klle 19.06.04, 13:26 Czy robicie zdjęcia aparatami cyfrowymi? i jak wasze wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milimaniak Re: Cyfrówki 20.06.04, 08:53 Nie mam cyfrówki.. co nie zmiania faktu, iż chciałabym ją mieć. :)) Posługuję się Zenitem. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
klle Re: Cyfrówki 20.06.04, 12:39 Zenit jest OK. Wiele lat byliśmy w komitywie.:) Odpowiedz Link Zgłoś
milimaniak Re: Cyfrówki 20.06.04, 16:02 Jestem z nim nadal.. lubię samodzielnie (w dosłownym tego słowa znaczeniu) wykonywać zdjęcia.. a Ty, klle, jakie masz cudeńko do fotek ? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
klle Re: Cyfrówki 21.06.04, 19:18 cyfrówka - Minolta Dimage Z2 tradycyjny - Canon eos 500 i jednym i drugim można mieszać samodzielnie ile się chce Odpowiedz Link Zgłoś
milimaniak Re: Cyfrówki 02.07.04, 17:47 Widziałam dziś tą Minoltę .. i spodobała mi się.. lekka, poręczna, a przede wszystkim.. dobra! .. wada ? => troszkę jeszcze muszę na nią uzbierać. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: Cyfrówki 21.06.04, 09:10 Uzywam Canonka G5. Jestem zadowolony, i to nawet bardzo poznajac jego slabsze strony mozna uniknac bledow ;-) Pozdroo Odpowiedz Link Zgłoś
klle Re: Cyfrówki 02.07.04, 16:30 Największa zaleta cyfrówek jest to, że można mieć błyskawicznie zdjęcia w kompie! a i zrobienie odbitek tradycyjnych nie jest już problemem nawet w małych miasteczkach! i cena jest porównywalna! Odpowiedz Link Zgłoś
anndomag Re: Cyfrówki 10.07.04, 07:00 Korzystam z lustrzanki hybrydowej sony dsc-f717. Matryca 5mln pik., F2.0-8.0, 5x zoom optyczny i 5x cyfrowy, optyka Carl Ziss. Duza wygoda pracy, przy sporej karcie (256mb mem. stick Magic Gate) nie musisz sie ograniczac nawet ilosciowo. Niestety cyfrow lustrzanki sa jeszcze wygodniejsze (inna obrobka obrazu przed zdjeciem), wymienna optyka ktorej temu brak. ALe biorac po uwage, ze kosztowal rok temu tylko 500 funtow (klasa eosa300d to byl wtedy wydatek 1500) jestem bardzo zadowolony. Pozatym zrzucasz co chcesz do kompa, dokonujesz drobnych korekt i retuszy i wywolujesz dosc tanio - nie wiem jak w polsce ale tu odbitka to 10p. czyli 70 gr. Odpowiedz Link Zgłoś
kjobseek Re: Cyfrówki 13.07.04, 23:25 Od pewnego czasu mam cyfrę: Minolta 7hi i mam też przemyślenia. Otóż cyfrówka to rzecz straszna! Jeśli nawet nosi się analoga przy sobie, to zazwyczaj jest się w pewnym sensie ograniczonym, nie nosi się zwykle kompletu obiektywów, filtrów itp. a założony film ma się określonej czułości. Ozn. to, iż bez przygotowania nie można zrobić wszystkiego, najpierw trzeba rzecz przemyśleć, potem wykonać i nie jest to robione na łapu capu. Cyfrówka natomiast korci by robić zdj. wszystkiemu, ale jak strasznej są one jakości! Przecież nie trzeba się martwić dalszymi kosztami. Dzięki cyfrze można zmieniać kontrasty, filtry itp., ale jakiego człowiek ma stracha (lub wyrzuty sumienia), że czegoś nieprzestawił, niedopilnował, że mogło być lepiej. To jest czasami koszmar. Nie ma tu większego znaczenia umiejętność posługiwania się danym modelem aparatu, bo na danym poziomie wiedzy zawsze można robić fotki lepiej. Po pewnym czasie z jakości robi się ilość i spadają wymagania wobec siebie samego. Uważajcie na cyfrówki. Odpowiedz Link Zgłoś
milimaniak Re: Cyfrówki 14.07.04, 10:10 Ale cyfrówki mają to do siebie, że gdy nie wyjdzie Ci zdjęcie, zawsze możesz je wykasować jeszcze w aparacie. Lustrzanki nie mają takiej opcji.. a szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
klle Re: Cyfrówki 14.07.04, 20:55 zawsze są zalety i wady i głównie zależy to od wykorzystania fotografi jesli do netu i komputera to cyfrówka ma masę zalet nie wywołujemy filmu i zdjęć nie skanujemy tylko w jednej chwili mamy pliki z aparatu w kompie! Odpowiedz Link Zgłoś