amamit Re: King Crimson 20.10.09, 19:23 One Time One eye goes laughing One eye goes crying Through the trials and trying of one life One hand is tied One step gets behind In one breath we’re dying I’ve been waiting for the sun to come up Waiting for the showers to stop Waiting for the penny to drop One time And I’ve been standing in a cloud of plans Standing on the shifting sands Hoping for an open hand One time Odpowiedz Link Zgłoś
martin.aero Re: Jaka jest twoja najulubieńsza melodia o poran 20.10.09, 15:08 www.youtube.com/watch?v=bIMzLgA2Z50&hl=de Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Jaka jest twoja najulubieńsza melodia o poran 20.10.09, 19:07 tekst nie jest zly... ale "muzyka"... sorki )) Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Jaka jest twoja najulubieńsza melodia o poran 21.10.09, 06:44 lyricskeeper.pl/pics/P/h/i/Phil-Collins-4-big.jpg Phil Collins - I Don't Care Anymore w678.wrzuta.pl/audio/19RaDd3Nft8/phil_collins_-_i_don_t_care_anymore Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: dla Ciebie... 21.10.09, 21:06 hasubo.wrzuta.pl/audio/5mHS8KGMHRv/bruce_springsteen_-_streets_of_philadelphia Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Jaka jest twoja najulubieńsza melodia o poran 22.10.09, 06:25 Jack Jones Wives And Lovers Burt Bacharach/Hal David 1963... Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Jaka jest twoja najulubieńsza melodia o poran 22.10.09, 06:59 Ada Falcón (Aída Elsa Ada Falcone) www.youtube.com/watch?v=tyxgUVb5_Yc Sentimiento Gaucho En un viejo almacén del Paseo Colón donde van los que tienen perdida la fe, todo sucio, harapiento, una tarde encontré a un borracho sentado en oscuro rincón. Al mirarle sentí una profunda emoción porque en su alma un dolor secreto adiviné y, sentándome cerca, a su lado, le hablé, y él, entonces, me hizo esta cruel confesión. Ponga, amigo, atención. Sabe que es condición de varón el sufrir... La mujer que yo quería con todo mi corazón se me ha ido con un hombre que la supo seducir y, aunque al irse mi alegría tras de ella se llevó, no quisiera verla nunca... Que en la vida sea feliz con el hombre que la tiene pa' su bien... o qué sé yo. Porque todo aquel amor que por ella yo sentí lo cortó de un solo tajo con el filo'e su traición... Pero inútil... No puedo, aunque quiera, olvidar el recuerdo de la que fue mi único amor. Para ella ha de ser como el trébol de olor que perfuma al que la vida le va a arrancar. Y, si acaso algún día quisiera volver a mi lado otra vez, yo la he de perdonar. Si por celos a un hombre se puede matar se perdona cuando habla muy fuerte el querer a cualquiera mujer. 1924... muzyka: Rafael Canaro / Francisco Canaro tekst: Juan Andrés Caruso Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Jaka jest twoja najulubieńsza melodia o poran 23.10.09, 06:37 Red Hot Chili Peppers Snow (Hey Oh) The Zephyr Song Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: John Joseph Theodore Rzeznik 23.10.09, 19:43 ...Johnny Rzeznik City Of Angels Iris Goo Goo Dolls "Dizzy Up The Girl", 1998... Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Ziyo 24.10.09, 03:16 Gloria 1991.. Bliżej gwiazd (wyspy) Nr 2 1990... Nowe krajobrazy Nr 1 1989... Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: cool kids of death 25.10.09, 08:54 Generacja nic Poezja jest nie dla mnie 2002... Joy Meżczyźni bez amunicji 2008... Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Normalsi 25.10.09, 10:16 Na zdjęciu jeszcze z "Marszałkiem" - perkusistą Adamem Marszałkowskim Nie ma mowy Śmierć jak kot Ziemia Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Jaka jest twoja najulubieńsza melodia o poran 24.10.09, 11:18 Photo by Inma Varandela Au Revoir Simone Lark The Lucky One Sad Song Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Jaka jest twoja najulubieńsza melodia o poran 26.10.09, 06:18 Tracy Chapman Fast Car You got a fast car I want a ticket to anywhere Maybe we make a deal Maybe together we can get somewhere Anyplace is better Starting from zero got nothing to lose Maybe well make something But me myself I got nothing to prove You got a fast car And I got a plan to get us out of here I been working at the convenience store Managed to save just a little bit of money We wont have to drive too far Just cross the border and into the city You and I can both get jobs And finally see what it means to be living You see my old mans got a problem He live with the bottle thats the way it is He says his bodys too old for working I say his bodys too young to look like his My mama went off and left him She wanted more from life than he could give I said somebodys got to take care of him So I quit school and thats what I did You got a fast car But is it fast enough so we can fly away We gotta make a decision We leave tonight or live and die this way I remember we were driving, driving in your car The speed so fast I felt like I was drunk City lights lay out before us And your arm felt nice wrapped round my shoulder And I had a feeling that I belonged And I had a feeling I could be someone, be someone, be someone You got a fast car And we go cruising to entertain ourselves You still aint got a job And I work in a market as a checkout girl I know things will get better Youll find work and Ill get promoted Well move out of the shelter Buy a big house and live in the suburbs I remember we were driving, driving in your car The speed so fast I felt like I was drunk City lights lay out before us And your arm felt nice wrapped round my shoulder And I had a feeling that I belonged And I had a feeling I could be someone, be someone, be someone You got a fast car And I got a job that pays all our bills You stay out drinking late at the bar See more of your friends than you do of your kids Id always hoped for better Thought maybe together you and me would find it I got no plans I aint going nowhere So take your fast car and keep on driving I remember we were driving, driving in your car The speed so fast I felt like I was drunk City lights lay out before us And your arm felt nice wrapped round my shoulder And I had a feeling that I belonged And I had a feeling I could be someone, be someone, be someone You got a fast car But is it fast enough so you can fly away You gotta make a decision You leave tonight or live and die this way Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Jaka jest twoja najulubieńsza melodia o poran 27.10.09, 06:12 uwielbialam jesienia siedziec wieczorem w ogrodzie... mala szansa na zblakanych dzialkowiczow... niewielu juz przyjezdzalo pod koniec pazdziernika, a jesli juz, znikali "do miasta" przed zmierzchem... najwygodniej bylo na pienku, ktorego J uzywal do rabania drewna... za plecami dom, przede mna las... poznym wieczorem wygladal imponujaco... bralam gitare i na pol gwizdka - zeby nie budzic mniejszych braci ani nie ploszyc tego co lubi zyc noca... od roku nie mialam gitary w rece... nigdy nie slyszalam lepszego wykonania... mam w swoich zbiorach lepsze nagranie Andrésa... Isaac Manuel Francisco Albéniz - Asturias (Leyenda), suita hiszpańska op. 47 gitara solo: Andrés Segovia, Marqués de Salobreña - współtwórca gitary klasycznej... www.youtube.com/watch?v=b-7YusOtj-s leyenda to po prostu legenda... Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Jaka jest twoja najulubieńsza melodia o poran 28.10.09, 06:51 www.youtube.com/watch?v=-pznAhz7nd8 Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Jaka jest twoja najulubieńsza melodia o poran 31.10.09, 08:39 Kult... gra od 1982 r. ... Na zdjęciu jeszcze z basistą i współzałożycielem Kultu - Piotrem Wieteską... 1932 - Berlin Kult, 1986 Na całym świecie źle się dzieje koledzy (Wódka) Posłuchaj to do ciebie, 1987 Arahja Spokojnie, 1988 Knajpa morderców Tata Kazika, 1993 Lepszych dni nie będzie już Poligono Industrial, 2005 Marysia To nie jest kraj moich snów Hurra!, 2009 Komu bije dzwon Andrzej Szymańczak... 1969-1998... Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: wiem, obiecalam, 02.11.09, 19:34 ze juz nie bede... ale to ostatnie... Zbigniew Preisner O przemijaniu www.youtube.com/watch?v=tl4y19DnbnI Pożegnanie www.youtube.com/watch?v=4ULBYcgUPxU Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: amamit 09.01.10, 15:03 cos lzejszego,bo ja tez nie jestem w najlepszej formie, delikatnie mowiac..... www.youtube.com/watch?v=_Jx4_zx1zr8 Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Gini... 09.01.10, 16:04 Nie wiem, czy to lzejsze, ale... piekne. www.youtube.com/watch?v=xM1mJ1UFCb4 I trzymaj sie. La vie est si belle. Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: wiem, obiecalam! 14.05.10, 07:00 Ale "chodzą za mną" od wczoraj... (fot. AFP) www.youtube.com/watch?v=mZhDevoRyIU www.youtube.com/watch?v=zs3kevtoLcM Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Grześ 02.01.10, 09:08 Tuż przed świętami minęła 8 rocznica jego śmierci. Był nie tylko świetnym muzykiem, tekściarzem, felietonistą, ale także fajnym, sympatycznym facetem. www.youtube.com/watch?v=Kz5zumCwZ-0 Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Grześ 02.01.10, 09:31 Piosenka z ostatniej płyty pod tytułem (nomen omen) ,,Śmierć na pięć’’. Bardzo ten teledysk lubię. www.youtube.com/watch?v=02pzDk4d6T0&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Grześ 02.01.10, 11:48 Lubicie jekliwych facetow? Moze to i sympatyczne dla kobietek w pewnym wieku,ale jako utwory muzyczne - klapa. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Grześ 02.01.10, 12:44 Ciechowski jękliwy ??? Od razu widać, że wcale go nie znasz, oj musiałbyś posłuchać tych niejękliwych utworów, bo głównie takie miał, o czym chyba pojęcia nie masz ! Jękliwe to te stare, upudrowane, przesłodzone, głupio zalotne i rozlalalalane lowelasy, w których gustował Abprall. Co do klapy – na szczęście tylko w twojej wyobraźni. Republika to akurat był taki zespół, którego właściwie nikt nie krytykował, a ,,klapa’’ to zbyt dziecinne, żeby było krytyką. No, jeśli ten pastisz, do którego link podałam to także klapa ( poczytaj komentarze), to chyba rozmijamy się całkowicie w gustach muzycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Grześ 02.01.10, 12:47 Tu jeszcze coś na temat tej klapy : pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Amier%C4%87_na_pi%C4%99%C4%87 Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Grześ 02.01.10, 13:34 A co powiesz o tym filmiku ? Tez do kitu ? www.youtube.com/watch?v=S6pc7lygrTU To już młodszy polski rock. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Grześ 02.01.10, 13:41 Film jak film,ale facet nie ma glosu. Glosik raczej. Gdzies z okolic ministranta w prowincjonalnym kosciolku. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Grześ 02.01.10, 13:55 Sinatra - jak najbardziej! Tom Jones - tylko dla panienek w odpowiednim wieku. W moim przypadku oczywiscie nikt nie pobije w rozmachu i poetyce Pink Floyda, a z solistow - tylko Leonard Cohen. Rzecz jasna bylo tych dobrych wiecej,ale mowimy o najlepszych,nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Grześ 02.01.10, 14:00 Leonard Cohen ? Taki jękliwy ? Sinatra brrrrr !!! Do tego jeszcze Elvis w wydaniu cukierkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Grześ 02.01.10, 14:15 Jękliwy? Wcale nie jekliwy. Jego glos jest komplementem tekstu, piosenki sa refleksyjne,a tam gdzie probuje wyjsc poza swoj żanr (np w pastiszach na country) nie sprawdza sie, wg mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Grześ 02.01.10, 14:21 No widzisz, jak coś się podoba, to mozna o tym napisać ,,refleksyjne'', a jak się z góry nastawisz na nie, to jest ,,jękliwe''. Zresztą teź go lubię, ale nie do tego stopnia, żeby słuchać non stop. Country zupełnie nie trawię, stawiam na równi z disco polo. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Grześ 02.01.10, 14:28 Johnny Cash i disco polo? Disco polo nie ma odpowiednikow chyba nigdzie. Prowincjonalnosc tego pomyslu siega tak glebokiego dna,ze nikomu sie chyba nie uda ich przebic. Lubie jeszcze Dolly Parton. tinyurl.com/y98hxsr Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Grześ 02.01.10, 16:18 pozarski napisał: >Disco polo nie ma odpowiednikow chyba nigdzie. Prowincjonalnosc tego pomyslu siega tak glebokiego dna,ze nikomu sie chyba nie uda ich przebic Nie byłabym taka pewna. Przechodziłam ostatnio na targowisku miejskim koło jakiejś budki z mp3 i akurat rozbrzmiewało z niej coś w rodzaju disco polo, połączonego z muzyką ze śląskich biesiad i na dodatek było po niemiecku. Po usłyszeniu tego czegoś, disco polo byłoby bez wątpienia ukojeniem dla ucha. A Dolly, ech Dolly ....wiele lat temu, gdy o silikonach itp. wynalazkach było cicho, zastanawiałam się dlaczego los ją tak strasznie pokarał, upodabniając do dojnej krowy, aż odkryłam ze zdumieniem, że ta biedaczka tak wygląda na własne życzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Grześ 02.01.10, 16:32 Tak jest: na zyczenie i kazdego roku miala nowe to samo zyczenie. Co do disco polo,to jak juz o niemieckim to i w Szwecji jest cos takiego, zwlaszcza na jesieni,kiedy szwedzka nuda przygniata do ziemi. Wtedy zbiera sie towarzycho w dansbudach i tanczy tanga,ale te tanga to nie te argentynskie tanga,tylko szwedzkie i wlasnie do takiej niemieckiej muzyki. Obrzydlistwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Grześ 10.01.10, 00:41 coś jeszcze polskiego rocka lat 80-tych wtedy mój ulubiony zespół i wokalistka www.youtube.com/watch?v=EehjR6NKGkU www.youtube.com/watch?v=-FysG72APrs Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Grześ 10.01.10, 11:19 Też lubiłam Maanam. Poza tym Lady Pank, ale tylko ich muzykę, samych chłopaków nie za bardzo. www.youtube.com/watch?v=6Vvj_JQoMgA Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Grześ 02.01.10, 13:17 Wybacz,ale wychowalem sie na niepoliskim rocku,a z polskich pamietam tylko Buchaja Mirano (Michaj Burano), Niemena (brrrr) i Czerwone Gitary (ehm). Wszystko to piata woda po kisielu (bez obrazy, takie byly czasy). Ta Republika (dobrze wychowane chlopaczki) jest, na moj nowszy gust, pare pieter nizej od Budki Suflera; ich slucham z wielka przyjemnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Grześ 02.01.10, 13:29 Ha, ha Michaj Burano i Czerwone Gitary ! Też lubię Budkę, choć większość utworów uważam za zbyt melodyjną, wg mnie daleko im do Republiki, a właściwie samego Grzegorza, bo sporo nagrywał jako solista i właściwie z tego okresu go najbardziej lubię. Nigdy wcześniej o nim nie słyszałeś, zgadłam ? Gdybyś cały czas mieszkał w Polsce, to po prostu nie mógłbyś nie słyszeć. W ogóle polski rock lat osiemdziesiątych uważam za rewelacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Grześ 02.01.10, 13:36 Jedyny rock z 80tych lat to Walesa. Gdyby do jego wynurzen podlozyc jaka dobra melodie,bylby wiekszy hit od modlitw JP2,ktore szalaly w owym czasie w pop music (a moze to byly 90te lata?). No i masz racje: w ogole nie znalem tej grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Grześ 02.01.10, 13:43 Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam tego zadowolonego z siebie kmiotka poczułam do niego ogromną niechęć i tak mi już pozostało. JPII tez jakoś mnie nie porwał, taka nieprzystosowana jakaś jestem, nawet odmówiłam przynależności do ZHP jako jedyna w klasie. A Dudka znasz ? Uwaga, to także pastisz. www.youtube.com/watch?v=jBIpAPAy9z4&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Grześ 02.01.10, 13:49 Wiem, Ewo, i stad moj pomysl. Co do Dudka,juz za pozno,zebym probowal dostosowywac moje dziesiejsze ja do tamtych, dla mnie mniej lub bardziej fikcyjnych realiow. On jest bardziej w atmosferze jakiegos mlodziezowego kabaretu, wg mnie, a to mi nigdy specjalnie nie lezalo. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Grześ 02.01.10, 13:55 No to co z polskiej muzyki, tylko ,,Czerwone gitary'' i Budka ? Czy jak u inżyniera Mamonia z Rejsu : ,,polski film (muzyka) to nuda, nuda, nuda "? Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Grześ 02.01.10, 14:04 Nie,o CG wspomnialem jako zapamietanych z mlodosci. Dzis juz plone ze wstydu na mysl,czego to ja sluchalem wtedy! Budka Suflera jest na dzis, choc wlasciwie malo ich i w ogole polskiego rocka slucham. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Grześ 02.01.10, 14:14 Budka zrobiła się niestety zbyt popowa jak na mój gust. Pamiętam z dzieciństwa jeszcze ,,Cień wielkiej góry’’ Budki, to było coś ponadczasowego, co wcale się nie zestarzało. Natomiast Seweryn Krajewski nagrał kiedyś coś bardzo fajnego – piosenkę do filmu ,,Jan Serce’’. Jęcząca trochę to fakt, ale czasami chce się czegoś takiego posłuchać, tym bardziej, że świetnie została dobrana do filmu, bo sam Jan Serce jest uroczym facetem (tak, tak facet też może być uroczy, pod warunkiem, że nie jest kokieteryjny). Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Grześ 02.01.10, 14:18 Byl jeszcze zespol ADB albo ABB (czy jakos tak). Bardzo dobry i innowacyjny,jak na tamte czasy. Slyszalem tylko ich instrumentalne kawalki, byli na granicy rocka i jazzu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Grześ 02.01.10, 14:23 A może SBB Józefa Skrzeka, bo to mi tak podchodzi pod Twoje czasy ? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Grześ 02.01.10, 14:35 Skrzek coś tam próbuje dzisiaj jeszcze tworzyć, ale nie znam szczegółów. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Grześ 02.01.10, 15:01 Jezdzili nawet do Anglii i w Szwecji mieli swoich fanow. Z tymi starzejacymi sie rockmanami to juz nie jest to,choc na tle tego,co sie dzis dzieje na scenie i tak sa przewaznie lepsi od swoich nastepcow. Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Grześ 02.01.10, 12:58 Nie: lubie... za malo... www.youtube.com/watch?v=lr65kQzRl1M Odpowiedz Link Zgłoś