jepat 01.11.02, 17:27 Zastanawialiście się kiedyś jaka religia najlepiej traktuje człowieka po śmierci?? Mnie chodzi po głowie żywot indian którzy podobno całą wieczność mogą polować na bizony(co podobno bardzo lubieli robić). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: SZAK Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe IP: milea:* / 192.168.1.* 01.11.02, 22:46 WIDZIAŁEŚ TEN POKARM POTYKAJĄCY SIĘ O JASIELSKIE CHODNIKI :)))) NIE TO SPAD . POZDROWIONKA p:))) SPAD Odpowiedz Link Zgłoś
jepat Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 02.11.02, 06:37 Gość portalu: SZAK napisał(a): > WIDZIAŁEŚ TEN POKARM POTYKAJĄCY SIĘ O JASIELSKIE CHODNIKI :)))) Ja nie popieram kanibalizmu !! Odpowiedz Link Zgłoś
georghe Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 01.11.02, 23:09 Ciężko wyczuć bo nie znam zbyt dobrze innych religii, ale zdaje mi się, że "nasza" - jeżeli mogę tak powiedzieć - traktuje zmarłych według zasady: "o niebobecnych albo dobrze albo wcale", może nie wszyscy ale w gruncie rzeczy tak jest. Dobrze, że już prawie po tym święcie bo nie działa ono na mnie zbyt dobrze, ale raz do roku... Odpowiedz Link Zgłoś
jepat Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 02.11.02, 06:39 georghe napisał: > Ciężko wyczuć bo nie znam zbyt dobrze innych religii, ale zdaje mi się, > że "nasza" - jeżeli mogę tak powiedzieć - traktuje zmarłych według zasady: > "o niebobecnych albo dobrze albo wcale", może nie wszyscy ale w gruncie rzeczy > tak jest. To w zasadzie nie religia ale kanony zachowań społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Widziałeś kiedyś ...??? IP: *.ipt.aol.com 02.11.02, 01:08 Widziałeś kiedyś grób kogoś na Twoim lokalnym cmentarzu który ma więcej jak jakieś 200-300 lat ??? Stawiam bak paliwa w Twoim wozie, że o ile to nie był ktoś "Ważny" to nie ... Dobrodzieje niestety wypierdalają (<- to dobre słowo :-() z cmentarza kogoś kto już nie płaci (on już nie ;-) lub rodzina za "parcelę" ... W związku z tematem olej jakieś tam "co będzie jak kiedyś..." - nic nie będzie. Dosłownie: ciesz się chwilą, rodziną, bądź dobrym człowiekiem dla bliskich i znajomych, a resztę olej. Wszyscy o Tobie zapomną po latach (no chyba że zapisy forum przeżyją ileś tam lat ;-), także o Twoim "wiecznym miejscu" <- znając polskich katoli to raczej "wietrznym" - nie gwarantuję 300 lat. Niestety ... Odpowiedz Link Zgłoś
jepat Re: Widziałeś kiedyś ...??? 02.11.02, 06:36 Piotrze "nie złapałeś" klimatu wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
georghe Re: Widziałeś kiedyś ...??? 03.11.02, 02:15 Gość portalu: Piotrek napisał(a): znając polskich katoli Piotrek, bez obrazy, ale odpierdol się od polskich katoli bo póki co to 95% naszego społeczeństwa to KATOLE czy Ci się to podoba czy nie. Ty zdaje się to też KATOL, tyle że "nie praktykujący" - o ile coś takiego wogóle istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe IP: *.dyn.optonline.net 02.11.02, 04:03 co do tytulu twojego tematu stracilam w tym przeszlym roku 5 bardzo bliskich mi osob z rodziny i z pracy ...........szkoda ze nie moglam zapalic swieczki na ich grobach i pomodlic sie troche........zawsze bedzie mi ich brakowac i kazdy kolejny przyjazd do POlski juz nie bedzie ten sam kiedy zaczyna brakowac tych najblizszych....... Odpowiedz Link Zgłoś
jepat Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 02.11.02, 06:40 Gość portalu: kate napisał(a): > co do tytulu twojego tematu stracilam w tym przeszlym roku 5 bardzo bliskich mi > > osob z rodziny i z pracy ...........szkoda ze nie moglam zapalic swieczki na > ich grobach i pomodlic sie troche........zawsze bedzie mi ich brakowac i kazdy > kolejny przyjazd do POlski juz nie bedzie ten sam kiedy zaczyna brakowac tych > najblizszych....... Współczuje Odpowiedz Link Zgłoś
jepat Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 02.11.02, 06:43 Wracając do tematu. Mam na myśli np.tych wszystkich"bojowników" co giną za Ojczyznę bo za to będa mieli raj po życiu,oni wręcz uważają ze to jedyna droga do raju!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe IP: *.dyn.optonline.net 14.11.02, 05:35 do liczy 5 musze dodac +1 zmarla kolejana osoba z mojej najblizszej rodziny dzis dostalam telegram to naprawde bardzo zly rok dla mnie .......za trudno mi uwiezyc .....bede jutro w Polsce i w Jasle na dodatek ale to bedzie tylko 4 dni ostatnio bylam tam 23 lata temu ..........jest mi strasznie smutno i parszywo jakos ....pozdrawim Kate Odpowiedz Link Zgłoś
jepat Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 15.11.02, 19:59 W mojej rodzinie bilans jest dodatni - 3 narodziny-1 pogrzeb Odpowiedz Link Zgłoś
ann1 Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 18.11.02, 18:54 jepat napisał: > > W mojej rodzinie bilans jest dodatni - 3 narodziny-1 pogrzeb Pozazdrościć i pogratulować! Teraz niż demograficzny i NIESTETY te bilanse są coraz smutniejsze... przynajmniej dla mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
ann1 Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 18.11.02, 18:58 Przedwczoraj czy wczoraj przyszły do mnie dziewczyny - świadkowie Jehowy, zostawiły jakąś gazetę i z czystej ciekawości popatrzyłam, co tam piszą... JAK JA IM WSPÓŁCZUJĘ!!!!!!! ONI NIE WIERZĄ, ŻE JEST JAKIŚ "WIECZNY ŚWIAT", że jest życie po śmierci... Przecież w tych najgorszych momentach człowiek "czepia" się tej iskierki, tego, że "ONI TAM SĄ... I KIEDYŚ SIĘ SPOTKAMY"... Trochę późno na takie rozważania pierwszolistopadowe, ale... temat zawsze aktualny... Ja tam wierzę, że tym, którzy odeszli, jest dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
gadacz Do Ann 19.11.02, 08:17 Popatrz Ann na to z innej strony. Świadomość że nie ma nic po śmieci pozwala wyzbyć się lęku, że może nas spotkać coś po tym zdarzeniu niezbyt miłego. Skoro nie ma nic - to nie ma również i Ciebie - Twojej świadomości, duszy (nazwij to jak chcesz) - nic więc nie będzie odczuwało że Cię nie ma. Jakoś nie przemawia do mnie ten argument że są biedni... są pewnie mniej znerwicowani z racji nie posiadania piekiełka. Dorzucając swój głos do dyskusji na tematy "zejścia" podam cytacik, który ostatnio bardzo mi się spodobał co wy na to: "Ziemia to piekło innej planety" - patrząc na to co się dzieje - to chyba bardzo możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
milenik11 Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 18.11.02, 20:05 ...musze pomyslec nad bilansem w mojej rodzinie...chyba nie jest dodatni... Odpowiedz Link Zgłoś
jarmulka Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 20.11.02, 13:50 To co pisze ann1 jest tej samej klasy co fantasmagorie tej waszej kate.Ann1 nie tylko nie umie czytac ale nie ma pojecia ani o SJ ani o ich wizji zycia po smierci ktora nawiasem mowiac oferuje zycie w pelnym wymiarze a wiec z cialem i kosciotrupem tyle ze bez zla,nienawisci,chorob etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZAK Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe IP: milea:* / 192.168.1.* 20.11.02, 23:02 BRAWO :))) 100 % POPARCIA :))) POZDROWIONKA :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ann1 Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 02.12.02, 17:11 jarmulka napisał: > To co pisze ann1 jest tej samej klasy co fantasmagorie tej waszej kate.Ann1 > nie tylko nie umie czytac ale nie ma pojecia ani o SJ ani o ich wizji zycia po > smierci ktora nawiasem mowiac oferuje zycie w pelnym wymiarze a wiec z cialem > i kosciotrupem tyle ze bez zla,nienawisci,chorob etc. Zgoda - nie mam pojęcia, ale weź pod uwagę, że czytałam to, co mi dano - nie znając innych szczegółów (A DO TEGO MAM PRAWO!!!!!!!!!!!!), mogę to interpretować tak, a nie inaczej! Skoro miałam się zapoznać z bardzo małymi wycinkami ich poglądów, bez zadnych dodatkowych wyjaśnień - nie wymagaj ode mnie, żebym wiedziała wszystko o wszystkich wyznaniach! Odpowiedz Link Zgłoś