Dodaj do ulubionych

L11 dopiero od marca

23.12.10, 08:55
Planowane na 1 stycznia 2011 r. uruchomienie pruszkowskiej linii autobusowej L11 nie dojdzie do skutku. Jak poinformował nas rzecznik prasowy warszawskiego Zarządu Transportu Miejskiego Konrad Klimczak, linia ruszy najprawdopodobniej dopiero od 1 marca 2011 r.

wiadomosci.wpr24.pl/pruszkow_l11_dopiero_od_marca
Obserwuj wątek
    • alabama8 Re: L11 dopiero od marca 23.12.10, 11:20
      ZTM nie ogłosił chyba do tej pory nawet przetargu na obsługę linii.
      Ogłosili na Lesznowolę, Piaseczno i Wieliszew. Tak więc nawet marzec jest nie realny, bo nawet nie rozpoczęto procedury przetargowej!!!

www.ztm.waw.pl/zamowieniapubliczne.php?c=92&l=1
      • jabaal Re: L11 dopiero od marca 23.12.10, 21:10
        Jak wygląda procedura organizowania przetargu na linie Lxx? Inicjatywa należy do ZTM W-wa, czy samorządu lokalnego? Czy nasz przezydent miasta zgłasza do ZTM zapotrzebowanie na linię a ZTM ogłasza przetarg, czy jak?
        • humptyangel Re: L11 dopiero od marca 24.12.10, 01:13
          Wpierw są rozmowy z ZTM na temat kwestii dofinansowania - standardowy podział 80% gmina, 20% Warszawa. Następnie potrzeba jest uchwała Rady Warszawy i rady gminy na zawarcie porozumienia międzygminnego i zapewnienie w budżetach - tu chodzi o gminy, bo ZTM niejako ma swoją pulę pieniędzy - zabezpieczenia na opłatę.

W międzyczasie wykonuje się przejazdu pomiarowe.

Zgodnie z nową procedurą ZTM nie ogłasza przetargu póki nie będzie zatwierdzonej i wykonanej stałej organizacji ruchu. Chodzi o to, aby nie dopuścić do sytuacji, że jest linia a nie ma przystanków - vide Wieliszew. Za wykonanie projektu i jego wdrożenie odpowiada gmina. ZTM dostarcza jedynie słupki przystankowe. W Pruszkowie wdrażanie stanęło na jednym znaku na Ołówkowej. Reszta projektu SOR z tego co pamiętam była niezgodna z Dz. U. 220 tzw. czerwoną książeczką.

Rozliczenie następuje co miesiąc - gmina płaci 80% faktury wystawionej przez przewoźnika dla ZTM.

Ogłoszenie przetargu leży w gestii ZTM.

W zasadzie inicjatywa leży po stronie gminy, ale w przypadku wspólnego biletu to ZTM złapał wszystkich za twarz. Zgodnie z prawem każda gmina może do innej z inicjatywą wystąpić
    • m.kulik.pruszkow piszemy maile? 24.12.10, 11:02
      Tak, to zapewne niewiele da, ale wysłałem właśnie na adres pana prezydenta dłuższego maila i teraz czuje się nieco lepiej. Napisałem po prostu, że te wszystkie kłamstwa o L11 są dla mnie nie do przyjęcia i poprosiłem o wytłumaczenie.

Może gdyby chociaż parę osób zrobiło tak samo, dostalibyśmy jakąś faktyczną informację? Wiem, marzyciel jestem :)
      • bombel_b Re: piszemy maile? 28.12.10, 21:50
        Już był przetarg i nikt się nie zgłosił. Terminy ciągle przesuwane. Nie wierzę, że misto robi cokolwiek w tej sprawie dla nas mieszkańców. Brak dobrej woli, dopóki nie skończą się inwestycje w stadion.

Pisałam wiele razy do Prezydenta, ale dla Niego nasze prośby nic nie znaczyły i nadal nic nie znaczą. Zresztą czego się spodziewać po człowieku, który nawet nie mieszka w Pruszkowie, na radnych też nie ma co liczyć po pamiętnej akcji wprowadzania biletu wspólnego... przed laty...
        • m.kulik.pruszkow Re: piszemy maile? 28.12.10, 23:33
          A były jakieś odpowiedzi?

Jeśli nie, wtedy chętnie oplakatuję pół miasta kartkami z tymże mailem, problem się chociaż trochę naświetli...
          • bombel_b Re: piszemy maile? 29.12.10, 11:50
            Nie było odpowiedzi na maile na adres prezydent@miasto.pruszków.pl ani na pytania, które wysyłałam i powinny się ukazać na stronie internetowej miasta. Całkowita ignorancja.
    • m.kulik.pruszkow Re: L11 dopiero od marca 30.12.10, 07:57
      No więc tutaj odpowiedź, jaką otrzymałem:

"Szanowny Panie,

Moja odpowiedź na pytanie „Anny” dotyczące linii L 11 zamieszczona 9 grudnia 2010 roku w systemie pytań i odpowiedzi na miejskiej stronie internetowej była oparta na posiadanych w tym czasie informacjach. Nie było moją intencją wprowadzenie w błąd Pana i innych internautów.

Niestety, 27 grudnia otrzymałem pismo od dyrektora Leszka Ruty z Zarządu Transportu Miejskiego informujące mnie o możliwości uruchomienia linii L11 dopiero od 1 marca 2011 roku po spełnieniu przez miasto szeregu nowych warunków, które obecnie analizuję.

Z poważaniem
      Jan Starzyński
      Prezydent Pruszkowa"

Ktoś mi wyjaśni, o jaki szereg warunków tu niby chodzi?
    • alabama8 L11 raczej nie bedzie 31.12.10, 19:56
      Autobusu raczej w ogóle nie będzie:
      www.pruszkow.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1234&Itemid=1
      BRAK POROZUMIENIA Z ZTM
      30.12.2010 19:40
      Poniżej przedstawiam pismo Zarządu Transportu Miejskiego w Warszawie z dnia 17.12.2010 r, które wpłynęło do Urzędu Miejskiego w Pruszkowie drogą elektroniczną w dniu 27.12.2010 r dotyczące funkcjonowania linii autobusowych oraz SKM i KM objętych wspólnym biletem ZTM.
      Zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami, potwierdzanymi do ostatniej chwili w rozmowach z przedstawicielami ZTM, linia uzupełniająca L11 miała funkcjonować od 1 stycznia 2011 r. Poniższym pismem Gmina została poinformowana o zmianie zasad współdziałania w zakresie finansowania linii autobusowych uzupełniających. Zgodnie z informacją zawartą w w/w piśmie uruchomienie linii L11 będzie możliwe od 1 marca 2011r pod warunkiem podpisania przez strony stosownego Porozumienia w terminie do dnia 31.12.2010 r.
      Porozumienie ustala zasady współfinansowania i wysokość kosztów ponoszonych przez Gminę na funkcjonowanie linii autobusowych i kolejowych objętych wspólnym biletem ZTM planowanych na najbliższe lata. Zgodnie z przedstawionym załącznikiem do Porozumienia wysokość kosztów funkcjonowania SKM i KM ponoszonych przez Gminę wynosi ponad 2,5 mln zł rocznie. Jest to koszt zdecydowanie wyższy od prognozy przedstawionej przez ZTM w piśmie z dnia 28.08.2010 r i potwierdzanej na spotkaniach Zastępcy Prezydenta Miasta Pruszkowa i Burmistrza Piastowa z Dyrektorem ZTM Panem Leszkiem Rutą. Wycena ta była podstawą do ustalenia wysokości środków finansowych w budżecie Gminy na najbliższe lata. W chwili obecnej Gmina nie posiada środków finansowych, by takie Porozumienie popisać na okres całego roku 2011.
      Zwrócić należy także uwagę na brak w załączonym piśmie uzasadnienia wzrostu kosztów funkcjonowania linii SKM-KM ponoszonych przez Gminę, który w stosunku do roku obecnego wynosi ok. 56%.
      W związku z powyższym Gmina zwróciła się do ZTM z prośbą o zorganizowanie spotkania stron Porozumienia w celu wyjaśnienia zaistniałej sytuacji. Jednocześnie złożono wniosek o funkcjonowanie linii kolejowych SKM i KM (zgodnie z obowiązującym Porozumieniem) oraz Linii N85 na dotychczasowych zasadach finansowych do końca marca 2011r.

Zastępca Prezydenta Pruszkowa
      Andrzej Kurzela
    • milena666 Re: L11 dopiero od marca 07.01.11, 08:44
      Wbrew dotychczasowym zapowiedziom, autobusy linii L11 nie wyjechały 1 stycznia na ulice Pruszkowa. I na pewno nie wyjadą wcześniej niż w marcu.

www.gazetawpr.pl/l11_dopiero_od_marca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka