isoxazolidine 12.11.02, 19:30 Czy ktos z was próbował (mysle ze Jepat to i owszem) tzw. krupnik - taki trunek z lubelskiego ... ? po prostu odjazd .... :-))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jepat Re: Krupnik 13.11.02, 19:23 To zdaje się trunek z tradycjami a może zupa :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
georghe Re: Krupnik 22.11.02, 10:13 Przepis na krupnik: 500g miodu sok z 1 cytryny 600 ml spirytusu 95% 250 ml wody 3g cynamonu 1g goździków 3g imbiru 2g gałki muszkatołowej 4g wanilii Przyprawy zalać 100 ml spirytusu rozcieńczonego 50ml wody. Macerować 2 tygodnie. Otrzymana zaprawa wystarczy na 10 l wódeczki. Zagotować miód z 200 ml wody. Gotować odszumowując. Ostudzić, wlać sok z cytryny i 1/10 (dokładnie odmierzyć! ) zaprawy z przypraw. Mieszając dodać 500 ml spirytusu. Przefiltrować, wlać do butelki i odstawić na 6 miesiący. Ten "sklepowy" z krupniczkiem według powyższej receptury nie ma szans. Polecam wszystkim. U mnie stoi jakiś tydzień, ale już jest świetny (musiałem popróbować:))) Smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
milenik11 Re: Krupnik 24.11.02, 20:48 ...jutro ide po skladniki...na swieta bedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
georghe Re: Krupnik 26.11.02, 15:05 Dziękuję Koledzy ! Szkoda, że nie dane nam będzie wspólnie zadelektować tego wykwintnego trunku. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marsjan Re: Krupnik IP: *.krakow.bphpbk.pl 26.11.02, 18:54 > Przefiltrować, wlać do butelki i odstawić na 6 miesiący. No ale gdzie to schować na 6 miesięcy żeby nie kusiło ???) Toż to nieludzki trunek. Odpowiedz Link Zgłoś
georghe Re: Krupnik 26.11.02, 19:21 Gość portalu: Marsjan napisał: > No ale gdzie to schować na 6 miesięcy żeby nie kusiło ???) Toż to nieludzki > trunek. Zgadza się, tak mówi przepis. Myślę jednak, że po ok. 3-4 tygodniach można spokojnie zadelektować nie profanując trunku. Jest jeszcze jeden sposób. Można sobie krupniczek zrobić w lecie. Wtedy nie ma się takiej ochoty na mocno rozgrzewający i dość słodki trunek. Do jesieni spokojnie odleży i nabierze odpowiedniego smaku. Jeszcze raz smacznego. PS. Marsjan, miło Cię znowu "widzieć". Co z Twoją stronką o Czarnych ? Brak czasu czy zapału ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marsjan Re: Krupnik IP: *.krakow.bphpbk.pl 27.11.02, 20:09 Raczej czasu. Mam też trochę problemów technicznych. Jednak jestem dobrej myśli (może uda mi się wykorzystać trochę urlopu z zeszłego roku i dokończę najpilniejsze sprawy). Najdalej na rundę wiosenną raczej wszystko będzie już funkcjonowało. Obiecuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Krupnik IP: *.dialup.chcgil.ameritech.net 01.12.02, 18:06 ..zrobilem wszystko dokladnie jak w przepisie, mam nadzieje ,ze jest tak dobry jak mowicie.Jak nie wyjdzie, oczekuje rekompensaty, moze byc "Absolut"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Krupnik IP: *.dialup.chcgil.ameritech.net 08.12.02, 04:38 georghe na Prezydenta!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Krupnik 08.12.02, 09:11 Republiki Krupniczej ??? ;-))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
georghe Re: Krupnik 10.12.02, 07:30 Gość portalu: jerry napisał(a): > georghe na Prezydenta!!!! Czy już się "przegryzło" ? Mój owszem. Wczoraj nalałem kieliszeczek żoneczce i żebyście słyszeli jak mlaskała ! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
georghe Re: Krupnik 10.12.02, 19:55 isoxazolidine napisał: > mmmmmm.... swintuszek ... ;-)) Mellechowicz, Mellechowicz..... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
milenik11 Re: Krupnik 11.12.02, 00:04 ...czyli jest nadzieja ze wyjdzie(krupnik)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Krupnik IP: *.dialup.chcgil.ameritech.net 11.12.02, 00:36 "przegryziony" czy nie jest doskonaly!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś