wfe416n 10.04.05, 11:04 Gdzie w Pruszkowie i okolicach znajdują się schrony? 1.W szkole podstawowej nr 8 ( przynajmniej był ) 2.Elektrociepłownia Pruszków II ( Moszna - pod kominem ) Gdzie jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stary.prochazka Re: Schrony 10.04.05, 11:12 "Parkowa"(?), osiedle bloków ZOR-owskich na Armii Krajowej, zbudowane w l. 50. Nie jestem do końca pewien czy to prawda ale to podobno bardzo wiarygodne. Czemu akurat schrony? Wiesz może o czymś, o czym my nie wiemy?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
splart Re: Schrony 10.04.05, 12:29 osiedle parkowa, osiedle bloków ZORowskich? ;-) nie przesadzaj, te bloki nie wyglądają aż tak solidnie, żeby nazywać je schronami :) chyba, że mówisz o estetyce tych budynków ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Schrony 10.04.05, 12:52 splart napisał: > osiedle parkowa, osiedle bloków ZORowskich? ;-) nie przesadzaj, te bloki nie > wyglądają aż tak solidnie, żeby nazywać je schronami :) chyba, że mówisz o > estetyce tych budynków ;-) Faktycznie między blokami ( a nie bloki ) jest schron Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: Schrony 10.04.05, 13:14 > osiedle parkowa, osiedle bloków ZORowskich? ;-) nie przesadzaj, te bloki nie > wyglądają aż tak solidnie, żeby nazywać je schronami :) chyba, że mówisz o > estetyce tych budynków ;-) chodzi mi o to że te bloki były budowane w latach 50 w określonej sytuacji geopolitycznej i wtedy budowanie schronów pod takimi blokami było częste. Bloki ZOR zostaly zbudowane na obraz i podobienstwo krakowskiej Nowej Huty. W blokach z okresu gomulkowskiego przeniesiono do nas nawet niektore rewolucyjne jak na tamte czasy rozwiazania jak garaze pod domami, co wynikalo z panujacego wtedy przeswiadczenia o szybkim procesie motoryzacji zamieszkujacej je klasy robotniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka abstrahując od tematu schronów... 10.04.05, 13:36 mówiono mi, że kiedy moja rodzina sprowadzała się do Pruszkowa, bloki ZOR-owskie (od Zarządu Osiedli Robotniczych bodajże) były najlepszym "adresem" w całym mieście:) Odpowiedz Link Zgłoś
stary_pawian Re: abstrahując od tematu schronów... 18.08.05, 13:23 Tam się urodziłem i mieszkałem przez 21 lat. W bloku, który miał adres Lipowa 2a. Odpowiedz Link Zgłoś
demonx Re: abstrahując od tematu schronów... 06.11.05, 00:26 stary_pawian napisał: > Tam się urodziłem i mieszkałem przez 21 lat. W bloku, który miał adres Lipowa > 2a. ???? heh stary ja tez :) jak bym blanta spalil to bym pomyslal ze ty to ja :) Odpowiedz Link Zgłoś
stary_pawian Re: Schrony 18.08.05, 13:20 A jednak. W bloku 7 i 8 były (nie wiem czy są nadal). Pamiętam z dzieciństwa te pancerne drzwi w piwnicach i te pomieszczenia za nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Schrony 10.04.05, 12:51 Dlaczego schrony? Nie wiem tak mnie naszło, kiedyś był obowiazek budowania schronów np. metro warszawskie - pierwsze stacje były przystosowane jako schrony: hermetyczne drzwi, oczyszczanie powietrza, ujęcia wody itp. Chociaż nadal jest obowiązek utrzymania schronów w gotowości przez właściciela takiej budowli. Np. w Elektrociepłowni Żerań jest schron w pełni przygotowany do przyjęcia ( na wypadek zagrożenia ) ludzi, wpełni wyposażony. Odpowiedz Link Zgłoś
demonx Re: Schrony 06.11.05, 00:21 pod blokami armii krajowej 28 , ciagna sie az do kolejki WKD - kiedys za malolata zwiedzilem pare tuneli :) fajne czasy - nawet radiostacje byly (made in ZSRR) Odpowiedz Link Zgłoś
michalwck Re: Schrony 10.04.05, 13:23 Pod blokami (tymi starymi) na Armii Krajowej sa schrony. Na terenie osiedla wystaja z ziemi wentylatory, a w korytarzach piwnic (nie wiem czy we wszystkich) sa wejscia do schronu z bardzo grubymi metalowymi drzwiami. Niestety zamknietymi :). Jak kiedys kablowka przygotowywala material o tych schronach to sobie to zwiedzili. Podobno jest tam wszystko przygotowane i utrzymane w gotowosci. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Schrony 13.04.05, 23:58 michalwck napisał: > Podobno jest tam wszystko przygotowane i utrzymane w gotowosci. Patrząc na stan wyjść ewakuacyjnych polemizowałbym, ale w końcu - kto wie... Zapewne schrony znajdują się także na terenach dawnych fabryk, w okresie swej świetności istotnych dla obronności kraju - zwłaszcza Mechaników i ZNTK. Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Schrony 12.04.05, 20:10 W sumie mało, nie ma gdzie się chować ( jakby co ). Odpowiedz Link Zgłoś
smitte Re: Schrony 12.04.05, 22:18 Nie wiem, czy to prawda, czy urban legend, ale podobno w parku Sokoła, gdzieś koło przedszkola jest duży, elegancki schron. Podaję za panem od PO, ale jak mu raz nie uwierzyłam to uszłam z życiem, więc teraz też sceptycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
snake242 Re: Schrony 08.05.05, 00:08 "Różowy blok" Przy Powstańców koło "Alberta" posiada w piwnicach solidne drzwi a z "legend" mojego starszego brata wynika że tam własnie znajduje się schron ale jak by co to w stuacjach zagrożenia kierowałbym się bardziej w okolice usłane wentylacją typowo schronową a mianowicie w okolice stacji WKD. Odpowiedz Link Zgłoś
snake242 Re: Schrony 17.08.05, 21:10 snake242 napisał: > "Różowy blok" Przy Powstańców koło "Alberta" posiada w piwnicach solidne drzwi > a z "legend" mojego starszego brata wynika że tam własnie znajduje się schron > ale jak by co to w stuacjach zagrożenia kierowałbym się bardziej w okolice > usłane wentylacją typowo schronową a mianowicie w okolice stacji WKD. A tu fotogalerie.pl/galeria/galeria_snake30 zamieszczam adres do galerii ze wspomnianym legendarnym schronem przy "ALBERCIE" a dokładnie przy ulicy Powstańców 42.Zdjęcia przedstawiają niestety to co tylko po schronie pozostało a mianowicie tylko drzwi pancerne oraz oryginalną instalację elektryczną.Reszta schronu została przerobiona na piwnice.Tak niestety stało się z większością schronów.Wiem bo mój brat jest miłośnikiem tego typu konstrukcji i ma wiele fotek schronów z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub75 Re: Schrony 16.05.05, 19:47 tak, jak wspominali poprzednicy schrony sa pod blokami na Armi Krajowej - wiem, bo jakies 10 lat temu Hufiec ZHP Pruszkow mial tam swoj magazym - pakowalismy tam sprzet po jednym z obozow harcerskich Odpowiedz Link Zgłoś
werttrew Re: Schrony 04.11.05, 13:10 och jest jeszcze wiele takich miejsc, ale o tym napiszę ... jak juz najdę wszystkie wojenne pozostałości (te z lat 50 - późniejszych mnie nie interesują!) Odpowiedz Link Zgłoś