d_rf 30.01.09, 19:21 www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2009013014 zydowskich. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qwardian Bohaterzy z Koniuchów i Naliboków... 30.01.09, 19:55 Hmmm mordowanie dzieci i kobiet w ramach kontyngentu i co jeszcze... Przyjmowanie do oddziału za kosztowności, albo za zdejmowanie majtek na dzień dobry i "drobne" usługi dla sowieckich oficerów. I to zaopatrzenie dla leniwych i unikających walki łachudrów, żerujących na pracy innych. Bielski sam ogłosił, że nie walczył z Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: O partyzantach 30.01.09, 20:03 Na podstawie książki Sulii Wolozhinski Rubin powstał w 1993 r. film dokumentalny "The Bielsky Brothers: The Unkown Partisans" (Soma Productions, 1993) wykorzystywany jako materiał pomocniczy w nauczaniu o holokauście. W filmie Sulia dodała nowe, drastyczne szczegóły o ojcu swego męża, którego Polacy mieli jakoby zamęczyć w okrutny sposób, co miało jeszcze mocniej uzasadniać pacyfikację Naliboków: "Jego ojca Szlomka (...) ukrzyżowano na drzewie. (...) Borys się o tym dowiedział. Wioska już nie istnieje. (...) Tego dnia pochowano 130 osób". Zapomniała już natomiast o tym, co napisała we wcześniejszych wspomnieniach, opublikowanych w 1980 r., że rok przed tymi wydarzeniami Szlomo Rubieżewski zginął w getcie zabity przez Niemców. W tym samym filmie przyznano jednak, że grupy żydowskie dokonywały rabunków okolicznej ludności: "Największym kłopotem było (...) wyżywienie tylu ludzi. Grupy 10 do 12 partyzantów wymaszerowywały na odległość 80 do 90 kilometrów, aby rabować wioski i przynieść żywność dla partyzantów". Sulia chwaliła też spryt przyszłego męża, który po tej pacyfikacji obdarował ją futrem, ubraniami i butami. Brat Borysa - Icek, wymieniany był nawet w raportach sowieckich jako notoryczny rabuś, za co groziło mu rozstrzelanie. Dalsze losy Keslera potoczyły się zgodnie z ówczesnymi regułami. Usiłował on jakoby przejąć kontrolę nad całą "Jerozolimą" Tewje Bielskiego, więc został przez niego zamordowany. Naliboki nie były jedyną polską miejscowością, okrutnie spacyfikowaną przez sowieckich "partyzantów". Kilka miesięcy później, 26 sierpnia 1943 r., inna grupa Sowietów podstępnie wymordowała ok. 50 partyzantów AK wraz z ich dowódcą por. Antonim Burzyńskim "Kmicicem". Według ustaleń Nechamy Tec, w tym również brała udział wydzielona grupa pomocników z obozu Bielskiego. Kolejne rocznice haniebnej pacyfikacji Naliboków są całkowicie przemilczane i ignorowane przez polskie władze. Czy można jeszcze ustalić choćby niektórych sprawców? Niewątpliwie tak. Praktycznie wszyscy "partyzanci" Bielskiego, którzy przeżyli wojnę, pozostawili swe relacje w Związku Sowieckim. Pokaźne zbiory takiej dokumentacji zgromadził również Izrael. Czy ktoś pokusił się o takie badania? Pięć lat temu powstała w USA książka Petera Duffy'ego pt. "The Bielski Brothers. The True Story of Three Men Who Defied the Nazis, Saved 1,200 Jews, and Built a Village in the Forest" (New York 2003). O Nalibokach nie ma w niej w ogóle mowy. Bielscy są jednak nagłaśniani i w Polsce. W 2003 r. napisał o nich w "Polityce" Marian Turski, podkreślając, że było to zgrupowanie o... wysokiej etyce, w którym wszelkie konfiskaty (poza żywnością), były jakoby surowo karane śmiercią: "Nieformalny kodeks etyczny, narzucony przez Bielskiego i jego braci, najsurowiej tego zakazywał... A konfiskata żywności i bydła? Trzeba powiedzieć otwarcie, że ludzie ze zgrupowania Bielskiego - podobnie jak wszystkie inne oddziały partyzanckie! - czynili to bez zahamowań" (M. Turski, Republika braci Bielskich, "Polityka" nr 30, 26 VII 2003). Turski sprawę Naliboków całkowicie zbagatelizował: "Przed dwoma laty IPN zwrócił się do organów ścigania Białorusi o wszczęcie własnego śledztwa w sprawie zbrodni w Nalibokach, dokonanej przez partyzantów radzieckich w 1943 r. Śledztwo w tej sprawie prowadzi oddział IPN w Łodzi. Jak można było przeczytać w komunikacie PAP, 'Informacji o udziale Żydów w zbrodni w Nalibokach polskie organa ścigania na razie nie zweryfikowały'. (...) Za życia Tewje Bielski nie zaznał zbyt wiele glorii. Ale po śmierci jego ciało zostało sprowadzone do Izraela i pochowane na Cmentarzu Bohaterów". Po upływie trzech miesięcy od pacyfikacji sowiecko-żydowskiej, Naliboki przeżyły kolejną tragedię. Tym razem Niemcy, w ramach operacji "Hermann", 6 sierpnia 1943 r. zrównali miasteczko z ziemią, a ludność częściowo wymordowali, częściowo wywieźli na roboty. Odbudowano je już po wojnie, ale pozostało w nim niewielu dawnych mieszkańców. Dziś nieliczni już nalibocczanie i ich potomkowie mieszkają w USA, Kanadzie, Australii, są również rozproszeni po Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasimona Re: O partyzantach 30.01.09, 20:13 wy tak lubicie licytacje na trupy, nie? wiec ilu zydow zamordowano w jedwabnym, wasaczu, lomzy i jeszcze kilkunastu wioskach polskich? Odpowiedz Link Zgłoś
shmulka Re: O partyzantach 30.01.09, 20:23 mamasimona napisała: > wy tak lubicie licytacje na trupy, nie? > wiec ilu zydow zamordowano w jedwabnym, wasaczu, lomzy i jeszcze > kilkunastu wioskach polskich? Trupy mentalne o trupach i z trupami,takie ich przeznaczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: O partyzantach 30.01.09, 20:59 mamasimona napisała: > wy tak lubicie licytacje na trupy, nie? > wiec ilu zydow zamordowano w jedwabnym, wasaczu, lomzy i jeszcze > kilkunastu wioskach polskich? o widze,ze rencistka chce policzyc ile trupkow ma jej synus za pasem? talich jedwabnych na kopy za twym balkonikiem idiotko,tam patrz i licz trupy. Odpowiedz Link Zgłoś
shmulka [...] 30.01.09, 21:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasimona Re: O partyzantach 30.01.09, 21:27 ty rochellino musisz tak na otwarcie pokazywac swoja glupote i niezrozumienie tego, co czytasz? tak ze nie odwracaj tutaj kota ogonem, bo chodzi o ilosc polakow zabitych przez zydow i ilosc zydow, zabitych przed polakow i o nic wiecej. wiesz? nu, to rzuc jakas cyfra.... nie wiesz? to shut up! Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber mamasimona 30.01.09, 21:46 Przepraszam a co ma piernik do wiatraka? To watek o Bielskich. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasimona hansilein.... 30.01.09, 22:21 mnie do glowy by nie wpadlo otworzyc watek o tym, ilu zydow polacy zamordowali... tez mi nie wpadloby do glowy otworzyc watek o tym, ilu polakow zamordowali polacy.... a cusik mi sie zdaje, ze polacy zamordowali wiecej polakow, niz polacy zydow, lub zydzi polakow... tak wami targa ta nienawisc do zydow, taka ochota dokopania, ze wlasnie na takich watkach pokazuje wam, jaka nedza moralna jestescie.. bo jak widzisz, nikt nie podaje ilosci zydow zabitych przez polakow.. cusik mi sie zdaje, ze rachuneczek koncowy nie bylby po waszej mysli.. nawet nie zabieraj sie do liczenia zamordowanych polakow przez polakow.... bo bielscy wyjda na takim rachunku dosc ladnie, ze sie tak wyraze... fakt jest taki, ze to byly wtedy okropne czasy, ze mordowali jeden drugiego, zydzi i polacy i jeszcze wielu, wielu innych... i otwieranie raz na pare tygodni watkow tylko o morderstwach zydow na polakach, to wlasnie pokazuje wasza nedze moralna.... wasza absolutna negacje tego, ze i polacy mordowali... wasze starania sie przykrycia prawdy historycznej, zupelnie prostej: mordowali jeden drugiego.. ale tez fakt, ze polacy wyrzucali zydow z pociagow i ciezarowek, a o tym, ze zydzi wyrzucali polakow z pociagow i ciezarowek to nikt nie slyszal... zabronic wam otwierac takich watkow nie moge, ale podsuwac wam pod nos zbrodnie popelnione przez polakow na zydach to moge i bede to robic wtedy, kiedy uznam to za stosowne. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: hansilein.... 30.01.09, 22:33 1. Twoj problem polega na tym ze odpowiedzi pojawiaja Ci sie przed pytaniami. Widzisz nienawisc tam gdzie jej nie ma, tam gdzie jest proba dyskusji czy dociekania a zwlaszcza tam gdzie jest krytyka wszystkiego co zydowskie. 2. Wy to nie do mnie. Ja mam jeden nick. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasimona Re: hansilein.... 30.01.09, 22:38 aha..... ja widze.... jasne..... tutaj jeszcze nigdy watka o zydach nie bylo, nie? ty sie hansilein popatrz na to co sie dzieje na pierwszej stronie tylko tego forum... bo ja widze.... ja rowniez widze, ze ty nie protestujesz, tylko przechodzisz do porzadku dziennego... czyli akceptujesz taka forme pisania do i o zydach. czyli nalezysz do nich. wy. nie ty. wy. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: hansilein.... 30.01.09, 23:01 1. Uproscilas sobie zadanie, kaząc mi protestowac przeciw wszytkim antysemickim bzdurom ktore tu sie wypisuje. Pomijam kwestie czy to jest fizycznie mozliwe, ale wiesz - slowa przesadne czesto nie wymagaja komentarza. 2. Jak na osobe ktora bez mrugniecia przyjmuje zamordowanie 400 palestynskich dzieci dopadlo Cie duze pobudzenie moralne. Sek w tym ze jak zwykle bijesz sie w cudze piersi. 3. Co gorsza wmawiasz mi w ilu osobach wystepuje. Martwie sie o Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
d_rf Re: mamasimona 30.01.09, 22:24 hansgrubber napisał: To nie jest watek o Bielskich. To jest watek o zydowskich partyzantach. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 Dlaczego piq nie zbada sprawy z właściwą sobie "s 30.01.09, 20:18 wadą" i "erudycją"... wcale nie poziomie 1 klasy? " Tygodnik ,,Polityka'' zareagował wtedy na jego żydożercze teksty pamfletowym artykułem, który zatytułowano: ,,Kur wie lepiej''. Gra słów zawarta w tym tytule zrobiła wtedy w Polsce sporą karierę. Naszym zdaniem, niektóre wypowiedzi, jakie pojawiły się przy okazji premiery filmu o partyzantce żydowskiej okresu II wojny światowej przypominają niektóre tony charakterystyczne dla antysemickiej atmosfery marca 1968. " ##############: To Ci dopiero zagadka...? _______________ Niby gdzie konkretnie ta antysemicka "atmosfera" marca 1968 istniała? Na wsiach, na polach, w miastach? W zakładach pracy, w wojsku, w milicji... w jakichś urzędach? W jakich? A może tylko w 1. biurze i w mendiach? Piczku skrytykuj ew. popraw ...tyle energii zmarnowałeś na herb... Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: O partyzantach 30.01.09, 22:07 Tak sobie mysle ze wypadaloby podac zrodlo cytatu. Odpowiedz Link Zgłoś
neo.nick O bohaterskich partyzantach palestynskich 30.01.09, 20:34 www.fromoccupiedpalestine.org/node/475 Odpowiedz Link Zgłoś
mamasimona Re: O tzw partyzantach 30.01.09, 21:29 nu, felczerku..... ty znasz cyfre zabitych polakow przez zydow i zabitych zydow przez polakow? to dawaj tutaj... a jak nie wiesz, to w tyl zwrot i odmarsz... Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: O tzw partyzantach 30.01.09, 21:34 a ty przybłędo czego się pod naszą danusię33 podszywasz? Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: O tzw partyzantach 30.01.09, 21:36 aaki napisała: > a ty przybłędo czego się pod naszą danusię33 podszywasz? tu same szmulsko-otwocko-balkoniowe przybledy. nikt ich nie chce choc sie dziela jak pantofelek i skacza jak pchly naszej pieskownej ze wsi podwarszawskiej Odpowiedz Link Zgłoś
aaki ale żeby samą danusię parodiować 30.01.09, 21:39 i sie pod nią fałszywie podszywać? Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: ale żeby samą danusię parodiować 30.01.09, 21:43 aaki napisała: > i sie pod nią fałszywie podszywać? nu to trzeba wazyc odpowiednio i miec odpowiednio po....we lbie. chyba nie trudno o podobne charaktery na balkonie.tam kazdemu leb wysiadl juz dawno,razem z krzyzem i paroma innymi niemilymi rzeczami Odpowiedz Link Zgłoś
mamasimona przybleda, to ty felczerku.... 30.01.09, 22:25 ja nigdy nie podszywam sie pod nikogo.... jestem kim jestem i nie wstydze sie tego.... wyjasnilam to tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=90622847&a=90625433 a mama simona jestem nie? a teraz won, jak nie mozesz odpowiedziec na pytanie.... Odpowiedz Link Zgłoś
aaki łżesz nickowa pacyno podróbkowa 30.01.09, 22:40 dana jest jaka jest ale nigdy nie uzywała i nie chowała się za obcymi nikami.miala tylko jeden.w przeciwienstwie do reszty fe-ereca która tchórzliwie jak pies z podkulonym ogonem zmienia skóre co post.juz nawet jej nie uszanujecie tylko usiłujecie zdezawuować.wstyd!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Prawdomowna cos taka dzisiaj apatyczna? 30.01.09, 22:32 www.sempanze.net/icerik/maniple/buyuk/163621AFHE_w.jpg Zycze ci milego i spokojnego odpoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasimona oczywiscie, ze prawdomowna.... 30.01.09, 22:40 w absolutnym przeciwienstwie do ciebie, gie-48...... dzieki za twoje zdjecie.... piszesz dokladnie tak samo, jak wygladasz... Odpowiedz Link Zgłoś