Dodaj do ulubionych

______________lektury szkolne_____________

31.05.07, 19:50
podobno zmian dokonano na skomasowane wnioski nauczycielek polonistek
na podstawie ich praktyki i doswiadczenia
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=63423761
Obserwuj wątek
    • pan.scan Pospiesz się i zbierz swoje wypoty z forów 31.05.07, 20:03
      w 2-3 tomy pod nazwą: "Galla Haszysty dzieła zebrane wszystkie. Recepta na
      naprawę Umiłowanej Ojczyzny".
      Może być z ozdobnikami, ale druk tychże na Twój koszt.

Masz szansę, by dzieło było lekturą obowiązkową w szkołach od 2008, o ile
      zgłosisz propozycję do 30.09.br wraz z kolaudacją komisji złożonej z prof.prof.
      Sasa, Qwardiana i Sz0ka.
      • pozarski Re: Pospiesz się i zbierz swoje wypoty z forów 31.05.07, 21:33
        wink))(biedaczysko Haszek chyba za duzo trawy pali)
        • jaceq Re: Pospiesz się i zbierz swoje wypoty z forów 31.05.07, 21:38
          Ja bym tylko, Panowie, wolał, żeby tego Orzechowskiego i spółkę trzymać jak
          najdalej od edukacji; publicznej, prywatnej, KAŻDEJ! Wprawdzie mój wnuczek
          edukację rozpocznie PO wyborach, z NOWYM rządem, z NOWĄ załogą w MEN, ale skórki
          gęsiej dostaję na samą myśl, że go mogliby nauczyć w orzechowskich szkołach, że
          np. Gosiu wygłasza filipinki, albo że żoną Neptuna była Amfibia, bo Orzechowski
          czy inny cymbał uzna, że mitologia grecka, jako element bliski New Age jest be.
    • jaceq Re: ______________lektury szkolne_____________ 31.05.07, 20:54
      hasz0 napisał:

> podobno

Ale tylko "podobno". Jeżeli rzeczniczka Gie. tak mówi, to znaczy, że tak mówi, a
      nie że to prawda.
      • hasz0 ważniejsze są jeszcze nienapisane książki przynajm 31.05.07, 21:01
        niej te poszerzające wiedzę i wyobraźnię.

Bibioteki aleksandryjskiej i tak nie odtworzymy.
        • jaceq Re: ważniejsze są jeszcze nienapisane książki prz 31.05.07, 21:13
          hasz0 napisał:

> Bibioteki aleksandryjskiej i tak nie odtworzymy.

Masz oczywiście rację.
          Ale gdyby była taka teoretyczna możliwość, to nie wiem, czy wszystkim byłoby to
          tak zaraz na rękę. W szczególności nie wiem, jak by się to spodobało w Watykanie.
          • hasz0 Zapominasz o pewnej masowej pożyczce przed ucieczk 01.06.07, 08:14
            ą...
            dziś też są tacy, którzy chcieliby spalić resztę niespalonych teczek i
            zlikwidować IPN.

Każde pismo i każde czytanie (każda lektura) ma swoją wagę; czytanie dobre
            pomaga zbawieniu, czytanie złe jest jedną z dróg wiodących na potępienie. [...]
            Nie podlega żadnej wątpliwości, że czytanie dobrych książek i pism jest dla
            duszy pożytecznem.

A przeciwnie złe książki i pisma wielkie szkody czynią w duszach.
            I opowiadają Dzieje apostolskie, że wielu z tych, którzy uwierzyli, znieśli
            księgi pogańskie, t.j. księgi, które filozofowie pogańscy z rzekomą uczonością
            pisali przeciw wierze chrześcijańskiej i podpalili przed wszystkimi: a
            obrachowawszy cenę ich, znaleźli sumę pięćdziesiąt tysięcy srebrników (Dz. 19,
            1-19). Musieli ci ludzie czuć, jak wielką szkodę na duszach przynosiły im te
            książki, skoro je palili, choć tak wielką była ich wartość.

• babariba-babariba cymbał jednak z waści... 01.06.07, 08:52
              ...co potwierdza się z każdym waści postem
              • hasz0 Cymbał jest z waści bo nie zrozumiał ze o prawdę i 01.06.07, 09:55
                dzie
                Nie słyszałeś Waść o „kradzieży z polecenia Pana”, dokonanej przez Żydów pod
                przywództwem Mojżesza, bezpośrednio przed ich ucieczką z Egiptu (Wj 3, 22)?

Każdy w przeddzień ucieczki miał pożyczyć od swego naiwnego gospodarza
                dobroczyńcy najcenniejsze złote naczynia...

Gdyby ówczesny Kiszczak nie spalił biblioteki w Aleksandrii dowiedzielibysmy
                się czy w czasach gdy Kościół w zachodniej części Imperium Romanum
                prrywatyzował majątki likwidowanych podówczas świątyń pogańskich
                podczas „przekształceń własnościowych” oparł ją na prawdziwej „podstawie
                prawnej”, w postaci tak zwanego ‘precedensu’, który znalazł w Piśmie Świętym
                doskonały rzymski prawnik Aureliusz Augustyn.
                • hasz0 A tu parę dowodów na obiektywizm przekazu... 01.06.07, 10:09
                  Dobra Nowina według Łukasza, jak zauważają znawcy, pisana jest starannym
                  językiem greckim, inaczej niż pozostałe trzy Ewangelie, gdzie zza greckiego
                  dialektu prześwieca hebrajski i aramejski rodowód ich autorów. Nic nie wskazuje
                  na to, by Łukasz był z pochodzenia Żydem, przeciwnie, wszystko przemawia za
                  jego narodowością grecką i wykształceniem świeckim. Wstęp do Ewangelii i
                  początek rozdziału 3. stylizowane są na wzór dzieł ówczesnych historyków, a
                  nazwy chorób podawane za Hipokratesem, "ojcem medycyny" starożytnej Grecji.
                  Zarówno Ewangelie, jak i Dzieje Apostolskie dedykowane są nieznanemu nam
                  Teofilowi. Mógł to być chrześcijanin, który oddał Łukaszowi szczególne usługi,
                  może jego dawny pan, który obdarzył Łukasza wolnością (w możnych domach
                  utrzymywanie niewolnika-lekarza było zwyczajem powszechnym). Łukaszowi
                  przyświecały ambicje historyka. Chciał dokonać możliwie pełnego, rzetelnego
                  opisu wydarzeń, jak podaje we wstępie do Ewangelii. Istotnie, dotarł on do
                  naocznych świadków (czy była wśród nich Maria, matka Pana Jezusa?) i posiłkował
                  się spisanymi wcześniej relacjami, o których mówi, że istniało ich wiele (Łuk.
                  1:1). Skrzętność historyka opłaciła się Łukaszowi sowicie - sam nie będąc
                  naocznym świadkiem, zgromadził w swym dziele aż ponad połowę materiału
                  własnego, niezapisanego przez innych Ewangelistów - najwięcej spośród trzech
                  Ewangelii synoptycznych.

Jest to zwłaszcza widoczne w opisie narodzenia Pańskiego, gdzie Łukasz w ogóle
                  nie wspomina ani o mędrcach ze Wschodu, ani o gwieździe, ani o Herodzie, ani o
                  rzezi dzieci w Betlejem, ani też o ucieczce do Egiptu. Albo więc święty Łukasz
                  relacji Mateusza nie znał, albo też, powodowany nieznanymi nam względami, tej
                  historii w swej Ewangelii nie zamieścił. Zdani tu jesteśmy jedynie na domysły.
                  Możemy za to dość dokładnie określić czas powstania trzeciej Ewangelii. Skoro
                  Dzieje Apostolskie, niejako dalszy jej ciąg, ukończone zostały podczas
                  pierwszego uwięzienia Pawła w Rzymie (61-63 r.), to Ewangelię musiał Łukasz
                  napisać wcześniej, może nawet przed 60. rokiem. Dawnym symbolem tej Ewangelii,
                  z odwołaniem się do wizji Ezechiela, jest wół.

Dobra Nowina według Jana jest zupełnie inna niż pozostałe, oparte na wspólnym
                  rdzeniu świętego Marka. Istotę jej najlepiej oddać słowami zamykającymi czwartą
                  Ewangelię: "Wiele też innych rzeczy dokonał Jezus, które gdyby miały być
                  spisane jedna po drugiej, mniemam, że i sam świat nie pomieściłby ksiąg, które
                  by należało napisać". Taki cel przyświecał apostołowi Janowi - przekazać
                  uczniom chociaż część tego, czego w swych Ewangeliach nie zawarli jego
                  poprzednicy. Powstało więc dzieło na wskroś oryginalne, wspomnienia - co warto
                  podkreślić - uczestnika tych wydarzeń, i to bardzo bliskiego Panu Jezusowi. Sam
                  apostoł Jan unika wzmianki o swym imieniu, nazywa siebie "uczniem" i ten
                  umiłowany przez Mistrza uczeń często gości na kartach jego Ewangelii. Począwszy
                  od Papiasza, szereg świadectw potwierdza Janowe autorstwo.

Ewangelia Świętego Jana ma swoje tajemnice. Nie wiemy, co stało się z
                  Nikodemem - zacny ten faryzeusz, tylko przez świętego Jana wspominany, ginie
                  nam z oczu w dzień ukrzyżowania (r. 3:1-12, r. 7:50-53, r. 19:38-40). W końcu
                  sam apostoł Jan, jak się okazuje, znany był arcykapłanowi - ale nie wiemy, skąd
                  go znał kapłan Annasz i co czynił uczeń Jan na jego dworze w tak dramatycznych
                  okolicznościach (r. 18:15-16). Z niekompletności dzieła zdawał sobie sprawę sam
                  autor - r. 20:30-31. Myśl apostoła w tej Ewangelii wznosi się wysoko - może
                  dlatego przyrównano ją do czwartej postaci z Objawienia, do orła w locie (Obj.
                  4:7).

Krytycy Biblii odmawiali uznania autorstwa świętego Jana i w ogóle zaprzeczali
                  prawdziwości tej Ewangelii, uważając ją za dzieło późne, gdzieś z końca II czy
                  nawet z III stulecia. Tekst biblijny obronił się sam. Między rokiem 1920 a 1935
                  w bibliotece w Manchesterze znaleziono fragment papirusu, pochodzący z Egiptu,
                  a datowany na lata 120-130 po narodzeniu Chrystusa. Zawierał on urywek
                  Ewangelii Św. Jana: r. 18:31-33, w. 37-38. Papirus z tym zapisem, opublikowany
                  w 1935 roku i znany jako papirus Rylandsa, był na ów czas najstarszym
                  zachowanym tekstem Nowego Testamentu i najdawniejszym biblijnym dokumentem z
                  epoki, młodszym zaledwie o 50 lat od czasów, gdy apostoł Jan swą Ewangelię,
                  ostatnią z czterech, pisał.

• wikul Re: cymbał jednak z waści... 01.06.07, 22:22
                babariba-babariba napisała:

> ...co potwierdza się z każdym waści postem

Przypuszczam że nie odkryłeś tego dzisiaj ?
            • jaceq Re: Zapominasz o pewnej masowej pożyczce przed uc 01.06.07, 16:26
              hasz0 napisał:
              > Zapominasz...

No tak, zapominam i nie mam bezczelnie tu najmniejszego zamiaru pamiętać. Gdyby
              mi bachor zamiast Pana Kleksa, później Stefana Kinga a jeszcze później Eliade
              czytał jakieś niespalone teczki, to bym go chyba tymi teczkami wbił w glebę,
              waląc go po głowie.

> > I opowiadają Dzieje apostolskie, że wielu z tych, którzy uwierzyli, znieśli
              > księgi pogańskie, t.j. księgi, które filozofowie pogańscy z rzekomą uczonością
              > pisali przeciw wierze chrześcijańskiej i podpalili ...

Ojcowie duchowi Lutrów, Piusów, Hitlerów i Stalinów.
    • marouder Czy kolega Haszo uwielbia belecotrystyke... 01.06.07, 11:40
      ...pisarza Mamroczynskiego?
      • hasz0 Co myślisz o zeznaniach Kołodki? /n 01.06.07, 12:57
        • hasz0 O wyroku w sprawie "Wujka"?/n 01.06.07, 12:58
          • hasz0 O>winie lapsusów IVRP wobec afer III i zbrodniPRL 01.06.07, 13:01
            • jaceq Re: O>winie lapsusów IVRP wobec afer III i zb 01.06.07, 16:28
              Największą aferą tej Trzeciej jest, że urodziła tą Czwartą [Wolską].
              • szach0 Czyli wina PO bo to jej pomysł/n 01.06.07, 16:37
    • ada08 Re: ______________lektury szkolne_____________ 01.06.07, 18:02
      hasz0 napisał:

> podobno zmian dokonano na skomasowane wnioski nauczycielek polonistek
      > na podstawie ich praktyki i doswiadczenia
      > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=63423761

Niestety, podanego linka nie otworzyłam, bo znalazł sie "na indeksie". To
      takie w ostatnich dniach modne określenie.

Czytam tu i ówdzie głosy oburzonych, że Kafka, Gombrowicz, Dostojewski, Witkac,
      Goethe etc za sprawą Giertycha znaleźli sie "na indeksie". Bo nie ma ich,
      według projektu Giertycha, na liście lektur szkolnych.

Ja bym miała ochotę zapytać tych oburzonych ilu z nich przeczytało, dajmy na to
      przykładowo, "Fausta" Goethego (w całości!), za którym tak się ujmują.
      I też miałabym ochotę zapytać, czy rozumieją to co mówią, że książka "znalazła
      się na indeksie".
      I jeszcze bym zapytała czy sądzą /będzie dużymi literami teraz/ , ŻE MŁODZIEŻ
      SZKOLNA JEST TAK OGRANICZONA UMYSŁOWO , ŻE CZYTA TYLKO KANON LEKTUR?!

Tak bym zapytała, ale nie zapytam, bo jakoś mi sie - kurde! - nie chce.
      a.

PS Ustalanie kanonu lektur szkolnych zawsze będzie wywoływało protesty.
      Jednak dobrze byłoby, żeby protestujący, zanim zaczną protestować, sami to i
      owo przeczytali!

Ostatnia uwaga nie dotyczy osób piszących w tym wątku, ma się rozumieć.
      a.
      • marouder Poniewaz kolega Hasz0 swoim zwyczajem mi nie 01.06.07, 18:31
        ..nie odpowiedzial, wiec takze nie zapytam o profity plynace z lektur autora
        Mamroczynskiego powolanego do kanonu.
      • nangaparbat3 Re: ______________lektury szkolne_____________ 01.06.07, 18:39
        Hmmmm...
        Przeczytałam "Fausta". W calosci. Ale tu akurat chyba szło o Wertera.
        Ciesze sie, ze nie uczę polskiego - musialabym teraz czytać Dobraczyńskiego.
        I "Quo vadis" - ciekawe dlaczego ministerstwu nie przeszkadza "skwierczace łono
        dziewicy" spalonej zywcem. I parę innych scenek sado-maso.
        • ada08 Re: ______________lektury szkolne_____________ 01.06.07, 19:00
          nangaparbat3 napisała:

> Hmmmm...
          > Przeczytałam "Fausta". W calosci. Ale tu akurat chyba szło o Wertera.

Aaaa ... Moze o Wertera, ale dziś słyszałam, że o Fausta, więc tak wspomniałam
          o nim. Der Geist kommt ...

> Ciesze sie, ze nie uczę polskiego - musialabym teraz czytać Dobraczyńskiego.

Ciekawa sprawa z tym Dobraczyńskim, nic jego pióra nie czytałam, rozpytywałam
          się dziś wśród, moim zdaniem, oczytanych ludzi, każdy coś słyszał, nikt nie
          czytał.
          Skąd tak nagle wychynął, kto go wygrzebał z zapomnienia?

> I "Quo vadis" - ciekawe dlaczego ministerstwu nie przeszkadza "skwierczace
          łono
          >
          > dziewicy" spalonej zywcem. I parę innych scenek sado-maso.

Nie przeszkadza, bo to książka dla dzieci. A dzieci lubią okrutne ksiązki i
          wcale się ich nie boją smile
          a.
          • marouder Ja czytalem w mlodosci pisarza Mamroczynskiego! 01.06.07, 19:06
            Byly to Listy Nikodema.
            Pisane dobrym jezykiem acz nie odkrywcze. Nie naruszaly kanonu katolickiego, nie
            stawialy zadnej tezy, nie borykaly sie z watpliwosciami.
          • nangaparbat3 Re: ______________lektury szkolne_____________ 01.06.07, 19:27
            ada08 napisała:

>
            > Nie przeszkadza, bo to książka dla dzieci. A dzieci lubią okrutne ksiązki i
            > wcale się ich nie boją smile

Nie masz racji. Ani nie jest to ksiązka dla dzieci, ani dzieci nie są az tak
            niewrazliwe.
            w kazdym razie sadyzm, w którym Sienkiewicz celuje, jest u nas najwyraźniej
            akceptowany.
            • haszszachmat niezrozumiałe że forum. Żydzi i komuchy nienawidzą 02.06.07, 08:03
              dzisiaj Jana Dobraczyńskiego.

Reakcji po 13.XII z wyrzucaniem pod jego drzwi jego patriotycznych książek
              przez Polaków też za bardzo nie rozumiem (gdy to były Marksa i Lenina ale jego
              uczestnika Powstania Warszawskiego i kampanii wreśniowej????!!!!)

W 1993 roku, otrzymał medal Sprawiedliwego Wśród Narodów Świata, przyznawany
              przez Instytut Yad Vashem w Jerozolimie za pomoc ludności żydowskiej w czasie
              okupacji hitlerowskiej.

Odznaczony m.in. Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski (1967) oraz
              Krzyżem Virtuti Militari (1985).
              • rycho7 zrozumiałe Haszu, zrozumiałe 02.06.07, 08:17
                haszszachmat napisał:

> niezrozumiałe że forum. Żydzi i komuchy nienawidzą

Żydzi i komuchy sa z Twojego mianowania. Totez nie wiedza osobiscie, ze maja
                sie zachowywac niezgodnie ze swoim ja lecz zgodnie z Twoim chciejstwem.
                • andrzejg Re: zrozumiałe Haszu, zrozumiałe 02.06.07, 08:59
                  rycho7 napisał:

> haszszachmat napisał:
                  >
                  > > niezrozumiałe że forum. Żydzi i komuchy nienawidzą
                  >
                  > Żydzi i komuchy sa z Twojego mianowania. Totez nie wiedza osobiscie, ze maja
                  > sie zachowywac niezgodnie ze swoim ja lecz zgodnie z Twoim chciejstwem.

niektórzy widzą białe myszki

A.
                  • rycho7 tez bym chcial 02.06.07, 09:04
                    andrzejg napisał:

> niektórzy widzą białe myszki

Ja pije wino. Ile bym musial wypic aby doprowadzic sie to takiego stanu jak
                    IQ>170?
              • jaceq Re: niezrozumiałe że forum. Żydzi i komuchy niena 02.06.07, 13:45
                haszszachmat napisał:
                > Odznaczony m.in. Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski (1967) oraz
                > Krzyżem Virtuti Militari (1985)

No to ładnie. Jeden od Gomułki, drugi od Jaruzela. Nie wiesz, Haszu, że zarówno
                jeden jak i drugi są "be" i medale od nich też?
      • andrzejg jak myslisz, premier i Putra czytali te książki? 02.06.07, 11:27
        bo protestują zdecydowanie głosząc obsztorcowanie Giertycha

A.
        • marouder Putra czytywal za mlodu. Podobniez pozeral ksiazki 02.06.07, 12:02
          ...dopoki mu w tym nie przeszkodzil wach. teraz, po depilacji powraca do nalogu.
          Tak mowia.
          Co do Jaroslawa, to mysle, ze trzeba by porownac daty wypowiedzi obydwu
          politykow, bo mam nieodparte wrazenie, ze nie chcial byc gorszy od p. Putry i
          dal glos za jego przykladem.
          • andrzejg Re: Putra czytywal za mlodu. Podobniez pozeral ks 02.06.07, 12:45
            z tego co pamietam , to wypowiedź premiera była pierwsza, albo to ja
            ja słyszałem jako pierwszą, a następna Putry.
            To by się zresztą zgadzało - ponoc maja tam dyscypline partyjna i nie
            wypada glosic czegoś innego od przywódcy

A.
            • hasz0 Parle parle.... 02.06.07, 16:52
              www.polskaludowa.com/codzienne/etykiety_napojow_orzezwiajacych.htm
              • rycho7 Re: Parle parle.... 02.06.07, 17:00
                hasz0 napisał:

> etykiety_napojow_orzezwiajacych

Ty zapewne pijasz jedynie CocaCole. Kwas fosforowy juz Ci zzarl ... Co widac.
                • hasz0 Przynudzasz szemraniem jak na knajackim wernisażu 02.06.07, 17:07
                  • rycho7 Re: Przynudzasz szemraniem jak na knajackim werni 02.06.07, 17:54
                    Co do oceny Twoich pokazow to sie zgadzam.

Natomiast szemranie dotychczas nazywales strzelaniem w stope. Czy chodzilo Ci o
                    popaetzowscie cichacze podkolderniki?
                • pan.scan Eee tam, Cola to imperialistyczny wynalazek. 02.06.07, 17:09
                  Haszysta, jako Polak-Patriota preferuje wyroby lokalne. Oto jego carte de vins
                  - w zależności od forumowego wcielenia - czy to traktorzysta, naukowiec, Żyd,
                  lowelas czy ministrant. Stawiam, że dziś Haszysta jest po dwóch Palomach.

www.hydepark.rubikon.pl/strony/ksiega_win/ksiegwin.htm
                  • rycho7 trojka erotyczna? 02.06.07, 17:57
                    rycho7 napisał:

> Ja pije wino.

pan.scan napisał:

> Stawiam, że dziś Haszysta jest po dwóch Palomach.

Palomy w wykazie sa dwie. Czy chodzilo Ci o - po jednej? Tak nie po bozemu?
              • andrzejg Re: Parle parle....czy to Twój osobisty zbiór 02.06.07, 19:06
                z czasów, których namiastke przezywamy i dziś?

Bo zobacz co sie dzieje z materiałami budowlanymi.
                Brakuje jak za komuny

Ach ten PiS

A.
                • hasz0 PiS sprzedaje cegły i cement na "kartki" bo piasek 02.06.07, 20:27
                  zamókł a glina wyschła.
                  • andrzejg PiS nie robi nic aby zapobiec galopuącym cenom 02.06.07, 21:28
                    hasz0 napisał:

> zamókł a glina wyschła.

mieszkań i materiałów budowlanych
                    NIe mam pojęcia jak im we wskaźnikach wychodzi tak niska inflacja
                    Ja sam w tym roku podniosłem ceny o prawie 20 %

A.
                • ewa8a Re: Parle parle....czy to Twój osobisty zbiór 02.06.07, 21:35
                  andrzejg napisał:

> Bo zobacz co sie dzieje z materiałami budowlanymi.
                  > Brakuje jak za komuny
                  > Ach ten PiS

Materiałów budowlanych brakuje, bo PiS buduje 3 000 000 mieszkań. Producenci po
                  prostu nie nadążają.
                  • andrzejg Re: Parle parle....czy to Twój osobisty zbiór 02.06.07, 21:44
                    ewa8a napisała:

> andrzejg napisał:
                    >
                    > > Bo zobacz co sie dzieje z materiałami budowlanymi.
                    > > Brakuje jak za komuny
                    > > Ach ten PiS
                    >
                    > Materiałów budowlanych brakuje, bo PiS buduje 3 000 000 mieszkań. Producenci po
                    >
                    > prostu nie nadążają.
                    >
                    >
                    >

rzeczywiście
                    zapomniałem ustawić sie w kolejce

A.
    • wikul Kup sobie parę lektur po promocyjnej cenie tylko.. 02.06.07, 21:50
      ...nie daj sobie wcisnąć czerwonych toreb ! To prowokacja przeciwko IV RP !

www.zapiszsie.ksk.pl/new/new_google.cgi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka