 11:33
                    eliot napisał:

> _karp napisał:
                    >
                    > >
                    > > JAKIE TECHNIKI ?!?
                    > > JA DZIAŁAM SERCEM.
                    >
                    > I tego właśnie biorą się różne damskie problemy...
                    > Serce, sercem, ale trzeba z głową...!
                    > wink
                    >

z szachistką zresztą nie powinno być problemu używać też głowy
                    głowa karpia-ładnie nawet wygląda na talerzu
                    a co w pyszczku?
                    złoty pierścionek?
                    tylko, że pierscionki mają tylko oczka zamiast czegoś tam potrzebnego bardzej
                    życzę ci szczęścia karpiu z twoją arcymistrzynią
                    • eliot Re: WYZWANIE DLA KARPIA ! ;-) 05.02.03, 11:51
                      d_nutka napisała:

>> z szachistką zresztą nie powinno być problemu używać też głowy
                      > głowa karpia-ładnie nawet wygląda na talerzu
                      > a co w pyszczku?
                      > złoty pierścionek?
                      > tylko, że pierscionki mają tylko oczka zamiast czegoś tam potrzebnego bardzej
                      > życzę ci szczęścia karpiu z twoją arcymistrzynią
                      >

Myślisz o tym, co mają karasie... ?
                      wink
                      • d_nutka Re: WYZWANIE DLA KARPIA ! ;-) 05.02.03, 12:20
                        eliot napisał:

>
                        > Myślisz o tym, co mają karasie... ?
                        > wink

eliocie
                        na szachach to się jeszcze trochę znam ale na rybach to już nie
                        kilka ich odróżnię lecz karasia to już nie.
                        karaś chyba słodkolubny jest?
                        ja znad morza niestety
                        • eliot Re: WYZWANIE DLA KARPIA ! ;-) 05.02.03, 12:33
                          d_nutka napisała:

> eliot napisał:
                          >
                          > >
                          > > Myślisz o tym, co mają karasie... ?
                          > > wink
                          >
                          >
                          > eliocie
                          > na szachach to się jeszcze trochę znam ale na rybach to już nie
                          > kilka ich odróżnię lecz karasia to już nie.
                          > karaś chyba słodkolubny jest?
                          > ja znad morza niestety

To co mają karasie można usłyszeć zazwyczaj na weselach (w przeciwstawieniu co
                          mają rybki, a co karasie).
                          Ponieważ z tego co pisał nasz Karp wynika, że ma poważne zamiary, stąd moja
                          weselna sugestia... smile))

Skąd Twój końcowy smutek ???
                          Czyżbyś była zainteresowana naszym wigilijnym kolegą ???
                          wink
                    • _karp Przecieram oczy ze zdumienia 05.02.03, 13:00
                      d_nutka napisała:

> z szachistką zresztą nie powinno być problemu używać też głowy
                      > głowa karpia-ładnie nawet wygląda na talerzu
                      > a co w pyszczku?
                      > złoty pierścionek?
                      > tylko, że pierscionki mają tylko oczka zamiast czegoś tam potrzebnego bardzej
                      > życzę ci szczęścia karpiu z twoją arcymistrzynią
                      >
                      Dziękuję za ładne życzenia !
                      Już kilka osób złożyło mi życzenia szczęścia gdy tymczasem jest tak jak już tu
                      napisałem - Marta jest jedynie moją przyjaciółką a znamy się raptem od początku
                      tego roku. Ludzie znają się po 10 lat i dłużej i wciąż rozważają kocha - nie
                      kocha, kocha - nie kocha, kocha - nie kocha ......
                      pzdr/K
    • _helga WYZWANIE DLA FEMINISTEK-ano wlasnie:( 03.02.03, 20:57
      _karp napisał:

> miejsce w zawodach organizatorzy przewidują nagrodę pieniężną 6000zł, drugie -
      > Karp

A taka historia- w Polsce po inflacji wymieniano banknoty na aktualne. Byla
      dyskusja co na nich umiescic i zdecydowano, ze Poczet Krolow Polskich. Jeden z
      polskich krolow mial na imie Jadwiga, ale jako niebrodata, na banknotach sie
      nie zmiescila. Niedlugo potem przyjechal do polski Jan Pawel II i wyglosil na
      Uniwersytecie Krakowskim przemowienie zadedykowane Jadwidze, ktore zaczal od
      stwierdzenia, ze "byla ona pierwszym polskim mezem stanu". Ale co z tego, ze
      pierwszy polski maz stanu jak bez brody? Portreciku na banknocie niegodnasad

Obie te historie, ta o nagrodach szachowych dla kobiet i ta o portretach na
      banknotach, mowia wiecej o tym jakie jest nasze spoleczenstwo, nizby ktos nawet
      chcial sobie uswiadamiac.

Karpiu, tez gratuluje damy twego serca - a damie gratuluje ciebie!
      smile
      • _karp Re: WYZWANIE DLA FEMINISTEK-ano wlasnie:( 04.02.03, 15:16
        _helga napisała:

> _karp napisał:
        >
        > > Moja przyjaciółka - arcymistrzyni szachów startuje wkrótce w Mistrzostwach
        >
        > > Polski w tej dyscyplinie. Od niej właśnie się dowiedziałem, że za pierwsze
        >
        > > miejsce w zawodach organizatorzy przewidują nagrodę pieniężną 6000zł, drug
        > ie -
        > > 4000zł, trzecie - 2500, czwarte - 1500, piąte -1000. Udział w zawodach
        > > wymaga zainwestowania 1300zł ( wpisowe plus koszty hotelowe ). Zatem piąta
        >
        > > zawodniczka w Polsce do całej imprezy musi już dopłacać. Mężczyźni otrzymu
        > ją
        > > za pierwsze miejsce 10000USD a nagroda za ósme miejsce wynosi 2500USD. Zat
        > em
        >
        > > Coś z tym trzeba zrobić bo to nie jest wporządku abym to ja za każdym raze
        > m
        > > płacił za nasze wspólne obiady.
        > > Karp
        >
        >
        > A taka historia- w Polsce po inflacji wymieniano banknoty na aktualne. Byla
        > dyskusja co na nich umiescic i zdecydowano, ze Poczet Krolow Polskich. Jeden
        z
        > polskich krolow mial na imie Jadwiga, ale jako niebrodata, na banknotach sie
        > nie zmiescila. Niedlugo potem przyjechal do polski Jan Pawel II i wyglosil na
        > Uniwersytecie Krakowskim przemowienie zadedykowane Jadwidze, ktore zaczal od
        > stwierdzenia, ze "byla ona pierwszym polskim mezem stanu". Ale co z tego, ze
        > pierwszy polski maz stanu jak bez brody? Portreciku na banknocie niegodnasad
        >
        > Obie te historie, ta o nagrodach szachowych dla kobiet i ta o portretach na
        > banknotach, mowia wiecej o tym jakie jest nasze spoleczenstwo, nizby ktos
        nawet
        >
        > chcial sobie uswiadamiac.
        >
        > Karpiu, tez gratuluje damy twego serca - a damie gratuluje ciebie!
        > smile
        >
        Czy ja coś mówiłem o tym, że M jest damą mojego serca? Chociaż, obawiam się, że
        możesz mieć rację. Jeśli tak to przepadłem, zginę zanim nadejdą kolejne Święta
        Bożego Narodzenia. Dziękuję za miłe słowo.
        pozdrawiam
        Karp
    • xiazeluka Re: WYZWANIE DLA FEMINISTEK 04.02.03, 08:50
      _karp napisał:

> Zatem
      > Coś z tym trzeba zrobić

To bardzo proste - kobiety będą dostawać tyle samo co faceci wtedy, kiedy
      zaczną z nimi wygrywać. Czyli nigdy.
      • _karp Re: WYZWANIE DLA FEMINISTEK 04.02.03, 15:24
        xiazeluka napisał:

> _karp napisał:
        >
        > > Zatem
        >
        > > Coś z tym trzeba zrobić
        >
        > To bardzo proste - kobiety będą dostawać tyle samo co faceci wtedy, kiedy
        > zaczną z nimi wygrywać. Czyli nigdy.

Kilka dni temu zakończył się poważny turniej w Amsterdamie, w którym Judith
        Polgar zajęła drugie miejsce za Amandem bijąc takich mistrzów jak choćby Karpow
        czy Shirov. Zasadniczo zgadzam się, że szachy mężczyzn i szachy kobiet to dwie
        różne dyscypliny sportu przy czym szachy kobiet zwłaszcza z udziałem mojej
        przyjaciółki są zdecydowanie bardziej widowiskowe.
        • Gość: luka Re: WYZWANIE DLA FEMINISTEK IP: *.k.mcnet.pl 04.02.03, 15:28
          _karp napisał:

> Kilka dni temu zakończył się poważny turniej w Amsterdamie, w którym Judith
          > Polgar zajęła drugie miejsce za Amandem bijąc takich mistrzów jak choćby
          Karpow czy Shirov.

Judyta Polgar, ten zaprogramowany od dzieciństwa mentalny mutant, to ewenement
          spotykany raz na pół wieku - przed wojną z facetami wygrywała Wera Menchik. I
          koniec. Następczyń nie widać.
          • _karp Re: WYZWANIE DLA FEMINISTEK 04.02.03, 16:10
            Gość portalu: luka napisał(a):

> _karp napisał:
            >
            > > Kilka dni temu zakończył się poważny turniej w Amsterdamie, w którym Judit
            > h
            > > Polgar zajęła drugie miejsce za Amandem bijąc takich mistrzów jak choćby
            > Karpow czy Shirov.
            >
            > Judyta Polgar, ten zaprogramowany od dzieciństwa mentalny mutant, to
            ewenement
            > spotykany raz na pół wieku - przed wojną z facetami wygrywała Wera Menchik. I
            > koniec. Następczyń nie widać.

Dlatego trzeba docenić talent zawodniczek, które potrafią wykazać się dużą
            sportową klasą nie tracąc przy tym kobiecego wdzięku. Uważam, że nagrody
            przewidziane na Mistrzostwa Polski są śmiesznie niskie choć nie postuluję wcale
            aby nasz rząd miał wydawać specjalne dekrety korygujące wspomniane
            dysproporcje. Wiem, że sporo szachistek rezygnuje z kariery ponieważ sport ten
            wymaga ciężkiej pracy a ewentualne profity wynikające z nagród niestety są
            bardzo skromniutkie.
            • _helga Re: WYZWANIE DLA LUKI 04.02.03, 16:23

Cwiczenie na logike: Jacys faceci ustalaja smiesznie niskie nagrody dla
              szachistek, z ktorych wynika, ze poki nie jestes mistrzynia, to do interesu
              doplacasz. Szachy to ciezka praca, a zyc z czegos trzeba. Faceci moga zyc z
              szachow, nawet jak nie sa mistrzami. Kobiety nie. W zwiazku z czym panowie moga
              poswiecac caly swoj czas szachom, a kobiety - czas wolny po pracy zarobkowej. A
              potem tacy jak ty (facet, rzecz jasna) powiada ze kobiety sie do szachow nie
              nadaja, NIGDY nie wygraja z zadnym mezczyzna, i dlatego te nagrody powinny byc
              takie skromniutkie. A o mysleniu przyczynowo- skutkowym slyszales? Czy tez masz
              jakies kompleksy jako mezczyzna i w ten sposob je leczysz?
              • Gość: luka Re: WYZWANIE DLA ZSYPU IP: *.k.mcnet.pl 04.02.03, 16:35
                _helga napisała:

> Cwiczenie na logike: Jacys faceci ustalaja smiesznie niskie nagrody dla
                > szachistek, z ktorych wynika, ze poki nie jestes mistrzynia, to do interesu
                > doplacasz. Szachy to ciezka praca, a zyc z czegos trzeba. Faceci moga zyc z
                > szachow, nawet jak nie sa mistrzami. Kobiety nie. W zwiazku z czym panowie
                moga poswiecac caly swoj czas szachom, a kobiety - czas wolny po pracy
                zarobkowej. A
                > potem tacy jak ty (facet, rzecz jasna) powiada ze kobiety sie do szachow nie
                > nadaja, NIGDY nie wygraja z zadnym mezczyzna, i dlatego te nagrody powinny
                byc
                > takie skromniutkie. A o mysleniu przyczynowo- skutkowym slyszales? Czy tez
                masz jakies kompleksy jako mezczyzna i w ten sposob je leczysz?

1. Do ekranów telewizorów przyciągają widzów bokserzy zawodowi wagi ciężkiej, a
                nie amatorzy-mistrzowie Pcimia Dolnego. Taki amator nie może narzekać na niską
                gażę.
                2. Mistrzyni nie dopłaca, Pani/Panie Helgu/Helgo zmagająca się z logiką.
                Dopłaca dopiero któraś tam z rzędu, która siłą rzeczy mistrzynią nie jest. Czyż
                trzeba lepszej zachęty?
                3. Nie ma obowiązku zawodowej gry w szachy, zatem nie ma się co żalić, że
                zatrobki nie wystarczają etc. Kobieca piłka nożna również nie jest, o ile mi
                wiadomo, na tyle dochodowa, by kobiety mogły się jej poświęcić.
                4. Kobiety grają słabiej w szachy z powodów niezależnych od siebie, zatem nie
                ma powodu, by za gorszej jakości widowisko płacić im tyle samo co Kasparowowi.
                5. Czy niewiasty oraz pseudoniewiasty nie potrafią przyjąć do wiadomości, że
                różnice płci nie polegają tylko na wyglądzie zewnętrznym?
                • _helga Nie zdales, luka. 04.02.03, 16:47
                  jak ktos sie zabiera za ublizanie oponentowi, zamiast za zbieranie
                  kontrargumentow, to znaczy, ze cienki z niego bolek. Nie zdales tez egzaminu z
                  czytania za zrozumieniem. To bylo cwiczenie na logiczne myslenie. W tym -
                  przeczytaj sobie jeszcze raz na spokojnie co napisalam o zarabianiu na
                  szachach. Mozesz sie poprawic, jak chcesz, a jak masz zamiar dalej mi ublizac,
                  to daj sobie spokoj, bo po prostu nie odpowiem.

Pozdrawiam uprzejmie.
                  • xiazeluka Re: Nie zdales, zsypie 05.02.03, 07:25
                    _helga napisała:

> jak ktos sie zabiera za ublizanie oponentowi, zamiast za zbieranie
                    > kontrargumentow, to znaczy, ze cienki z niego bolek. Nie zdales tez egzaminu
                    z
                    > czytania za zrozumieniem. To bylo cwiczenie na logiczne myslenie. W tym -
                    > przeczytaj sobie jeszcze raz na spokojnie co napisalam o zarabianiu na
                    > szachach. Mozesz sie poprawic, jak chcesz, a jak masz zamiar dalej mi
                    ublizac, to daj sobie spokoj, bo po prostu nie odpowiem.

Zsypie/Helgo, nie mam najmniejszych wątpliwości, że napisałeś/napisała Pani
                    powyższe słowa wpatrując się w lustro, w tę osobę o nieokreślonej płci
                    siedzącej przed Tobą/panią. W tle widać płonącą stodołę w Jedwabnem.
                    Na drugi raz proszę łaskawie pamiętać, że "logika" to nie jest marka perfum
                    Brutal/Chanel nr 5.

Pozdrawiam jeszcze uprzejmiej

PS. Czy mistrzyni międzynarodowa Helga won Zsyp zgromadzi na symultanie tylu
                    chętnych co Krasenkow?
      • d_nutka Re: WYZWANIE DLA FEMINISTEK 05.02.03, 12:44
        xiazeluka napisał:

> _karp napisał:
        >
        > > Zatem
        >
        > > Coś z tym trzeba zrobić
        >
        > To bardzo proste - kobiety będą dostawać tyle samo co faceci wtedy, kiedy
        > zaczną z nimi wygrywać. Czyli nigdy.

Panie luka
        przepraszam, że tak oficjalnie , bo przecież jesteśmy "po nicku".

kiedyś, tak dawno, ze mało już co pamiętam mężczyźni aby wspinać się po
        drabinie szachowej grali też zespołowo
        ale aby taka drużyna mogła zaistnieć potrzebna była w jego składzie kobieta.
        i tak z nagonki trafiłam na szachy
        na pewnym poziomie Panie luka płeć nie stanowi przeszkody
        czy Pan jest z tych pierwszych szachownic?
        żeby wygrać turniej trzeba było też umieć ustawiać
        i tu kobiety niestety nie mogły sobie "ćwiczyć" ustawienia
        i tak już od wieków wieków
        • xiazeluka Re: WYZWANIE DLA FEMINISTEK 05.02.03, 13:33
          d_nutka napisała:

> kiedyś, tak dawno, ze mało już co pamiętam mężczyźni aby wspinać się po
          > drabinie szachowej grali też zespołowo
          > ale aby taka drużyna mogła zaistnieć potrzebna była w jego składzie kobieta.

Zechce Pani mi wyjaśnić, kiedy szachowe miksty grały i w jakich rozgrywkach?

> na pewnym poziomie Panie luka płeć nie stanowi przeszkody

Stanowi. W pierwszej setce arcymistrzów FIDE jest tylko jedna kobieta, Judyta
          Polgar (13 pozycja), wytresowana wraz z siostrami do zawodowej gry w szachy od
          dzieciństwa.

> czy Pan jest z tych pierwszych szachownic?

Nie, z bardzo odległych.

> żeby wygrać turniej trzeba było też umieć ustawiać
          > i tu kobiety niestety nie mogły sobie "ćwiczyć" ustawienia

Co ustawić? Figury na planszy? Zapewniam, to nie jest trudne, każda niewiasta
          poradzi z tym sobie.

> i tak już od wieków wieków

Nie znam żadnej szachistki w wieku kilkuset lat, to prawda. Jednak nie znam
          także podobnie leciwego szachisty, zatem raczyła Pani trafić kulą w płot.
          • _karp A MOŻE CHODZI O TO ŻEBY WALCZYĆ ... 05.02.03, 14:15
            ... wykorzystując przy tym możliwie skutecznie cały swój potencjał. Nie może
            być przecież tak, że uznajemy za wartościowe jedynie pojedynki o bezwzgledny
            prymat w świecie. Pewnie już niedługo komputery będą praktycznie nie do
            pokonania dla żadnego szachisty. I co wtedy? Pozostanie entuzjazmować się
            pojedynkami komputerów a właściwie ich programistów? Dziewczęta startujące na
            imprezach szachowych wypadałoby jednak bardziej cenić za ich talent,
            pracowitość i waleczność. Pal licho, za obiady z moją przyjaciółką, skoro taka
            się już ustaliła staromodna tradycja, mogę płacić sam ale dla dobra polskiego
            sportu organizacja takich prestiżowych zawodów jak Mistrzostwa Polski musi ulec
            zmianie.
          • pulbek Re: WYZWANIE DLA FEMINISTEK 05.02.03, 16:11
            xiazeluka napisał:

> Zechce Pani mi wyjaśnić, kiedy szachowe miksty grały i
            > w jakich rozgrywkach?

Druzyny mieszane graja w Polsce (i chyba w wiekszosci
            krajow) we wszystkich rozgrywkach ligowych. W kazdej
            takiej druzynie musza sie znalezc dwie kobiety. Takze w
            Miedzynarodowych Olimpiadach Szachowych w druzynie
            kazdego kraju musza sie znalezc dwie kobiety.

Jest to zreszta objaw tego, ze kobiety graja w szachy
            slabiej od mezczyzn, bo wymogu obecnosci mezczyzn w tych
            druzynach nie ma.

Nie wiem czego sie tu czepiac. Golym okiem widac ze
            kobiety na najwyzszym swiatowym poziomie nie osiagaja tak
            wysokich umiejetnosci jak mezczyzni. Nie jest to zaden
            powod do wyrazania pogardliwych opinii o szachowych
            umiejetnosciach kobiet, czyba ze grasz Luko lepiej od
            nich wszystkich.

Poza tym: czynienie np. z takiego Kasparowa powodu do
            meskiej dumy Luki jest niepowazne. Jestem przekonany ze
            Kasparow spytany o to czy jest bardziej podobny do Luki
            czy do wytresowanej Judit Polgar, wybralby Judit.

Pulbek.
            • xiazeluka Re: WYZWANIE DLA FEMINISTEK 05.02.03, 16:21
              pulbek napisał:

> Druzyny mieszane graja w Polsce (i chyba w wiekszosci
              > krajow) we wszystkich rozgrywkach ligowych. W kazdej
              > takiej druzynie musza sie znalezc dwie kobiety. Takze w
              > Miedzynarodowych Olimpiadach Szachowych w druzynie
              > kazdego kraju musza sie znalezc dwie kobiety.

Trzy, a nie dwie. Poza tym reprezentacje grają oddzielnie, a nie w mieszanym
              składzie, wyniki osiągnięte przez mężczyzn i kobiety liczone są osobno. W
              powojennych występach naszych ekip panie zwykle zajmowały miejsca w pierwszej
              dziesiątce, panowie za sukces uznawali połowę drugiej dziesiątki.

> Nie jest to zaden
              > powod do wyrazania pogardliwych opinii o szachowych
              > umiejetnosciach kobiet, czyba ze grasz Luko lepiej od
              > nich wszystkich.

A gdzie ja wyraziłem jakąś pogardliwą opinię, kłamco?

> Poza tym: czynienie np. z takiego Kasparowa powodu do
              > meskiej dumy Luki jest niepowazne. Jestem przekonany ze
              > Kasparow spytany o to czy jest bardziej podobny do Luki
              > czy do wytresowanej Judit Polgar, wybralby Judit.

Niepoważne jest wyciąganie kretyńskich wniosków i informowanie o nich
              wszystkich na Forum, pomyleńcu. Gdzie ja czyniłem z Kasparowa powód do męskiej
              dumy, łgarzu?
              • pulbek Przepraszam Luka 05.02.03, 18:38
                Po pierwsze przyznaje sie do bledu z Olimpiada. Faktycznie tylko w ligach graja
                druzyny mieszane.

Po drugie wydawalo mi sie (mylnie) ze powiedziales cos w rodzaju "kobiety graja
                w szachy gorzej od mezczyzn", co nie jest prawda. Przejrzalem Twoje listy i
                faktycznie - nie powiedziales nic takiego. Przepraszam za posadzenie i
                przyjmuje nalezne epitety.

Pulbek.
                • _karp Re: Przepraszam Luka 05.02.03, 21:33
                  pulbek napisał:

> Po pierwsze przyznaje sie do bledu z Olimpiada. Faktycznie tylko w ligach
                  graja
                  >
                  > druzyny mieszane.
                  >
                  > Po drugie wydawalo mi sie (mylnie) ze powiedziales cos w rodzaju "kobiety
                  graja
                  >
                  > w szachy gorzej od mezczyzn", co nie jest prawda. Przejrzalem Twoje listy i
                  > faktycznie - nie powiedziales nic takiego. Przepraszam za posadzenie i
                  > przyjmuje nalezne epitety.
                  >
                  > Pulbek.

Chyba z epitetami Luka trochę jednak przesadził czego nie da się z kolei
                  powiedzieć o okazywaniu przez niego uprzejmości/ sympatii w stosunku do kobiet.
                  pzdr/K
                  • xiazeluka Re: Do pulbka i ryby 06.02.03, 09:24
                    Do pulbka:

Jesteś niezwykłym okazem uczciwości na tym Forum - niewiele osób potrafi
                    przyznać się do omyłki.
                    Z szacunkiem,
                    luka

_karp napisał:

> Chyba z epitetami Luka trochę jednak przesadził czego nie da się z kolei
                    > powiedzieć o okazywaniu przez niego uprzejmości/ sympatii w stosunku do
                    kobiet.

A gdzie widziałeś mój post adresowany do damy, w którym nie zachowywałbym
                    należnego jej szacunku, kłamco?
                    • _karp Re: Do pulbka i ryby 06.02.03, 18:20
                      xiazeluka napisał:

> _karp napisał:
                      >
                      > > Chyba z epitetami Luka trochę jednak przesadził czego nie da się z kolei
                      > > powiedzieć o okazywaniu przez niego uprzejmości/ sympatii w stosunku do
                      > kobiet.
                      >
                      > A gdzie widziałeś mój post adresowany do damy, w którym nie zachowywałbym
                      > należnego jej szacunku, kłamco?

Ty rzeczywiście wszystkim okazujesz DOKŁADNIE to co im się należy. Moim
                      marzeniem jest aby polskie sądownictwo miało takiego jak ty patrona.
                      pzdr/K
    • Gość: XXL Tak się teraz porobiło...... IP: *.echostar.pl 04.02.03, 11:44
      Towar, popyt, cena, zysk czyli
      niewidzialna ręka rynku.

Jak popyt wzrośnie na damskie szachy
      to i może nagrody będą lepsze.
      A może trzeba uatrakcyjnić takie mecze ?
      (girsy, pawie pióra no i ten, tego...)

"Jak kapitalizm to kapitalizm
      Żyda z Ubekiem w lesie złapali
      kościół podobno chcieli podpalić
      aż strach pomyśleć co będzie dalej"

• _karp Re: Tak się teraz porobiło...... 04.02.03, 16:00
        Gość portalu: XXL napisał(a):

> Towar, popyt, cena, zysk czyli
        > niewidzialna ręka rynku.
        >
        > Jak popyt wzrośnie na damskie szachy
        > to i może nagrody będą lepsze.
        > A może trzeba uatrakcyjnić takie mecze ?
        > (girsy, pawie pióra no i ten, tego...)
        >
        > "Jak kapitalizm to kapitalizm
        > Żyda z Ubekiem w lesie złapali
        > kościół podobno chcieli podpalić
        > aż strach pomyśleć co będzie dalej"
        >
        >
        Polskie szachistki odnoszą znacznie więcej międzynarodowych sukcesów od naszych
        szachistów. Te dysproporcje o których wspomniałem nie wydają się więc
        uprawnione. Moja przyjaciółka dorabia sobie grając w Bundeslidze. Jakaś młoda,
        ponoć utalentowana Niemka, którą "moja zawodniczka" leje za każdym razem
        została już w swoim kraju obsypana laurami oraz takimi drobiazgami jak choćby
        ładny dom. Coś tu więc nie gra a najgorzej na tym wychodzę właśnie ja.
        pzdr/K
    • bimi Mnie dręczy inny dylemat, więc może... 04.02.03, 15:23
      Swego czasu widziałem ogłoszenie o tym, ze można iść zdać test na IQ i w ten
      sposób zapisać się do mensy. Mensa to taka organizacja - dla jednych nobliwa,
      dla innych snobistyczna. Mniejsza o to.
      W każdym bądź razie aby wziąść udział w tescie należało wpłacić 10 zł.
      Z tym, że kobiety płaciły jedynie symboliczną złotówkę. Tzn. tak było napisane
      na tym ogłoszeniu...

Czy feministki mają coś przeciwko takim zniżkom? smile
      • _helga Re: Mnie dręczy inny dylemat, więc może... 04.02.03, 15:30
        bimi napisał:

> Swego czasu widziałem ogłoszenie o tym, ze można iść zdać test na IQ i w ten
        > sposób zapisać się do mensy. Mensa to taka organizacja - dla jednych nobliwa,
        > dla innych snobistyczna. Mniejsza o to.
        > W każdym bądź razie aby wziąść udział w tescie należało wpłacić 10 zł.
        > Z tym, że kobiety płaciły jedynie symboliczną złotówkę. Tzn. tak było
        napisane
        > na tym ogłoszeniu...
        >
        > Czy feministki mają coś przeciwko takim zniżkom? smile

oo? to juz sa odplatne? a byly za darmo.
        • bimi Re: Mnie dręczy inny dylemat, więc może... 04.02.03, 15:35
          _helga napisała:

> oo? to juz sa odplatne? a byly za darmo.

Piszę prawdę - tak było. Kwoty też są prawdziwe.

Myślisz, że to dyskryminacja, czy raczej pożyteczna rzecz, z punktu widzenia
          kobiety walczącej o swoje prawa i przywileje?
          • _helga Re: Mnie dręczy inny dylemat, więc może... 04.02.03, 16:05
            bimi napisał:

> _helga napisała:
            >
            > > oo? to juz sa odplatne? a byly za darmo.
            >
            > Piszę prawdę - tak było. Kwoty też są prawdziwe.
            >
            > Myślisz, że to dyskryminacja, czy raczej pożyteczna rzecz, z punktu widzenia
            > kobiety walczącej o swoje prawa i przywileje?

Rzecz jasna jest to deformacja pozytecznej rzeczy, jaka jest emancypacja. Co
            prawda nie mozna powiedziec ze mozgi kobiet i mezczyzn dzialaja w ten sam
            sposob, ale sam test jest wystarczajaco obszerny, zeby objac wszystkie sposoby
            myslenia. Co kobieta straci na punktacji na mysleniu liniowym, to nadrobi
            punkty na mysleniu strukturalistycznym. I odwrotnie. Czyli sily sa absolutnie
            wyrownane i nie widze zadnego powodu do jakiejkolwiek preferencji.
            • bimi Re: Mnie dręczy inny dylemat, więc może... 04.02.03, 16:24
              _helga napisała:

> Rzecz jasna jest to deformacja pozytecznej rzeczy, jaka jest emancypacja. Co
              > prawda nie mozna powiedziec ze mozgi kobiet i mezczyzn dzialaja w ten sam
              > sposob, ale sam test jest wystarczajaco obszerny, zeby objac wszystkie sposoby
              > myslenia. Co kobieta straci na punktacji na mysleniu liniowym, to nadrobi
              > punkty na mysleniu strukturalistycznym. I odwrotnie. Czyli sily sa absolutnie
              > wyrownane i nie widze zadnego powodu do jakiejkolwiek preferencji.

No dobra. Ale jeśli się weźmie pod uwagę, że siły sa wyrównane, a w mensei
              prawie sami faceci, to chyba coś tu nie gra. Bo raczej nie tego pragną jej
              członkowie. Wszak wiadomo - z kobietami zawsze przyjemniej niż bez. smile
              A skoro zależy im na równości, to może obniżając próg ryzyka straty kasy na
              niezdany test, w ten sposób zachęcą wiecej kobiet do spróbowania swoich sił?
              Może tak naprawdę problem nie polega na tym, że kobiety są dyskryminowane, lecz
              na tym, że same się dyskryminują? Może po prostu obniżanie im opłaty jest
              naprawianiem krzywdy, jaką kobiety same sobie zadają, nie wierząc w swoje siły?

W zasadzie to nie wiem jak to jest. Może kobiety faktycznie powinny mieć mniej
              liniowe testy, ale za to taką samą opłatę. smile

Mimo wszystko dzięki za wyjaśnienie kobiecego punktu wiedzenia. Tzn. jednego z
              kobiecych, niewątpliwie.

• _helga Re: Mnie dręczy inny dylemat, więc może... 04.02.03, 16:36
                bimi napisał:
                >
                > No dobra. Ale jeśli się weźmie pod uwagę, że siły sa wyrównane, a w mensei
                > prawie sami faceci, to chyba coś tu nie gra. Bo raczej nie tego pragną jej
                > członkowie. Wszak wiadomo - z kobietami zawsze przyjemniej niż bez. smile

A niby dlaczego nie gra? Zdanie testu to zdanie testu, a sama przynaleznosc do
                klubu to co innego. Hihih. Widzisz, tu po prostu wychodzi kolejna roznica
                miedzy mezczyznami i kobietami. Wy jestescie bardziej sklonni do puszenia sie i
                przynaleznosc do takiego klubu to sie wam wydaje ze to jest cos! No moze i
                jest, ale wiesz co ja o tym mysle? Ze ten test bada wrodzone mozliwosci
                czlowieka. A za co byc wlasciwie dumnym. Urodziles sie taki i tyle. Dumnym to
                mozna byc wlasciwie dopiero z tego, co sie samemu zrobi, proporcjonalnie do
                wlasnych mozliwosci. A w tym klubie sie po prostu nic nie dzieje oprocz
                puszenia sie i rozdawania znaczkow ktorymi mozna sobie dumnie ozdobic garsonke.
                Jajo, hihih. Dlatego tam nie ma kobiet.

> A skoro zależy im na równości, to może obniżając próg ryzyka straty kasy na
                > niezdany test, w ten sposób zachęcą wiecej kobiet do spróbowania swoich sił?

A moze lepiej ozywic zycie klubowe i zaproponowac cokolwiek oprocz znaczkow w
                klape?
                smile

> Może tak naprawdę problem nie polega na tym, że kobiety są dyskryminowane,
                lecz
                >
                > na tym, że same się dyskryminują? Może po prostu obniżanie im opłaty jest
                > naprawianiem krzywdy, jaką kobiety same sobie zadają, nie wierząc w swoje
                siły?

Jw.

> W zasadzie to nie wiem jak to jest. Może kobiety faktycznie powinny mieć
                mniej
                > liniowe testy, ale za to taką samą opłatę. smile

Niepotrzebne sa testy liniowe. Wy tracicie sporo punktow na strukturalnym, wiec
                jesli chodzi o ogolna sume, to sie wyrownuje.

>
                > Mimo wszystko dzięki za wyjaśnienie kobiecego punktu wiedzenia. Tzn. jednego
                z
                > kobiecych, niewątpliwie.
                >

Alez do uslugsmile
                • bimi Re: Mnie dręczy inny dylemat, więc może... 04.02.03, 16:49
                  _helga napisała:

> A niby dlaczego nie gra? Zdanie testu to zdanie testu,a sama przynaleznosc do
                  > klubu to co innego. Hihih. Widzisz, tu po prostu wychodzi kolejna roznica
                  > miedzy mezczyznami i kobietami. Wy jestescie bardziej sklonni do puszenia sie
                  > i przynaleznosc do takiego klubu to sie wam wydaje ze to jest cos! No moze i
                  > jest, ale wiesz co ja o tym mysle? Ze ten test bada wrodzone mozliwosci
                  > czlowieka. A za co byc wlasciwie dumnym. Urodziles sie taki i tyle. Dumnym to
                  > mozna byc wlasciwie dopiero z tego, co sie samemu zrobi, proporcjonalnie do
                  > wlasnych mozliwosci. A w tym klubie sie po prostu nic nie dzieje oprocz
                  > puszenia sie i rozdawania znaczkow ktorymi mozna sobie dumnie ozdobic
                  > garsonke.
                  > Jajo, hihih. Dlatego tam nie ma kobiet.

Ponieważ myślę, o tym klubie mniej więcej to samo, to ciężko mi zaprzeczyć. smile
                  Trzeba by jednak przyznać, że w takim przypadku zniżka dla kobiet nie była by
                  żadną dyskryminacją. Jedynie wyrażeniem potrzeb klubu, jeśli chodzi o
                  rekrutacje reprezentantów poszczególnych płci.
                  • _helga Re: Mnie dręczy inny dylemat, więc może... 04.02.03, 17:06
                    bimi napisał:

> _helga napisała:
                    >
                    > > A niby dlaczego nie gra? Zdanie testu to zdanie testu,a sama przynaleznosc
                    > do
                    > > klubu to co innego. Hihih. Widzisz, tu po prostu wychodzi kolejna roznica
                    > > miedzy mezczyznami i kobietami. Wy jestescie bardziej sklonni do puszenia
                    > sie
                    > > i przynaleznosc do takiego klubu to sie wam wydaje ze to jest cos! No moze
                    > i
                    > > jest, ale wiesz co ja o tym mysle? Ze ten test bada wrodzone mozliwosci
                    > > czlowieka. A za co byc wlasciwie dumnym. Urodziles sie taki i tyle. Dumnym
                    > to
                    > > mozna byc wlasciwie dopiero z tego, co sie samemu zrobi, proporcjonalnie d
                    > o
                    > > wlasnych mozliwosci. A w tym klubie sie po prostu nic nie dzieje oprocz
                    > > puszenia sie i rozdawania znaczkow ktorymi mozna sobie dumnie ozdobic
                    > > garsonke.
                    > > Jajo, hihih. Dlatego tam nie ma kobiet.
                    >
                    > Ponieważ myślę, o tym klubie mniej więcej to samo, to ciężko mi zaprzeczyć. smile
                    > Trzeba by jednak przyznać, że w takim przypadku zniżka dla kobiet nie była by
                    > żadną dyskryminacją. Jedynie wyrażeniem potrzeb klubu, jeśli chodzi o
                    > rekrutacje reprezentantów poszczególnych płci.

Potrzeby rozumiem, ale ci organizatorzy klubowi sa do niczego, mimo znakomitych
                    wynikow jesli chodzi o ich IQ. Bo na przyklad osoby ze znacznie nizszym IQ
                    potrafia same z siebie wpasc na to, ze raz na jakis czas warto zorganizowac
                    jakas ciekawa impreze. I to jest dowod rzeczowy na to, ze nie wystarczy sie
                    urodzic ze znakomitym mozgiem. Trzeba go jeszcze uzywac!

hihih. ok. dajmy im spokoj bo pewnie im teraz policzki plona przez to
                    obgadywaniesmile
                    • bimi Re: Mnie dręczy inny dylemat, więc może... 04.02.03, 17:11
                      > Potrzeby rozumiem, ale ci organizatorzy klubowi sa do niczego,mimo znakomitych
                      > wynikow jesli chodzi o ich IQ. Bo na przyklad osoby ze znacznie nizszym IQ
                      > potrafia same z siebie wpasc na to, ze raz na jakis czas warto zorganizowac
                      > jakas ciekawa impreze. I to jest dowod rzeczowy na to, ze nie wystarczy sie
                      > urodzic ze znakomitym mozgiem. Trzeba go jeszcze uzywac!

Nie wiem jakie tam mają imprezy. Podobno im bardziej inteligentny człowiek, tym
                      mniej się upija, więc faktycznie może być drętwo.
                      Tak czy owak, wygląda na to, że są wystarczająco rozrywkowi, aby zatrosczyć się
                      o panienki... smile
                      • _helga Re: Mnie dręczy inny dylemat, więc może... 04.02.03, 17:59
                        bimi napisał:

> > Potrzeby rozumiem, ale ci organizatorzy klubowi sa do niczego,mimo znakomi
                        > tych
                        > > wynikow jesli chodzi o ich IQ. Bo na przyklad osoby ze znacznie nizszym IQ
                        >
                        > > potrafia same z siebie wpasc na to, ze raz na jakis czas warto zorganizowa
                        > c
                        > > jakas ciekawa impreze. I to jest dowod rzeczowy na to, ze nie wystarczy si
                        > e
                        > > urodzic ze znakomitym mozgiem. Trzeba go jeszcze uzywac!
                        >
                        > Nie wiem jakie tam mają imprezy. Podobno im bardziej inteligentny człowiek,
                        tym
                        >
                        > mniej się upija, więc faktycznie może być drętwo.
                        > Tak czy owak, wygląda na to, że są wystarczająco rozrywkowi, aby zatrosczyć
                        się
                        >
                        > o panienki... smile

Hihih. A ty co pijasz? Ja piwko, a przez kampanie reklamowa bykka zaczelam
                        zagryzac oscypkami. Miodzio! Szczegolnie te oscypki, w nalog wpadlam.
                        • Gość: Krzys52 Re: Mnie dręczy inny dylemat, więc może... IP: *.proxy.aol.com 04.02.03, 18:03
                          _helga napisała:

>
                          >
                          > Hihih. A ty co pijasz? Ja piwko, a przez kampanie reklamowa bykka zaczelam
                          > zagryzac oscypkami. Miodzio! Szczegolnie te oscypki, w nalog wpadlam.
                          ..
                          ::::
                          A czy Ty Helgus przegryzasz tymi jasniejszymi oscypkami czy tez tymi brazowymi?
                          Bo z tego co wiem sa ich dwa rodzaje...
                          • _helga Re: Mnie dręczy inny dylemat, więc może... 04.02.03, 18:20
                            Gość portalu: Krzys52 napisał(a):

> _helga napisała:
                            >
                            >
                            > >
                            > >
                            > > Hihih. A ty co pijasz? Ja piwko, a przez kampanie reklamowa bykka zaczelam
                            >
                            > > zagryzac oscypkami. Miodzio! Szczegolnie te oscypki, w nalog wpadlam.
                            > ..
                            > ::::
                            > A czy Ty Helgus przegryzasz tymi jasniejszymi oscypkami czy tez tymi
                            brazowymi?
                            > Bo z tego co wiem sa ich dwa rodzaje...

ooo? Tego nie wiedzialam. Wszystkie jakie do tej pory jadlam maja jasna skorke.
                            To sa jakies ciemne?
                            • Gość: Krzys52 Re: Mnie dręczy inny dylemat, więc może... IP: *.proxy.aol.com 04.02.03, 18:27
                              _helga napisała:

> Gość portalu: Krzys52 napisał(a):
                              >
                              > > _helga napisała:
                              > >
                              > >
                              > > >
                              > > >
                              > > > Hihih. A ty co pijasz? Ja piwko, a przez kampanie reklamowa bykka zac
                              > zelam
                              > >
                              > > > zagryzac oscypkami. Miodzio! Szczegolnie te oscypki, w nalog wpadlam.
                              > > ..
                              > > ::::
                              > > A czy Ty Helgus przegryzasz tymi jasniejszymi oscypkami czy tez tymi
                              > brazowymi?
                              > > Bo z tego co wiem sa ich dwa rodzaje...
                              >
                              >
                              > ooo? Tego nie wiedzialam. Wszystkie jakie do tej pory jadlam maja jasna
                              skorke.
                              >
                              > To sa jakies ciemne?
                              ..
                              Tak. Widzialem wielokrotnie w Krakowie jak baby sprzedawaly zarowno jasne jak i
                              ciemne oscypki. To samo w Zakopanem, Rabce, Nowym Targu... i wielu innych
                              miejscowosciach.
                              Jesli chodzi o mnie to, jak Ty, preferuje te jasne oscypki, bo mowia, ze te sa
                              w bacowej koszuli wykrecane. Natomiast do tych drugich, to, co tu duzo mowic,
                              podchodze bardzo ostroznie.
                              Czego i Tobie serdecznie zycze.
                              ..
                              K.P.
                              • _helga Re: Mnie dręczy inny dylemat, więc może... 05.02.03, 09:20
                                Gość portalu: Krzys52 napisał(a):

> _helga napisała:
                                >
                                > > Gość portalu: Krzys52 napisał(a):
                                > >
                                > > > _helga napisała:
                                > > >
                                > > >
                                > > > >
                                > > > >
                                > > > > Hihih. A ty co pijasz? Ja piwko, a przez kampanie reklamowa bykk
                                > a zac
                                > > zelam
                                > > >
                                > > > > zagryzac oscypkami. Miodzio! Szczegolnie te oscypki, w nalog wpa
                                > dlam.
                                > > > ..
                                > > > ::::
                                > > > A czy Ty Helgus przegryzasz tymi jasniejszymi oscypkami czy tez tymi
                                > > brazowymi?
                                > > > Bo z tego co wiem sa ich dwa rodzaje...
                                > >
                                > >
                                > > ooo? Tego nie wiedzialam. Wszystkie jakie do tej pory jadlam maja jasna
                                > skorke.
                                > >
                                > > To sa jakies ciemne?
                                > ..
                                > ::::
                                > Tak. Widzialem wielokrotnie w Krakowie jak baby sprzedawaly zarowno jasne jak
                                i
                                >
                                > ciemne oscypki. To samo w Zakopanem, Rabce, Nowym Targu... i wielu innych
                                > miejscowosciach.
                                > Jesli chodzi o mnie to, jak Ty, preferuje te jasne oscypki, bo mowia, ze te
                                sa
                                > w bacowej koszuli wykrecane. Natomiast do tych drugich, to, co tu duzo mowic,
                                > podchodze bardzo ostroznie.
                                > Czego i Tobie serdecznie zycze.
                                > ..
                                > K.P.

Bede uwazac, dziekuje za przestroge. Ostatnio sie rano spieszylam i mialam
                                nieprzyjemnosc w takiego oscypka lezacego na chodniku wdepnac. Ale to nie byl
                                owczy oscypek tylko psi.
                                • d_nutka Re: Mnie dręczy inny dylemat, więc może... 05.02.03, 10:25
                                  _helga napisała:

> Bede uwazac, dziekuje za przestroge. Ostatnio sie rano spieszylam i mialam
                                  > nieprzyjemnosc w takiego oscypka lezacego na chodniku wdepnac. Ale to nie byl
                                  > owczy oscypek tylko psi.

Helgo
                                  wymieniłam twój nick z * w jednym z moich postów
                                  dziwnie piszesz
                                  nie ja jedna mam wątpliwości
                                  pewne jest dla mnie jednak jedno
                                  zawsze pojawiasz się tam i wtedy by "skręcić" wątki na manowce

PO CO TAK ROBISZ?

płacą ci za to?
                                  • _helga Re: Mnie dręczy inny dylemat, więc może... 05.02.03, 11:32
                                    d_nutka napisała:

> _helga napisała:
                                    >
                                    > > Bede uwazac, dziekuje za przestroge. Ostatnio sie rano spieszylam i mialam
                                    >
                                    > > nieprzyjemnosc w takiego oscypka lezacego na chodniku wdepnac. Ale to nie
                                    > byl
                                    > > owczy oscypek tylko psi.
                                    >
                                    > Helgo
                                    > wymieniłam twój nick z * w jednym z moich postów
                                    > dziwnie piszesz
                                    > nie ja jedna mam wątpliwości
                                    > pewne jest dla mnie jednak jedno
                                    > zawsze pojawiasz się tam i wtedy by "skręcić" wątki na manowce
                                    >
                                    > PO CO TAK ROBISZ?
                                    >
                                    > płacą ci za to?

Oczywiscie, Danutko. Otrzymuje wynagrodzenie wyzsze niz Prezydent RP. A za
                                    kazdym razem jak ci namieszam w glowie mam premie. Poniewaz nie zapytalas kto
                                    mi placi i konkretnie ile, to nie powiem. Pytania dodatkowe sie nie licza.
                                    Mialas swoja szanse.
                                    • _helga Danutko. 05.02.03, 11:48
                                      PO namysle jednak odwaze sie zadac ci to pytanie. Otoz uwazam ze piszesz
                                      znacznie dziwniej niz ja. Kiedys robilas to rzadziej, a teraz i kilka razy w
                                      tygodniu potrafisz puscic post zawierajacy slowo OSKARZAM! Koniecznie z
                                      wykrzyknikiem i koniecznie duzymi literami, czestokroc powtarzasz ten wyraz
                                      kilkakrotnie w jednym poscie. A pozostala tresc to albo obwieszczenie ze komus
                                      na forum sie nalezy egzekucja, albo odezwa nawolujaca do linczu. Za kazdym
                                      razem oswiadczasz ze z wielkim bolem piszesz o tej bolesnej ale koniecznej
                                      egzekucji tudziez linczu. Oraz zapowiadasz ozdrowienie atmosfery po fakcie.

Czy ktos ci za to placi? Czy tez utrzymujesz sie z tego, co zawieraja kieszenie
                                      ofiar?
                                      • d_nutka Re: Danutko. 05.02.03, 11:57
                                        _helga napisała:

> PO namysle jednak odwaze sie zadac ci to pytanie. Otoz uwazam ze piszesz
                                        > znacznie dziwniej niz ja. Kiedys robilas to rzadziej, a teraz i kilka razy w
                                        > tygodniu potrafisz puscic post zawierajacy slowo OSKARZAM! Koniecznie z
                                        > wykrzyknikiem i koniecznie duzymi literami, czestokroc powtarzasz ten wyraz
                                        > kilkakrotnie w jednym poscie. A pozostala tresc to albo obwieszczenie ze
                                        komus
                                        > na forum sie nalezy egzekucja, albo odezwa nawolujaca do linczu. Za kazdym
                                        > razem oswiadczasz ze z wielkim bolem piszesz o tej bolesnej ale koniecznej
                                        > egzekucji tudziez linczu. Oraz zapowiadasz ozdrowienie atmosfery po fakcie.
                                        >
                                        > Czy ktos ci za to placi? Czy tez utrzymujesz sie z tego, co zawieraja
                                        kieszenie
                                        >
                                        > ofiar?

helgutek
                                        nie zapytałam kto ci płaci bo i tak byś skłamała albo napluła na mnie jak teraz
                                        • d_nutka Re: Helgutek 05.02.03, 12:06
                                          ty się helgutek niebezpiecznie zabawiasz
                                          moje zabawy są o niebo bezpieczniejsze
                                          • _karp d_nutka 05.02.03, 16:11
                                            d_nutka napisała:

> ty się helgutek niebezpiecznie zabawiasz
                                            > moje zabawy są o niebo bezpieczniejsze

Kiedyś dość często widywałem na/przy sopockim molo grających szachistów. Czy
                                            też tam grywałaś?
                                            pzdr/K
                                • Gość: Krzys52 Re: Mnie dręczy inny dylemat, więc może... IP: *.proxy.aol.com 05.02.03, 18:40
                                  Nie, Helgo. Tu chodzi o to, ze czasem baca wyciska te oscypki w koszuli a
                                  czasem uzywa do tego gacie. surprised)
                                  ..
                                  K.P.
    • Gość: Krzys52 Re: WYZWANIE DLA FEMINISTEK IP: *.proxy.aol.com 04.02.03, 17:13
      _karp napisał:

> miejsce w zawodach organizatorzy przewidują nagrodę pieniężną 6000zł, drugie -
      > Karp
      ..
      Karpi,
      a nie lepiej powiedziec otwarcie, ze jestes feministka, i dlatego o tym
      gardlujesz. Gdybys nie byl to wiedzialbys, ze mistrzostwa (rozgrywki) mezczyzn
      sa towarem wyzej cenionym na rynku i dlatego gratyfikacje wygladaja tak a nie
      inaczej.
      ..
      Jak na feministke to jednak musisz byc urocza blondynka bo inna nie wylazlaby z
      pretensjami akurat o to, jako, ze zdawalaby sobie sprawe z niedorzecznosci
      podobnych pretensji. Rownie dobrze moglaby miec za zle, ze mezczyzni szybciej
      biegaja a powinno byc sprawiedliwie.
      Podsumowujac, niewatpliwie kobiety sa gorsze w szachy. Niemniej nie sa na tyle
      glupie (z wyjatkiem pewnej uroczej blondynki) by, doskonale zdajac sobie sprawe
      z powyzszego, domagac sie rownego finansowego traktowania.
      ..
      K.P.
    • pulbek He he, identyfikujemy Karpia? 05.02.03, 10:23
      Czy przypadkiem nie podales zbyt wiele informacji o
      sobie?

Zdaje sie ze w Polsce sa tylko trzy arcymistrzynie, a
      Agnieszka Brustman i Monika Bobrowska sa o ile wiem
      zonate, wiec pozostaje sprawdzic kto jest najblizszym
      przyjacielem Iwety Radziewicz smile

Pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia Twojej
      przyjaciolce,

Pulbek.
      • _karp Re: He he, identyfikujemy Karpia? 05.02.03, 11:54
        pulbek napisał:

> Czy przypadkiem nie podales zbyt wiele informacji o
        > sobie?
        >
        > Zdaje sie ze w Polsce sa tylko trzy arcymistrzynie, a
        > Agnieszka Brustman i Monika Bobrowska sa o ile wiem
        > zonate, wiec pozostaje sprawdzic kto jest najblizszym
        > przyjacielem Iwety Radziewicz smile
        >
        > Pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia Twojej
        > przyjaciolce,
        >
        > Pulbek.

Moja przyjaciółka ma na imię Marta. Na przełomie lutego i marca odbędą się
        Mistrzostwa Polski. Mam nadzieję, że Marta jednak wystartuje i pokaże swoją
        mistrzowską klasę.
        • pulbek Re: He he, identyfikujemy Karpia? 05.02.03, 12:30
          _karp napisał:

> Moja przyjaciółka ma na imię Marta. Na przełomie lutego
          > i marca odbędą się Mistrzostwa Polski. Mam nadzieję, że
          > Marta jednak wystartuje i pokaże swoją mistrzowską
          > klasę.

Marta Zielinska? O, nie wiedzialem ze ona tez jest
          arcymistrzynia. To bardzo fajnie! Mam nadzieje ze nie
          bedzie musiala doplacac do imprezy smile

Pulbek.
          • _karp Reality show 05.02.03, 12:52
            pulbek napisał:

> _karp napisał:
            >
            > > Moja przyjaciółka ma na imię Marta. Na przełomie lutego
            > > i marca odbędą się Mistrzostwa Polski. Mam nadzieję, że
            > > Marta jednak wystartuje i pokaże swoją mistrzowską
            > > klasę.
            >
            > Marta Zielinska? O, nie wiedzialem ze ona tez jest
            > arcymistrzynia. To bardzo fajnie! Mam nadzieje ze nie
            > bedzie musiala doplacac do imprezy smile
            >
            > Pulbek.

Widzę, że nieźle znasz środowisko polskich szachistek. Ja raczej nie - miesiąc
            znajomości z Martą to chyba jednak niewiele. Marta ma spory potencjał i potrafi
            walczyć. Nie wiem czy znajdzie ona dość czasu na przygotowania do imprezy jako,
            że to wprawdzie bardzo urocza ale też i strasznie zakręcona dziewczyna.
            Rozumiem, że będziesz jej kibicował?
            pzdr/K
            • _helga Re: Reality show 05.02.03, 18:27
              _karp napisał:

> pulbek napisał:
              >
              > > _karp napisał:
              > >
              > > > Moja przyjaciółka ma na imię Marta. Na przełomie lutego
              > > > i marca odbędą się Mistrzostwa Polski. Mam nadzieję, że
              > > > Marta jednak wystartuje i pokaże swoją mistrzowską
              > > > klasę.
              > >
              > > Marta Zielinska? O, nie wiedzialem ze ona tez jest
              > > arcymistrzynia. To bardzo fajnie! Mam nadzieje ze nie
              > > bedzie musiala doplacac do imprezy smile
              > >
              > > Pulbek.
              >
              > Widzę, że nieźle znasz środowisko polskich szachistek. Ja raczej nie -
              miesiąc
              > znajomości z Martą to chyba jednak niewiele. Marta ma spory potencjał i
              potrafi
              >
              > walczyć. Nie wiem czy znajdzie ona dość czasu na przygotowania do imprezy
              jako,
              >
              > że to wprawdzie bardzo urocza ale też i strasznie zakręcona dziewczyna.
              > Rozumiem, że będziesz jej kibicował?
              > pzdr/K

W tej sytuacji to chyba wszyscy bedziemy kibicowac! Liczymy ze bedziesz donosil
              meldunki z szachowego pola bitwysmile
              • _karp Re: Reality show 05.02.03, 21:48
                _helga napisała:

> _karp napisał:
                >
                > > pulbek napisał:
                > >
                > > > _karp napisał:
                > > >
                > > > > Moja przyjaciółka ma na imię Marta. Na przełomie lutego
                > > > > i marca odbędą się Mistrzostwa Polski. Mam nadzieję, że
                > > > > Marta jednak wystartuje i pokaże swoją mistrzowską
                > > > > klasę.
                > > >
                > > > Marta Zielinska? O, nie wiedzialem ze ona tez jest
                > > > arcymistrzynia. To bardzo fajnie! Mam nadzieje ze nie
                > > > bedzie musiala doplacac do imprezy smile
                > > >
                > > > Pulbek.
                > >
                > > Widzę, że nieźle znasz środowisko polskich szachistek. Ja raczej nie -
                > miesiąc
                > > znajomości z Martą to chyba jednak niewiele. Marta ma spory potencjał i
                > potrafi
                > >
                > > walczyć. Nie wiem czy znajdzie ona dość czasu na przygotowania do imprezy
                > jako,
                > >
                > > że to wprawdzie bardzo urocza ale też i strasznie zakręcona dziewczyna.
                > > Rozumiem, że będziesz jej kibicował?
                > > pzdr/K
                >
                >
                > W tej sytuacji to chyba wszyscy bedziemy kibicowac! Liczymy ze bedziesz
                donosil
                >
                > meldunki z szachowego pola bitwysmile

Podrzucę jakiegoś linka, na którym będą podawane aktualne wyniki. Spokojnie -
                do zawodów pozostały jeszcze ze dwa tygodnie.
                Na razie kibicujmy Małyszowi.
                pzdr/K
                • janusz2_ Re: Reality show 06.02.03, 11:06
                  _karp napisał:

> Podrzucę jakiegoś linka, na którym będą podawane aktualne wyniki. Spokojnie -

> do zawodów pozostały jeszcze ze dwa tygodnie.
                  > Na razie kibicujmy Małyszowi.
                  > pzdr/K

Przekaż swojej szachstce, że ma grono forumowych kibiców.
                  Pozdrawiam
                  Janusz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka