Dodaj do ulubionych

Poznaj Nowy Sącz

22.11.03, 22:12
nowysacz.naszemiasto.pl/
tam można odszukać m.in. plan miasta
Obserwuj wątek
    • ellenai Re: Poznaj Nowy Sącz 22.11.03, 22:20
      dzieki elp1 ,stronka swietna, a jak mapa jeszcze jest(jeszcze jej nie
      znalalaam) to naprawde jest super:))) kiedys szukalam na necie stron o nowym
      saczu i nic nie moglam znalesc fajnego,jak ktos jakie zna,to niech zamiesci
      linki na forum:)))))
      • elp1 podrzucę te, które sama znam 22.11.03, 22:24
        tylko, że ja co tylko miałam rewolucje w kompie i jeszcze nie wszystko mam pod
        ręką, ale gdy już bedę miała dostęp do tego co trzeba, to w ten wątek wstawię.
        • ellenai Re: podrzucę te, które sama znam 22.11.03, 22:29
          swietnie,fantastycznie:)) oby rewolucje byly zakonczone na dobre ,choc z
          komputerami to nigdy nic nie wiadomo:((
          • elp1 niestety masz rację 22.11.03, 22:44
            ellenai napisała:

> oby rewolucje byly zakonczone na dobre ,choc z komputerami to nigdy nic nie
            > wiadomo:((

Najgorsze, że nawalają zazwyczaj wtedy gdy najbardziej zdają sie potrzebne.
            Ja już troche poznałam te złośliwe bestie ;)
            • ellenai Re: niestety masz rację 22.11.03, 22:49
              ja tez ,choc moj teraz ,odpukac dziala ok:))))))))))) oby tak dalej:)))
    • elp1 plan miasta 23.11.03, 16:20
      plan.naszemiasto.pl/plan_1_12035.html
      • aniouek1 tu jesteś! 25.11.03, 16:47
        Powinnam się była od razu domyślić.
        Pozdrawiam serduszkowo elp1 i... przypominam o potrzebie "układania" ;)
        • elp1 znalazłaś mnie ;) 25.11.03, 18:29
          no tak... jestem z Sącza i w Sączu ;)
          Ja pamiętam naprawdę o tym "układaniu" tylko mi się jakoś wszystko przeciąga
          i wydłuża. To nie jest wcale prosta sprawa. Wszystko wymieszane, że nie wiadomo
          z kórego końca zacząć :(
          Pamiętam i o układaniu. Pamiętam też o szufladzie.
          A Ty zaglądaj do Sącza. Sącz to piękne miasto ;)
    • adam.67 Re: Poznaj Nowy Sącz 25.11.03, 14:29
      No fajnie, sporo ciekawych rzeczy do poczytania.
      Ale transport i komunikacja do du.. żej poprawy.
      Nie ma nic o busach z NS do okolicznych miejscowości.
      O! właśnie, zaraz zaczynam wątek z zapytaniem.
      Znikam z tego wątku.
      • elp1 zapomniałeś obiecać, że wrócisz ;) 25.11.03, 18:24
    • elp1 Poznaj Nowy Sącz-możesz nawet zdalnie pooglądać ;) 26.11.03, 16:04
      www.nowy-sacz.pl/
    • elp1 Poznaj Nowy Sącz spotkaniami w Ritterówce 29.11.03, 14:43
      Ze strony www.nowy-sacz.pl

Z nową inicjatywą kulturalną w Nowym Sączu wystąpił dyrektor Muzeum Okręgowego
      Wacław Kawiorski i prezes Towarzystwa Przyjaciół Sztuk Pięknych Grażyna Kulig.
      Cyklicznie, co miesiąc, w pięknych i tchnących historią wnętrzach Galerii Marii
      Ritter (Rynek 2) toczyć się będą rozmowy z ciekawymi ludźmi o sądeckich
      dziejach, ludziach i sprawach.
      Na inaugurację była okazja posłuchać opowieści Ireny Styczyńskiej, honorowego
      Obywatela Miasta Nowego Sącza. Przedstawiła ona kolejnych właścicieli sławnej
      kamienicy u naroża Rynku i ul. Jagiellońskiej (wcześniej nazywanej Węgierską
      i Drwalską). Przywołała rody Tymowskich, Kirchnerów, Badenich, Kosterkiewiczów
      i Ritterów.
      Wśród publiczności zasiedli przedstawiciele znanych sądeckich rodów m.in.
      Remich, Flisów, Mordarskich. Przybyli też prezydenci miasta – Józef Antoni
      Wiktor i Zofia Pieczkowska.
      Podczas spotkania nie brakło smakowitych ciasteczek i wybornego wina (akurat w
      dawnych wiekach w „Ritterówce” znajdował się jeden z największych składów wina
      w Małopolsce).
      „Wrastam w to miasto, zatrzymuję w pamięci jego obrazy, od małomiasteczkowych,
      przedwojennych, po pełne grozy z okresu okupacji i naznaczone biedą po wojnie.
      Chociaż, jak pojechałam do rodziny w 1965 do Londynu, to pomimo oczywistej
      angielskiej zamożności, szybko zatęskniłam za Sączem, w bogatej Anglii poczułam
      się obco. Ja może miałam to szczęście, że w Nowym Sączu moja praca i obowiązki
      były w pełnej zgodzie z moimi pasjami i zainteresowaniami. Nie każdego dotyka
      taki przywilej. Mojego Sącza uczyłam się przez lata sercem, ale też wertowałam
      książki, dokumenty, zapiski. Słuchałam uważnie innych. I tak zbierałam te
      okruchy historii, dzieliłam się nimi. Będę to czynić nadal” – stwierdza pani
      Irena.
      Wieczór uświetnił występ uzdolnionego gitarzysty Macieja Wróbla z Państwowej
      Szkoły Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Nowym Sączu.

Mnie tam nie było, przegapiłam :(
      Następnym razem nie przegapię ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka