pozarski Re: Bandycki Izrael podpala świat. Ludzkość pozwa 31.07.06, 19:43 No, przyznaj, ze spamujesz. Zaczynasz byc nudny. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierz30 Re: Bandycki Izrael podpala świat. Ludzkość pozwa 31.07.06, 19:54 Duze slowa i duzo emocji. Ale nie rozumiesz, lub nie chcesz zrozumiec, o co chodzi.Przykro Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Bandycki Izrael podpala świat. Ludzkość pozwa 01.08.06, 10:11 Israel robi swoje,jest niezależnym państwem. Odpowiedz Link Zgłoś
zaisza Re: Bandycki Izrael podpala świat. Ludzkość pozwa 01.08.06, 10:16 maureen2 napisała: > Israel robi swoje,jest niezależnym państwem. /////// III Rzesza robiła swoje, była niezależnym państwem Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Bandycki Izrael podpala świat. Ludzkość pozwa 01.08.06, 12:02 może czas wyjśc z okopów historii i rozejrzeć się dookoła. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierz30 Re: Bandycki Izrael podpala świat. Ludzkość pozwa 01.08.06, 12:08 >maureen2 napisała: >III Rzesza robiła swoje, była niezależnym państwem Starozytny Rzym robil swoje, byl niezaleznym panstwem. Krzyzowcy robili swoje, choc nie byli panstwem. Mozesz sobie dodac reszte - tej reszty jest strasznie duzo. Kazdy robi swoje. Straszne jest, kiedy gina dzieci. Ale czy ktos o zdrowych zmyslach moze powiedziec, ze Izrael z premedytacja zabija dzieci? Izraelczycy wiedza, ze po zabiciu dzieci swiat obroci sie przeciwko nim. Ale z informacji, ktore zamieszczaja gazety wynika, ze w domach, gdzie znajduja sie dzieci sa rowniez rakiety i inna bron. Co wtedy zrobic? Jak walczyc? Ulotki w jezyku arabskim, rozrzucane po calym terytorium nie pomagaja. Dlaczego, mozna tylko sie domyslac. Ogladajac zdjecia zabitych dzieci mialem lzy w oczach. Mialem je rowniez wtedy, kiedy pokazywano zabite izraelskie dzieci. Wojna jest okrutna, ale jesli chcemy byc bezstronnymi, to musimy nimi byc do konca. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Bandycki Izrael podpala świat. Ludzkość pozwa 01.08.06, 12:51 To napisala zaisza, ne maureen2. Czytasz nieuwaznie i lubisz moralizowac. Ale ja to juz wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierz30 Re: Bandycki Izrael podpala świat. Ludzkość pozwa 01.08.06, 15:42 pozarski napisał: > To napisala zaisza, ne maureen2. Czytasz nieuwaznie i lubisz moralizowac. Ale ja to juz wiem. Przeciez napisalem o tym przed toba, wiec mail twoj nie na miejscu. Ucieszylo cie to moje przeoczenie, bo miales mozliwosc zwrocic mi uwage i odegrac sie za moja krytyke. Nastroj sie poprawil? To dobrze. Ale sukcesy musisz zdobywac sam. Bo to powyzsze - to sukces watpliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Bandycki Izrael podpala świat. Ludzkość pozwa 01.08.06, 20:48 Wolne zarty. Sukces na aqua? Ty myslisz, ze to jakas olimpiada? Kazdy tu mowi, co chce. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Bandycki Izrael podpala świat. Ludzkość pozwa 01.08.06, 21:44 pozarski napisał: > Kazdy tu mowi, co chce. Istotnie. Ponadto Konwencje Genewskie tu nie obowiązują i jeńców się nie bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Bandycki Izrael podpala świat. Ludzkość pozwa 01.08.06, 22:14 Dokladnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Bandycki Izrael podpala świat. Ludzkość pozwa 01.08.06, 13:07 Krzyzowcy robili swoje i przez jakis czas byli, no, moze nie panstwem, ale panstewkiem.W Jerozolimie i okolicach. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierz30 Re: Bandycki Izrael podpala świat. Ludzkość pozwa 01.08.06, 15:44 pozarski napisał: > Krzyzowcy robili swoje i przez jakis czas byli, no, moze nie panstwem, ale > panstewkiem.W Jerozolimie i okolicach. Przyjalem do wiadomosci. Bardzo ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierz30 Re: Bandycki Izrael podpala świat. Ludzkość pozwa 01.08.06, 12:11 To nie Maureen2 napisala o trzeciej rzeszy. Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Panie Filkenkraut, Liban, Palesestyna to też nie- 01.08.06, 16:58 zależne państwa. Bandycki, hitlerowski Izrael musi zaczać się z tym liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Panie Filkenkraut, Liban, Palesestyna to też 01.08.06, 19:32 precz_z_gw napisał: > zależne państwa. Bandycki, hitlerowski Izrael musi zaczać się z tym liczyć. Interesująca optyka. Państwo "X" zostaje po bandycku napadnięte przez "niezależne" państwo "Y". Pierwsze, co powinno zrobić państwo "X", zamiast bronić się przed agresją, to się "liczyć" z "niezależnością" agresora. Oj, wy lewusy posługujecie się zaiste 'nieeuklidesową' logiką. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Chwała niezwyciężonej armii Izraela! 01.08.06, 10:15 www.youtube.com/watch?v=8jIPuqi1GGI&search=IDF Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Demilitaryzacja hitlerowskiego Izraela warunkiem 01.08.06, 17:01 pokoju na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
zaisza Re: Demilitaryzacja hitlerowskiego Izraela warunk 01.08.06, 17:07 Dopowiem: ...będzie zaczątkiem pokoju na świecie. Palestyńczycy czegoś oczekują przecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierz30 Re: Demilitaryzacja hitlerowskiego Izraela warunk 01.08.06, 17:45 zaisza napisała: > Dopowiem: > ...będzie zaczątkiem pokoju na świecie. > Palestyńczycy czegoś oczekują przecie. Dopowiem wiecej: Bo jeden plecie i drugi plecie... Odpowiedz Link Zgłoś
zaisza Re: Demilitaryzacja hitlerowskiego Izraela warunk 01.08.06, 18:04 kosze z wikliny na Kazimierza imieniny Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierz30 Re: Demilitaryzacja hitlerowskiego Izraela warunk 01.08.06, 18:06 zaisza napisała: > kosze z wikliny na Kazimierza imieniny Przyjmuje z podziekowaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierz30 Re: Demilitaryzacja hitlerowskiego Izraela warunk 01.08.06, 18:05 Dla poniektorych tragedia na Bliskim Wschodzie to znakomita okazja dla wyrazenia swoich antysemickich uczuc. Zwroccie uwage na dobor slow, na patos, na egzaltacje. Guzik ich wszystko obchodzi - najwazniejsze, ze mozna przyladowac Zydom (Zydom, nie Izraelczykom). Ale sytuacja na Bliskim Wschodzie zmieni sie, a oni zostana ze swoimi smiesznymi pogladami. Bo kiedys nastapi pokoj i kazdy normalnie myslacy czlowiek wie, ze narodowi palestynskiemu bardziej bedzie potrzebny taki partner, jak Izrael. Silny, bogaty, wyksztalcony i demokratyczny. Razem beda zyc w pokoju i dostatku - gleboko wierze w to. Sa tego przyklady historyczne: Dania i Szwecja kochaja sie jak bracia. A przeciez walczyli ze soba zajadle i wyrzynali sie latami. Szwedzi zabrali Dunczykom Skonie (Malmoe, Lund), ale malo to kogo dzis obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zaisza Na poważnie 01.08.06, 18:23 Pięknie mi Pan podziękował, to i ja poważnie Panu odpowiem. Do niedawnych dni termin antysemita był mi terminem staroświeckim, przedwojennym. Skoro istniało nazwanie, to i zjawisko musiało mieć miejsce od historii abstrahując. Ale nad tym nigdy się nie zatrzymywałam. Ba, może Pan nie wie, ale na uczelni dużo moich kolegów, koleżanek na Żydów się snobowało. To było w modzie. Jeden nawet, nie wiem jakim cudem, ale stał się nawet Żydem. A dla mni to było - no i co z tego?. Ale to co się teraz dzieje, to przecież odżegnywanie się od poczynań Izraela nie można nazwać antysemityzmem. Może Pan mi podpowie jak? Ale czuję, że biernym być nie można. Że trzeba się opowiedzieć po czyjejś stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierz30 Re: Na poważnie 01.08.06, 18:53 Podoba mi sie styl i klimat Pani maila. Wiec z radoscia odpowiadam. Nie u wszystkich, rzecz jasna, antyizraelizm oznacza antysemityzm. Ale u wielu. Moze Pani przesledzic ich maile i zobaczy przesade w dobieraniu slow i stylu. Po czyjej stronie sie opowiedziec, pyta Pani. Dla mnie porzadny czlowiek powinien potepiac kazde zlo, wyrzadzone zarowno przez izraelczykow, jak i Arabow. Ale jesli potepia sie zabojstwo jednych dzieci, a nie wspomina sie o takiej samej krzywdzie, wyrzadzonej przez druga strone, to jest to niesprawiedliwe. Konflikt na Bliskim Wschodzie jest dla nas trudny do zrozumienia. Ale czyz latwy byl do zrozumienia dla obcych nasz konflikt z Ukraincami, trwajacy przez wieki? I gdzie do dzisiejszego dnia nie mozemy pozalatwiac wiele spraw, bo budza emocje? To wszystko jest bardzo skomplikowane, ale trzeba wierzyc, ze czas to zalatwi. zaisza napisała: > Pięknie mi Pan podziękował, to i ja poważnie Panu odpowiem. > Do niedawnych dni termin antysemita był mi terminem staroświeckim, > przedwojennym. > Skoro istniało nazwanie, to i zjawisko musiało mieć miejsce od historii > abstrahując. Ale nad tym nigdy się nie zatrzymywałam. Ba, może Pan nie wie, ale > > na uczelni dużo moich kolegów, koleżanek na Żydów się snobowało. To było w > modzie. Jeden nawet, nie wiem jakim cudem, ale stał się nawet Żydem. > A dla mni to było - no i co z tego?. > Ale to co się teraz dzieje, to przecież odżegnywanie się od poczynań Izraela > nie można nazwać antysemityzmem. Może Pan mi podpowie jak? > Ale czuję, że biernym być nie można. Że trzeba się opowiedzieć po czyjejś > stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
zaisza Re: Na poważnie 01.08.06, 19:25 Dziękuję Panie Kazimierzu za odpowiedź. Ten temat, szczególnie gdy chodzi o nasze rany można by wtopić w "nocne Polaków rozmowy", nie zamęczając jednak, szczególnie w rocznicę, gdyśmy też zadali nie do końca jednak bobu, pozdrawiam Zaisza Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Demilitaryzacja hitlerowskiego Izraela warunk 01.08.06, 20:51 Musze to pokazac moim znajomym Dunczykom. Na pewno uznaja cie za, hm, jakby tu, zeby cie nie urazic? Akurat Dunczycy nie znosza Szwedow! Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierz30 Re: Demilitaryzacja hitlerowskiego Izraela warunk 01.08.06, 21:38 Znajduje sie w tej chwili w moim ulubionym Aalborgu w Danii, gdzie spedzilem ostatnie 28 lat. Tell me something I don't know. I mozesz mnie urazic. pozarski napisał: > Musze to pokazac moim znajomym Dunczykom. Na pewno uznaja cie za, hm, jakby tu, > zeby cie nie urazic? Akurat Dunczycy nie znosza Szwedow! Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Demilitaryzacja hitlerowskiego Izraela warunk 01.08.06, 21:56 Cos podobnego! Mieszkasz w Danii i chcesz mi wmowic, ze Dunczycy lubia Szwedow? Ja mieszkam od 69 roku w Szwecji i jeszcze musze spotkac Dunczyka, ktory mi powie jag tycker om Sverige och svenskarna. Ty jestes pierwszy, ale znow co z ciebie za Dunczyk? Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierz30 Re: Demilitaryzacja hitlerowskiego Izraela warunk 01.08.06, 22:16 Dyskusja jalowa, ktorej nie bedzie konca. Nie wiem, czy Dunczycy lubia Szwedow, ale nigdy bym nie powiedzial, ze nie lubia. Ktos lubi, ktos nie lubi. Ale sa "brøderfolk" (dla niewtajemniczonych: "bratnim narodem"), tak sie wyrazaja w prasie, tak przyjeto jest mowic. I przyznac musisz, ze to "brøderfolk" oznacza wiecej, niz "bracia slowianie" w przypadku Rosjan i Polakow. pozarski napisał: > Cos podobnego! Mieszkasz w Danii i chcesz mi wmowic, ze Dunczycy lubia Szwedow? > Ja mieszkam od 69 roku w Szwecji i jeszcze musze spotkac Dunczyka, ktory mi > powie jag tycker om Sverige och svenskarna. Ty jestes pierwszy, ale znow co z > ciebie za Dunczyk? Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Demilitaryzacja hitlerowskiego Izraela warunk 01.08.06, 22:40 Rzecz nie w tym, co ja przyznaje. Moji znajomi do dzis pamietaja Skane Szwedom, a skanczycy, kiedy moga, wyglaszaja votum separatum centralnej Szwecji. Wszystko to b. skomplikowane, szczegolnie kompleksami mniejszosci nieSzwedow do bylej swietnosci XVII wiecznego mocarstwa. Ale, duzo gadac. Dunczycy mowia o Szwedach dessa trakiga svenskar i na Boga, maja racje! Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierz30 Dunczycy i Szwedzi 01.08.06, 23:00 Relacje miedzy Dunczykami i Szwedami odbywaja sie na zupelnie innej plaszczyznie. Trudno znalezc tak dobre sasiedztwo. I mimo, ze Szwedzi zazdroszcza Dunczykom sposobu bycia, a Dunczycy co weekend musza "znosic" na ulicach podpitych Szwedow (no i Norwegow), mimo zlosliwych dowcipow, ktore oba te narody opowiadaja o sobie - oba te ludy generalnie sie lubia. Ma na to wplyw prosperyty, z ktorej korzystaja tak Dunczycy, jak i Szwedzi. I wierz mi, tylko jakis nawiedzony Dun mysli o powrocie Malmoe do macierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dunczycy i Szwedzi 01.08.06, 23:27 Dun pewnie nie marzy, choc z zadowoleniem woli mieszkac w tanszym Malmo, niz drogiej Kopenhadze. Ale Skanczyk chcialby zyc poza Szwecja. Moze i w Danii. A w ogole przeciez od konca II wojny w Europie Zachodniej wszystkie kraje zyja po dobrosasiedzku, wiec chyba nie ma co wyszczegolniac Danii i Szwecji jako jakis wyjatkowy przypadek. Mnie chodzilo o popularna percepcje Szwecji wsrod Dunczykow i obraz rozbrykanego i schlanego talatajstwa ze Szwecji w Danii jeno potwierdza moje slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierz30 Re: Dunczycy i Szwedzi 02.08.06, 07:07 Gdyby Malmoe bylo dunskie, byloby rowniez drogie. To, ze Skanczyk chcialby zyc poza Szwecja nie ma nic wspolnego z dyskusja, ktora zapoczatkowalem. pozarski napisał: > Dun pewnie nie marzy, choc z zadowoleniem woli mieszkac w tanszym Malmo, niz > drogiej Kopenhadze. Ale Skanczyk chcialby zyc poza Szwecja. Moze i w Danii. A w > ogole przeciez od konca II wojny w Europie Zachodniej wszystkie kraje zyja po > dobrosasiedzku, wiec chyba nie ma co wyszczegolniac Danii i Szwecji jako jakis > wyjatkowy przypadek. Mnie chodzilo o popularna percepcje Szwecji wsrod Dunczyko > w > i obraz rozbrykanego i schlanego talatajstwa ze Szwecji w Danii jeno potwierdza > moje slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dunczycy i Szwedzi 02.08.06, 08:21 Czlowieku!Ten najlepszy kraj swiata cie kompletnie zdeprawowal. Pisalem nie o tym ze Skanczyk chce ze Szwecji (w sensie emigracji), ale nie chce w Szwecji, znaczy najchetniej oderwalby Skanie od Szwecji, bo sie Szwedem w ogole nie czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierz30 Re: Dunczycy i Szwedzi 02.08.06, 11:15 "Ale Skanczyk chcialby zyc poza Szwecja. Moze i w Danii." Powyzsze napisales w poprzednim mailu. Czyzbym wyprowadzil nielogiczny wniosek? Cos tu, panie pozarski sie nie zgadza... pozarski napisał: > Czlowieku!Ten najlepszy kraj swiata cie kompletnie zdeprawowal. Pisalem nie o > tym ze Skanczyk chce ze Szwecji (w sensie emigracji), ale nie chce w Szwecji, > znaczy najchetniej oderwalby Skanie od Szwecji, bo sie Szwedem w ogole nie czuj > e. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dunczycy i Szwedzi 02.08.06, 11:35 Zdecydowanie sie mylisz. Myslalem, ze pewne skroty myslowe sa zrozumiale same przez sie, a moj Skanczyk jest metafora Skanii, ktora kiedys dunska, moze i chcialaby nia byc i dzis (gdyby jej Szwecja nie zanektowala). Teraz mam nadzieje wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Piękna wizja Panie Kazimierzu. Jeszcze żeby siepa- 01.08.06, 23:09 cze żydowscy chcieli ją urzeczywistnić. Cła nadzieja w tych Żydach, którzy, tak jak cały świat, potępiają żydowskich ekstremistów, prących do wojny z arabami. Oczywiście rękami USA. W tej chwili właśnie ich zachęcają, pokazując, że agresja na niezależny Liban, to pestka. Tak mordercy zapraszają do agresji na Iran. Bogu dzięki, nie wszyscy Żydzi są tacy, jak mordercza żydowska ekstrema, przecież wiekszość Żydów to normalni ludzie, którzy chcą żyć w pokoju. Że też nie mogą sobie poradzić ze swoimi hitlerowcami? Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierz30 Re: Piękna wizja Panie Kazimierzu. Jeszcze żeby s 01.08.06, 23:25 Ja na Panskim miejscu nie liczylbym na tych Zydow, ktorzy potepiaja "zydowskich ekstremistow". Sa to ludzie nawiedzeni i duzo pozytku z nich nie ma. Ma Pan racje, ze "nie wszyscy Żydzi są tacy, jak mordercza żydowska ekstrema" i cale szczescie, bo zydowskiej ekstremy, jak na lekarstwo. Ma Pan rowniez racje piszac, ze "przecież wiekszość Żydów to normalni ludzie, którzy chcą żyć w pokoju". A poradzic sobie "ze swoimi hitlerowcami" rzeczywiscie nie moga, no bo nie moga ich znalezc. A to z prostej przyczyny. Bo hitlerowcow (jak Pan wie) juz prawie na swiecie nie ma. Zmarlo im sie, zostaly tylko niedobitki. Dziekuje za rozsadnego maila! precz_z_gw napisał: > cze żydowscy chcieli ją urzeczywistnić. Cła nadzieja w tych Żydach, którzy, tak > jak cały świat, potępiają żydowskich ekstremistów, prących do wojny z arabami. > Oczywiście rękami USA. W tej chwili właśnie ich zachęcają, pokazując, że agresj > a > na niezależny Liban, to pestka. Tak mordercy zapraszają do agresji na Iran. > > Bogu dzięki, nie wszyscy Żydzi są tacy, jak mordercza żydowska ekstrema, > przecież wiekszość Żydów to normalni ludzie, którzy chcą żyć w pokoju. Że też > nie mogą sobie poradzić ze swoimi hitlerowcami? Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Mówiąc o żydowskich hitlerowcach, w sposób oczy- 01.08.06, 23:52 wisty mam ich ich mentalność, szanowny Panie Kzizmierzu. I wbrew temu co, nie wiem na jakiej podstawie, Pan sądzi nie ich mało. Gdyby rzeczywiście, co Pan z uporem sugeruje, stanowili oni nieznaczacy margines, lub, wg. Pana w ogóle ic nie było, Palestyna dawno byłaby szanowanym przez Was państwem, zadwolibyście się tym co Wam , głównie Brytyjczycy dali do zasiedlenia, wycofalibyście się z okupowanych teryrtoriów i mogłaby zapanować, rostaczana w Pańskiej porywajacej wizji idylla pokojowego współzycia Żydów i Arabów. Dlaczego tak nie jest? Ba, Panie Kazimierzu, normalni Żydzi są zdominowani przez żydowską, mentalnie hitlerowską ekstremę, która chce podpalić świat. Ale mordercy ci wciąż przeliczają się. Na szczęście w USA już coraz większy wpływ zaczynają mieć siły, które mówią wprost : interesy Izraela, nie są interesami USA. Niech dobry Bóg te siły wzmocni. Wtedy świat poradzi sobie z mentalnie hitlerowską żydowską ekstermą. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierz30 Re: Mówiąc o żydowskich hitlerowcach, w sposób oc 02.08.06, 07:28 Palestyna i Izrael mogliby, jak juz wspominalem, byc dobrymi sasiadami, gdyby nie wielka polityka. Prosze rowniez nie zapominac, ze Izrael - w odroznieniu od innych w tym regionie - jest prawdziwa demokracja i zadna ekstrema nie moze naciskac na caly narod. Rozumiem narod izraelski, choc sam nie jestem Zydem i nie mieszkam w Izraelu. Ten maly skrawek ziemi, ktory Izrael dostal od Brytyjczykow jest oaza dobrobytu, wysokiej technologii i know-how, to wysoce rozwinieta kultura i sztuka. Trzeba daleko jechac, aby znalezc podobny kraj. I Palestyna (mam ogromna nadzieje, ze niedlugo utworzy niepodlegle Panstwo) moze zostac takim krajem, pod warunkiem, ze bedzie z Izraelem wspolpracowac i ze nikt nie bedzie jej w tym przeszkadzal. precz_z_gw napisał: > wisty mam ich ich mentalność, szanowny Panie Kzizmierzu. I wbrew temu co, nie > wiem na jakiej podstawie, Pan sądzi nie ich mało. Gdyby rzeczywiście, co Pan z > uporem sugeruje, stanowili oni nieznaczacy margines, lub, wg. Pana w ogóle ic > nie było, Palestyna dawno byłaby szanowanym przez Was państwem, zadwolibyście > się tym co Wam , głównie Brytyjczycy dali do zasiedlenia, wycofalibyście się > z > okupowanych teryrtoriów i mogłaby zapanować, rostaczana w Pańskiej porywajacej > wizji idylla pokojowego współzycia Żydów i Arabów. > > Dlaczego tak nie jest? Ba, Panie Kazimierzu, normalni Żydzi są zdominowani prze > z > żydowską, mentalnie hitlerowską ekstremę, która chce podpalić świat. Ale > mordercy ci wciąż przeliczają się. > > Na szczęście w USA już coraz większy wpływ zaczynają mieć siły, które mówią > wprost : interesy Izraela, nie są interesami USA. Niech dobry Bóg te siły > wzmocni. Wtedy świat poradzi sobie z mentalnie hitlerowską żydowską ekstermą. Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Panie Kazimierzu, ta :"wielka polityka" to żywdow- 02.08.06, 17:58 ska ekstrema właśnie. To ona nie chce pokojowego współistnienia z niepodleglą Palestyną. Czy Pan udaje, czy Pan na prawdę nie wie, że Izrael jest w tej chwili okupantem Palestyny i agresorem Libanu? Piszę Izrael, ale oczywiście mam na myśli establishment, z którym niekoniecznie zgadzają się normalni, zwykli Żydzi, którzy jak większosć normalnych ludzi chce żyć w spokoju. Współpraca, z kimkolwiek, Panie Kazimierzu nie może być warunkiem suwerenności. Niechże Pan nie narzuca semitom Palestyńczykom, z kim mają współpracować. Kładę akcent na "semitom", bo Arabowie i Żydzi, to jak Pan doskonale wie Semici właśnie. Istota problemu w tym, że hitlerowskie pierwiastki w Izraelu nie chcą, za żadne skarby pokoju. Pokój, to dla nich koniec racji bytu. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierz30 Re: Panie Kazimierzu, ta :"wielka polityka" to ży 02.08.06, 18:30 Nie zna Pan niestety Izraela. Zaloze sie, ze nie wie Pan, iz kilka dni temu tysiace ludzi w Tel Awiwie protestowalo przeciwko wojnie (a wiec przeciwko swojemu rzadowi). Czy widzial Pan podobna demonstracje w Libanie przeciwko panoszeniu sie Hezbollahu w ich kraju? Wojna jest straszna dla Izraelczykow i prosze mi uwierzyc, ze oddaliby wiele dla trwalego pokoju. Wiele, ale nie wszystko, tak jak chce Iran. Oczywiscie Palestynczycy sami sobie wybiora partnerow do wspolpracy w swoim wolnym kraju. Mysle, ze wspolpraca z demokratycznym Izraelem da im najwiecej. precz_z_gw napisał: > ska ekstrema właśnie. To ona nie chce pokojowego współistnienia z niepodleglą > Palestyną. Czy Pan udaje, czy Pan na prawdę nie wie, że Izrael jest w tej chwil > i > okupantem Palestyny i agresorem Libanu? > > Piszę Izrael, ale oczywiście mam na myśli establishment, z którym niekoniecznie > zgadzają się normalni, zwykli Żydzi, którzy jak większosć normalnych ludzi chce > żyć w spokoju. > > Współpraca, z kimkolwiek, Panie Kazimierzu nie może być warunkiem suwerenności. > Niechże Pan nie narzuca semitom Palestyńczykom, z kim mają współpracować. Kładę > akcent na "semitom", bo Arabowie i Żydzi, to jak Pan doskonale wie Semici właśn > ie. > > Istota problemu w tym, że hitlerowskie pierwiastki w Izraelu nie chcą, za żadne > skarby pokoju. Pokój, to dla nich koniec racji bytu. Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Ależ wiem, że tysiace Żydów, miliony nawet są prze 03.08.06, 11:44 ciwne mentalnie hitlerowskiej żydowskiej ekstremie pracej do wojny. Cały czas o tym mówię. Mówi Pan, że wojna jest straszna dla Izraelczyków. Ale , na Boga, czy Pan jest slepy. To rezuim Izraela prze do wojny jako okupant i agresor. Od samego poczatku swego istnienia gwałaci rezolucję ONZ w sprawie Palestyny. Przepraszam bardzo, ale momentami wydaje mi się, że Pan się zgrywa, bo nie chce zakłądac , że jest Pan tak, no powiedzmy mało zorientowany. W Libanie też, łaskawy Panie Hezbollah ma przeciwników, ale ci bojownicy o wolność muszą się gdzieś przecież znaleźć. Niech Izrael wróci do swoich granic, da spokój Gazie i Hezbollah przestanie być groźny. Polecam Panu wypowiedź Andreottiego, który trafnie wyraził sie o źródłach terroryzmu palestyńskiego ; powiedział mniej wiecej tak- trudno nie być terrorystą, gdy urodziło się w obozie koncentracyjnym, nie ma szans na porawę byto swego i swoich dzieci. Sprawa jest oczywista. Izrael z części Palestyny stworzył obóz koncentarcyjny. O czym tu mówimy? O jakim umiłowaniu przez Izrael pokoju. Won do Palsetyńczyków i będzie pokój. To takie trudne do zrozumienia? Dla hitelowskich, żydowskich bandytów widac tak! Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Ależ wiem, że tysiace Żydów, miliony nawet są 03.08.06, 18:54 > W Libanie też, łaskawy Panie Hezbollah ma przeciwników, ale ci bojownicy o > wolność muszą się gdzieś przecież znaleźć. No pewnie! Czyż cmentarz nie jest najodpowiedniejszym miejscem? Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Demilitaryzacja hitlerowskiego Izraela warunk 01.08.06, 19:36 zaisza napisała: > Dopowiem: > Palestyńczycy czegoś oczekują przecie. Jak dotąd mają problem, bo się ich zbyt wielu może nie "doczekać". A taki np. Egipt się "doczekał". Czyż to takie trudne? Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Demilitaryzacja hitlerowskiego Izraela warunk 01.08.06, 17:25 Yhm. Tym bardziej, że Hezbollach, czy jak mu tam, to światowej sławy organizacja pacyfistyczna słynąca ze swoich pokojowych akcji. a. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Demilitaryzacja hitlerowskiego Izraela warunk 01.08.06, 19:39 Tak, taki Grynpiis muzułmaństwa. A ten wredny Busz wpisał go na listę organizacji złodziejskich i niczego go nie nauczył nawet 11 Września. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq A EU - nie wpisze, bo ma ważniejsze sprawy: 01.08.06, 22:10 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3521970.html?skad=rss Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: A EU - nie wpisze, bo ma ważniejsze sprawy: 01.08.06, 22:16 Trzeba bedzie stad spieprzac. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: A EU - nie wpisze, bo ma ważniejsze sprawy: 01.08.06, 22:49 pozarski napisał: > Trzeba bedzie stad spieprzac. A przynajmniej się zastanowić. Któregoś ranka możemy się obudzić, a tu Hecbollah wpisze UE na listę organizacji przestępczych i wyda fatwę. I nie będzie teleranka, tylko jazz z al-dżeziry. Odpowiedz Link Zgłoś
zaisza 'Któregoś ranka możemy się obudzić", 01.08.06, 23:05 Długo zastanawiałam się, dlaczego jesteście tacy - tu wykropkuję. A Wam po prostu w tyłki jest ciepło. Daleko od Polski jesteście Polonią zwani, a może już nawet zasymilowani? Niczego, żadnego bibelotu nie jesteście bez lamentu w stanie stracić. A nam się próbuje prać mózgi, że zachód jest cywilizowany. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: 'Któregoś ranka możemy się obudzić", 01.08.06, 23:25 Bo jest. Jest też cywilizacja/je Orientu: Indie, Chiny, Japonia. A pomiędzy cywilizacją Zachodu a Orientu rozciąga się pas dziczy. Antycywilizacji, która jedyne, co potrafi, to nap... z bazook do posągów Buddy. "Wam"? tzn. - komu? Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: w posągi buddy walili z czołgów. 02.08.06, 19:39 Dobrze, żeś sprostował, to niezwykle istotne, bo by ktoś jeszcze mógł pomyśleć, że z łuków. Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Ciekawe, że az połowa Żydów do czasu po wojnie 05.08.06, 02:06 sześciodniowej nie widziała potrzeby tworzenia państwa Izrael? Dlaczego? Czyzby zdawali sobie sprawę jakie to trudne, zwazywszy na charakter ich braci? Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Ciekawe, że az połowa Żydów do czasu po wojni 05.08.06, 08:29 Nie moglbys rozwinac ciut tej "mysli"? Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Czytaj uważnie tumanku. Połowa światowych Żydów 06.08.06, 11:47 nie widziała potrzeby tworzenia Izraela. Dlaczego? MOże wiedzieli, że taki sztuczny twór, dodatkowo przy zbrodniczych zapędach części Żydów o hitlerowskiej mentalności, jest nie utrzymania. Która połowa miała rację? No widać to od poczatu istnienia tych miłujących pokój. Odpowiedz Link Zgłoś
taras10 Re: Ciekawe, że az połowa Żydów do czasu po wojni 05.08.06, 12:03 Co slowo, to brednia - wliczajac znaki zapytania. precz_z_gw napisał: > sześciodniowej nie widziała potrzeby tworzenia państwa Izrael? Dlaczego? Czyzby > zdawali sobie sprawę jakie to trudne, zwazywszy na charakter ich braci? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Masz rację Preczu, 06.08.06, 11:44 ONZ potępiła wreszcie tych bandytów. cuckarnia.bzzz.net/indymedia/onz_mowi_prawde_o_hezbollah Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Wiem Pani Ewo. Nie zasłaniaj tylko się Hezbollahem 06.08.06, 11:53 Mordercy z Izraela to druga strona tego maedalu. Bez izraleskich morderców i okupeantów, nie ma Hezbollahu. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Wiem Pani Ewo. Nie zasłaniaj tylko się Hezbol 06.08.06, 11:56 > Proste? Jak sześć metrów sznurka w kieszeni. Wszystkiemu oczywiście winne są korporacjonistyczne mafie i światowy spisek globalistyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Mylą ci się pliki. Bełkoczesz.Potrzebujesz defra- 06.08.06, 12:01 gmentacji tej pustki w łebku. Tylko czy to coś da. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Nareszcie precz z preczem znalazl interlokutora: 06.08.06, 12:09 Samego siebie. Tak trzymac! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Nareszcie precz z preczem znalazl interlokuto 06.08.06, 12:11 I zaczyna coraz bardziej tracić fason. Epitety świadczą o coraz większej desperacji. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Nareszcie precz z preczem znalazl interlokuto 06.08.06, 12:14 On i paru innych na tym dychawicznym forum tak tylko potrafia. W ogole nie zauwazylem, zeby kiedykolwiek jego argumenty zawieraly cos ponad zwykla propagande wlasnych, niesbornych "mysli". Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw No, piękne zawołanie onanisto. To pewnia prawda, 06.08.06, 12:15 że zniszczyłeś sobie mózg. Jaki mózg, między uszami zawsze miałś tylko sznurowadła. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Wiem Pani Ewo. Nie zasłaniaj tylko się Hezbol 06.08.06, 12:09 Jacku, coś mi zdaje, że trafił Ci się dyskutant klasy generała Jaskiego. Widzę, że padają podobne argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Wiem Pani Ewo. Nie zasłaniaj tylko się Hezbol 06.08.06, 12:14 > trafił Ci się dyskutant Śmiem wątpić. Ja z nim [?] nie usiłuję dyskutować. Typowy Knight's Syndrom. Zakuty łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Wiem Pani Ewo. Nie zasłaniaj tylko się Hezbol 06.08.06, 12:17 > Śmiem wątpić. Ja z nim [?] Nie, to nie ta osoba, o której myślisz. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Wiem Pani Ewo. Nie zasłaniaj tylko się Hezbol 06.08.06, 14:44 ewa8a napisała: > Nie, to nie ta osoba, o której myślisz. Wiem i nie o "Tej" myślę. "Ta", którą masz na myśli jest - jak by tu powiedzieć - delikatniejsza i nie widzi potrzeby uciekania się do inwektyw, a jej ew. złośliwości są jak mgiełka. Nie, miałem na myśli zupełnie inną osobę, która znikła z AQ bodaj w marcu tego roku (nie wiem, jaka jest sytuacja z ew. innymi wcieleniami, czasem ich trochę bywało). Łeb zakuty w identyczny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Wiem Pani Ewo. Nie zasłaniaj tylko się Hezbol 06.08.06, 16:33 No, to juz zupełnie nie mam pojęcia, kogo masz na myśli. Nie jest to na pewno J- Z, bo z kolei określenia Precza są w porównaniu do tamtego jak mgiełka. No i jego wcieleń nie było ,,trochę’’. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Wiem Pani Ewo. Nie zasłaniaj tylko się Hezbol 06.08.06, 17:29 Nawet przez myśl mi kiedyś przeszło, że to mógłby być Pan ...f ...cki. Ale to rzeczywiście inny, hmm, kaliber. Drobniejszy. To, co mi się wydaje, że precz mógłby być, to ma ścisły związek z tematyką, spośród której wyskoczył precz jak diabełek z pudełka. Był taki ktoś. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Wiem Pani Ewo. Nie zasłaniaj tylko się Hezbol 06.08.06, 11:58 Ja tylko pozwoliłam sobie zgodzić się z Tobą w sprawie potępienia bandytów przez ONZ. Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Ale nie widzisz tych glównych bandydtów. A to błąd 06.08.06, 12:02 Kardynalny. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Jesteś naturalnie przekonany, że widzisz więcej. 06.08.06, 12:06 ,,To smutne, że głupcy są tacy pewni siebie, a ludzie rozsądni tacy pełni wątpliwości.'' Bertrand Russell Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Fakt. Wasz pewność jest porażająca. I tak idziecie 06.08.06, 12:12 przez wieki. Bładząc! Czasem niszcząc, nie tylko siebie. Porażajaca głupota, co? Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Fakt. Wasz pewność jest porażająca. I tak idz 06.08.06, 12:15 Jak na wewnetrzny monolog, zupelnie niezle.Tak trzymac! Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Trzymaj trzymaj onanisto. 06.08.06, 12:32 Onanizm wzmacnia organizm. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Po co ten patos? Jacy WY ? 06.08.06, 12:15 Ja nie idę przez żadne wieki. Jestem na tm świecie nieco dłużej niż ćwierć i nieco krócej niż niż pół wieku, nie przydzielaj mi win ludzkości. Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Pani Ewo, nie używaj słów, ktorych nie rozumiesz. 06.08.06, 12:19 Przez wieki idziecie Wy, Żydzi. Nie wstydź się, to wspaniały naród, ma tylko bandycki reżim. Ale ten można zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Pani Ewo, nie używaj słów, ktorych nie rozumi 06.08.06, 12:26 Widzisz, ludzie o mocno zawężonych horyzontach uważają, że jeśli ktoś popiera Izrael, to ani chybi musi być Żydem. Tak, masz rację, to naród wspaniały, wywodzi się z niego masa inteligentnych ludzi i przynależnośc do tego narodu to zaden wstyd. Ponoć niemal u każdego z nas płynie jakaś kropla zydowskiej krwi, bo żaden z najznakomitszych rodów polskich, jak się okazało nie jest od niej wolny. Nic mi nie wiadomo, czy w mojej rodzinie także (do najzakomitszych rodów nie należę), ale gdyby się okazało, że tak, nie mam nic przeciwko temu. PS. Podążając Twoim tokiem myslenia – zadam Ci pytanie : jesteś Arabem ? Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw "Moco zawężone horyzonty"- Pani Ewo, swoimi słowa 06.08.06, 12:46 mi i z sensem proszę. Stanowiska Żydów w kwestii palestyńskiej może bronić tylko Żyd, albo ktoś niespełna rozumu. To że Pani jest Żydówką, jak większość tu zresztą, nie oznacza, że krytykujący Was sa Arabami. Coraz bardziej wychodzi na jaw, słabość Pani rozumowania. W Polakach Wasza krew. A to dobre. Dowcip dnia. Wy płodziliscie dzieci tylko w obrębie swoich - taki trochę chów wsobny, często do degeneracji prowadzacy. Wasi faceci, ze względu na znane okaleczenie kochankami są jak z koziej....trąba. No a z prostytutkami dzieci się nie robi. Skąd zatem , Pani Ewo w Polakcah Wasza krew? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: "Moco zawężone horyzonty"- Pani Ewo, swoimi s 06.08.06, 12:50 > To że Pani jest Żydówką, jak większość tu zresztą, nie oznacza, że krytykujący Was sa Arabami. Szkoda, bo ja właśnie myslałam, że tu się roi od Arabów. Czy normalny Polak może mieć żal, że ktoś chce zrobić porządek z arabskim terroryzmem ? To chyba niemożliwe !!! Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Panienko, pewnie ładna, terroryzm palestyński 06.08.06, 13:04 wziął się skąś : baddyccy Żydzi, którzy zaczęli żadzić Izraelem, pierwszi rzopoczęli temn konflikt i rozpoczęli okupację palestyńskich ziem. Mówiłem to juz, ale Pani jak pożarski nie czyta ze zrouzmieniem, istotę terroryzmu palestyńskiego bardzo trafnie ujął siedmiokrotny premier Włoch Andreotti : trudno nie być terroryztą gdzy urodziło się w obozie koncentracyjnym. Kto zgotował ten obówz. Ba, no własnie Pani ulubieńcy - Żydzi o mentalności hitlerowskich morderców. Chwała Bogo, że nie wszyscy Żydzi sa tacy. Hm, Pani na prawde musi być bardzo ładna. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Panienko, pewnie ładna, terroryzm palestyński 06.08.06, 13:14 Czy ziemie były palestyńskie ? Należy sięgnąć do bardzo głębokiej historii. A gdy sięgniesz , to okaże się, że Żydzi byli na tym terenie już w XII w p.n.e. Od tego czasu zapanował jakiś porządek, którego należy przestrzegać. Chciałbyś, by narody słowiańskie prowadziły boje o tereny, gdzie kiedyś żyli ich przodkowie ? Widzę, że rozgrzeszasz terroryzm, ale jako Arab nie masz innego wyjscia. Osobiście współczuję niewesołej sytuacji. > Hm, Pani na prawde musi być bardzo ładna. Hmmm... mój mąż w każdym razie tak uważa. Zresztą moja fotka jest w wizytówce. Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Re: Errata - w XIII w p.n.e/.jasne 07.08.06, 01:48 ze byli. Chyba Ci o Habirow chodzilo? A potem byl bohaterski exodus i morze\sie rozstapilo. Aha, znalezli na dnie tego morza kolo od rydwanu z okresu Merenptaha. O egipcie, babiloni, asyrii,czy o hettytach slyszalas kiedys? Moze akurat na chorobowym? Albo byl alarm zniwny??? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Errata - w XIII w p.n.e/.jasne 07.08.06, 15:22 Habirowie (hebrowie) to praojcowie Izraelczyków. Ech..... ta stara oficerska gwardia ! Nie na darmo nazywali was trepami. Do szkoły ! Na naukę nigdy nie jest za późno. Z dedykacją od Ewy z 8a (dygam w tym momencie, unosząc brzeżek fartuszka) dla Pana Generała. www.tvp.pl/_zdjete/opole/mp3/au_sza_la_la_la.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Re: Errata - w XIII w p.n.e/.jasneDObry wieczor 07.08.06, 21:24 Ewo z 8.a Po pierwsze, dzieki za song z dedykacja, dudka lubie bardzo, a juz zwlaszcza ten. Habirowie bez watpienia byli semitami, ale nazwac ich zydami to chyba nieco na wyrost. W xii.wpne cos takiego jeszcze nie istanialo po prostu. Wiem, wiem, mozesz mi zaraz podac ze 20 linkow do websites co twierdza co innego. Ciekawa sprawa wydaje sie kiedy w ogole powstalo cos takiego jak jakies samookreslenie podbitych przez egipt plemion. Ja mysle, ze dopiero w okresie ptolomejskim, bo niestety legendy potzrebuja czasu. I stad ten exodus, ktory nigdy nie mial miejsca. Ponoc byly trze fale emigracji(reemigracji), podczas ramzesa II i mrenrptaha. Trwalo to pare ladnych lat, i nie ma nic wspolnego z opisami wiesz gdzie. Ale to skomplikowana historia. > Do szkoły ! Na naukę nigdy nie jest za późno. Aha, ale drogo,kiedys to byl Oriental Institute przy Univeristy of Chicago in Illinois. Potem kasy zabraklo i tzreba bylo co innego robic. Nowe Krolestwo, tak zwlaszcza XVIII- XIX dynastia to moje hobby. Zostalo. I dygnij jeszcze raz, calkiem ladnie wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Errata - w XIII w p.n.e/.jasneDObry wieczor 07.08.06, 21:56 jaski napisał: > Habirowie bez watpienia byli semitami, ale nazwac ich zydami to > chyba nieco na wyrost. W xii.wpne cos takiego jeszcze nie istanialo po prostu. Jasne, że trudno się doszukiwać podobieństw między np. którymś z Herodów a takim typowym "sprężynkowcem" z Brooklynu (czy nawet z Jerozolimy). Ale to już mi trąci kaganowymi teoryjami o Chazarach, jakich tu było swego czasu pełno. Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Re: Errata - w XIII w p.n.e/.jasneDObry wieczor 07.08.06, 22:14 No to sorry, fakt, traci. O chazarach to moge tylko napisac, niech in tam lekka ta ziemia bedzie(no chyba, ze sie palili, diabli wiedza). Kiedys taka profesorke miale, nawet doktora miala, zydowka i to nawiedzona bardzo jak sie chcialo miec OK to sie stelle z ghazy cytowalo. No i dla niej to byl dowod na istnienie isralea za amenthopa IV (akhenatona, lub Ekhatona, lub Enkhatona lub....). Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Errata - w XIII w p.n.e/.jasneDObry wieczor 07.08.06, 22:53 > O chazarach to moge tylko napisac, niech in tam lekka > ta ziemia bedzie A jednak nawet Davies poświęcił im niezły akapit w "Europie". > to sie stelle z ghazy cytowalo. Dobre! ) > akhenatona, lub Ekhatona, lub Enkhatona lub....). Spolszczam, bo łatwo o literówki. Wyjątek robię dla Rzymian, acz też stosuję raczej niezbyt antyczną transkrypcję Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Re: Errata - w XIII w p.n.e/.jasneDObry wieczor 09.08.06, 00:46 Spolszczam, bo łatwo o literówki. Wyjątek robię dla Rzymian, acz też stosuję > raczej niezbyt antyczną transkrypcję E tam, problem jest taki, za nikt tak naprawde nie ma pojecia jak to sie powinno po naszemu pisac a tym bardziej wymawiac. Jezyk juz jakis czas martwy i tylko domyslac sie mozna, stad tyle wersji. Czesc hieroglifow to ideogramy, to i skad mamy wiedziej jak oni na cos tam mowili tak naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Errata - w XIII w p.n.e/.jasneDObry wieczor 07.08.06, 23:06 jaski napisał: > Habirowie bez watpienia byli semitami, ale nazwac ich zydami to chyba nieco na wyrost. W xii.wpne cos takiego jeszcze nie istanialo po prostu. Wiem, wiem, mozesz mi zaraz podac ze 20 linkow Skoro obawiasz się zalewu linków, podejrzanego autorstwa podam Ci, co pisze poważny historyk Feliks Koneczny ,, Palestyne zamieszkiwal juz okolo r. 5.000 czlowiek rasy niewiadomej; dopiero w polowie trzeciego tysiaclecia osiedlaja sie tam Semici, mianowicie Karmanici i Amoryci biblijni. Ludnosc ta "mówila jezykiem kananejskim, zwanym pózniej hebrajskim. "Tamtych" pierwotnych mieszkanców Palestyny nazwala Biblia Horytami; resztki ich jeszcze zyja w epoce Mojzesza. Potem w polowie wieku XV zjawiaja sie tzw. Habiri tekstów babilonskich, a Ibrim tekstów biblijnych, sa to protoplasci Izraelitów. Sa zas Izraelici jednym z ludów hebrajskich miedzy Jordanem a Eufratem. Praojcami ich sa Hebrowie (Habir) z okolic miasta Ur w poludniowej Mezopotamii. Najstarsze wzmianki o nich pochodza z czasu pomiedzy r. 2750 a 2600 przed Chr. ‘’ Użyłam słowa ,,praojcowie'', bo jak powiedział Koneczny ,,Błędnym jest popularne mniemanie o odwiecznej czystości rasy żydowskiej. Przede wszystkim ras "czystych" nie ma;'' Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Errata - w XIII w p.n.e/.jasne 07.08.06, 17:28 A slyszales może o wersji, wg ktorej Mojżesz to nikt inny był tylko we własnej osobie faraon Echnaton (ten od Nefertiti) wygnany z Egiptu za swoje monoteistyczne brednie? Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Re: Errata - w XIII w p.n.e/.jJaceq 07.08.06, 21:30 E, slyszales, ze Smenkhakure to wlasnie Nehfrtehti byla? Jako baba nie mogla panowac, to imie zmienila, ze jest facet? I byla regentem Tuthenkhamona? A btw, nie dostrzegasz paru ciekawych parareli miedzy atonizmem a chrzescijanstwem? Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Errata - w XIII w p.n.e/.jJaceq 07.08.06, 22:07 jaski napisał: > E, slyszales, ze Smenkhakure to wlasnie Nehfrtehti byla? Jako baba nie mogla > panowac, to imie zmienila, ze jest facet? I byla regentem Tuthenkhamona? Słyszałem, choć nie o regencji. Lubuje się w tym Discovery Channel. > A btw, nie dostrzegasz paru ciekawych parareli miedzy atonizmem a chrzescijanstwem? Tych z mesjanizmem w tle? No, powiedziałbym, że to raczej paralela jest między atonizmem a judaizmem. Chyba, że chodzi o samą ideę "bożego syna", wtedy paraleli jest więcej, do mnóstwa religii, nie wszystkich mono. Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Re: Errata - w XIII w p.n.e/.jJaceq 07.08.06, 22:38 > > Słyszałem, choć nie o regencji. Lubuje się w tym Discovery Channel. Tajemniczy faraon. a Nef. nagle znika z zapiskow histori i pojawie sie jakis nie bardzo znany Sm.? Wyglada jak znajomy przepis ? Dicovery, mam ambiwalentne podejscie, za bardzo w Zhawii Hawasa inwestuje.(czy jak tam sie on nazywa). Popatrzmy, sutyacja ciekawa, Ekchaton(jak go tam zwac) opuszcza ten podol (prawdopodobnie nie za bardzo z wlasnej woli), w panstwie burdel, hettyci w granicach, Horemheb chce bronic syrii, Aye jest stary piernik,(ja tam mysle,ze Walkari to calkiem sensownie przedstawil). Nerfri, jesli jeszcze zyla(jasne, dlugosc zycia zon faraona zalezala tylko od faraona) byla calkiem niezym pomyslem, tak na zapchanie luki. No i do tej pory nie wiadomo, byla to corka Amenonthopa III czy nie? Byla siostra Akhenatena czy tylko przyrodnia siostra? Ale na regenta sie nadawala, moze jej samej sie zdawalo, ze bedzie nastepna Htshepsut.Nie sadze, zeby przezyla ten experyment. Moze wlasnie dlatego Tuthkhamon zostal faraonem. I tez nie wiadomo-syn Akhenatona z jakas malo wazna zona, czy brat przyrodni ww.? A potem, mam nadzieje spostrzegasz, przyszedl Horemheb i zrobil porzadek(Horemheb byl generalem armii faraona) > > > Tych z mesjanizmem w tle? No, powiedziałbym, że to raczej paralela jest między > atonizmem a judaizmem. Chyba, że chodzi o samą ideę "bożego syna", wtedy > paraleli jest więcej, do mnóstwa religii, nie wszystkich mono. Aha, kult Marii- to to znudzenia Izis przypomina. - Jezus umarl i zmartchwywstal- Oziris - Jest' Kraj na Zachodzie' gdzie sie wazy dobre i zle uczynki-sad ostateczny??? -Jest jeden Aton, co z jednakowa dobrocia obdziela tych co w niego wierz? - i juz prostackie na koniec- ankh- zrodlo zycia, znak zycia, jakos strasznie krzyz przypomina. > Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Errata - w XIII w p.n.e/.jJaceq 07.08.06, 23:07 > Tajemniczy faraon. a Nef. nagle znika z zapiskow histori i pojawie sie jakis > nie bardzo znany Sm.? Tak, dokładnie to właśnie znam. > Dicovery, mam ambiwalentne podejscie Ja dokładnie tak samo, choć raczej z powodu tego, co oglądam, a nie tego, w co inwestuje. > No i do tej pory nie wiadomo, byla to corka > Amenonthopa III czy nie? Byla siostra Akhenatena czy tylko przyrodnia siostra? Są różne wersje i wg mnie: była i była rodzoną, nie przyrodnią. Ale łba sobie rzecz jasna uciąć nie dam. Intuicja mnie mąci logikę. > Nie sadze, zeby przezyla ten experyment. Moze wlasnie dlatego > Tuthkhamon zostal faraonem. Ma sens. > Horemheb i zrobil porzadek Tak już bywało parę razy wcześniej i parę razy po parę - później. Tradycję generalskich porządków pierwsi zaczęli pieprzyć Rzymianie, bodaj na taką skalę: co prefekt pretorianów - to większy bałwan, przynajmniej za dominatu, ale wcześniej - też. Ale - z drugiej strony - paru "wojskowych" w rolach bardziej "cywilnych" im się udało. Bizantyńscy już byli lepsi (wpływ Wschodu?) > Aha, kult Marii- to to znudzenia Izis przypomina... Tak, ale Isis i Oziris to nie atonizm. Ja miałem głównie na myśli to, że za Echnatona była propaganda, że jego przyjście było przepowiadane od ...leci, nawet podobno jakieś fałszywki prorocze odkopano w DK. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Errata - w XIII w p.n.e/.jasne 07.08.06, 22:30 Myslisz japski, ze jestes dowcipny? Mozesz byc najwybitniejszym znawca calej historii wszechswiata, a sloma z butow ci zawsze bedzie wylazic. Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Re: Errata - w XIII w p.n.e/.jasne 07.08.06, 22:44 pozarski napisał: > Myslisz japski, ze jestes dowcipny? Mozesz byc najwybitniejszym znawca calej > historii wszechswiata, a sloma z butow ci zawsze bedzie wylazic. Wiesz co, a pedz sie buraku, choc to straszna forma samogonu. Sorry, Panie Buraku. Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Palestyńskie od zawsze, ładna Pani Ewo. Izraelitów 06.08.06, 23:06 zaś nie było tu od ponad siedmiu wieków. Nie wie Pani dlaczego? A teraz tak się panoszą , mordercy. No cóż z pokolenia Chama widać! Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Palestyńskie od zawsze, ładna Pani Ewo. Izrae 06.08.06, 23:49 precz_z_gw napisał: > zaś nie było tu od ponad siedmiu wieków. Pieprzycie, lewa bido z nyndzom. Tzw. "Palestyńce" tyle mają wspólnego z Harunem al Rashidem, lub choćby z Saladynem, ile ja z arcybiskupem. Dzicz zaczęła się tam pojawiać dopiero w połowie XIX. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Palestyńskie od zawsze, ładna Pani Ewo. Izrae 07.08.06, 15:30 Izraelici utracili te ziemie na znacznie dłużej niż 7 wieków. Poczytaj sobie trochę tej historii, jest zawiła, jak mało która. Nie wiem, czy jest takie drugie miejsce na ziemi, które przeszło tyle różnych okupacji i przelewów krwi. Co to znaczy Palestyńskie od zawsze ? Gdybyś raczył poszerzyć nieco swoje horyzonty, to może byś się najpierw zastanowił, czy Palestyńczycy to naród, który może poszczycić się wielowiekową historią, jakimiś choć szczątkami własnej państwowości. A jeśli dojedziesz do wniosku, że każdy Arab, to Palestyńczyk, to przynajmniej zadaj sobie nieco trudu i sprawdź, kiedy się na tym obszarze pojawili i nie używaj słów OD ZAWSZE. Jeśli już prowadzisz swoją krucjatę w oparciu o przesłanki terytorialne, to podstawy masz bardzo kruche. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Palestyńskie od zawsze, ładna Pani Ewo. Izrae 07.08.06, 17:22 ewa8a napisała: > Co to znaczy Palestyńskie od zawsze ? To takie słowo-śmietnik, wyjątkowo pojemne. Może oznaczać "sasanidzkie", "egipskie", "otomańskie", "perskie", "bizantyńskie" a w niektórych drastycznych przypadkach nawet "rzymskie". Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Ładna i mająca braki w wiedzy Pani Ewo. Coraz 07.08.06, 21:08 bardziej wychodzi Pani ignorancja. Powiedizałem, że Palestyńczycy swoich ziem nie stracili tak jak Żydzi, po siedmiu wiekach własnie , łaskawa Pani, stali się intruzami otrzymujac w prezencie, głownie od Brytyjczyków, palestyyńskie ziemie. Fak, byli tu kiedyś, ale Plestyńczycy byli od zwawsze, bez żadnych przerw, ładna Pani Ewo. Pewnie też wie Pani (chociaż watypię) że Palestyńczycy to jeden z ludów semickich, łaskawa Pani Ewo, tak jak Żydzi - nie tylko oni sa semitami, ale birąc ich wrogosć wobez innych semitów, to są najwięksi antysemici. Co, nie wiedziała ładna Ewa? Dostali w prezencie ziemię, a zaczeli zachowywac się jak świnie. Tu należą się przeprosiny tym poczciwym ssakom - one nie są mordercami i okupantami. O łaskawa, masz same jedynki : i z logiki, i analizy, i z historii. Po co Ty klikasz? I za co ja Ciebie lubię? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Ładna i mająca braki w wiedzy Pani Ewo. Cora 07.08.06, 21:19 precz_z_gw napisał: > Fak, byli tu kiedyś, ale Plestyńczycy byli od zwawsze, bez żadnych przerw, ładna Pani Ewo. Pewnie też wie Pani (chociaż watypię) że Palestyńczycy to jeden z ludów semickich, łaskawa Pani Ewo, tak jak Żydzi Patrzcie no, jakie osły tworzą tą wikipedię. Trzeba, to natychmiast poprawić ! pl.wikipedia.org/wiki/Palesty%C5%84czycy > Dostali w prezencie ziemię, a zaczeli zachowywac się jak świnie. Zgadzam się, co za świnie z tych Palestyńczyków ! Nie dziwię się Żydom, że postanowili wreszcie przeciąć ten wrzód. > I za co ja Ciebie lubię? Niemożliwe ! To jeszcze aktualne ? Ileż to można, najwyższy czas z tym skończyć ! Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw no widzisz gąsko. Podajesz że Izrael jest okupan 07.08.06, 22:07 tem. Nie ma wiecej pytań. Oj Ty śliczna. Gąsko. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: no widzisz gąsko. Podajesz że Izrael jest oku 07.08.06, 22:14 Żle mnie zrozumiałeś kurczaczku, no cóż, ale nie mogę od Ciebie zbyt duzo wymagać. Dokształcisz się, porozmawiamy. Lubisz mnie jeszcze choć trochę ? Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Cały czas. Gąski są miłe. To nie ich wina przecież 07.08.06, 22:45 że móżdżki mają ptasie. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Panienko, pewnie ładna, terroryzm palestyński 06.08.06, 13:30 Zanim zaczniesz pisac po polsku, naucz sie polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
czterdziestolatek5 Re: Panienko, pewnie ładna, terroryzm palestyński 06.08.06, 13:33 Andreotti rzeczywiście tak powiedział. Ale to nie znaczy, że pochwala terroryzm. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Panienko, pewnie ładna, terroryzm palestyński 06.08.06, 13:38 Andreotti jest akurat odpowiednim autorytetem moralnym dla precz_z_preczem, a swiadcza o tym jego powiazania z mafia. Co do obozow koncentracyjnych, to mylil sie, poniewaz malo kto po wyjsciu z niemieckich obozow stawal sie terrorysta. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Pani Ewo, nie używaj słów, ktorych nie rozumi 06.08.06, 12:34 Oczywiscie. I wprowadzic rezim "religii pokoju". Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Ale nie widzisz tych glównych bandydtów. A to 06.08.06, 12:11 Kardynalny, czy kardynalow? Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw O, już nie trzymasz? A gdzie podział się mózg? 06.08.06, 12:21 I kręgosłup jakiś taki. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Wiem Pani Ewo. Nie zasłaniaj tylko się Hezbol 06.08.06, 12:10 Marne zale, Ewo. U nich kazde slowo to zasadzka. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Wiem Pani Ewo. Nie zasłaniaj tylko się Hezbol 08.08.06, 19:36 precz_z_gw napisał: > Mordercy z Izraela to druga strona tego maedalu. Bez izraleskich morderców i > okupeantów, nie ma Hezbollahu. Proste? A gdyby nie Adam i Ewa to nikogo by nie było. Proste ? Odpowiedz Link Zgłoś
zaisza Re: Bandycki Izrael podpala świat. Ludzkość pozwa 06.08.06, 13:54 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=46457173 dla tych uczennic szampan w mojej lodówce też się chłodzi Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Izraelskie wychowanie dla pokoju: nastoletnie Ży- 07.08.06, 20:58 dówki na rakietach które zabiją niewinnych ludzi w Libanie piszą: "Pozdrowienia dla Nasrallaha do Izraela". Czy to nie jest zwyrodnienie żydowskich hitlerowców? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Jeszcze Ci się nie znudziło to bicie piany ? 07.08.06, 21:09 precz_z_gw napisał: >Czy to nie jest zwyrodnienie żydowskich hitlerowców? Nastoletnie mówisz ? Gdyby to były Palestynki napisałbyś ,,dzieci’’, ewentualnie dziewczynki. A jeśli to były o pozdrowienia, to co w tym złego ? Nie masz poważniejszych problemów ? Palestyńskie dzieci przynoszą swoim rodzicom dochód, pracując jako kamikaze. Czy to nie jest zwyrodnienie ,,arabskich hitlerowców’’ Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Mówisz chyba do siebie, bo oprócz piany niczego 07.08.06, 21:14 nie toczysz. Nie zmieniaj tematu ładna. Czy to normalne, że żydowscy hitlerowcy do swoich zbrodniczych gier wciągają nastoletnie żydówki, które pewnie pewnie kiedyś urodzą dzieci? Co im przekażą, puszczjąca pianę, ładna Pani Ewo? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Mówisz chyba do siebie, bo oprócz piany nicze 07.08.06, 21:23 Jak się chce psa uderzyc, to i kij się znajdzie. Gdyby Palestyńczycy tylko do takich czynów wciągali swoje dzieci, ten arabski świat miałby duzo bardziej ludzkie oblicze. Zastanowiłeś się jaka jest róznica pomiędzy jednym czynem, a drugim ? Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Konieto ładna. Skup się. Czy to nie zwyrodnienie, 07.08.06, 21:31 by do zbrodniczgo prpocederu wciągać nieletnie Żydówki? Czy Ty masz odrobinę ludzkich odruchów?. Jakie wartości te Żydówki przekażą swoim dzieciom? Nie rozumiesz ( niestety, jesteś tylko ładna ) , że to Żydzi, po ponad siedmiu wiekach weszli na plaestyńską ziemię, i zamiast siedzieć cicho, pokojowo współistnieć z sąsiadami i Bogu dziękować że sa wsród nich, jęli mordować i okupować sąsiadów. Zrozum, tylko ładna, że do Żydzi są poczatkiem tej straszliwej hekatomby Izraelitów i Palestyńczyków. Jakie czyny, tylko ładna, Ty chcesz porównywać? Wiesz co, może umyj się na noc? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Konieto ładna. Skup się. Czy to nie zwyrodnie 07.08.06, 21:45 Spokojnie, bo zaczynasz się gotować ! Nie przepadam za argumentami typu – nie rozumiesz i idź spać. Z historii w dalszym ciągu się nie podszkoliłeś, a ktoś Ci wbił do głowy przekonanie o jakiś ,,palestyńskich ziemiach’’. Nie będę się powtarzać, napisałam wcześniej, kto był pierwszy, jeśli tak pierwszeństwa się czepiasz. > Zrozum, tylko ładna, że do Żydzi są poczatkiem tej straszliwej hekatomby Ej, panie niedouczony nauczycielu, kubeł zimnej wody na głowę niezbędnie potrzebny. > Jakie wartości te Żydówki przekażą swoim dzieciom? > by do zbrodniczgo prpocederu wciągać nieletnie Żydówki? Ha, ha zbrodniczy czyn !!!! Nie rób z igły wideł. A teraz małe porównanie : www.israel-wat.com/28eng.jpg religjapokoju.blox.pl/resource/israeli_girls_bombs3.jpg I po krótkim zastanowieniu Precz ruszy swoją malutką główką i odpowie na pytanie : jakie wartości jedni i drudzy przekażą swoim dzieciom ? Który proceder jest bardziej zbrodniczy ? PS. Czy Ty chociaż jesteś ładny ? Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Re: Kobieto ładna. Skup się. Czy to nie zwyrodnie 07.08.06, 21:57 Ale tylko takich argumentów używasz, blondynko. A jakie ziemie, jak nie palestyńskie. Ponad siedem wieków Żydów tam nie było. Bogu dziękować powinni że znowu się tam znaleźli. A co robią mordercy? To według Ciebie, tylko ładna, wciąganie młodych Żydów do zbrodni wojejnnej , nie jest zbrodniczym czynem? Biedna , blondynko. Zostaw pustopgłowa "drugich", mów o pierszych, jako o przyczynie zła. Jesli "DRUGI" robi źle, to to jest, blondynko z dużą głową, usprawiedliwieniem twoich czynów? No, moralność godna głupitkiej, ale ładnej gąski. Gąski i łebki mają nbiewielkie, przez korpus zdominowane. I tak gęgasz, ładna Pani Ewo. Po co Ty klikasz? No, umyj się wreszcie. Kobieto, tylko ładna. Nie zostałaś stworzona do wyrażanie myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Kobieto ładna. Skup się. Czy to nie zwyrodnie 07.08.06, 22:11 Kto Cię nauczył tej mantry o siedmiu wiekach, że tak ją nieustannie klepiesz ? Żydzi nie mieli swojego państwa znacznie dłużej niż siedem wieków, no i co z tego ? Ile razy mam Ci w kółko to samo powtarzać, żebyś zrozumiał ? Palestyńczycy nigdy nie mieli swojego państwa, nawet zarodka państwowości. > Biedna , blondynko. Nie irytuj się kochaniutki, poza tym jestem brunetką, one także bywają ładne. > Nie zostałaś stworzona do wyrażanie myśli. Gdyby było tak jak twierdzisz, nie byłbyś biedaku teraz taki spocony. To sztuczne poprawianie swojego samopoczucia. Jeśli nie pohamujesz emocji i będziesz coraz dalej brnął w epitety, będę zmuszona Cię pożegnać i z kim wówczas będziesz dyskutował. ? A teraz szybciutko odpowiedz na mój poprzedni post, albo kończymy tą imprezę ! Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Gąsko, to policz, kiedy upadło i państwo, i kiedy 07.08.06, 22:35 znowu powstało? Znasz słowo "mantra". Dziwne. Ale już nie rozumiesz - to normalne. Z tego iż Palestyczyczy nie mieli wczesniej państwa, nie wynika, że nie mogą go mieć teraz. Zydzi też długo nie mieli, właśnie ponad siedem wieków, ignorantko. Ukraińcy tez nie mieli swego państwa, a teraz mają, gąsko. Ja spocony? Żartujesz, pewny ten obleśny pożarski gdzieś sie na Ciebie pcha. Epitety? Znowu, coś głupiutka gąsko gęgasz. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Gąsko, to policz, kiedy upadło i państwo, i k 07.08.06, 22:44 precz_z_gw napisał: Z tego iż Palestyczyczy nie mieli wczesniej państwa, nie wynika, że nie mogą go > mieć teraz. Zydzi też długo nie mieli, właśnie ponad siedem wieków, ignorantko. Żydzi utracili swoje państwo tuz po śmierci króla Salomona czyli jeszcze p n,e. Byli tam stale i przechodzili przedziwne koleje losu, borykając się z coraz to nowym okupantem. O istnieniu Palestyńczyków jeszcze długo, długo nikt nie słyszał. Organizować się ponownie zaczęli tak na sero dopiero w XIX w, więc o jakich siedmiu wiekach tu gęgasz ? Na pytania nie odpowiadasz, epitetów nadużywasz, wiadomości masz mniej niż zero. Muszą zatem Cię ostatecznie pożegnać. Szkoda na Ciebie czasu. Proponuję lekcję kultury i dużo, dużo lekcji historii. Straciłeś właśnie ostatnią osobę, która miała do Ciebie cierpliwość. Teraz sobie pisz na Berdyczów. Pożar, proszę, nie karm trolla. Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Biedna gąsko, od wymordowania Żydów przez 07.08.06, 23:05 Krzyżowów w Jerozolimie w roku 1099 do pierwszego osadnictwa Żydów na ziemiach Palestyny mineło właśnie ponad siedem wieków. Głupiutka Ty. Pustogłowa gąsko. Odpowiedz Link Zgłoś
jestem_za_a_nawet_przeciw List dzieci z Kany do Białego Domu 07.08.06, 23:56 Al-Manar, 31 lipca 2006 List od dzieci Kany do jastrzębi z Białego Domu, przywódców arabskich i społeczności międzynarodowej PPani Sekretarz Stanu Condoleezo Rice! Czy obejrzała Pani poranne wiadomości po obudzeniu się dziś rano? Przykro nam, ale nie miałyśmy dziś okazji wstać. Widziała Pani, jak Izrael broni się przed nami w Hinniji, Nabatiji, a dziś w Kanie? Czy widziała Pani, jak nasza delikatna skóra płonie i rozpada się? Czy widziała Pani, jak wyciągano nas spod gruzów, i te kobiety, które leżały przy nas? To nasze mamy, spałyśmy przy nich. Pani Rice, oglądała Pani wiadomości, czy tylko słyszała o nas? Gdy wygodnie spała sobie Pani w Tel Awiwie, izraelskie myśliwce nadleciały, by zmasakrować nas w miejscu, gdzie znalazłyśmy azyl. Czy wie Pani, że słyszeliśmy, jak ich silniki ryczą nad naszymi głowami, a nasi tatusiowie tłumaczyli, że to amerykańskie F16. I usłyszałyśmy huk pocisków. To, zdaje się, amerykańskie inteligentne bomby. Po tej zgrozie usłyszałyśmy jeszcze huk walącego się na nasze głowy budynku, i trzask naszych miękkich kości. Potem już tylko absolutna cisza – wąchałyśmy jedynie toksyczny gaz, by udusić się i w ten sposób umrzeć. Musiała Pani słyszeć, tak jak George W. Bush i amerykański ambasador przy ONZ John Bolton, o izraelskiej masakrze w Kanie w 1996 r. Izraelczycy uderzyli prosto w posterunek Tymczasowych Sił Zbrojnych Organizacji Narodów Zjednoczonych w Libanie, używając zakazanej przez prawo międzynarodowe broni. Zginęło ponad stu kryjących się tam ludzi. Gdy żyłyśmy, słyszałyśmy o tym, i modliłyśmy się za dusze męczenników. Historia się powtarza, a wy, neokonserwatyści z administracji amerykańskiej, również słyszeliście o masakrze. Pochwaliliście ją, zawetowaliście rezolucję Rady Bezpieczeństwa potępiającą Izrael – tak jak uczynicie to niedługo po naszej śmierci. To i owo nigdy się nie zmienia. Według Pana Boltona my, 37 zabitych dziś dzieci oraz dziesiątki innych zabitych od 12 lipca, razem z naszymi mamami i tatusiami, jesteśmy mniej warte niż jeden Izraelczyk. Jesteście jastrzębiami z Białego Domu? A może nazistami dwudziestego pierwszego wieku, wedle których istnieją wyższe i niższe rasy? Naszą krew mają na rękach Izraelczycy, którzy zabili nas przy użyciu broni z USA, z przyzwoleniem państw arabskich wobec ślepej społeczności międzynarodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Dla Pani Ewy, tej ładnej, to nic złego tym 08.08.06, 00:07 dzieciom nie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
jestem_za_a_nawet_przeciw Polityka Izraela zagraża nadziejom na demokrację 07.08.06, 23:59 Przemysław Wielgosz : Polityka Izraela zagraża nadziejom na demokrację na Bliskim Wschodzie Wizerunek wojny rozpętanej przeciw Libanowi dobrze ilustruje medialny paradoks - im więcej się o niej mówi tym mniej o niej wiemy. Podobnie jak w przypadku wojny w Iraku nie chodzi tylko o to, że specyfika relacji telewizyjnych narzuca fragmentaryczny obraz wydarzeń. Po raz kolejny nasi dziennikarze przekraczają granicę nieprzyzwoitości. Zdążyliśmy się już wszyscy przyzwyczaić do uporczywego powtarzania kłamstw o postępach stabilizacji w Iraku. I nawet jeśli dzięki usilnym staraniom naszych mediów mało kto w Polsce wie, że obecnie co dzień ginie tam więcej ludzi niż kiedykolwiek, a od początku tego roku śmierć poniosło ok. 15 tys. cywilów, to większość Polaków jest przeciwna tej wojnie i naszemu w niej udziałowi. Sposób relacjonowania obecnego konfliktu przesunął granicę nieprzyzwoitości jeszcze dalej. Nieskrywany brak obiektywizmu, ignorowanie szerszego kontekstu i powtarzanie argumentów jednej tylko strony w zestawieniu z suchymi faktami, którym nie sposób zaprzeczyć tworzą mieszankę rozmywającą różnicę między agresorem a jego ofiarą. A jednak obrazy telewizyjne nie kłamią. Zburzony, płonący i cierpiący Bejrut nie przestaje być Bejrutem nawet gdy obrazy ze stolicy Libanu stanowią wizualne tło relacji z nieporównanie mniej niszczycielskiego ostrzału Hajfy. Tego rodzaju orwellowskie manipulacje stały się chlebem powszednim polskich serwisów informacyjnych, a ich dopełnieniem są skrajnie nieobiektywne relacje wysłannika publicznej telewizji Piotra Kraśki, który posunął się do wygłoszenia pochwały zasady odpowiedzialności zbiorowej stosowanej przez armię izraelską na Terytoriach Okupowanych (w relacji dla Panoramy z 20 lipca). Oczywiście można odwracać kota ogonem i zaczynając relacje od wyliczania rakiet odpalonych w kierunku Izraela przez Hezbollah sugerować, że to zaatakowany jest agresorem. Można powtarzać do znudzenia, że ofiary cywilne to wynik pomyłek. Można kreować obraz „cywilizowanej” armii walczącej z terrorystycznymi hordami agresywnych zwolenników szariatu. Wystarczy jednak porównać statystyki strat i potencjały po obydwu stronach. Mimo, że „terrorystyczny” Hezbollah atakuje Hajfę i inne miasta pociskami niekierowanymi, wśród kilkudziesięciu izraelskich ofiar konfliktu znaczącą większość stanowią żołnierze. Z drugiej strony „chirurgiczne uderzenia” przy pomocy najnowocześniejszej broni jaką mają do dyspozycji Siły Obrony Izraela (Cahal) spowodowały setki ofiar prawie wyłącznie wśród cywilów. Jak ocenić rzekomo humanitarne gesty Izraela, który najpierw wzywa ludność południowego Libanu do opuszczenia bombardowanych stref a następnie atakuje z powietrza kolumny uchodźców na drogach prowadzących do Bejrutu? Jakież to cele Hezbollahu mieszczą się w niszczonych systematycznie dworcach, meczetach, szpitalach, szkołach, elektrowniach, portach, lotniskach, stacjach przekaźnikowych dla telefonów komórkowych, mleczarniach, obiektach należących do ONZ? W kogo uderza zniszczenie dróg i mostów wokół Bejrutu? Jak nazwać zabójstwa, porwania i więzienie działaczy politycznych z sąsiednich krajów, bombardowanie osiedli mieszkaniowych, obozów uchodźców, wysadzanie w powietrze całych bloków mieszkalnych tylko dlatego, że mieszkają tam krewni osób uznanych za terrorystów? Jeżeli te działania nie są państwowym terroryzmem, to co w takim razie nim jest? Polskie media wiernie i całkowicie bezkrytycznie naśladują dyskurs izraelskiej propagandy. Ciągle słyszymy o prawie tego kraju do obrony integralności swych granic oraz o rezolucjach Rady Bezpieczeństwa ONZ wzywających do rozbrojenia Hezbollahu. Autorzy tych słów zapominają, że nikt inny tylko właśnie Izrael jest światowym rekordzistą w ignorowaniu rezolucji Rady Bezpieczeństwa ONZ. Co więcej, jest on jednym państwem w regionie, które z premedytacją nie wytyczyło swych granic. W ten sposób rząd w Tel-Awiwie od lat otwiera sobie furtkę do ciągłej ekspansji terytorialnej kosztem sąsiadów. Przestępcza z punktu widzenia prawa międzynarodowego kolonizacja na Zachodnim Brzegu i na syryjskich wzgórzach Golan, aneksje podczas budowy tzw. muru bezpieczeństwa i dążenie do zajęcia tzw. strefy bezpieczeństwa w południowym Libanie to nic innego jak akty naruszania integralności terytorialnej innych krajów. Izrael otwarcie mówi, że dąży do zamordowania przywódcy Hezbollahu, tak jak swego czasu wymordował przywódców Hamasu. Wyobraźmy sobie jak media zareagowałyby gdyby to Libańczycy ogłosili, że zamierzają wystrzelać niewygodnych liderów Izraela? Ignorując te fakty polskie media stosują podwójne standardy. Zarzucają Hezbollahowi powiązania z Iranem i Syrią, ale nie czynią wyrzutów Izraelowi z powodu jego związków z USA. Przyznając prawo do obrony Izraelowi i odmawiając go Palestyńczykom oraz Libanowi i Syrii przekształcają je w przywilej silniejszego. Stosowanie podwójnej miary, które każe eksponować prawa Izraela i przemilczać takie same prawa narodów arabskich ma jednak długą historię. W gruncie rzeczy mamy tu do czynienia z ożywianiem starego rasistowskiego stereotypu, zgodnie z którym ludy orientu nie są zdolne do rozumnych rządów, ulegają zbiorowym i religijnym namiętnościom, i jako takie wymagają kurateli ze strony mocarstw zachodnich. Dziś takim mocarstwem z zachodnią proweniencją, amerykańskim błogosławieństwem i wsparciem jest Izrael. Jego klasa polityczna od lat chełpi się, że kraj ten jest jedyną demokracją na Bliskim Wschodzie. Przekonanie to ma jednak wątłe podstawy. Pomijając już rasistowskie praktyki wobec części obywateli pochodzenia arabskiego, które sprawiają, że izraelska demokracja skażona jest rasowym i religijnym ekskluzywizmem, obecna sytuacja wydaje się dowodzić czegoś wręcz przeciwnego. Próba zbiorowego ukarania Palestyńczyków za wybór dokonany w demokratycznej elekcji uderza nie tyle w Hamas ile w samą demokrację, która jest wielką zdobyczą palestyńskiego ruchu narodowego. Analogicznie przedstawia się sprawa z Libanem. Plany zniszczenia Hezbollahu mogą mieć podobny skutek. Zagrażają one libańskiej demokracji, a właściwie pozytywnej ewolucji, którą przechodzi ona od zakończenia izraelskiej okupacji południa kraju w roku 2000. Hezbollah nie jest terrorystyczną bojówką, ale ruchem polityczno-wojskowym wyrosłym z walki narodowowyzwoleńczej w latach 80. i 90. Jego legitymacja nie ogranicza się jednak tylko do historycznych zasług w starciach z okupantem. Już od lat 90. Hezbollah, który początkowo chciał narzucić w Libanie republikę islamską na wzór Iranu, akceptuje reguły demokracji. Jest uznaną partią polityczną dysponującą demokratyczną legitymacją, frakcją w bejruckim parlamencie (zyskał 20% poparcia w ostatnich wyborach) i trzema ministrami w rządzie zgody narodowej. Hezbollah to też organizacja wojskowa dążąca do całkowitego uwolnienia terytorium Libanu od okupacyjnych sił izraelskich, które mimo odwrotu w roku 2000 w dalszym ciągu zajmują rejon farm Szebaa. Wobec słabości armii libańskiej Hezbollah jest jedyną siłą zdolną do obrony suwerenności tego kraju co uznają władze w Bejrucie z antysyryjskim premierem Fuadem Siniorą (uznaje on organizację za „uprawnioną grupę oporu” i co potwierdzają obecne wydarzenia. Wojna może sparaliżować trudny proces demokratyzacji Libanu, czyli próby przezwyciężenia systemu konfesyjnego odziedziczonego po kolonizatorach francuskich. Tworząc go Francuzi chcieli zapewnić polityczną hegemonię w kraju swoim klientom - maronickim chrześcijanom (stanowiącym większość libańskich klas wyższych). Konfesyjna republika funkcjonuje na podstawie z góry przesądzonego podziału stref wpływów, który gwarantuje mniejszości maronickiej decydujący głos w rządzie. System ten nigdy nie odzwierciedlał prawdziwego układu sił w kraju, był przyczyną słabości Libanu oraz ciągłych konfliktów, które przekształciły się w połowie lat 70 Odpowiedz Link Zgłoś
wikul O, Zawadzki powołuje sie na Trybunę ! 08.08.06, 19:16 Tylko czemu sie wstydzi podać źródło ? Pan Wielgosz pisuje jeszcze w tak znanych periodykach jak : Lewą Nogą i Nowy Robotnik. Zaglądaj tam częściej. Dla ułatwienia : www.iwkip.org/lewanoga/#top nr.freshsite.pl/?nr=33&id=634 Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: O, Zawadzki powołuje sie na Trybunę ! 08.08.06, 19:22 Jeszcze do niedawna wydawało się, że wspólna linia skrajnie lewicowych pism z Radiem Maryja jest niemożliwa. Najwyraźniej tworzy się nowa polska lewica. Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw "To nie jest państwo,to są bandyci" -TVN24 1.08.06 08.08.06, 10:14 To właśnie mówię Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Panie Józefie 08.08.06, 17:25 Pan powinien zacytować raczej jakiś fragment wypowiedzi rektora Jarosza na antenie Radia Maryja. O, właśnie, co tam u Pana Rektora, jeszcze w areszcie ? Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Pani gąsko, jednak nie umyłaś się wczoraj, bo bre- 08.08.06, 17:37 dzisz jak zwykle. Zrozum , wreszcie,ładna Ewo, że nie jesteś stworzona do publicznego zabierania głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Pani gąsko, jednak nie umyłaś się wczoraj, bo 08.08.06, 17:42 Tak jest Panie Józefie. Ma Pan oczywiście jak zwykle rację. Postaram się to robić niezbyt często. Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw No, zbyt często się nie myjesz, bo bredzisz coraz 08.08.06, 17:45 bardziej, fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: No, zbyt często się nie myjesz, bo bredzisz c 08.08.06, 17:46 Czy wszystkie czyścioszki są takie mądre jak Pan ? Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Ładna Pani Ewo, nie wiem czy wszytskie, wiem 08.08.06, 17:50 natomiast, że widok onanizujacego się pożarskiego i jacusia miesza Pani szczątki pomyślunku. Utrzymywanie higieny mogłoby nieco Pani stan poprawić Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Ładna Pani Ewo, nie wiem czy wszytskie, wiem 08.08.06, 17:53 Nie wiedziałam, że stan higieny ma jakiś związek ze stanem umysłu, ale jeśli Pan tak twierdzi, to widać tak jest. Wyobrażam sobie jaki czyścioch jest z Pana Rektora. Zapach doskonałej wody kolońskiej snuł się za nim po wszystkich korytarzach uczelni jeszcze długo po jego przejściu. Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Pani Ewo, Rektora? Pani zna jakiegoś rektora? No 08.08.06, 17:58 widzi Pani do czego ten brak higieny prowadzi. Pewnie powiodłaby Pani wzrokkiem za jakimś pachnącym rektorem, ale musi się Pan zadowolić rektorami : pożarskim i jacusiem. Smutana ta Twoja rzeczywsitość, Pani Ewo ładna. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Pani Ewo, Rektora? Pani zna jakiegoś rektora? 08.08.06, 18:02 > Smutana ta Twoja rzeczywsitość Czyżby zmienił Pan swoje upodobania, Panie J-zefie i zaczął spożywać alkohol? Ostrożnie, na nie wprawionych tak właśnie to działa. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Rektor jacuś, zarażone przez dziekanicę Ewę. 08.08.06, 19:00 Panie J-zefie, widzę, że nie tylko jest Pan na najlepszej drodze do popadnięcia w alkoholizm ("ciernista ścieżka grzechu" - pamięta Pan? - feldkurat polowy Otto Katz, zresztą Żyd, których tak Pan lubi; rzecz się działa gdzieś w Pańskich okolicach), ale znalazł też dziwne upodobanie w lewicowych publicystach (Wielgosz) i w lewicowych (czasem wręcz obrzydliwie lewackich) portalach, z których znosi nam i prezentuje Pan cytaty, jak (nie przymierzając) jakiś szmalcownik ukradzione Żydom dywany. Niech Pan uważa na siebie, taka mieszanka (alkohol + lewactwo) dla słabej głowy to może oznaczać uzależnienie się, staczanie i ani się Pan nie obejrzy, jak któregoś dnia skończy jak Ikonowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Pani Ewo, Rektora? Pani zna jakiegoś rektora? 08.08.06, 18:03 Tego wiadomego akurat nie znałam, choć nie wiem , czy powinnam żałować, jakiś damski bokser z niego był. Sama nawet kiedyś zamieściłam na aqua artykuł o tym, jak potraktował – krzesłem bodaj – bibliotekarkę uczelnianą, bo nie chciała zostać jego żoną. On koniecznie chciał się ożenić, startował w wyborach, a żonaty zawsze poważniej wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Gsko, uprawiasz bełkot i za dobrą wodą toaletową 08.08.06, 18:08 tęsknisz, bo musiałaś już cała przesiąknąć tym eliksirem , ktory niestrudzenie wydobywa z siebie pożarski. Umyj się ładna. Nudzisz mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Pani Ewo, Rektora? Pani zna jakiegoś rektora? 08.08.06, 18:09 > żonaty zawsze poważniej wygląda. Ba! Nawet sobie dodawał powagi występując w radiu w jakiejś audycji satyrycznej. Szkoda, że sobie nie nagrałem jego monologów, trzeba przyznać, że był obdarzony bardzo specyficznym poczuciem humoru, skecze były przekomiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Pani Ewo, Rektora? Pani zna jakiegoś rektora? 08.08.06, 18:15 No i czemu ona go nie chciała ? Może wygląd jakiś odrażający ? Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Pani Ewo, Rektora? Pani zna jakiegoś rektora? 08.08.06, 18:51 > No i czemu ona go nie chciała ? Może wygląd jakiś odrażający ? Ja mogę odpowiedzieć tylko ze swojego punktu widzenia. Mnie oczywiście bawiłaby żona opowiadająca skecze, wygłaszająca zabawne monologi, ale - ileż czasu? Po pewnym czasie znałbym już wszystko, co się w tej "branży" pojawiło, więc nic już by mnie nie mogło rozśmieszyć, nawet Pan J-zef. A może coś jej obiecał i - wydało się, że oszukał? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Pani Ewo, Rektora? Pani zna jakiegoś rektora? 08.08.06, 18:55 jaceq napisał: > A może coś jej obiecał i - wydało się, że oszukał? Doktorat ? serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,2941545.html Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Pani Ewo, Rektora? Pani zna jakiegoś rektora? 08.08.06, 19:03 > Doktorat ? Może? A może tylko dziekanat? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Pani Ewo, Rektora? Pani zna jakiegoś rektora? 08.08.06, 19:06 Bardzo smutne w tej historii jest : ,,Kariera byłego rektora jarosławskiej uczelni dobiegła końca. Wczoraj został aresztowany, a na spotkaniu z ministrem żaden pracownik ani student nie stanął w jego obronie’’ Myślałam, że chociaz Pan Józef stanął. Stara prawda – prawdziwych przyjaciół poznajemy w biedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Pani Ewo, Rektora? Pani zna jakiegoś rektora? 08.08.06, 19:06 ewa8a napisała: > serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,2941545.html Dziwne, że Pan J-zef nie zabrał wówczas głosu w tak ważkiej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Pani Ewo, Rektora? Pani zna jakiegoś rektora? 08.08.06, 19:10 O tym samym myślimy. To nie ładnie ze strony Pana Józefa. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Pani Ewo, Rektora? Pani zna jakiegoś rektora? 08.08.06, 19:13 Może już wówczas zaczytywał się w publikacjach red. Wielgosza w "Trybunie" i - zwyczajnie - nie miał czasu na rektora? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Pani Ewo, Rektora? Pani zna jakiegoś rektora? 08.08.06, 19:15 Szczury uciekają z tonącego okrętu. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Pani Ewo, Rektora? Pani zna jakiegoś rektora? 08.08.06, 19:39 Z nosem wsadzonym w "trybunę". Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Pani Ewo, Rektora? Pani zna jakiegoś rektora? 08.08.06, 19:54 Od śmiechu zrobią mi się zmarszczki i diabli wezmą moją słynną urodę. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: "To nie jest państwo,to są bandyci" -TVN24 1. 08.08.06, 18:00 To rzeczywiście Pan, Panie J-zefie? Aż wierzyć się nie chce. Nieee, to chyba jednak Pan. Po tym "mieszaniu szczątków pomyślunku" poznam Pana nawet w piekle. Niech Pan opowiada, co słychać u Pana b. rektora? Nie potrzeba mu aby czegoś? pasty do butów? szczoteczki do zębów? Doszły mnie słuchy, że pisze wspomnienia, czy to może prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Hm, kolejny wariat, ładna Ewa go zaraziła. Bra- 08.08.06, 18:12 kuje pożarskiego tylko. A to dopiero. Bandyci z Izraela mordują Bejrut, a te niemyte gąski coś dla siebie tylko zrozumiałego gęgają. A to dopiero. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Hm, kolejny wariat, ładna Ewa go zaraziła. Br 08.08.06, 18:17 precz_z_gw napisał: > Bandyci z Izraela mordują Bejrut, a te niemyte gąski coś dla siebie tylko > zrozumiałego gęgają. A to dopiero. No właśnie. A Pan czemu nie w Bejrucie ? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: No i masz rozumowanie głupiej gąski. 08.08.06, 18:22 Co w tym głupiego ? Człowiek tak zaangażowany jak Pan powinien się tam niezwłocznie udać. Bohaterem w fotelu być nie sztuka. Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Pani Ewo, każdym otwarciem swoich ponęntnych ust 08.08.06, 18:41 potwierdzasz, że jesteś tylko ładna. Tak rozumujac powinnaś być , gąsko , w Izraelu. Podpisywać rakiety, które spadną na cywilów. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Pani Ewo, każdym otwarciem swoich ponęntnych 08.08.06, 18:46 W jakim tam Izraelu ? Do podpisywania rakiet jestem już za stara, biorą tylko do 13 lat. Tutaj sobie przycupnęłam, bo taka gąska jak ja, co to cały dzień przy zlewozmywaku (przydają się te małe stopy) też chciałaby trochę poobcować z mądrymi ludźmi. Pojawił się Pan, więc jest okazja, ucieszyłam się, a Pan od razu – do Izraela ! Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Dawno w nich nie miałaś nieczego ciepłego? 08.08.06, 18:53 Biedna, ładna Pani Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Hm, kolejny wariat, ładna Ewa go zaraziła. Br 08.08.06, 18:20 > No właśnie. A Pan czemu nie w Bejrucie ? Prawdopodobnie lotnisko w J. wstrzymało loty w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Hm, kolejny wariat, ładna Ewa go zaraziła. Br 08.08.06, 18:24 > lotnisko w J. Chyba skonam ze śmiechu !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw A dla ładnej Pani Ewy i Jacusia to okazja do gę- 08.08.06, 18:27 gania. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: A dla ładnej Pani Ewy i Jacusia to okazja do 08.08.06, 18:31 I to jeszcze jaka ! Myślę, że Jacuś też sobie chętnie od czasu do czasu pogęga. Ludzie śmiertelnie poważni są strasznie nudni. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Ależ gegajcie, gąsko, byle do siebie tylko. 08.08.06, 18:37 Jak to do siebie ? To ja Pana wysyłałam wczoraj na Berdyczów, ale nie miałam wówczas pojęcia, że to Pan. Myślałam, że jakiś gó..arz. Teraz, jak już sprawa się wyjaśniła, cofam, co napisałam i witam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Ewuniu, dzisiaj się jednak umyj. Nudzisz mnie 08.08.06, 18:52 Czyli, że jednak mycie ma wpływ psychikę i stan ducha rozmówcy, nawet podczas rozmowy wirtualnej. Zaraz wezmę prysznic. Oj, Panie Józefie, a ja z Panem prowadziłam ostatnio takie poważne dyskusje. Żebym to ja od początku wiedziała, że to Pan ! Z Pana to przecież kawalarz jakich mało. Od razu powinnam zorientować się, że to wszystko, co Pan wypisuje, to wcale nie jest na serio. Gdzieżby tam na serio ktoś bronił Arabów ! Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Ładna Ewo, tak łapczywie otwierasz te usta 08.08.06, 18:57 i nic Ci się trafia? Czemu? Biedna. Ale ładna. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Ładna Ewo, tak łapczywie otwierasz te usta 08.08.06, 19:00 Muszę Panu podziękować za te zachwyty nad moją urodą. Cieszę się, że Pan ją docenił. Z całą pewnością jest Pan w tej dziedzinie koneserem. Biedna też nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Ładna Ewo, tak łapczywie otwierasz te usta 08.08.06, 19:36 Dopiero teraz przeczytałem list "męczenników" do Kondolencji z Białego Domu, sprytnie zakamuflowanej wśród "jastrzębi, przywódców arabskich i społeczności międzynarodowej". Nie wątpię, że Autorem jest właśnie nasz Drogi Pan J. Potwierdza mi to Autorstwo dodatkowo ujawniona przez Autora kompletna nieznajomość realiów tematyki, o jakiej pisze. Na podstawie wzmiankowanego tekstu podejrzewam, że Pan J. jest na prostej drodze do wtórnego zdziecinnienia, tzw. Syndromu Infantylizmu Wieku Dojrzałego. Jednym z jego objawów jest m.in. właśnie obsesja na punkcie higieny, nie własnej oczywiście (ta bardzo często pozostawia wiele do życzenia), tylko wszystkich innych w otoczeniu dotkniętego tą przypadłością. Przypuszczalnie stąd się biorą te uwagi, mające wszelkie znamiona natręctwa, o myciu, hydraulice, pumeksach itp. Osoba dotknięta SIWD ma też obsesję na punkcie onanizmu; wszędzie widzi onanistów, a bierze się to stąd, że - jak to się mówi - usiłuje "mierzyć wszystkich własną miarką", ponieważ nie od wczoraj wiadomo, że to m.in. onanizm prowadzi do SIWD. Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Okaleczony pętaku, co próbujesz w nie włożyć? 08.08.06, 19:42 Co biedny stwór. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Ładna Ewo, tak łapczywie otwierasz te usta 08.08.06, 19:51 > Nie wątpię, że Autorem jest właśnie nasz Drogi Pan J. To zależy jak tam u niego z angielskim , zakładając oczywiście, że list został rzeczywiscie wysłany do tych jastrzębi. Nie sądzę, by napisał go po polsku, chociaż, kto wie ? > Jednym z jego objawów jest m.in. właśnie obsesja na punkcie higieny, nie własnej oczywiście (ta bardzo często pozostawia wiele do życzenia), W tym wypadku może być nawet i własnej. Jest coś takiego, że pacjent czuje potrzebę stałego mycia rąk i robi to kilkaset razy na dobę. Nie możemy takiego przypadku wykluczyć. Co do onanistów, mało się orientuję w tym temacie, ale to co piszesz jest wielce prawdopodobne. No i ma ścisły związek z myciem rąk. Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Ładna Ewo, tak łapczywie otwierasz te usta 08.08.06, 20:44 ewa8a napisała: > To zależy jak tam u niego z angielskim... No właśnie, Panie J-zefie, jak to jest? Czy znajomość tego języka figuruje w Pańskim dorobku naukowym? Odpowiedz Link Zgłoś
precz_z_gw Gąsko, biedna nie w geszefcie,Biedna w "nie maniu" 08.08.06, 19:47 miczego w tych słodkich ustach. Co ten okaleczony jacuś może Ci dać? Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Ależ gegajcie, gąsko, byle do siebie tylko. 08.08.06, 19:10 ewa8a napisała: > Teraz, jak już sprawa > się wyjaśniła, cofam, co napisałam i witam serdecznie. Ja też, ja też posądziłem Pana J-zefa nawet o bycie kobietą. Teraz to odszczekuję i przepraszam. Oczywiście w tym układzie oświadczam, że nic mnie nie interesuje orientacja seksualna Pana J-zefa, która jest Jego prywatną sprawą i intymną i nic mi, ale to nic, do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Ależ gegajcie, gąsko, byle do siebie tylko. 08.08.06, 19:12 Taak ? A czy to Ty przypadkiem nazwałeś Pana Józefa wczoraj pedałem ? Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Ależ gegajcie, gąsko, byle do siebie tylko. 08.08.06, 19:15 Jaa? A skądże! A jeśli nawet, to co, przecież nie miałem zielonego pojęcia, że to może być Pan J-zef! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Ależ gegajcie, gąsko, byle do siebie tylko. 08.08.06, 19:18 Przepraszam, pomylił mi się pedał z materacem. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=46409340&a=46543078 Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Ależ gegajcie, gąsko, byle do siebie tylko. 08.08.06, 19:21 Materac nie jest przedmiotem o zdeterminowanej gender. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Ależ gegajcie, gąsko, byle do siebie tylko. 08.08.06, 19:26 A może zdegenerowanej ? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Ależ gegajcie, gąsko, byle do siebie tylko. 09.08.06, 20:50 jaceq napisał: > Ja też, ja też posądziłem Pana J-zefa nawet o bycie kobietą. Teraz to > odszczekuję i przepraszam. To jest nic. Znacznie gorsze rzeczy przytrafiają się Panu Józefowi na FK. Jakiś typ krąży za nim, nazywając go uporczywie NUMEROWANĄ BLONDYNKĄ.To nie pierwszy tego typu post. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=46611959&a=46612479 Odpowiedz Link Zgłoś
piq ja, drogi jóźku, pozwalam izraelowi na wszystko 08.08.06, 20:33 Jak tam twój rektorzynka jarosz, nosisz mu do pudła paczuszki? no, to dobry józik. bardzo źle wychodzi józik na fotografiach prasowych, muszę powiedzieć. jak kretyn. niech józik coś z tym czółkiem zrobi, to może będzie lepiej. witam józika ponownie na faq Odpowiedz Link Zgłoś
jestem_za_a_nawet_przeciw Mordercy domagają się lepszych narządzi zbrodni- 11.08.06, 19:24 bomb rozpryskowych. Oto terroryzm!!!! wiadomosci.onet.pl/1370005,12,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Mordercy domagają się lepszych narządzi zbrod 12.08.06, 13:53 jestem_za_a_nawet_przeciw napisał: > Oto terroryzm!!!! Albo prawo do obrony, Panie Józefie. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Mordercy domagają się lepszych narządzi zbrod 12.08.06, 13:57 A w ogole: "narzAdzi"? (a z ogonkiem). Freud sie klania, jak sie mowilo za moich mlodzienczych lat. Odpowiedz Link Zgłoś
taras10 Re: Mordercy domagają się lepszych narządzi zbrod 12.08.06, 14:50 Freud nie ma sie po co klaniac. On jest caly czas z preczem, czy tez inna odmiana jego nickow. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Mordercy domagają się lepszych narządzi zbrod 12.08.06, 14:56 Ja bym tak nie generalizowal. Freud sie klania, bo tak sie mowilo, kiedy sie ktos przejezyczyl. Odpowiedz Link Zgłoś