Dodaj do ulubionych

Schrony w Polsce

01.03.24, 11:42
finanse.wp.pl/zobacz-gdzie-jest-najblizszy-schron-powstala-specjalna-mapa-7001192781843424a
Co daje taka aplikacja dla każdego z nas?
Jak spojrzę na miejsce "swojego" schronu to już sobie wyobrażam ten tłum ludzi stojący przed i usiłujący się tam wepchnąć w razie godziny W.
Mamy w kraju schrony dla ca 300 tys osób sad
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Schrony w Polsce 01.03.24, 11:49
      I bez aplikacji wiem że nie mam w najbliższej okolicy.

Co daje taka aplikacja dla każdego z nas?

Pewnie nic.
      • wapaha Re: Schrony w Polsce 01.03.24, 13:08
        Bzdury piszą...
    • niemcyy Re: Schrony w Polsce 01.03.24, 14:23
      Firma, która stworzyła aplikację, zarobiła na zleceniu i pewnie zarobi na sprzedaży danych użytkowników aplikacji. Może to znajomi królika, a kto płaci podatki ich zasponsorował i ma z tego -.
    • szafireczek Re: Schrony w Polsce 01.03.24, 14:51
      To mogę spać spokojnie - u mnie na niewielkim i zamkniętym osiedlu jest 8 MDS - a tak się obruszaliśmy na Architektów i ten ich nowoczesny i inteligentny projekt😂
      • ukrytaczara Re: Schrony w Polsce 01.03.24, 16:14
        szafireczek napisała:

> To mogę spać spokojnie - u mnie na niewielkim i zamkniętym osiedlu jest 8 MDS -
        > a tak się obruszaliśmy na Architektów i ten ich nowoczesny i inteligentny proj
        > ekt😂

miłych snów.

Miejsca doraźnego schronienia są to piwnice, garaże podziemne, szkoły, kościoły, można się tam schronić przed np. warunkami atmosferycznymi.
        • princesswhitewolf Re: Schrony w Polsce 01.03.24, 16:25
          Dokladnie.

Lista jakby to byl bunkier przeciwatomowy a w wiekszosci parkingi podziemne, piwnice sa podobnym rozwiazaniem
        • feniks_z_popiolu Re: Schrony w Polsce 01.03.24, 16:53
          Otóż to. MDS też mam w podziemiu bloku (garaż). Nieco dalej metro. Jednak to nie schron
          • ukrytaczara Re: Schrony w Polsce 01.03.24, 16:59
            Czasami MDS to wręcz pułapka, jeżeli budynek się zawali i nie będzie wyjść awaryjnych.
            • princesswhitewolf Re: Schrony w Polsce 01.03.24, 18:00
              Podoba mi sie twoja sygnaturka. Prosta ale w punkt, a nie jakies wzajemne rechotanie z siebie forumek.
              • ukrytaczara Re: Schrony w Polsce 01.03.24, 18:05
                Westerplatte było inspiracją.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/Westerplatte_Nigdy_Wiecej_Wojny.jpg/1200px-Westerplatte_Nigdy_Wiecej_Wojny.jpg
                • princesswhitewolf Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 00:47
                  Like it
                  • alpepe Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 08:55
                    Ale wiesz, że to jest akurat ruski troll? Serio serio, bez podśmieszek, zdradziła się właśnie sygnaturką, zamiast n było h. Typowy błąd, jak ktoś na codzień pisze cyrylicą.
                    • ukrytaczara Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 12:16
                      alpepe napisała:

> Ale wiesz, że to jest akurat ruski troll? Serio serio, bez podśmieszek, zdradzi
                      > ła się właśnie sygnaturką, zamiast n było h. Typowy błąd, jak ktoś na codzień p
                      > isze cyrylicą.
                      >

A nie grażdanką? Następny tytan intelektu.
                  • ukrytaczara Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 11:55
                    princesswhitewolf napisała:

> Like it

Dziękuję smile
                • obrus_w_paski Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 08:30
                  Ciekawe tylko że jeszcze kilka dni temu sygnaturka była niby taka sama ale zamiast „N” było napisane „H”… tak trochę po rosyjsku 😂
                  • ukrytaczara Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 12:05
                    obrus_w_paski napisała:

> Ciekawe tylko że jeszcze kilka dni temu sygnaturka była niby taka sama ale zami
                    > ast „N” było napisane „H”… tak trochę po rosyjsku 😂

Naprawdę? Niesamowite!!!! Ja pitole, co za tytan intelektu ... ciebie...dno.
                  • ukrytaczara Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 12:08
                    Ciekawe tylko że jeszcze kilka dni temu sygnaturka była niby taka sama ale zamiast „N” było napisane „H”… tak trochę po rosyjsku 😂

Reprezentujesz poziom przedszkola dla dzieci specjalnej troski.
              • kk345 Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 10:55

> Podoba mi sie twoja sygnaturka. Prosta ale w punkt, a nie jakies wzajemne recho
                > tanie z siebie forumek.
                To urocze, że tam świetnie porozumiałaś się akurat z jawnym, ruskim trollem 🤣🤣🤣
                • princesswhitewolf Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 14:23
                  Skad masz pewnosc kto jest jawnym ruskim trollem? Pracujesz w wywiadzie? Na podstawie forumowych wnioskow to ja podobno mam 12 letnie dziecko, i caly czas siedze w jakimś schronie.

A moze uwazasz ze " Nigdy Wiecej Wojny" nie jest wlasciwym orzekazem
                  • ukrytaczara Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 15:33

>
                    > A moze uwazasz ze " Nigdy Wiecej Wojny" nie jest wlasciwym orzekazem

Dla podżegacza wojennego każdy, kto nawołuje do pokoju, jest ruskim trollem.
                    • ukrytaczara Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 15:38
                      Podżegaczom wojennym polecam film "Na zachodzie bez zmian".
                      Książki nie polecam, bo i tak nie przeczytają, a jeżeli przeczytają, to bez zrozumienia.
                      „Kto nie pamięta historii skazany jest na jej ponowne przeżycie”

https://www.kultura-osobista.pl/wp-content/uploads/2022/11/Na_Zachodzie_Bez-Zmian_plakat-530x726.png
                      • ukrytaczara Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 15:40
                        Powieść "Na Zachodzie bez zmian" należy do najgłośniejszych dzieł literatury XX wieku. Jej bohaterowie, podobnie jak sam autor, należą do „straconego pokolenia”: pokolenia, którego młodość przepadła w okopach pierwszej wojny światowej.
                        Osiemnasto-, dziewiętnastolatkowie trafiają na front niemal prosto ze szkolnej ławy, namawiani przez nauczycieli do spełnienia obowiązku wobec ojczyzny. Czymże jednak jest ten obowiązek? – pytają siebie, świadomi, że strzelają do takich jak oni młodych, tęskniących za domem i pokojem i pytających o sens wojny wrogów.
                        Okrucieństwo machiny wojennej, w której są zaledwie trybikami, odbiera im najpierw poczucie człowieczeństwa, a w końcu i życie – i w tym sensie są oni dosłownie „straconym pokoleniem”.
                        Mistrzowskie wniknięcie w emocje bohatera, gwałtowność opisu ataków z lądu i powietrza, atmosfera nieuchronności śmierci – wszystko to sprawia, że "Na Zachodzie bez zmian" do dziś przejmuje grozą.
                  • kk345 Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 20:10
                    > Pracujesz w wywiadzie?
                    Jasne.
      • princesswhitewolf Re: Schrony w Polsce 01.03.24, 17:42
        Szafireczek moze ktorys z architektow byl preppersem. A tak w ogole to swietnie bo najczesciej bloki wlasnie sa bardzo narazone i nie maja zadnych schronow a jednak mieszcza duzo ludzi
      • anorektycznazdzira Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 20:19
        A tak konkretnie, to te MDS u Was czym są?
        Bo u nas też są- jest to kilka miejsc garażowych w garażu podziemnym, tylko otoczonych ściankami bocznymi zamiast całkowicie odsłoniętej przestrzeni. W celu użycia trzeba wypchnąć samochód sąsiada, czy tam swój, i ustawić się równo na prostokącie w kilkadziesiąt osób, spoglądając na resztę garażu. Przepisy są śmieszne, skoro coś takiego spełnia definicję jakiegokolwiek schronienia.
    • hell-raiser1 Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 07:35
      W razie czego zostaje zawsze modlitwa do Boga. Bo na schrony nie ma co liczyć.
      • princesswhitewolf Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 08:30
        Moze zaczna je budowac. Tu w trakcie 2 wojny swiatowej ludzie masowo budowali tzw schrony Andersona. I nawet rzad ulotki rozdawal jak tam lozka pietrowe wstawic. Albo kupowali Morrisson air raid. Rodzaj klatki stalowej
        • ukrytaczara Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 12:30
          To musiałby być schron hermetyczny. Wybudowanie takiego jest w cenie mieszkania, ale może warto.
          • princesswhitewolf Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 13:58
            Na odlamki w wyniku dzialania systemow przeciwrakietowych i te Andersona ( one sa wkopane w ziemie) zadzialaja...
            • ukrytaczara Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 14:06

> Na odlamki w wyniku dzialania systemow przeciwrakietowych i te Andersona ( one
              > sa wkopane w ziemie) zadzialaja...

Myślimy z mężem o takim czymś, ala ziemiance z wyjściem awaryjnym. Bezpośrednie trafienie bomby i tak takie coś rozwali, ale jakaś ochrona jest.

ladnydom.pl/schron-przydomowy-jak-wyglada-budowa-i-wyposazenie-schronu
              https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_cover/5n/schron-przydomowy.jpeg
              • princesswhitewolf Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 14:16
                No wlasnie taknwyglada schron Andersona. Jak celuja bombami to w strategiczne punkty. Chyba ze ruskie swiry widza bloki czy duze budynki to i zaatakuja cywilow. Ale na bank nikt nie wyceluje w niewidoczne ziemianki
                • ukrytaczara Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 14:41
                  Przeszkodą u nas jest wysoki poziom wód gruntowych, ale i tak zrobimy ziemiankę łączącą cechy ze schronem. Najwyżej będzie do przechowywania warzyw zimą. W tym roku mam ogromną chęć, by własne hodować warzywa...jak nigdy. Cała parapety są we flancach. To chyba znak. wink
                  • ukrytaczara Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 14:42
                    * hodować własne warzywa (poprawiam szyk zdania, bo się znowu jakiś debil doczepi)
                  • princesswhitewolf Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 18:41
                    No wlasnie..ludzie robia tam rodzaj piwniczki. kanal na Youtube Szumi w Lesie, facet opisuje jak robi taka ziemianke/schron i co robi by mu nie wlazily szczury itd
    • jowita771 Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 07:42
      Wiem, gdzie jest schron, ale faktycznie nie pomieści on za dużo ludzi.
    • ukrytaczara Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 12:25
      W mojej okolicy jedyne schrony to poniemieckie bunkry, bo kiedyś moje miasto miało znaczenie strategiczne.
    • srubokretka Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 14:12
      Na Ukrainie nie bylo tak, ze duzo ludzi przez ucieczke do schronu wlasnie ginelo?
      Ja bym sie bala, ze taka apka bedzie pokazywala, gdzie strzelac i masowo likwidowac ludzi.
      • princesswhitewolf Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 14:24
        No właśnie... Dlatego bezpieczniej juz w lesie.
        • kk345 Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 20:10
          Szczególnie w tych lasach w centrach dużych miast.
          • princesswhitewolf Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 21:40
            A wyczytalas gdzies: uniwersalna porada gdzie sie schowac obojetnie gdzie mieszkasz?

• kk345 Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 23:12
              Dużo znasz ludzi, mieszkających w lesie?
              • princesswhitewolf Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 23:39
                A wyczytalas gdzies: przeprowadzka do lasu?
    • ukrytaczara Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 17:24
      Schron musi być położony najlepiej 0,5 km pod ziemią. Ściany muszą być pokryte 40 cm warstwą ołowiu. W schronie należy mieć wody i jedzenia na 10 lat. To zagwarantuje wydłużenie twojego życia o 10 lat w przypadku ataku nuklearnego (bo innego nie będzie).
      Powodzenia 🤡
      • hell-raiser1 Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 20:53
        Bez pozwolenia będzie można stawiać przydomowe schrony do 35 mkw. przeznaczone do ochrony użytkowników budynku mieszkalnego jednorodzinnego przed skutkami zagrożeń np. militarnych. Sejm przyjął przepisy w tej sprawie. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.money.pl/gospodarka/sejm-daje-zielone-swiatlo-na-budowe-bez-pozwolenia-przydomowych-schronow-6931805846899552a.html&ved=2ahUKEwjGuOaMrdaEAxWDRvEDHXNbBQ4QFnoECA8QBQ&usg=AOvVaw3xnD5pMsbAizTJfK3Igk57
        • ukrytaczara Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 23:23
          hell-raiser1 napisał:

> Bez pozwolenia będzie można stawiać przydomowe schrony do 35 mkw. przeznaczone do ochrony użytkowników budynku mieszkalnego jednorodzinnego przed skutkami zagrożeń np. militarnych. Sejm przyjął przepisy w tej sprawie. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.money.pl/gospodarka/sejm-daje-zielone-swiatlo-na-budowe-bez-pozwolenia-przydomowych-schronow-6931805846899552a.html&ved=2ahUKEwjGuOaMrdaEAxWDRvEDHXNbBQ4QFnoECA8QBQ&usg=AOvVaw3xnD5pMsbAizTJfK3Igk57

Wiem, ale taki schron jest psu na budę. W przypadku bomby atomowej, a tak bedzie wyglądałą III wojna swiatowa. to lepiej pojechać w miejsca, gdzie się nie było
          • pupu111 Re: Schrony w Polsce 03.03.24, 20:20
            Kazdy schron/piwnica co jest pod ziemia i bez okien co od wybuchu wyleca, jesli ma wzmocniony strop, i najlepiej ze dwa wyjscia, moze bardzo sie przydac. Wojna atomowa na pełna skale jest raczej nieprawdopodobna, a gdyby zaistniała to i tak wszyscy umrą od braku jedzenia i skażenia. Ale jakby np. Ruscy zrzucili taka bombe np. na Łódż, podobną jak ta na Hiroszimę, to wiekszosc miasta ocalałaby, a będąc pod ziemią jest się chronionym przed tym najbardziej przenikiliwym promieniowaniem. W przypadku wybuchu bomby bywa ze wystarczy przesiedziec kilka dni, bo z godziny na godzinę to promienowanie gwałtownie maleje.
            • princesswhitewolf Re: Schrony w Polsce 03.03.24, 20:27
              dokladnie. No i schron musi miec okna na przestrzal otwarte- blast
    • kachaa17 Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 21:08
      Wychodzi na to, że mój blok to schron smile
      • princesswhitewolf Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 23:03
        Mieszkasz pod ziemią
      • ukrytaczara Re: Schrony w Polsce 02.03.24, 23:28
        kachaa17 napisała:

> Wychodzi na to, że mój blok to schron smile

sarkofag , raczej
    • moyyra Re: Schrony w Polsce 03.03.24, 19:11
      Kiedyś mieszkalam w schronie przeciwatomowym, przygotowany na atak najeźdżcy..i tak czekali z 30 lat aż w końcu stał się muzeum. Ponoć takich schronów w Polsce był 4. Zal mi serce ściskał, jak po latach zobaczyłam w jakim jest stanie.
    • memphis90 Re: Schrony w Polsce 03.03.24, 19:34
      U mnie pokazuje walący sie stary spichlerz, położony obok szkoły podstawowej…
    • alicia033 Re: Schrony w Polsce 03.03.24, 19:38
      www.youtube.com/watch?v=cjvIsAq_BNY
    • pupu111 Re: Schrony w Polsce 03.03.24, 20:00
      Chyba każdy ma jakąs piwnicę przydomowa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka