Dodaj do ulubionych

Sprawa toruńska

07.11.07, 23:54
Radio, telewizja, szkoła... A teraz wykorzystanie
nowej energii! Ale różnym żałosnym malkontentom
(łagodne określenie), którzy w swoim życiu siedzieli
głównie na dupie w jakichś zakurzonych biurach
i starannie uważali, żeby nie narazić się szefowi,
to się nie podoba. I teraz szydzą, gardłują, pomstują
i nawet się tego nie wstydzą.
A przeciez od wieków to właśnie zakony produkowały
księgi, tworzyły biblioteki, prowadziły szkoły,
budowały kościoły i klasztory. To dzięki nim
rozwijała się nauka, kultura, sztuka! I działalność
Ojca Rydzyka i zakonu redemptorystów wspaniale
wpisuje się w tę tradycję.

Obserwuj wątek
    • jaceq Krążą opinie teologów kościoła toruńskiego... 08.11.07, 22:34
      ...że jak Rydzyk weźmie choć złamaną złotówkę od tej diabelskiej Unii
      Europejskiej, to z piekła nie wyjrzy po kres dni.
    • ewa8a Re: Sprawa toruńska 09.11.07, 13:08
      kikoo-1 napisała:

> To dzięki nim rozwijała się nauka, kultura, sztuka! I działalność
      Ojca Rydzyka i zakonu redemptorystów wspaniale
      wpisuje się w tę tradycję.

Kikoo, możesz wskazać mnie - żałosnej malkontentce jakieś osiagnięcia Ojca
      Rydzyka na polu nauki, kultury no i sztuki oczywiście ?
      • ewa8a Nie bedę Cię fatygować Kikoo 09.11.07, 13:28
        Poszperałam trochę w wypowiedziach Ojca i własciwie to już sama sobie mogę sobie
        odpowiedzieć na pytanie, które zadałam w sprawie osiągnięć Ojca. Rzeczywiście,
        Ojciec je ma.

Na polu nauki :

,,– Pewna matka zapytała mnie, co w takim razie ma czytać jej syn.
        Odpowiedziałem, że lepiej niech już czyta „Main Kampf” Hitlera niż „Harry’ego
        Pottera”.

Na polu kultury :

,,– Kto pozwolił tym z Platformy Obywatelskiej jeździć do Częstochowy? Kto ich
        tam wpuszcza? I jeszcze puszą się, i stoją koło ołtarza. Ja tam pojadę i za uszy
        ich stamtąd powyrzucam.''

Na polu sztuki :

,, – Zaraz włączę wam płytę z pięknymi kolędami... nie wiem, dlaczego ona się
        nie chce uruchomić. No coś podobnego. Ale to nic... puszczę wam inną płytę. Co
        my tu mamy... o, trzy tenory sławne... ale ona też nie chce działać. Jakieś
        krasnoludki... no cóż, czyńcie dobro. Trzeba siać.''

• ariadna-enta Re: Sprawa toruńska 09.11.07, 14:20
        od kikusi nie oczekiwałabym żadenej sensownej odpowiedzi.
        • kikoo-1 Re: Sprawa toruńska 10.11.07, 01:06
          ariadna-enta napisała:

> od kikusi nie oczekiwałabym żadenej sensownej
          odpowiedzi.
          Zapamietajcie ten nick, drodzy forumowicze. To znany
          troll - gatunek: rzep, podgatunek: upierdliwy.
          • ariadna-enta Re: Sprawa toruńska 10.11.07, 01:27
            kikusia
            pełni na forum kraj rolę dyżurnego błazna.
            Wątków trzaska na hektary każdy głupszy, nie potrafi argumentować
            tylko bezsilnie kąsa.

• kikoo-1 Re: Sprawa toruńska 10.11.07, 01:33
              sami widzicie, troll to troll, w dodatku
              powodowany zawiścią i intrygant smile)
            • kikoo-1 Re: Sprawa toruńska 10.11.07, 01:33
              sami widzicie, troll to troll, w dodatku
              powodowany zawiścią i intrygant smile)
              • kikoo-1 Re: Sprawa toruńska 10.11.07, 01:35
                i bez krztyny poczucia humoru jest ten troll......
              • ariadna-enta Re: Sprawa toruńska 10.11.07, 01:52
                daruj sobie kikutek
                może odniesiesz się do tematu
                jak Ci się podobają głębokie "przemyślenia" Rydzyka
                przytoczone przez jedną z forumowiczek?
                możesz się do tego odnieść?
                tylko z sensem jeśli łaska.
      • kikoo-1 Re: Sprawa toruńska 10.11.07, 00:57
        ewa8a napisała:

> kikoo-1 napisała:
        >
        > > To dzięki nim rozwijała się nauka, kultura,
        sztuka! I działalność
        > Ojca Rydzyka i zakonu redemptorystów wspaniale
        > wpisuje się w tę tradycję.
        >
        > Kikoo, możesz wskazać mnie - żałosnej malkontentce
        jakieś osiagnięcia Ojca
        > Rydzyka na polu nauki, kultury no i sztuki
        oczywiście ?
        >
        Przeczytaj ile placówek prowadzi ten zakon. Jak
        sądzisz, co tam się dzieje - sieją pietruszkę?
        • jaceq Re: Sprawa toruńska 10.11.07, 01:00
          No pewnie, że nie pietruszkę. Diabelskie ziele sieją! Po marihuanie nie ma się
          takich odlotów.
        • ewa8a Re: Sprawa toruńska 11.11.07, 13:26
          kikoo-1 napisała:

>Przeczytaj ile placówek prowadzi ten zakon. Jak
          sądzisz, co tam się dzieje - sieją pietruszkę?

Myślę, że sianie pietruszki byłoby bardziej pożyteczne dla naszego
          kraju.
          • atolski21 Kikoo, Bog z toba 11.11.07, 21:43
            Popieram cie kikoo. To jest cud , ze
            odnalazl sie ktos tak rozsadny jak ty. Bog z toba.
            • atolski21 Re: Kikoo, Bog z toba 11.11.07, 21:51
              Natezenie irracjonalnych uczuc antyklerykalnych w Polskim
              spoleczenstwie przekroczylo wszystkie granice rozsadku.
              Histeryczna nienawisc do ksiezy i do kosciola to jedna z miar
              glebokiej patologii polskiego spoleczenstwa. Uczestnikami tej
              histerii sa ateisci, sekciarze Jehowici i przedewszystkim pseudo-
              -katolicy, ktorzy koscioly odwiedzaja a zywia w sercu nienwisc do
              Jezusa. Niedlugo bedziemy potrzebowali misjonarzy z Afryki aby
              re-christianizowac polskich pogan
              • jaceq Re: Kikoo, Bog z toba 12.11.07, 02:37
                atolski21 napisał:
                > Niedlugo bedziemy potrzebowali misjonarzy z Afryki aby
                > re-christianizowac polskich pogan

Serdecznie zapraszam kolegów misjonarzy z Afryki w misji re-christianizacyjnej w
                moje skromne progi. Mam w sieni halabardę i morgenszterna, a pod łóżkiem - kuszę.
                • ewa8a Re: Kikoo, Bog z toba 12.11.07, 18:18
                  jaceq napisał:

> Mam w sieni halabardę i morgenszterna, a pod łóżkiem - kuszę.

Chcesz z nim walczyć ? Bo na prezent, lepsze byłyby kolorowe
                  paciorki i perkal.
                  • jaceq Re: Kikoo, Bog z toba 14.11.07, 18:51
                    ewa8a napisała:

> Chcesz z nim walczyć ?

Nie, tylko pogadać o "rechrystianizacji". O argumentach tak tylko wspomniałem,
                    mimochodem.
              • ewa8a Re: Kikoo, Bog z toba 12.11.07, 11:27
                atolski21 napisał:

> Niedlugo bedziemy potrzebowali misjonarzy z Afryki aby
                re-christianizowac polskich pogan

Skąd u Księdza takie głębokie przekonanie, że wszystkich odmieńców należy od
                razu chrystianizować ? Czy my nie mozemy żyć własnym życiem proszę Księdza?
                • atolski21 Wolna wola 12.11.07, 11:57
                  Prosze Pana(i), niestety nie jestem ksiedzem. Jestem Amerykaninem,
                  z wyksztacenia MD PhD , jestem zonaty i mam cztery sliczne coreczki.
                  Dlaczego trzeba ewangelizowac? Z tego smego powodu dla ktorego
                  rozdajemy chleb glodujacym. Ewangelia to chleb dla ludzkiego ducha.
                  Oczywiscie jak ktos jest anorektyk duchowy i eangelli nie chce -
                  to przeciez jest zawsze wolna wola - nikt do gardla ewangelli nie
                  wpycha.
                  • ewa8a Re: Wolna wola 12.11.07, 18:15
                    Skoro ta wola taka wolna, to zostawić pogan w spokoju i odmawiać
                    tylko zdrowaśki w ich intencji.

> Ewangelia to chleb dla ludzkiego ducha.

No tak, Ksiądz najlepiej wie, co innym do szczęścia potrzeba.

> wola - nikt do gardla ewangelli nie wpycha.

Jak to nie wpycha ? A kto misjonarzy chce sprowadzać z Afryki ?

PS. Jestem pełna podziwu, że Ksiądz, jako Amerykanin tak świetnie
                    włada polskim językiem. Niejedna Perła mogłaby się od Księdza mowy
                    polskiej nauczyć.
                    (pozdrawiam córeczki)

• kikoooo Re: Kikoo, Bog z toba - dzięki ! 13.11.07, 00:21
              Dziękuję Atolski smile
              To jednostronne nadawanie na RM i O. Rydzyka
              to jakiś amok, który ogarnął część naszego
              społeczeństwa, nieustannie podpuszczanego
              i nakręcanego przez wiadome media.
    • babariba-babariba Radio, telewizja, szkoła... nierozliczone... 09.11.07, 13:18
      ...świadectwa udziałowe zbierane na ratunek stoczni. Całkowita
      nietransparentność geszeftów tatki Rydza i w Radiu co ma Ryja i w PRYWATNEJ
      fundacji tatki, Lux Veritatis, która kasę wyrwała.
    • wikul Re: Sprawa toruńska... 09.11.07, 23:21
      ...zwana kiedys tumultem toruńskim.

pl.wikipedia.org/wiki/Tumult_Toru%C5%84ski
      • jaceq Re: Sprawa toruńska... 09.11.07, 23:35
        Może jeszcze będzie defenestracja toruńska?

pl.wikipedia.org/wiki/Defenestracja_praska

pl.wikipedia.org/wiki/Defenestracja_wroc%C5%82awska
        • kikoo-1 Re: Sprawa toruńska... 10.11.07, 01:00
          szkoda, że nie można przeprowadzić defenestracji
          forumowejsad(
          • jaceq Podobno Palnick 10.11.07, 01:09
            sam wyskoczył. Nikt go nie zmuszał.
            • marouder.eu I kikut tez wyskoczy, spokojne nasze owlosienie:) 10.11.07, 05:12
              ...ledwie juz dyszy w swojej, zdawaloby sie, bezdennej durnocie trollica kikut.
              • atolski21 Amerykanski Uniwersytet dla polskich Katolikow 11.11.07, 22:10
                Mam dla was nowine "przyjaciele". W Toruniu na gruntach wyzszej
                szkoly im Rydzyka , powstanie Amerykanski Elitarny Universytet -
                - Polski Princeton.
                Powstanie on na bazie elitarnych Amerykanskich Universytetow
                Katolickich: Villanova, Notre Dame i St. John's University.
                Wykladac beda wylacznie profesorowie amerykanscy.
                Wyklady beda wylacznie w jezyku angielskim.
                Nadawane beda stopnie naukowe BS, BA,MS, MA oraz najwyzszy
                amerykanski stopien naukowy PhD
                Dla zdolnej ale ubogiej katolickiej mlodziezy polskiej uczelnia
                bedzie bezlatna.
                Kazdy z absolwentow bedzie mial zapewniony dwu lub trzyletni staz w
                USA .
                W tej chwili juz zgromadzono od katolickich sponsorow 60 milionow
                dolarow kapitalu i budowa ruszy wkrotce.
                Jest to jedno z wielkich dziel zasluzonego Polaka i wspanialego
                ksiedza Ojca Tadeusza Rydzyka.
                • marouder.eu Dawajcie link towarzyszu do tego info:)/nt 12.11.07, 00:05
                • jaceq Re: Amerykanski Uniwersytet dla polskich Katoliko 12.11.07, 01:51
                  atolski21 napisał:

> - Polski Princeton.
                  > Villanova, Notre Dame i St. John's University.

Pierwsze słyszę o tych "Villanova, Notre Dame i St. John's University." To takie
                  amerykańskie odmiany Wyższej Szkoły Sadzenia Buraków Zielonym Do Góry? Co to
                  cegła musi spaść studentowi na łeb, żeby uniemożliwić absolwentowi jej
                  ukończenie? Produkujące ledwo-piśmiennych licencjatów z rodzin moherowego
                  betonu, ubogich ale dzielnie oddających ostatni grosz na helikopter Ojczyma
                  Dyrektora.
                  • atolski21 Leszek Balcerowicz na St.John's University 12.11.07, 09:57
                    Smutne, ale to ,ze nie slyszales, to miara twej nieslychanej
                    ignorancji. Wszystkie wymienione przeze mnie Uniwersytety znajduja
                    sie w pierwszej dziesiatce w rankingu najlepszych amerykanskich
                    uniwersytetow. Maja one wydzialy fizyki, astronomii, kosmologii,
                    chemii, biologii,prawa,ekonomii,medycyny i farmacji.
                    Leszek Balcerowicz konczyl studia post-doktoranckie na St. John's
                    University w Nowym Jorku
                    • jaceq Re: Leszek Balcerowicz na St.John's University 12.11.07, 20:08

> twej nieslychanej ignorancji.

Bardzo jestem dumny z mej "nieslychanej" ignorancji, dzięki której wiem
                      cokolwiek - w przeciwieństwie do wykształciuchów z ww. katolickich uczelni - o
                      np. jakichś Crecy czy Agincourt (o Grotnikach czy innych Mątwach nie wspominając).

> Wszystkie wymienione przeze mnie Uniwersytety znajduja
                      > sie w pierwszej dziesiatce w rankingu najlepszych amerykanskich
                      > uniwersytetow.

Bez przesady. "one of America's leading Catholic universities" nie jest
                      bynajmniej równoważne z "one of America's leading universities". Nie spierałbym
                      się w kwestii - powiedzmy - ogona pierwszej setki, tylko dlatego zresztą, że mi
                      to wisi i nie chce mi się sprawdzać. Zresztą, zależy, jakie weźmiemy kryteria.
                      Np. w dość wyspecjalizowanym rankingu 'top ten' MBA nie ma żadnego z ww.

> Leszek Balcerowicz konczyl studia post-doktoranckie na St. John's

Bzdura. Nie "post-doktoranckie" tylko właśnie MBA, w 1974 zresztą, czyli
                      "pre-doktoranckie" albo coś w podobie. Zrobił to MBA na tej "renomowanej"
                      uczelni w takich samych zresztą abzugach, w jakich ja np. zrobiłbym licencjat z
                      sadzenia zielonym do góry w Wyższej Szkole Tegoż. Okazało się to zresztą dobrą
                      odskocznią do doktoratu na SGPiS (jeszcze nie SGH) i - zapewne - znakomitą do
                      dalszych "studiów" w Instytucie Podstawowych Problemów Marksizmu-Leninizmu przy
                      KC PZPR w latach 78-80.

PS. Nic nie mam do St. John's, ale czy nie obchodzisz czasem imienin 19 marca
                      albo 1 maja?
                      • atolski21 Re: Leszek Balcerowicz na St.John's University 12.11.07, 20:26
                        Ignorancja nie jest czyms z czego powinienes byc dumny.
                        Widac tylko u ciebie zawisc produktu zacofanego polskiego systemu
                        pseudoedukacji. Amerykanska nauka nie ma sobie
                        rownej w swiecie i trzy wspomniane przeze mnie Wielkie Amerykanskie
                        Uniwersytety Katolickie naleza do scislej Amerykanskiej Czolowki
                        Uniwersytetow.
                        Co do Balcerowicza to masz racje. To bufon i z ledwoscia
                        ukonczyl studia na St. John's University.
                        W 1973 jako visitnig profesor prowadzilem wyklady
                        z farmakodynamiki na St. John's University i pamietam Leszka jak
                        bezskutecnie podrywal hippiske o japonskim wygladzie. Polakow wtedy
                        mozna bylo policzyc na palcach jednej reki i wszyscy sie znalismy.
                        • jaceq Re: Leszek Balcerowicz na St.John's University 12.11.07, 21:29
                          atolski21 napisał:

> Ignorancja nie jest czyms z czego powinienes byc dumny.

A to dlaczego, Atolski? To zależy, co i jak się nazwie. Jak zapewne wiesz,
                          Księga Grzmotów i Błyskawic twierdzi, że (cytuję z pamięci):

"nie istnieje nic, co nie zostało jeszcze nazwane,
                          prawdziwa władza to tylko sztuka właściwego nazywania rzeczy".

Ty tej sztuki najwyraźniej nie posiadłeś. Strzeż się zatem, bym ja Ciebie nie
                          nazwał ignorantem. wink
                          • atolski21 Re: Leszek Balcerowicz na St.John's University 12.11.07, 21:41
                            Badz dumny ze swej ignorancji i nieuctwa. Jak to cie kreci , to
                            mnie to zwisa.
                            • jaceq To jak tam z Twoimi 12.11.07, 21:46
                              imieninami?
                              • ewa8a Re: To jak tam z Twoimi 13.11.07, 18:22
                                Jacku, przyznam się, że podejrzenia Twoje wydały mi się jeszcze
                                wczoraj bezzasadne, ale po przeczytaniu tego postu :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=71680297&a=71951562

zaczynam się jednak zastanawiać.
                                ,,Duszyczka uboga mózgiem’’ to niemal to samo co cofnięte czółko.
                                Matołka też chyba znamy, jedynie atolek to jakaś nowość.
                                Czyzby to był ON we własnej osobie ?

• jaceq Re: To jak tam z Twoimi 14.11.07, 18:49
                                  Ewo, moją z kolei uwagę zwróciły te dość charakterystyczne "polaczki", których
                                  obficie używa i te kanalizacyjno-sanitarne skojarzenia. Trzeba przyznać, że się
                                  pilnuje (chyba powiesił sobie gdzieś koło monitora listę słówek, których ma nie
                                  używać) i strasznie uważa, by nie dać się sprowokować. No i to udawanie, że nie
                                  wie, gdzie jest Jarosław. Ale bestry to on nie jest. wink)
                                  • ewa8a Re: To jak tam z Twoimi 14.11.07, 19:24
                                    Jeszcze jeden argument za – popatrz z jakim znawstwem wypowiada się
                                    na temat przemiany materii :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=71423184&a=71424060
                                    • jaceq Re: To jak tam z Twoimi 14.11.07, 19:42
                                      Zgadza się. I to forum "nauka" - w sam raz dla kamuflażu amerykańskiego
                                      "visiting professor". Sądzi pewnie, że nikt z tych "ćwoków" z Aq na "naukę" nie
                                      zagląda, dlatego pewnie pozwolił sobie nieznacznie poluzować dyscyplinę swojego
                                      trollowania.
                                      • ewa8a Re: To jak tam z Twoimi 14.11.07, 19:49
                                        No, ale trzeba przyznać, że fantazja to już wyjątkowo go poniosła :

,, Prosze Pana(i), niestety nie jestem ksiedzem. Jestem Amerykaninem,
                                        z wyksztacenia MD PhD , jestem zonaty i mam cztery sliczne
                                        coreczki.’’

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=71680297&a=71879934

Amerykański lekarz – filozof, ojciec czterech córek .....koniec
                                        świata !
                                        A ja naiwna pozdrawiałam córeczki, zamiast pozdrowić Rektora.

• atolski21 Naprawde macie kogo podziwiac 14.11.07, 20:22
                                          Nie dziwi mnie wasza fascynacja moja osoba. Naprawde jest co
                                          podziwiac, ale najchetniej bym wrocil do dyskusji merytorycznej
                                          • jaceq Ewa! Przyznał się! 14.11.07, 20:31
                                            Spokojnie, Panie J. Jest Pan już postacią legendarną, niejako - proszę się nie
                                            gniewać - własnością Aquanetu, więc nie damy Panu zginąć.
                                            • atolski21 Re: Ewa! Przyznał się! 14.11.07, 20:57
                                              Panie J ? No to niestety mylicie mnie z kims innym
                                              • jaceq Re: Ewa! Przyznał się! 14.11.07, 21:14
                                                Dobra, dobra. A walizki po peronie skaczą...
                                                • atolski21 Re: Ewa! Przyznał się! 14.11.07, 21:29
                                                  Zadziwia mnie hermetyczny styl waszej polemiki. Jakie znowu walizki?
                                                  Czy wy cierpicie na jakies halucynacje?
                                        • atolski21 Re: To jak tam z Twoimi 14.11.07, 20:34
                                          Polska jest krajem wyjatkowo jadowitego antyklerykalizmu i
                                          antykatolicyzmu. Jest to trend , ktory zle rokuje temu krajowi.
                                          Spoleczenstwa ateistyczne nieodwolalnie traca swoja witalnosc i
                                          dryfuja ku samozniszczeniu.
                                          Ateizm to prymitywny odzwierzecy instynkt. Wszystkie zwierzeta to
                                          ateisci. Nigdy nie istnialy ateistyczne cywilizacje, poniewaz
                                          ulegaja one w ciagu 3 generacji samodestrukcji.
                                          Ateisci to genetyczno-kulturowe niedorobki ludzkosci.
                                          Ateisci sa niezdolni do rozpoznania Boga z powodu uposledzenia
                                          myslenia abstrakcyjnego. Ateisci sa tylko zdolni do myslenia schizo-
                                          konkretnego co jest cecha schizophrenikow i zwierzat.
                                          Dla kontrastu Teizm to zaawansowany produkt ewolucji kulturowej
                                          ludzkosci. To tylko i wylacznie dzieki Teistom mozliwe bylo trwanie
                                          i rozwoj 10 tysiecy lat cywilizacji.
                                          • ariadna-enta Re: To jak tam z Twoimi 14.11.07, 20:58
                                            z czego to zerżnąłeś?
                                            • atolski21 Re: To jak tam z Twoimi 14.11.07, 21:21
                                              Z czego ja to zerznalem? Z mojej wlasnej wielkiej erudycji i
                                              inteligencji. Jezli juz rzne to raczej kogos a nie z czegos.
                                              • jaceq Re: To jak tam z Twoimi 14.11.07, 21:23
                                                > Jezli juz rzne to raczej kogos...

...na biurku w rektoracie?
                                                • atolski21 Re: To jak tam z Twoimi 14.11.07, 21:26
                                                  Czlowiek o moim zyciorysie to mial szczescie rznac powyzej tysiaca
                                                  kobiet, na wszystkich kontynentach, we wszystkich pozycjach i ku
                                                  chwale Pana.
                                                  • ewa8a Re: To jak tam z Twoimi 14.11.07, 21:29
                                                    O taką rozpustę nigdy bym Pana nie posądzała Panie Józefie.
                                                  • jaceq Re: To jak tam z Twoimi 14.11.07, 21:46
                                                    > mial szczescie rznac powyzej tysiaca
                                                    > kobiet, na wszystkich kontynentach, we wszystkich pozycjach...

Właśnie się zastanawiałem, co Pan porabiał, jak Pana tu nie było. Grał Pan w
                                                    filmach porno?
                                                  • ewa8a Re: To jak tam z Twoimi 14.11.07, 21:49
                                                    Będą teraz mogli z Qwardianem wymienić doświadczenia.

• jaceq Re: To jak tam z Twoimi 14.11.07, 21:51
                                                    I "chamować" "chigienę"...
                                                  • ewa8a Re: To jak tam z Twoimi 14.11.07, 21:55
                                                    jaceq napisał:

> I "chamować" "chigienę"...

Bądź wyrozumiały, w końcu Atolski od 40 lat mieszka w USA.

• jaceq Re: To jak tam z Twoimi 14.11.07, 22:02
                                                    Faktycznie, zapomniałem, że był "visiting professor" już 30 parę lat temu. Przez
                                                    ten czas to mógł istotnie "zaliczyć" ów tysiąc. Już się nie będę czepiał
                                                    "chamowania" ani "chigieny", skoro taka jest pisownia amerykańska, podobno
                                                    najlepsza na świecie.
                                                  • atolski21 Polacy nie gesi tez swoj jezyk maja 14.11.07, 22:04
                                                    Tak to prawda,mam Obywatelstwo Amerykanskie od 40 lat i niewiele
                                                    okazji uzywania jezyka polskiego. Ale mowie po Polsku prawie bez
                                                    obcego akcentu
                                                  • atolski21 Wydupcone owce forumowe 14.11.07, 22:00
                                                    Panie Jozefie? No teraz rozumiem wasze zapytania o moje imieniny.
                                                    Moje imieniny sa 30 listopada , bo mam na imie Andrew ( Andrzej).
                                                    No teraz rozumiem. Jakis Jozio, rektor gminnego uniwersytetu
                                                    jednorocznego, wydupcyl was brutalnie na wykladach "O zyciu
                                                    sexualnym owiec". Tak, z waszego poziomu intelektualnego
                                                    wnioskowalem , ze jestescie owczarze-intelektualisci gminni.
                                                  • jaceq Re: Wydupcone owce forumowe 14.11.07, 22:04
                                                    > Moje imieniny sa 30 listopada

30 listopada? Pasuje! No to już teraz składam Panu najlepsze życzenia
                                                    imieninowe, Panie J-zefie.
                                                  • ewa8a Re: Wydupcone owce forumowe 14.11.07, 22:06
                                                    Czy to wypada, by utytułowany, głęboko wierzący obywatel
                                                    amerykański, ojciec czwórki córek używał takich prostackich
                                                    sformułowań ?

• ariadna-enta Re: To jak tam z Twoimi 14.11.07, 21:33
                                                nie ściemniaj
                                                inteligentny człwoiek nie pisze
                                                w taki sposób jakby w głowie miał gotowe formułki
                                                rodem z propagandowych broszurek.
                                                • atolski21 Re: To jak tam z Twoimi 14.11.07, 21:51
                                                  Jak sie ma pewnosc wlasnych przekonan to sie pisze jasno: Ateizm
                                                  to go*wno dla kiepskich
                                            • ewa8a Re: To jak tam z Twoimi 14.11.07, 21:31
                                              ariadna-enta napisała:

> z czego to zerżnąłeś?

Nie mam najmniejszej watpliwości, że Pan Józef wymyslił to osobiście.
                                              • ariadna-enta Re: To jak tam z Twoimi 14.11.07, 21:37
                                                może i osobiście,ale widzę tu lata
                                                wbujania w mózg pewnych "prawd"
    • ivrp Re: Sprawa toruńska 11.11.07, 21:54
      To własnie te zakony podtrzymywały ciemnotę i zabobony, a nie naukę!
      Na szczęście przyszła rewolucja francuska i Oświecenie!!!!!!!!!! A
      Rydzyk to żałosny przykład myślenia średniowiecznego, niezdolnego do
      empiryzmu i indukcji.
      • atolski21 Rewolucja jakobinskich sadystow 11.11.07, 22:16
        Rewolucja Francuska to terror,chaos, upadek cywilizacji.
        Po 7 latach chaosu Napoleon wzial motloch za morde i wprowadzil
        Cesarstwo.
        To przez bandytyzm rewolucji, Francja nie mogla sie podniesc przez
        caly 19 wiek i odgrywala drugie skrzypce pa Anglii i Niemczech ,
        gdzie nigdy rewolucji nie bylo.
      • kikoooo Re: Sprawa toruńska, ivrp, 13.11.07, 00:15
        nie słyszłeś o scryptoriach/warsztatach przepisywania
        kodeksów pergaminowych/ i bibliotekach
        średniowiecznych?
        A jak myślisz, gdzie przetrwały starożytne teksty,
        dzięki którym możliwy był Renesans?
        Chyba nie pod strzechą?
        • jaceq Re: Sprawa toruńska, ivrp, 13.11.07, 00:22
          kikoooo napisała:

> A jak myślisz, gdzie przetrwały starożytne teksty

Niech zgadnę. Na stosach, bądź w Index librorum prohibitorum?
          Chyba, że "renesans" to będzie wg moheru Benedykt Chmielowski?
          • kikoooo Re: Sprawa toruńska, ivrp, 13.11.07, 00:30
            Poczytaj sobie ignorancie!
            www.wsp.krakow.pl/whk/biblioteki/biblioteki_s.html
            • jaceq Re: Sprawa toruńska, ivrp, 13.11.07, 00:32
              Poczytałem.

"# Pismo święte i komentarze;
              # Ojcowie Kościoła i dzieła teologiczne;"
              • kikoooo Re: Sprawa toruńska, ivrp, 13.11.07, 00:40
                Jeżeli wszystko tak czytasz, to niedobrze!
                Proszę:
                "Trzon biblioteki papieży w Avignonie stanowiły dary
                lub zbiory zmarłych prałatów, a działalność literacka
                przyczyniała się do jej wzbogacenia. Zachowały się
                inwentarze z lat 1369 i 1375, z których wynika, że
                biblioteka liczyła ponad dwa tysiące dzieł. Poza
                zbiorem głównym, złożonym przeważnie z dzieł
                teologicznych i religijnych, znajdowali się tam
                klasyczni autorzy: greccy i łacińscy. Papieże
                przenosząc się do Rzymu zabrali tylko małą część tej
                biblioteki, reszta znajduje się w Bibliotece
                Narodowej w Paryżu, jej część będącą w posiadaniu
                rodziny Borghese, od której Watykan odkupił w 1899
                roku."

• jaceq Re: Sprawa toruńska, ivrp, 13.11.07, 00:45
                  > klasyczni autorzy: greccy i łacińscy.

Paweł z Tarsu i jego korespondencja z Tymoteuszem. Co się stało z biblioteką
                  awiniońską? A co z resztówką aleksandryjskiej?

Platon jeden nie zawadzał? Jak w sowieckiej Rosiji Marks też nie zawadzał?
                  • kikoooo Re: Sprawa toruńska, ivrp, 13.11.07, 00:58
                    czytaj, czytaj, wszystkiego się dowiesz...
                    Głupio ci teraz, coo???
                    • jaceq Re: Sprawa toruńska, ivrp, 13.11.07, 01:01
                      Już się dowiedziałem. Rydzyki średniowieczne kazali spalić, bo jeszcze "ciemny
                      lud by to kupił".
                      • kikoooo Re: Sprawa toruńska, ivrp, 13.11.07, 04:08
                        coś ci słabo idzie,czytaj:
                        W Polsce w XI-XII wieku istniały różne typy
                        bibliotek: klasztorne, katedralne, szkolne, dworskie
                        i prywatne. Przykładem mogą tu być biblioteki
                        klasztorów benedyktynów i cystersów (Tyniec, Św.
                        Krzyż, Trzemeszno, Mogiła, Lubiąż). Należy wspomnieć
                        o prawdopodobnie istniejących bibliotekach kolegiat w
                        Kaliszu, Łęczycy, Sandomierzu oraz księgozbiorach
                        katedr biskupich w Poznaniu, Płocku, Gnieźnie (szkoła
                        katedralna). Z tego okresu pochodzą dwa spisy
                        inwentarzowe katedry krakowskiej: "Spis przedmiotów
                        skarbca kościelnego" (1101 r.) wymienia trzy księgi
                        liturgiczne tzw. plenaria (oprawa złota i srebrna)
                        oraz drugi spis z 1110r. (sporządzenie zlecił biskup
                        krakowski Maurus) wymienia 52 kodeksy, wśród nich
                        były m.in. książki liturgiczne, prawnicze,
                        filozoficzne, autorów klasycznych (Owidiusza,
                        Terencjusza), reguły gramatyczne, encyklopedia
                        Izydora z Sewilli, dwa egzemplarze prawa
                        longobardzkiego itp. Do dziś zachowały się
                        księgozbiory klasztorów, takich jak Mogiła koło
                        Krakowa, Św. Krzyż na Łysej Górze, Koprzywnica koło
                        Sandomierza, inne biblioteki na skutek wojen, klęsk
                        żywiołowych i sekularyzacji klasztorów zachowane
                        zbiory najczęściej były wcielane do bibliotek
                        świeckich (miejskich, szkolnych i naukowych). Ludwig
                        I, książę brzeski posiadał bibliotekę, którą zapisał
                        w testamencie (1360 r.) córce Katarzynie, bratu
                        Wacławowi i klasztorom w Brzegu, Legnicy, Lubiążu.
                        Także na wawelskim zamku Kazimierza Wielkiego
                        zachowany kodeks świadczy o istnieniu pewnej ilości
                        książek. Już na pewno Długosz podaje pewną informację
                        na temat biblioteki królowej Jadwigi, która
                        zawierała: dzieła ascetyczno-religijne (Biblia
                        Starego i Nowego Testamentu), żywoty świętych,
                        kazania, rozmyślania i inne księgi z łaciny na język
                        polski przełożone (królowa nie znała języka
                        łacińskiego).

• atolski21 Chrzescijanstwo stworzylo cywilizacje zachodnia 13.11.07, 11:56
                          Dominujaca cywilizacja swiata jest cywilizcja zachodnia stworzona
                          przez chrzescijanstwo. Cywilizacja zachodnia to dominacja Ameryki ,
                          Europy i Australii w swiecie.
                          Crzescijanstow w ciagu 2 tysiecy lat stworzylo typ czlowieka
                          energicznego, odwaznego. przedsiebiorczego i z poczuciem zyciowej
                          misji. Az do X wieku i chrztu Polski , chrzescijanstwo mozolnie
                          tworzylo Europejczyka i Europe. Od Hiszpanii az po Kijow.
                          Eksplozja Europejskiego geniuszu to Vasco da Gama, Kolumb,
                          Americo Vespucchi, Magellan. Angielscy kolonizatorzy z Biblia w
                          jednym reku a z muszkietem w drugim zdobywali swiat dla cywilizacji
                          zachodniej. W 1890 roku nie bylo miejsca na ziemi, ktore by nie bylo
                          pod wplywem i wladza chrzescijan.
                          • ewa8a Re: Chrzescijanstwo stworzylo cywilizacje zachodn 13.11.07, 13:23
                            Owszem proszę Przewielebnego, stworzyło, ponieważ nie było innej alternatywy, by
                            zrobił to ktoś inny.
                            • atolski21 Re: Chrzescijanstwo stworzylo cywilizacje zachodn 13.11.07, 17:31
                              No wlasnie duszyczko uboga mozgiem. Nie bylo zadnej alternatywy dla
                              geniuszu i cywilizacyjnej misji chrzescijanstwa.
                              Nigdy w dziejach ludzkosci nie bylo zadnej cywilizacji ateistycznej
                              poniewaz ulegaja one samozniszczeniu w ciagu 3 generacji.
                              Ateizm to prymitywny odzwierzecy odruch. Kazde zwierze to ateista.
                              Ateisci to niedorobki genetyczno-kulturowe , ktore maja jedynie
                              odzwierzeca motywacje egzystencjonalna czyli zjedz, wys*raj, poj*ebaj
                              i kupuj.
                              Dla kontrastu Teisci to zaawansowany produkt ewolucji kulturowej
                              ludzkosci. To dzieki Teistom jest ciaglosc i trwanie 10 tysiecy lat
                              cywilizacji.
                        • ewa8a Kikuś, 13.11.07, 13:20

W swym bezkrytycznym zachwycie nad zasługami krzewienia oświaty przez kosciół
                          zupełnie zapomniałaś, że była to instytucja, która w owym czasie miała na tę
                          dziedzinę życia monopol i bardzo mocno trzymała na niej łapę, tłumiąc
                          bezwzglednie kazdą próbę wychylenia się poza przyjęte normy i niszcząc wszystko
                          to, co stworzone było wcześniej przez kulturę antyczną, a okazało się być nie
                          po myśli przewielebnych.
                          Pomyśl tylko jak daleko mogłaby zajść medycyna, gdyby kosciół nie zabronił
                          wykonywania sekcji, przez co blokował dostęp do wiedzy z zakresu anatomii i
                          chirurgii, nie odnosił się wrogo do medycyny i nie upatrywał przyczyny
                          większości chorób w opętaniu, które mozna wyleczyc modlitwą lub cudowną
                          miksturą, zamiast pozwolić ludziom poszukiwać konwencjonalnych sposobów leczenia.
                          Pomyśl Kikuś, jak daleko mogłaby zajść nauka, gdyby nie uporczywe tępienie
                          osiągnięć kultury starozytnej, z niszczeniem świątyń włącznie. Przykład
                          biblioteki aleksandryjskiej podał ci już Jacek, ja tylko dorzucę słówko o
                          zepchnięciu w odchłań na kilka wieków osiągnięć filozofii, zamknięcie akademii
                          platońskiej, niechęć do astronomii, matematyki, gloryfikowanie doktrynalnej,
                          zbudowanej na fundamencie Biblii filozofii (???), a w której introspekcja góruje
                          nad rozumem.
                          Znasz historię Hypatii ?
                          Zapaść nauki i kultury rozpoczęła się z chwilą inwazji chrześcijaństwa Kikuś,
                          prześledź historię, a w szczególności mroki średniowiecza.

• atolski21 Re: Kikuś, 13.11.07, 17:20
                            Stereotypy atolskie. Niedawno na Malcie widzialem szpital dla
                            pielgrzymow prowadzony przez zakon rycerzy maltanskich,bez watpienia
                            najlepszy w swiecie ,ktory uzywal najlepszej wiedzy medycznej
                            Europejskiej, Arabskie i Chinskiej lacznie z technikami aseptyki.
                            Wiele leczniczych ziol zostalo odkrytych przez zakonnikow i
                            benedyktyni w Polsce prowadzili bardzo racjonalne terapie medyczne.
                            Zdumiewa mnie to zadecie ignoranckie atoli ktorzy wciskaja kit
                            niewiedzy. Kosciol opoznil znajomosc anatomii? A co z ta wiedza
                            anatomiczna chcialas robic duszyczko uboga mozgiem? Pierwszy
                            anestetyk eter odkryto dopiero w 19 wieku i dopiero wtedy chirurgia
                            stala sie mozliwa.
                            Co do bajki pozaru biblioteki aleksandryjskiej to pierwszy i
                            najbardziej dewastujacy pozar wybuchl podczas ladowania Cezara w
                            Aleksandrii. Pozar byl wywolany przez motloch zydowski , ktory
                            pladrowal miasto. W Aleksandrii zylo wtedy pol miliona zydow.
                            Wtedy splonely najcenniejsze zbiory biblioteki.
                            No i teraz 2200 lat pozniej ,jakis matolek-atolek wciska
                            antychrzescijanska scieme.
                            • ewa8a Re: Kikuś, 13.11.07, 18:16
                              > Niedawno na Malcie widzialem szpital dla pielgrzymow prowadzony
                              przez zakon rycerzy maltanskich,bez watpienia
                              najlepszy w swiecie ,

Nie śmiem w to wątpić, ale nijak się to ma do mojego postu.

> Wiele leczniczych ziol zostalo odkrytych przez zakonnikow i
                              benedyktyni w Polsce prowadzili bardzo racjonalne terapie medyczne.

Być może nawet cos odkryli, zanim jednak to się stało nawet zioła
                              były na indeksie rzeczy zakazanych..

> Zdumiewa mnie to zadecie ignoranckie atoli ktorzy wciskaja kit
                              niewiedzy

Atoli, tzn atolskich 21 i jemu podobnych ? Mnie także zdumiewa.

> A co z ta wiedza anatomiczna chcialas robic duszyczko uboga
                              mozgiem?

Jak sądzisz, po co bada się kosmos skoro i tak nie możliwości
                              hodowania pietruszki na Wenus ?

> Co do bajki pozaru biblioteki aleksandryjskiej to pierwszy i
                              najbardziej dewastujacy pozar wybuchl podczas ladowania Cezara

A pamiętasz może co było później ?
                          • an.der.division Ewa, jak zwykle pobłażasz ciemnym religiantom 14.11.07, 03:22
                            Zaszczycając ich swoją uwagą i swoimi odpowiedziami idziesz na
                            nadmierne kompromisy w dyskusji. Ja rozumiem oczywiście, że trzeba
                            się wypowiadać taktownie i nie szokować zatrutych religijnymi
                            wyziewami zbyt ostrym przedstawianiem własnego stanowiska, ale z
                            poniższym jednak nie bardzo mogę się zgodzić.

> Pomyśl tylko jak daleko mogłaby zajść medycyna, gdyby kosciół nie
                            zabronił
                            > wykonywania sekcji, przez co blokował dostęp do wiedzy z zakresu
                            anatomii i
                            > chirurgii, nie odnosił się wrogo do medycyny i nie upatrywał
                            przyczyny
                            > większości chorób w opętaniu, które mozna wyleczyc modlitwą lub
                            cudowną
                            > miksturą, zamiast pozwolić ludziom poszukiwać konwencjonalnych
                            sposobów leczenia.

Byłoby doprawdy wyśmienicie, gdyby chore psychicznie kobiety
                            chrześcijanie chcieli leczyć modlitwą. Niestety. Dla opętanych
                            stosowanym lekarstwem były tortury i śmierć w płomieniach. Co
                            ciekawe - chrześcijanie wyznawali zasadę, że jak uderzać w kobiety,
                            to z całym rozmachem. Dlatego oprócz chorych atakowano też cieszące
                            się doskonałym zdrowiem lokalne specjalistki od ziołolecznictwa.
                            Pierwszej kategorii kobiet - zwykle były to młode, chore psychicznie
                            dziewczyny - zarzucano spółkowanie z diabłem. Drugiej kategorii,
                            starym zielarkom, niekiedy cieszącym się zasłużonym autorytetem w
                            lokalnej społeczności, zarzucano czary, pośredniczenie i naganianie
                            do kontaktów z siłami nieczystymi.

Zbrodnie te miały swoje religijne zakorzenienie. Współcześni
                            chrześcijanie głównie błaznują. Ale tamci, dawni chrześcijanie po
                            prostu traktowali zalecenia Pisma Świętego z pełną powagą, tak
                            przecież stanowi Pismo: "Czarownicy żyć nie dopuścisz".

Ciekawym przypadkiem jest tu rydzyk, który jest mocno rozkraczony. Z
                            jednej strony bardzo chce być nowoczesny: wyrwać dużo kasy, chętnie
                            unijnej, jeździć nafaszerowanym elektroniką mercedesem, stosować w
                            ogrzewaniu eko-technologie. Z drugiej strony ma szacunek do
                            przeszłości, ciągnie go do wspomnianych dawnych tradycji, dlatego -
                            gdy tylko kobiety postanowią coś razem podpisać w sprawie
                            stabilności konstytucji - sapie z pianą na ustach: "czarownico,
                            piersza sie podstaw!"
                            • ewa8a Re: Ewa, jak zwykle pobłażasz ciemnym religiantom 14.11.07, 09:22
                              Wątek był o zasługach na polu nauki i kultury, medycynę wmieszałam w to
                              mimochodem. Być może naświetliłam sprawę zbyt łagodnie, ale chorego trzeba
                              oswajać z prawdą stopniowo, by nie doznał szoku termicznego. Kikooo
                              skapitulowała, myślę, że Atolski (ha ha ha ..Atolski !) nie powiedział jeszcze
                              ostatniego słowa.
                            • atolski21 Re: Ewa, jak zwykle pobłażasz ciemnym religiantom 14.11.07, 10:43
                              Setki razy slyszalem te naciagane i klamliwe pierdoly o czarownicach.
                              Ateisci nie majac prawdziwych argumentow przeciwko chrzescijanstwu
                              wymiotuja ciagle te sama wymiocine pseudo-historycznych klamstw.
                              A prawda jest, ze Jezus i chrzescijanstwo jest jedyna religia ,ktora
                              broni ludzi slabych i chorych. To Jezus bronil i kazal szanowac
                              tredowatych, kalekich, szalonych i slabych. Jezus powiedzial " Kto
                              skrzywdzi najslabszego wsrod was , krzywdzi Boga".
                              Dla kontrastu faktem jest , ze w "postepowej" rewolucji francuskiej
                              zginelo dziesiec razy wiecej niewinnych kobiet i dzieci niz
                              wszystkich czarownic razem wzietych. Ich jedynym przewinieniem
                              bylo, ze urodzily sie w jakims wiejskim dworku i ginely spalone na
                              stosie z mebli swych domow. A pijany "oswiecony" motloch
                              rewolucyjny tanczyl z radosci. W rewolucji Bolszewickej setki razy
                              wiecej kobiet i dzieci "wrogow ludu" zginelo okrutna smiercia z rak
                              ateistycznego bydla niz wszystkie czarownic w historii swiata.
                              Wiec po co ta naiwnie klamliwa sciema ateistow z falsowanej
                              pseudo-historii? Myslicie , ze ludzie w Polsce sa tak glupi , ze
                              kupia kazse klamliwe ateistyczne go*wno ?
                              • ivrp co ty z tymi czarownicami, to żałosna argumentacja 14.11.07, 21:08
                                Oczywiście to sa niewinne ofiary KK, ale tych ofiar było dużo więcej
                                podczas wojen religijnych, te ofiary to także milliony ludzi
                                zmarłych na AIDS w Afryce tylko dlatego, że KK zabrania swoim
                                niewolnikom używania prezerwatyw! Ci w Europie, USA są bardziej
                                światli - m. inn. dzięki Oświeceniu - i żyją.
                                • atolski21 Re: co ty z tymi czarownicami, to żałosna argumen 14.11.07, 21:47
                                  Ty tyle wiesz o Oswieceniu co dzdzownica o nagrodzie Nobla.
                                  Anglia i Niemcy w XIX wieku byly motorem nauki , kultury i
                                  chrzescijanskiej cywilizacji. Francja ze swoim barbarzynskim
                                  Oswieceniem Jakobinskiego terroru dreptala w tyle Europy przez caly
                                  wiek XIX.
                                  Co do AIDS to grzech zabija a kondom nie chroni. Murzyni z powodu
                                  zlej chigieny i braku wody maja tak odrapane i owrzodziale okolice
                                  owlosienia lonowego i czlonki , ze transmisja virusa odbywa sie
                                  pomimo uzywania kondomu. MInimum moralnosci i wiernosci malzenskiej
                                  zrobi wiecaj w zachamowaniu epidemi niz miliard kondomow.
                                  Ale jak ignorant uwierzy w stereotypy , to bedzie ich niewolnkiem
                                  do usranej smierci
                                  • ivrp Re: co ty z tymi czarownicami, to żałosna argumen 14.11.07, 22:02
                                    Rozśmieszasz mnie do łez swoją ignorancją smile)))))))))))
                                    Zdaje się, że zbyt wcześnie przerwałeś edukację, skoro nie wiesz, w
                                    którym wieku było Oświecenie. Pewnie też wyznajesz wiarę, że w
                                    prezerwatywach są taki dziury przez które przechodzą wirusy. No cóż,
                                    może i są, ale pewnie specjalnie robione przez takich aktywistów jak
                                    ty smile).
                                    • atolski21 HIV a kondom 14.11.07, 22:31
                                      Nie histeryzuj czlowieczku. Najwazniejszym wydarzeniem historycznym
                                      oswiecenia byla rewolucja francuska. Moje rozumowanie odnosze
                                      do "oswieceniowej" rewolucji francuskiej,ktorej spuscizna pograzyla
                                      Francje w zacofaniu na cale nastepne stulecie czyli wiek XIX.
                                      Co do kondomu - to widze ze nigdy go nie uzywales albo masz 3
                                      centymerowego penisa. Bo przy penisie normalnej wielkosci guma
                                      konczy sie u nasady czlonka. Zakazony sluz kobiety w czasie stosunku
                                      jest wypychany powyzej nasady czlonka az do wlosow lonowych.
                                      Dlatego tzw wrzod pierwotny syfilisu czesto pojawia sie na granicy
                                      wlosow lonowych wzgorka lonowego nawet przy uzywaniu kondomu.
                                      Wirus HIV tez penetruje uszkodzona skore w tych okolicach, pomimo
                                      uzywania podwojnego kondomu. Wlosy lonowe afrykanow sa krotkie i
                                      spiralne. Nawet przy dobrej higienie osobistej te obszary w czasie
                                      stosunku sa zawsze podraznione i naskorek jest uszkodozony i wirus
                                      penetruje naskorek wzgorka lonowego z latwoscia ,pomimo kondomu.
                                      Podaje ta wiedze dla dobra ignorantow. Nie zapominaj maly
                                      czlowieczku, ze jestem Doktorem Medycyny.
                                      Kondom w Afryce wcale nie chroni przed AIDS a przeciwnie, wzmaga
                                      rozposzechnianie sie wirusa HIV daja murzynom falszywe i klamliwe
                                      poczucie bezpieczenstwa.
                                      • ariadna-enta Re: HIV a kondom 14.11.07, 22:35
                                        wow co za wykład z dziedziny seksuologii
                                        i włosów łonowych Afrykanów.
                                        • atolski21 Re: HIV a kondom 15.11.07, 00:26
                                          Ta wiedza jest potrzebna. Nie zdajesz sobie sprawy z ignorancji
                                          puszczalskich mlodych Polek. Pamietasz sprawe kilkunastu poskich
                                          dziewczyn, ktore w Warszawie rznely sie z Kamerunczykiem? Wszystkie
                                          zarazily sie HIV. Pamietajcie polskie dziewczyny , jak sie
                                          puscicie z murzynem to transmisja HIV jest w 100%.
                                          • atolski21 Smutny narodek nadwislanski 15.11.07, 14:54
                                            Takze dyskusja zatoczyla pelne kolo: Od Radia Maryja do wlosow
                                            lonowych murzynek. Dla mnie potwierdza sie teza: przecietny polaczek
                                            to niestety ateista lub pseudokatolik ,ktoremu leb peka od
                                            stereotypow , ignorancji i uprzedzen antykatolickich. Smutny
                                            narodek nadwislanski , ktorego dusza katolicka zostala zniszczona
                                            przez Hitlera, Stalina i Michnika.
                                            • ariadna-enta Re: Smutny narodek nadwislanski 15.11.07, 20:51
                                              ciekawe kto zatoczył to koło i pierwszy zaczął bajdurzyć
                                              o prezerwatywach i za przeproszeniem włosach łonowych
                                              murzynów na których to podobno wirus HIV mocniej się trzyma.
                                              a jak włosami u białych,Azjatów,Eskomosów,brunetów ,albo blondynów
                                              to też ciekawa kwestia,HIV się na nich trzyma dłuzej czy krócej?
                                              w końcu jesteś znawcą w tej dziedzinie.
                                              i wytłumacz co ma wspólnego wiara katolicka z rzeczonymi włosami
                                              łonowymi.
                                              • atolski21 Re: Smutny narodek nadwislanski 15.11.07, 21:19
                                                Sakd sie wziely wlosy lonowe murzynnow w dyskusji? Ano z tego,
                                                ze jakis oszolom atolski zaczal winic kosciol katolicki za
                                                rozpowszechnianie sie AIDS. Cala dyskusja katolickiego dyskutanta
                                                na tym forum musi sie sprowadzac do prostowania nabzdyczonych klamstw
                                                atoli: KK jest winny przekupnosci celnikow, lapowkarstwu policjantow,
                                                zachowaniu zolnierzy,opoznieniom chirurgii,spaleniu biblioteki
                                                aleksandryjsiej 200 lat przed Chrystusem etc. etc.
                                                Jak sie przygladam tym atolom od pryszczaych niedorostkow az po
                                                dziadkow i babcie komunistycznej rewolucji to wstyd mnie ogarnia za
                                                ten narodek szwejkow polako-podobnych.
                                                • ariadna-enta Re: Smutny narodek nadwislanski 15.11.07, 21:28
                                                  nigdy w życiu nie pojmę dlaczego kosćiół tak bardzo sprzeciwia się
                                                  prezerwtywom czy środkom antykoncepcyjnym.
                                                  Co szkodzi,że nie dojdzie do zapłodnienia ,nie mówiąc o ochronie
                                                  przed chorobami przenoszonym droga płciową nie tylko AIDS
                                                  w tej kwaestii uparte stanowisko kościoła pozostaje zagadką.
                                                  • a000000 Re: Smutny narodek nadwislanski 15.11.07, 21:53
                                                    ariadna-enta napisała:

> nigdy w życiu nie pojmę dlaczego kosćiół tak bardzo sprzeciwia się
                                                    > prezerwtywom czy środkom antykoncepcyjnym.

bo stosunek seksualny jako dopełnienie miłości małżeńskiej ma być
                                                    otwarty na największy dar natury jakim jest NOWE życie.

Co do chorób przenoszonych drogą płciową i nie tylko, bo również przez
                                                    krew czy kontakt z wydzielinami... podobno wirus HIV jest tak mały, że przenika
                                                    przez strukturę lateksową co czyni ochronę problematyczną, a przynajmniej nie
                                                    stuprocentową.

Upór kościoła nie jest zagadką - wynika ze specyficznego rozumienia istoty
                                                    człowieczeństwa i jego zadania w łańcuchu przetrwania gatunku.
                                                  • ariadna-enta Re: Smutny narodek nadwislanski 15.11.07, 22:13
                                                    nie przekonuje mnie dorabianie całej ideologii do kawałka gumy
                                                    czy tabletki.
                                                    co się traci na człowieczeństwie korzystając z tego?
                                                    Dar natury jakim jest nwoe życie?
                                                    nie bądżmy obłudni ludzi nie tylko po to to robią
                                                    w większej skali nie po to.
                                                  • szall Re: Smutny narodek nadwislanski 15.11.07, 22:35
                                                    biednaś ty biedna
                                                  • januszcz Re: Smutny narodek nadwislanski 15.11.07, 22:56
                                                    ariadna-enta napisała:

> nie przekonuje mnie dorabianie całej ideologii do kawałka gumy
                                                    > czy tabletki.
                                                    > co się traci na człowieczeństwie korzystając z tego?
                                                    > Dar natury jakim jest nwoe życie?
                                                    > nie bądżmy obłudni ludzi nie tylko po to to robią
                                                    > w większej skali nie po to.
                                                    ============
                                                    Święte słowa, ariadnosmile)
                                                    Obłuda aż kapie. Człowiek w ciągu życia zdolny jest do kilku tysięcy stosunków
                                                    seksualnych. Ile z nich w celach prokreacyjnych?

J.
                                                  • atolski21 Re: Smutny narodek nadwislanski 16.11.07, 00:58
                                                    Jak powiedzialem narodek nadwislanski za wszystko wini ksiezy ,
                                                    od zlych zbiorow i zlej pogody az po impotencje polaczkow.
                                                    1) tak to prawda, kondomy marnie chronia przed virusem HIV a wsrod
                                                    Afrykanow wcale nie chroni. Jak sie polska rozpustna cipka pusci z
                                                    murzynem to jest prawie 100% transmisja virusa HIV
                                                    2)Co do pigulki antykoncepcyjnej. A po cholere je rekomendowac
                                                    polskim rozpustnym cipkom? Zeby sie bardziej puszcaly bez kondomow
                                                    jak te kilkanascie rozpustnych polskich cip co entuzjastycznie dawaly
                                                    cipy w Warszawie Kamerunczykowi i kazda zalapala ADIDASA?
                                                    3) A wy na to najnowsze pokolenie 13 letnich cipek polskich z
                                                    ktorych kazda oddawala sie juz po kilkanascie razy z przygodnymi
                                                    facetami w ubikacjach na dyskotekach?
                                                    No i co ? Znowu ksiezy obwiniac bedziemy za to ateistyczne
                                                    bydelko?
                                                  • januszcz Re: Smutny narodek nadwislanski 16.11.07, 01:30
                                                    atolski21 napisał:

> No i co ? Znowu ksiezy obwiniac bedziemy za to ateistyczne
                                                    > bydelko?

==================
                                                    Oczywiście, że tak. Księża w większości skoncentrowani na robieniu kasy w celu
                                                    zapewnienia sobie jak najlepszego życia doczesnego opuścili swoje owieczki,
                                                    naturalnie nie zapominając o żądaniach wielomiliardowych kwot z budżetu na
                                                    zaspokojenie swoich potrzeb.

J.
                                                  • atolski21 Re: Smutny narodek nadwislanski 16.11.07, 10:55
                                                    A czy to ksieza sa winni beznadziejnosci i nedzy ateistycznej
                                                    egzystencji? A czy to ksieza przywiedli ojczyzne do upadku?
                                                    Czy to ksieza sa winni ze atolskie bydelko od 18 lat glosuje na
                                                    geszefciarzy i zlodzieji?
                                                    Jak Unia Europejska da jakies grosze na katolicka uczelnie to polski
                                                    ateistyczny szatan do brukseli leci i sabotuje.
                                                    Jak z funduszu ekologicznego Radio Maryja chce geotermalne
                                                    ogrzewanie zastosowac to szatanski ateista s*r w nmajtki z oburzenia.
                                                    A jak Stoklosa czy inne oligarchiczne bydle lapowke da i ekologiczne
                                                    pieniadze pojada na konto Stoklosy to dla ateisty bedzie radosc.
                                                    Ateista s*ra w majtki z zawisci o jakie grosze z budzetu
                                                    ida na dotacje dla uczelni katolickich i inne charytatywne cela jak
                                                    stypendia dla najzdolniejszej mlodziezy.
                                                    Mordy w kubel atole. To panstwo i jego budzet nalezy takze do
                                                    wierzacych obywateli i szczekanie hien ateistycznych czy Jehowickich
                                                    nie zmieni tego faktu.
                                                    Wedlug Gazety wycorczej: SREDNIA MIESIECZNA PENSJA KLERYKA TO 800 ZL
                                                    A PROBOSZCZA 1500 ZL
                                                  • a000000 Re: Smutny narodek nadwislanski 16.11.07, 16:14
                                                    atolski21 napisał:

> 2)Co do pigulki antykoncepcyjnej. A po cholere je rekomendowac polskim rozpustnym

nie, nie dlatego, że są rozpustnicy. Taka pigułka w dłuższym stosowaniu jest
                                                    SZKODLIWA dla zdrowia.
                                                  • ewa8a Re: Smutny narodek nadwislanski 16.11.07, 18:03
                                                    a000000 napisała:

> Taka pigułka w dłuższym stosowaniu jest
                                                    > SZKODLIWA dla zdrowia.

Mieliście na ten temat prelekcję na kółku różańcowym ? A
                                                    w ,,krótszym'' stosowaniu także ?
                                                  • atolski21 Re: Smutny narodek nadwislanski 16.11.07, 18:18
                                                    To az tak cie swedzi narzad? Na krotko to pigulki nie oplaca sie
                                                    zazywac bo potrzebujesz miesiaca aby zaczela dzialac.
                                                    Kup sobie vibrator , i bezpieczniej i przyjemniej.
                                                    Chyba , ze sie puscisz a potem na skrobane do holandii. NO wiesz -
                                                    atolska rzez niewiniatek - napewno to lubisz.
                                                  • ewa8a Re: Smutny narodek nadwislanski 16.11.07, 18:40
                                                    Nie dziwi mnie tak wiedza o antykoncepcji , w końcu kobiet trochę
                                                    przez Pana życie przewinęło:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=71680297&a=72014953

a córeczek tylko cztery.

• januszcz Re: Smutny narodek nadwislanski 16.11.07, 19:21
                                                    ewa8a napisała:

> Nie dziwi mnie tak wiedza o antykoncepcji , w końcu kobiet trochę
                                                    > przez Pana życie przewinęło:
                                                    >
                                                    > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=71680297&a=72014953
                                                    >
                                                    >
                                                    > a córeczek tylko cztery.
                                                    >
                                                    =============
                                                    Samochwała w kącie stała...

j.
                                                  • a000000 Re: Smutny narodek nadwislanski 18.11.07, 20:27
                                                    Ewciu, nie należę do żadnego kółka, również różańcowego. Nie wiem o czym tam
                                                    nauczają. A Ty wiesz?
                                                  • jaceq Re: Smutny narodek nadwislanski 15.11.07, 22:55
                                                    a000000 napisała:

> ma być otwarty na największy dar natury jakim jest NOWE życie.

Co to znaczy "otwarty"? A jak jest "zamknięty", to jest jakiś "gorszy"? 99%
                                                    miałem właśnie "zamkniętych", zwłaszcza odkąd uznaliśmy, że "mamy już wszystkie
                                                    dzieci". I bynajmniej nie wydawały mi się "gorsze". A wręcz przeciwnie.

> podobno wirus HIV jest tak mały

Ale tylko "podobno".

> co czyni ochronę problematyczną, a przynajmniej nie stuprocentową.

Ale zawsze jednak jakąś, czego dowodzi empiria. Nie ma ochron stuprocentowych.
                                                    Nawet bunkier nie uchroni, jak się wirus "uprze".

> wynika ze specyficznego rozumienia

Istotnie, bardzo "specyficznego". A ponieważ jest tak "specyficzne", to chyba
                                                    nie będzie Kościół - firma tego narzucał (rozmaitymi metodami) tym, którzy
                                                    wybiorą rozumienie nieco mniej "specyficzne"?
                                                  • a000000 Re: Smutny narodek nadwislanski 16.11.07, 16:04
                                                    jacku, ja nie powiedziałam, że takie jest MOJE stanowisko. Ariadna pytała,
                                                    dlaczego kościół... no to powiedziałam.
                                                    Ja bym wolała widzieć w kościele większe zrozumienie dla seksualności człowieka
                                                    i jego niechęci do dzielenia swych niewielkich dochodów na coraz to większą
                                                    liczbę wiecznie głodnych gąbek, co w pewnych kręgach nawet odpowiedzialnością
                                                    nazwać można.

Ale kościół, drogi Jacku, zajmując się sprawami drobnymi - widzi ogół. A dla
                                                    ogółu, czyli dla przetrwania gatunku jest ważna ilość dzieci, nie jakość
                                                    materialnego życia. Może nam się to nie podobać, ale to będzie nasza prywata.
                                                    Wiesz, że w ubiegłym roku w BRUKSELI 57% narodzonych dzieci to.... muzułmanie???
    • atolski21 Re: Sprawa toruńska 12.11.07, 00:11
      Elitarny Amerykanski Unwersytet Ojca Tadeusza bedzie kuznia kadr
      dydaktycznych i naukowych dla polskich uczelni po planowanej
      reformie.
      Trzeba sie pozbyc profesorow towarzyszy Szmaciakow z nadania KCPR.
      • januszcz Re: Sprawa toruńska 12.11.07, 18:35
        Wydział smokologii stosowanej również przewidziany?
        Jeśli tak, to proponuję profesora M.Giertycha na rektora.
        A jak nie, to szkoda, bo nauka o smokach jest najważniejszą z nauk, czy się to
        komuś podoba czy nie.

J.
        • jaceq Re: Sprawa toruńska 12.11.07, 20:12
          januszcz napisał:

> Wydział smokologii stosowanej również przewidziany?
          > Jeśli tak, to proponuję profesora M.Giertycha na rektora.

Wydaje mi się, że interlokutor chętniej widziałby niejakiego Jarosza na rektora.
          Jak Go czytam, to mam wrażenie, że mam do czynienia z eks-pełnymnocnikiem
          Jarosza, o co zresztą uprzejmie zapytałem.
          • januszcz Re: Sprawa toruńska 12.11.07, 20:24
            Jarosz z Jarosławia? Hmm...zacny człowiek i za doktoraty nie zdzierał. Pewnie
            się nada. Może założy wydział d/s kup hipopotamasmile)

J.
            • jaceq Ów, zaiste. 12.11.07, 20:29
              Wydaje mi się, że teraz ma wszyty pod skórę jakiś chemiczny wynalazek, który
              sprawia, że jak chce napisać "kupa hipopotama", to mu klawiatura z rąk wypada
              zanim do "p" dojedzie.
    • cs137 Re: Przepraszam, że sie wtrącę 14.11.07, 10:15
      Nie śledziłem dyskusji w tym wątku i tylko za sprawą Ewy, która w innym wątku
      dała link, zobaczyłem, że dyskusja m. in. dotyczyła poziomu amerykańskich
      uniwersytetów katolickich.

Otóż chciałem wyjaśnić, ze amerykańskie uniwersytety katolickie niekoniecznie sa
      "katolskie". Znam nieco bliżej dwa takie uniwersytety - Georgetown (w
      Washington, D.C.) i Notre Dame (w stanie Indiana w miescie South Bend, znanego
      niegdyś w Polsce z tego powodu, że produkowano tam ciezarówki Studebaker, u nas
      nazywane "Sztudebakerami", których mnóstwo Ameryka dostarczyła Sowietom w czasie
      wojny w ramach pomocy, no i mnóstwo z nich krasnoarmiejcy pozostawili w Polsce).

Otóz zarówno Georgetown, jak i Notre Dame, sa notowane bardzo wysoko w ogólnym
      rankingu amerykańskich uczelni. Z Georgetown był chyba przez lata zwiazany Jan
      Karski, jak równiez i Zbigniew Brzeziński. I wcale nie ucza na obu tych
      uczelniach wyłącznie katolskich przedmiotów. Notre Dame, na przykład, ma bardzo
      dobry wydział fizyki.

Co do innych katolickich uczelni, to niewiele umiem powiedzieć - w
      szczególnosci, o tym St. John wiem wyłacznie tyle, że istnieje.

Ale generalnie rzecz biorąc, słowo "katolicki" w nazwie uniwersytetu nie musi
      wcale o nim swiadczyć ani ogólnie źle, ani oznaczac, że głownie sie tam zajmują
      katolicka indoktrynacja.

Katolickośc Notre Dame bierze sie głównie stad, że uczelnie tę załozył francuski
      Jezuita. I w statucie uczelni stało, ze prezydentem (to jest niezupełnie to
      samo, co rektor w Europie, bo w USA jest jeszcze na uczelniach bardzo wazne
      stanowisko "provosta") musi byc zawsze ksiądz, czy nawet ksiądz-Jezuita, nie
      pamietam dokładnie. Ale poza tym Notre Dame niewiele sie rozni od typowej
      amerykańskiej wyższej uczelni. Akurat wiem, bo byłem w Notre Dame formalnie
      zatrudniony przez 6 lat. Przepracowałem tez w sumie 18 lat w trzech innych
      calkiem niekatolickich uczelniach, a moja zona była przez 11 lat pracownikiem
      jeszcze innego - wiec mam dobry materiał porównawczy i mogę zaświadczyć, że
      gdybym nie wiedział o katolickości Notre Dame, to bym nie zauwazył żadnej
      róznicy w stosunku do tych czterech innych niekatolickich uczelni, z ktorymi
      miałem bliskie kontakty sam badx poprzez żonę.

Reasumując - ja bym nie przywiazywał szczególnej wagi do "katolickosci" tego
      uniwerku, co na nim Balcerowicz sie kształcił. Jeżeli juz, to bym patrzył na
      ogolne porównania tego St. Johns, czy jak mu tam, z innymi uczelniami.
      • cs137 Re: Jeszcze dodam 14.11.07, 10:34
        Ponadto, z amerykańskimi uczelniami jest tak, że pozycja w ogólnym rankingu
        świadczy równo o poziomie wszystkich wydziałow na danej uczelni.

Ja pracuje teraz w uczelni, która jest, nie będe tago ukrywał, dosc szmatława.
        Ale kilka kierunków stoi na najwyzszym krajowym poziomie.
        Mozna tu wymienić oceanografię (no, bliskośc Pacyfiku na pewno w tym pomaga),
        leśnictwo (mało ktory stan ma takie zasoby lesne, jak Oregon, więc nie dziwota).
        Wysoka pozycje ma tez "Computer Science", co w Polsce nazwano by informatyką
        (ale w USA jakos ta nazwa sie nie przyjęła) oraz wydział inzynierii jądrowej
        (nasi absolwenci tego kierunku mają juz w kieszeni podpisana umowe o dobra
        prace na wiele miesiecy przed tym, zanim złozą końcowe egzaminy). I, last but
        not least, wydział weterynarii ponoc stoi bardzo wysoko w skali ogólnokrajowej.

(o fizyce nie wspomne, bo zły to ptak, prawda,....)

Tak więc, żeby móc rzetelnie ocenic, co warty jest dyplom z amerykańskiej
        uczelni, nie wystrczy kierowac sie ogólna pozycja w rankingu - trzeba sie
        dopiero dokładnie przypatrzec, jak notowany jest dany kierunek w tej uczelni w
        porównaniu z tym samym kierunkiem na innych uniwerkach.
      • atolski21 Re: Przepraszam, że sie wtrącę 14.11.07, 11:22
        No co do twych uwag o dobrych wydzialach, to St. John's University
        ma wydoskonaly wydzial farmakologii, do ktorego w kolejce stoja
        projekty badawcze najwiekszych koncernow farmaceutycznych:
        Roche, Wyeth, Merc
        Co do Uniwersytetow Katolickich to dobrze , ze zwrociles uwage
        ateistycznym ciemniakom forumowym , ze nie sa one uczelniami tylko
        teologicznymi ale naleza do flagowych okretow amerykanskiej nauki
        • ivrp Re: Przepraszam, że sie wtrącę 14.11.07, 21:14
          Tyle, że nikt tych uczelni nie ceni za teologię. A tzw. nauczanie
          Jezusa ma tyle wspólnego z instytucją KK, co filozofia Marxa z
          realnym komunizmem.
          • atolski21 Re: Przepraszam, że sie wtrącę 14.11.07, 21:24
            Cieszy mnie , ze uczelnie katolickie sa cenione za swoj wklad do
            nauki. Teologia jest dla zainteresowanych katolikow i co ty o tym
            mozesz wiedziec? Ot, taki belgot atolka
            • ivrp Re: Przepraszam, że sie wtrącę 14.11.07, 22:08
              atolski21 napisał:

> Cieszy mnie , ze uczelnie katolickie sa cenione za swoj wklad do
              > nauki. Teologia jest dla zainteresowanych katolikow i co ty o tym
              > mozesz wiedziec? Ot, taki belgot atolka

> o czym ty bajdurzysz? Jak już,to katolickie uczelnie w USA są
              ubogimi krewnymi renomowanych uczelni, którym bliżej do
              protestantyzmu. A poza tym teologia to forma chrześcijańsko-
              judeistycznej ideologii nie mającej nic wspólnego z nauką jako taką,
              o czym wie przeciętnie rozgarnięty homo sapiens.
            • cs137 Katolickie uczelnie w USA musza uczyc dobrze nieka 14.11.07, 22:13
              tolickich przedmiotów, bo inaczej by po prostu szczezły.

To są wszystko prywatne uczelnie i czesne to dla nich bardzo powazna pozycja w
              budzecie. A studenci (czy raczej rodzice studentów) nie zapłaca $30 000 - 40 000
              rocznie, nie mając gwarancji, ze ich pociacha otrzyma wykształcenie naprawde
              dobre. Wiec te uczelnie naprawde nie mają innego wyjscia, jak oferowac
              wykształcewnie na bardzo wysokim poziomie.

Gdyby uczono wyłacznie "katolickich przedmiotów", to pies z kulawa noga by nie
              poszedł tam studiować. Na jaka prace mozna liczyc w USA, mając dyplom np. z
              teologii katolickiej? Najwyżej na posade profesora teologii katolickiej na
              katolickiej uczelni. A przeciez te pozycje juz sa obsadzone przez tych, którzy
              delikwenta uczyli. Wiec tzw "enrolment" (liczba studentów przyjmowanych każdego
              roku) by spadł, i uniwerek by poszedł z torbami.
              • luka76 do atolski21 18.11.07, 17:08
                Jeszcze nigdy na zadnym forum nie przeczytalam tylu inwektyw i tylu epitetow
                adresowanych do forumowiczow. Atolski kim ty czlowieku jestes ze uzurpujesz
                sobie prawo wyzywania, ublizania a recz przeklinania na forum.Dziwie sie tylko
                moderatorom ze nie wykasowali ci kilku watkow na ktorych uzywasz przeklenstw i
                brzydkich slow. Powinienes sie uczyc od ludzi, z ktorymi prowadziles duskusje :
                spokoju, wywazenia i merytorycznych odpowiedzi - jednak twoja agresja, jakas
                dziwna nienawisc do ludzi /wszystkich wogole/ wyszla z ciebie jak jad ze
                zmiji.Brdzo ci czlowieku wspolczuje - musisz sie zle czuc w zyciu i pamietaj ze
                fora internetowe nie sa po to aby obrazac i wyzywac drugiego/ cyt:bydlo,
                bezmozgowce/ To bylo bardzo niesmaczne.
                • atolski21 Do "luka" w mysleniu 18.11.07, 17:22
                  Luka76. jestes w fazie pierwszej procedury cenzorskiej stosowanej w
                  wypadku ,gdy oponent jest intelignetny i zagraza linii "michnika":
                  1) Trzeba intelignetnemu Leonardowi zarzucic ze "obraza swietne
                  maniery" forumowego szamba, Na Aquanecie to jest to szczegolnie
                  smieszny zarzut, bo to codzienna gnojowka inwektyw w kazdym temacie.
                  2) Drugi etap procedury ceznuralnej , to bedzie zarzut ze
                  inteligentny leonard3 to TROLL.
                  3) Trzeci etap to bedzie tchorzliwe zbanowanie inteligentnego
                  Leonarda i zachowanie monopolu oglupiania tepej publiki "po linii
                  Michnika"
                  Ha,ha,ha,ha,ha,ha "luka w mysleniu" posluchaj Radia Maryja , moze
                  zmadrzejesz
                  • luka76 do atolski21 18.11.07, 17:41
                    Hahahahahahah - niezle sie ubawilam , sluchaj Atolski ja cie nie cenzuruje ani
                    mi to w glowie ani nie umniejszam twojej inteligencji jednakze piszac o szambie
                    na tym forum sam sie w nim nurzasz a wrecz rozkoszujesz smrodem , ktory sie z
                    niego wydobywa a twoi adwersarze to "powiew swiezego powietrza". Jak zmienisz
                    "ton" to moze cie nawet polubie.Pozdrawiam.
                    • luka76 Re: do atolski21 18.11.07, 17:46
                      Aha i jeszcze jedno - Radia Maryja sluchalam kiedys bardzo czesto ale nie znosze
                      hipokryzji i oszustow i nie moge sluchac tych biednych starszych kobiet, ktore
                      wierza , ze kazda wysluchana przez nich audycja da im "przepustke do nieba" -
                      pranie mozgu mialam w szkole kiedy musialam chodzic na spedy pierwszomajowe i
                      uczyc sie zyciorysu Lenina - wiecej nie chce.
                      • a000000 Re: do atolski21 18.11.07, 20:29
                        W szkołach uczono życiorysu Lenina???
                        • luka76 Re:tak 18.11.07, 22:10
                          Kazano znac go na pamiec - moj kolega o maly wlos nie ukonczylby studiow - bo
                          nie znal daty urodzin wodza. Oczywiscie to byly lata komuny - mlodziez tego nie
                          moze pamietac. Pozdrawiam.
                          • atolski21 Nie daj sie oglupic atolskiemu momopolowi propagan 18.11.07, 23:02
                            Luka w muzgu, za to ze komunisci zmuszali cie do Lenina to ty sie na
                            Boga obraziles? Trzeba sie bylo obrazic na szatana.
                            Ja cie nie zachecam do modlitewnej czesci Radia Maryja. Ja jestem
                            nietypowy katolik, bo ja wcale nie chce aby mi jakies ateistyczne
                            dziadki zasmradzaly kosciol.
                            Zachecam cie do krotkiej czesci informacyjnej i publicystycznej
                            Radia. Masz jedyna szanse aby zapoznac sie z jedynymi w Polsce
                            alternatywnymi pogladami na polityke.
                            A tak to jestez absolutnie pacholkiem michniko-podobnej propagandy.
                            Nawet za komuny miales szanse na wyrobienie wlasnego pogladu
                            sluchajac Glosu Ameryki i Glosu Moskwy. A teraz to jestes
                            calkowicie oglupiony przez jedyna opcje propagandowa ateistow.
                            • luka76 Re: Nie daj sie oglupic atolskiemu momopolowi pro 18.11.07, 23:16
                              Atolski - ty mnie nie zachecaj - byl czas kiedy Radyjka sluchalam od dechy do
                              dechy a wiesz po co? zeby sie przekonac ile jeszcze nienawisci, antysemityzmu i
                              tym podobnych bzdur mozna "wylac na drugich" nawet Suchocka, ktora doprowadzila
                              do pospisania Konkordatu - dzieki ktoremu kasa plynie z budzetu panstwa dla
                              czarnej mafii wyzwano od zydowek i zmieszano ja z blotem uzywajac wlasnie
                              takiego jezyka jakiego uzywasz ty Atolski - tu na forum.
                              • luka76 Re: Nie daj sie oglupic atolskiemu momopolowi pro 18.11.07, 23:19
                                I jeszcze jedno skad ty Atolski wiesz ze ja sie na Boga obrazilam - wiec ci
                                powiem na Boga sie nie obrazilam bo on najmniej jest tutaj winny ale obrazilam
                                sie na jego "funckojanriuszy", ktorzy wiecznie tego "boga" na ustach maja ale
                                jaby mogli to by stosy od nowa porozpalali i tych co im nie kadza kazali palic
                                na tych stosach.
                                • atolski21 Re: Nie daj sie oglupic atolskiemu momopolowi pro 19.11.07, 00:17
                                  Ty jestes wieksza luka w mozgu niz myslalem. To ta biedna zydowka
                                  Suchocka jest juz od tylu lat ambasadorem przy Watykanie i cieszaca
                                  sie szacunkiem obydwu papiezy, polskich biskupow i moim.
                                  No i prosze jaki to sie luka -zydek znalazl. Bo ateista to nie
                                  Zyd , jak ci powie kazdy Rabin. Ateista-zydek to urodzony
                                  antysemita , ktory wymordowal w Sowieckich lagrach tysiace Rabinow.
                                  A ty scieme robisz przeciwko Radiu Maryja bo mowi prawde o oszustach
                                  i zlodziejach, ktorzy chca sciagnac z Polski 80 miliardow
                                  gangsterskiego haraczu, za szkody ,ktore od Niemcow w czasie wojny
                                  doznali Zydzi. No i co atolu-sydku mam cie w mycke pacnac za twe
                                  nedzne klamstwa?
                                  • luka76 Re: Nie daj sie oglupic atolskiemu momopolowi pro 19.11.07, 00:39
                                    Wiesz co Atolski twoj jezyk jest dla mnie jedank nie do przyjecia - wiem kim
                                    jest Suchocka i gdzie teraz pracuje i wiesz mi chyba sluchamy innego Radyjka -
                                    bo seria inwektyw , ktore plynely na owa Suchocka / oczywiscie kilka lat temu/
                                    przez Dyrcia Rydzyka nie miala granic - dopiero ONA zastopowala jego chamstwo
                                    wystepujac w Sejmie i odplacajac mu "nastawiajac drugi policzek" i chwalac jego
                                    Radyjko wtedy Dyrciowi sie troche chyba "szmatlawo" zrobilo i sie zamknal. I
                                    jeszcze jdno - nie dziwie sie Atolski ze Pani Suchocka cieszy sie dobra opinia
                                    twoja , biskupow i innych klerykow - poniewaz odebrala ona po 10 % dodatkow
                                    emerytom i rencistom i przekazala je gdzie ? ano wlasnie na kosciol - w zwiazku
                                    z tym nagrodas zasluzona - nieprawdaz?
                                    • atolski21 Re: Nie daj sie oglupic atolskiemu momopolowi pro 19.11.07, 00:55
                                      No juz tak nie placz z powodu twojej emerytury. Przeciez UBcy i SBcy
                                      dostaja po 9 tysiecy miiesiecy , wiec wy luka nie zbiednieliscie
                                      • a000000 Re: Nie daj sie oglupic atolskiemu momopolowi pro 19.11.07, 11:26
                                        za to, że Suchocka ongiś nie zwaloryzowała emerytur (a więc nie ZABRAŁA, tylko
                                        nie DODAŁA!!!), emeryci mieli wypłacone odszkodowanie. Sprawa była wyjaśniona w
                                        sądzie, którzy nakazał wypłacić.
                                        I budżet wypłacił....
                          • a000000 Re:tak 19.11.07, 11:23
                            nie przypominam sobie, aby ktoś kazał mi się uczyć życiorysu Lenina.
                            Ale mówisz o studiach.... polityczne one były???
                            Bo na politechnicznych to nawet nie wspominano, że ktoś taki jak Lenin kiedyś
                            żył....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka