Dodaj do ulubionych

Rozmyślania 1-szo listopadowe

01.11.02, 17:27

Zastanawialiście się kiedyś jaka religia najlepiej traktuje człowieka po
śmierci?? Mnie chodzi po głowie żywot indian którzy podobno całą wieczność
mogą polować na bizony(co podobno bardzo lubieli robić).
Obserwuj wątek
    • Gość: SZAK Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe IP: milea:* / 192.168.1.* 01.11.02, 22:46
      WIDZIAŁEŚ TEN POKARM POTYKAJĄCY SIĘ O JASIELSKIE CHODNIKI :)))) NIE TO
      SPAD . POZDROWIONKA p:))) SPAD
      • jepat Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 02.11.02, 06:37
        Gość portalu: SZAK napisał(a):

> WIDZIAŁEŚ TEN POKARM POTYKAJĄCY SIĘ O JASIELSKIE CHODNIKI :)))) Ja nie
        popieram kanibalizmu !!
    • georghe Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 01.11.02, 23:09
      Ciężko wyczuć bo nie znam zbyt dobrze innych religii, ale zdaje mi się,
      że "nasza" - jeżeli mogę tak powiedzieć - traktuje zmarłych według zasady:
      "o niebobecnych albo dobrze albo wcale", może nie wszyscy ale w gruncie rzeczy
      tak jest.
      Dobrze, że już prawie po tym święcie bo nie działa ono na mnie zbyt dobrze, ale
      raz do roku...
      • jepat Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 02.11.02, 06:39
        georghe napisał:

> Ciężko wyczuć bo nie znam zbyt dobrze innych religii, ale zdaje mi się,
        > że "nasza" - jeżeli mogę tak powiedzieć - traktuje zmarłych według zasady:
        > "o niebobecnych albo dobrze albo wcale", może nie wszyscy ale w gruncie
        rzeczy
        > tak jest.

To w zasadzie nie religia ale kanony zachowań społecznych.
    • Gość: Piotrek Widziałeś kiedyś ...??? IP: *.ipt.aol.com 02.11.02, 01:08
      Widziałeś kiedyś grób kogoś na Twoim lokalnym cmentarzu który ma więcej jak
      jakieś 200-300 lat ???
      Stawiam bak paliwa w Twoim wozie, że o ile to nie był ktoś "Ważny" to nie ...
      Dobrodzieje niestety wypierdalają (<- to dobre słowo :-() z cmentarza kogoś kto
      już nie płaci (on już nie ;-) lub rodzina za "parcelę" ...

W związku z tematem olej jakieś tam "co będzie jak kiedyś..." - nic nie będzie.
      Dosłownie: ciesz się chwilą, rodziną, bądź dobrym człowiekiem dla bliskich i
      znajomych, a resztę olej. Wszyscy o Tobie zapomną po latach (no chyba że zapisy
      forum przeżyją ileś tam lat ;-), także o Twoim "wiecznym miejscu" <- znając
      polskich katoli to raczej "wietrznym" - nie gwarantuję 300 lat. Niestety ...
      • jepat Re: Widziałeś kiedyś ...??? 02.11.02, 06:36

Piotrze "nie złapałeś" klimatu wątku.
      • georghe Re: Widziałeś kiedyś ...??? 03.11.02, 02:15
        Gość portalu: Piotrek napisał(a):

znając polskich katoli

Piotrek, bez obrazy, ale odpierdol się od polskich katoli bo póki co to 95%
        naszego społeczeństwa to KATOLE czy Ci się to podoba czy nie. Ty zdaje się to
        też KATOL, tyle że "nie praktykujący" - o ile coś takiego wogóle istnieje.
    • Gość: kate Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe IP: *.dyn.optonline.net 02.11.02, 04:03
      co do tytulu twojego tematu stracilam w tym przeszlym roku 5 bardzo bliskich mi
      osob z rodziny i z pracy ...........szkoda ze nie moglam zapalic swieczki na
      ich grobach i pomodlic sie troche........zawsze bedzie mi ich brakowac i kazdy
      kolejny przyjazd do POlski juz nie bedzie ten sam kiedy zaczyna brakowac tych
      najblizszych.......
      • jepat Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 02.11.02, 06:40
        Gość portalu: kate napisał(a):

> co do tytulu twojego tematu stracilam w tym przeszlym roku 5 bardzo bliskich
        mi
        >
        > osob z rodziny i z pracy ...........szkoda ze nie moglam zapalic swieczki na
        > ich grobach i pomodlic sie troche........zawsze bedzie mi ich brakowac i
        kazdy
        > kolejny przyjazd do POlski juz nie bedzie ten sam kiedy zaczyna brakowac tych
        > najblizszych.......

Współczuje
    • jepat Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 02.11.02, 06:43

Wracając do tematu.
      Mam na myśli np.tych wszystkich"bojowników" co giną za Ojczyznę bo za to będa
      mieli raj po życiu,oni wręcz uważają ze to jedyna droga do raju!!
    • Gość: kate Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe IP: *.dyn.optonline.net 14.11.02, 05:35
      do liczy 5 musze dodac +1 zmarla kolejana osoba z mojej najblizszej rodziny
      dzis dostalam telegram to naprawde bardzo zly rok dla mnie .......za trudno mi
      uwiezyc .....bede jutro w Polsce i w Jasle na dodatek ale to bedzie tylko 4 dni
      ostatnio bylam tam 23 lata temu ..........jest mi strasznie smutno i parszywo
      jakos ....pozdrawim Kate
      • jepat Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 15.11.02, 19:59

W mojej rodzinie bilans jest dodatni - 3 narodziny-1 pogrzeb
        • ann1 Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 18.11.02, 18:54
          jepat napisał:

>
          > W mojej rodzinie bilans jest dodatni - 3 narodziny-1 pogrzeb
          Pozazdrościć i pogratulować!
          Teraz niż demograficzny i NIESTETY te bilanse są coraz smutniejsze...
          przynajmniej dla mnie...
        • ann1 Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 18.11.02, 18:58
          Przedwczoraj czy wczoraj przyszły do mnie dziewczyny - świadkowie Jehowy,
          zostawiły jakąś gazetę i z czystej ciekawości popatrzyłam, co tam piszą...
          JAK JA IM WSPÓŁCZUJĘ!!!!!!! ONI NIE WIERZĄ, ŻE JEST JAKIŚ "WIECZNY ŚWIAT", że
          jest życie po śmierci... Przecież w tych najgorszych momentach
          człowiek "czepia" się tej iskierki, tego, że "ONI TAM SĄ... I KIEDYŚ SIĘ
          SPOTKAMY"... Trochę późno na takie rozważania pierwszolistopadowe, ale... temat
          zawsze aktualny... Ja tam wierzę, że tym, którzy odeszli, jest dobrze...
          • gadacz Do Ann 19.11.02, 08:17
            Popatrz Ann na to z innej strony. Świadomość że nie ma nic po śmieci pozwala
            wyzbyć się lęku, że może nas spotkać coś po tym zdarzeniu niezbyt miłego.
            Skoro nie ma nic - to nie ma również i Ciebie - Twojej świadomości, duszy
            (nazwij to jak chcesz) - nic więc nie będzie odczuwało że Cię nie ma.
            Jakoś nie przemawia do mnie ten argument że są biedni... są pewnie mniej
            znerwicowani z racji nie posiadania piekiełka.
            Dorzucając swój głos do dyskusji na tematy "zejścia" podam cytacik, który
            ostatnio bardzo mi się spodobał co wy na to:
            "Ziemia to piekło innej planety" - patrząc na to co się dzieje - to chyba
            bardzo możliwe.
        • milenik11 Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 18.11.02, 20:05
          ...musze pomyslec nad bilansem w mojej rodzinie...chyba nie jest dodatni...
    • jarmulka Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 20.11.02, 13:50
      To co pisze ann1 jest tej samej klasy co fantasmagorie tej waszej kate.Ann1
      nie tylko nie umie czytac ale nie ma pojecia ani o SJ ani o ich wizji zycia po
      smierci ktora nawiasem mowiac oferuje zycie w pelnym wymiarze a wiec z cialem
      i kosciotrupem tyle ze bez zla,nienawisci,chorob etc.
      • Gość: SZAK Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe IP: milea:* / 192.168.1.* 20.11.02, 23:02
        BRAWO :))) 100 % POPARCIA :))) POZDROWIONKA :)))
      • ann1 Re: Rozmyślania 1-szo listopadowe 02.12.02, 17:11
        jarmulka napisał:

> To co pisze ann1 jest tej samej klasy co fantasmagorie tej waszej kate.Ann1
        > nie tylko nie umie czytac ale nie ma pojecia ani o SJ ani o ich wizji zycia
        po
        > smierci ktora nawiasem mowiac oferuje zycie w pelnym wymiarze a wiec z cialem
        > i kosciotrupem tyle ze bez zla,nienawisci,chorob etc.
        Zgoda - nie mam pojęcia, ale weź pod uwagę, że czytałam to, co mi dano - nie
        znając innych szczegółów (A DO TEGO MAM PRAWO!!!!!!!!!!!!), mogę to
        interpretować tak, a nie inaczej!
        Skoro miałam się zapoznać z bardzo małymi wycinkami ich poglądów, bez zadnych
        dodatkowych wyjaśnień - nie wymagaj ode mnie, żebym wiedziała wszystko o
        wszystkich wyznaniach!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka