10.04.05, 11:04
Gdzie w Pruszkowie i okolicach znajdują się schrony?
1.W szkole podstawowej nr 8 ( przynajmniej był )
2.Elektrociepłownia Pruszków II ( Moszna - pod kominem )

Gdzie jeszcze?
Obserwuj wątek
    • stary.prochazka Re: Schrony 10.04.05, 11:12
      "Parkowa"(?), osiedle bloków ZOR-owskich na Armii Krajowej, zbudowane w l. 50.
      Nie jestem do końca pewien czy to prawda ale to podobno bardzo wiarygodne.
      Czemu akurat schrony? Wiesz może o czymś, o czym my nie wiemy?:-)
      • splart Re: Schrony 10.04.05, 12:29
        osiedle parkowa, osiedle bloków ZORowskich? ;-) nie przesadzaj, te bloki nie
        wyglądają aż tak solidnie, żeby nazywać je schronami :) chyba, że mówisz o
        estetyce tych budynków ;-)
        • wfe416n Re: Schrony 10.04.05, 12:52
          splart napisał:

> osiedle parkowa, osiedle bloków ZORowskich? ;-) nie przesadzaj, te bloki nie
          > wyglądają aż tak solidnie, żeby nazywać je schronami :) chyba, że mówisz o
          > estetyce tych budynków ;-)

Faktycznie między blokami ( a nie bloki ) jest schron
        • stary.prochazka Re: Schrony 10.04.05, 13:14
          > osiedle parkowa, osiedle bloków ZORowskich? ;-) nie przesadzaj, te bloki nie
          > wyglądają aż tak solidnie, żeby nazywać je schronami :) chyba, że mówisz o
          > estetyce tych budynków ;-)

chodzi mi o to że te bloki były budowane w latach 50 w określonej sytuacji
          geopolitycznej i wtedy budowanie schronów pod takimi blokami było częste.
          Bloki ZOR zostaly zbudowane na obraz i podobienstwo krakowskiej Nowej Huty. W
          blokach z okresu gomulkowskiego przeniesiono do nas nawet niektore rewolucyjne
          jak na tamte czasy rozwiazania jak garaze pod domami, co wynikalo z panujacego
          wtedy przeswiadczenia o szybkim procesie motoryzacji zamieszkujacej je klasy
          robotniczej.
        • stary.prochazka abstrahując od tematu schronów... 10.04.05, 13:36
          mówiono mi, że kiedy moja rodzina sprowadzała się do Pruszkowa, bloki ZOR-owskie
          (od Zarządu Osiedli Robotniczych bodajże) były najlepszym "adresem" w całym
          mieście:)
          • stary_pawian Re: abstrahując od tematu schronów... 18.08.05, 13:23
            Tam się urodziłem i mieszkałem przez 21 lat. W bloku, który miał adres Lipowa
            2a.
            • demonx Re: abstrahując od tematu schronów... 06.11.05, 00:26
              stary_pawian napisał:

> Tam się urodziłem i mieszkałem przez 21 lat. W bloku, który miał adres Lipowa
              > 2a.

????

heh stary ja tez :) jak bym blanta spalil to bym pomyslal ze ty to ja :)
        • stary_pawian Re: Schrony 18.08.05, 13:20
          A jednak. W bloku 7 i 8 były (nie wiem czy są nadal). Pamiętam z dzieciństwa te
          pancerne drzwi w piwnicach i te pomieszczenia za nimi.
      • wfe416n Re: Schrony 10.04.05, 12:51
        Dlaczego schrony? Nie wiem tak mnie naszło, kiedyś był obowiazek budowania schronów np. metro warszawskie - pierwsze stacje były przystosowane jako schrony: hermetyczne drzwi, oczyszczanie powietrza, ujęcia wody itp.
        Chociaż nadal jest obowiązek utrzymania schronów w gotowości przez właściciela takiej budowli. Np. w Elektrociepłowni Żerań jest schron w pełni przygotowany do przyjęcia ( na wypadek zagrożenia ) ludzi, wpełni wyposażony.
      • demonx Re: Schrony 06.11.05, 00:21
        pod blokami armii krajowej 28 , ciagna sie az do kolejki WKD - kiedys za
        malolata zwiedzilem pare tuneli :) fajne czasy - nawet radiostacje byly (made
        in ZSRR)
    • michalwck Re: Schrony 10.04.05, 13:23
      Pod blokami (tymi starymi) na Armii Krajowej sa schrony. Na terenie osiedla
      wystaja z ziemi wentylatory, a w korytarzach piwnic (nie wiem czy we
      wszystkich) sa wejscia do schronu z bardzo grubymi metalowymi drzwiami.
      Niestety zamknietymi :). Jak kiedys kablowka przygotowywala material o tych
      schronach to sobie to zwiedzili. Podobno jest tam wszystko przygotowane i
      utrzymane w gotowosci.
      • sqh Re: Schrony 13.04.05, 23:58
        michalwck napisał:

> Podobno jest tam wszystko przygotowane i utrzymane w gotowosci.

Patrząc na stan wyjść ewakuacyjnych polemizowałbym, ale w końcu - kto wie...

Zapewne schrony znajdują się także na terenach dawnych fabryk, w okresie swej
        świetności istotnych dla obronności kraju - zwłaszcza Mechaników i ZNTK.
    • wfe416n Re: Schrony 12.04.05, 20:10
      W sumie mało, nie ma gdzie się chować ( jakby co ).
      • smitte Re: Schrony 12.04.05, 22:18
        Nie wiem, czy to prawda, czy urban legend, ale podobno w parku Sokoła, gdzieś
        koło przedszkola jest duży, elegancki schron. Podaję za panem od PO, ale jak mu
        raz nie uwierzyłam to uszłam z życiem, więc teraz też sceptycznie.
        • snake242 Re: Schrony 08.05.05, 00:08
          "Różowy blok" Przy Powstańców koło "Alberta" posiada w piwnicach solidne drzwi
          a z "legend" mojego starszego brata wynika że tam własnie znajduje się schron
          ale jak by co to w stuacjach zagrożenia kierowałbym się bardziej w okolice
          usłane wentylacją typowo schronową a mianowicie w okolice stacji WKD.
          • snake242 Re: Schrony 17.08.05, 21:10
            snake242 napisał:

> "Różowy blok" Przy Powstańców koło "Alberta" posiada w piwnicach solidne drzwi
            > a z "legend" mojego starszego brata wynika że tam własnie znajduje się schron
            > ale jak by co to w stuacjach zagrożenia kierowałbym się bardziej w okolice
            > usłane wentylacją typowo schronową a mianowicie w okolice stacji WKD.

A tu fotogalerie.pl/galeria/galeria_snake30 zamieszczam adres do galerii
            ze wspomnianym legendarnym schronem przy "ALBERCIE" a dokładnie przy ulicy
            Powstańców 42.Zdjęcia przedstawiają niestety to co tylko po schronie pozostało a
            mianowicie tylko drzwi pancerne oraz oryginalną instalację elektryczną.Reszta
            schronu została przerobiona na piwnice.Tak niestety stało się z większością
            schronów.Wiem bo mój brat jest miłośnikiem tego typu konstrukcji i ma wiele
            fotek schronów z Warszawy.
    • jakub75 Re: Schrony 16.05.05, 19:47
      tak, jak wspominali poprzednicy schrony sa pod blokami na Armi Krajowej - wiem,
      bo jakies 10 lat temu Hufiec ZHP Pruszkow mial tam swoj magazym - pakowalismy
      tam sprzet po jednym z obozow harcerskich
    • werttrew Re: Schrony 04.11.05, 13:10
      och jest jeszcze wiele takich miejsc, ale o tym napiszę ... jak juz najdę
      wszystkie wojenne pozostałości (te z lat 50 - późniejszych mnie nie interesują!)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka