Dodaj do ulubionych

Forum------teatrum ludzi

01.06.03, 21:32
Będąc na forum GW (na innych nie bywałam) już prawie 15 miesięcy
Forum jawi mi się jako niestandardowy teatr życia.
Tu każdy może wejść bez biletu choć bez pieniędzy być raczej nie może, bo
forum ma swoją cenę (pracodawcy na przykład) przełożoną na język.
Można , tak jak w teatrze, pisać scenariusze i być jednocześnie aktorem o
wielu postaciach.
Tu można wszystko napisać co tylko sobie ktoś wymyśli i pomyśli lub bez myśli.
Tu każdy normalny też człowiek może przejrzeć się jak w lustrze w oczach
innych forumowiczów.
Padało nie raz pytanie, czy na forum można poznać osobowość człowieka.
Myślę, że tak, ale...
Jest to praca dla zawodowca.
Ja nim nie jestem.
Mnie do pełnego poznania (ale czy to w ogóle jest możliwe? nawet po beczce
soli?)
Mnie takie poznanie człowieka tak całkiem do końca nie wydaje się możliwe
nawet dla faachowca.
Jest przecież napisane "każdy włos twój jest policzony"
Czy jest w ludzkiej mocy policzyć czyjeś wszystkie włosy?
Przecież jak je by chciało się policzyć, to ten człowiek już bez włoska
pozostanie, no może z jednym lub.....tu kilka wersja jak policzyć i włosy
pozostawić.
Ale o tych włoskach to tylko tak napisałam trochę lekko.
Jednak lubię forum, choć chciałabym by było przyjaźniejsze dla odmieńców.

pozdrawiam nieodmiennie
d_nutka
Obserwuj wątek
    • rycho7 D_nutka kuglarka trauma 02.06.03, 09:00
      D_nutka w swoim poscie zawierajacym propozycje nie do odrzucenia dla klubu
      polsko-zydowskiego zawarla informacje odnosnie swej mamy. Napisala, ze mama
      jako nastolatka w warszawskim getcie pozbawiona byla wsparcia ze strony
      aryjskiej. Zapytana wprost przeze mnie jak mama przezyla 20 miesiecy pomiedzy
      likwidacja getta a wyzwoleniem Warszawy wymigala sie bajeczka o cudzie. Dalem
      D_nutce dosc czasu aby przemogla sie i wydusila z siebie, ze jednak jej mama
      przezyla dzieki pomocy Polakow. Conajmniej 3 Polakow, ktorym grozila kara
      smierci za ratowanie Zydowki. Nic takiego D_nutka nie byla dotychczas w stanie
      z siebie wydusic. Nie wyjasnila sprawy mimo, iz miala na to dostatecznie duzo
      czasu. D_nutka obnosi sie na forum z trauma po stracie narodu zydowskiego.
      Dziwnie jadnak ta trauma jest skierowana wyraznie przeciwko Polakom. Wobec
      takiego jak przedstwilem przebiegu dyskusji uwazam D_nutke za zalosna
      komediantke frymarczaca bolem po holocauscie. To co naprawde boli D_nutke to
      jej sumienie. Sumienie, ktore przypomina jej o naleznej wdziecznosci dla
      Polakow (conajmniej trzech), ktorzy uratowali jej mame z holocaustu. To co
      pisze o D_nutce jest skierowane wylacznie do niej. Nie odnosze tego do calego
      narodu zydowskiego. Wsrod nich sa takze ludzie spraweidliwi.

Pozdrawiam
      • d_nutka Re: D_nutka kuglarka trauma 02.06.03, 10:07
        Chcesz Rycho wiedzieć jak moja mama przeżyła te 20 miesięcy?

odpowiadam

w hitlerowskich obozach zagłady-ma na to dokumenty-ja też.

i uszanuj moją traumę i traumę mojej mamy.
        d.
        • rycho7 Przepraszam 02.06.03, 10:35
          Nie moglas tak od razu? Pare slow i unikasz zamieszania. Napisalem, ze dalem Ci
          czas abys uniknela nieporozumien wynikajacyc z domyslania sie. Jest mi bardzo
          przykro ale z Twoim charakterem nie udaje mi sie ani wygrac ani pogodzic.
          Jeszcze raz Cie przepraszam.

Pozdrawiam
          • d_nutka Re: Przepraszam_______przeprosiny przyjmuję ale... 02.06.03, 10:58
            rycho7 napisał:

> Nie moglas tak od razu? Pare slow i unikasz zamieszania. Napisalem, ze dalem
            Ci
            >
            > czas abys uniknela nieporozumien wynikajacyc z domyslania sie. Jest mi bardzo
            > przykro ale z Twoim charakterem nie udaje mi sie ani wygrac ani pogodzic.
            > Jeszcze raz Cie przepraszam.
            >
            > Pozdrawiam

nie napisałam od razy bo...i tu kilka przyczyn

ale
            gdyby np. moją mamę uratowali w tych 20 miesiącach palacy po aryjskiej stronie,
            co by to zmieniło w naszej dyskusji?
            znam przecież i takich Polaków co tej pomocy Żydom udzielali-pisałam o tym na
            forum.
            może ciebie jeszcze wtedy tu nie było?
            ale czy to moja wina za twoje braki w informacjach-także o mnie?
            d.
            • rycho7 Re: Przepraszam_______przeprosiny przyjmuję ale.. 02.06.03, 11:36
              d_nutka napisała:

> co by to zmieniło w naszej dyskusji?

Byc moze nie byloby zbyt widocznej jednostronnosci. To, ze kazdy jest
              subiektywny to oczywiste. Ale o ta zbytnia widocznosc chodzi. Nie wiem po
              prostu, czy prowokujesz czy jestes autentyczna. Ta zbytniosc wprowadza
              zamieszanie. Jak znam kobiety to nawet podswiadomie prowokujesz. I spotykasz
              sie z (podswiadomie) oczekiwana reakcja.
              • d_nutka Re: Przepraszam_______przeprosiny przyjmuję ale.. 02.06.03, 11:38
                rycho7 napisał:

> d_nutka napisała:
                >
                > > co by to zmieniło w naszej dyskusji?
                >
                > Byc moze nie byloby zbyt widocznej jednostronnosci. To, ze kazdy jest
                > subiektywny to oczywiste. Ale o ta zbytnia widocznosc chodzi. Nie wiem po
                > prostu, czy prowokujesz czy jestes autentyczna. Ta zbytniosc wprowadza
                > zamieszanie. Jak znam kobiety to nawet podswiadomie prowokujesz. I spotykasz
                > sie z (podswiadomie) oczekiwana reakcja.

tak
                to jest usprawiedliwienie pewnych postaw i dlatego w takich przypadkach
                przeprosiny zawsze przyjmuję, bo ROZUMIEM uwarunkowania.
                d.
            • rycho7 Re: Przepraszam_______przeprosiny przyjmuję ale.. 02.06.03, 11:39
              d_nutka napisała:

> ale czy to moja wina za twoje braki w informacjach-także o mnie?

Zastanow sie nad tym Twoim stwierdzeniem. W sytuacji wyraznie zadawanych przeze
              mnie pytan. To od Ciebie nie uzyskiwalem odpowiedzi. Dalas mi mozliwosc
              dobyslania sie nawet nietrafnego.
              • d_nutka Re: Przepraszam_______przeprosiny przyjmuję ale.. 02.06.03, 12:10
                rycho7 napisał:

> d_nutka napisała:
                >
                > > ale czy to moja wina za twoje braki w informacjach-także o mnie?
                >
                > Zastanow sie nad tym Twoim stwierdzeniem. W sytuacji wyraznie zadawanych
                przeze
                >
                > mnie pytan. To od Ciebie nie uzyskiwalem odpowiedzi. Dalas mi mozliwosc
                > dobyslania sie nawet nietrafnego.

Rycho
                nie odpowiadałam TYLKO na te pytania, których nie widziałam oraz na te
                WYJĄTKOWO zaczepliwe, które narzucały mi odpowiedź TAK-NIE
                d.
                • rycho7 Re: Przepraszam_______przeprosiny przyjmuję ale.. 02.06.03, 12:56
                  d_nutka napisała:

> nie odpowiadałam TYLKO na te pytania, których nie widziałam oraz na te
                  > WYJĄTKOWO zaczepliwe, które narzucały mi odpowiedź TAK-NIE

Na pytanie o 20 miesiecy odpowiedzialas o cudzie. Nie bylo wiec ani zaczepliwe
                  ani narzucajace odpowiedz. Na opis cudu nie odpowiedzialas - przyjmuje, ze nie
                  widzialas.

Pozdrawiam
          • d_nutka Re: Przepraszam 02.06.03, 11:00
            rycho7 napisał:

Ci
            >
            >
            > Pozdrawiam

i jeszcze jedno, ale ważne
            mama też wspominała o pewnym Niemcu co ją uchronił przed śmiercią.
            może też i dlatego nie było w moim domu treści o nienawiści do innych nacji
            d.
          • d_nutka Re: Przepraszam 02.06.03, 11:04
            rycho7 napisał:

Ci
            >
            >
            > Pozdrawiam

i jeszcze jedno w temacie anty-
            ale tym razem ze strony ojca
            ojciec wspominał,że życie też raz uratowała mu Rosjanka.
            i zobacz Rychu co się porobiło.
            to, że żyję i jestem taka jaka jestem zawdzięczam Niemcowi i Rosjance!
            no i moim polsko- żydowskim przodkom
            d.
            • Gość: ws Re: Przepraszam IP: *.gds.pl 02.06.03, 11:24
              Co za ironia losu. To, że zarówno Niemcy jak i również Rosjanie, którzy są
              odpowiedzialni za zagładę nie tylko Żydów ale i innych narodów, budzą Twoją
              sympatię, bo znalazły się wśród nich osobniki przyzwoite, uważasz za jak
              najbardziej normalne. Nie starając się przyjąć do swojej swiadomości, że to
              Niemcy odpowiadają za holocaust Narodu Żydowskiego, a nie Polacy. Łatwo jest
              oceniać z perspektywy czasu, nie rozumiejąc jakie zagrożenia istniały dla
              strony polskiej za pomoc "niearyjczykom". Nie jestem antysemitą i nie twierdzę,
              że w Polsce nie ma antysemityzmu. Jest go bardzo dużo i to na każdym kroku, w
              każdej dziedzinie życia. Ja osobiście staram się szanować "odmienność" mentalną
              i kulturową, i dlatego nie gadzam się z tak powierzchownymi sądami lub
              sugestiami jak Twoje. Więcej szacunku dla innych. Pozdrawiam
              • d_nutka Re: Przepraszam 02.06.03, 11:42
                Gość portalu: ws napisał(a):

> Co za ironia losu. To, że zarówno Niemcy jak i również Rosjanie, którzy są
                > odpowiedzialni za zagładę nie tylko Żydów ale i innych narodów, budzą Twoją
                > sympatię, bo znalazły się wśród nich osobniki przyzwoite, uważasz za jak
                > najbardziej normalne. Nie starając się przyjąć do swojej swiadomości, że to
                > Niemcy odpowiadają za holocaust Narodu Żydowskiego, a nie Polacy. Łatwo jest
                > oceniać z perspektywy czasu, nie rozumiejąc jakie zagrożenia istniały dla
                > strony polskiej za pomoc "niearyjczykom". Nie jestem antysemitą i nie
                twierdzę,
                >
                > że w Polsce nie ma antysemityzmu. Jest go bardzo dużo i to na każdym kroku, w
                > każdej dziedzinie życia. Ja osobiście staram się szanować "odmienność"
                mentalną
                >
                > i kulturową, i dlatego nie gadzam się z tak powierzchownymi sądami lub
                > sugestiami jak Twoje. Więcej szacunku dla innych. Pozdrawiam

jest różnica pewna w tym co piszę a tym co myślę i TA RÓŻNICA nie jest ani
                żadnym rozdwojeniem ani unikiem, ani jednostronnością.
                po prostu z pewnych względów obiektywnym nie umiem od razu jednym zdaniem
                napisać tego co jest.
                przecież na swoje obecne postrzeganie świata 'pracowałam' całe swoje i nie
                tylko swoje życie.
                czy to tak trudno zrozumieć?
                d.
                • d_nutka Re: Przepraszam do ws 02.06.03, 11:45
                  ws
                  ja na forum pokazuje NAJwydatniej tylko jedną stronę medalu.
                  Bo jeśli nie-to kto?

mam też tę drugą
                  tę kochającą Polskę i Polaków
                  d.
                  • rycho7 Re: Przepraszam do ws 02.06.03, 11:51
                    d_nutka napisała:

> ws
                    > ja na forum pokazuje NAJwydatniej tylko jedną stronę medalu.
                    > Bo jeśli nie-to kto?

W jezyku polskim funkcjonuje lub funkcjonowalo pojecie szmalcownik. To byl ten,
                    kto glownie za pieniadze zdradzal, glownie Zydow. Totez ta zla polska strona
                    medalu jest wszystkim chcacym znana. Takze historie typu Jedwabnego wielu byly
                    znane. Nie o fakty sie wiec chyba sprzeczamy lecz wlasnie o ta jednostronnosc.
                    Zastanawiam sie zawsze jak tego typu jednostronne sprzeczki wplyna na
                    przyszlosc. Zle wieszcze w tym zakresie.

Pozdrawiam
                    • Gość: ws Re: Przepraszam do rycho7 IP: *.gds.pl 02.06.03, 11:59
                      rycho7 napisał:

>
                      Nie o fakty sie wiec chyba sprzeczamy lecz wlasnie o ta jednostronnosc.
                      > Zastanawiam sie zawsze jak tego typu jednostronne sprzeczki wplyna na
                      > przyszlosc. Zle wieszcze w tym zakresie.
                      >
                      > Pozdrawiam
                      Masz rację tutaj chodzi o tą jednostronność, bo tak jest najłatwiej dla wielu,
                      podchodzić do problemu widząc to w barwach czarno-białych, nie dostrzegać wielu
                      uwarunkowań, które wpływają na to, że sądy już nie są takie jednoznaczne i
                      często takie wygodne jak byśmy tego chcieli. Pozdrawiam
                    • d_nutka Re: Przepraszam do ws 02.06.03, 12:12
                      rycho7 napisał:

> d_nutka napisała:
                      >
                      > > ws
                      > > ja na forum pokazuje NAJwydatniej tylko jedną stronę medalu.
                      > > Bo jeśli nie-to kto?
                      >
                      > W jezyku polskim funkcjonuje lub funkcjonowalo pojecie szmalcownik. To byl
                      ten,
                      >
                      > kto glownie za pieniadze zdradzal, glownie Zydow. Totez ta zla polska strona
                      > medalu jest wszystkim chcacym znana. Takze historie typu Jedwabnego wielu
                      byly
                      > znane. Nie o fakty sie wiec chyba sprzeczamy lecz wlasnie o ta
                      jednostronnosc.
                      > Zastanawiam sie zawsze jak tego typu jednostronne sprzeczki wplyna na
                      > przyszlosc. Zle wieszcze w tym zakresie.
                      >
                      > Pozdrawiam

te "wieszcze" i od ciebie zależą.
                      d.
                • Gość: ws Re: Przepraszam IP: *.gds.pl 02.06.03, 11:49
                  Nie, nietrudno zrozumieć, ale to wymaga większej ilości informacji. Po lekturze
                  tych w tym wątku doszedłem do takich konkluzji. Cieszę się, że byłem w błedzie.
                  Pozdrawiam
                  • d_nutka Re: Przepraszam 02.06.03, 12:14

> Nie, nietrudno zrozumieć, ale to wymaga większej ilości informacji. Po
                    lekturze
                    >
                    > tych w tym wątku doszedłem do takich konkluzji. Cieszę się, że byłem w
                    błedzie.
                    >
                    > Pozdrawiam

i ja się cieszę
                    nie dlatego, że byłeś w błędzie (nie wiem jakim?)
                    ale z tego co napisałeś, że jednak przy dobrej woli można zrozumieć i to co
                    trudne a nawet bardzo trudne
                    d.
                    • Gość: ws Re: Przepraszam IP: *.gds.pl 02.06.03, 13:11
                      Proponuję, wykaż odrobinę dobrej woli i zrozum. Twój styl wypowiedzi prowokuje
                      do "mocnych" odpowiedzi.
                      • d_nutka Re: Przepraszam 02.06.03, 15:50

> Proponuję, wykaż odrobinę dobrej woli i zrozum. Twój styl wypowiedzi
                        prowokuje
                        > do "mocnych" odpowiedzi.

ale czasem potrzebny jest zimny prysznic a nie re-tusz.
                        d.
                        • rycho7 Re: Przepraszam 02.06.03, 16:02
                          d_nutka napisała:

> ale czasem potrzebny jest zimny prysznic a nie re-tusz.

Przenies sie do Belgii, tam pada 350 dni w roku. Prysznic na okraglo. Ja wole
                          lepsze klimaty. I je mam. Powyzej 40 stopni tez mi nie odpowiada. A Tobie zdaje
                          sie bardzo.

Pozdrawiam
                          • Gość: etbl Re: Przepraszam IP: *.boanxr7.ras.tele.dk 02.06.03, 16:46
                            Zaraz, zaraz, najbardziej deszczowo jest w polnocnych Niemczech i w polnocnej
                            Holandii - tak "for the record". No, a wiecznie zielona Irlandia?

A w Belgii pada, owszem, sporo.

etbl
                          • d_nutka Re: Przepraszam___krótki rozejm____finisz 02.06.03, 18:13
                            rycho7 napisał:

> d_nutka napisała:
                            >
                            > > ale czasem potrzebny jest zimny prysznic a nie re-tusz.
                            >
                            > Przenies sie do Belgii, tam pada 350 dni w roku. Prysznic na okraglo. Ja wole
                            > lepsze klimaty. I je mam. Powyzej 40 stopni tez mi nie odpowiada. A Tobie
                            zdaje
                            >
                            > sie bardzo.
                            >
                            > Pozdrawiam

chłoptasiu
                            spadaj na drzewo
                            nawet na najwyższą gałąź
                            odstępuję ci w ramach rewanżu za "przeprosiny"
                            spłacone-zapłacone
                            d.
Inne wątki na temat: