Dodaj do ulubionych

Szukam prawnika - konsultacja umowy developerskiej

26.01.16, 10:58
Być może kupię nowe mieszkanie. Mam teraz rezerwację lokalu "na gębę".
Developer - tak naprawde jego prawnik - chce podpisać umowę rezerwacyjna albo developerską.
Czy jest w Pruszkowie albo okolicy jakiś prawnik, z którym mozna skonsultować wzór umowy od developera? Czy nie ma niespodzianek, ukrytych kosztów itd w takiej umowie.
Ile może kosztować taka konsultacja umowy developerskiej albo ogólnie rozmowa nt. zakupu nieruchomości?
Obserwuj wątek
    • mlfox Re: Szukam prawnika - konsultacja umowy developer 08.04.16, 11:52
      Podbijam. Też jestem zainteresowana tematem. Czy ktoś konsultował umowę developerską z jakimś prawnikiem z okolic Pruszkowa? Jaki jest tego koszt?
    • donek102 Re: Szukam prawnika - konsultacja umowy developer 08.04.16, 14:31
      jest taki prawnik, bardzo tani, miły i dobry fachowiec. jego reklama umieszczona jest na wielu samochodach na osiedlu ceglana. (tel 22 728 73 58, 692 206 242) Pan mecenas działa także w Stowarzyszeniu "Towarzystwo Ponad Podziałami" - (sprawdź w internecie). W ramach Stowarzyszenia umowę "przejżą" bezpłatnie
      • jab0olb Re: Szukam prawnika - konsultacja umowy developer 14.04.16, 08:50
        I ten pan "prawnik" wg Ciebie zna się na umowach deweloperskich?
    • ibor25 Re: Szukam prawnika - konsultacja umowy developer 08.04.16, 18:26
      mozesz skorzystac z Powiatowego Rzecznika Konsumentow.
      adres bip.powiat.pruszkow.pl/?c=4443
      • ibor25 Re: Szukam prawnika - konsultacja umowy developer 08.04.16, 18:34
        swego czasu skorzystalem z jego pomocy w zakresie takiej umowy, dostalem w odpowiedzi na zapytanie (email) umowe z uwagami rzecznika, ze wskazaniem na nieprawidlowosci i niedozwolone klauzule. Trwalo to kilka dni, nie pamietam juz dokladnie, chyba do 3 dni roboczych mialem z powrotem. Sugeruje wczesniej zadzwonic.
        • tomekf76 Re: Szukam prawnika - konsultacja umowy developer 10.04.16, 19:55
          Nie ma sensu wydawać kasy na prawnika - który i tak jest mało rozeznany w prawie lokalowym. Proponuję udać się do notariusza (który jest prawnikiem) - porady są darmowe.
    • mlfox Re: Szukam prawnika - konsultacja umowy developer 11.04.16, 08:20
      Dzięki za sugestie, Powiatowy Rzecznik Konsumentów wydaje się być dobrym pomysłem, bo jakoś trudno mi uwierzyć, że notariusz sprawdzi mi taką umowę gratis, oczywiście mogę się mylić.
      • jab0olb Re: Szukam prawnika - konsultacja umowy developer 14.04.16, 08:53
        Od tego jest notariusz. Przed podpisaniem czyta przy Tobie umowę i tłumaczy niuanse. Poza tym umowa deweloperska nie jest zbyt skomplikowana i moim zdaniem trochę szkoda pieniędzy na różnej maści "mecenasów" którzy zrozumieją z niej dokładnie tyle samo co ty.
      • gentleman Re: Szukam prawnika - konsultacja umowy developer 22.04.16, 15:58
        nie polecam Pruszkowskiego Rzecznika, który nie widzi żadnych błędów w umowach deweloperskich podpisanych przez notariusza (wiem bo sprawdziłem). Niestety ale z mojego doświadczenia wynika, że również niektórzy notariusze są niekompetentni, polegając tylko na tym iż strony transakcji wcześniej same się umówiły i wiedzą co podpisują, dlatego zawsze ale to ZAWSZE proście o akt notarialny kilka dni przed jego podpisaniem i dokładnie przeczytajcie.
    • gentleman Re: Szukam prawnika - konsultacja umowy developer 22.04.16, 15:49
      Witam,
      kilka lat pracowałem u dewelopera oraz kierowałem firmą podwykonawcy. Mam wykształcenie budowlane a także ekonomiczne. Znam takie umowy oraz sam je tworze. Wiem na co zwrócić uwagę itp. Jestem z Pruszkowa i mogę pomóc. Podaję email: kontakt@doradztwo.net
    • thaimassage Re: Szukam prawnika - konsultacja umowy developer 20.06.16, 14:49
      Tak naprawdę możesz mailem przesłać do dowolnej kancelarii. Ja taki manewr robiłem w 2015 roku i przesyłałem do kancelarii mecenasa Dariusza Staniszewskiego. Wzieli parę groszy, ale byłem zabezpieczony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka