leo48
12.01.11, 22:17
Nie da się ukryć, jesteśmy w Pruszkowie. Tu nie wolno wystawać "powyżej średniej". Forum, któremu wróżyłem niezłą przyszłość ma tendencję do... Zaraz wyjaśnię.
Mojego floga www.leo48.flog.pl prowadzę od niewiele ponad roku, ale jego powodzenie (ponad 130 tys odwiedzin) nasunęło mi pomysł, by jego formułę zdyskontować na korzyść forum, któremu poświęciłem nową witrynkę. Co zrobiłem ?
- Założyłem konto z promocyjną nazwą forum (przy braku sprzeciwu adminów)
- zaapelowałem jedynie o nadsyłanie mi mailem zdjęć do publikacji
- zaoferowałem zamieszczanie zdjęć z tekstami ich autora (lub moimi do wyboru)
- wzbogaconą opcję floga w wersji "premium" wykupiłbym na swój koszt
- przez pierwszy miesiąc opublikowałem 30 zdjęć i już na nim zbliżam się do 3 tys otwarć
W tym momencie jeden z adminów (sprawny w technicznych sztuczkach) deklaruje założenie jakiegoś super-floga, o czym ja się dowiaduję przypadkowo (czyli niepotrzebnie ciągnąłem obecny www.forum-pruszkow.flog.pl). On o istnieniu czegoś takiego jak flog nie miał przedtem zielonego pojęcia ale go uświadomiłem i teraz się napalił z kimś, kto już ma wprawę w przywłaszczaniu (i psuciu) moich pomysłów. Szkoda bo akurat ten zasługuje na lepszy los. Ciekawe, czy ta super formuła zastąpi osobowość ? Daj Bozia...
Jednak nawet pomoc, o ile jest zbyt spektakularna, może być postrzegana negatywnie. Forum, które chciałem wspomóc i podciągnąć w górę ma na dziś 518 nominalnych użytkowników, z czego nawet ta dwucyfrowa końcówka nie jest aktywna i śmiało można byłoby pół tysiąca ludzi wywalić bo zarejestrowali się jednorazowo, by zajrzeć (od dziś trzeba się logować nawet na czat). Dziś też potwierdziło się moje podejrzenie, że moja pasywność na forum wyklucza mnie [cytat] "w pewnym sensie" z tej społeczności. Bo dałem się zauważyć ? Może istnieć 500 martwych dusz ale nie można tolerować jednego bo "wystaje".
Ten czat sprowadzony często do rodzinnych pogwarek admina, pokazujący obecność stale kilku tych samych osób, oraz forum główne, na którym niecałe pół procenta użytkowników napisało blisko 50% postów powoduje postrzeganie forum jako Towarzystwa Wzajemnej Adoracji ze sztucznie nadmuchanym zapleczem nominalnych, ale tylko nominalnych userów. A na taką informację czyha konkurencja. Tomek uznał, ze trzeba dać im tę satysfakcję (my lubimy prowokować, jego akceptację mam na mailu). :))) Ale to nie oznacza wcale, ze Pruszków ma inne, lepsze forum. Po prostu to mogło pójść lepiej. O wiele lepiej.
Więc jesteśmy. Zapraszam na rewelacyjny i niepowtarzalny flog. Adres wkrótce.
Mnie w tym wątku dalej nie będzie.