Dodaj do ulubionych

Bliżej Europy

IP: *.delta.com.pl 02.08.01, 12:02
Jak podaje Rzeczpospolita:
"Wkrótce każda polska krowa, owca czy koza oraz wszystkie gospodarstwa wiejskie
dostaną własną rubrykę w centralnym spisie. To rozwiązanie oraz wprowadzenie
ścisłej reglamentacji rynku mleka przybliży naszych rolników do uzyskania
unijnej pomocy finansowej."

http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_010731/prawo/prawo_a_5.html#4

Dwie już uchwalone przez Sejm RP ustawy wprowadzają:
- coroczne ustalanie przez Radę Ministrów Krajowej Kwoty Mlecznej
- przydzielanie dostawcom przez Dyrektorów Terenowych Agencji Rynku Rolnego
Indywidualnych Kwot Mlecznych
- wysokie opłaty za wprowadzanie na rynek mleka ponad przyznane Indywidualne
Kwoty Mleczne
- zakupy interwencyjne masła i odtłuszczonego mleka
- dopłaty do przechowywania i konsumpcji przetworów mlecznych
- utworzenie Rezerwy Krajowej Produkcji Mleka
- utworzenie Komisji Porozumiewawczej do Spraw Mleka i Przetworów Mlecznych
- utworzenie przez Agencję Rynku Rolnego centralnego spisu składającego się z:
ewidencji gospodarstw, zwierząt gospodarskich, rejestru płatności bezpośrednich
oraz rejestrów producentów bydła, owiec i kóz, a także odpowiedniej
dokumentacji

Nareszcie! Tego nam było trzeba!

Przy okazji będzie można lepiej walczyć z przestępcami produkujacymi
nielegalnie oscypki.

Pozostaje jeszcze pilna potrzeba obniżenia VAT-u na pierogi z serem, wydania
koncesji na przerób i uszlachetnianie serwatki i rozszerzenia regulacji na
rynek mleka kobylego i jego przetworów (kumys!)

Pozdrawiam,
Kr@es

PS Ktoś wie czy centralny rejestr obejmie polskie barany?
K

Obserwuj wątek
    • Gość: gomez Re: Bliżej Europy IP: *.solutions.net.pl 02.08.01, 19:25
      baranow nie obejmie jest ich za duzo przede wszystkim wsrod "elit"
    • Gość: max powtórka z rozrywki: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich :) IP: *.net.bialystok.pl 02.08.01, 20:01
      centralizm demokratyczny smile z globalnym haraczem od wszystkiego

smiac sie czy płakac? oto jest pytanie!
      • Gość: Krates oby ten mutant sczezł szybciej! IP: *.delta.com.pl 02.08.01, 20:34
        ... i mniej smrodu po sobie zostawił!

znów aktualne jest wypowiedzenie wojny USA i natychmiastowe poddanie się.
        Niechby to nawet tylko wojna gospodarcza była.

pzdrw,
        Krates
        • pollak Re: OBY 02.08.01, 21:00
          Gość portalu: Krates napisał(a):

> ... i mniej smrodu po sobie zostawił!
          >
          > znów aktualne jest wypowiedzenie wojny USA i natychmiastowe poddanie się.
          > Niechby to nawet tylko wojna gospodarcza była.
          >
          > pzdrw,
          > Krates

Ten twor padnie, tylko czuje ze na nas. Euroraj, szkoda gadac
          • pollak PS OBY 02.08.01, 21:05
            A wydawalo sie ze UE to calkiem niezly pomysl. A to zespol urzedasow i kto wie
            czego jeszcze.
    • Gość: Stoik Re: Bliżej Europy IP: *.toya.net.pl 02.08.01, 21:06
      Czy to twórczość Unijna, czy nasza zapobiegliwość?
      • Gość: max Stoiku! pobudka! sprawdz czy jestes legalny! ;)) IP: *.net.bialystok.pl 02.08.01, 21:18
        Gość portalu: Stoik napisał(a):

> Czy to twórczość Unijna, czy nasza zapobiegliwość?

Panie! sen sie skonczył! nadszedł czas wstrząsu EW(EU)! urzednicy pzpr mogliby
        sie uczyc od urzednikow UE jak etatyzm wprowadzać wink

PS. witamy w klubie prola!
        Podać Szanownemu Panu alegal ser?czy alegal rum czeski? etc :]
        banany tylko z nieodpowiednią krzywizną! tansze! wink)
        • Gość: Stoik Re: Stoiku! pobudka! sprawdz czy jestes legalny! ;)) IP: *.toya.net.pl 02.08.01, 21:32
          No właśnie. Mam w domu pełno rybików cukrowych i nie wiem, czy już powinienem
          się zabrać do ich ewidencjonowania. Zaznaczam, że mam tylko 75G twardego dysku!
          Co robić?
          • Gość: Krates Re: Stoiku! pobudka! sprawdz czy jestes legalny! ;)) IP: *.delta.com.pl 02.08.01, 22:29
            Sprawa jest skomplikowana. Rynek cukru należy do tzw. rynków wrażliwych. Nawet
            jesli teraz nie ma jeszcze obowiązku ewidencjonowania rybików cukrowych to
            powinnieś przygotować się do takich uregulowań prędzej czy później. Raczej
            prędzej.
            Radzę już zacząć zbierać od nich podpisy pod zgodą na gromadzenie i przetwarzanie
            ich danych osobowych. Nie zaszkodzi nauczyć je stawać w dwuszeregu i odliczać
            kolejno. Gdyby nie chciały trenować po dobroci obiecaj zorganizowanie kursów
            nurkowania synchronicznego z dofinansowaniem z funduszy unijnych .
            Jako organizator takich kursów możesz też otrzymać środki na zakup następnych
            dysków do celów ewidencji i sprawozdawczości. Pod warunkiem, że mieszkasz w
            regionie uznanym przez Komisję Europejską za "wymagający działań aktywizujących
            bezrobotne rybiki i inne organizmy zagrożone wyginięciem z nudów lub
            nieprzystosowania"

What a wonderfull woooooooorld.....

Krates

Gość portalu: Stoik napisał(a):

> No właśnie. Mam w domu pełno rybików cukrowych i nie wiem, czy już powinienem
            > się zabrać do ich ewidencjonowania. Zaznaczam, że mam tylko 75G twardego dysku!
            > Co robić?

• Gość: Stoik Re: Stoiku! pobudka! sprawdz czy jestes legalny! ;)) IP: *.toya.net.pl 02.08.01, 22:45
              Serdeczne dzięki! Już się biorę za konstruowanie odpowiedniego grantu.
              Zapraszam również innych - będę potrzebował partnerów z pięciu krajów Unii.
              Część środków trzeba będzie przeznaczyć na szczepienia ochronne rybików. Będę
              też potrzebował trochę buraków (cukrowych oczywiście, dla porównania), ale z
              tym nie powinno być kłopotów.
              Pozdrwiam i zachęcam do krótkiej wycieczki na For. Abs. - tam ktoś coś z
              kretesem ...
    • Gość: mietek Re: Bliżej Europy IP: *.toya.net.pl 02.08.01, 21:33
      niechlujstwo europejskich "fachowców" od mleka jest porażające.Ponieważ
      opuścili najważniejszy parametr mleka:stopień białości!I dlatego nie chcę do UE!
      • Gość: iwona Re: Bliżej Europy IP: *.legnica.dialog.net.pl 02.08.01, 23:35
        Nieświadoma sprawy popijałam mleko wchodząc na ten wątek.
        Czy będą objawy negatywne?
        Czy jest tu lekarz (przeliczony i oznakowany)?

pozdrawiam z pustym (!) kubkiem. iwona
      • Gość: Krates Re: Bliżej Europy IP: *.delta.com.pl 03.08.01, 01:46
        Europejska Komisja Normalizacji Odcieni Koloru Białego nie wypracowała jeszcze
        stanowiska w tej sprawie. Przyczyną opóźnień były trudności w tłumaczeniu na
        oficjalne języki Unii opracowań eskimoskich rzeczoznawców. Odkąd powołano
        Podkomisję ds Tłumaczeń Tekstów Silnie Uwarunkowanych Kulturowo Lub Środowiskowo
        sprawa ruszyła wreszcie z kopyta, zwłaszcza gdy po ostatecznym rozdzieleniu
        kontyngentów na zbieranie foczych kupek na Grenlandii wiceprzewodniczący
        Podkomisji wycofał się ze swojego votum separatum i już zwykła większość głosów
        wystarcza przy każdym głosowaniu. Teraz to chyba tylko ewentualne rozbieżności z
        Biurem Wykonawczym Komitetu Koordynacyjnego Producentów Detergentów i Wybielaczy
        mogłyby wstrzymać pracę nad unormowaniem koloru mleka.

wink
        Krates

Gość portalu: mietek napisał(a):

> niechlujstwo europejskich "fachowców" od mleka jest porażające.Ponieważ
        > opuścili najważniejszy parametr mleka:stopień białości!I dlatego nie chcę do UE
        > !

• Gość: Blong ale jestescie nudni :) IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 03.08.01, 02:44
      przeciez wystarczy wygrac wybory z haslem nie dla UE i po klopocie.
      A moze sie bojicie werdyktu "przypadkowego spoleczenstwa".
      W najgorszym wypadku zawsze mozna emigrowac -> polecam Kongo, Zimbabwe i inne
      urocze kraje, gdzie z pewnoscia zadnych regulacji nie zobaczycie. Co wiecej, na
      pewno podatkow tez placic nie bedzie trzeba. Raj.
      • Gość: Krates Re: ale jestescie nudni :) IP: *.delta.com.pl 03.08.01, 04:17
        Gość portalu: Blong napisał(a):

> przeciez wystarczy wygrac wybory z haslem nie dla UE i po klopocie.

Problem nie w tym przeciwko czemu ale za czym? Opcja kontra-UE rzeczywiście
        zyskuje coraz więcej zwolenników ale już większa wolność i możliwości kosztem
        większej odpowiedzialności i ryzyka to nie są idee, które mogą liczyć dzisiaj na
        masowy odbiór w zastrachanym polskim społeczeństwie. Trzeba by kłamać na
        wyprzódki z innymi obiecywaczami gwarantowanej obfitej darmochy. Darujemy sobie
        populizm.
        Opcja wolnościowa dzisiaj nie wygra ale w miarę gęstnienia w Europie oparów
        absurdu... kto wie? Pycha biurokratów może ich kiedyś zgubić. Eksperyment
        sowiecki trwał tylko niespełna 75 lat. Teraz wszystko się szybciej toczy. UE może
        się rozpuknąć już w ciągu dekady.

> A moze sie bojicie werdyktu "przypadkowego spoleczenstwa".

A cóz nam werdykty ludu zaszkodzić mogą? Lud sam sobie panów wybiera potem ich na
        swoim grzbiecie wozi i krwawicą karmi. Jeśli w ogóle rozważamy ewentualny ustrój
        wolnościowy w Polsce to tylko dlatego że już przykro patrzeć jak lud co po omacku
        stąpnie to w gówno albo na grabie nadepnie.
        Libertarianie nie chcą rządzić. Chcą przekonać rządzących i rządzonych, że
        wolność wszystkim się opłaca.

> W najgorszym wypadku zawsze mozna emigrowac -> polecam Kongo, Zimbabwe i inn
        > e
        > urocze kraje, gdzie z pewnoscia zadnych regulacji nie zobaczycie. Co wiecej, na
        >
        > pewno podatkow tez placic nie bedzie trzeba. Raj.

Raczej do USA niż gdzie indziej. Podatki mniejsze, bezrobocie też i ceny i
        inflacja, a z kolei wolność większa i tempo wzrostu większe i dochód per capita.
        Wymieniać dalej? Podobno model amerykański się nie sprawdzi w Europie - tak
        twierdzą mędrcy europejscy więc "w najgorszym wypadku" trzeba będzie niestety
        jechać za ocean żeby zaznać wolności kosztowania oscypka.

Krates

• Gość: Blong Re: ale jestescie nudni :) IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 03.08.01, 16:29

Do USA? Jezusku, przeciez tam tak reguluja.
          Czy w USA moge
          sobie zatrudnic i przywiezc bez problemow naprz. 500 chinczykow bo mi
          amerykance nie odpowiadaja?
          im placic 5 centow za godzine bo uwazam, ze na wiecej nie zasluguja?
          sprowadzic sobie wolowinke z Anglii i wieprzowine ze Szkocji bo
          amerykanskies sprzedawac nie chce?
          nie placic podatkow /bo po co finansowac darmozjadow w Waszyngtonie,
          policje /moge se wynajac ochrone/ i armie /ja wojen prowadzic nie chce/ ?
          byc tak dobry, ze bede mial monopol i nikt mi nie bedzie grozil, ze MOJA
          firme potnie na kawalki?
          Nie moge. Obrzydliwe urzedasy mi to zakazuja i groza pierdlem.
          A w Kongo i innych takich krajach moge wszystko smile

• Gość: max i o to chodzi Blong! ;)) IP: *.net.bialystok.pl 03.08.01, 16:32
            > Nie moge. Obrzydliwe urzedasy mi to zakazuja i groza pierdlem.

Chcem Kongo w Polsce! :] Ty nakładaj sobie haracz a ja sobie! i luuuz wink
            • Gość: Blong moze sie doczekasz IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 03.08.01, 16:48
              > Chcem Kongo w Polsce!

Jeszcze jedna, dwie wygrane AWS i UW i masz to jak w banku

:] Ty nakładaj sobie haracz a ja sobie! i luuuz wink

przepraszam, jaki haracz -> to beda twoje dobrowolne wydatki na ochrone /mozna to
              tez nazwac ubezpieczeniem na zycie/
              • Gość: max oby jak najszybciej ... IP: *.net.bialystok.pl 03.08.01, 16:57
                > przepraszam, jaki haracz -> to beda twoje dobrowolne wydatki na ochrone /moz
                > na to
                > tez nazwac ubezpieczeniem na zycie/

coz! smile a ja lubie zyć jak tubylec mogie?wink
                • Gość: Blong Re: oby jak najszybciej ... IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 03.08.01, 17:06
                  Gość portalu: max napisał(a):

> coz! smile a ja lubie zyć jak tubylec mogie?wink

Oczywiscie ze mozesz, co wiecej z pewnoscia na ochotnika sie zaciagniesz do
                  jakiejs z setek prywantnych armii.

• Gość: Egon Re: Bliżej Europy IP: *.proxy.aol.com 03.08.01, 05:00
      Good luck-polskie konie orne i krowy dojne,GOOD LUCK w UE,hehehehe.
    • Gość: Yans Re: Bliżej Europy IP: *.zeto.bydgoszcz.pl 03.08.01, 08:57
      Rzeczywiście, okropne czasy przyszły. Gdzież te lata, kiedy posiedzenia ważnych
      komitetów, plena nawet, poświęcone były apelom o dalsze zwiększanie wydajności,
      uzyskiwanie wyższych plonów. Gdzie te akty prawne zmuszające fabryki, huty,
      kopalnie itp do tuczu trzody chlewnej, a mimo to - symboliczne przydziały
      mięsa, masła cukru na kartki.
      Jeszcześmy daleko od UE, a już nasze cukrownie padają pod ciężarem
      niesprzedanych zapasów ubiegłorocznego cukru. To nie wymogi UE zmusiły nas, już
      teraz, do kwotowania produkcji cukru.
      Cukier, właściwie przechowywany, może poleżeć, ale mleko i jego przetwory ?
      Mamy dwie możliwości : albo w czas zareagować na nadprodukcję albo wrócić do
      dawnych "dobrych" czasów. Mnie nie tęskno.
    • Gość: mietek Re: Bliżej Europy IP: *.toya.net.pl 03.08.01, 10:30
      Miałem straszny europejski sen:po śledziach,bananach,dżemach
      truskawkowych ,mleku i innych tworach przyrody ożywionych i
      nieożywionych,fachowcy z Brukseli zabrali się za poprawianie CZŁOWIEKA!Całe
      szczęście,że ze ściany spadł obraz i skrócił moje męki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka