Dodaj do ulubionych

Tzw. Safe room

30.01.24, 17:16
Z konferencji BBN dostępnej na YouTube od 5 dni.
Jednym z pomysłów na wzmocnienie obrony cywilnej w Polsce jest budowa tzw safe room w domach ( można przetłumaczyć na schron, z tym że nie oddaje to w pełni znaczenia) który byłby dofinansowany przez państwo.
Pomysł zdaje się zaczerpnięty z Izraela i nie wiem czy skutecznie ochronił obywateli w październiku czy tez ułatwił bo skupiał w jednym miejscu np. Wszystkich domowników.

Co myślicie?

Obserwuj wątek
    • kropkaa Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 17:22
      Jak sobie w wieżowcu z wielkiej płyty każdy dostawi ściany i zrobi safe room to może się okazać, że runie bez ostrzeliwania.
      Takie rzeczy to chyba na etapie projektowania i budowy?
      • memphis90 Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 17:37
        Można kupić gotowy, wygląda jak budka telefoniczna albo duży sejf. Jednoosobowy, choć „na sardynkę” ponoć wejdzie pięć . Ustawić zamiast prysznica albo używać jako spiżarni ( win-win, od razu będą zapasy). Indiana Jones dowodzi, że lodówka przetrwa wybuch nuklearny, więc safe room powinien przetrwać wybuch i wszystko inne.
        https://i0.wp.com/torshel.com/wp-content/uploads/2021/10/4-3x5-safe-room-rated-for-EF5-tornadoes.jpg?fit=1000%2C1000&ssl=1
        • profes79 Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 17:56
          I pytanie czy podłogi w budynkach wielopiętrowych są w stanie utrzymać coś takiego.
          @up
          Co do Indy'ego - stare lodówki były zamykane na klamkę i wykładane w jakimś stopniu ołowiem. Filmowe wydarzenie miało więc przynajmniej pozory realizmu.
          • ichi51e Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 18:30
            Jeśli była to ta stara na klamkę to znane są z tego że klamka otwierała się tylko od zewnątrz…
          • hanusinamama Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 20:01
            No chyba nie. Czytałam artykuł o tym, ze pic na wodę. Nie miało szansy go ochronic
        • milupaa Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 18:02
          Żeby takie coś wstawić w mieszkaniu musiała bym wywalić szafę. Generalnie to jak runie cale piętro lub blok to chyba niewiele pomoże.
        • hanusinamama Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 19:55
          Ej uprzedziłaś mnie. Miałam zaproponować oldschoolowe lodówki a'la Indiana Jones.. Wygląda retro...ale chyba nie działa
        • ichi51e Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 22:02
          Bez sensu. Obłoży się drewnem podpali i sama wyskoczysz
    • gryzelda71 Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 17:25
      Wspaniały pomysł. Można tam schować oszczędności.
      • chococaffe Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 17:32
        I mąkę
        • hanusinamama Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 17:47
          smile
        • madame_edith Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 18:23
          No nie wiem, tam chyba nie ma listew przy podlodze
    • wkswks Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 17:56
      Widziałam takie mini betonowe pokoiki w usa, tam gdzie są tornada.
      • wunder-gaffe Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 22:01
        wkswks napisał(a):
        > Widziałam takie mini betonowe pokoiki w usa, tam gdzie są tornada.

Pokoiki betonowe a domy z dykty.
        • wkswks Re: Tzw. Safe room 31.01.24, 07:01
          Zawsze ze zdumieniem patrzę na nagrania z USA, gdzie nagle ktoś spada z piętra na parter z podłoga/sufitem.
    • alicia033 Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 18:02
      enia17 napisała:

> który byłby dofinansowany przez państwo.

> Co myślicie?

Czy w tym kraju naprawdę nie ma już na co wydawać pieniędzy?
      Jeszcze za mało w tym kraju przekrętów na fotowoltaice i pompach ciepła, potrzebny kolejny strumień do dojenia budżetu?

• 71tosia Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 20:41
        Już wstawiłeś u siebie kuchnie i piec weglowy? Prąd ze światła - to sciema, taka Alicja to korzysta tylko z prądu „węglowego” smile
    • milupaa Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 18:06
      Ja bym proponowała aby odbudowali i wyposażyli stare schrony, bo one wciąż są tylko nie nadają się do użytku. A w metro na stacjach zrobili pomieszczenia z zapasami wody, kocy i żywności o bardzo długiej trwałości oraz niezbędnych innych na przetrwanie. Było by sensowniej.
      • 35wcieniu Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 18:18
        Totalnie chciałabym zobaczyć ogólnodostępne pomieszczenie z zapasem żywności na stacji metra. big_grin Co mogłoby pójść nie tak?
        • milupaa Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 18:29
          Jakie ogólnodostępne?? Dobrze zamknięte 😅 W razie czego musi ktoś uprawniony otworzyć
          • hanusinamama Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 19:57
            Oczyma wyobraźni widze jak szukają Pani Wiesi, która ma numer do dyrektora Włodka który ma klucz pod kluczem smile
            • milupaa Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 21:47
              Byłaś kiedyś w metrze? Raczej nie bo pani Wiesi tam nie uświadczysz 🙂
        • bistian Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 20:00
          35wcieniu napisał(a):

> Totalnie chciałabym zobaczyć ogólnodostępne pomieszczenie z zapasem żywności na
          > stacji metra. big_grin Co mogłoby pójść nie tak?

Bodajże Norwegia ma takie schrony, oglądałem program, niby schrony są osobno, ale jest kilka bram. Układ jest bardzo podobny wszędzie, głębokie schrony, śluzy i sporo wyposażenia dopiero do rozłożenia. Oni mają bardzo dobre warunki, wydrążyli w skałach takie pomieszczenia, u nas byłoby to dużo drożej.

Ze stacji metra może iść korytarz i tam drzwi, które byłyby otwarte w razie alarmu. Najważniejszy jest system wentylacji, kanalizacji i zapas wody oraz podtrzymywania zasilania, jedzenie jest na następnej pozycji. Da się, ale to kosztuje.
          Już chyba lepiej wymagać stworzenia w podziemnych parkingach miejsc o wzmocnionych konstrukcjach z kilkoma wyjściami, to nie byłby tak wielki koszt dla inwestora.
      • ichi51e Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 18:32
        Albo program dostosowania szkół na miejsca ewakuacji. W Japonii tak jest - szkoła jest jednoczesnienpunktem ewakuacyjnym i przez to może na cito przyjąć wszystkich z okolicy zapewniając im minimum bytowe
        • profes79 Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 18:45
          Ale w Japonii to jest codzienność. Oni się szkolą bo u nich tak raz w roku to jest szansa, że coś walnie; jak nie huragan czy inne tsunami to trzęsienie ziemi; to jest to samo co przy innych dyskusjach mówiłem o szkoleniach w USA pt. co robić jak pojawi się active shooter.
      • hanusinamama Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 19:56
        Tego metra to macie w Warszawie chyba za mało nitek...ilu mieszkańców sie tam zmieści?
        • milupaa Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 21:50
          No przecież nie wszyscy. Ale dobre i aby cześć ludzi miała gdzie się schronić.
          • hanusinamama Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 22:18
            Życzę z całego serca więcej nitek metra w stolicy. I nie dla ochrony przeciwlotniczej...tylko dla wygody mieszkańców.
    • ekstereso Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 18:10
      Ja mam pod ziemia głęboka piwnice ok 14m, mam tam polkii i zaprawy, ale trzy fotele też się zmieszczą😁 chyba jednak nie zmienię domu w takim razie
      • alicia033 Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 18:19
        ekstereso napisała:

> Ja mam pod ziemia głęboka piwnice ok 14m,

ile?
        Bo 14 metrów to ponad 3 piętra.
        • alicia033 Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 18:20
          alicia033 napisała:

> ekstereso napisała:
          >
          > > Ja mam pod ziemia głęboka piwnice ok 14m,
          >
          > ile?
          > Bo 14 metrów to ponad 3 piętra.

Chyba, że chodziło Ci o powierzchnię piwnicy i to miało być 14 metrów kwadratowych.
        • ekstereso Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 18:53
          😁😁😁 powierzchnia taka od ziemi w sumie może 3 m więc nie tak głęboko, wejście za kuchnią bo to w zamyśle spiżarnia
    • ichi51e Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 18:29
      Że sens żaden jak ci bomba na dom spadnie. Za to może dasz radę się schować przed gwałcicielami. Ale na dwoje babka wrozyla jak się wyda ze są safe roomy będą ich szukac
      • hanusinamama Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 20:00
        Przypomniał mi się film Azyl z Jodie Foster (tytuł orygianału safe room??? ).
        Problem w tym, że ja nie jestem Jodie Foster, nie śledziłam Hannibala Lectera smile i bym umarła tam na zawał albo się udusiła...
    • arabelax Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 20:49
      one maja chronić od bomb i chronia, tylko nikt nie przypuszczał, że terroryści hamasu dostaną się do kraju i zaczną mordować w taki sposób.
    • runny.babbit Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 22:11
      Taką mam wizję przetrwania
    • lisciasty_pl Re: Tzw. Safe room 30.01.24, 23:42
      Debilizm, z takiego ruma prędzej czy później trzeba wyjść a ktoś może tam sobie czekać.
      Kasę lepiej przeznaczyć na coś do obrony aktywnej a nie durne schowki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka