elp1 22.11.03, 22:12 nowysacz.naszemiasto.pl/ tam można odszukać m.in. plan miasta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ellenai Re: Poznaj Nowy Sącz 22.11.03, 22:20 dzieki elp1 ,stronka swietna, a jak mapa jeszcze jest(jeszcze jej nie znalalaam) to naprawde jest super:))) kiedys szukalam na necie stron o nowym saczu i nic nie moglam znalesc fajnego,jak ktos jakie zna,to niech zamiesci linki na forum:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
elp1 podrzucę te, które sama znam 22.11.03, 22:24 tylko, że ja co tylko miałam rewolucje w kompie i jeszcze nie wszystko mam pod ręką, ale gdy już bedę miała dostęp do tego co trzeba, to w ten wątek wstawię. Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: podrzucę te, które sama znam 22.11.03, 22:29 swietnie,fantastycznie:)) oby rewolucje byly zakonczone na dobre ,choc z komputerami to nigdy nic nie wiadomo:(( Odpowiedz Link Zgłoś
elp1 niestety masz rację 22.11.03, 22:44 ellenai napisała: > oby rewolucje byly zakonczone na dobre ,choc z komputerami to nigdy nic nie > wiadomo:(( Najgorsze, że nawalają zazwyczaj wtedy gdy najbardziej zdają sie potrzebne. Ja już troche poznałam te złośliwe bestie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: niestety masz rację 22.11.03, 22:49 ja tez ,choc moj teraz ,odpukac dziala ok:))))))))))) oby tak dalej:))) Odpowiedz Link Zgłoś
aniouek1 tu jesteś! 25.11.03, 16:47 Powinnam się była od razu domyślić. Pozdrawiam serduszkowo elp1 i... przypominam o potrzebie "układania" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
elp1 znalazłaś mnie ;) 25.11.03, 18:29 no tak... jestem z Sącza i w Sączu ;) Ja pamiętam naprawdę o tym "układaniu" tylko mi się jakoś wszystko przeciąga i wydłuża. To nie jest wcale prosta sprawa. Wszystko wymieszane, że nie wiadomo z kórego końca zacząć :( Pamiętam i o układaniu. Pamiętam też o szufladzie. A Ty zaglądaj do Sącza. Sącz to piękne miasto ;) Odpowiedz Link Zgłoś
adam.67 Re: Poznaj Nowy Sącz 25.11.03, 14:29 No fajnie, sporo ciekawych rzeczy do poczytania. Ale transport i komunikacja do du.. żej poprawy. Nie ma nic o busach z NS do okolicznych miejscowości. O! właśnie, zaraz zaczynam wątek z zapytaniem. Znikam z tego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
elp1 Poznaj Nowy Sącz-możesz nawet zdalnie pooglądać ;) 26.11.03, 16:04 www.nowy-sacz.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
elp1 Poznaj Nowy Sącz spotkaniami w Ritterówce 29.11.03, 14:43 Ze strony www.nowy-sacz.pl Z nową inicjatywą kulturalną w Nowym Sączu wystąpił dyrektor Muzeum Okręgowego Wacław Kawiorski i prezes Towarzystwa Przyjaciół Sztuk Pięknych Grażyna Kulig. Cyklicznie, co miesiąc, w pięknych i tchnących historią wnętrzach Galerii Marii Ritter (Rynek 2) toczyć się będą rozmowy z ciekawymi ludźmi o sądeckich dziejach, ludziach i sprawach. Na inaugurację była okazja posłuchać opowieści Ireny Styczyńskiej, honorowego Obywatela Miasta Nowego Sącza. Przedstawiła ona kolejnych właścicieli sławnej kamienicy u naroża Rynku i ul. Jagiellońskiej (wcześniej nazywanej Węgierską i Drwalską). Przywołała rody Tymowskich, Kirchnerów, Badenich, Kosterkiewiczów i Ritterów. Wśród publiczności zasiedli przedstawiciele znanych sądeckich rodów m.in. Remich, Flisów, Mordarskich. Przybyli też prezydenci miasta – Józef Antoni Wiktor i Zofia Pieczkowska. Podczas spotkania nie brakło smakowitych ciasteczek i wybornego wina (akurat w dawnych wiekach w „Ritterówce” znajdował się jeden z największych składów wina w Małopolsce). „Wrastam w to miasto, zatrzymuję w pamięci jego obrazy, od małomiasteczkowych, przedwojennych, po pełne grozy z okresu okupacji i naznaczone biedą po wojnie. Chociaż, jak pojechałam do rodziny w 1965 do Londynu, to pomimo oczywistej angielskiej zamożności, szybko zatęskniłam za Sączem, w bogatej Anglii poczułam się obco. Ja może miałam to szczęście, że w Nowym Sączu moja praca i obowiązki były w pełnej zgodzie z moimi pasjami i zainteresowaniami. Nie każdego dotyka taki przywilej. Mojego Sącza uczyłam się przez lata sercem, ale też wertowałam książki, dokumenty, zapiski. Słuchałam uważnie innych. I tak zbierałam te okruchy historii, dzieliłam się nimi. Będę to czynić nadal” – stwierdza pani Irena. Wieczór uświetnił występ uzdolnionego gitarzysty Macieja Wróbla z Państwowej Szkoły Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Nowym Sączu. Mnie tam nie było, przegapiłam :( Następnym razem nie przegapię ;) Odpowiedz Link Zgłoś