malopolanin 15.01.02, 21:51 Zainspirowałeś mnie shadok. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shadok Re: Dziwny mamy ten sejm 15.01.02, 21:56 Małopolaninie czytasz w moich myślach :-) Właśnie o takim wątku myślałem. Zastanawia mnie, jak łatwo jest wmówić naszemu społeczeństwu, że wszystko można naprawić w ciągu 4 lat. Komuna pustoszyła kraj przez prawie 50 lat, a my chcielibyśmy żyć jak Europa Zachodnia po zaledwie 10 latach. Nie tędy droga. Na dobrobyt trzeba sobie zapracować. Jednak Polak chciałby już. I wierzy w gruszki na wierzbie tow. Millera, przepraszam teraz już pana ;-) Zresztą wierz także innym oszołomom. A ludzie, którzy naprawdę chcą coś zrobić w ogóle nie dostają się do Sejmu. Ciekawe czy kiedyś przejrzymy na oczy? Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Dziwny mamy ten sejm 15.01.02, 21:58 Największą paranoją, że ludzie , którzyzostali najbardziej skrzywdzeni przez system (pracownicy PGR - ok. 2 mln osób) głosowali na przyczynę swoich nieszczęść. Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Dziwny mamy ten sejm 15.01.02, 22:04 Byłych pracowników PGR-ów jeszcze mogę zrozumieć. W 1989 roku zawalił się ich świat. Przecież oni nic nie potrafią! Przeważnie są po podstawówce, albo nawet tej nie skończyli. Byli jak chłopi pańszczyźniani. Odwalali robotę, a w zamian za to mieli zapewnione bezpieczeństwo socjalne. Oni zawsze będą tęsknić do PRL- u. Dziwią mnie natomiast ludzie wykształceni, którzy nie raz dostali od władzy ludowej w d... Przynajmnije oni powinni pamiętać. A tymczasem skleroza opanowała i ich. I mamy taki a nie inny skład Sejmu. Aż strach pomyśleć co będzie w następnej kadencji. Przecież lsd nie wypełni obietnic. Jest to po prostu niemożliwe. Kogo wtedy wybierzemy? Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Dziwny mamy ten sejm 15.01.02, 22:06 LPR, Samoobronę i ch mutacje, + kolejne metamorfozy prawicy. Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Dziwny mamy ten sejm 15.01.02, 22:12 Radykalne nastroje nie prowadzą do niczego dobrego. Ludzie będą coraz bardziej zawiedzeni. W końcu mogą wybrać jakiegoś "wodza", albo coś w tym stylu. Już teraz znalazłoby się kilku kandydatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: Dziwny mamy ten sejm IP: 24.42.55.* 15.01.02, 22:20 Shadock,ogromnie uprosciles ten problem co swiadczy o slabym wyrobieniu politycznym i demagogicznym podejsciu do zgadnienia.Nawet jesli bylo tak jak napisales to rzady pokomunistyczne wepchnely Polske w otchlan beznadziei.Nie ma ani jednej dziedziny zycia spolecznego ktora zyskalaby na upadku"komunizmu".Nie, nie obrazaj sie nie jest moim celem chwalenie czegokolwiek ale byoby dobrze bys zdobyl sie na rasowy krytycyzm.Nie szukaj daleko ale wokol siebie w Jasle przykladow na to ze rzady ostatnich dwodziestu lat prowadza Polske we wlasciwym kierunku.Tak jak wielu innych w wejscie do UE upatrujesz panaceum na wszystkie Polakow problemy.Nic bledniejszego.Tak jak antysemici nie rozumieja zupelnie istoty problemu tak i wielu z Was nie rozumie mechanizmow wspolczesnego wyzysku.Polska zostala doprowadzona do sytuacji gdzie nie ma alternatywy.MUSI wejsc do UE i to na warunkach tejze UE.Polska bez ogromnych pieniedzy nie ma zadnych szans na samodzielnosc,zwazywszy na calkowita ruine gospodarki wewnetrznej i uzaleznienie sie od kapitalu zagranicznego. Dobrze ze poruszyliscie temn temat byle tylko nie doszlo do przepychanek ideologicznych.Wyrazilem swoje zdanie i aby nie podgrzewac temperatury nie zabieram wiecej glosu.Powodzenia i spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Dziwny mamy ten sejm 15.01.02, 22:33 Drogi N. Bez obaw, nie mam zamiaru obrażać się na Ciebie dlatego, że powiedziałeś co myślisz. Moje wyrobienie polityczne sprowadza się do sympatii dla jednych i antypatii dla drugich. Nigdy nie należałem do żadnej partii. W części zgadzam się z Tobą. Nie wierzę, że po wstąpieniu do UE od razu będzie się mi żyło lepiej. Może nie zdążę dożyć lepszych czasów :-( Jednak w tej chwili Polska faktycznie MUSI wejść do UE. Zgadzamy się na wszystko, co zaproponuje Bruksela. Dostosowaliśmy prawo i wszelkie możliwe przepisy. Od UE nie ma odwrotu. Czy będzie to dobre dla Polski? Pożyjemy zobaczymy. Zastanawiam się też czy my w ogóle wejdziemy do Unii. Może się okazać, że kraje członkowskie nie będą nas chciały. I co wtedy? Mimo wszystko lepiej z Unią. Teraz jest za późno na wybór innej drogi. W Jaśle coraz więcej ludzi z sentymenetm wspomina czasy PRL-u. Nie mieli perspektyw, ale mieli pracę. Mogli utrzymać rodziny. W dzisiejszych czasach nadal nie mają perspektyw, ale stracili też pracę. Stąd to niezadowolenia. Ja na szczęście pracuję i patrzę trochę inaczej. Czasy komunizmu kojarzą mi się z dużymi kolejkami, brakiem towarów, szarością dnia codziennego. Teraz przynajmniej mogę bez problemu zrobić zakupy. Liczę, że jednak coś tu jeszcze napiszesz. Odmienne zdanie jest mile widziane. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: Dziwny mamy ten sejm IP: 24.42.55.* 16.01.02, 00:56 Pozwol ze nieco zmienie kierunek Twego spojrzenia.W czasach tzw.komuny kazdy mial prace abstrahujac od slusznosci takiej postawy wladz, z budzetu utrzymywano ogromne obszary socjalne i to na poziomie wyzszym kosztowo niz robi to dzis Szwecja i Kanada.Jesli budzet kierowano na pokrycie spraw socjalnych to wlasciwie nie bylo juz ani na banany ani cytryny ani na cala mase innych nazwijmy to przyjemnosci.Powiesz ze byly dlugi.Byly ale dzisiejsza gospodarka nie potrafi funkcjonowac inaczej .Kazdy pozycza.Przecietny kanadyjczyk byl ponad 50 razy bardziej zadluzony niz przecietny Polak.Zachod prowadzil celowa polityke niedopuszczania wschodnich towarow na swoje rynki z bardzo prostego powodu,Mialo to doprowadzic do tego co sie stalo w '80 r,i przy ich pomocy doprowadzilo.Napewno nie bylo dobrze napewno tamte czasy wymagaly zmian ale prosze wytlumaczyc mi dlaczego z takim uporem wyniszczono i to w sposob barbarzynski wszelkie podstawy rodzimego przemyslu,rolnictwa czy wszelkich wiezi spolecznych.Przeciez to sabotaz.Nie tamto bylo zle ,tragiczne jest to do czego doprowadzono kraj w zaledwie 20 lat.Usiadz i pomysl,jesli recesja wejdzie w swoje apogeum,wzrosnie drastycznie bezrobocie,spadna gwaltownie wplywy do budzetu ,panstwo stanie sie niewyplacalne a stad juz tylko krok do zalamania sie panstwowosci.Pytanie i co dalej.Czy pomyslales co wtedy zrobisz?Jestes mlody a starsi i starzy?Panuje przekonanie;jakos to bedzie.Mnie zachod nauczyl:musisz polegac wylacznie na sobie,bogaty nigdy i nikomu nie pomogl-on zrobil tylko interes za ktory zaplacil biedny.Zycze Wam jak najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
georghe Re: Dziwny mamy ten sejm 16.01.02, 14:05 Przepraszam, a ile można żyć na kredyt ? Gierkowe kredyty odbijają się czkawką do dziasiaj ! Gdyby komuna nie padła dzisiaj mielibyśmy w Polsce drugą....Albanię. I proszę nie mówcie mi, ile się zrobiło "za komuny" - taki argument przytaczają stęsknieni za tamtymi czasami - powiedzcie: ILE MOŻNA BYŁO ZROBIĆ przez te 50 straconych lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: Dziwny mamy ten sejm IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.01.02, 15:24 Ja nie probuje zmieniuac Twoich pogladow.Jedyne co chce to pokazac nieco inne spojrzenie na ta sama sprawe.Nie lubisz komuny Twoja sprawa ale to jeszcze nie powod by potepiac w czambul absolutnie wszystko czego dokonano w tamtych czasach.Zapewne nie zdajesz sobie sprawy z ogromu dlugu jaki ciazy na panstwie dzis.Jesli jeszcze dolozysz dogorywajaca gospodarke brak perspektyw itd to powiedz mi na czym polega to zwyciestwo na drodze do dobrobytu.Czy tak naprawde nie chodzi o to by zyc wzglednie spokojnie ,dostatnio i z nadzieja ze tak beda tez zyly nastepcy ? Mozesz przewidziec swoja przyszlosc ?Nie sadze.Tu nie chodzi o ideologiczne spory ale o trzezwa ocene tego co jest bez zbytniego odniesienia do przeszlosci bo to absolutnie niczego nie zmieni a wprowadza jedynie nadmiar antagonizmow .Nie zapominaj ze ogromna wiekszosc tzw.dlugow przeszlosci z ktorych korzystala cala Polska zostalo umorzonych skad zatem dzis dlug siegalacy niemal 100 mld $ US.Dlaczego wymieciono przemysl i rolnictwo.Jakie sa perspektywy rozwoju dla miasta.Ile realnie powstanie nowych miejsc pracy w tym regionie w najblizszych powiedzmy 2 latach.Ile wynosi zadluzenia miasta i powiatu,ilu urzedasow Wami kieruje i czy sa wszyscy potrzebni.Pytan jest tysiace a kazde ma wplyw na Wasza przyszlosc przy czym zadnego wplywu nie ma grzebanie sie w przeszlosci i proba udowadniania jaki czas byl lepszy.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
georghe Re: Dziwny mamy ten sejm 16.01.02, 19:47 Z wszystkim się zgadzam tylko pytam: czyja to jest zasługa ? Rządzących po 89r. roku czy przed? Panowie Millerowie, Kwaśniewscy, Jaskiernie, Oleksy i spóła mieli okazję się już wykazać. Panom dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Dziwny mamy ten sejm 16.01.02, 22:31 Grzebanie się w przeszłości faktycznie nie wpływa na poprawę bieżącego bytu i nie ma wpływu na przyszłość. Czuję jednak pewien niesmak (fakt, że coraz mniejszy), gdy widzę byłych towarzyszy, którzy tak szybko zapomnieli o głoszonych przez siebie hasłach. Bezboleśnie zmienili się z komunistów w kapitalistów. Praktycznie w ciągu jednej nocy. A pamiętam jak tow. Miller bronił w 1989 roku socjalistycznej ideologii. Może inaczej oceniałbym SLD, gdyby nie ci dawni aparatczycy. Boleję również, że rządy solidarnościowe okazały się równie skorumpowane, jak ich czerwoni poprzednicy. Wiadomości niemal codziennie donosiły o nowej aferze. Nie tak to sobie wyobrażałem idąc w 1989 roku do pierwszych demokratycznych wyborów. Teraz odpowiem na część twoich pytań, bo na wszystkie niestety nie potrafię. Nie wiem dlaczego nasza gospodarka dogorywa. Mogę tylko snuć przypuszczenia. Ale od tych się powstrzymam. Mogę Ci natomiast powiedzieć, że nie widzę przed sobą ŻADNYCH perspektyw. Pogodziłem się już z myślą, że do niczego w życiu nie dojdę. W obecnej sytuacji jest to po prostu niemożliwe. Mogę jedynie w miarę bezstersowo przeżyć miesiąc. O jakichkolwiek oszczędnościach mogę tylko pomarzyć :-( Równie czarno widzę przyszłość mojego miasta. Na nowe miejsca pracy nie ma co liczyć. A już na pewno nie w takiej ilości by ograniczyć bezrobocie. O zadłużeniu miasta i powiatu nic mi nie wiadomo, ale pewnie jest spore bo realizujemy kilka inwestycji. Natomiast z całą pewnością urzędników mamy za dużo. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: Dziwny mamy ten sejm IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.01.02, 02:57 To co mowicie stawia wlosy na glowie.Jestescie mlodzi (tak mysle )skad w Was az tyle rezygnacji.Musicie sie pogodzic z demokratyczna wykladnia jakiej jestescie udzialem Ludzi ktorych nie lubicie wybrala wiekszosc i czy Wam sie podoba czy nie musicie to akceptowac a tzw poczucie demokratycznej solidarnosci wymaga by tym panom pomagac.Przykro mi takie sa reguly gry.Kiedy piszecie luzno wszystko wydaje sie proste ale jesli wlozycie odrobine emocji w to pisanie wylania sie smutny obraz waszego bytu.Nigdzie nie jest latwo ale Wam nie ma czego zazdroscic.Napiszcie cos wesolego,moze ktos mysli o wlasnym business,albo o wyjezdzie ,slowem cos pocieszajacego.Pozdrawiam i zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Dziwny mamy ten sejm 17.01.02, 19:13 Ależ ja akceptuję wybór dokonany przez większość. Jeśli taka jest wola Narodu, to muszę ją uszanować. Znając moich rodaków już dziś wiem, że za 4 lata będą zawiedzeni, bo nic się nie zmieni na lepsze. Jeśli chodzi o pomoc, to jednak się wstrzymam. Pozostanę obserwatorem. Jeśli mój byt wydaje Ci się smutny, to wiedz, że są ludzie którym żyje się jeszcze gorzej. Zasiłek dla bezrobotnych to niecałe 100$. Spróbuj za tyle przeżyć przez misiąc, a zobaczysz jak wygląda życie wielu Polaków. I nie myśl, że mamy niskie ceny. Czasem są one wyższe niż w Europie Zachodniej. Na koniec tego postu coś pocieszającego. Już w sobotę skoki :-) Oj będzie się działo! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
georghe Re: Dziwny mamy ten sejm 17.01.02, 19:32 Te 100$ powoduje, że ludzie chwytają się brzytwy i głosują na Leppera. Przyznam, że zaczynam ich rozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: Dziwny mamy ten sejm IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.01.02, 21:19 A co Waszym (sic!) zdaniem nalezy zrobic by wejsc na droge do normalnosci.Przeciez taka sytuacja wyloni kolejnego Lenina albo przynajmniej kogos na L. a stad prosta droga do katastrofy.Starzy jakos "dojda" na swych grzedach ale co z mlodzieza i ich przyszloscia bo chyba potomkowie Lecha nie zamierzaja bezpotomnie zakonczyc istnienia swej panstwowosci.Chociaz to rzeczywiscie prowadzi do spolecznego samobojstwa.Smutne ale mam nadzieje ze na pare dni Malysz wprowadzi nieco radosci jak Lato wiele wiele lat temu.Macie jakis znaczacy sport w Jasle ? Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Dziwny mamy ten sejm 17.01.02, 21:24 Oczywiście! Siatkówka w II lidze, choć nie wiedzie się im najlepiej :-( Odpowiedz Link Zgłoś
georghe Re: Dziwny mamy ten sejm 17.01.02, 21:35 Nie mów Shadok, męska siatkówka stoi nieźle. Jak dobrze pójdzie to chłopaki załapią się do play off o awans do I ligi. No i muszę Wam powiedzieć, że właśnie byłem przed chwilą w jasielskiej kablówce. Pokazywali ostatni mecz z hali... :-) No i publikę, a tam... GEORGHE !!!! Hihihihi.... Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Dziwny mamy ten sejm 17.01.02, 21:44 Wolę kobiecą. Przyjemniejsze dla oka ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
georghe Re: Dziwny mamy ten sejm 17.01.02, 21:59 Ja też wolę, ale ostatnio taka bryndza że.... Chodzisz na mecze? Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Dziwny mamy ten sejm 18.01.02, 22:29 Trochę odbiegliśmy od głównego tematu i pora do niego wrócić. Przyszłość młodzieży widzę, niestety, w czarnych barwach. W większych miastach mają jeszcze jakieś szanse, natomiast na prowincji kończą szkołe i lądują w Biurze Pracy. W większości przypadków nie mają szans nic znaleźć. Ludzie są zdesperowanie i to faktycznie może doprowadzić do zwycięstwa w wyborach jakichś radykałów. Niestety, nie tak wyobrażałem sobie wolną Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.r.y.s.i.a Re: Dziwny mamy ten sejm 19.01.02, 08:42 Czasy komuny zdemoralizowały człowieka.Wszyscy mieli wszystkiego mało i równo.Nie trzeba było o nic się starać gdyż wszystko działo się samo.Pracownicy często dostawali wypłatę za samo podpisanie listy.Dyrektorzy zajmowali się bieganiem z egzekutywy na egzekutywę , nie musieli martwić się o kondycję firmy. Każdy miał kogoś nad sobą kto wiedział co robić.A ludziom przedsiębiorczym podcinano skrzydła.Gdy można już było mówić co się chce najpierw pracownicy niszczyli swoje przedsiębiorstwa strajkami a potem dyrektorzy przerzucaniem majątku tych przedsiębiorstw do kieszeni swoich i swoich kolegów.Wyssane firmy padały i jeszcze padają jedna po drugiej.Kiedy można już było być przedsiębiorczym każdy chciał się dorobić szybko a szybko to często kosztem innych.Chęć ustawienia siebie nie omineła osób będących we wszystkich władzach. Do tego przyczyny zewnętrzne no i jest co jest. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Dziwny mamy ten sejm 19.01.02, 09:34 A teraz musimy pomóc tym skrzywdzonym przez PRL. Szczególnie pracownikom PGR - ów. Nie może się to jednak ograniczać jedynie do zapewnienia pracy ( lub co gorsza zasiłku), ale i do pracy w tych społecznościach psychologów, socjologów, którzy nauczą tych ludzi gospodarować na swoim i dbać o siebie i rodzinę. żeby jedyną odskocznią od szarej rzeczywistości nie były alkohol i TV. Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Dziwny mamy ten sejm 19.01.02, 10:27 Na coś takiego potrzebne są pieniądze, a tych jak powszechnie wiadomo nie ma i raczej prędko nie będzie. Nie chciałbym być posądzony o pesymizm, ale dla tych ludzi nie widzę ratunku. Owszem, czasem słyszy się w mediach, że trzeba im pomóc, tyle tylko że kończy się na obietnicach. Politycy przypominają sobie o problemie w trakcie kolejnych kampani wyborczych. A w chwię po wyborach dostają dziwnego zaniku pamięci :-( Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Dziwny mamy ten sejm 19.01.02, 10:51 Bo w końcu to 2 mln osób - głosów :( Dla mnie jest szansa dla tych ludzi, sczególnie na obszarach atrakcyjnych turystycznie , takich jak Bieszczady i część Beskidu Niskiego, gdzie po Akcji " W" stworzono wiele PGR- ów lub spółdzielni rolniczych. Odpowiedz Link Zgłoś