15.04.08, 11:41
www.rp.pl/artykul/121050.html
W walkach wzięło udział ok. tysiąca słabo uzbrojonych powstańców.
Niemcy przeciwstawili im ponad 2 tys. żołnierzy Wehrmachtu, SS oraz
pomocniczych oddziałów ukraińskich, litewskich i łotewskich.
Przeciwko powstańcom użyto pojazdów opancerzonych, artylerii, a
także lotnictwa.

====

Warszawa przeżyła dwa powstania podczas II Wojny Światowej. O obu
warto pamiętać.
Obserwuj wątek
    • ariadna-enta Re: Powstanie 15.04.08, 11:49
      to już dzisiaj?
      myślałam,że powstanie w getcie warszawskim
      zaczęło się 19 kwietnia.

i masz rację o obu powstaniach warto pamiętać.
      • hymenaios Re: Powstanie 15.04.08, 11:54
        ariadna-enta napisała:

> to już dzisiaj?
        > myślałam,że powstanie w getcie warszawskim
        > zaczęło się 19 kwietnia.
        >
        > i masz rację o obu powstaniach warto pamiętać.

Bo i zaczęło się 19 kwietnia. Po prostu uroczystości rozpoczęły się
        nieco wcześniej.
    • dajan.jr Re: Powstanie 15.04.08, 12:12
      Dzisiejsze wydanie Tagesschau.de , vide video …

www.tagesschau.de/ausland/warschauerghetto2.html
    • pozarski Re: Powstanie 15.04.08, 12:17
      I nie zapominac o ponad 100 polskich granatowych policjantow, ktorzy
      umierali za Rzesze i Fuehrera.
      • dajan.jr Re: Powstanie 15.04.08, 12:19
        www1.yadvashem.org/exhibitions/warsaw_ghetto/home_warsaw.html
      • hymenaios Re: Powstanie 15.04.08, 12:26
        pozarski napisał:

> I nie zapominac o ponad 100 polskich granatowych policjantow,
        ktorzy
        > umierali za Rzesze i Fuehrera.

I nie zapominać. Zgadza się. Ale tak naprawdę, co chciałeś przez to
        powiedzieć Pożarski? To, że granatowa policja szkoliła Żydowskie
        Służby Porządkowe? Ma to jakieś znaczenie?
      • geniusz2008 Re: Powstanie 15.04.08, 16:35
        I nie zapominajcie o zaslugach pieciotysiecznej zydowskiej policji
        co tak dzielnie masakrrowala przez dwa lata w getccie swoich
        zydowskich ziomkow i nadzorowala ich zaladunek do obozow smierci.

• andrzejg Re: Powstanie 15.04.08, 21:15
        zapamiętam

i przyjrze się problemowi z drugiej strony

A.
    • i-love-2-bike Re: Powstanie 15.04.08, 16:29
      hymenaios napisał:

>
      > Warszawa przeżyła dwa powstania podczas II Wojny Światowej. O obu
      > warto pamiętać.
      >

wydaje mnie sie,ze MY pamietamy,ale wiele naszych wrogow robi wszystko by
      zapomniec o jedym a wyeksponowac drugie. na tej martyrologii zreszta robi sie
      szmal,a to juz w moim mniemaniu niesmaczne,szczegolnie jak poniza sie pamiec
      POLAKOW.
      • geniusz2008 Bylismy towarzyszami broni -Zydzi i Polacy 15.04.08, 16:55
        Zydzi potrzebuja legendy , zeby zaspokoic poczucie honoru?
        Dobrze. Honor rzecz wazna - i to dobry znak, ze Zydzi o swoj honor
        zabiegaja. Przymkniemy oczy na ich historyczne falszerstwa i
        konfabulacje.
        Nawet jakby tylko jeden Zyd wzial udzial w powstaniu w geccie -
        to i tak by ocalil honor Zydow.
        Wiec mamy cos co nas Zydami laczy - poczucie honoru.
        Dobre i to na poczatek. Tylko pamietajcie - powstanie w geccie
        byloby niemozliwe bez pomocy Polakow. Chcecie czuc sie kombatantami
        i naszymi towarzyszami broni? To niezapominajcie ze mielismy
        wspolnego wroga - Niemcow.
        • off_nick Tylko te śmierci takie inne... 15.04.08, 17:00
          "Dwie Śmierci"

Wasza śmierć - to śmierć od kul
          dla czegoś - ... dla Ojczyzny.
          Nasza śmierć - to głupia śmierć,
          na strychu lub w piwnicy,
          nasza śmierć przychodzi psia
          zza węgła ulicy.
          Waszą śmierć odznaczy krzyż,
          komunikat ją wymienia,
          naszą śmierć - hurtowy skład,
          zakopią - do widzenia.
          Wasza śmierć - wy twarzą w twarz
          witacie się w pół drogi,
          nasza śmierć - to skryta śmierć
          kopana w masce trwogi.
          Wasza śmierć - zwyczajna śmierć,
          człowiecza i nietrudna,
          nasza śmierć - śmietnicza śmierć,
          żydowska i - paskudna.
          Nasza śmierć jest waszej śmierci
          daleką biedną krewną.
          Gdy spotka wasza - naszą śmierć,
          nie wita jej na pewno.

W.Szlengel
          • i-love-2-bike Re: Tylko te śmierci takie inne... 15.04.08, 17:11
            oj zupelnie inne. powiedz to w twarz milionom rodzin tych zameczonych,okrutnie
            maltretowanych,sponiewieranych,zaszczutych,opluwanych POLAKOW. powiedz to
            rodzinom zamordowanych przez ubecje wiezniow,powiedz to w twarz rodzinom,ktore
            choc same sie baly o swe zycie ukrywaly innych..powiedz to w twarz bohaterskim
            POLAKOM,ktorych obecnie wyzywa sie od najgorszych,przypisuje niepopelnione
            zbrodnie i ktorym wypacza sie historie.
            tu chodzi o szacunek do tych,ktorym sie ten szacunek odbiera a komu sie go
            odbiera to widac chociazby po tym co po nich zostalo. mieszkasz w Polsce to
            polaz po muzeach,czy chociazby spojrz na miejca pamieci narodowej a potem
            placz..po kim chcesz,a ja bede plakac po swoich.
            • ariadna-enta Re: Tylko te śmierci takie inne... 15.04.08, 17:22
              rachelka w tych dniach jest rocznica powstania w gettcie warszawskim
              nie masz zamiaru czcić ofiar tego powstania twoja sprawa
              ale dlaczego u licha mieszasz różne fakty i wsadzasz wszystko do
              jednego worka?

za grosz wyczucia.
              • i-love-2-bike Re: Tylko te śmierci takie inne... 15.04.08, 17:31
                ariadna-enta napisała:

> rachelka w tych dniach jest rocznica powstania w gettcie warszawskim
                > nie masz zamiaru czcić ofiar tego powstania twoja sprawa
                > ale dlaczego u licha mieszasz różne fakty i wsadzasz wszystko do
                > jednego worka?
                >
                > za grosz wyczucia.

a co ciebie obchodzi co ja robie. jest jakis nakaz zbiorowy by stanac do apelu?
                ktos mi tu znowu jakies rzewne piesni wrzuca,ze smierc naszych byla
                inna,spokojna i piekna. to ty nie masz wyczucia by falszu nie odkryc a co do
                getta,ja sie wychowywlalam na tych ruinach i znam te historie i ja szanuje,ale
                nie szanuje faryzeuszy a tych tu pelno.
                pamietam jeszcze kto jak mowil w czasie kiedy obchodzilismy rocznice powstawnia
                warszawskiego,tyle,ze jakos malo twoich totumfackich wtedy przylaczylo sie do
                czczenia ICH pamieci.
                nie znosze lidka jak mi jakies dziwne typy cos nakazuja. masz ochote maszerowac
                pod pomniki to maszeruj,ale nie wciagaj mnie w to,bo ja i ty to dwie rozne
                osoby. ja ci nie mowie co masz jesc i kiedy i prosze o to samo,a uwagi dawaj
                swoim dzieciom bo ich matka jestes nie moja.
                ps.spytaj wolinskiej czy na te okolicznosc stawi sie z kwiatami..ciekawam bardzo
                jej reakcji
                • ariadna-enta Re: Tylko te śmierci takie inne... 15.04.08, 17:35
                  kto ci każe do apelu stawać i pod pomnik maszerować?
                  wystarczyło by powściągnąć język.Tam ginęli LUDZIE
                  trochę szacunku dla ich śmierci
                  tylko tyle
                • dana33 Re: Tylko te śmierci takie inne... 15.04.08, 22:52
                  taaaaaa..... rochellino ty niczyja....
                  jeszcze nigdy nie napisalas pozytywnego slowa o zydach... nigdy...
                  a jak ktos cos napisze, jak da jakis przyklad, oooooo to ty wtedy
                  przylatujesz natychmiast i piszesz, ze ty oczywiscie szanujesz kazda
                  smierc/powstanie/meczenstwo/bohaterstwo you name it, ale nie
                  cierpisz, jak ktos nie chwali POLAKOW (tak tak, piszesz to slowo
                  wtedy duzymi literami), tylko wlasnie pisze ciagle o zydach...
                  nie mozesz scierpiec tego, ze inni wlasnie oddaja czesc bohaterom
                  getta warszawskiego, wiec natychmiast ta pretensja, dlaczego nie
                  polakow...
                  jest czas na pamiec o powstaniu w getcie warszawskim i jest czas na
                  pamiec o powstaniu warszawskim.
                  ty tego nie umiesz... u ciebie jest tylko pamiec o bohaterskich
                  polakach, nigdy o bohaterskich polakach pochodzenia zydowskiego.
                  rochellino ty niczyja.... ty naprawde jestes zero.
                • hymenaios Re: Tylko te śmierci takie inne... 15.04.08, 23:08
                  i-love-2-bike napisała:

> pamietam jeszcze kto jak mowil w czasie kiedy obchodzilismy
                  rocznice powstawnia
                  > warszawskiego,tyle,ze jakos malo twoich totumfackich wtedy
                  przylaczylo sie do
                  > czczenia ICH pamieci.

Nie szalej, bo to niepotrzebne jest. Nie przyłączyli się, ich
                  strata. To jeszcze nie powód, żeby robić tak samo.
                  • i-love-2-bike Re: Tylko te śmierci takie inne... 15.04.08, 23:12
                    hymenaios napisał:

>
                    > Nie szalej, bo to niepotrzebne jest. Nie przyłączyli się, ich
                    > strata. To jeszcze nie powód, żeby robić tak samo.
                    >
                    >
                    a kto tak samo robi bo czegos nie rozumiem? oni NIGDY sie nie przylaczali do
                    naszych rocznic a my ZAWSZE przylaczamy sie do ich. nie zadymiaj prawdy,ale nie
                    ma po co robic z czegos cos wiecej niz jest i ciagle miec poczucie winy z powodu
                    niepoplenionych zbrodni.
                    • hymenaios Re: Tylko te śmierci takie inne... 15.04.08, 23:20
                      i-love-2-bike napisała:

> hymenaios napisał:
                      >
                      > >
                      > > Nie szalej, bo to niepotrzebne jest. Nie przyłączyli się, ich
                      > > strata. To jeszcze nie powód, żeby robić tak samo.
                      > >
                      > >
                      > a kto tak samo robi bo czegos nie rozumiem? oni NIGDY sie nie
                      przylaczali do
                      > naszych rocznic a my ZAWSZE przylaczamy sie do ich. nie zadymiaj
                      prawdy,ale nie
                      > ma po co robic z czegos cos wiecej niz jest i ciagle miec poczucie
                      winy z powod
                      > u
                      > niepoplenionych zbrodni.
                      >

MNie to wisi, czy przyłączają się czy nie. I nie mam też żadnego
                      poczucia winy z powodu jakichkolwiek zbrodni z XX wieku. Nie brałem
                      w nich udziału w żadnym stopniu. Potrafię jedynie odróżnić
                      wydarzenia z naszej historii, dla których warto pochylić głowę, od
                      tych, których wspominać nie warto.
                      • dana33 Re: Tylko te śmierci takie inne... 15.04.08, 23:47
                        "W końcu 1943 roku Warszawie poza gettem, w ukryciu u polskich
                        rodzin, pozostało przy życiu około 15-20 tysięcy Żydów. Wielu z nich
                        wzięło udział w powstaniu warszawskim rozpoczętym 1 sierpnia 1944
                        roku."
                        www.archiwa.gov.pl/memory/sub_ringelblum/index.php?
                        va_lang=pl&fileid=002_2

w powstaniu warszawskim wzielo udzial ponad 1000 zydow.

i jeszcze o zydach walczacych w polsce dla obsesyjnych negujacych
                        fakty historyczne, lub niedouczonych, bo wielu tu jest takich:

W marcu i końcu sierpnia 1939, w ramach trzech mobilizacji w Polsce
                        powołano pod broń 1,1 miliona obywateli, w tym 150 tysięcy Żydów,
                        czyli niespełna 18 proc. stanu armii. Straty w zabitych i
                        zaginionych żołnierzy pochodzenia żydowskiego w tej kampanii
                        wojskowi i historycy polscy (gen. broni Mieczysław Norwid-Neugebauer
                        i Henryk Szaniawski) oceniają jako bardzo wysokie. W opracowaniu B.
                        Majerczaka znajdujemy listę z pełnymi personaliami 1189 osób. Ale to
                        przecież nie wszyscy.

wiecej tutaj:
                        www.polish-jewish-heritage.org/Pol/wojsko.htm
                        • hymenaios Re: Tylko te śmierci takie inne... 16.04.08, 09:16
                          dana33 napisała:

(...)
                          Fakty te są znane i dobrze udokumentowane w polskich opracowaniach
                          historycznych. Mogą być podstawą sporów. Zwykle jest tak, że na
                          podstawie jednego lepiej lub gorzej udokumentowanego faktu wyciąga
                          się zbyt daleko idące wnioski. Tu nie miejsce na to. Dla mnie każdy
                          zryw ku wolności jest czymś pozytywnym.
                      • i-love-2-bike Re: Tylko te śmierci takie inne... 16.04.08, 01:01
                        hymenaios napisał:

>
                        > MNie to wisi, czy przyłączają się czy nie. I nie mam też żadnego
                        > poczucia winy z powodu jakichkolwiek zbrodni z XX wieku. Nie brałem
                        > w nich udziału w żadnym stopniu. Potrafię jedynie odróżnić
                        > wydarzenia z naszej historii, dla których warto pochylić głowę, od
                        > tych, których wspominać nie warto.
                        >
                        >

no to chyba wiecej niz pochylamy glowe,jak zwykle zreszta.
                        • ariadna-enta Re: Tylko te śmierci takie inne... 16.04.08, 01:16
                          rachelka ja tam żadnych pleców nie pochylam,szanuję pamięc zmarłych
                          i to wszystko
                          ty pochylasz za mocno?
                          to uważaj na kręgosłup.
                          • i-love-2-bike Re: Tylko te śmierci takie inne... 16.04.08, 02:13
                            ariadna-enta napisała:

> rachelka ja tam żadnych pleców nie pochylam,szanuję pamięc zmarłych
                            > i to wszystko
                            > ty pochylasz za mocno?
                            > to uważaj na kręgosłup.

o moj sie nie martw mam gietki,ale wysportowanam wiec sie i dobrze schylam,ale
                            nie przed czyms takim.cos obrzydliwego a tu prosze cala polska w uklonach a w
                            tropikach wam za to ladnie dziekuja.
                            ty jak widac lubisz tego typu giecia,ja nie,bo ostatecznie skoro nam kaze sie
                            tak lubic to za murkiem oficjalna prasa nie powienna tego typu rasistowskiego
                            chlamu puszczac w takim dzien. zenada.
                        • hymenaios Re: Tylko te śmierci takie inne... 16.04.08, 09:09
                          i-love-2-bike napisała:

> no to chyba wiecej niz pochylamy glowe,jak zwykle zreszta.

Być może, kiedyś przy innej okazji zaczepię cię o to. Tu mowa jest o
                          tych, którzy od 65 lat nie żyją. Oni tworzyli historię Warszawy i
                          Polski. Wspólczesne roszczenia do zupełnie inna bajka.
                    • ariadna-enta Re: Tylko te śmierci takie inne... 16.04.08, 00:04
                      rachelka głupiutjka nie rozumie,że to byli polscy obywatele
                      i,że to częśc naszej historii
                      i o mało apopleksji nie dostanie,że obchodzi sie tę rocznicę
                      od paru godzin znowu w szał wpadła bo w Warszawie pod pomnikiem
                      czczono pamięc powstańców i sam pan prezydent i premier braki udział
                      w uroczystościach
                      prawdziwa polka znów czuje się spotwarona
                      • dana33 Re: Tylko te śmierci takie inne... 16.04.08, 00:22
                        ona rozumie, tylko nie akceptuje... smile)))
                        ale ma problem, nie?
                        wiesz, ile postow oni dzisiaj splodzili na temat powstania w getcie?
                        w zyciu tyle nie napisza o powstaniu warszawskim... smile)))
                        uwazam, ze nawet jak pisza kompletne bzdury, nawet jak pokazuja tutaj
                        swoje "prawdziwe oblicze", to w koncu przeciez wszystko co pokazuja
                        tak naprawde, to jak zydzi zajmuja pierwsze miejsce w ich zyciu...
                        i fajnie.... wole zajmowac pierwsze miejsce w zyciu rochelliny, niz
                        np. jakiego achmeda.... smile))) zawsze to rochellina konczy tylko
                        pluciem sama na siebie..... smile)))
              • gdotb Re: Tylko te śmierci takie inne... 16.04.08, 00:25
                ariadna-enta napisała:

> rachelka w tych dniach jest rocznica powstania w gettcie warszawskim
                > nie masz zamiaru czcić ofiar tego powstania twoja sprawa
                > ale dlaczego u licha mieszasz różne fakty i wsadzasz wszystko do
                > jednego worka?
                >
                > za grosz wyczucia.

moze przeczytala w necie, w jaki sposob Zydzi celebruja te date: oskarzajac nas
                o holokaust i zero pomocy w powstaniu w getcie, i sie troche uniosla....

www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3531780,00.html
                • i-love-2-bike Re: Tylko te śmierci takie inne... 16.04.08, 01:05
                  gdotb napisał:

>
                  >
                  > moze przeczytala w necie, w jaki sposob Zydzi celebruja te date: oskarzajac nas
                  > o holokaust i zero pomocy w powstaniu w getcie, i sie troche uniosla....
                  >
                  > www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3531780,00.html
                  >

faktycznie co za sq.. i przed TAKIMI mamy dzis klekac

they just served as the German Nazi's very willing surrogates to exterminate the
                  Jews whom they hated with a passion, and then robbed their possessions. and
                  carried out pogroms after the war and murdered lotted and destroyed any Jewish
                  remembrance on their soil! They just finished the job the Germans started. The
                  Poles, the Ukranians and the Latvians were among the most savage and brutal
                  guards in the concentration camps in Poland. And finally let's not forget where
                  Auschwitz, Treblinka and many of the other infamous camps were; in Poland!
          • geniusz2008 Licencja poetica 15.04.08, 19:00
            Poeta Szlengel jako poeta moze mowic co chce.
            Ale nie ma racji. Smierc jest identyczna dla wszystkich - konczy
            unikalne zycie unikalnej i niepowtarzalnej istoty ludzkiej
            • qwardian Re: Licencja poetica 15.04.08, 20:29
              > Ale nie ma racji. Smierc jest identyczna dla wszystkich - konczy
              > unikalne zycie unikalnej i niepowtarzalnej istoty ludzkiej

Wydaje mi się, że śmierć szlachetna zakończyła swój żywot dużo
              wcześniej, gdzieś okolice schyłku cywilizacji katolickiej, kiedy
              prawo do niej miały tylko osoby wybrane, które walczyły w imię Boga.
              Od tego momentu, nie tylko śmierć, ale i życie uległy deprecjacji.
              Zgadzam się człowiek jest unikalną istotą i zasługuje na lepsze
              życie i lepszą śmierć.
    • drf Dwa Powstania Warszawskie [']['] 15.04.08, 20:21
      hymenaios napisał:

> www.rp.pl/artykul/121050.html
      > W walkach wzięło udział ok. tysiąca słabo uzbrojonych powstańców.
      > Niemcy przeciwstawili im ponad 2 tys. żołnierzy Wehrmachtu, SS oraz
      > pomocniczych oddziałów ukraińskich, litewskich i łotewskich.
      > Przeciwko powstańcom użyto pojazdów opancerzonych, artylerii, a
      > także lotnictwa.
      >
      > ====
      >
      > Warszawa przeżyła dwa powstania podczas II Wojny Światowej. O obu
      > warto pamiętać.
      >

Tak.....

....
      Powstanie w getcie warszawskim – zbrojne wystąpienie żydowskich formacji militarnych, jakie miało miejsce na terenie warszawskiego getta pod koniec jego likwidacji przez Niemców. Wybuchło w wigilię żydowskiego święta Paschy 19 kwietnia 1943, ostatnie walki ustały do połowy maja.

Nie miało celów militarnych: wobec braku jakichkolwiek szans na powodzenie, było desperackim aktem wyboru godnej śmierci z bronią w ręku oraz odwetu i kary na prześladowcach, przez garstkę kilkuset bojowników ŻZW pod wodzą Dawida Moryca Apfelbauma, Pawła Frenkla i Leona Rodala oraz ŻOB dowodzonego przez Mordechaja Anielewicza i Marka Edelmana. Było to pierwsze miejskie wystąpienie powstańcze w okupowanej przez Niemców Europie. Bojownicy ŻOB i żołnierze ŻZW używali podczas walki flagi polskiej i żydowskiej.

.....

Polskie powstania

Okres rozbiorowy: Konfederacja barska (1768) • Powstanie kościuszkowskie (1794) • Insurekcja warszawska (1794) • Insurekcja wileńska (1794) • Powstanie kurlandzkie (1794) • Powstanie wielkopolskie (1794) • Powstanie wielkopolskie (1806) • Powstanie listopadowe (1830) • Powstanie wielkopolskie (1846) • Powstanie chochołowskie (1846) • Powstanie krakowskie (1846) • Powstanie wielkopolskie (1848) • Powstanie styczniowe (1863) • Powstanie zabajkalskie (1866)

II Rzeczpospolita: Powstanie wielkopolskie (1918) • Powstanie oleskie (1919) • Powstanie sejneńskie (1919) • I powstanie śląskie (1919) • II powstanie śląskie (1920) • III powstanie śląskie (1921) Powstanie leskie (1932)

Okres II wojny światowej: Powstanie czortkowskie (1940) • Powstanie zamojskie (1941-1944) • Powstanie w getcie warszawskim (1943) • Powstanie w getcie białostockim (1943) • Akcja "Burza" (1944) • Powstanie warszawskie (1944)

PRL: Powstanie poznańskie (1956)
      • pozarski Re: Dwa Powstania Warszawskie [']['] 16.04.08, 16:14
        I nie zapominac o polskiej granatowej policji w sluzbie firera i
        1000-letniej Rzeszy. Cholera, to juz kolejny wpis, ktory jestem
        zmuszony uzupelnic.wink
        • hymenaios Jak uzupełniać, to uzupełnić rzetelnie, Pożarski 16.04.08, 16:29
          pozarski napisał:

> I nie zapominac o polskiej granatowej policji w sluzbie firera i
          > 1000-letniej Rzeszy. Cholera, to juz kolejny wpis, ktory jestem
          > zmuszony uzupelnic.wink

Uzupełnienie niekompletne, brak w nim Żydowskich Służb Porządkowych.

Kiepsko z tobą Pożarski.
          • pozarski Re: Jak uzupełniać, to uzupełnić rzetelnie, Pożar 16.04.08, 16:35
            Zydowskie sluzby porzadkowe tez, ale w raporcie Stroopa o nich ani
            slowa. Co innego polscy policjanci ginacy za rzesze i firera.wink
            • hymenaios Re: Jak uzupełniać, to uzupełnić rzetelnie, Pożar 16.04.08, 16:47
              pozarski napisał:

> Zydowskie sluzby porzadkowe tez, ale w raporcie Stroopa o nich ani
              > slowa. Co innego polscy policjanci ginacy za rzesze i firera.wink

Raport SS-mana ci solą w oku? Nie napisał, że Żydzi mu pomagali wink
              No nie napisał i co z tego? Jakoś nie mogę się doszukać w tym
              raporcie tego, że policjanci ginęli w getcie za firera. Aha, i
              zapomniałeś jeszcze o straży pożarnej, Pożarski.
              • pozarski Re: Jak uzupełniać, to uzupełnić rzetelnie, Pożar 16.04.08, 17:21
                Nie zapomnialem. Straz pozarna tez robila swoja brudna robote.wink
              • qwardian Re: Jak uzupełniać, to uzupełnić rzetelnie, Pożar 16.04.08, 18:19
                > Nie napisał, że Żydzi mu pomagali wink

ŻOB nie czekał na raport Stroopa i Szeryński chyba również.

29 X - z wyroku ŻOB-u na ul. Gęsiej zastrzelony zostaje oficer
                policji żydowskiej Jakub Lejkin, wsławiony szczególną brutalnością w
                czasie wysiedlenia.

W styczniu(1943), tuż po drugiej akcji wysiedleńczej, popełnia
                samobójstwo Józef Szeryński, komendant policji żydowskiej.
                • hymenaios Tak, tylko Pożarski niezadowolony, że mu tego 16.04.08, 21:49
                  Stroop w raporcie nie umieścił.

qwardian napisał:

> > Nie napisał, że Żydzi mu pomagali wink
                  >
                  > ŻOB nie czekał na raport Stroopa i Szeryński chyba również.
                  >
                  > 29 X - z wyroku ŻOB-u na ul. Gęsiej zastrzelony zostaje oficer
                  > policji żydowskiej Jakub Lejkin, wsławiony szczególną brutalnością
                  w
                  > czasie wysiedlenia.
                  >
                  > W styczniu(1943), tuż po drugiej akcji wysiedleńczej, popełnia
                  > samobójstwo Józef Szeryński, komendant policji żydowskiej.
                  >
    • xenocide Magia cyfr 15.04.08, 23:24
      Sa zrodla ktore podaja ze w walkach bralo udzial 600 bojownikow.

www.izrael.badacz.org/historia/szoa_powstanie.html

Polecam to zdjecie z okazji 3 rocznicy.
      www.fotohistoria.pl/gallery4/main.php?g2_itemId=24345
      Na trybunie sa razem ludzie o "dziwnych" zyciorysach.

Syjonista - Cukerman
      Byly ksiadz katolicki - Matuszewski
      posel Adolf Berman-Borowski brat zbrodniarza Jakuba z MBP
      ktory zajmowal sie w tym czasie wylapywaniem powstancow warszawskich i
      mordowaniem ich strzalem w potylice.
      • hymenaios Re: Magia cyfr 15.04.08, 23:43
        xenocide napisał:

> Sa zrodla ktore podaja ze w walkach bralo udzial 600 bojownikow.
        >
        > www.izrael.badacz.org/historia/szoa_powstanie.html

>

Te same źródła piszą o 5 tysięcznej sile im przeciwstawionej. I tak
        powstańcy nie mieli czym walczyć.
        • haszszachmat _______________________Szydercom i profanom! Dość! 16.04.08, 08:21
          ŻYDOWSCY obrońcy getta z zewnątrz WSPIERNI byli przez POLSKIE

oddziały podziemia zbrojnego. Grupy te przeprowadziły kilkanaście
          akcji zbrojnych wokół getta przeciw środkom ogniowym i oddziałom
          niemieckim.

Pojedyncze POLSKIE grupy brały udział w walkach
          WEWNĄTRZ getta (polski dowódca H. Iwański "Bystry").

Pod koniec walk, POLSKIE organizacje konspiracyjne podjęły AKCJĘ
          EWAKUACYJNĄ bojowników getta, RATUJĄC

między innymi z dowództwa Żydowskiej Organizacji Bojowej:

H. Berlińskiego, M. Edelmana, M. Rojzenfelda i A. Szwarcfusa.”

#####################################################################
          Jak ONI za to dziękują polskiemu narodowi?
          Jak dziękują mieszkający w Polsce Zydzi? Jak w Niemczech? Jak na
          świecie?
          tydzienzulawski.republika.pl/favorite.htm
          Proszę spojrzeć chocby na ten wątek! sad
          PODŁOŚĆ !
          Krew się BURZY!
          ZNIEWAŻANIE,
          HANIEBNE OSZCZERSTWA,
          SZYDERSTWA i PONIŻANIE:
          Piszą mi: - "Ograniczcie sobie transmisję mszy z Katynia do
          TV „Trwam”!"
          Piszą mi: - "Faszyści!
          - tak o skopanym w głowę przez 10 pisze Opornik, wdzięczna Niemcom i
          plujacą na mnie inwektywami wziętymi wprost
          z .....bolszewickiej „psychuszki”!

Ariadna pomawia o „apopleksję, szał i spotwarzenie”

Dany33 - "prawdziwym obliczem" Polaków plucie negowanie faktów
          historycznych, niedouczenie

a Pożarski oskarża polską policję przeinaczając prawdę

- Prześcigają się w szyderstwach i ...

- Pomagają propagandowo roszczeniom niemieckim wobec Polski
          - bo zamiast stanowczej odpowiedzi i uświadamianiu ogromu strat,
          jakie nasz kraj poniósł w wyniku okupacji niemieckiej „dzięki”
          okupacji żydokomuny pełny bilans tych strat nadal jest światu nadal
          nieznany!

Popierają za to TU NA UKRADZIONEJ Polakom GW do 1-ych wolnych
          wyborów, na którą wyłudzili 1 mln $ od Kongrsu Polonii i opluwanego
          Moskala (nie raz pisałem i cisza!)

- paszkwile Grossa, Pawelki i Steinbach.

Ileż było już szkalujących filmów i książek lansowanych przez
          uratowanych! I naiwnych Polaczków, którzy je kupowali. Wszystko dla
          geszeftu!

Szydzą!

Nienawidzą, przesuwają uroczystości by zakryć MŁODZIEZY POLSKIEJ,
          którą nazywają faszystami w mediach PAMIĘĆ KATYNIA! FAŁSZUJĄ pamięć
          o prowokacji Kieleckiej, Jedwabnem – wszystko dla geszeftu – patrz
          wynurzenia Opornik o godnym życiu!

Kłamstwa nie wolno prostować! Polakowi w Polsce! W polskiej GW! Ani
          w Polskiej TVP!

Czy to jest jeszze Polska Drodzy Polacy? Ukorzcie się przed
          honorowymi, którzy TAK walczą

za Naszą (- nie tak jak my za Waszą...-( )

...eh...lepiej dla PAMIĘCI załaczę to
          „Tadeusz Milewski (1920-1944), przed wojną drużynowy IV lotniczej
          Gdańskiej Drużyny Harcerzy im. Żwirki i Wigury, członek Szarych
          Szeregów AK ps. „Ćwik” wziął udział w Powstaniu Warszawskim w
          walkach na Woli w stopniu sierżanta pełniąc funkcje w 3. drużynie
          kadrowej w Kompanii „Rudy”, Pluton „Alek”, Baon „Zośka”. Pluton jego
          w pierwszych dniach sierpnia opanował cmentarz żydowski na Woli, a
          następnie po nadspodziewanie krótkiej walce

- uwolnił 5 sierpnia 1944 r. z obozu Gęsiówka 348 więźniów
          żydowskich (324 mężczyzn i 24 kobiety), w tym 89 obywateli polskich.
          i to
          www.fotohistoria.pl/gallery4/main.php?g2_itemId=24345
          • hymenaios Zbędna irytacja. 16.04.08, 13:04
            Masz link:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=78358531&v=2&s=0
            Na forach piszą o wszystkim.
            • hasz0 Re: Zbędna irytacja. A to? 17.04.08, 09:48
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=78324292&a=78435908
              • hymenaios Re: Zbędna irytacja. A to? 17.04.08, 10:25
                Tak w kilku zdaniach i nie o wszystkim. Porównywanie udziału w
                zbrodniach faszystowskich Niemców, Żydów i Polaków jest bezcelowe i
                trzeba nie mieć oleju w głowie, żeby to robić. Nawet sojusznicy
                hitlerowców, którzy brali czynny udział w masakrach ludności to też
                inna bajka. Spokojnie możemy przyjąć do wiadomości, że wśród każdego
                narodu znajdzie się jakaś grupa kanali. Z hitlerowcami jest tak, że
                oni przejęli władzę i dzięki temu byli w stanie prowadzić zbrodniczy
                proceder na tak zmasowaną skalę. O Grossie najlepiej zapomnieć, gdyż
                działa tu mechanizm, nie ważne jak się mówi, byle by mówiono. W ten
                sposób jego publikacja jest cały czas na medialnym topie. I Ty sam
                do tego przykładasz rękę.
    • geniusz2008 Powstane w wersji Pozarskiego 17.04.08, 11:08
      Dwa tysiace zydowskich bojownikow uzbrojonych w bron maszynowa
      przez dwa tygodnie stawialo bohaterski opor setce uzbrojonych w palki
      polskich granatowych policjantow. Polscy granatowi policjanci mieli
      wsparcie 50 bestialskich polskich strazakow uzbrojonych w 3 wodne
      sikawki. Na odsiecz i pomoc gettu ruszyla grupa niemieckich
      ochotnikow SS oraz gestapo. Niestety te niemieckie posilki pomocy
      zydom ,nie mogly sie przedrzec przez otaczajacy gettho zwarty kordon
      wrogich polskich gapiow , ktorzy bezczelnie "Zdrowas Mario"odmawiali.
      Pozarski postuluje aby wszystkim Polakom, potomkom gapiow,
      ktorzy gapiostwo z mlekiem matki wyssali, zabronic udzialu w
      uroczystosciach rocznic powstania w geccie. Udzial powinni brac
      prawdziwi przyjaciele Zydow - Niemcy, kombatanci SS, gestapo,
      wermachtu oraz berlinscy neonazisci. Niech zyje prawda historyczna.
      • haszszachmat Paradne są te przewrotne argumenty "Sama/Nie nagł 17.04.08, 11:17
        1)
        - "Sama sobie doczytam - jesli mie się zechce"

- nie pomna, że manipulanc celowo nigdzie o tym nie piszą...

2)
        Nie nagłaśniaj dowodów KŁAMSTW Grossa, bo przykąłdasz ręke do jego
        manipulancji

#:
        Wyjść z podziwu nie mogę!

• pozarski Re: Powstane w wersji Pozarskiego 17.04.08, 16:26
        gieniek napisala:
        Udzial powinni brac
        > prawdziwi przyjaciele Zydow - Niemcy, kombatanci SS, gestapo,
        > wermachtu oraz berlinscy neonazisci. Niech zyje prawda historyczna.
        No i nie zapominajmy o geniuszu 1943, antenacie tego z 2008.wink)
    • cyniol Re: Powstanie 17.04.08, 13:37
      Chyba z 10 lat temu ogladalem w telewizji film amerykanski o powstaniu w
      gettcie. Przywodcy powstania winili Polakow za to, ze nie maja dostatecznej
      ilosci bronismile Ponadto, kiedy udalo im sie przedrzec kanalami na polska strone
      to przy wyjsciu czyhali na nich wlasnie Polacy, a wlasciwie to polscy
      policjanci. W filmie niewiele bylo o Niemcach i taki Amerykanin nie znajacy w
      ogole historii wojny po takiej dawce antypolskiej propagandy odniosl na pewno
      wrazenie, ze to powstanie w gettcie to wlasciwie toczylo sie przeciwko Polakom.
      Musze przyznac, ze zaszokowalo mnie jak mozna manipulowac prawda. Polacy zyjacy
      w Polsce nie zdaja sobie sprawy jakie klamstwa, paszkwile przeciwko Polsce sa
      tutaj powielane. Gdyby choc tylko czesc tych potwarzy dotarla do nich do Polski
      to nie wiem ilu Polakow przyszloby celebrowac to powstanie w gettcie.
      • hasz0 ____Inni sobie nie pozwalają na szantaż złych słów 17.04.08, 13:50
        Iran has in recent weeks been engaged in an intensifying war of
        words with Israel after an Israeli minister warned Iran would be
        destroyed if it launched an attack against the Jewish state.

"If Israel takes such action against the Islamic Republic of Iran,
        we will eliminate it from the global arena," deputy army commander
        Mohammad Reza Ashtiani riposted Tuesday.

Ahmadinejad repeated his belief that the power of Iran meant the
        prevailing world order was set to be turned on its head.

"Thanks to the resistance of the Iranian people, the great powers
        have become bogged down. The region and the world must prepare for
        great changes and the disappearance of satanic powers."
        • hasz0 __________ten nasz polski naród już nie istnieje 17.04.08, 14:15
          tak jak dzieci oddane obcym na wychowanie, nie znają
          wzorców respektowanych przez swoich rodziców.

Nie znają nawet znaczenia słów jakich uzywali ich rodzice.

Nie zanja imion, miejsc, symboli, znaczeń....

To tu nasza młodzież daje się indoktrynować agenturze MOSSAD-u
          wystarczy jekieś pisemko, jakaś stronka WWW, jakis narkotyk...
          jakaś zakrapiana imprezka z seksem, jakieś hasła rzucone do kiboli.

Wychowuje się i uodaparnia na patriotyzm od dziecka, zabierając je z
          domu rodziców do przedszkola żebractwa w "tanim" państwie, które
          oszczędza na zdrowiu polskim. każąc zbierać na sprzęt łamiąc
          charaktreki i serduszka niewinnym.

By mocodawcy zamętu i chaosu mieli więcej z prywatyzacji lodów
          i zamrazania normalności!

Przy jękach nie zoperowanych w przepełnionych korzytarzach, przy
          bezdechach zawałowców przewozonych karetkami w korkach, przy
          kwileniu wczesniaków pzrewożonych w inkubatorach na mrozie.

Przy kolejkach po skreślane z list zabiegi w szpitalch i leki
          refundowane - dłuższe niż w mięsnych za komuny!

Dłuższy czas oczekiwania na leczenie niz okres rokowania
          przeżywalności przy braku leczenia.

Mamy tylko rezygnować z własnej pamięci o rodzicach, oich zwyczajach
          i ich świętach, rocznicach...
          na każde szemrane żądanie - nawet wtedy gdy ktos motywowany chęcią
          upodlenia nas w dialogu jednostronnego pseudopojednania
          za rzekome imputowane krzywdy - sprawdza, czy spełnimy każdy kaprys
          np. przesuwaniem dat kalendarza
          uwiarygadniający w oczach przygotowanego wcześniejszą propagandą i
          intrygami świata - te wmawiane nam winy!

Zgodzili się nawet na to

- no to musza byc bardzo winni - niech więć płączą i płacą
          rekompensaty! Niech przepraszają i czzcą rzekomo skrzywdzonych
          zapominając zasług swoich rodziców! Mało uczestnicząc w ich
          kłamliwym oskarżaniu i lżeniu.

Robiąc z tego samobiczowania przed światem - parady
          antypatriotyzmu! By wiecznie zmywac niepopełnione grzechy!

Słuchałem pzremówienia...dziwnie brzmiały słowa
          ile to już oddali ziem wszystkim swoim sąsiadom.

Czemu nie wydali też w tych krajach esejów socjologicznych
          "Sąsiedzi"? Z zyskiem?
          i sprowadzaniu do

• hasz0 ab absurdum słów obrony przed szkalowaniem? 17.04.08, 14:17
          • hasz0 Niech ci wyssani z mlekiem matek o których zapomni 17.04.08, 14:39
            eli zapomną o odkładanych przez 42 lata składkach na jakąś
            lichą emeryturę....

To grajdół OBCIAH dla nas światłych w Europie!..., w którym nie
            umieli się sami rzadzić...
            gów'no wypracowali...
            Nic! Kompletnie nic im sie nie należy!

Jeszcze chamstwo, moherstwo i oszołomstwo, pełne nienawiści do
            komunizmu i brzydzące się donosicielami, nieskore do mądrego
            wykorzystywania drobnego, nieraz koniecznego sprytu - by móc
            poradzić sobie wśród bezużytecznych naiwniaków, wierzących każdemu
            kto obieca cud...
            jeszcze ośmielają sie upominać o sprzedane fabryki, w których
            tracili zdrowie? To chamstwo bezczelne...uważają, że to była ich
            własność?

Chcą żeby znacząca część poszła na fundusz upezpieczeń społecznych -
            bo najpierw ich okradalismy z pensji i ukradliśmy całe zgromadzone
            składki?
            Już im Cwiąkalski z Palikotem wybija to z głowy...

I że brakuje około 50 mrd zł co roku! A cóż nas to obchodzi?
            Pawlak niech im zwróci jak zwróził J&S...
            Mamy sobie od ust odjąć to co nam płacą zagraniczni inwestorzy?

Chcą ciemniaki zostać zacofanym niedorozwiniętym zaściankiem Europy?
            Mało im ostatnie miejsce najbiedniejszych w Unii?
            Europejskiej... w końcu!

Gdyby nażarli sie pustynnego piachu bez kropli wody
            inaczej by spiewali! A tak Śpiewak oduczy ich stawiać pomniki
            Dmowskiemu!

Hołota katolska! Pisiory i oszołomy! Nie chcieli czaerwonych buraków?
            To będą brukiew żreć - tak jak my musieliśmy żreć banany
            gdy oni wpieprzali za Gomułki wiejskie szyneczki!

Chlebowski z Kopacz zapewni im jedzenie i zdrowie!

Skończą szybciutko z marzeniami oz dobroczynności
            jak ten........ piekarz z Legnicy!!!!

HAHAHAHA!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka