Dodaj do ulubionych

Norman Finkelstein "Przedsiębiorstwo Holokaust"

IP: *.net.bialystok.pl 08.01.02, 21:40
czytelnia.onet.pl/0,856,0,1,nowosci.html

Norman Finkelstein

Wstęp

Międzynarodowy debiut książki Przedsiębiorstwo holokaust (The Holocaust
Industry), w czerwcu 2000 r., wywołał falę reakcji. W wielu krajach, od
Brazylii, Belgii i Holandii po Austrię, Niemcy i Szwajcarię, moja książka
sprowokowała szerokie debaty i znalazła się na czołówkach list bestsellerów.
Wszystkie główne brytyjskie dzienniki i czasopisma poświęciły jej co najmniej
całostronicowe recenzje, a francuski "Le Monde" zamieścił na jej temat
komentarz redakcyjny i zajmujące dwie strony omówienia. Poświęcono jej też już
mnóstwo audycji radiowych i programów telewizyjnych oraz kilka pełnometrażowych
filmów dokumentalnych.

Największe natężenie miały reakcje w Niemczech. W towarzyszącej wydaniu
niemieckiego przekładu książki konferencji prasowej udział wzięło prawie dwustu
dziennikarzy, a ponad tysiąc osób (dla prawie pięciuset dodatkowych nie było
już miejsca na sali) uczestniczyło w zorganizowanej w Berlinie dyskusji ze mną.
W ciągu kilku tygodni sprzedano w Niemczech 130 tys. egzemplarzy książki, zaś
po paru miesiącach opublikowano trzy zbiory opinii na jej temat. Latem 2001 r.
przygotowywano jej tłumaczenia na 16 kolejnych języków.

W przeciwieństwie do ogłuszającego hałasu w różnych innych miejscach świata,
początkową reakcją w Stanach Zjednoczonych była ogłuszająca cisza. Czołowe
amerykańskie media nabrały wody w usta. Stany Zjednoczone są bowiem główną
siedzibą "przedsiębiorstwa holokaust". Toteż podejrzewam, że z podobną reakcją
spotkałaby się w Szwajcarii publikacja opracowania dowodzącego, że czekolada
powoduje raka. Gdy jednak nie dało się już dłużej ignorować międzynarodowych
odgłosów, w kilku wybranych amerykańskich mediach pojawiły się histeryczne
komentarze, które skutecznie pogrzebały książkę. Dwa z nich zasługują na
bliższą uwagę.

Dziennik "The New York Times" służy "przedsiębiorstwu holokaust" za główną tubę
propagandową. I to on, przede wszystkim, wypromował takie postacie jak Jerzy
Kosiński, Daniel Goldhagen czy Elie Wiesel. Publikowane przez "The New York
Times" artykuły na tematy związane z holokaustem ustępują, pod względem ilości,
tylko codziennym prognozom pogody. Na przykład w roku 1999 na jego łamach
ukazały się łącznie 273 takie artykuły. Dla porównania, materiałów dotyczących
Afryki było 32. W cotygodniowym dodatku "The New York Times Book Review"
zamieszczono 6 sierpnia 2000 r. recenzję mojej książki, zatytułowaną A Tale of
Two Holocausts ("Opowieść o dwóch holokaustach"). Napisał ją Omer Bartov,
izraelski historyk wojskowości, który przeistoczył się w eksperta od
holokaustu. Wyśmiewając moje spostrzeżenia o żerowaniu na holokauście, Bartov
uznał niniejszą książkę za "nową wersję Protokołów mędrców Syjonu" i obrzucił
ją stekiem inwektyw -
"wstrętna", "dziwaczna", "paranoiczna", "odrażająca", "przerażająca", "obraźliw
a", "niedojrzała", "samozwańcza", "arogancka", "głupia", "kołtuńska", "fanatyczn
a", itp. Po kilku miesiącach Bartov posunął się jeszcze dalej i - odwracając
kota ogonem - zaczął się wypowiadać przeciwko "wydłużającej się liście
żerujących na holokauście". Za główny przykład podał Przedsiębiorstwo holokaust
Normana Finkelsteina.

czytelnia.onet.pl/0,1068448,do_czytania.html

"wstrętna", "dziwaczna", "paranoiczna", "odrażająca", "przerażająca", "obraźliwa
", "niedojrzała", "samozwańcza", "arogancka", "głupia", "kołtuńska", "fanatyczna
", "wstrętna", "dziwaczna", "paranoiczna", "odrażająca", "przerażająca", "obraźl
iwa", "niedojrzała", "samozwańcza", "arogancka", "głupia", "kołtuńska", "fanatyc
zna", "wstrętna", "dziwaczna", "paranoiczna", "odrażająca", "przerażająca", "obr
aźliwa", "niedojrzała", "samozwańcza", "arogancka", "głupia", "kołtuńska", "fana
tyczna", "wstrętna", "dziwaczna", "paranoiczna", "odrażająca", "przerażająca", "
obraźliwa", "niedojrzała", "samozwańcza", "arogancka", "głupia", "kołtuńska", "

i to nie było z Gazety Wyborczej! dziwne! e to może z Wprost? crying

czy jest ktoś kto nazwie Pana Normana ... oszołomem?:]
Obserwuj wątek
    • Gość: Skrzypek Strategia wybiórczej i politpoprawnych mediów IP: *.interklub.pl 08.01.02, 21:50
      Proponuje konkurs.Ile spośród poniższych 13 pkt jest aktualnych w Polsce.

Jeden z najsłynniejszych teoretyków wojny, żyjący 25 wieków temu Sun Cy swoje
      dzieło "Sztuka wojenna" streścił w jednym zdaniu: "Cała sztuka wojenna zasadza
      się na oszustwie".

Niewątpliwie dezinformacja odgrywa ogromną rolę w konfliktach, zwłaszcza w
      okresie poprzedzającym działania wojenne. Jednym z jej zadań jest spowodowanie
      podziałów w szeregach przeciwnika i jego moralny rozkład. Metod używa się
      zawsze tych samych. Stwierdzenie ich zastosowania, łatwe dla każdego trzeźwego
      obserwatora, pozwala zorientować się, że przeciwko danemu krajowi prowadzi się
      już de facto wojnę.

JAK OSŁABIĆ PRZECIWNIKA?
      Znane są powszechnie podstawowe elementy działań ZSRR przeciw Zachodowi:
      szerzenie pacyfizmu, komunizmu, terroryzmu. Ten okres mamy już za sobą. Czy
      oznacza to jednak, że w Europie poza Bośnią nie rozgrywa się żaden konflikt?
      Aby odpowiedzieć na to pytanie, sięgnijmy do zasad zaczerpniętych z dzieła Sun
      Cy, a przypomnianych przez Vladimira Volkoffa:

1. Dyskredytujcie wszystko, co dobre w kraju przeciwnika.

2. Wciągajcie przedstawicieli warstw rządzących przeciwnika w przestępcze
      przedsięwzięcia.

3. Podrywajcie ich dobre imię i w odpowiednim momencie rzućcie ich na pastwę
      pogardy rodaków.

4. Korzystajcie ze współpracy istot najpodlejszych i najbardziej odrażających.

5. Dezorganizujcie wszelkimi sposobami działalność rządu przeciwnika.

6. Zasiewajcie waśnie i niezgodę między obywatelami wrogiego kraju.

7. Buntujcie młodych przeciwko starym.

8.Ośmiesząjcie tradycje waszych przeciwników.

9. Wszelkimi siłami wprowadzajcie zamieszanie na zapleczu, w zaopatrzeniu i
      wśród wojsk wroga.

10. Osłabiajcie wolę walki nieprzyjacielskich żołnierzy za pomocą zmysłowej
      muzyki i piosenek.

11. Podeślijcie im nierządnice, żeby dokończyły dzieła zniszczenia.

12. Nie szczędźcie obietnic i podarunków, żeby zdobyć wiadomości. Nie żałujcie
      pieniędzy, bo pieniądz w ten sposób wydany zwróci się stokrotnie.

13. Infiltrujcie wszystko przez swoich szpiegów.

Po tej lekturze zaczynamy się domyślać. Tak, przeciwko Polsce toczy się wojna.
      Jeżeli przyjrzymy się temu, kto w naszym kraju rządzi, w czyich rękach jest
      prasa i telewizja, jaki jest stan świadomości młodzieży i sytuacja w armii, to
      stwierdzimy bez wahania, że Naród Polski jest w poważnym niebezpieczeństwie.
      • Gość: snajper Re: Strategia wybiórczej i politpoprawnych mediów IP: *.acn.waw.pl 08.01.02, 22:18
        Gość portalu: Skrzypek napisał(a):

> Po tej lekturze zaczynamy się domyślać. Tak, przeciwko Polsce toczy się wojna.
        > Jeżeli przyjrzymy się temu, kto w naszym kraju rządzi, w czyich rękach jest
        > prasa i telewizja, jaki jest stan świadomości młodzieży i sytuacja w armii, to
        > stwierdzimy bez wahania, że Naród Polski jest w poważnym niebezpieczeństwie.

Wojna przeciwko Polsce toczy się jedynie w Twojej wyobraźni. Przyjrzałem się. W
        Polsce rządzi rząd, prasa i telewizja jest w rekach właścicieli prasy i telewizji
        (np w rekach państwa - TVP), stan swiadomości młodzoeży jest całkiem niezły. O
        armii się nie wypowiem, gdyż nie mam z armią żadnego kontaktu. Jednak nasza
        obecność w NATO uspokaja mnie także >w temacie armii<. Tak więc twierdze, iż
        Naród Polski w żadnym nazdwyczajnym niebezpieczeństwie nie jest. Chyba, że
        myslimy o zwykłym niebezpieczeństwie, na jakie nrażają każde państwo jego
        szaleni, głupi, niedoinformowani obywatele.
        Pozdrawiam i zdrowia życzę.
        • Gość: wild cyt.Snajper:"Przyjrzałem się" "stan swiadomości":) IP: *.net.bialystok.pl 08.01.02, 22:36
          Gość portalu: snajper napisał(a):

> Wojna przeciwko Polsce toczy się jedynie w Twojej wyobraźni. Przyjrzałem się. W
          >
          > Polsce rządzi rząd, prasa i telewizja jest w rekach właścicieli prasy i telewiz
          > ji
          > (np w rekach państwa - TVP), stan swiadomości młodzoeży jest całkiem niezły.

więc czego rządasz od drugiego człowieka?

O
          > armii się nie wypowiem, gdyż nie mam z armią żadnego kontaktu. Jednak nasza
          > obecność w NATO uspokaja mnie także >w temacie armii<. Tak więc twierdze,
          > iż
          > Naród Polski w żadnym nazdwyczajnym niebezpieczeństwie nie jest. Chyba, że
          > myslimy o zwykłym niebezpieczeństwie, na jakie nrażają każde państwo jego
          > szaleni, głupi, niedoinformowani obywatele.
          > Pozdrawiam i zdrowia życzę.

mówisz to do Pana Normana? ale jego tu nie ma! smile

PS. "zdrowia życzę" ( to Twoja dobroduszność psychotroniczna? )

czy wiesz ze w Twoich ustach odwrotnie proporcjonalnie brzmi
          słowo "kłamstwo" "złodziej" "morderca"?
          Ty nie życzysz Ty wstrzykujesz terapie!
          ta terapia to sposób działania myślowego "lekarza" cudzych dusz...

"Chyba, że myslimy o zwykłym niebezpieczeństwie, na jakie NRAŻAJĄ każde PANSTWO
          jego szaleni, GŁUPI, niedoinformowani OBYWATELE"

z mantry socjała...
        • Gość: Skrzypek Re: Strategia wybiórczej i politpoprawnych mediów IP: *.interklub.pl 08.01.02, 22:55

> Wojna przeciwko Polsce toczy się jedynie w Twojej wyobraźni.

Te słowa nie są moje ale powiedzmy,że zgadzam się z nimi w znacznej mierze.Jako
          przykład odpowiedz snajperze na wątki(poniżej) dotyczące mordu w Koniuchach
          dokonanego przez Żydów.Zginęło tam więcej Polaków niż Żydów. Czy słyszałeś o tym
          czy jakieś media o tym informowały,czy premier Izraela będzie jak Kwaśniewski
          prosił o przebaczenie i czy ty cokolwiek zrobisz by wyjaśnić tą sprawę czy raczej
          zamilczysz lub uznasz,że to wymysł ojca Rydzyka?

> Przyjrzałem się. W Polsce rządzi rząd, prasa i telewizja jest w rekach
          > właścicieli prasy i telewizji (np w rekach państwa - TVP)

W rękach SLD,która m.in przemilcza mord w Koniuchach,natomiast niemal lansuje
          łącznie z wyborczą Jedwabnem i kajanie się po raz setny Polaków za nie swoje
          czyny.

>, stan swiadomości młodzoeży jest całkiem niezły.

Mam co do tego wątpliwości.

>O armii się nie wypowiem, gdyż nie mam z armią żadnego kontaktu.

Czy wiesz,że Polska nie była w stanie wysłać nawet 1 samolotu do Kosowa?

> Jednak nasza
          > obecność w NATO uspokaja mnie także w temacie armii<.

M.in Kisiel mawiał,by liczyć przede wszystkim na siebie.

> Tak więc twierdze,iż Naród Polski w żadnym nazdwyczajnym niebezpieczeństwie nie
          jest. Chyba, że
          > myslimy o zwykłym niebezpieczeństwie, na jakie nrażają każde państwo jego
          > szaleni, głupi, niedoinformowani obywatele.
          > Pozdrawiam i zdrowia życzę.

Np. rządzący o socjalistycznych poglądach (m.in na gospodarkę).
          • Gość: snajper Re: Strategia wybiórczej i politpoprawnych mediów IP: *.acn.waw.pl 09.01.02, 04:19

> Gość portalu: snajper napisał(a):
            >
            > > Przyjrzałem się. W Polsce rządzi rząd, prasa i telewizja jest w rekach
            > > właścicieli prasy i telewizji (np w rekach państwa - TVP)
            >
            > W rękach SLD,która m.in przemilcza mord w Koniuchach,natomiast niemal lansuje
            > łącznie z wyborczą Jedwabnem i kajanie się po raz setny Polaków za nie swoje
            > czyny.

Czy takie pisma jak Nasz Dziennik, Czas, Tygodnik Powszechny, Znak, Tygodnik
            Solidarność, Przewodnik Katolicki, Niedziela, Szczerbiec też są w rękach SLD ? A
            Radio Maryja, Józef, TV Puls, to też organa SLD ?

> >, stan swiadomości młodzoeży jest całkiem niezły.
            >
            > Mam co do tego wątpliwości.

A ja nie. Wystarczy popatrzeć na OŚP.

> >O armii się nie wypowiem, gdyż nie mam z armią żadnego kontaktu.
            >
            > Czy wiesz,że Polska nie była w stanie wysłać nawet 1 samolotu do Kosowa?

To fakt i to nie zmieni się prędko. Nowoczesne uzbrojenie jest po prostu
            potwornie kosztowne. Stąd niezbedne było dla nas NATO.

> > Jednak nasza
            > > obecność w NATO uspokaja mnie także w temacie armii<.
            >
            > M.in Kisiel mawiał,by liczyć przede wszystkim na siebie.

Mówić mozna dużo. Jaki kraj w dzisiejszych czasach może liczyć tylko na siebie ?
            Żaden nie jest samowystarczalny.

> > Tak więc twierdze,iż Naród Polski w żadnym nazdwyczajnym niebezpieczeństwi
            > > e nie jest. Chyba, że
            > > myslimy o zwykłym niebezpieczeństwie, na jakie nrażają każde państwo jego
            > > szaleni, głupi, niedoinformowani obywatele.
            > > Pozdrawiam i zdrowia życzę.
            >
            > Np. rządzący o socjalistycznych poglądach (m.in na gospodarkę).

To jeszcze nie jest największe zagrożenie. Bardziej bym się obawiał pomysłów Pana
            Bieli, czy innego Wójcika. A w polityce pomysłów Wrzodaka, Leppera, Ikonowicza
            czy Giertycha.

Pozdrawiam.
            • Gość: Skrzypek Re: Strategia wybiórczej i politpoprawnych mediów IP: *.interklub.pl 09.01.02, 13:49

Na początek unukasz odpowiedzi o mordzie w Koniuchach dokonanym przez Żydów na
              Polakach.Czy jesteś za wyjaśnieniem i nagłośnieniem tej sprawy podobnie jak to ma
              miejsce w przypadku Jedwabnego.Czy jesteś za znalezieniem prawdy o Koniuchach czy
              za przemilczeniem w imie twojej tezy,że tylko Polacy powinni przepraszać itp?

> > W rękach SLD,która m.in przemilcza mord w Koniuchach
              > > >, stan swiadomości młodzoeży jest całkiem niezły.
              > >
              > > Mam co do tego wątpliwości.
              >
              > A ja nie. Wystarczy popatrzeć na OŚP.

To zapytaj kilku przypadkowych młodych jakie mają pojęcie o polityce i jakimi
              kryteriami kierują się np. przy głosowaniu.
              A propos WOŚP czy rzucałbyś równie chętnie gdyby np. akcją kierował ojciec Rydzyk
              a cel byłby identyczny?WOŚP to fajna rzecz tylko,że Owsiak ją upolitycznia np.
              schlebiając SLD-owcom Kwiatkowskiemu itp,a czepia się zawsze umownej prawicy
              (np.krytyka min zdrowia Cegielskiej zupełnie absurdalna).
              Czy potępiasz fakt,że Jurek Owsiak w ramach orkiestry licytował popiersie
              arcyzbrodniarza Lenina(jak chcesz to mogę ci przytoczyć jego morderstwa) i jakbyś
              zareagował gdyby np aukcja dotyczyła popiersia Hitlera.
              Socjalizm antynarodowy czyli komunizm wymordował 107 mln ludzi
              Socjalizm narodowy czyli nazizm wymordował 50 mln.

> Mówić mozna dużo. Jaki kraj w dzisiejszych czasach może liczyć tylko na siebie
              > ?
              > Żaden nie jest samowystarczalny.

Tak,ale może być o wiele bartdziej niezależny,a jeżeli Polska nie jest w stanie
              wysłać nawet 1 samolotu...

> > Np. rządzący o socjalistycznych poglądach (m.in na gospodarkę).
              >
              > To jeszcze nie jest największe zagrożenie. Bardziej bym się obawiał pomysłów Pa
              > na
              > Bieli, czy innego Wójcika. A w polityce pomysłów Wrzodaka, Leppera, Ikonowicza
              > czy Giertycha.

To są socjaliści pobożni,a SLD to socjaliści ateistyczni.Jak mawia Kazik "różnią
              się tylko tym,że jedni mówią,że Boga nie ma a drudzy,że jest".
              Więc w sprawach gospodarczych i oni i SLD są beznadziejni,
              natomiast w sprawach szeroko rozumianych wartości Giertych i inni są w porządku w
              przeciwieństwie do lewaków od SLD po UW.

> Pozdrawiam.

Ja również.
              • Gość: snajper Re: Strategia wybiórczej i politpoprawnych mediów IP: *.waw.cdp.pl 09.01.02, 15:53

> To zapytaj kilku przypadkowych młodych jakie mają pojęcie o polityce i jakimi
                > kryteriami kierują się np. przy głosowaniu.

No właśnie na podstawie takich rozmów mam wysokie mniemanie o naszej młodzieży.
                Choć oczywiście nie mam żadnych podstaw, aby swoje spostrzeżenia uogólniać. W
                końcu mam kontakt z młodzieżą z określonego kręgu - młodą inteligencją z dużego
                miasta. Jednak także statystyki powyborcze (podział na katregorie wiekowe) też
                nieźle o naszej młodzieży świadczą.

> A propos WOŚP czy rzucałbyś równie chętnie gdyby np. akcją kierował ojciec Rydz
                > yk a cel byłby identyczny?WOŚP to fajna rzecz tylko,że Owsiak ją upolitycznia
                > np. schlebiając SLD-owcom Kwiatkowskiemu itp,a czepia się zawsze umownej prawicy
                > (np.krytyka min zdrowia Cegielskiej zupełnie absurdalna).

Czy Ty na wszystko patrzysz przez polityczne okulary ? To dam Ci inny przykład.
                Spotkania Ruchu Taize. OK ? Chodziło mi o to, że nasza młodzież jest coraz
                częściej zaangażowana w altruistyczne przedsięwzięcia, spotkania rozwijające ją.

> Czy potępiasz fakt,że Jurek Owsiak w ramach orkiestry licytował popiersie
                > arcyzbrodniarza Lenina(jak chcesz to mogę ci przytoczyć jego morderstwa) i jakb
                > yś zareagował gdyby np aukcja dotyczyła popiersia Hitlera.
                > Socjalizm antynarodowy czyli komunizm wymordował 107 mln ludzi
                > Socjalizm narodowy czyli nazizm wymordował 50 mln.

A co to ma wspólnego z popiersiem Lenina - przedmiotem ? Tak samo bym NIE
                zareagował, gdyby to było popiersie Hitlera. Czy według Ciebie ludzie używający
                np popiersia Hitlera jako przycisku do papierów to faszyści ? Czy dla Ciebie
                każdy przedmiot ma zawsze jedną funkcję ? Popiersie dla Ciebie służy jedynie do
                bicia przed nikm pokonów ? Każdy, kto ma (dotknie ?) popiersie Lenina, to
                komunista ? Ja dostałem kiedyś na prezent czapkę oficera radzieckiego. Czy
                dający, to według Ciebie komunista, a może nawet Rosjanin ?

> > Mówić mozna dużo. Jaki kraj w dzisiejszych czasach może liczyć tylko na si
                > > ebie ? Żaden nie jest samowystarczalny.
                >
                > Tak,ale może być o wiele bartdziej niezależny,a jeżeli Polska nie jest w stanie
                > wysłać nawet 1 samolotu...

To znaczy, że nie jest w stanie samodzielnie obronić się przed atakiem Słowacji.
                I trzeba oczywiście to zmienić.

> > > Np. rządzący o socjalistycznych poglądach (m.in na gospodarkę).
                > >
                > > To jeszcze nie jest największe zagrożenie. Bardziej bym się obawiał pomysłów
                > > Pana Bieli, czy innego Wójcika. A w polityce pomysłów Wrzodaka, Leppera, Ikono
                > > wicza czy Giertycha.
                >
                > To są socjaliści pobożni,a SLD to socjaliści ateistyczni.Jak mawia Kazik "różnią
                > się tylko tym,że jedni mówią,że Boga nie ma a drudzy,że jest".
                > Więc w sprawach gospodarczych i oni i SLD są beznadziejni,
                > natomiast w sprawach szeroko rozumianych wartości Giertych i inni są w porządku
                > w przeciwieństwie do lewaków od SLD po UW.

Ładne - socjaliści pobożni. Nie mogę się nie zgodzić. Gospodarczo, jest to lewica
                bardziej chyba lewa od SLD. Co do wartości reprezentowanych przez Pana G, to się
                pewnie nie dogadamy.

> > Pozdrawiam.
                >
                > Ja również.

Pozdrawiam.
                • Gość: Adams Re: Strategia wybiórczej - Do snajpera IP: 213.25.60.* 09.01.02, 16:15
                  Snajper mój drogi . Skrzypek zadał Ci również pytanie o Twój stosunek do pogromu w
                  Koniuchach. Napisz coś proszę na ten temat. Ja tak bardzo cenię sobie Twój obiektywizm i
                  wolę piętnowania zbrodniarzy.
                • Gość: Skrzypek Re: Strategia wybiórczej i politpoprawnych mediów IP: *.interklub.pl 09.01.02, 16:43

Dalej czekam na twoje stanowisku w sprawie mordu w Koniuchach dokonanego przez
                  Żydów na Polakach(łącznie wymordowano 300 osób w tym większość Kobiet i dzieci).
                  Odpowiedz też jak zamierzasz rozpowszechniać to na forum by nastąpiło poprzez
                  prawdę pojednanie polsko-żydowskie?
                  Czy preferujesz zamilczenie?

> No właśnie na podstawie takich rozmów mam wysokie mniemanie o naszej młodzieży.

Możliwości młodych Polaków są rzeczywiście ogromne,ale skazani na bezrobocie(jest
                  3,5 mln-oficjalnie 3,1 mln- będzie za rok ponad 4 mln),a jak wiadomo bez pracy
                  człowiek biernieje-to efekt rządów socjalistów).
                  Ostatnio pani Łybacka przywróciła starą coraz bardziej fikcyjną maturę.
                  Dodać należy manipulacje zdominowanych przez lewicę mediów (podałeś gazety o
                  małym nakładzie-a Tv,Wyborcza i największe tygodniki są lewackie).

> Spotkania Ruchu Taize.

Taize jest ok.

> A co to ma wspólnego z popiersiem Lenina - przedmiotem ? Tak samo bym NIE
                  > zareagował, gdyby to było popiersie Hitlera. Czy według Ciebie ludzie używający
                  > np popiersia Hitlera jako przycisku do papierów to faszyści ?

Sądze,że następuje wybielanie komunizmu równie a nawet bardziej zbrodniczego niż
                  inna lewicowa utopia jaką był nazizm.Vide np.Artykuł w Wyborczej "wyczyszczający"
                  zbrodniarza Bieruta(przykłady można mnożyć).

> To znaczy, że nie jest w stanie samodzielnie obronić się przed atakiem Słowacji
                  > .
                  > I trzeba oczywiście to zmienić.

dokładnie,ale przy kontynuowaniu socjalizmu w gospodarce to jest niemożliwe.

> Ładne - socjaliści pobożni. Nie mogę się nie zgodzić. Gospodarczo, jest to lewi
                  > ca
                  > bardziej chyba lewa od SLD.

Zależy, w SLD poza garstką przywódców myślę,że większość nie ma pojęcia o
                  gospodarce.Vide np. miasta rządzone przez SLD-niemal we wszystkich panuje
                  marazm,korupcja i beznadzieja(np.Łódź,Bydgosz,Włocławek,Kielce,Wałbrzych,Koszalin
                  itp).

>Co do wartości reprezentowanych przez Pana G, to się pewnie nie dogadamy.

Kto wie,ale wymień,które cię rażą(poza gospodarczymi) to może dojdziemy do
                  jakiegoś konsensusu.

> Pozdrawiam.

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na twe stanowisko w sprawie zbrodni w
                  Koniuchach.
                  • janusz2_ Koniuchy - temat tabu dla Snajpera? 09.01.02, 19:28

>
                    > Dalej czekam na twoje [Snajpera] stanowisku w sprawie mordu w Koniuchach
                    > dokonanego przez Żydów na Polakach(łącznie wymordowano 300 osób w tym większość
                    Kobiet i dzieci).
                    > Odpowiedz też jak zamierzasz rozpowszechniać to na forum by nastąpiło poprzez
                    > prawdę pojednanie polsko-żydowskie?
                    > Czy preferujesz zamilczenie?
                    > (...)
                    >
                    > Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na twe stanowisko w sprawie zbrodni w
                    > Koniuchach.

Ja również czekam z niecierpliwością na odpowiecedź Snajpera w sprawie mordu w
                    Koniuchach.

Czytałem z zainteresowaniem długie dyskusje Luki ze Snajperem, który zarzucał
                    antysemityzm wszystkim mającycm inne zdanie niż jedynie słuszne ogłoszone przez
                    Grossa.

Stroił się przy tym w piórka "sprawiedliwego mędrca", który chce, aby mordercy
                    byli słusznie napiętnowani.

Czyzby to pietnowanie ze strony Snajpera nie dotyczyło wszystkich morderców?
                    Czyżby były ofiary lepsze i gorsze?

Snajper do znudzenia powtarzał - jest dowód zbrodni Polaków na Żydach w
                    Jedwabnem - zeznania świadków.

W przypadu mordu w Koniuchach też są zeznania świadków - a nawet więcej, są
                    wspomnienia sprawów.

To jakie jest Twoje zdanie, Snajper, w sprawie mordu w Koniuchach?
                    Trzeba napiętnować morderców, czy nie?

Prezydent czy premier kraju pochodzenia morderców powinien w Koniuchach
                    przeprosić Polaków czy nie?
                    • Gość: skrzypek Re: Koniuchy - temat tabu dla Snajpera? IP: *.interklub.pl 10.01.02, 13:11
                      janusz2_ napisał(a):

> Ja również czekam z niecierpliwością na odpowiecedź Snajpera w sprawie mordu w
                      > Koniuchach.
                      >
                      > Czytałem z zainteresowaniem długie dyskusje Luki ze Snajperem, który zarzucał
                      > antysemityzm wszystkim mającycm inne zdanie niż jedynie słuszne ogłoszone przez
                      >
                      > Grossa.
                      >
                      > Stroił się przy tym w piórka "sprawiedliwego mędrca", który chce, aby mordercy
                      > byli słusznie napiętnowani.
                      >
                      > Czyzby to pietnowanie ze strony Snajpera nie dotyczyło wszystkich morderców?
                      > Czyżby były ofiary lepsze i gorsze?
                      >
                      > Snajper do znudzenia powtarzał - jest dowód zbrodni Polaków na Żydach w
                      > Jedwabnem - zeznania świadków.
                      >
                      > W przypadu mordu w Koniuchach też są zeznania świadków - a nawet więcej, są
                      > wspomnienia sprawów.
                      >
                      > To jakie jest Twoje zdanie, Snajper, w sprawie mordu w Koniuchach?
                      > Trzeba napiętnować morderców, czy nie?
                      >
                      > Prezydent czy premier kraju pochodzenia morderców powinien w Koniuchach
                      > przeprosić Polaków czy nie?

Wg Snajpera za zbrodnię w Koniuchach dokonaną przez Żydów powinni przepraszać...
                      Rosjanie.
                      To rozumowanie jest równie trafne jak np. to,że za II wojnę światową powinni
                      przepraszać... Polacy.
                      Przecież mogli nie walczyć i oddać niemieckim panom należny im Lebensraum,a tak
                      to 60 mln zginęło...

• Gość: snajper Re: Koniuchy - temat tabu dla Snajpera? IP: *.acn.waw.pl 10.01.02, 20:10
                      janusz2_ napisał(a):

> Gość portalu: Skrzypek napisał(a):
                      >
                      > > Dalej czekam na twoje [Snajpera] stanowisku w sprawie mordu w Koniuchach
                      > > dokonanego przez Żydów na Polakach(łącznie wymordowano 300 osób w tym więk
                      > > szość Kobiet i dzieci).
                      > > Odpowiedz też jak zamierzasz rozpowszechniać to na forum by nastąpiło poprzez
                      > > prawdę pojednanie polsko-żydowskie?
                      > > Czy preferujesz zamilczenie?
                      > > (...)
                      > >
                      > > Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na twe stanowisko w sprawie zbrodni w
                      > > Koniuchach.
                      >
                      > Ja również czekam z niecierpliwością na odpowiecedź Snajpera w sprawie mordu w
                      > Koniuchach.
                      >
                      > Czytałem z zainteresowaniem długie dyskusje Luki ze Snajperem, który zarzucał
                      > antysemityzm wszystkim mającycm inne zdanie niż jedynie słuszne ogłoszone przez
                      > Grossa.

Nie Grossa, tylko świadków.

> Stroił się przy tym w piórka "sprawiedliwego mędrca", który chce, aby mordercy
                      > byli słusznie napiętnowani.

A Ty nie chcesz ? Uważasz, że mordercy napiętnowani być nie powinni ?

> Czyzby to pietnowanie ze strony Snajpera nie dotyczyło wszystkich morderców?
                      > Czyżby były ofiary lepsze i gorsze?

Niewątpliwie sa ofiary lepsze i gorsze. Hitlerowiec zabity przez więźniów obozu
                      jest ofiarą >gorszą<. Ale ofiara.

> Snajper do znudzenia powtarzał - jest dowód zbrodni Polaków na Żydach w
                      > Jedwabnem - zeznania świadków.

A co, nie ma ich ? Są.

> W przypadu mordu w Koniuchach też są zeznania świadków - a nawet więcej, są
                      > wspomnienia sprawów.

Zgadza się.

> To jakie jest Twoje zdanie, Snajper, w sprawie mordu w Koniuchach?
                      > Trzeba napiętnować morderców, czy nie?

Odsyłam do wątku o zbrodni w Koniuczach.

> Prezydent czy premier kraju pochodzenia morderców powinien w Koniuchach
                      > przeprosić Polaków czy nie?

Oczywiście powinien. I nie tylko za Koniuchy.
                      • Gość: luka Re: Koniuchy - temat tabu dla Snajpera? IP: 217.67.196.* 11.01.02, 09:37

> Nie Grossa, tylko świadków.

Których świadków? Tych, podważających wersję Grossa też?
                        Przypominam, że nie odniosłeś się do zeznań tych świadków, którzy zeznali, iż
                        widzieli w Jedwabnem Niemców kierujących pogromem.

> A Ty nie chcesz ? Uważasz, że mordercy napiętnowani być nie powinni ?

A co, kurwa, robisz w wątku o Koniuchach? "To nie Żydzi, to nie Żydzi" - kolejna
                        mantra, hit nr 2, zaraz za "Są zeznania świadków, tych właściwych świadków,
                        tralalala".

> A co, nie ma ich ? Są.

Są też zeznania przeciwne, ale te zawsze pomijasz.
                      • janusz2_ Re: Koniuchy - temat tabu dla Snajpera? 11.01.02, 17:16

> janusz2_ napisał(a):
                        > >
                        > > Ja również czekam z niecierpliwością na odpowiecedź Snajpera w sprawie
                        > > mordu w Koniuchach.
                        > >
                        > > Czytałem z zainteresowaniem długie dyskusje Luki ze Snajperem, który zarzucał
                        > > antysemityzm wszystkim mającycm inne zdanie niż jedynie słuszne ogłoszone
                        > > przez Grossa.

>
                        > Nie Grossa, tylko świadków.
                        >

Świadkowie, których wypowiedzi przytaczał Luka, często mówili co innego, niż
                        świadkowie, których wybrał Gross. Np. nt. obecności Niemców.

W Twoich postach dało się zauważyć uporczywe "niedostrzeganie innych świadków",
                        niz tych wybranych przez Grossa.

> > Stroił się przy tym w piórka "sprawiedliwego mędrca", który chce, aby
                        > > mordercy byli słusznie napiętnowani.
                        >
                        > A Ty nie chcesz ? Uważasz, że mordercy napiętnowani być nie powinni ?
                        >

Oczywiście, że powinni. Konkretni mordercy (konkretni ludzie), niezależnie od
                        tego, czy są Polakami, Żydami, Białorusinami, Ukraińcami czy Niemcami.

Moralne obciążanie za jakąś zbrodnię całego narodu (np. Polaków czy Żydów) jest
                        czymś ohydnym.

> > Czyzby to pietnowanie ze strony Snajpera nie dotyczyło wszystkich morderców?
                        > > Czyżby były ofiary lepsze i gorsze?
                        >
                        > Niewątpliwie sa ofiary lepsze i gorsze. Hitlerowiec zabity przez więźniów obozu
                        > jest ofiarą >gorszą<. Ale ofiara.

A donosiciel NKWD?
                        A kobiety i dzieci w Koniuchach?

>
                        > > Snajper do znudzenia powtarzał - jest dowód zbrodni Polaków na Żydach w
                        > > Jedwabnem - zeznania świadków.
                        >
                        > A co, nie ma ich ? Są.

Są, oczywiście. Są również zeznania świadków mówiące o obecności Niemców w
                        Jedwabnem. Tych z uporem maniaka nie zauważałeś.

>
                        > > W przypadu mordu w Koniuchach też są zeznania świadków - a nawet więcej, są
                        > > wspomnienia sprawów.
                        >
                        > Zgadza się.
                        >
                        > > To jakie jest Twoje zdanie, Snajper, w sprawie mordu w Koniuchach?
                        > > Trzeba napiętnować morderców, czy nie?
                        >
                        > Odsyłam do wątku o zbrodni w Koniuczach.

A co konkretnie sądzisz o Żydach mordujących kobiety i dzieci w Koniuchach?
                        Czym oni różnią się od bandziorów mordujących Żydów w Jedwabnem?

>
                        > > Prezydent czy premier kraju pochodzenia morderców powinien w Koniuchach
                        > > przeprosić Polaków czy nie?
                        >
                        > Oczywiście powinien. I nie tylko za Koniuchy.

A za co jeszcze wg Ciebie władze Izraela powinny nas przepraszać? smile))
                        (udział Żydów w bestialskim mordzie na Polakach w Konuchach jest bezsporny,
                        nieprawdaż?).

Teraz będzie śmiertelnie poważnie.
                        Brzydzę się (o czym pisałem powyżej) moralnym obciążaniem całego narodu za jakąś
                        zbrodnię (niezaleznie czy dotyczy ty Polaków, Zydów, czy dowolnego innego
                        narodu). Winni są konkretni mordercy. Odpowiedzialność zbiorowa jest paskudztwem
                        z upodobaniem stosowanym w systemach totalitarnych (narodowy socjalizm czy
                        komunizm).
                        Dlatego wszelakie szopki z przepraszaniem przez oficjalnych przedstawicieli
                        narodu (tak jak to miało miejsce w Jedwabnem) są paskudztwem owołującym się do
                        tejże odpowiedzialności zbiorowej.

I dlatego przeprosiny za zbrodnię w Konichach uważałbym za poniżające naród
                        Zydowski, tak samo jak za poniżające naród Polski uważam przeprosiny, które miały
                        miejsce w Jerdwabnem.
                        • janusz2_ Re: Słówko o świadkach 11.01.02, 17:29
                          Stwierdzenia Snajpera typu "są dowody, bo są zeznania świadków" brzmią zapwene
                          bardzo naiwnie dla każdego sędziego, prokuratora czy policjanta.

O tym, jaki wpływ na zeznania świadków mają czynniki zewnętrzne obrazuje poniższy
                          fragment artykułu:

"(...)
                          "Wybiórcza" z upodobaniem cytuje taką oto opinię p. prokuratora Radosława
                          Ignatiewa: Co ciekawe, we wcześniejszych zeznaniach informacji o strzałach
                          wokół stodoły prawienie ma, ale gdy tylko pojawiły się doniesienia o znalezieniu
                          łusek, natychmiast część świadków zaczęła mówić, że słyszała strzały wokół
                          stodoły, ba, niektórzy nawet widzieli strzelających - powiedział prokurator
                          Ignatiew, dając w ten sposób przykład, jak bardzo informacje z mediów zmieniają
                          pamięć świadków.

Pan prokurator ma, rzecz jasna, rację. I "GW" słusznie przytacza tę opinię.
                          Niesłychanie charakterystyczną.
                          (...)"

Janusz Korwin-Mikke
                          "ANGORA"
    • Gość: Skrzypek Koniuchy-Żydzi wymordowali 300 Polaków IP: *.interklub.pl 08.01.02, 22:32
      Podczas 2 Wojny Sw. Zydzi wymordowali 300 Polaków.Na ten temat panuje niemal
      zupełna cisza,natomiast o zbrodni w Jedwabnem,której sprawcy nie zostali
      przeciez jeszcze ustaleni slyszymy codziennie.Dzis podano,ze zginelo tam
      100,
      moze 200 osób.Komu sluzy to jątrzenie przeciw sobie obydwu narodów?Czy mamy
      się
      licytowac kto kogo więcej wymordował?Prof. Norman Finkelstein,syn Zydów
      zamordowanych w Oswiecimiu,pisał o "przemysle holocaustu".Wg niego po
      Niemcach
      i Szwajcarii ma przyjsc kolej na Polskę(odszkodowania,majątki rzekomo
      prawowitych włascicieli).Roszczenia podejmie Światowy Kongres Żydów,
      który tak naprawdę reprezentuje nieliczną ale bardzo wpływową grupę Żydów
      głównie z USA i Kanady,którzy juz kilkakrotnie zgarniali większosc pieniędzy
      z
      dotychczasowych odszkodowań (zwłaszcza ze Szwajcarii)na wlasne
      konta.Prawdziwe
      ofiary (często nie występując o żadne odszkodowania)dostawały niewielki
      procent. Prof.Finkelstein radzi aby w takiej sytuacji zwrócic się do częsci
      Żydów tych mniej słyszalnych,którzy chętnie się podpiszą pod petycją
      rezygnacji z wszelkich roszczeń wobec Polaków.Swiatowy Kongres Zydów nie
      jest
      lubiany przez prawdziwe ofiary.
      Zapraszam do rzeczowej dyskusji.

• Gość: Skrzypek Re: Koniuchy-Żydzi wymordowali 300 Polaków IP: *.interklub.pl 08.01.02, 22:34

Z racji toczącego się śledztwa w IPN-ie wątek.Co sądzicie na ten
        temat.
        Jedwabne-zginęło ok 200 Zydów.Zabił nie wiadomo kto,przepraszają
        Polacy.
        Koniuchy-zginęło ok 300 Polaków.Zabili Zydzi(+ sprzymierzeni z nimi
        partyzanci).
        Sami niemal chwalą się tym(1 z dowódców wydał w Kanadzie ksiązkę z
        opisem tego
        zdarzenia)nikt nie przeprasza i cisza w mediach na ten temat.
        Wydaje się na miejscu cytat ;
        "Zeby zło,kłamstwo,manipulacja zwyciężyło wystarczy by dobrzy nic
        nie robili"

• Gość: Skrzypek Re: Koniuchy-Żydzi wymordowali 300 Polaków IP: *.interklub.pl 08.01.02, 22:36

"Pewnego wieczoru 120 najlepszych partyzantow ze
        wszystkich obozow, uzbrojonych w najlepsza bron,
        ruszylo w kierunku wsi. Pomiedzy nimi bylo okolo 50
        Zydow, ktorymi dowodzil Yaakov Prenner. O polnocy
        znalezli sie oni w poblizu wsi i zajeli obrane
        pozycje. Rozkaz brzmial: Nie zostawic zywej nogi.
        Nawet zwierzeta gospodarskie mialy byc wybite, a
        wszelka wlasnosc zniszczona... Sygnal do ataku zostal
        dany tuz przed switem. W ciagu kilku minut wies byla
        otoczona z trzech stron. Z czwartej strony byla rzeka
        i jedyny most na niej znajdowal sie w rekach
        partyzantow. Przygotowanymi zawczasu pochodniami
        partyzanci podpalali domy, stajnie i spichlerze,
        rownoczesnie ostrzeliwujac chalupy skoncentrowanym
        ogniem... Polnadzy wiesniacy wyskakiwali przez okna,
        szukajac drogi ucieczki. Lecz smiertelne kule
        spotykaly ich ze wszystkich stron. Wielu skoczylo do
        rzeki i plynelo ku przeciwnemu brzegowi, aby w koncu
        doczekac sie tego samego losu. Zadanie bylo wykonane w
        krotkim czasie. Szescdziesiat gospodarstw, liczacych
        okolo 300 mieszkancow, zostalo kompletnie
        zniszczonych, nie ocalal nikt" (Chaim
        Lazar "Destruction and Resistance", New York: Shengold
        Publishers, 1985, str. 174-75).

I drugi opis tego samego zdarzenia:

"Partyzanci - Rosjanie, Litwini i Zydzi - zaatakowali
        Konyuchi (tak!) od strony pol, ze sloncem za plecami.
        Zostali ostrzelani z wiez strazniczych. Partyzanci
        odpowiedzieli ogniem. Wiesniacy zaczeli chowac sie po
        domach. Partyzanci rzucali granaty na strzechy i domy
        rozkwitly pozarem. Inne chaty zostaly podpalone.
        Wiesniacy wybiegali frontowymi drzwiami i pedzili
        wzdluz ulic. Partyzanci gonili ich, strzelajac do
        mezczyzn, kobiet, dzieci. Wielu chlopow pobieglo w
        strone niemieckiego posterunku, przez cmentarz na
        skraju miasteczka. Dowodca partyzantow jednak
        przewidzial ten manewr i ustawil paru swoich ludzi za
        nagrobkami. Kiedy ci partyzanci otworzyli ogien,
        chlopi zawrocili, aby wpasc w rece zolnierzy
        nadciagajacych z tylu. Schwytane w krzyzowy ogien,
        setki wiesniakow zostaly zabite" (Rich Cohen "The
        Avengers", New York: Alfred A. Knopf, 2000, strona
        145).

Opisana tu masakra polskiej ludnosci miala miejsce w
        Koniuchach kolo Wilna i byla zemsta za zbrojny opor
        mieszkancow wobec prob rekwizycji przez sowiecko-
        zydowska "partyzantke". Jak widac, zydowskie zrodla
        uwazaja to wydarzenie za powod do dumy: jego opis
        mozna rowniez znalezc w wielotomowym
        wydawnictwie "Anthology on Armed Jewish Resistance,
        1939-1945" (tom 4 (Brooklyn, New York: Jewish
        Combatants Publishers House, 1991), str. 390-91) pod
        redakcja Izaaka Kowalskiego oraz w ksiazce tego samego
        autora pod tytulem "A Secret Press in Nazi Europe: The
        Story of a Jewish United Partisan Organization"(New
        York: Central Guide Publishers, 1969), str. 333-34); z
        polskich zrodel wspomina o nim Golota w “Losy Zydów
        ostroleckich w czasie II wojny swiatowej,” Biuletyn
        Zydowskiego Instytutu Historycznego, nr. 187 (1998):
        32.
        • Gość: Gwendal Re: Koniuchy-Żydzi wymordowali 300 Polaków IP: *.chello.pl 10.01.02, 14:39

>
          > "Pewnego wieczoru 120 najlepszych partyzantow ze
          > wszystkich obozow, uzbrojonych w najlepsza bron,
          > ruszylo w kierunku wsi. Pomiedzy nimi bylo okolo 50
          > Zydow, ktorymi dowodzil Yaakov Prenner.
          >
          > I drugi opis tego samego zdarzenia:
          >
          > "Partyzanci - Rosjanie, Litwini i Zydzi - zaatakowali
          > Konyuchi (tak!) od strony pol, ze sloncem za plecami

Chwila chwila bo czegoś tu nie rozumiem. Poprzednio piszesz, że w Koniuchach
          Żydzi zamordowali Polaków, a tutaj cytujesz fragmenty mówiące, że na stu
          dwudziestu partyzantów Żydów było pięćdziesięciu, zaś pozostałych
          siedemdziesięciu to byli Rosjanie i Litwini. Nie wydaje Ci się, że twierdzenie,
          iż to Żydzi zamordowali Polaków jest w tym momencie mocno przesadzone?

Gwendal
          • Gość: luka Re: Koniuchy-Żydzi wymordowali 300 Polaków IP: 217.67.196.* 10.01.02, 14:45
            Gość portalu: Gwendal napisał(a):

> Chwila chwila bo czegoś tu nie rozumiem. Poprzednio piszesz, że w Koniuchach
            > Żydzi zamordowali Polaków, a tutaj cytujesz fragmenty mówiące, że na stu
            > dwudziestu partyzantów Żydów było pięćdziesięciu, zaś pozostałych
            > siedemdziesięciu to byli Rosjanie i Litwini. Nie wydaje Ci się, że twierdzenie,
            > iż to Żydzi zamordowali Polaków jest w tym momencie mocno przesadzone?

Chwila chwila bo czegoś tu nie rozumiem. Poprzednio piszesz, że w Jedwabnem
            Polacy zamordowali Żydów, a Gross cytuje fragmenty mówiące, że na kilkunastu
            Polaków Niemców-żandarmów było ośmiu. Nie wydaje Ci się, że twierdzenie,
            iż to Polacy zamordowali Żydów jest w tym momencie mocno przesadzone?

A poważnie: zapoznałeś się z pyszałkowatymi opisami tej rzezi dokonanymi przez
            żydowskich autorów? Wcale nie kryją, że to oni zabijali i to tylko dlatego, że
            Koniuchy zamieszkiwali Polacy.
        • Gość: asd Re: Koniuchy-Żydzi wymordowali 300 Polaków IP: *.chello.pl 11.01.02, 09:14
          Cohen implies that for the partisans, fighting back put them in a strange
          position at times. With the massacre of civilians carried out in the pro-Nazi
          town of Konyuchi, the line between the partisans and the Germans became
          blurred: "The rebels sat for hours at the campfire, asking themselves, 'Who are
          we?'"[p. 145]. How did this conflict of identity affect the partisan cause? How
          were they able to justify their own use of violence?

The Catholic nun who helps the partisans tells Vitka, "In this situation, a Jew
          is the only decent thing to be" [p. 40]. Who are some of the other quietly
          heroic people who come into play in the story? Does The Avengers give a sense
          of why such people were ultimately helpless in changing the tide of events as
          the Nazis liquidated ghetto after ghetto throughout Europe?

www.randomhouse.com/vintage/read/cohen/

• Gość: Vist¸ _ To _ jawny _ antysemityzm _ ? _ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 23:13
      Gość portalu: wild napisał(a):
      > "wstrętna", "dziwaczna", "paranoiczna", "odrażająca", "przerażająca", "obraźliw
      > a
      > ", "niedojrzała", "samozwańcza", "arogancka", "głupia", "kołtuńska", "fanatyczn
      > a
      > ", "wstrętna", "dziwaczna", "paranoiczna", "odrażająca", "przerażająca", "obraź
      > l
      > iwa", "niedojrzała", "samozwańcza", "arogancka", "głupia", "kołtuńska", "fanaty
      > c
      > zna", "wstrętna", "dziwaczna", "paranoiczna", "odrażająca", "przerażająca", "ob
      > r
      > aźliwa", "niedojrzała", "samozwańcza", "arogancka", "głupia", "kołtuńska", "fan
      > a
      > tyczna", "wstrętna", "dziwaczna", "paranoiczna", "odrażająca", "przerażająca",
      > "
      > obraźliwa", "niedojrzała", "samozwańcza", "arogancka", "głupia", "kołtuńska", "
      >
      > i to nie było z Gazety Wyborczej! dziwne! e to może z Wprost? crying
      >
      > czy jest ktoś kto nazwie Pana Normana ... oszołomem?:]

Cześć Maxiu

Od czasu kiedy Cię ostatnio czytałem, chyba zdiczałeś lekko smile
      Cóż Ty tu wypisujesz ?

Ależ, sorry, nic nie wypisujesz... ale cytujesz (!)

Rozumiem, że w dalekim świecie ludzie są zaskoczeni charakterystyczną
      mentalnością żydowską, ale w Polsce ?
      My o niej wiemy. I moze dlatego piszą (Żydzi) że Polak wysysa antysemityzm
      z mlekiem matki (?)

"Nie przypadkiem to właśnie Żydzi wymyślili słowo "hucpa". /cytat z artkułu/

Wiemy też, że holokaust to prawda, to my pierwsi informowaliśmy o tym
      amerykańskich Żydów. To oni nie chcieli nam wierzyć i pomóc swoim rodakom.

W Polsce nie da się zrobić interesu na holokauście...
      Choć wątek: "Kiedy Polacy oddadzą nam nasze majątki" w części Świat pokazuje,
      że nie wszyscy tak myślą.

Mój dziadek opowiadał mi jak szył sobie garnitur u żydowskiego krawca.
      Dziadek był inteligentnym i wykształconym socjalistą bez uprzedzeń.
      Kiedy odbierał "gotowy" garnitur /a był za duży/ Żyd łapał luźny materiał
      na plecach i pokazywał mu w lustrze że " jest dobrze", kiedy dziadek obracał
      się przed lustrem krawiec sciągał marynarkę tak /z tyłu/ aby w lustrze
      wszystko dobrze było widać smile. Siła perswazji była taka, że dziadek kupił
      za duży garnitur (!) i poprawiał go potem u polskiego krawca.

Mh... uważają mnie za antysemitę (?) , ale chyba bardziej dziadek tu "zawinił"
      niż mleko matki smile

Niezręcznie jest też mówić Polakom o hućpie Żydów, gdy z powodu holokaustu
      nasi obywatele biorą odszkodowania z Niemiec...
      Hućpa ? ...

Chyba też w Polsce nikt nie ma wątpliwości co do aktualnych zbrodni Izraela.
      Nikt też chyba nie myśli, że holokaust to dobry pretekst do wyłupania tynków
      w byłym domu Brunona Szulca...

Czyli Maxiu, chyba odkrycie tego, że mozna zrobić byznes na śmierci dziadków
      nie jest aktualne w Polsce...
      Nawet gdy piosenkarza Kazika podaje się do sądu za kawałek:
      " Brooklynska Rada Żydów " to chyba nikt ta naprawdę nie wierzy, że zarobi
      na Kaziku smile

Możemy zatem w Polsce nie martwić się o ten byznes smile

Niech martwią się Szwajcarzy i Amerykanie...

My już swoje zapłaciliśmy... a dokładniej nasi dziadkowie.

Możemy sobie spokojnie popatrzeć jak "cywilizowane" narody kupują sobie
      garnitury smile , sami odbierając nowe odszkodowania.

Pozdrawiam Żydów smile ze zrozumieniem

Vist¸_____________________/
      P.S.
      Pozdrowienia nie dotyczą
      tych którzy zabili kogokolwiek.
      To jest przesada.
      • Gość: wild ja jestem za zwrotem skradzionego mienia ... :) IP: *.net.bialystok.pl 09.01.02, 00:04
        Polakom Żydom Hindusom Niemcom itd. itd.

oraz za rozparcelowaniem tzw. parków narodowych, lasów, rzek, łąk, rowów, na
        działki dostępne na wolnym rynku ziemią w jawnych przetargach itd. itd.

jak juz kupię jakis szczyt Tatr to wyjawie moje marzenie:
        scięcie szczytu i postawienie tam rzezby Świstaka!!;]

PS. byznes sie robi na materialnych rzeczach a nie na dowolnej ustawowej kontroli
        myśli czy są be czy me czy to jasne?

Kontrola Myśli - OFF!

wild wyzyskiwacz
    • Gość: skrzypek Re: Norman Finkelstein a Słownik politpoprawności IP: *.interklub.pl 08.01.02, 23:15
      Z tematem wątku wiąze się też polityczna poprawność,którą szermują lewacy
      walczący o pseudopostęp,co jest dla nich ważniejsze niż prawda.
      Przypominam słownik politycznej poprawności.

Będzie troche długo ,ale warto.
      Obecne słowa,(głównie są to)inteligentnie przemycane kłamstwa,które wypierają
      normalne,prawdziwe,odwieczne.Jak mawiał Herbert "słowa chytrze zmienione przez
      krętaczy.

CZĘŚĆ I

DAWNIEJ - OBECNIE
      aborcja-obrona wolności kobiet
      akceptacja zła,głupoty zboczen-tolerancja
      biały-kulturowy opresor
      biedny-człowiek ekonomicznie nieprzystosowany
      biurokracja-administracja
      bogacz-burżuj
      brak moralnych zasad życiowych-luz
      brak preferencjiw traktowaniu(np.mniejszości),równosc wobec prawa-dyskryminacja
      burdel-agencja towarzyska
      centralne ustalenia wysokosci podatków(w UE)-harmonizacja systemu podatkowego
      chrzescijanska miłość bliżniego-humanizm
      człowiek bez korzeni narodowych(w UE)-Europejczyk
      człowiek jedzący mięso -mięsożerca
      czystość przedmałżeńska-świętoszkowatość
      Cyganie-Romowie
      degrengolada moralna-swoboda obyczajowa
      eutanazja-ulga dla ludzi chorych i starych
      feministka-kobieta nowoczesna
      gangi młodzieżowe-grupy młodzieżowe
      getto(powstałe z dobrowolnego wyboru określonych ludzi)-teren (np.etnicznie)
      jednorodny
      głuchy-słyszący inaczej
      grabież majątku publicznego-uwłaszczenie
      grubas-puszysty
      homoseksualista zboczeniec-gej
      indianie,czerwonoskórzy-autochtoni
      kapitalizm-wilczy kapitalizm,ustrój nierównosci społecznej
      kara smierci-zemsta społeczeństwa
      karnosc(np.w szkole wojsku)-opresja
      katolik wierny zaleceniom Rzymu-fundamentalista
      karzeł-człowiek godnego wzrostu
      kobieta pracująca w domu-kura domowa
      komplement w związku z urodą kobiety-molestowanie
      komunista-socjalista
      konserwatysta-wsteczniak
      krytyka(przez Kosciół)kondycji moralnej elit politycznych-klerykalizm
      krytyka (kazda)katolików-walka z zacofaniem
      krytyka (jakakolwiek)Żydów - antysemityzm
      ksiądz-czarny(stare okreslenie diabła)
      leń-człowiek z dysfunkcją procesu motywacji
      lewicowiec-intelektualista
      lud Boży -dzieci ziemi
      ludzie prymitywni-ludzie pierwotni
      łapówka-dowód wdzięczności
      małżeństwo-związek partnerski
      marksizm-myśl,filozofia przyszłości
      mąż-partner
      mąż jako głowa rodziny,jako polityk itp-męski szowinizm
      masoni-bracia oświeceni
      monarchia-tyrania
      murzyni,czarni-Afro-Amerykanie
      nałóg (np.alkoholowy-choroba(np.alkoholowa)
      naturalna regulacja poczęć-watykańska ruletka
      nawracanie (pogan,niewiernych)-działalnosć ewangalizacyjna,dialog
      międzyreligijny
      niepełnosprawny,inwalida-sprawny inaczej
      niszczenie wolnosci gospodarczej-interwencjonizm gospodarczy
      obrońca tożsamości narodowej-rasista ksenofob
      ochrona przyrody-ekologia
      oszust(np.w szkole,pracy)-człowiek zaradny
      patriota-nacjonalista,szowinista
      pomoc za cudze pieniądze(np.przez państwo bezdomnym)-wrażliwość społeczna
      pontyfikat Jana Pawła II -watykański beton
      pornografia-erotyka
      potępianie militarnych działań w obronie ojczyzny-pacyfizm
      powrót chrześcijan do Kościoła katolickiego-ekumenizm
      prawda,realizm-postmodernistyczny ogląd rzeczywistości
      prawicowe zasady gospodarcze(tj. liberalizm gospodarczy)-populizm
      prawicowiec-faszysta
      prawo własności-egoizm społeczny
      prezerwatywa-odzież prawdziwego mężczyzny
      prostytutka,dz...-kobieta świadcząca usługi seksualne
      przestępca-ofiara społecznej opresji
      przymus pracy kobiet(z powodu wysokich podatków)-emancypacja
      przywileje dla kobiet ,mniejszosci itp-akcja afirmatywna
      reforma podatkowa w ustach Balcerowicza-podwyzka podatków
      regulacje(na wzór lewicowych tyranii:faszyzmu i komunizmu)życia w UE-standardy
      europejskie
      religia w szkole-terror wyznaniowy
      rewizjoniści Holokaustu-Żydożercy
      rodzina patologiczna-rodzina w stanie dysfunkcji
      rozdawnictwo publicznych pieniędzy-system dotacji
      rozwiązłośc seksualna-bujne zycie erotyczne
      skuteczne działanie policji-brutalność policji
      sprawiedliwość-sprawiedliwość społeczna
      socjalista-demokrata walczący o równość społeczną
      surowe prawa-prawa antyludzkie
      Slepy-widzący w ciemności
      środowiskowa prywata - lobbing
      święty,człowiek gorliwy religijnie-maniak religijny
      tradycja-ciemnogród
      uwłaszczenie się na mieniu publicznym-prywatyzacja,restrukturyzacja
      utrata suwerenności państwowej-integracja w ramach UE
      właściciel(np.kamienicy)-darmozjad
      wegetarianin-człowiek zdrowy
      wyrzuty sumienia-niedostosowanie społeczne
      wierność zasadom,przekonaniom-ekstremizm,brak woli kompromisu
      wstrzemięzliwość płciowa -pruderia
      zabójstwo dziecka poczętego-usunięcie ciązy
      zabójstwo nieuleczalnie(?)chorych,i cierpiących-eutanazja
      zboczenia seksualne-preferencje seksualne
      zmiany(w ustach polityków)z reguły na poziomie biurokracji-reformy
      zniszczenie miejsca kultu lub pamięci Żydów-antysemityzm
      zniszczenie miejsca kultu lub pamięci katolików,Polaków (znacznie częstsze niż
      to co wyżej)-wandalizm
      związek 2 gejów lub 2 lesbijek-małżeństwo homoseksualistów
      żądania tłumu-opinia publiczna
      żona -partnerka
      żółty-Azjata

CZĘŚĆ II
      Grozniejsza-W I CZĘŚCI wystarczyło "nowe" słowa zastąpić starymi -prawdziwymi.
      W II CZ występują( m.in)słowa nowe od razu o pokrętnym znaczeniu
      oraz "nowe"fałszywe definicje.

1 znaczenie 2.wg politycznej poprawności

ABORCJA,czyli pocięcie na kawałki dziecka nienarodzonego,skrobanka
      PP:zabieg medyczny poszerzający wolność kobiet.
      AGENT,szpicel,donoszący na znajomych do bezpieki itp
      PP:ofiara fałszowania dokumentów SB i podejrzliwości lustratorów
      ANTYSEMITYZM,głupawa podejrzliwość i wrogość wobec Żydów
      PP:każda krytyka postępowania Żydów
      ASTROLOGIA,pogański przesąd,ze nasze zycie zależy od połozenia gwiazd
      PP:popularny sposób opisu osobowosci i przepowiadania przyszłych zdarze
      ń
      BEZPIECZENSTWO,skuteczna ochrona mieszkańców kraju przed przestępcami i
      najezdzcami
      PP:policja polityczna i jej dbałość o spokojne życie rządzących
      CŁO,podatek od towaru na granicy,niekorzystny dla krajowego producenta
      PP:opłata na granicy korzystna dla krajowych producentów i współtworząca
      dochody niepodatkowe społeczeństwa
      DEKOMUNIZACJA,usunięcie komunizmu z polityki,gospodarki i sposobu myślenia
      PP:zemsta na członkach PZPR i podobnych partii
      DEMOKRACJA,władza obywateli
      PP:system biurokratyczny w którym niektóre posady obsadza się przez
      głosowanie
      "FALA"W WOJSKU,skutek nieudolnosci i lenistwa dowódców oraz braku dyscypliny
      PP:skutek błędów wychowawczych i złych warunków w wojsku
      FASZYZM,autorytarny i korporacyjny ustrój Włoch za Mussoliniego
      PP:dawniej synonim totalitaryzmu niekomunistycznego,np.nazizmu,a obecnie
      także orientacja prawicowa akcentującas godność narodową.
      GAZETA,popularne czasopismo informacyjne lub rozrywkowe
      PP:autorytet kształtujący opinie czytelników
      GRANICA,linia przez którą sprowadza się towary i na której strażnicy zatrzymują

osoby niepoządane
      PP:linia,na której towary okłada się cłem,a przepuszcza kryminalistów i
      imigrantów
      HISTORIA,rzetelnie opisana przeszłość,która pomaga zrozumieć terazniejszosc
      i zbudowac ludzką tożsamość
      PP:przedmiot zainteresowań przeciwników postępu
      INTELEKTUALISTA,zarozumiały teoretyk wypowiadający się publicznie narozmaite
      tematy
      PP:autorytet intelektualny i moralny
      KAPITALIZM,ustrój oparty na wolności gospodarowania i szacunku dla własności
      prywatnej.
      PP:ustrój,w którym właściciele wyzyskują pracowników i płacą zbyt
      niskie podatki
      KOMUNIZM,oparty na marksizmie totalitarny kolektywizm z monopartyjnym systemem
      rządów,wrogi wolnosci ludzkiej i własności prywatnej
      PP:ustrój troski o zwykłych ludzi i unikający wad kapitalizmu,choc
      popadający w pewne wypaczenia
      KONSERWATYZM,postawa zmierzająca do zachowania i upowszechnienia dorobku
      przeszłosci w zakresie życia społecznego i umysłowego(t
      • Gość: Skrzypek Słownik politpoprawności część II IP: *.interklub.pl 08.01.02, 23:19
        CZĘŚĆ II
        Grozniejsza-W I CZĘŚCI wystarczyło "nowe" słowa zastąpić starymi -prawdziwymi.
        W II CZ występują( m.in)słowa nowe od razu o pokrętnym znaczeniu
        oraz "nowe"fałszywe definicje.

1 znaczenie 2.wg politycznej poprawności

ABORCJA,czyli pocięcie na kawałki dziecka nienarodzonego,skrobanka
        PP:zabieg medyczny poszerzający wolność kobiet.
        AGENT,szpicel,donoszący na znajomych do bezpieki itp
        PP:ofiara fałszowania dokumentów SB i podejrzliwości lustratorów
        ANTYSEMITYZM,głupawa podejrzliwość i wrogość wobec Żydów
        PP:każda krytyka postępowania Żydów
        ASTROLOGIA,pogański przesąd,ze nasze zycie zależy od połozenia gwiazd
        PP:popularny sposób opisu osobowosci i przepowiadania przyszłych zdarze
        ń
        BEZPIECZENSTWO,skuteczna ochrona mieszkańców kraju przed przestępcami i
        najezdzcami
        PP:policja polityczna i jej dbałość o spokojne życie rządzących
        CŁO,podatek od towaru na granicy,niekorzystny dla krajowego producenta
        PP:opłata na granicy korzystna dla krajowych producentów i współtworząca
        dochody niepodatkowe społeczeństwa
        DEKOMUNIZACJA,usunięcie komunizmu z polityki,gospodarki i sposobu myślenia
        PP:zemsta na członkach PZPR i podobnych partii
        DEMOKRACJA,władza obywateli
        PP:system biurokratyczny w którym niektóre posady obsadza się przez
        głosowanie
        "FALA"W WOJSKU,skutek nieudolnosci i lenistwa dowódców oraz braku dyscypliny
        PP:skutek błędów wychowawczych i złych warunków w wojsku
        FASZYZM,autorytarny i korporacyjny ustrój Włoch za Mussoliniego
        PP:dawniej synonim totalitaryzmu niekomunistycznego,np.nazizmu,a obecnie
        także orientacja prawicowa akcentującas godność narodową.
        GAZETA,popularne czasopismo informacyjne lub rozrywkowe
        PP:autorytet kształtujący opinie czytelników
        GRANICA,linia przez którą sprowadza się towary i na której strażnicy zatrzymują

osoby niepoządane
        PP:linia,na której towary okłada się cłem,a przepuszcza kryminalistów i
        imigrantów
        HISTORIA,rzetelnie opisana przeszłość,która pomaga zrozumieć terazniejszosc
        i zbudowac ludzką tożsamość
        PP:przedmiot zainteresowań przeciwników postępu
        INTELEKTUALISTA,zarozumiały teoretyk wypowiadający się publicznie narozmaite
        tematy
        PP:autorytet intelektualny i moralny
        KAPITALIZM,ustrój oparty na wolności gospodarowania i szacunku dla własności
        prywatnej.
        PP:ustrój,w którym właściciele wyzyskują pracowników i płacą zbyt
        niskie podatki
        KOMUNIZM,oparty na marksizmie totalitarny kolektywizm z monopartyjnym systemem
        rządów,wrogi wolnosci ludzkiej i własności prywatnej
        PP:ustrój troski o zwykłych ludzi i unikający wad kapitalizmu,choc
        popadający w pewne wypaczenia
        KONSERWATYZM,postawa zmierzająca do zachowania i upowszechnienia dorobku
        przeszłosci w zakresie życia społecznego i umysłowego(termin z zakresu nauk
        politycznych)
        PP:wstecznictwo,nienowoczesność,wrogość wobec postępu(termin
        ogólnikowy,obelżywy)
        KOŚCIÓŁ,pochodząca od Jezusa Chrystusa społeczność religijna złożona z ludzi
        ochrzczonych wyznających wspólną wiarę,której nauczają papiez i biskupi
        PP:organizacja grupująca księży(a w liczbie mnogiej:wszelkie grupy i
        grupki uwarzające się za chrzescijanskie)
        LEWICA,komunisci i socjalisci,orientacja polityczna dążąca(gdy jest u władzy)
        do wzrostu roli panstwa zwanego"opiekunczym",a ograniczenia wolnosci,własnosci
        prywatnej i religii.
        PP:siły postępu i obroncy ludzi biedniejszych
        LIBERALIZM,koncepcja ustrojowa akcentująca wolnosc jednostek takze w sferze
        gospodarki
        PP:lewicowosc,tolerancja,swoboda obyczajów
        LUSTRACJA,oczyszczenie warstw rządzących z byłych i obecnych szpicli
        PP:krzywdzące dla wielu osób rozliczenie z nieaktualną przeszłoscią.
        MNIEJSZOSC NARODOWA,grupa obywateli z powodu swoich przekonan narodowych
        dystansująca się odnarodu przewazającego w danym panstwie
        PP:to samo z zaznaczeniem,ze panstwo winno takim grupom
        przyznawac przywileje
        NARKOMAN,człowiek zdegenerowany z powodu nadużywania srodków odurzających
        PP:chory wymagający opieki finansowanej ze srodków publicznych
        NAZIZM,skrót od "narodowy socjalizm",połączenie nacjonalizmu z socjalizmem
        PP:skrajna antysemicka prawica niemiecka
        OCHRONA PRZYRODY,działania mające na celu zachowanie przyrody,by mogli z niej
        bez szkody korzystac ludzie
        PP:wykluczanie ludzi z przyrody
        PACYFIZM,wymigiwanie się od słuzby wojskowej pod pretekstem skrupułów moralnych
        PP:szlachetna troska o pokój
        PANSTWO,kosztowna i oparta na przymusie forma organizacji społeczenstw,którą
        nalezy znosic,gdyz nie znaleziono lepszej formy zapewnienia minimum
        bezpieczenstwa jednostkom
        PP:system organizacji społecznej,dzięki któremu obywatele otrzymują więcej
        dóbr niz by mogli sobie zapewnic sami
        PARLAMENT,w teoriigłówny organ władzy ustawodawczej,a w praktyce miejsce,w
        którym o ustanawianiu praw nie decyduje logika,albo sprawiedliwosc,lecz
        głosowanie
        PP:najwyzsza władza w panstwie
        PATRIOTYZM,miłosc ojczyzny i rodaków
        PP:tyle,co nacjonalizm i szowinizm
        POLITYK,osoba dąząca do władzy,która tym samym powinna byc szczególnie czujnie
        kontrolowana,gdy ją osiągnie
        PP:osoba wybitna u władzy,która zasługuje na przywileje
        POSTĘP,zmiana na lepsze
        PP:walka z przeszłoscią i kazda zmiana z niej wynikła
        PRAWA CZŁOWIEKA,prawne gwarancje dla zycia,wolnosci własnosci i sprawiedliwego
        traktowania.
        PP:ochrona osób naduzywających swych praw(i szkodzących w ten
        sposób innym)przed stanowczą interwencją organów panstwa.Jak wiadoma w PP mówi
        się z troską o prawach człowieka aresztowanych terrorystów,wrogów
        religii,agentów SB itp,ale nigdy-dzieci nienarodzonych,włascicieli
        skonfiskowanego majątku,ludzi niewolonych przez biurokrację
        PRAWICA,tendencja polityczna akcentująca wartosc przestrzegania prawa,własnosci
        prywatnej i wolnosci gospodarczej
        PP:nacjonalizm
        PRYWATYZACJA,sprzedaz majątku panstwowego osobą prywatnym podjęta dlatego,iz w
        ich rękach będzie społecznie uzyteczniejsza
        PP:przejęcie własnosci społecznej przez kapitalistów ,którzy na tym
        korzystają
        RELIGIA,swiadome i przybierające formę społeczną odniesienie człowieka do
        Boga
        PP:prywatne przesądy co do zaswiatów,przewaznie łączące się z nietolerancją
        REPRYWATYZACJA,zwrot włascicielowi jego majątku(albo innego o takiej samej
        wartosci)
        PP:definitywna konfiskata majątku nieruchomego,powiązana z
        wypłaceniemczęsciowego odszkodowania z kieszeni podatnika
        REWOLUCJA,niszczący przewrót polityczno-społeczny
        PP:obalenie przestarzałych czy niesprawiedliwych przesądów
        RODZICE,opiekunowie swoich dzieci,
        PP:osoby,które spłodziły dzieci i łożą na nie,ale nie mają prawa ich
        karcic,ani wtrącac się do ich urabiania w szkole panstwowej
        SEKS,cecha biologiczna człowieka umozliwiająca mu rozmnazanie i stwarzająca
        okazję do więzu między osobami i wspólnej przyjemnosci,
        PP:zródło przyjemnosci,do którego kazdy ma nieograniczone prawo
        SKŁADKA UBEZPIECZENIOWA,regularne oszczędzanie w odpowiedniej instytucji na
        wypadek choroby lub starosci
        PP:przymusowy podatek,z którego panstwo opłaca obiecane
        dawniej emerytury i inne swiadczenia,jak tez biurokrację ubezpieczeniową
        SŁUZBA ZDROWIA,zbiurokratyzowany panstwowy system lecznictwa,
        PP:instytucja panstwowa zapewniająca obywatelom bezpłatne leczenie
        SOCJALIZM,ustrój,w którym panstwo prawie wszystko zabiera obywatelowi,a potem
        przydziela częsc tego co zabrało,jako "bezpłatne" swiadczenia
        PP:ustrój dązący do sprawiedliwosci społecznej
        STRAJK,szantaz zmierzający do wymuszenia korzysci dla pracowników firmy lub
        jakiejs grupy społecznej
        PP:odmowa pracy jako srodek walki o prawa pracowników
        SUMIENIE,zdolnosc człowieka do osądzenia swego postępowania w oparciu o
        obiektywne zasady moralne
      • Gość: Alef Skrzypek walnąć takiego BYK A....wstyd!!!!!!! IP: 149.156.56.* 11.01.02, 13:41
        Gość portalu: skrzypek napisał(a):

>
        > Będzie troche długo ,ale warto.
        hmmm

> Obecne słowa,(głównie są to)inteligentnie przemycane kłamstwa,które wypierają
        > normalne,prawdziwe,odwieczne.Jak mawiał Herbert "słowa chytrze zmienione przez
        > krętaczy.
        (...) a dalej niech "prawo zawsze prawo znaczy..etc..
        tylko że to nie Herbert, a stary Żyd Tuwim..Julian taki wstyd taki wstyd...
        i jak Ci ufać w innych cytatach przecież to szkoła podstawowa (Herbert też był w
        podstawówce, a od Tuwima tym się różni że mniej rymował : )))) pozdrawiam Alef
        • Gość: Skrzypek Re: Skrzypek walnąć takiego BYK A....wstyd!!!!!!! IP: *.interklub.pl 11.01.02, 17:03
          Gość portalu: Alef napisał(a):

> > Obecne słowa,(głównie są to)inteligentnie przemycane kłamstwa,które wypier
          > > ają
          > > normalne,prawdziwe,odwieczne.Jak mawiał Herbert "słowa chytrze zmienione p
          > > rzez
          > > krętaczy.

> (...) a dalej niech "prawo zawsze prawo znaczy..etc..
          > tylko że to nie Herbert, a stary Żyd Tuwim..Julian taki wstyd taki wstyd...
          > i jak Ci ufać w innych cytatach przecież to szkoła podstawowa (Herbert też był
          > w
          > podstawówce, a od Tuwima tym się różni że mniej rymował : )))) pozdrawiam Alef

To są słowa Tuwima,natomiast Herbert mówił m.in o fałszerzach historii,o tym jak
          lewacy wszystko pięknie "tłumaczą"-np.Snajper uważa,że za mord w Koniuchach gdzie
          Żydzi wymordowali 300 Polaków w maju 1944 roku powinni przepraszać... Rosjanie,a
          w sprawie Jedwabnego ma już inne zdanie.
          Sens wierszy Herberta jest jednak taki jak napisałem o słowach chytrze
          zmienianych przez krętaczy,obecnie kryjących się pod płaszczykiem politycznej
          poprawności,stąd moja pomyłka.
    • Gość: U Re: Norman Finkelstein IP: 216.41.32.* 09.01.02, 16:56

> <a href="http://czytelnia.onet.pl/0,856,0,1,nowosci.html">czytelnia.onet.pl/0,8
      > 56,0,1,nowosci.html</a>
      >
      > Norman Finkelstein
      >
      > Wstęp
      >
      > Międzynarodowy debiut książki Przedsiębiorstwo holokaust (The Holocaust
      > Industry), w czerwcu 2000 r., wywołał falę reakcji. W wielu krajach, od
      > Brazylii, Belgii i Holandii po Austrię, Niemcy i Szwajcarię, moja książka
      > sprowokowała szerokie debaty i znalazła się na czołówkach list bestsellerów.
      > Wszystkie główne brytyjskie dzienniki i czasopisma poświęciły jej co najmniej
      > całostronicowe recenzje, a francuski "Le Monde" zamieścił na jej temat
      > komentarz redakcyjny i zajmujące dwie strony omówienia. Poświęcono jej też już
      > mnóstwo audycji radiowych i programów telewizyjnych oraz kilka pełnometrażowych
      >
      > filmów dokumentalnych.
      >
      > Największe natężenie miały reakcje w Niemczech. W towarzyszącej wydaniu
      > niemieckiego przekładu książki konferencji prasowej udział wzięło prawie dwustu
      >
      > dziennikarzy, a ponad tysiąc osób (dla prawie pięciuset dodatkowych nie było
      > już miejsca na sali) uczestniczyło w zorganizowanej w Berlinie dyskusji ze mną.
      >
      > W ciągu kilku tygodni sprzedano w Niemczech 130 tys. egzemplarzy książki, zaś
      > po paru miesiącach opublikowano trzy zbiory opinii na jej temat. Latem 2001 r.
      > przygotowywano jej tłumaczenia na 16 kolejnych języków.
      >
      > W przeciwieństwie do ogłuszającego hałasu w różnych innych miejscach świata,
      > początkową reakcją w Stanach Zjednoczonych była ogłuszająca cisza. Czołowe
      > amerykańskie media nabrały wody w usta. Stany Zjednoczone są bowiem główną
      > siedzibą "przedsiębiorstwa holokaust". Toteż podejrzewam, że z podobną reakcją
      > spotkałaby się w Szwajcarii publikacja opracowania dowodzącego, że czekolada
      > powoduje raka. Gdy jednak nie dało się już dłużej ignorować międzynarodowych
      > odgłosów, w kilku wybranych amerykańskich mediach pojawiły się histeryczne
      > komentarze, które skutecznie pogrzebały książkę. Dwa z nich zasługują na
      > bliższą uwagę.
      >
      > Dziennik "The New York Times" służy "przedsiębiorstwu holokaust" za główną tubę
      >
      > propagandową. I to on, przede wszystkim, wypromował takie postacie jak Jerzy
      > Kosiński, Daniel Goldhagen czy Elie Wiesel. Publikowane przez "The New York
      > Times" artykuły na tematy związane z holokaustem ustępują, pod względem ilości,
      >
      > tylko codziennym prognozom pogody. Na przykład w roku 1999 na jego łamach
      > ukazały się łącznie 273 takie artykuły. Dla porównania, materiałów dotyczących
      > Afryki było 32. W cotygodniowym dodatku "The New York Times Book Review"
      > zamieszczono 6 sierpnia 2000 r. recenzję mojej książki, zatytułowaną A Tale of
      > Two Holocausts ("Opowieść o dwóch holokaustach"). Napisał ją Omer Bartov,
      > izraelski historyk wojskowości, który przeistoczył się w eksperta od
      > holokaustu. Wyśmiewając moje spostrzeżenia o żerowaniu na holokauście, Bartov
      > uznał niniejszą książkę za "nową wersję Protokołów mędrców Syjonu" i obrzucił
      > ją stekiem inwektyw -
      > "wstrętna", "dziwaczna", "paranoiczna", "odrażająca", "przerażająca", "obraźli
      > w
      > a", "niedojrzała", "samozwańcza", "arogancka", "głupia", "kołtuńska", "fanatycz
      > n
      > a", itp. Po kilku miesiącach Bartov posunął się jeszcze dalej i - odwracając
      > kota ogonem - zaczął się wypowiadać przeciwko "wydłużającej się liście
      > żerujących na holokauście". Za główny przykład podał Przedsiębiorstwo holokaust
      >
      > Normana Finkelsteina.
      >
      > <a href="http://czytelnia.onet.pl/0,1068448,do_czytania.html">czytelnia.onet.pl
      > /0,1068448,do_czytania.html</a>
      >
      >
      > "wstrętna", "dziwaczna", "paranoiczna", "odrażająca", "przerażająca", "obraźliw
      > a
      > ", "niedojrzała", "samozwańcza", "arogancka", "głupia", "kołtuńska", "fanatyczn
      > a
      > ", "wstrętna", "dziwaczna", "paranoiczna", "odrażająca", "przerażająca", "obraź
      > l
      > iwa", "niedojrzała", "samozwańcza", "arogancka", "głupia", "kołtuńska", "fanaty
      > c
      > zna", "wstrętna", "dziwaczna", "paranoiczna", "odrażająca", "przerażająca", "ob
      > r
      > aźliwa", "niedojrzała", "samozwańcza", "arogancka", "głupia", "kołtuńska", "fan
      > a
      > tyczna", "wstrętna", "dziwaczna", "paranoiczna", "odrażająca", "przerażająca",
      > "
      > obraźliwa", "niedojrzała", "samozwańcza", "arogancka", "głupia", "kołtuńska", "
      >
      >

Czy widzieliscie kiedys posag Davida? "Dachove obsrance" siadaja na nim i robia kupy.Czy to zmienia
      epike,wartosc posagu? Ani troche.Wystarczy uzyc weza z woda po wysokim cisnieniem.Nasz szacunek
      dla Normana F. jest jak ten strumien wody.To wszystko.
    • pewniak Re: Norman Finkelstein 13.01.02, 15:10

> <a href="http://czytelnia.onet.pl/0,856,0,1,nowosci.html">czytelnia.onet.pl/0,8
      > 56,0,1,nowosci.html</a>
      >
      > Norman Finkelstein
      >
      > Wstęp .
      >
      > Międzynarodowy debiut książki Przedsiębiorstwo holokaust (The Holocaust
      > Industry), w czerwcu 2000 r., wywołał falę reakcji. W wielu krajach, od
      > Brazylii, Belgii i Holandii po Austrię, Niemcy i Szwajcarię, moja książka
      > sprowokowała szerokie debaty i znalazła się na czołówkach list bestsellerów.
      > Wszystkie główne brytyjskie dzienniki i czasopisma poświęciły jej co najmniej
      > całostronicowe recenzje, a francuski "Le Monde" zamieścił na jej temat
      > komentarz redakcyjny i zajmujące dwie strony omówienia. Poświęcono jej też już
      > mnóstwo audycji radiowych i programów telewizyjnych oraz kilka pełnometrażowych
      >
      > filmów dokumentalnych.
      >
      > Największe natężenie miały reakcje w Niemczech. W towarzyszącej wydaniu
      > niemieckiego przekładu książki konferencji prasowej udział wzięło prawie dwustu
      >
      > dziennikarzy, a ponad tysiąc osób (dla prawie pięciuset dodatkowych nie było
      > już miejsca na sali) uczestniczyło w zorganizowanej w Berlinie dyskusji ze mną.
      >
      > W ciągu kilku tygodni sprzedano w Niemczech 130 tys. egzemplarzy książki, zaś
      > po paru miesiącach opublikowano trzy zbiory opinii na jej temat. Latem 2001 r.
      > przygotowywano jej tłumaczenia na 16 kolejnych języków.
      >
      > W przeciwieństwie do ogłuszającego hałasu w różnych innych miejscach świata,
      > początkową reakcją w Stanach Zjednoczonych była ogłuszająca cisza. Czołowe
      > amerykańskie media nabrały wody w usta. Stany Zjednoczone są bowiem główną
      > siedzibą "przedsiębiorstwa holokaust". Toteż podejrzewam, że z podobną reakcją
      > spotkałaby się w Szwajcarii publikacja opracowania dowodzącego, że czekolada
      > powoduje raka. Gdy jednak nie dało się już dłużej ignorować międzynarodowych
      > odgłosów, w kilku wybranych amerykańskich mediach pojawiły się histeryczne
      > komentarze, które skutecznie pogrzebały książkę. Dwa z nich zasługują na
      > bliższą uwagę.
      >
      > Dziennik "The New York Times" służy "przedsiębiorstwu holokaust" za główną tubę
      >
      > propagandową. I to on, przede wszystkim, wypromował takie postacie jak Jerzy
      > Kosiński, Daniel Goldhagen czy Elie Wiesel. Publikowane przez "The New York
      > Times" artykuły na tematy związane z holokaustem ustępują, pod względem ilości,
      >
      > tylko codziennym prognozom pogody. Na przykład w roku 1999 na jego łamach
      > ukazały się łącznie 273 takie artykuły. Dla porównania, materiałów dotyczących
      > Afryki było 32. W cotygodniowym dodatku "The New York Times Book Review"
      > zamieszczono 6 sierpnia 2000 r. recenzję mojej książki, zatytułowaną A Tale of
      > Two Holocausts ("Opowieść o dwóch holokaustach"). Napisał ją Omer Bartov,
      > izraelski historyk wojskowości, który przeistoczył się w eksperta od
      > holokaustu. Wyśmiewając moje spostrzeżenia o żerowaniu na holokauście, Bartov
      > uznał niniejszą książkę za "nową wersję Protokołów mędrców Syjonu" i obrzucił
      > ją stekiem inwektyw -
      > "wstrętna", "dziwaczna", "paranoiczna", "odrażająca", "przerażająca", "obraźli
      > w
      > a", "niedojrzała", "samozwańcza", "arogancka", "głupia", "kołtuńska", "fanatycz
      > n
      > a", itp. Po kilku miesiącach Bartov posunął się jeszcze dalej i - odwracając
      > kota ogonem - zaczął się wypowiadać przeciwko "wydłużającej się liście
      > żerujących na holokauście". Za główny przykład podał Przedsiębiorstwo holokaust
      >
      > Normana Finkelsteina.
      >
      > <a href="http://czytelnia.onet.pl/0,1068448,do_czytania.html">czytelnia.onet.pl
      > /0,1068448,do_czytania.html</a>
      >
      >
      > a
      > a
      > l
      > c
      > r
      > a
      > "
      >
      >

• Gość: Skrzypek Finkelstein-"Kto czerpie korzyści z holocaustu?" IP: *.interklub.pl 14.01.02, 15:53
      Autor Krzysztof Darewicz
      Tytuł Kto czerpie korzyści z holokaustu?
      Podtytul Norman G. Finkelstein
      Data wydania 2000.04.26
      Dział gazeta/Publicystyka, Opinie,Rzeczpospolita

ROZMOWA

Norman G. Finkelstein

Kto czerpie korzyści z holokaustu?

Dlaczego zajął się pan kwestią odszkodowań dla ofiar holokaustu?

NORMAN G. FINKELSTEIN- Z uwagi na moich rodziców. Mój ojciec, który zdołał
      przeżyć warszawskie getto i obóz koncentracyjny w Oświęcimiu, dostał od Niemiec
      dożywotnią rentę, ponieważ doznał poważnych urazów fizycznych. Renta ta
      wynosiła pod koniec jego życia około 600 dol. miesięcznie. Matce, która
      przeżyła getto i obóz na Majdanku, Niemcy nie chcieli dać renty, bo nie miała
      widocznych obrażeń. Dostała tylko symboliczne odszkodowanie - około 3 tys. dol.
      Matka zawsze zastanawiała się, kto w takim razie dostaje pieniądze z Niemiec,
      które wypłaciły ocalałym z holokaustu Żydom łącznie 118 mld dol. Teoretycznie
      przecież nikt bardziej nie zasługiwał na najwyższe odszkodowania niż moi
      rodzice, którzy byli prześladowani przez całą wojnę, stracili całą rodzinę i
      cały majątek.

Drugi powód zajęcia się tematem odszkodowań wiąże się z książkami Daniela
      Goldhagena "Hitler's Willing Executioners" (wydana w Polsce pod
      tytułem "Gorliwi kaci Hitlera") i Petera Novicka "Holocaust in American Life".
      Zostałem poproszony o napisanie recenzji tych książek i po przeprowadzeniu
      badań historycznych postanowiłem sam napisać na ten temat książkę. Będzie ona
      miała tytuł "The Holocaust Industry: The Abuse of Jewish Victims". W polskim
      tłumaczeniu powinien on brzmieć: "Jak z odszkodowań dla ofiar holocaustu
      uczyniono dochodowy interes?"

Co pan ustalił w wyniku swoich badań?

Najpierw przeanalizowałem negocjacje i porozumienie podpisane w 1952 roku przez
      rząd Niemiec z Żydowską Konferencją Roszczeniową (Jewish Claims Conference,
      dalej w skrócie JCC). Na mocy tego porozumienia Niemcy wypłaciły JCC około
      miliarda dolarów na odszkodowania dla takich osób jak moja matka - które nie
      kwalifikowały się do otrzymywania dożywotnich rent. Okazuje się jednak, że JCC
      zatrzymała większość tych pieniędzy dla siebie albo dokonała ich podziału po
      swojemu. Część przeznaczono na wsparcie społeczności żydowskich w krajach
      arabskich, część na instytut Yad Vashem w Jerozolimie i różne muzea, czyli na
      cele nie związane z odszkodowaniami dla ofiar.

Ile zatem przypadło bezpośrednio ofiarom?

Ostatecznie tylko 15 proc. z owego miliarda. Choć nawet i tę część JCC
      rozprowadziła głównie wśród "wybitnych żydowskich przywódców z czasów II wojny
      światowej i rabinów", czyli faktycznie własnych działaczy. Zwykłe ofiary
      dostały jakieś promile.

Potem zająłem się sprawą banków szwajcarskich, od których zażądano odszkodowań
      za utracone przez Żydów oszczędności. Ciekawym aspektem tej sprawy jest fakt,
      że Żydzi ulokowali przed wojną w bankach szwajcarskich wcale nie więcej
      oszczędności niż w bankach amerykańskich. Logika podpowiadałaby więc, że JCC,
      która jest agendą posiadającego swą centralę w USA Światowego Kongresu Żydów
      (World Jewish Congress, dalej w skrócie WJC), powinna najpierw domagać się
      odszkodowań od banków amerykańskich. Tymczasem cały atak skoncentrowano na
      Szwajcarach. Najpierw z żądaniem odszkodowań wystąpiły WJC i JCC. Następnie
      adwokaci z USA złożyli przeciwko bankom szwajcarskim pozwy zbiorowe w sądach.
      Potem do działań tych dołączył rewident finansowy Nowego Jorku Alan Havesi,
      jedna z najbardziej wpływowych postaci w świecie amerykańskiej finansjery,
      który zagroził Szwajcarii sankcjami ekonomicznymi. Następnie odbyły się
      przesłuchania w komisjach bankowych Kongresu i Senatu, a na końcu do akcji
      wkroczył zastępca sekretarza stanu Stuart Eizenstat mający za sobą autorytet
      amerykańskiego rządu. Pod taką presją Szwajcarzy bardzo szybko zgodzili się na
      audyt kont i już w lutym 1996 roku zapewnili, że każdemu z posiadaczy konta lub
      spadkobiercom wypłacą odszkodowania. Ale WJC się na to nie zgodził. Bo gdyby
      się zgodził, to pieniądze dostałyby tylko ofiary - WJC i adwokaci nie dostaliby
      nic.

I na tym właśnie rzecz polega. WJC i JCC domagają się odszkodowań w imieniu
      ofiar holokaustu, ale pieniądze zostawiają sobie. W sierpniu 1998 roku WJC i
      adwokaci zmusili banki szwajcarskie do podpisania ugody, na mocy której banki
      zostały zobowiązane do wypłacenia odszkodowania o łącznej wartości 1,25 mld
      dol. Mamy kwiecień roku 2000 i żadna z ofiar nie dostała jeszcze ani grosza.
      Dlaczego? Czy czeka się, aż wszystkie ofiary umrą? Gdy WJC domagał się
      odszkodowań, a Szwajcarzy proponowali poczekać na wyniki audytu kont,
      argumentem strony żydowskiej było to, że nie ma czasu, bo potrzebujące ofiary
      holokaustu wymierają z dnia na dzień. A kiedy już WJC osiągnął swój cel, owa
      presja czasu znikła. WJC ma teraz mnóstwo czasu, bo ma już pieniądze.

Czy uważa pan, że organizacje żydowskie działały podobnie w przypadku
      negocjacji z Niemcami o odszkodowania za pracę przymusową?

Tak, strategia została powtórzona. W sierpniu 1998 roku doprowadzono do ugody z
      bankami szwajcarskimi, a już we wrześniu tegoż roku ci sami adwokaci złożyli
      pozwy zbiorowe przeciwko niemieckim firmom. Znów włączył się Alan Havesi, znów
      doprowadzono do przesłuchań w Kongresie i Senacie, znów rola "mediatora"
      przypadła Stuartowi Eizenstatowi.

Zacząłem się temu bliżej przyglądać i za pośrednictwem prasy postawiłem dwa
      pytania: Co się stało z pieniędzmi, które Niemcy już wcześniej zapłaciły
      ofiarom i ile rzeczywiście jest dziś żyjących ofiar? JCC stwierdziła podczas
      negocjacji, że byłych robotników przymusowych narodowości żydowskiej żyje
      jeszcze 135 tys. Wynikałoby z tego, że na koniec wojny, w 1945 roku, było ich
      około 600 tys., bo następne pięćdziesiąt lat przeżyła tylko około jedna czwarta
      z nich. Tymczasem historycy holokaustu szacują, że w maju 1945 roku ocalałych
      Żydów, którzy wykonywali pracę niewolniczą, było od 50 do maksimum 100 tys.
      Skąd więc wzięła się liczba 135 tys.? Zawyżono liczbę ofiar, żeby uzyskać
      więcej pieniędzy. Teraz JCC zamieści w prasie ogłoszenia, żeby zgłaszali się
      uprawnieni do pobrania odszkodowań. Można przewidzieć, że osób takich nie
      będzie więcej niż 20 tys., a jeśli do tego JCC odrzuci część podań pod różnymi
      pretekstami, np. niepełnej dokumentacji, to faktycznie wypłaty dotrą może do 10
      tys. osób. Reszta pieniędzy zostanie dla WJC. Dlatego uważam, że żydowskie
      organizacje robią z holokaustu intratny biznes. Jestem temu zdecydowanie
      przeciwny. Na holokauście nie powinni zarabiać ani Niemcy, ani Żydzi, bo to
      uwłacza pamięci i godności milionów Żydów, którzy padli ofiarą zagłady.

Polacy, tak jak i Żydzi, byli ofiarami wojny. Ale ostatnio pozwy zbiorowe
      zostały złożone także przeciwko Polsce, którą wzywa się, żeby zwróciła Żydom
      utracone w wyniku wojny mienie.

Polacy są kolejni na liście. Strategia, która została przetestowana w przypadku
      Szwajcarii i Niemiec, będzie wykorzystana do wyłudzenia od Polski gigantycznych
      odszkodowań. To ma być "wielki finał". "Wielki" dlatego, że organizacje
      żydowskie zażądają o wiele większych pieniędzy niż od kogokolwiek dotąd. Od
      Szwajcarów WJC otrzymał 1,25 mld dol., a ostatnio od Niemców jako odszkodowania
      za pracę robotników przymusowych - 1,3 mld dol. W przypadku Polski mówi się już
      o mieniu żydowskim wartym kilkadziesiąt miliardów dol. Ta akcja już się
      zaczęła. Złożone zostały pozwy, do polskich władz płyną listy od kongresmanów,
      o ile wiem, do Warszawy wybiera się też wkrótce Alan Havesi. Wniosek o
      przesłuchania w Kongresie został już złożony, a potem znów do działania
      przystąpi Stuart Eizenstat itd.

Ojciec mojej matki miał przed wojną w Polsce sklep tytoniowy, a ojciec ojca
      mały tartak. Ja nawet nie znam nazwisk swoich dziadków, moi rodzice nigdy o tym
      nie rozmawiali i choć teoretycznie jestem legalnym spadkobiercą, nigdy by mi do
      głowy nie przyszło
      • janusz2_ Czy N. Finkelstein to antysemita? 14.01.02, 16:16

> Autor Krzysztof Darewicz
        > Tytuł Kto czerpie korzyści z holokaustu?
        > Podtytul Norman G. Finkelstein
        > Data wydania 2000.04.26
        > Dział gazeta/Publicystyka, Opinie,Rzeczpospolita
        >
        > ROZMOWA
        >
        > Norman G. Finkelstein
        >
        > Kto czerpie korzyści z holokaustu?
        >
        > Dlaczego zajął się pan kwestią odszkodowań dla ofiar holokaustu?
        >
        > NORMAN G. FINKELSTEIN- Z uwagi na moich rodziców. Mój ojciec, który zdołał
        > przeżyć warszawskie getto i obóz koncentracyjny w Oświęcimiu, dostał od Niemiec
        >
        > dożywotnią rentę, ponieważ doznał poważnych urazów fizycznych. Renta ta
        > wynosiła pod koniec jego życia około 600 dol. miesięcznie. Matce, która
        > przeżyła getto i obóz na Majdanku, Niemcy nie chcieli dać renty, bo nie miała
        > widocznych obrażeń. Dostała tylko symboliczne odszkodowanie - około 3 tys. dol.
        >
        > Matka zawsze zastanawiała się, kto w takim razie dostaje pieniądze z Niemiec,
        > które wypłaciły ocalałym z holokaustu Żydom łącznie 118 mld dol. Teoretycznie
        > przecież nikt bardziej nie zasługiwał na najwyższe odszkodowania niż moi
        > rodzice, którzy byli prześladowani przez całą wojnę, stracili całą rodzinę i
        > cały majątek. (...)

Ot zagwozdka dla forumowych tropicieli antysemityzmu.
        Czy Finkelstein to antysemita?

Wg. ich kryteriów prawie wszystko wskazuje na to, że tak.
        Tylko to pochodzenie...
        • Gość: Adams Re: Czy N. Finkelstein to antysemita? IP: 213.25.60.* 14.01.02, 16:20
          janusz2_ napisał(a):

> Gość portalu: Skrzypek napisał(a):
          >
          > > Autor Krzysztof Darewicz
          > > Tytuł Kto czerpie korzyści z holokaustu?
          > > Podtytul Norman G. Finkelstein
          > > Data wydania 2000.04.26
          > > Dział gazeta/Publicystyka, Opinie,Rzeczpospolita
          > >
          > > ROZMOWA
          > >
          > > Norman G. Finkelstein
          > >
          > > Kto czerpie korzyści z holokaustu?
          > >
          > > Dlaczego zajął się pan kwestią odszkodowań dla ofiar holokaustu?
          > >
          > > NORMAN G. FINKELSTEIN- Z uwagi na moich rodziców. Mój ojciec, który zdołał
          >
          > > przeżyć warszawskie getto i obóz koncentracyjny w Oświęcimiu, dostał od Ni
          > emiec
          > >
          > > dożywotnią rentę, ponieważ doznał poważnych urazów fizycznych. Renta ta
          > > wynosiła pod koniec jego życia około 600 dol. miesięcznie. Matce, która
          > > przeżyła getto i obóz na Majdanku, Niemcy nie chcieli dać renty, bo nie mi
          > ała
          > > widocznych obrażeń. Dostała tylko symboliczne odszkodowanie - około 3 tys.
          > dol.
          > >
          > > Matka zawsze zastanawiała się, kto w takim razie dostaje pieniądze z Niemi
          > ec,
          > > które wypłaciły ocalałym z holokaustu Żydom łącznie 118 mld dol. Teoretycz
          > nie
          > > przecież nikt bardziej nie zasługiwał na najwyższe odszkodowania niż moi
          > > rodzice, którzy byli prześladowani przez całą wojnę, stracili całą rodzinę
          > i
          > > cały majątek. (...)
          >
          >
          > Ot zagwozdka dla forumowych tropicieli antysemityzmu.
          > Czy Finkelstein to antysemita?
          >
          > Wg. ich kryteriów prawie wszystko wskazuje na to, że tak.
          > Tylko to pochodzenie...

Z całą pewnością antysemita. Przecież antysemita to nie ten który nienawidzi Żydów , tylko ten którego
          Żydzi nienawidzą.
          • Gość: sas Re: Czy N. Finkelstein to antysemita? IP: *.o1.com 15.01.02, 08:05
            Gość portalu: Adams napisał(a):

> > Ot zagwozdka dla forumowych tropicieli antysemityzmu.
            > > Czy Finkelstein to antysemita?
            > >
            > > Wg. ich kryteriów prawie wszystko wskazuje na to, że tak.
            > > Tylko to pochodzenie...
            >
            > Z całą pewnością antysemita. Przecież antysemita to nie ten który n
            > ienawidzi Żydów , tylko ten którego
            > Żydzi nienawidzą.

Bardzo sluszna uwaga, to ten ktorego Zydzi nienawidza.

Ale kidys ktos tu powiedzial, "najlepsza bronia na Zyda - jest Zyd", i jest to
            swieta prawda.

• Gość: Skrzypek A co na to nasi tropiciele antysemityzmu i ksenof? IP: *.interklub.pl 15.01.02, 19:03
              Gość portalu: sas napisał(a):

> Gość portalu: Adams napisał(a):
              >
              > > > Ot zagwozdka dla forumowych tropicieli antysemityzmu.
              > > > Czy Finkelstein to antysemita?
              > > >
              > > > Wg. ich kryteriów prawie wszystko wskazuje na to, że tak.
              > > > Tylko to pochodzenie...
              > >
              > > Z całą pewnością antysemita. Przecież antysemita to nie ten któ
              > ry n
              > > ienawidzi Żydów , tylko ten którego
              > > Żydzi nienawidzą.
              >
              >
              > Bardzo sluszna uwaga, to ten ktorego Zydzi nienawidza.
              >
              > Ale kidys ktos tu powiedzial, "najlepsza bronia na Zyda - jest Zyd", i jest to
              > swieta prawda.

A co na to nasi tropiciele antysemityzmu,ksenofobii i faszyzmu.
              W innym wybatku bez problemu możnaby nazwać Finkelsteina faszystą,ale
              Żyd,którego rodzice byli w obozie koncentracyjnym?
              • Gość: S. Re: O "Przedsiebiorstwie holokaust" inaczej... IP: *.cvx11-bradley.dialup.earthlink.net 16.01.02, 05:07
                Fragmenty z artykulu K. Darewicza ktory ukazal sie w Rzeczpospolitej
                2001-09-08

"Przedsiębiorstwo holokaust" wypadałoby więc nazwać raczej świetnie
                zorganizowanym lobby, które skutecznie wykorzystuje wypracowaną z niemałym
                trudem pozycję do realizacji postawionych sobie zadań.
                Można tu nawet zaryzykować twierdzenie, że takie "przedsiębiorstwo" powinno być
                źródłem pozytywnej inspiracji dla Polaków, a już szczególnie dla Polonii.

W Stanach Zjednoczonych, na przykład, polscy i żydowscy imigranci zaczynali z
                tego samego punktu - byli przeważnie biedni i niewykształceni. Ale jakże
                odmienne osiągnęli rezultaty.
                Zainwestowanie przez Żydów przede wszystkim we własną edukację, do czego nawet
                najmłodszych polskich imigrantów wciąż trudno przekonać, sprawiło, że dziś
                dominują oni w takich prestiżowych zawodach jak prawnicy, lekarze, politycy czy
                dziennikarze.

Umiejętnie łącząc integrację z odrębnością, zamerykanizowani
                Żydzi potrafili wejść w sam środek najważniejszych nurtów amerykańskiego życia,
                podczas gdy zamerykanizowani Polacy wciąż stanowią ich niezauważalny
                praktycznie margines.
                Ciągłe utyskiwania, że Polonia nie potrafi się zorganizować, że nie istnieje
                jako lobby i że pogrążony w permanentnych sporach personalnych Kongres Polonii
                Amerykańskiej nabiera coraz bardziej operetkowego charakteru, mogłyby posłużyć
                za materiał do książki, przy której "Przedsiębiorstwo holokaust" Finkelsteina
                brzmiałoby wręcz jak recepta na sukces.

Wielu Żydów uważa, że gdyby nie "przedsiębiorstwo", nie udałoby się zmusić
                Szwajcarów czy Niemców do wypłaty odszkodowań za krzywdy dotąd
                niezrekompensowane, a z których obie te nacje czerpały w czasie wojny ogromne
                korzyści materialne.

Pamiętać wypada przy tym,
                że w dużej mierze również polscy robotnicy przymusowi
                zawdzięczają wypłacane im właśnie odszkodowania żydowskim adwokatom i
                żydowskiemu lobby,
                które wręcz zaciągnęło niemieckich przedsiębiorców do stołu rokowań.
                Ogromne, w porównaniu z wysokością indywidualnych odszkodowań, honoraria
                adwokatów mogą oczywiście powodować frustrację, ale na tej samej zasadzie
                pobierający sowite wynagrodzenia urzędnicy Światowej Organizacji Zdrowia czy
                UNICEF-u też powinni zostać uznani za "nienasycone rekiny"."

S.
                • Gość: Skrzypek Do S. IP: *.interklub.pl 16.01.02, 14:22
                  Gość portalu: S. napisał(a):

> Fragmenty z artykulu K. Darewicza ktory ukazal sie w Rzeczpospolitej
                  > 2001-09-08

> "Przedsiębiorstwo holokaust" wypadałoby więc nazwać raczej świetnie
                  > zorganizowanym lobby, które skutecznie wykorzystuje wypracowaną z niemałym
                  > trudem pozycję do realizacji postawionych sobie zadań.
                  > Można tu nawet zaryzykować twierdzenie, że takie "przedsiębiorstwo" powinno być
                  >
                  > źródłem pozytywnej inspiracji dla Polaków, a już szczególnie dla Polonii.

Przedsiębiorstwo źródłem inspiracji do czego do cwaniactwa?Oto dwa cytaty z
                  Finkelsteina,które dobrze opisują tą "inspirację"

1
                  .Matce, która przeżyła getto i obóz na Majdanku, Niemcy nie chcieli dać renty, bo
                  nie miała widocznych obrażeń. Dostała tylko symboliczne odszkodowanie - około 3
                  tys. dol. Matka zawsze zastanawiała się, kto w takim razie dostaje pieniądze z
                  Niemiec, które wypłaciły ocalałym z holokaustu Żydom łącznie 118 mld dol.
                  Teoretycznie przecież nikt bardziej nie zasługiwał na najwyższe odszkodowania niż
                  moi rodzice, którzy byli prześladowani przez całą wojnę, stracili całą rodzinę i
                  cały majątek.
                  2
                  Ostatecznie tylko 15 proc. z owego miliarda. Choć nawet i tę część JCC
                  rozprowadziła głównie wśród "wybitnych żydowskich przywódców z czasów II wojny
                  światowej i rabinów", czyli faktycznie własnych działaczy. Zwykłe ofiary dostały
                  jakieś promile.

> W Stanach Zjednoczonych, na przykład, polscy i żydowscy imigranci zaczynali z
                  > tego samego punktu - byli przeważnie biedni i niewykształceni. Ale jakże
                  > odmienne osiągnęli rezultaty.
                  > Zainwestowanie przez Żydów przede wszystkim we własną edukację, do czego nawet
                  > najmłodszych polskich imigrantów wciąż trudno przekonać, sprawiło, że dziś
                  > dominują oni w takich prestiżowych zawodach jak prawnicy, lekarze, politycy czy
                  > dziennikarze.

Przypominam,że Polacy są bodaj na 2 czy 3 miejscu pod względem zamożności w USA
                  (vide wykłady z prof.Palecznym i Manią w instytucie amerykańskim),a to się wiąże
                  z tym,,że Polak polega przede wszystkim na sobie a nie na "plecach" znajomych czy
                  jakimś lobby.Podane przez ciebie zawody to takie,w których kryteria nie są
                  jasne,tak więc w pozostałych Polacy muszą być jeszcze lepsi.Mam wątpliwości czy
                  prawnik,polityk czy dziennikarz to szanowane zawody.

> Umiejętnie łącząc integrację z odrębnością, zamerykanizowani
                  > Żydzi potrafili wejść w sam środek najważniejszych nurtów amerykańskiego życia,
                  >
                  > podczas gdy zamerykanizowani Polacy wciąż stanowią ich niezauważalny
                  > praktycznie margines.
                  > Ciągłe utyskiwania, że Polonia nie potrafi się zorganizować, że nie istnieje
                  > jako lobby i że pogrążony w permanentnych sporach personalnych Kongres Polonii
                  > Amerykańskiej nabiera coraz bardziej operetkowego charakteru, mogłyby posłużyć
                  > za materiał do książki, przy której "Przedsiębiorstwo holokaust" Finkelsteina
                  > brzmiałoby wręcz jak recepta na sukces.

Dziękuję za taki sukces,aczkolwiek metoda...

> Wielu Żydów uważa, że gdyby nie "przedsiębiorstwo", nie udałoby się zmusić
                  > Szwajcarów czy Niemców do wypłaty odszkodowań za krzywdy dotąd
                  > niezrekompensowane, a z których obie te nacje czerpały w czasie wojny ogromne
                  > korzyści materialne.

Finkelstein napisał,że banki USA czerpały większe korzyści niż
                  Szwajcarskie.Dlaczego od nich się nie domaga odszkodowań?Poza tym jak wykazałem
                  wyżej pieniądze w znikomym stopniu trafiają do ofiar.Więc raczej nie jest to
                  godne podziwu,ale pogardy.

> Pamiętać wypada przy tym,
                  > że w dużej mierze również polscy robotnicy przymusowi
                  > zawdzięczają wypłacane im właśnie odszkodowania żydowskim adwokatom i
                  > żydowskiemu lobby,
                  > które wręcz zaciągnęło niemieckich przedsiębiorców do stołu rokowań.

Tak tylko,że Żydzi jakoś nie protestowali gdy Niemcy próbowali wypłacać pieniądze
                  wedle siły nabywczej danego kraju.Poza tym chcieli jak najwięcej pieniędzy
                  przeznaczyć na różne "fundacje" czyli de facto dla siebie bo oni nimi zarządzają.

> Ogromne, w porównaniu z wysokością indywidualnych odszkodowań, honoraria
                  > adwokatów mogą oczywiście powodować frustrację, ale na tej samej zasadzie
                  > pobierający sowite wynagrodzenia urzędnicy Światowej Organizacji Zdrowia czy
                  > UNICEF-u też powinni zostać uznani za "nienasycone rekiny"."
                  >
                  > S.

To inny temat.Ci urzędnicy ogromną ilość środków marnują na biurokrację i pensję
                  dla samych siebie.Analogicznie do potrzebujących trafia dużo mniej niż zostało na
                  ten cel przeznaczone.To już spór na temat,żenującego systemu jakim jest socjalizm.
                  Ps.To co cytowałeś napisał Darewicz.A jakie jest Twoje zdanie.
                  • Gość: S. Re: Do Skrzypka... IP: *.cvx15-bradley.dialup.earthlink.net 18.01.02, 06:00
                    Z Darewiczem zgadzam sie w zupelnosci. Mieszkajac przez -dziescia lat
                    w USA zetknalem sie ze zarowno srodowiskim polonijnym i zydowskim.

Piszesz ze cytuje:
                    "Przypominam,że Polacy są bodaj na 2 czy 3 miejscu pod względem zamożności w USA
                    (vide wykłady z prof.Palecznym i Manią w instytucie amerykańskim),a to się
                    wiąże
                    z tym,,że Polak polega przede wszystkim na sobie a nie na "plecach" znajomych
                    czy
                    jakimś lobby.Podane przez ciebie zawody to takie,w których kryteria nie są
                    jasne,tak więc w pozostałych Polacy muszą być jeszcze lepsi.Mam wątpliwości czy
                    prawnik,polityk czy dziennikarz to szanowane zawody."

Nie wiem czy to jest znowu takie oczywiste jak piszesz o tych "plecach". Za
                    mojej bytnosci w Polsce liczyly sie tylko owe "plecy".
                    Nie wiem jak jest teraz w Polsce ale jak masz chwile czasu przejrzyj sobie
                    Forum Polonijne lub strony dotyczace kariery zawodowej. Zobaczysz jak ludzie
                    szukaja pracy w USA....
                    Tak juz na marginesie... Pierwsza prace projektanata dostalem dzieki
                    emigrantowi z dawnego ZSRR (rosyjskiemu Zydowi). To wedlug twej teorii robi ze
                    mnie Zyda, gdyz Polak liczy tylko na samego siebie ...

S.
          • Gość: snajper Re: Czy N. Finkelstein to antysemita? IP: *.waw.cdp.pl 17.01.02, 16:47
            Gość portalu: Adams napisał(a):

> Z całą pewnością antysemita. Przecież antysemita to nie ten który nienawidzi
            > Żydów, tylko ten którego Żydzi nienawidzą.

Antysemita to ten, co nienawidzi Żydów. Nienawiść Żydów nie ma żadnego znaczenia.
            Miałem babcię - antysemitkę. Opowiadała niestworzone rzeczy o spiskach
            żydowskich. Dla niej każdy, kto cokolwiek znaczył, był Żydem. Polityk,
            przedsiębiorca ale i właściciel kiosku z warzywami oraz sąsiad, co niezły
            samochód sobie kupił. Czy Żydzi ją nienawidzili ? A skąd ! Przecież nawet nie
            wiedzieli o jej istnianiu.
            Pozdrawiam.
            • Gość: miner Re: Czy N. Finkelstein to antysemita? IP: *.o1.com 18.01.02, 04:20

> Antysemita to ten, co nienawidzi Żydów. Nienawiść Żydów nie ma żadnego znaczeni
              > a.
              > Miałem babcię - antysemitkę. Opowiadała niestworzone rzeczy o spiskach
              > żydowskich. Dla niej każdy, kto cokolwiek znaczył, był Żydem. Polityk,
              > przedsiębiorca ale i właściciel kiosku z warzywami oraz sąsiad, co niezły
              > samochód sobie kupił. Czy Żydzi ją nienawidzili ? A skąd ! Przecież nawet nie
              > wiedzieli o jej istnianiu.
              > Pozdrawiam.

Snajper, moje gratulacje, BABCIA ANTYSEMITKA a WNUCZEK ZYDOFIL.
              To daje duzo do myslenia, wiec zacznij snajper - to nie boli.

• Gość: luka Re: Czy N. Finkelstein to antysemita? IP: 217.67.196.* 18.01.02, 08:17
                Gość portalu: miner napisał(a):

> Snajper, moje gratulacje, BABCIA ANTYSEMITKA a WNUCZEK ZYDOFIL.
                > To daje duzo do myslenia, wiec zacznij snajper - to nie boli.

Spokojnie, minerze, Snajper na razie polemizuje z dowcipem. Jak skończy, to może
                uruchomi szare komórki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka