ellenai 01.12.04, 21:50 wszystko! na tak doglebne i mocne stwierdzenie ktore obrazuje stan mojego ducha moge sobie pozwolic na jaselku!niniejszym dziekuje za moznosc wyrazenia swojej frustracji zyciowej!cmok Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
0kowita Re: mam w dupie 01.12.04, 21:52 o żesz kurwa, co się stało Elle ????? Kto skrzywdził ? Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: mam w dupie 01.12.04, 21:57 nie,nikt mnie nie skrzywdzil,ofiare z siebie robie jakas!chyba lubie byc od czasu do czasu w stanie do dupy,moze to jakis ukryty masochizm? Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita Re: mam w dupie 01.12.04, 22:01 Aaaaaaaa to nic to. Jak zwykły dół to .......minie. U mnie też dołek, górka, dołek, gorka..... itd - taka psychika pofałdowana jak i to podkarpacie. Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: mam w dupie 01.12.04, 22:03 no wlasnie,dolek!bedzie dobrze,na razie sobie w nim siedze i mi w nim wygodnie (!!!!!!!????????)cmok! Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita Re: mam w dupie 01.12.04, 22:05 A ja obecnie na górce ale też pewnie chwilowo..... Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: mam w dupie 01.12.04, 22:13 a to sie bedziemy zmieniac!na szczescie "dodupne stany niewysrania"nie trwaja wiecznie ,taka ich uroda!cmok Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: mam w dupie 01.12.04, 22:22 jak Bys byla tesciowa moglabys sie na zieciu wyzyc,ale na to jeszcze kilkanascie latek musisz cierpliwie poczekac he he Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: mam w dupie 01.12.04, 22:25 cholera aleks,ja zaczynku jeszcze nie mam na tesciowa! jakie potomstwo trzeba zalatwic! Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: mam w dupie 01.12.04, 22:28 to o tym musisz z mezem porozmawiac,mowilem Ci ze bocianow u nas bylo duzo proponowalem ze poprosze jakiegos,ale nic nie mowilas,to sobie odlecialy Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: mam w dupie 01.12.04, 22:33 na bociana jam ci jeszcze nie gotowa!amen!bez dyskusji! Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: mam w dupie 01.12.04, 22:40 oj Masz dzisiaj ciekawy dzionek he he ,troszke zadziora Jestes,takiej Cie nie znalem,ale w kazdym tkwi jakis diabel,wiec dlaczego mialoby byc inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: mam w dupie 01.12.04, 22:42 ten fryzjer mnie rozgonil! hhehehhehe niestety nie o takie rozognienie chodzi! cmok,ale tak naprawde to humor mi sie poprawia jak z wami tu pisze! Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: mam w dupie 01.12.04, 22:44 no widzisz jak ta terapia dobrze robi ????? jestesmy lekarstwem na wszelkie otaczajace nas zlo Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita Re: wlasnie! juz mi lepiej cmok n/t 01.12.04, 22:48 .....ale chyba już nie pociągnę na tyle byś tysiączka dziś strzeliła. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: wlasnie! juz mi lepiej cmok n/t 01.12.04, 22:49 Ona jak zechce to potrafi ,ja Ja znam !!!! he he Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: wlasnie! juz mi lepiej cmok n/t 01.12.04, 22:51 aj strzelilabym seeeeee aj kolejnego,juz jeden na saczu byl!cmok Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: wlasnie! juz mi lepiej cmok n/t 01.12.04, 23:03 to do boju !!!!!!! wykonajmy norme,jak mawial Pawel Podzarow bohater pracy socjalistycznej Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: wlasnie! juz mi lepiej cmok n/t 01.12.04, 23:33 wlasnie wrocilam i moge sie bojowac! zaskoczmy okowite tysiaczkiem z rana! Odpowiedz Link Zgłoś
jerry008 Re: a ja nie mam.. 02.12.04, 02:44 ..nie mam i juz...snieg za oknem..odsniezanie skonczylem...plecow nie czuje..cholera...ale nie mam i juz.... ..ellenai..Ty miejscowa ?!!!....w Chicago podobno prawie sniegu juz nie ma...pozdrawiam jerry. Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita Re: a ja nie mam.. 02.12.04, 16:28 A po co odśnieżasz Jerry ?????? Przecie samo stopnieje.......stopnienie jest nieuniknione. Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: a ja nie mam.. 02.12.04, 19:06 wlasnie! ja NIE odsniezam,samo stopnieje! Jerry jestem nieco miejscowa-nebraska/colorado,zasypalo nas tu niemilosiernie przez ostatni weekend i jeszcze mrozem scielo!kurdee zimno jak w beskidzie! Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: a ja nie mam.. 02.12.04, 19:26 u nas nie ma co odsniezac,snieg tylko w lasach,dzisiaj pieknie swiecilo sloneczko i ciepelko bylo Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: a ja nie mam.. 02.12.04, 19:34 u mnie zimno i jest co odsniezac ale odsniezac nie bede bo jest zimno! Odpowiedz Link Zgłoś
jerry008 Re: mam w dupie 02.12.04, 21:38 ...samo stopnieje....haha..odkrywcze bardzo..dzieki za rady....sila wyzsza..jestem pod presja ...sasiedzi odsniezaja i ja musze...francowate subarbia...jak mieszkalem w duzym miescie to mi to zwisalo...sople znaczy sie...a teraz " jak wlazles miedzy wrony "...........chyba sobie kupie odsniezarke bo mi sie sztyl od lopaty grzeje.... Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: mam w dupie 02.12.04, 23:41 no wiesz! sasiadami sie przejmujesz?cmok heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: mam w dupie 05.12.04, 09:36 Ellen sasiadami trzeba sie przejmowac,moze nie tak doslownie. Ja sie przejmuje,ale teraz przyjalem taktyke ,ze to ja stawiam poprzeczke i oni chca sie dostosowac,choc nie musza,najczesciej to sa sprawy bzdurne. U Was jest jeszcze inaczej,macie piekne trawniki,ktore trzeba kosic od rana do wieczora,wiec pracy macie tez wiecej,chyba ze placicie komus za te prace. Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita a mnie się bardzo podoba ..... 05.12.04, 08:11 ....tytuł tego wątku. Powinien zawsze być na pierwszym miejscu.... a co ! Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: a mnie się bardzo podoba ..... 06.12.04, 22:48 no to go do gory,hop! moze pomoze komus sie odstresowac cmok! Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita Re: a mnie się bardzo podoba ..... 08.12.04, 13:52 ellenai napisała: > no to go do gory,hop! moze pomoze komus sie odstresowac cmok! Taaaaaaak Elle, tytuł tego wątku wybitnie mnie odstresowuje..... będziem go trzymać w górze !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita Re: a mnie się bardzo podoba ..... 11.12.04, 16:32 0kowita napisała: > ellenai napisała: > > > no to go do gory,hop! moze pomoze komus sie odstresowac cmok! > > > Taaaaaaak Elle, tytuł tego wątku wybitnie mnie odstresowuje..... > będziem go trzymać w górze !!!!!!!!! ......i hop....... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: a mnie się bardzo podoba ..... 11.12.04, 17:53 Ellenai kocham cie kocham cie za te wszystkie słowa ktore powalaja mnie z nog kocham cie za tą slizgajdupe - jakos tak hi hi hi no i za ten oryginalny watek - nawet ja ci strasznie smutno to jesteś cudowna :) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: a mnie się bardzo podoba ..... 11.12.04, 17:57 no a taki watek od razu przypomniał mi tomik wierszy naszego rodzimego Poety, kochanego Jana Wanago spod Słupska mysle ze sie nie obrazi jak tu własnie zacytuje kilka jego fraszek Fraszki "Dupne" Jana Wanago Szesnascie liter - zda się wyraz długi A to tylko dupa do ptegi drugiej *** Dupa na papierze - ponoć tez bierze Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai zuzanno kochana,to jest rozbijdupa 14.12.04, 04:35 i nie jest mojego pomyslu!cmok hehehehhe moja babcia juz tak mowila jak slisko bylo na polu! heheheh ja ciebie kocham tez!cmok i juz Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: mam w dupie 11.12.04, 18:45 *** Dopóki dupą świeciła - to gwiazdą była. *** Dupa nie do zdarcia - tak chłopy gadają, To czemu bez przerwy mniej zdartej szukają? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re:hmmm.... 11.12.04, 19:43 nieeeeeeee no ciekawe hi hi hi a tak wogole to milo cie spotkac byłes dzis w pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re:hmmm.... 11.12.04, 19:47 wzajemnie ,ja tez lubie z Toba pogawedzic na forum nie dzisiaj mialem wolne,ale pracuje w nastepna sobote,a potem jak dozyje to ide na tydzien urlopu hehe Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re:hmmm.... 11.12.04, 19:55 o to super ale swieta na pewno wolne, co znam ludzi ktorzy i w swieta pracują, przykre to, ale jak trzeba ja uwielbiam weekendy i wtedy najwięcej pisze bo zawsze mam je wolne teraz miałam tydziń wolnego - ale niespodziewanie i nieprzyjemnie - bo to było zwolnienie kurde i nadal jest nie bardzo.....nie wiem czy w poniedziałek pojde do pracy, czy dalej na zwolenie, niech sie pali niech sie wali - zdrowie najwazniejsze e marudze nie wiesz gdzie ellenai? az dziwnie jak jej nie ma nie? Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re:hmmm.... 11.12.04, 20:03 dzisiaj praca to przywilej i chyba ci ktorzy to mowia maja w pewnym sensie racje,sam nie dawno mialem zwolnienie lekarskie i nie czulem sie z tego powodu dobrze.Przedtem nie chorowalem chyba kilka lat,ale tak jak Mowisz zdrowie wazniejsze.Wiec choruj ,zeby szybko do zdrowia powrocic,na ta impreze w gorach Odpowiedz Link Zgłoś
frida2 Re:hmmm.... 11.12.04, 19:57 Witam :) te fraszki mnie baaardzo rozbawiły są the best ! Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re:hmmm.... 11.12.04, 20:04 no witaj Frida hi hi hi fraszki sa super nie? a tak na poprawienie humoru w ten mglisty wieczor :) Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re:hmmm.... 11.12.04, 20:08 Frida ????? dawno Jej nie bylo na poludniu widac,ale dobrze ze nas odwiedzila witaj Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 FRIDA !!!!! WRACAJ!!!!! 11.12.04, 20:21 Patrz, zachowuje sie jak Murzyn na pasach raz ją widać raz nie widać czemu uciekłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: FRIDA !!!!! WRACAJ!!!!! 11.12.04, 20:27 Wiesz,mlode to plochliwe hihihih Odpowiedz Link Zgłoś
frida2 Re: FRIDA !!!!! WRACAJ!!!!! 11.12.04, 21:04 kochani moi. pragnę Was poinformować, że moje znikanie spowodowane jest przerwami w dostawach netu. no wiecie, pan w piwnicy przestał napędzać dynamo ;) więc schodzę co chwila i daje kilka razy batem po plecach co by się bardziej starał :) P.s. chciałam też nadmienić, że bardzo ale to bardzo Was lubię i nie wiem wogóle skąd Aleksowi się uroiło, że go nie lubię? Proszę Cię przestań bredzić :) Powtarzam raz jeszcze, słuchać uważnie bo nie będę powtarzać! Lubię Was robaczki moje kochane :)))) (tak mówi do mojej grupy moja pani dr od literatury współczesnej:) Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: FRIDA !!!!! WRACAJ!!!!! 11.12.04, 21:07 powiem : no to Masz szczescie he he Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: FRIDA !!!!! WRACAJ!!!!! 11.12.04, 21:17 ech jak miło, wiecej frida więcej wypada mi teraz napisac - a niemowiałm !? - ze jej cos wypadło he i lubi nas :))) Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: FRIDA !!!!! WRACAJ!!!!! 11.12.04, 21:19 a ja myslalem ,ze mlode ,to plochliwe,jednym slowem jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: FRIDA !!!!! WRACAJ!!!!! 11.12.04, 21:32 a ty niby taki stary jestes co? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai a ja zapytam o tego pana w piwnicy 14.12.04, 04:37 co sie dynamem zajmuje,czy on lubi byc tak chlostany?????????heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita Re: mam w dupie....w dupie mam 11.12.04, 22:11 Ale dziś naklikane..... zaraz ktoś powie, że tu niski poziom, że czat . Aaaaaaaa co tam....miejmy to w dupie!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: mam w dupie....w dupie mam 11.12.04, 22:25 he he na dupnym wątku mozna miec wszystko w dupie jaki niski poziom, jaki niski poziom, bo co, ze niby przy weekendzie o polityke sie nie spieramy, co o aferkach mamy pisac, filozofów cytowac.......i tak bywa ale nie zawsze i nie koniecznie czasami miłe wpisy miłym ludziom sa najwazniejsze a kto buc niech zazdrosci Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: mam w dupie....w dupie mam 11.12.04, 22:26 i cykajmy sobie poki jest zdrowie i net działa Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: mam w dupie....w dupie mam 11.12.04, 22:27 i miejmy wszystko w dupie Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: mam w dupie....w dupie mam 11.12.04, 22:28 ufff a ja dzis cały dzień na obczyźnie...... dobranoc Jasełko Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: mam w dupie....w dupie mam 14.12.04, 04:39 wracam,wracam kochana,kaca musialam wyleczyc poimprezowego hehehe,choinki znalazlas w skrzynce? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: mam w dupie....w dupie mam 14.12.04, 14:49 no witaj ellenai no jak miło cie widziec, kurde tyle pisalismy tu bez ciebie masz slicze choinki, dziekuje cmok wiesz dośc oryginalne sa te dwie mniejsze, jedna srebrna, druga złota - fajoskie Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: mam w dupie....w dupie mam 16.12.04, 18:27 no strasznie mam zachoinczony dom heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita NIE DOPUSZCZĘ !!!!!!!!! 05.01.05, 16:14 Nie dopuszczę aby wątek, który w swym tytule wyraża uczucia całej mej istoty do otaczającej rzeczywistości znikł z pierwszych stron...... chyba, że Elle założy coś nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: NIE DOPUSZCZĘ !!!!!!!!! 06.01.05, 06:09 oooooooo,jak milo ze utrafilam z moim stanem ducha w twoj!jakas jednosc sie nam wytwarza cos na miare harmonijnego gotowania kapusniaka ,drzewiej tak bywalo ,to info do czytajacych choc nie sadze aby ktos tak dociekliwie czytal ten watek~! a czy cos wymysle nowego?!he! zbyt wielkie nadzieje pokladasz w mozliwosciach mojego przyzelonego cmokami mozgu!cmok Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita Re: NIE DOPUSZCZĘ !!!!!!!!! 06.01.05, 06:45 Jak jest watek powyżej 50 to śmiem twierdzić, że mało osób go dkladnie czyta.Przynajmniej mnie na innych forach takich długich wątków czytać się nie chce..... A tytuł jest (jak to mawia mlodzież) z a j e b i s t y. Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: NIE DOPUSZCZĘ !!!!!!!!! 06.01.05, 06:47 aleks moze by sie dokopal,inni to nie!aleks to swoj czlowiek!cmook jak mawia mlodziez.,...........za.......(nie lubie tego slowa!brrrr) Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita Re: NIE DOPUSZCZĘ !!!!!!!!! 06.01.05, 06:48 to może......"zajefajny" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: NIE DOPUSZCZĘ !!!!!!!!! 06.01.05, 06:51 e po polsku to nie mozna?eee staroswiecka jestem,ja tam wole zawijasy typu....... pochowają mnie na mężu mym Siekierzyńskim Antonim.......... przeczytajcie i pomozcie Malgosi nowe alternatywne forum GORLICE!! Nowy Sacz Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita Re: NIE DOPUSZCZĘ !!!!!!!!! 06.01.05, 06:54 Nieskromnie powiem, że mnie się to tez podoba. I jeszcze to "dość on się na mnie 40 lat wyleżał, nie bedę ja teraz na nim". He, he jakoś sobie daję radę nadążać za Monhen. Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: NIE DOPUSZCZĘ !!!!!!!!! 06.01.05, 06:57 absolutnie kocham ten post z tym cytatem! dzielo sztuki,majstersztyk spod klawiatury ci wyszedl!spierdzielam do wyra!odgrazam sie juz drugi raz!cmok Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re:mam w d....... 06.01.05, 23:16 zakropkowalem,ale zawsze twierdzilem ,ze wiele zalezy od tego slowa. zaslyszane " d... nie traktor, a ciagnie" i ja tez tak uwazam hihi Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai ha,wiedzialam! 07.01.05, 02:18 ze aleks tu zajrzy!!!!!!!!! nie pomylilam sie~ Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: ha,wiedzialam! 07.01.05, 23:37 pewnie ze jestem ,bo ten watek jest jak magnes hehe Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: ha,wiedzialam! 10.01.05, 01:24 heh to sie magnesuj! bardzo dobrze sie dzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: ha,wiedzialam! 10.01.05, 20:00 uwielbiam ten watek hi hi hi witajcie Kochani :) Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: ha,wiedzialam! 10.01.05, 20:42 witaj Zuzanno,co u Ciebie slychac,bardzo u Was wieje ???? ja tez lubie ten watek hihi Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: ha,wiedzialam! 10.01.05, 21:07 ojej jak wczoraj piździło, trudno to opisac, wiesz, cos niesamowitego.......a ja koniecznie chciałam zobaczyc takie wzburzone morze i byłam w tem wicher w Ustce....no wrażenie niesamowite ale dom mam stabilny ( odpukać ), okna szczelne ( odpukać) i raczej prądu w tej części miasta nie brakuje ( odpukac ) !!! siedząc w domu tak bardzo tego wszystkiego nie odczuwam, ale jak chwilami zawyło....to nie dawało spokojnego snu.. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: ha,wiedzialam! 10.01.05, 22:35 a u nas wzgledna cisza,troszke wialo,ale chyba nic nie zrobilo. nigdy nie widzialem morza,tym bardziej takiego wzburzonego,nie lubie takich kipieli i duzych fal,czlowiek jest taki maly w porownaniu z silami natury Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: ha,wiedzialam! 12.01.05, 03:16 zuzanna sie pojawila w watku,aleks jest,tylko gdzie okowita nam sie podziala! cmoki Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita Re: ha,wiedzialam! 12.01.05, 05:33 Nigdzie się nie "podziałam". Jestem obecna. Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: ha,wiedzialam! 12.01.05, 06:19 uffffffff,to dobrze zes tu jest i sie niepodziewasz!jak sie ciesze ze skad wylazlas na forum!cmmmmmmmmmmmmmmmmmooooooook Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita Re: ha,wiedzialam! 12.01.05, 06:25 Ja tu zawsze siedzę i patrzę na to forum jak szpak w dziurę ale nie zawsze mi się kliknąć chce.........chyba napisałam już wszystko co miałam do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: ha,wiedzialam! 12.01.05, 06:28 ja tez ostatnio cos przechodze kryzys-no bo w koncu ilez mozna cmokac?????!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita Re: ha,wiedzialam! 12.01.05, 06:30 Słusznie!!!!!!!!!! Zwłaszcza, że mało kto odcmoka. Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: ha,wiedzialam! 12.01.05, 06:33 ano racja,czyli mamy wszyskto w dupie ,tymczasowo przynajmniej! niech ci sie jajecznica przyjemnie beka a ja ide spac! Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita Re: ha,wiedzialam! 12.01.05, 06:34 CMOK Elle.........erotycznych snów życzę.... A ja idę w codzienny kierat........... Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: ha,wiedzialam! 12.01.05, 06:37 tobie ekstatycznego kieratu zycze a sobie tych snow co mi to zyczysz! ha ! przygotuj mi kawe na rano! Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: ha,wiedzialam! 12.01.05, 06:38 tobie ekstatycznego(ale bredze!!!) kieratu zycze a sobie tych snow co mi to zyczysz! ha ! przygotuj mi kawe na rano! Odpowiedz Link Zgłoś
0kowita Re: ha,wiedzialam! 12.01.05, 06:40 paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: ha,wiedzialam! 12.01.05, 16:16 oby sny staly sie bardziej realne,oczywiscie to co chcemy pozdrawiam Was Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: ha,wiedzialam! 12.01.05, 16:59 o jezuuuuuu jak mnie glowa boli!!!!!!!!!! buuuuuuuuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: jak mnie glowa boli.... 13.01.05, 02:48 i dobrze Ci tak :)))wspolczujacy ouimet... Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai dobrze mi tak????????????? 26.01.05, 20:46 no to Bog zaplac za takie wspolczucie,a niech cie pokreci ! ha! Odpowiedz Link Zgłoś