Dodaj do ulubionych

nowe nicki na forum

30.09.14, 14:57
wraz z rozpoczęciem kampanii samorządowej na forum pojawiły się nowe nicki:
- wlacz_sie_w_pruszkow
- 1danai
czekamy na kolejne, psy szczekają, karawana jedzie dalej.
Obserwuj wątek
    • el-kopyto Re: nowe nicki na forum 30.09.14, 15:17
      a chorągiewki powiewają jak im wiatr zawieje...
      • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 30.09.14, 15:36
        te "chorągiewki" przynajmniej coś zrobiły dla miasta, poza marudzeniem na forum, jak większość
        widzisz człowieczku, po mnie zostanie WiFi, a po Tobie żałosny wpis na forum.
        • tom05800 Re: nowe nicki na forum 30.09.14, 16:46
          Dobrze że Pan kandydat na radnego wspomina znowu o WiFi. Ponawiam moje pytanie, które zadałem kilka miesięcy temu. Jaki jest koszt utrzymania infrastruktury tej inwestycji?? Pytanie dodatkowe. Czy były robione badania ilu mieszkańców Pruszkowa korzysta z tej inwestycji?? Pozdrawiam
          • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 30.09.14, 17:00
            Koszt jest symboliczny, jeżeli weźmiemy pod uwagę, że dostawcą Miejskiego Internetu, tak samo jak internetu dla urzędów i szkół jest ta sama instytucja.
            Sprawdzałem ostatnio jaki jest pobór prądu przez punkt dostępu i wynosi on pojedyncze waty, a więc znów mówimy o paru złotych co w skali budżetu miasta wynoszącego grubo ponad 100 mln zł, jest promilem.
            W jednym z artykułów prasowych była podana liczba kilku tysięcy użytkowników, zapewne w skali miesiąca.
            • tom05800 Re: nowe nicki na forum 05.10.14, 01:16
              Ponawiam pytanie, jaki jest koszt utrzymania infrastruktury WiFi rocznie?? Jak Pan brał udział w tym projekcie to chyba wykonawca dał jakąś gwarancje, a po okresie gwarancyjnym kto się tym zajmuje, INFORMATYK miejski??

A jak jest z przepustowością dla placówek miejskich, które korzystają z WiFi??

• zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 09:33
                Witam, nie jestem miejskim urzędnikiem, nie znam tych danych.
                • wlacz_sie_w_pruszkow Re: nowe nicki na forum 08.10.14, 10:13
                  Pan Zibi nie daje za wygraną :P Cokolwiek mu powiesz to i tak on wie swoje. Najbardziej uwielbiam Pańską miłość do prezydenta ;) Człowiek, który załatwił internet w Pruszkowie... Drogi Panie Pan tylko wysłał pismo... Różnice między nami są takie, że tylko Pan urządza sobie kampanie w internecie i pisze cały czas to samo. Na naszej stronie bez problemu odbijamy Pańskie "argumenty". A fakt że Pan zmienił partie polityczną z SLD na Samorządowe Porozumienie Pruszków, bo (tu Pański cytat) "Trzeba się bratać ze zwycięzcami", świadczy samo o Panu i Pańskich poglądach.

Na pocieszenie wklejam link do naszego najnowszego obrazka na FB, bo Pańscy koledzy tylko się ośmieszają tym Centrum Dziedzictwa Kulturowego, nazywając go pałacem wszystkich mieszkańców.
                  • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 08.10.14, 12:11
                    Człowieku skończ pierd...., jakie SLD, wy chyba z Tworek się urwaliście.
                    • wlacz_sie_w_pruszkow Re: nowe nicki na forum 08.10.14, 13:22
                      To w takim razie nie trzeba było wypisywać głupot na WPR24
        • el-kopyto Re: nowe nicki na forum 30.09.14, 19:37
          A czy owe WiFi robiłeś społecznie czy za wynagrodzeniem? Bo po mnie zostają podatki. I to nie małe. Zaś co do żałosnych wpisów - popatrz najpierw na swoje z przed kilu/nastu miesięcy. Jak ganiłeś tych z ramienia których starasz się teraz o wybór... To jest dopiero... polityka. Nie jesteś kandydatem z mojego okręgu i nie mogę Cię skreślić. Dla mnie EOT
          • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 01.10.14, 09:29
            Przy temacie WiFi pracowałem cały czas za free, dla mnie to była przygoda.
            Podobnie traktuję kandydowanie. Nie uda się to nic się nie stanie. A jak się uda to dobrze, tylko potem zajęcie będzie odpowiedzialne. Jednak jako przedsiębiorca codziennie jestem odpowiedzialny, a za wykonane prace odpowiadam całym swoim mieniem.

Jako przedsiębiorca płacę wyższe podatki, nie tylko 18% PIT, ale też 23% VAT.
            • varsovinn Re: nowe nicki na forum 01.10.14, 10:22
              Nie mogę już słuchać o tym wi-fi. Szczerze mówiąc wątpię w ilości osób korzystających z sieci przytoczone przez Ciebie na podstawie doniesień prasowych. Sam tą notatkę czytałem ale nie było źródła na podstawie którego oszacowano użytkowników – więc to raczej opowieści z mchu i paproci. Ale nie od dziś wiadomo że w lokalnych mediach niektóre artykuły pisane są na zamówienie, wychwalając obecne władze. Wracając do sieci to śmiem przypuszczać iż realna liczba korzystających z pruszkowskiego wi-fi to skala kilku tysięcy (góra)… ale w skali roku. Ja przyznam szczerze korzystałem raz… pierwszy i ostatni. Bo prędkość, procedura logowania itd. nie daje możliwości sprawnego korzystania z internetu. A w dobie taniego i szybkiego streamingu danych po sieciach komórkowych mało kto zawraca sobie tyłek wifi. A co do tego płacenia wyższych podatków przez Ciebie jako przedsiębiorcę to nie przesadzaj, bo każdy kto płaci vat w kupowanych produktach i usługach, a Ty jako płatnik vat odliczasz sobie tenże podatek od nabywanych przez Ciebie innych tego typu rzeczach. Dodatkowo idę o zakład że auto również masz na „firmę” więc wszelkie koszty eksploatacji, paliwko itd. wpuszczasz w sobie w koszty czego obywatel na etacie nie może uczynić. Więc ten wątek jest zupełnie niepotrzebny.
              • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 01.10.14, 11:49
                Z tymi podatkami to nie do końca jest tak jak piszesz.

Prowadzę biuro projektowe, a więc jedyne moje koszta to zakup papieru i tuszy do drukarki, a to jak wiemy kosztuje grosze, więc za bardzo nie mam od czego odliczyć tego VATu.
                Piszesz, że różne rzeczy wrzucamy w koszta, ale faktem jest, że najpierw musimy za nie zapłacić. Tankując wczoraj auto płaciłem jak wszyscy 5,19 za litr ON. Jak nie zapłacę, to nie odliczę.

To nie jest tak różowo jak niektórzy piszą, bo gdyby było, to nikt nie siedziałby na etacie. Będąc na etacie masz ubezpieczenie i konkretną kasę co miesiąc, stabilizację, stały dochód. Możesz sobie spokojnie zaplanować wakacje, odłożyć kasę i wziąć urlop. Ja nie mam tego luksusu.
                • czytelnikkk Re: nowe nicki na forum 02.10.14, 09:48
                  I już wiemy skad pomysł na radnego :)
                  A za paliwo kążdy szary człowiek najpierw musi zapłacić, nie tylko przedsiębiorca.
                  • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 02.10.14, 16:36
                    czytelnikkk napisał:

> I już wiemy skad pomysł na radnego :)

możesz rozwinąć powyższą myśl?

jeżeli uważasz, że dla kasy chcę zostać radnym, to przypomnę tylko, że pod koniec listopada mam w Sądzie Gospodarczym w Warszawie sprawę przeciw byłemu księgowemu, który nie wychwycił że mój dochód przekroczył próg, powyżej którego z automatu zostałem płatnikiem VATu.

A teraz wygooglaj sobie ile wynosi ten próg i zacznij pilnować własnego portfela, bo może zabraknąć Ci do 1-go.
            • stary_pawian Re: nowe nicki na forum 02.10.14, 21:36
              Witaj Zibi
              Odpuść sobie już może może to WiFi.
              Świetny projekt, zrealizowany ale czy dla mieszkańców Pruszkowa priorytetowy?
              Kiedyś pisałem, że zalogowałem się do "miejskiego WiFi" w Potuliku raz by sprawdzić czy działa i zaraz się wylogowałem. Teraz jestem pewnie statystycznie w tych tysiącach użytkowników.
              • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 02.10.14, 22:07
                Pawianie Ty tu jesteś seniorem forumowy, więc zapewne pamiętasz jak nie jeden pisał, że szybciej mu kaktus, a inni że jak się uda to pomnik postawi.
                WiFi to tylko dobry przykład, że jak się chce to można.

Dla mnie problem braku wody jest bardzo prosty do rozwiązania, wystarczy wybudować lokalne studnie głębinowe, wpiąć je do zdalnego systemu sterowania i odpalać w przypadku awarii. Przygotowałem w 2010 roku projekt zdalnego sterowanie 3 studni zlokalizowanych na terenie osiedla XX-lecia, tam gdzie jest nerka prezesa.

Kolejny priorytet to komunikacja, krew mnie zalewa, jak narzeczona kolejny dzień przysyła smsa że SKM/KM nie kursuje na czas i muszę podrzucić ją do wawy bo się do pracy spóźni.

Kolejny problem podnoszący mi ciśnienie to miejsca parkingowe. Uporządkować to co jest, a i trochę miejsc zielonych odzyskamy.
                • hicc-ups Re: nowe nicki na forum 03.10.14, 12:27
                  > wystarczy wybudować lokalne studnie głębinowe

Kto miałby wybudować te studnie, miasto?
                  • stary_pawian Re: nowe nicki na forum 05.10.14, 08:36
                    hicc-ups napisał(a):

> Kto miałby wybudować te studnie, miasto?
                    Witaj
                    A czemu nie?
                    Jeżeli to posłuży mieszkańcom.
                    Byle przetargi i sama budowa były uczciwe.
                    • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 09:36
                      Pierw należy przeprowadzić audyt istniejących studni głębinowych, a jest ich trochę na terenie Pruszkowa. Następnie przeanalizować wyniki i podjąć decyzję, czy wystarczy zmodernizować istniejące czy też powinny powstać nowe.
                      • stary_pawian Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 17:57
                        zibi-pruszkow napisał:

> Pierw należy przeprowadzić audyt istniejących studni głębinowych, a jest ich tr
                        > ochę na terenie Pruszkowa. Następnie przeanalizować wyniki i podjąć decyzję, cz
                        > y wystarczy zmodernizować istniejące czy też powinny powstać nowe.
                        Witaj
                        Nie mam zielonego pojęcia o studniach głębinowych czy nie :(
                        Na czym miał by polegać ten audyt?
                        Ile on i analiza wyników będą kosztować?
                        Jaka jest gwarancja uczciwości audytu i analizy wyników?
                        Kto przeprowadzi audyt i analizę wyników?

Tego typu pytań mam więcej.

Tak jak napisałem do Hicc-Ups nie mam nic przeciwko uczciwie prowadzonym inwestycjom, które choć w najmniejszym stopniu poprawią komfort życia w tym mieście.
                        • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 19:08
                          Hydrologia nie jest moją mocną stroną, jednak technicznie rzecz wygląda następująco:
                          - sprawdzamy ile mamy studni i ile wody są one w stanie oddać do sieci,
                          - sprawdzamy stan techniczny pomp głębinowych, czyli czy pracują one na 100% swojej wydajności.
                          Jeżeli samych studni jest za mało, to robimy nowe, a jeżeli studni jest wystarczająco, lecz działają one na pół gwizdka, bo pompy przytarte, to wymieniamy pompy i wszystko śmiga. Jeszcze tylko pięcie tego w jeden zdalnie sterowany system, aby jednym guziczkiem odpalić wszystko i gotowe.

Oczywiście zawsze można założyć, że firma wykonująca audyt zostanie przekupiona przez ekipę remontową, której będzie zależało na otrzymaniu zlecenia na remont pomp głębinowych, osobiście jednak nie pisałbym teorii spiskowych.
                          • hicc-ups Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 19:49
                            Jest tylko jeden problem. Kto jest właścicielem tych studni?
                            • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 19:55
                              Podczas ostatniej awarii MPWiK przyznało się, że magistrali nie mają nawet na inwentaryzacjach naniesionych. Więc nie zdziwiłbym się, gdyby i studni nie mieli, a nawet o ich istnieniu nie wiedzieli. Wszystko jednak jest do wyjaśnienia.
                              • hop_a Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 21:23
                                Czyli mają to być studnie miejskie czy MPWiK? Jeśli miejskie, to komu mieszkańcy mają płacić za wodę, miasto będzie tłoczyło wodę nie swoimi rurami? Jeśli studnie MPWiK, to działanie ma polegać na mobilizacji MPWiK do budowy nowych ujęć, bo chyba nie da się im oddać miejskich?
                                Z wodą to nie jest tak, że studnia ma dobrą pompę i już można ze studni korzystać. Najczęściej wodę należy uzdatniać, a to wcale nie musi być mały koszt. Z tego co wiem, to ujęcia pruszkowskie mogą mieć przekroczone stężenie azotanów, ale nie wiem, o które chodzi. To jest jednak rzadko występujący problem - na szczęście.
                                I warto ogólnie pomyśleć o tym, że Pruszków, dzięki wspaniałym planom wciskania wszędzie nowych osiedli, przygotowuje się na przyjęcie wielu nowych mieszkańców - ciekawe jak to się szacuje, więc tak czy siak duuuużo więcej wody będzie potrzebne. Dobrze, że oczyszczalnię ścieków się jakoś tam modernizuje, bo tam też mogłoby być zaskoczenie, choć do dużej ilości ścieków są przyzwyczajeni z uwagi na dziurawość kolektorów ściekowych, łapiących "przy okazji" deszczówkę.
                                • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 21:55
                                  Oczywiście poza pompami jest jeszcze SUW (stacja uzdatniania wody) na który pracuje kilka studni głębinowych, problem jest na pewno szerszy, jednak trzeba nad tym przysiąść, rozważyć wszystkie warianty i wybrać optymalny.
                          • stary_pawian Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 19:58
                            zibi-pruszkow napisał:

> osobiście jednak nie pisałbym teorii spiskowych.

Nie piszę teorii spiskowych.
                            Zwyczajnie po małpiemu NIE WIERZĘ POLITYKOM.
                            • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 21:04
                              Ale ja nie jestem politykiem, mama ładne nazwisko, ciężko pracowałem na przedrostek mgr inż na studiach, mi to się podoba, a polityk Zbigniew Bednarek to tak jakoś nie po mojemu.

Jeżeli głosami wyborców zostanę radnym, to będę radnym, a nie politykiem.
                              • stary_pawian Re: nowe nicki na forum 07.10.14, 18:22
                                zibi-pruszkow napisał:

> Ale ja nie jestem politykiem, mama ładne nazwisko, ciężko pracowałem na przedro
                                > stek mgr inż na studiach, mi to się podoba, a polityk Zbigniew Bednarek to tak
                                > jakoś nie po mojemu.
                                >
                                > Jeżeli głosami wyborców zostanę radnym, to będę radnym, a nie politykiem.
                                Witaj
                                Jak dla mnie to NIEKTÓRE Twoje wypowiedzi to tak jak bym słyszał p. Tuska albo p. Kaczyńskiego :(
                                • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 07.10.14, 21:22
                                  ja jestem prosty chłop, ze wsi, może dlatego.
                • stary_pawian Re: nowe nicki na forum 05.10.14, 08:16
                  zibi-pruszkow napisał:

> Kolejny problem podnoszący mi ciśnienie to miejsca parkingowe. Uporządkować to
                  > co jest, a i trochę miejsc zielonych odzyskamy.

Witaj
                  Miejsca zielone?
                  Kwadrat przy skrzyżowaniu Powstańców i tym czymś wzdłuż Woj. Polskiego. Była trawa, parę drzew z PRL-u. I co? Budowa pełną parą. Nie wiem co tam budują i już mnie to nie obchodzi:(
                  Można było dosadzić parę nowych drzew i postawić parę ławek?
                  Niedawno było Wielkie Otwarcie parku na "żwirkach" (bawiłem się tam w dzieciństwie). Moim zdaniem park w tym miejscu powstał TYLKO DLA TEGO, że na takim podłożu nie da się postawić żadnego budynku. Gdyby tylko podłoże było inne to mielibyśmy tam apartamentowce lub jakiś hipermarket:(
                  Nie jest to dla mnie jakiś WIELKI SUKCES.

Miejsca parkingowe to inna sprawa. Na moje kiepskie oko to tak mniej więcej 1/4 jest zajmowana przez nieumiejących parkować. Np. Matiz zajmujący półtora - czyli dwa miejsca.
                  • vandikia Re: nowe nicki na forum 05.10.14, 09:47
                    oj tak, tego skwerku i ja nie mogę odżałować, takie piękne drzewa wycięli, a teraz do blokowiska dostawiają kolejne olbrzymie bloki, koszmar, ciekawa jestem jak zostanie rozwiązany problem miejsc parkingowych, bo już teraz tam się w ciągu dnia prawie nie da przejechać, a jeśli zamieszka tam ileś tysięcy ludzi i na pewno nie każdy wykupi miejsce w garażu podziemnym, bo developerzy słono sobie za te miejsca liczą, to nie wiem jaki jeszcze fragment chodnika można tam zastawić - oczywiście straż miejska nic z tym nie robi, nie widziałam ani razu jakiejkolwiek kontroli w tamtym miejscu, nawet przejście dla pieszych jest tak obstawione samochodami, że czasami mimo próby rozejrzenia można wejść prosto pod samochód
                    • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 09:39
                      Tak, za dnia był to ładny zielony skwerek. Jednak już wieczorem zamieniał się w miejsce libacji, choćby ze względu nie niewielką odległość od monopola, A brak oświetlenia tylko poprawiał atmosferę konsumpcji trunków, zapewniając anonimowość uczestnikom libacji.
                      W jednej strony mamy Żwirowisko, z drugiej park Kościuszki (Sokoła), a Pruszków to nie rezerwat. Oba bloki budowane przy ul. Powstańców, ten pierwszy i ten drugi bliżej Iskry, mają w dolnych kondygnacjach garaże wielostanowiskowe.
                      • vandikia Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 13:18
                        często chodziłam tam z psem i prócz tego, że czasem ktoś siedział na ławce i być może spożywał, to libacji nie widziałam
                        garaże w dolnych kondygnacjach jeśli będą darmowe oczywiście rozwiążą problem
                        • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 15:39
                          Cena miejsca postojowego w garażu pod blokiem to koszt 25-30 tys zł i zgadzam się, że jest to dużo, ale auta są jeszcze droższe.

skoro chodziłaś tam z psem, to zakładam optymistycznie, że sprzątałaś po swoim psie.
                          • wfe416n Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 16:07
                            zibi-pruszkow napisał:

> Cena miejsca postojowego w garażu pod blokiem to koszt 25-30 tys zł i zgadzam s
                            > ię, że jest to dużo, ale auta są jeszcze droższe.

Taniej jest parkować na ulicy, przed blokiem. Mamy przykład z Działkową.
                            • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 16:15
                              wfe416n napisał:

> zibi-pruszkow napisał:
                              >
                              > > Cena miejsca postojowego w garażu pod blokiem to koszt 25-30 tys zł i zga
                              > dzam s
                              > > ię, że jest to dużo, ale auta są jeszcze droższe.
                              >
                              > Taniej jest parkować na ulicy, przed blokiem. Mamy przykład z Działkową.
                              >
                              >
                              Owszem, taniej ale czy bezpieczniej?
                              Mam tu na Wróblewskiego przykład, że nie. Stoi pod blokiem całkiem nowe Volvo S80 (rejestracja WPR 6....) z wyrytym krzyżem na drzwiach kierowcy. Takie akty wandalizmu na szczęście są coraz rzadsze, ale wciąż się zdarzają.
                          • vandikia Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 17:26
                            > skoro chodziłaś tam z psem, to zakładam optymistycznie, że sprzątałaś po swoim
                            > psie.

może optymistycznie jeszcze załóż w swoim programie zadbanie o to by właściciele psów mieli do czego wyrzucać ich odchody, w niektórych miastach działa to bardzo sprawnie, skoro już do psich kup się temat sprowadził
                            • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 19:09
                              Zawsze, czytając takie usprawiedliwienie, zastanawiam się gdzie rodzice wyrzucają pampersy po maluchach.
                              • vandikia Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 20:14
                                ale jakie usprawiedliwienie? piszę, że możesz dodać do swoich postulatów śmietniki na odchody i słupki z torebkami na odchody zwierząt, w wielu miastach to bardzo dobrze działa i wiele osób przekonało się do sprzątania po zwierzętach
                      • stary_pawian Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 17:40
                        zibi-pruszkow napisał:

> Tak, za dnia był to ładny zielony skwerek. Jednak już wieczorem zamieniał się w
                        > miejsce libacji, choćby ze względu nie niewielką odległość od monopola, A brak
                        > oświetlenia tylko poprawiał atmosferę konsumpcji trunków, zapewniając anonimow
                        > ość uczestnikom libacji.
                        > W jednej strony mamy Żwirowisko, z drugiej park Kościuszki (Sokoła), a Pruszków
                        > to nie rezerwat. Oba bloki budowane przy ul. Powstańców, ten pierwszy i ten dr
                        > ugi bliżej Iskry, mają w dolnych kondygnacjach garaże wielostanowiskowe.
                        Witaj
                        Podobnie jak Vandikia nie zauważyłem tam jakichś większych libacji. Ot takie jak praktycznie w każdym miejscu Pruszkowa.
                        Jak tak Ci leżą na sercu samochody i miejsca parkingowe dla nich, to może po prostu zabetonować lub zalać asfaltem te pozostałe nędzne resztki trawników bo przecież "Pruszków to nie rezerwat"? Zobacz ile "miejsc parkingowych". :(
                        Ja i tak niedługo się zwinę na drugą stronę ale w Pruszkowie jest dużo młodzieży. Może im odpowiada życie na betonowej Saharze. Nie dość, że po PRL-u zostały betonowe klocki to jeszcze trzeba zniszczyć co zostało zielonego.
                        "... zanim zniknie pod betonem osiedlowych skwerów reszta,
                        a w piwnicy odda ducha szara mysz..."
                        [kabaret Elita]
                        Zawsze wydawało mi się, że Ziemia to jednak dla żywych stworzeń, a nie dla maszyn:(
                        Problem w tym, że takie zwykłe pawiany nie mają takiej kasy jak deweloperzy itp. :(
                        • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 19:14
                          stary_pawian napisał:

> Nie dość, że po PRL-u zostały betonowe klocki
                          Wiem, niektórzy by woleli, żeby ludzie w lepiankach mieszkali ... a teraz to przepraszam, szklane domy stawiają?

Rozbawiłeś mnie Pawianie, a już myślałem, że kampania wyborcza to taka nudna sprawa.
                          • stary_pawian Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 19:45
                            zibi-pruszkow napisał:

> stary_pawian napisał:
                            >
                            > > Nie dość, że po PRL-u zostały betonowe klocki
                            > Wiem, niektórzy by woleli, żeby ludzie w lepiankach mieszkali ... a teraz to pr
                            > zepraszam, szklane domy stawiają?
                            >
                            > Rozbawiłeś mnie Pawianie, a już myślałem, że kampania wyborcza to taka nudna sp
                            > rawa.

Witaj
                            Pawiany to sobie mieszkają na drzewach gdzie je spuszcza zarówno Rząd jak i Samorząd.
                            Nie koniecznie lepianka, ale też nie koniecznie blokowiska, apartamentowce (gdzie ciągle wiszą ogłoszenia - na sprzedaż), hipermarkety na każdym rogu.
                            Wlazłby sobie na jakieś drzewo - tylko takie prawdziwe. "Dżewo dżewniane" :)
                            "...nim karmiona sztucznie krowa da zielone chude mleko,
                            zanim wzruszysz się wąchając sztuczny kwiat.
                            Zanim naturalny erzatz w krew ci wejdzie tak daleko,
                            że polubisz plastikowy sztuczny Świat...
                            [...]
                            w jeżyny nura daj lub usiądź na mrowisko.
                            To może nie jest raj, lecz trwaj tak trwaj.
                            Bo to jest w końcu WSZYSTKO..."
                            [kabaret Elita]
                            Baaaardzo dawno temu.
                            • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 19:54
                              Pawianie dokoła Pruszkowa masz tyle ogrodów działkowych, że nie jedno drzewo - takie prawdziwe - się ostanie, a jako Radny nie pozwolę tknąć tych terenów, gdyby komuś przyszło do głowy oddać te grunty developerom.

W XXI wieku mamy dość wyraźny podział miasta na osiedla mieszkaniowe, tereny zielone i część biznesowo-przemysłową. Akurat w Pruszkowie biurowców nie ma, więc pozostaje część przemysłowa na Gąsinie i Żbikowie.

Lepiej mieć kilka zadbanych parków, niż kilkanaście zapuszczonych skwerów.
                              • vandikia Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 20:16
                                a nie można przyszły panie radny napisać zamiast:
                                "> Lepiej mieć kilka zadbanych parków, niż kilkanaście zapuszczonych skwerów."

"Lepiej mieć kilka zadbanych parków i kilkanaście zadbanych skwerów" ?
                                • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 06.10.14, 20:57
                                  vandikia napisała:

> a nie można przyszły panie radny napisać zamiast:
                                  > "> Lepiej mieć kilka zadbanych parków, niż kilkanaście zapuszczonych skweró
                                  > w."
                                  >
                                  > "Lepiej mieć kilka zadbanych parków i kilkanaście zadbanych skwerów" ?
                                  od przybytku głowa boli :)
                                  albo
                                  co za dużo to niezdrowo :)
                • wlacz_sie_w_pruszkow Re: nowe nicki na forum 08.10.14, 10:24
                  zibi-pruszkow napisał:

> Dla mnie problem braku wody jest bardzo prosty do rozwiązania, wystarczy wybudo
                  > wać lokalne studnie głębinowe, wpiąć je do zdalnego systemu sterowania i odpala
                  > ć w przypadku awarii. Przygotowałem w 2010 roku projekt zdalnego sterowanie 3 s
                  > tudni zlokalizowanych na terenie osiedla XX-lecia, tam gdzie jest nerka prezesa
                  > .
                  >
                  > Kolejny priorytet to komunikacja, krew mnie zalewa, jak narzeczona kolejny dzie
                  > ń przysyła smsa że SKM/KM nie kursuje na czas i muszę podrzucić ją do wawy bo s
                  > ię do pracy spóźni.
                  >
                  > Kolejny problem podnoszący mi ciśnienie to miejsca parkingowe. Uporządkować to
                  > co jest, a i trochę miejsc zielonych odzyskamy.

Widzisz i do tego wszystkiego doprowadziły nieudolne rządy twojej partii politycznej i prezydenta przez 16 lat władzy absolutnej. Po takim czasie to miasto powinno wyglądać i funkcjonować znacznie lepiej niż Grodzisk, no ale niestety twoja partia nie ma pomysłu na to miasto, bo nie sztuką jest rozwalić budżet miasta budową jakiegoś molochu za 81 mln. zł z kinem na 400 miejsc jeśli się zezwoliło na budowę Centrum Handlowego z kinem. Ile będzie mln. zł kosztować utrzymanie coroczne tego czegoś?

www.facebook.com/wlaczPruszkow/photos/a.1473603976228050.1073741827.1472583712996743/1488364941418620/?type=1&theater
                  • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 08.10.14, 12:13
                    Widzę, że czytanie ze zrozumieniem nie jest waszą najmocniejsza stroną, to co wymieniłem to kilka kwestii które wymaga dopracowania, co chcę poprawić będąc radnym.
                    • wlacz_sie_w_pruszkow Re: nowe nicki na forum 08.10.14, 13:24
                      Transport publiczny wymaga tylko dopracowania? Chyba trzeba go zaplanować od początku bo samochodów przybywa, a jak dojdą jeszcze opłaty za autostradę to w ogólne nie bedzie jak przejechać przez miasto
            • krystian-72 Re: nowe nicki na forum 03.10.14, 20:36
              Cytat: "Jako przedsiębiorca płacę wyższe podatki, nie tylko 18% PIT, ale też 23% VAT."
              Zibi, uszanuj trochę czytelników tego forum,
              18% płacisz dlatego że twoja firma wykazuje koszta, /samochód, mieszkanie, materiały niezbędne do prowadzenia działalności pod które to zgodnie z naszym prawem można podciągnąć wszystko/, więc bez wielkich kombinacji może się okazać że miesięcznie płacisz 2% podatku co w porównaniu do przeciętnego "podatnika" jest śmiesznie małą sumą.
              Co do podatku vat 23% są to pieniądze o których przedsiębiorcy nie rozmawiają, ponieważ jest to podatek który z automatu dolicza się do ceny każdej usługi.
              Vat jest dużą korzyścią dla każdego przedsiębiorcy ponieważ kupując paliwo do auta, pralkę do prania, czy nawet mydło i papier toaletowy płacisz o 23% mniej niż zwykły obywatel, owszem są minusy bycia prywaciarzem ale na pewno nie podatki.
              Miałem o Tobie dobre zdanie, ale z tymi podatkami to typowa sejmowa gadka.
              Mimo wszystko pozdrawiam.
              • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 03.10.14, 22:09
                krystian-72 napisał(a):

> Co do podatku vat 23% ... kupując paliwo do auta ... płacisz o 23% mniej niż zwykły obywatel

kiedyś wystarczyło mieć auto z kratką ale dziś trzeba mieć już bankowóz, niestety, nie posiadam

a tak na marginesie, jak związek z projektowaniem instalacji elektrycznych ma pralka? ludzie siedzący na etacie uważają "prywaciarzy" za wielkich cwaniaków, a prawda jest taka, że prawo nas gnębi.
                • stary_pawian Re: nowe nicki na forum 05.10.14, 08:50
                  zibi-pruszkow napisał:

>ludzie siedzący na etacie uważają "prywaciarzy" za wielkich cwaniaków, a
                  > prawda jest taka, że prawo nas gnębi.

Witaj
                  Całe swoje zawodowe życie "przesiedziałem na etacie", a mimo to nie wszystkich prywaciarzy uważam za " cwaniaków".
                  Prawo ustala Sejm RP, ale czy samorządowcy nie są w stanie wywrzeć jakiegoś nacisku na p.osłów?
                  A może prawo tak rozmyte jest na rękę "urzędasom" (cudzysłów - by nie obrażać rzeszy jednak solidnie pracujących urzędników).
                  Jakie możliwości daje dowolna interpretacja "prawa" referentowi z Zadupia Dolnego :)
    • czytelnikkk Re: nowe nicki na forum 02.10.14, 16:50
      Ale chwalisz się czy się żalisz bo trudno to jednoznacznie ocenić.
      Ja nic nie uważam po co masz parcie na radnego, ale większość ludzi którzy nie przekraczają limitu wskazanego przez Ciebie doskonale wie o co chodzi w polityce i jakie tam panują zależności.
      Polecał bym też troszkę więcej rozwagi w postach jako osobie która chce być osobą publiczną.
      • zibi-pruszkow Re: nowe nicki na forum 02.10.14, 17:54
        Gdybyś się na tym znał, to byś wiedział, że chodzi o przychód a nie dochód, a różnica jest kolosalna. Ty jednak wolisz kozaczyć i nawet nie wiesz, że radni składają oświadczenia majątkowe, a więc ich status finansowy jest jawny.
        Niemniej mam nadzieję, że rozwiałem Twoje wątpliwości w tym temacie, Mówiąc inaczej, radny dostaje tyle, co ja co miesiąc wydaję na ZUS. Wystarczy sprawdzić oświadczenia majątkowe obecnych radnych. No chyba, że zasiada w komisji, lub co lepsze, jest przewodniczącym komisji.
        • czytelnikkk Re: nowe nicki na forum 03.10.14, 09:10
          Zibi miszczu i wyrocznio, skarbnico wiedzy, moderatorze, Zibi który posiadł wszystkie rozumy, Na forum nie tylko ja już na Tobie się poznałem i to mój ostatni post w tej jałowej dyskusji z Tobą, dobrze choć że mój nick nie jest nowy a słoik który przywiozłem od mamy pokrył sie patyną.
          Zamiast pleść puste słowa jaki to jesteś społecznik, że wifi będzie na wieki i tylko dzięki Tobie, zmiast gadać o społecznej dyskusji weź się w garść i coś zrób, ale tak w ciszy. Wszyscy na forum wiedzą czego brakuje w tym mieście ( i nie jest to wifi), drogi , szkoły , przeszkola, kolej która się nie psuje. Wystaraj sie choć o budowę jednej szkoły czy przedszkola a sprawie że będziesz jej patronem i osobiście ufunduję Ci popiersie, pwewnie to zaspokoi Twoje Ego.
          Pchasz sie do waładzy a zamiast umieć słuchać tylko wokoło pouczasz i kąsasz , a władza jak to władza , psuje, z Twoimi kompleksami dla Twojego zdrowia psychicznego życzę Ci aby ta przyjemność "bycia radnym" jednak Cie ominęła.
          Pozdrawiam i z mojej strony to ostatnie słowo w tym wątku.
        • rafal.tu Re: nowe nicki na forum 07.10.14, 14:32
          zmien nick z zibi-pruszkow na
          zibi_to_ja_zrobilem wifi_w_pruszkowie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka