Dodaj do ulubionych

Spadające F-16

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 17:12

Wtorkowe zderzenie dwóch belgijskich samolotów wojskowych F-16 i śmierć
jednego z pilotów były okazją do bilansu, z którego wynika, że Belgia
straciła w katastrofach 35 spośród 160 myśliwców pochodzących z przełomu lat
70. i 80.

Agencja prasowa BELGA doliczyła się 13 ofiar śmiertelnych wypadków. Media
podkreślają przy tym, że częstotliwość wypadków, którym ulegają belgijskie F-
16, mieści się w średniej. "Jest na przykład porównywalna z notowaną w
Holandii" - pisze "La Libre Belgique".

We wtorek tuż przed południem dwa nieuzbrojone F-16 z bazy w Kleine-Brogel
zderzyły się "w pełnym locie" na wysokości 1900 stóp, ćwicząc fikcyjne
ostrzeliwanie celów naziemnych pobliżu miasteczka Marche-en-Famenne.

Zginął pilot jednego z nich, 40-letni podpułkownik lotnictwa Ronny Vaervaten
(drugi pilot, liczący 22 lata, szczęśliwie katapultował się). O sile
zderzenia świadczy to, że rozrzucone części znajdowano w promieniu 2
kilometrów od miejsca katastrofy.

źródło : PAP , www.wp.pl

Obserwuj wątek
    • Gość: ale-jaja Re: Spadające F-16 IP: *.sympatico.ca 10.12.03, 17:15
      Vicek - a może to wina pilotów albo tych co kontrolują loty ?
      • Gość: V.C. do ale-jaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 17:43
        Może . Ale dlaczego Ty , jako mieszkaniec Kanady, zawsze stajesz w pierwszym
        rzędzie obrońców honoru USA ?
        • Gość: ale-jaja do V.C IP: 5.1.* / 206.47.0.* 10.12.03, 18:18
          Może dlatego, że lubię ich. Mam wielu amerykańskich przyjaciół którzy odbiegają
          absolutnie od Twoich standartów. Bywam w US bardzo często i widzę US z zupełnie
          innej strony niż Ty czy XXL. Dziwi mnie tylko watto - ten gość mieszka chyba w
          US i pluje na nich niemiłosiernie (chyba mu coś osobiście dokuczyli ?).

Ty ostatnio wyszukujesz sensacje ze szmatławców amerykańskich i cieszysz się,
          jaj dziecko, że jeszcze raz Ci się udało.

Tak jak Ci kiedyś napisałem, nie jestem ślepym wielbicielem Busha, ale uważam,
          że amerykanie nie zasługują na obelgi.

Pozdr,
          • Gość: V.C. do ale-jaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 18:23
            Dlaczego uważasz , że "Nowy Dziennik" to szmatławiec . Lesio ma na ten temat
            odmienne zdanie :
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=9561961&a=9563757

Jakie to obelgi zamieściłem na tym forum , bo sobie jakoś nie przypominam ?
            Mam awersję do jężyka obelg . Chyba mylisz mnie z kimś innym .
            • Gość: V.C. Re: do ale-jaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 18:33
              A propos obelg . Pada ich tutaj w stosunku do mnie ( i nie tylko ) bez liku .
              Czy kiedykolwiek przeszło Ci przez myśl , żeby stanąć np. w mojej obronie ?

• Gość: ale-jaja Re: do ale-jaja IP: 5.1.* / 206.47.0.* 10.12.03, 18:46
                Jeśli będziesz potrzebował uzasadninej pomocy to Ci jej udzielę. smile
                Na razie dajesz sobie doskonale radę. Tylko proszę Cię nie staraj się dorównać
                'watto'. smile

Vicek to co jest publikowane w "Dzienniku" czy innych gazetach to jest po to by
                zawsze wywołać w pewnym sensie 'sensację' inaczej by ludzie nie czytali - należy
                mieć tylko trochę zdrowego rozsądku i w odpowiedni sposób się do tych wiadomości
                ustosunkować.

Pozdr,
                • Gość: V.C. Re: do ale-jaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 18:51
                  Przecież ja głównie kopiuję wiadomości bez jakiegokolwiek
                  komentarza "odautorskiego" , pozwalając Forumowiczom na wyciągnięcie dowolnych
                  wniosków , także przeciwnych od moich . Niczego nie narzucam .
                  • Gość: ale-jaja Re: do ale-jaja IP: 5.1.* / 206.47.0.* 10.12.03, 19:17
                    "Wybrane wiadomości" - czasami wyrwany cytat zmienia ogólną wiadomość.
    • Gość: lesio Re: Spadające F-16 IP: 207.157.122.* 10.12.03, 21:48
      F16 maja jednak dobre oceny fachowcow, moze wiec nie sa zle? Natomiast
      przytoczony artykul jest na pewno marnej jakosci: "O sile zderzenia swiadczy
      to, ze rozrzucone czesci znajdowano w promieniu 2km od miejsca katastrofy."
      Powinno byc raczej; "Rozrzucone czesci znajdowano w promieniu 2km od miejsca
      katastrofy". Inny fragment: okreslenie "...w pelnym locie..." sugeruje, ze sa
      tez loty niepelne(?) - moze chodzi o predkosc?
    • Gość: felusiak Re: Spadające F-16 IP: *.nyc.rr.com 11.12.03, 00:15
      Twoje sugestie, V.C. sa niedorzeczne.
      Przypomina mi to felieton telewizyjny zrobiony przez B. Walters kilka lat temu.
      Wmawiala nam, ze skateboards sa niebezpieczne. Jako przyklad posluzyl wypadek
      chlopca, ktory nie patrzac wjechal na ulice prosto pod nadjezdzajacy samochod.

F-16 to bardzo dobra maszyna. US Air Force ma tego ponad 1500 sztuk i bardzo
      sobie chwali. Do dzisiaj nie moge zrozumiec tej burzy na forum przed zakupem.

PS Twoj poziom ostatnio bardzo sie obnizyl. Duzo powtorek, na ktore juz kiedys
      otrzymales odpowiedzi. Po jaka cholere rozgrzebujesz przegrane watki? Daj cos
      nowego i o lepszej jakosci.
      • Gość: poinformowany_serb Re: Spadające F-16 IP: 5.2.1R1D* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 11.12.03, 03:45
        US Air Force ma tego ponad 1500 ....
        Minus te, ktore zestrzelono nad Serbia i Kosovo...

dla ciekawych:

www.aeronautics.ru/nws002/table_of_killed.htm

• Gość: ale-jaja Re: Spadające F-16 IP: 5.1.* / 206.47.0.* 11.12.03, 05:33
          Hej - poinformowany - gdzie ty widzisz te f-16 na tej stronie ?

A może potrzebny jest lakmusowy papierek aby zobaczyć ?
    • Gość: chala Hej, Iskry maja 50% spadalnosci! IP: *.rdu.bellsouth.net 11.12.03, 03:53
      F16 to bolszaja tiochnika dla Polski.
      I te off-sety! Czysty zysk!
    • Gość: Mosze Samochody i pociagi... IP: *.red.bezeqint.net 11.12.03, 06:28
      Sa tez wypadki samochodowe i pociagowe, to moze tez napiszesz cos o tym...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka