stodola2005 22.03.06, 15:28 Słyszałem taką historie że Jezus miał żone Marie Magdalene..czy to prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jonesku oczywiście!!! 22.03.06, 22:50 oczywiscie, ze nie prawda Jezus nie miał żony sensacje oparte na książkach, które mieszają fikcje z prawdą nie są źródłem wartym wspominania ludziom miesza się w głowach i już niedługo nikt nie będzie wiedział co jest prawdą martwi to kiedyś nawet dzieci odróżniały fikcje powieści od prawdziwych źródeł informacji dziś dorośli ludzie, wykształceni, chętnie powtarzają każde kłamstwo kretynizm się szerzy kłamstwo ma tylko jeden cel twój umysł Odpowiedz Link Zgłoś
ania67 Re: oczywiście!!! 23.03.06, 14:51 W obecnej wersji Biblii rzeczywiscie nic o tym nie jest wspomniane. A jezeli byly inne czescie Biblii i jezel Maria Magdalena byla zona Jezusa to co? Uwazam, ze nalezy otwarcie patrzec na inne mozliwosci, a nie zamykac sie w tych juz znanych opcjach. Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: czy to prawda..? 23.03.06, 18:48 W oficjalnej wersji nie. Nieoficjalnych wersji jest wiele i wg niektorych Jezus byla kobieta:^) Odpowiedz Link Zgłoś
jonesku Re: czy to prawda..? 24.03.06, 11:04 ludzie!!! nie ma innych czesci Biblii Biblia jest zamknietym dziełem i jedynym oficjalnym i wiarygodnym żródłem wiedzy o Jezusie Chrystusie synu Boga jesli juz to sa apokryfy a co to sa apokryfy to juz sami sobie poszukajcie moze przy okazji szukania troche rozumu nabierzecie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stodola2005 Re: czy to prawda..? 24.03.06, 11:24 to że niema innych częsci bibli to wiemy..tylko że w "tej" bibli jest napisane to co chce kosciół a nie to co było na prawde!!bo tego to do konca niewie nikt!! przecie biblia to nie jest księga boga tylko spisane tam rózne zeczy przez człowieka!!!!! a on se pisze co chce i jak chce... a to że jest więcej ewangelistów to tez nie napisali....wybrali tylko tych co pisali po ich myśli....ludzie w jakich my żyjemy czasach ....wieżycie w to co pisze w Bibli?? (człowiek powinnien w cosik wierzyć..)ale ..... pozdro owłosione kobiety to jest to ......!! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33411 Odpowiedz Link Zgłoś
jonesku Re: czy to prawda..? 24.03.06, 14:22 To czy w Biblii jest tylko to, co kościół chce, żeby tam było, to miałbym wątpliwości, bo kanon ksiąg biblijnych jest niezmienny od chyba III wieku n.e., w większości uznawany przez największe kościoły chrześcijańskie, gdyby każdy teraz zaczął dopasowywać, co mu się podoba, to byśmy mieli wiele Biblii, a nie jedną jak jest teraz(oczywiście jest wiele przekładów, ale tak naprawdę to one się uzupełniają a nie oddalają) Stodoła zdaje sobie sprawę, że żyjemy w postmodernizmie i relatywizm wielu z nas ma we krwi, wyssany razem z mlekiem matki. Jak każda epoka i ten sposób myślenia kiedyś się skończy, wątpliwości pewnie trochę później, sam przez to przeszedłem. Ja wierze, że Biblia jest dziełem natchnionym przez Boga, jest to mój subiektywny punkt widzenia-przyznaje się, ale do tej pory nie znalazłem nic bardziej pewnego, wiarygodnego, mądrego...Itd. Zgadzam się z Tobą, ze nikt do końca nie wie jak rzeczywistość wyglądała naprawdę w tamtych czasach, ale jeśli nie Bogu, który to wszystko stworzył, mam wierzyć to, komu? Myslisz, ze tak inteligentny i doskonały w swojej fizjonomi człowiek jak Ty pojawił sie przypadkiem na ziemi? ze jakies komórki latały sobie bez celu i sensu w przestrzeni kosmiczne przez milony lat i nagle ups... człowiek!!!sorry Zastanawia tylko, dlaczego najczęściej Biblie się atakuje, a nie np. teorie Darwina, czy wielki wybuch, tego tez nikt nie jest w stanie udowodnić. Nikt nie widział na własne oczy wybuchu, nikt tez nie ma na nie niepodważalnych dowodów. Jest to prawdopodobne, ale nie jest do końca udowodnione, ze pochodzimy od małp, a jednak małym dzieciom sprzedaje się takie informacje w kolorowych, pięknych książeczkach. Nie widziałem w żadnej z nich w myśl postmodernizmu, żadnej alternatywy, żeby młody człowiek mógł sam ocenić według własnego liberalnego prawa wyboru, co jest prawdą. Ludziom wydaje się, że chrześcijaństwo, kościół, Bóg chcą zniewolić ludzi. Zobaczcie dookoła siebie, czy nie jesteście zniewoleni tym światem, jego ideologiami, pożadliwosciami, reklamami. Dzieciaki nie chcą iść do szkoły, jeśli nie będą miały butów, czy ciucha lansowanej firmy, nie możemy żyć bez głupich seriali, amerykańskich komedii, szpanowania... To jest niewola. Przyznaje sie i ja jestem niewolnikiem, ale poznałem kogos kto mnie uwalnia od wszelkiego zniewolenia, jest nim główna postać w Nowego Testamentu, ma na imie Jezus. Odpowiedz Link Zgłoś
tessa18 Re: czy to prawda..? 25.03.06, 12:00 Wielu ludzi na świecie sądzi,że Biblia jest Słowem Bożym.Co przez to rozumieć? Została ona natchniona przez Boga i zawiera myśli Boga a nie ludzi. II Tymoteusza3:16 "Całe Pismo jest natchnione przez Boga i pożyteczne...' II Piotra 1:21 "Albowiem proroctwo nigdy nie zostało przyniesione z woli człowieka ,lecz ludzie mówili od Boga uniesieni duchem świętym". To tak jakby dyrektor dyktował list sekretarce ,on jest autorm listu,choć to sekretarka go pisała.Tak samo 40 mężczyzn pisało księgi biblijne ale autorem ich jest Bóg który natchnął autorów swym duchem świętym. Często sami oni wspominali,że nie rozumieją tego ,co piszą jak choćby Daniel. Daniela 12;8 "Ja wprawdzie słyszałem,lecz nie zrozumiałem..." Izajasz zaś napisał: "Słuchajcie niebiosa i nadstaw ucha ziemio ,bo Jehowa przemówił:..." Izajasza 1:2 Natomiast do Jeremiasza Bóg powiedział: "Zanim cię ukształtowałem w łonie matki znałem cię ,a zanim jeszcze wyszedłeś z łona uświęciłem cię.Uczyniłem cię prorokiem dla narodów." Jeremiasz odrzekł: "Ach ,Wszechmocny Panie Jehowo!Oto właściwie nie umiem mówić,bo jestem tylko chłopcem". "I Jehowa odezwał się do mnie:Nie mów "Jestem tylko chłopcem".Lecz do wszystkich do których cię poślę masz iść". I wszystko co ci nakażę masz mówić. "Nie lękaj się ich twarzy,bo ja jestem z tobą by cię wyzwolić-Wtedy Jehowa wyciągnął rękę i dotknął nią mych ust.Potem Jehowa rzekł do mnie: "Oto włożyłem swe słowa w twoje usta". Zaś w liście do Hebrajczyków 1:1 "BÓG KTÓRY DAWNO TEMU PRZY WIELU OKAZJACH I WIELOMA SPOSOBAMI PRZEMAWIAŁ DO NASZYCH PRAOJCÓW ZA POŚREDNICTWEM PROROKÓW PRZY KOŃCU DNI PRZEMÓWIŁ PRZEZ SYNA KTÓREGO USTANOWIŁ DZIEDZICEM WSZYSTKIEGO I PRZEZ KTÓREGO UCZYNIŁ SYSTEMY RZECZY' Więc właśnie Bóg za pośrednictwem proroków i za pośrednictwem Jezusa przemawia do nas.To wszystko spisano pod natchnieniem ducha świętego dla naszego pożytku. Biblia jest jakby listem kochającego Ojca do swych dzieci.W liście tym znajduje się wiele odpowiedzi na pytania: Kto jest prawdziwym Bogiem? Jakie jest Jego imię? Po co żyjemy? Co się dzieje z człowiekiem po śmierci? Jaka jest nadzieja na przyszłość? I wiele innych..... Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: czy to prawda..? 03.06.06, 17:13 Zastanawia tylko, dlaczego najczęściej Biblie się atakuje, a nie np. teorie > Darwina, czy wielki wybuch, tego tez nikt nie jest w stanie udowodnić Bo sa w przeciwienstwie do Biblii skladne i logiczne. A Biblia to takie zrodlo, w ktorym jeden ewangelista pisze, ze Jozef mial takiego ojca, a drugi, ze innego... Nikt nie > > widział na własne oczy wybuchu, nikt tez nie ma na nie niepodważalnych dowodów. To smao mozna powiedziec o wydarzeniach bibilijnych. Jest to prawdopodobne, ale nie jest do końca udowodnione, ze pochodzimy od > małp, Teoria Darwina twierdzi jedynie, ze mamy wspolnego przodka. Pochodzenie od Małp zostało wymyślone w kręgach kościelnych aby zdyskredytować tę teorię. jednak małym dzieciom sprzedaje się takie informacje w kolorowych, > pięknych książeczkach Są to książeczki kościelne. Posługują się w tym wypadku kłamstwem. w większości uznawany przez największe kościoły chrześcijańskie Kanon uznawany przez KrK nie jest tym samym kanonem, co uznawany przez inne Kościoły. Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: czy to prawda..? 03.06.06, 17:09 Mowisz o zamknietym dziele zawierajacym 4 ksiegi Ezdrasza, czy zamknietym zawierajacym tylko dwie? Odpowiedz Link Zgłoś
iwa321 Re: czy to prawda..? 02.05.06, 18:28 W biblii nie jest napisane tego że nie miał żony ale także nic nie jest wspomniane że ja mniał. Odpowiedz Link Zgłoś
rewerq Re: czy to prawda..? 03.06.06, 02:28 Jest ponadto wiele innych rzeczy, których Jezus dokonał, a które, gdyby je szczegółowo opisać, to sądzę, że cały świat nie pomieściłby ksiąg, które by trzeba napisać. Ew. Jana 21:25 wiadomo, że Biblia jest podstawową wykładnią wiary chrześcijańskiej, ale z powyższego fragmentu można wywnioskować, że nie wszystko zostało spisane. Dobrze, że jest wyjaśnione dlaczego ;-) Tutaj pojawia się problem ludzi wiernie trzymających się tezy Lutra, że "jedynie pismo święte" trzymając się tego, możemy pozbawić się czegoś co jest równie pożyteczne a jednocześnie nie kłócące się z Biblia i żeby nie owijac w bawełne, chciałem zaproponować tym, którzy się gorsza terminem "tradycja" żeby się zastanowili i nie traktowali tego jako jedynie wpływu ludzkiego na historie kościoła, ale jako kontynuacje Dziejów apostolskich bo czy całe wieki chrześcijaństwa po dziś dzień nie są kontynuacja owej księgi? zgadzam się, że mógł wkraść się jakiś pierwiastek ludzki, ale czy to zmienia fakt, że kościół przez wieki (gorsze i lepsze w swej kondycji) ciągle jest posłany do niesienia Dobrej Nowiny? Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: czy to prawda..? 03.06.06, 07:08 może inaczej z tego co słyszałem nie ma podstaw by twierdzić że miał żonę. nawet ewangelia Marii Magdaleny o tym nie wspomina... Za to pozostaje otwarte pytanie kim była Maria Magdalena. KK przez wieki tworzył obraz nawruconej prostytutki - zupełnie bezpodstawinie - czyżby chciano ukryć coś ważnego? np. kobiete apostoła? kochankę? żonę? taka tam spiskowa teoria dziejów ;) Odpowiedz Link Zgłoś