Dodaj do ulubionych

Odwalcie się od Rywina, Michnika, Rapaczynskiej!!!

IP: *.icpnet.pl 22.02.03, 12:11
Nie widzicie ciemniaki (Komisja i inni), ze źródło zła jest gdzie indziej? Ze
ustawa powstala już w swoim zalozeniu po to, aby ktos (Agora) zaplacil grube
pieniadze za odstapienie od tej ustawy? I ze to jest swinski numer w
najgorszym NKWD-owskim stylu?

A.
Obserwuj wątek
    • Gość: polishAM Re: Odwalcie się od Rywina, Michnika, Rapaczynski IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 22.02.03, 12:19
      Ustawa powstala, poniewaz wymagalo jej prawo Uni Europejskiej. Dokladnie taka
      sama obowiazuje w USA. Ustawa antymonopolowa zabrania posiadania media w trzech
      segmentach: radiu, prasie i telewizji. Jezeli przekroczy sie jakis prog
      procentowy, nalezy sie pozbyc innych media. Przypomne, ze Agora kontroluje 80%
      rynku reklam w Polsce. W znane pozycje dochodza jeszcze gazety lokalne,
      czasopisma, radiostacje i bilboardy. Prosze sprawdzic na stronie firmowej Agory
      ile pozycji ma ten monopolista.
      • Gość: AdamM Drogi polishAM IP: *.icpnet.pl 22.02.03, 12:24
        Mam Cie za jednego z wybitniejszych tu umyslow, wiec nie moge obojetnie przejsc
        obok tego, co piszesz. To wszystko trzeba by sprawdzić punkt po punkcie - to
        prawo europejskie, etc. A jak do tego sie ma panstwo jako podmiot, ktore jest
        monopolista w sensie posiadania mediow wizualnych (TVP 1, 2, Polonia) i
        radiowych (PR 1, PR2, PR3 etc). Michnik i Agora moze nie sa aniolami ale do
        sukcesu doszli jakas tam jednak biznesowa praca i mysleniem. A te swinie z SLD
        chcialyby wszystko za darmo. Utuczyć sie czyjejś krwawicy. Tak to widze. I nie
        wierze w to, co pisesz o regulacjach prawnych. Wzialbym te zapisy na warsztat i
        po kilku godzinach doszedlbym pewnie do odmiennych niz Twoje wnioskow.

A.
        • Gość: +++IGNORANT były zawłaszczone pieniądze i pismo Solidarności IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.03, 13:13
          Gość portalu: AdamM napisał(a):

> Mam Cie za jednego z wybitniejszych tu umyslow, wiec nie moge obojetnie
          przejsc
          >
          > obok tego, co piszesz. To wszystko trzeba by sprawdzić punkt po punkcie - to
          > prawo europejskie, etc. A jak do tego sie ma panstwo jako podmiot, ktore jest
          > monopolista w sensie posiadania mediow wizualnych (TVP 1, 2, Polonia) i
          > radiowych (PR 1, PR2, PR3 etc). Michnik i Agora moze nie sa aniolami ale do
          > sukcesu doszli jakas tam jednak biznesowa praca i mysleniem. A te swinie z
          SLD
          > chcialyby wszystko za darmo. Utuczyć sie czyjejś krwawicy. Tak to widze. I
          nie
          > wierze w to, co pisesz o regulacjach prawnych. Wzialbym te zapisy na warsztat
          i
          >
          > po kilku godzinach doszedlbym pewnie do odmiennych niz Twoje wnioskow.
          >
          > A.

Sława!

Więc wcale nie tak biznesowo...

Pozatem były jeszcze jakieś powiązania z ArtB

Pozdrawiam!

Ignorant
          +++
          • Gość: polishAM Re: były zawłaszczone pieniądze i pismo Solidarno IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 22.02.03, 13:20
            Rok temu byla sprawa uchylenia podatkow na sume ponad miliarda zlotych.
            Dziesiec procent lapowki obowiazkowe, wplacone przez Barrego z Cox
            Communication. Przy tej sprawie Rywina cos musialo pojsc zle. Ktos zerwal umowe
            gentelmenska.
            • Gość: +++IGNORANT Są warci siebie, żadnemu nie wierzę... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.03, 13:31
              Gość portalu: polishAM napisał(a):

> Rok temu byla sprawa uchylenia podatkow na sume ponad miliarda zlotych.
              > Dziesiec procent lapowki obowiazkowe, wplacone przez Barrego z Cox
              > Communication. Przy tej sprawie Rywina cos musialo pojsc zle. Ktos zerwal
              umowe
              >
              > gentelmenska.
      • Gość: kataryna Re: Odwalcie się od Rywina, Michnika, Rapaczynski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.03, 15:48

> Ustawa powstala, poniewaz wymagalo jej prawo Uni Europejskiej. Dokladnie taka
        > sama obowiazuje w USA.

Gdzie Rzym, gdzie Krym? Co ma Unia Europejska do amerykańskiego prawa? Prawo
        Unii Europejskiej z pewnością wcale nie wymaga takich zapisów
        antykoncentracyjnych jakie były w pierwszej wersji ustawy, w przeciwnym razie
        rząd by się z nich nie wycofał. Wycofał się, znaczy konkretne zapisy były w
        jego gestii.

Ustawa antymonopolowa zabrania posiadania media w trzech
        >
        > segmentach: radiu, prasie i telewizji. Jezeli przekroczy sie jakis prog
        > procentowy, nalezy sie pozbyc innych media. Przypomne, ze Agora kontroluje
        80%
        > rynku reklam w Polsce. W znane pozycje dochodza jeszcze gazety lokalne,
        > czasopisma, radiostacje i bilboardy. Prosze sprawdzic na stronie firmowej
        Agory
        >
        > ile pozycji ma ten monopolista.

Rozróżniałabym udział w rynku mediów od udziału w rynku reklam. Przytoczone
        przez Ciebie 80% dotyczą udziału Agory w rynku reklamowym, co nie jest
        bezpośrendio związane z ilością posiadanych przez nią czasopism i radiostacji
        ale z ich jakością. Nic nie stoi na przeszkodzie aby np. Nasz Dziennik był
        wydawany w półmilionowym nakładzie walczył o popularność równą popularności
        gazety, bo to właśnie nakład i marka decyduje o tym czy reklamodawcy chcą się w
        nim reklamować i żadna ustawa tego nie zmieni. Nie można zmusić reklamodawców,
        żeby zamiast umieszczania reklam w Wyborczej czy Radiozet zaczęli je umieszczać
        w Naszym Dzienniku i Radiu Maryja (to tylko przykłady, proszę się nie obrażać,
        nie znam innych niszowych tytułów). Zapisy antykoncentracyjne tego nie zmienią,
        mogą natomiast przeszkodzić Agorze w zakupie Polsatu, przez co straci ona jeden
        z potencjalnych sposobów dalszego umacniania się na rynku. Wpłynie to
        bezpośrednio tylko na sposób podziału wpływów z reklam na rynku telewizyjnych
        (nie dotknie samej Gazety czy agorowych radiostacji) - w takiej sytuacji
        prawdopodobnie wszystko pozostałoby po staremu, Gazeta i radiostacje Agory
        nadal zgarniałyby te swoje kilkadziesiąt procent, natomiast reklamami
        telewizyjnymi nadal dzieliłyby się głównie Polsat i TVN. Praktyczna różnica
        jest taka, że kasa z reklam przypadająca na Polsat zamiast trafiać do Agory
        trafialaby nadal do Solorza. Zresztą przypuszczam, że gdyby Agora kupiła Polsat
        starałaby się go zmienić, "uambitnić", co prawdopodobnie skutkowałoby
        zmniejszeniem się wpływów z reklam na rzecz TVN i TVP (Polsat ma taki duży
        udział w torcie reklamowym właśnie ze względu na swój plebejski charakter).
        • Gość: polishAM Re: Odwalcie się od Rywina, Michnika, Rapaczynski IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 22.02.03, 23:00
          Ustawa antykoncentracyjna, czy antymonopolowa jest ustalana z mysla o
          przyszlych srodkow srodkow masowego przekazu, czyli perspektywicznie. Ty
          podajesz stan na dzien dzisiejszy a to blad. Zeby byla ciagla i pelna rotacja
          mediow, rozne idee i pomysly, wszystko nie moze byc w rekach jednego
          wlasciciela. Poza tym wszystko co piszesz jest prawda ale nie wspomnialas o
          warunkach jakie ustawa musi spelniac w stosunku do Uni Europejskiej. Ja bym na
          przyklad chcial media, ktorych redaktorzy moga sie pochwalic polskim rodowodem
          zeby nie mogly nam narzucac obcych interesow sprzecznych z nasza racja stanu.
          Nawet chcialbym, zeby takie media zdominowaly nasza scene wlacznie z monopolem
          i wylacznoscia na wzor media z czasow PRL-u. Ale moja sugestia jest subiektywna
          i nie narzucam jej innym jak to czyni Agora z jej olbrzymim zydowsko-
          amerykanskim kapitalem. Niech dadza innym przedstawic swoja opinie. Np. mediom
          z Uni Europejskiej, Katolickiej i ..... yes, yes, yes rowniez mediom islamskim.
          Wtedy ludziom otworza sie szeroko oczy o gangsterstwie w swiecie nas
          otaczajacym. Ja chce roznych angles (katy), right to a different view and
          opinion.
          • Gość: kataryna Re: Odwalcie się od Rywina, Michnika, Rapaczynski IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.03, 00:05

> Ustawa antykoncentracyjna, czy antymonopolowa jest
            ustalana z mysla o
            > przyszlych srodkow srodkow masowego przekazu, czyli
            perspektywicznie. Ty
            > podajesz stan na dzien dzisiejszy a to blad.

Nie sądzę. Prawa nie tworzy się pod jakieś przyszłe,
            całkowicie hipotetyczne warunki.

Zeby byla ciagla i pelna rotacja
            > mediow, rozne idee i pomysly, wszystko nie moze byc w
            rekach jednego
            > wlasciciela.

A wszystko jest w rękach jednego właściciela?? Będzie?
            O ile wiem Agora nie ma planów wykupienia Naszego
            Dziennika, Myśli Polskiej, Nie, Rzeczpospolitej, TVN-u,
            Telewizji Polskiej, Radia Maryja i wielu wielu innych
            graczy naszego rynku medialnego. Twoja teza o skupieniu
            wszystkiego w rękach jednego właściciela (Agory, jak
            rozumiem) jest więc całkowicie nieuprawniona.

Poza tym wszystko co piszesz jest prawda ale nie
            wspomnialas o
            > warunkach jakie ustawa musi spelniac w stosunku do
            Uni Europejskiej.

Jak już pisałam, zapisy antykoncentracyjne nie są
            wymogami UE skoro rząd się z nich bezproblemowo
            wycofał. Poza tym na forum UE już były interwencje w
            tej sprawie.

Ja bym na
            > przyklad chcial media, ktorych redaktorzy moga sie
            pochwalic polskim rodowodem
            > zeby nie mogly nam narzucac obcych interesow
            sprzecznych z nasza racja stanu.

O ile wiem w wymogach UE nie ma nic o rodowodach
            dziennikarzy i właścicieli. Poza tym masz do wyboru
            różne media, możesz czytać co Ci się żywnie podoba.
            Jeśli nie hccesz, żeby Wyborcza narzucała Ci cokolwiek
            to jej po prostu nie czytaj. Dzięki Bogu mamy pełne
            bogactwo tytułów prasowych, do wyboru do koloru.

> Nawet chcialbym, zeby takie media zdominowaly nasza
            scene wlacznie z monopolem
            > i wylacznoscia na wzor media z czasow PRL-u.

Tak, rzeczywiście media w czasach PRL-u to była "ciągła
            rotacja idei i pomysłów". A poza tym jak to pragnienie
            monopolu rodm z PRL-u ma się do Twoich poprzednich
            deklaracji, że nie chcesz wszystkiego w rękach jednego
            właściciela?

Ale moja sugestia jest subiektywna
            >
            > i nie narzucam jej innym jak to czyni Agora z jej
            olbrzymim zydowsko-
            > amerykanskim kapitalem.

Narzucasz dokładnie w takim samym sensie jak Agora, i
            Ciebie i Wyborczą czyta tylko ten kto chce.

Niech dadza innym przedstawic swoja opinie. Np. mediom
            > z Uni Europejskiej, Katolickiej i ..... yes, yes, yes
            rowniez mediom islamskim.

A czy Agora komuś broni wolności prezentowania swoich
            poglądów? W jaki sposób? Każdy może założyć gazetę i
            swobodnie się w niej wypowiadać.

> Wtedy ludziom otworza sie szeroko oczy o
            gangsterstwie w swiecie nas
            > otaczajacym.

O gangsterstwie w świecie nas otaczającym można
            przeczytać aż w nadmiarze w Gazecie. Jak ktoś ma
            życzenie zgłębić temat może sięgnąć także po dziesiątki
            innych gazet.

Ja chce roznych angles (katy), right to a different
            view and
            > opinion.

A kto Ci odbiera prawo do tego i w jaki sposób? I jak
            to się ma do Twojej wyrażonej wcześniej tęsknoty za
            monopolem z czasów PRL-u?
            • Gość: polishAM Re: Odwalcie się od Rywina, Michnika, Rapaczynski IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 23.02.03, 00:44
              Hej, to jest tylko moja opinia, moje trzy grosze. Moze pewnego dnia zadecyduje
              zalozyc media w Izraelu, gdzie bede krytykowal obsesyjnie poszczegolne odlamy
              religijne Judaizmu. Chasydow, Lubaviczow, Ortodoksow radzac im co jest poprawne
              a co nie. Co jest zgodne z ich mainstream religia. Oczywiscie musialbym byc
              niespelny rozumu zeby to robic. Tak samo oceniam ataki na Radio Maryja,
              Redymptorystow i Ojca Rydzyka. Nie zgadzamy sie w naszej ocenie ustawy
              antymonopolowej. To jest OK. Ty przedstawilas swoje racje i ja tez. Ja oceniam
              rowniez szerzej nasza podatnosc na propagande(brak swiadomosci obywatelskiej),
              jednym slowem nie moge byc obiektywny jezeli w gre wchodzi dobro narodu. Jestem
              radykalnym patriota i widze te sprawy inaczej. Ale najwazniejsza jest wymiana
              pogladow i opini. Jeszcze mam kilka uwag na temat forum kraj, gdzie grasuje
              spamer logujacy sie z serwera ipt.com i proxy.aol.com niszczac to forum po czym
              co pewien czas Admi. zdejmuje cala mase watkow. Wydajesz sie osoba dobrze
              wychowana, zorientowana i swietnie wyksztalcona co jest benefitem dla kazdego
              na tym forum. Tu na Aktualnosciach znajdziesz osoby, ktore przebywaja tu od
              lat. Rozny poziom ale bardziej stabilna widownia. Szybko wyrobisz sobie marke i
              zyskasz sympatie i respekt. Goraco zapraszam. O ile sie nie myle jestes kobieta
              i prawnikiem. Yes or no. Pozdr.
    • indris Jakoś nie widzę 22.02.03, 14:12
      AdamM twierdzi:
      "...ustawa powstala już w swoim zalozeniu po to, aby ktos (Agora) zaplacil
      grube pieniadze za odstapienie od tej ustawy"

Jakoś nie widzę argumentów za taką tezą.
      • Gość: AdamM Poszukaj IP: *.icpnet.pl 22.02.03, 14:16
        w stenogramach z prac komisji. Moze ktos to wypowiedzial glosno??????

smile

A.
        • indris Nie znalazłem. 22.02.03, 15:52
          Oczywiście chodzi mi o argumenty,a nie o czyjeś przekonanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka