Dodaj do ulubionych

Dobry przykaład

01.06.05, 12:15
.. (ale jak już najpierw drogi poprawią) ;-)...

"GW": Boom inwestycyjny w kulturze
(Gazeta Wyborcza, tm/01.06.2005, godz. 08:05)

"Gazeta Wyborcza": Boom inwestycyjny w kulturze. Powstają nowe muzea, sale
widowiskowe, centra kultury. Samorządy zrozumiały, że kultura to świetna
inwestycja. To największe ożywienie po 1989 roku.

Do tej pory, mając do wyboru budowę sali koncertowej czy remont dróg,
samorządowcy wybierali drogi. Dzisiaj coraz częściej wybierają remont
istniejących instytucji kultury lub budowę nowych - informuje gazeta.

Sytuację zmieniły w ub.r. dwa wydarzenia - wejście Polski do Unii i nowa
ustawa o dochodach samorządu terytorialnego. Pierwsze otworzyło drogę do
funduszy strukturalnych, które można przeznaczyć m.in. na rozwój
infrastruktury kulturalnej i rewitalizację zdegradowanych obszarów miejskich,
w tym terenów powojskowych i poprzemysłowych. Z tej ostatniej możliwości ma
szansę skorzystać białostocka Węglówka i radomskie Centrum Sztuki
Współczesnej. Unia finansuje do 75 proc. inwestycji, np. Opera Krakowska
otrzyma ok. 37 mln zł - czytamy w dzienniku.

Pieniądze to jednak nie wszystko, potrzebna była jeszcze nowa filozofia
finansowania kultury: - Naszą rolą nie jest rozdawanie zapomóg, ale budowanie
infrastruktury i aktywizowanie lokalnych środowisk - mówi cytowany
przez "Gazetę Wyborczą" Krzysztof Markiel, dyrektor departamentu kultury w
Małopolskim Urzędzie Marszałkowskim.

Samorządy wojewódzkie i gminne coraz częściej zamiast na festyny i
jednorazowe imprezy typu Dni Pcimia chcą wydawać pieniądze na nowe,
reprezentacyjne obiekty przyciągające publiczność. Widać to w Małopolsce,
która przewodzi w inwestycjach kulturalnych - zauważa dziennik.

Więcej w dzisiejszym wydaniu "Gazety Wyborczej" w artykule "Rosną mury
kultury".
Obserwuj wątek
    • burza_gradowa Re: Dobry przykaład 01.06.05, 12:19
      no właśnie a z nowego kina w Pruszkowie nici :-((( a tak się cieszylam. Podobno
      w zasadzie lokal jest tylko kino się wycofało :-((( trudne do uwierzenia
      napewno mieliby spore obłożenie. buuuu
    • stary.prochazka Re: Dobry przykaład 01.06.05, 12:45
      za kilka lat, jak już w każdej gminie w Polsce będzie teatr, kino i opera to w
      Pruszkowie też się za to wezmą.
      • zerozeroseven Re: Dobry przykaład 01.06.05, 14:27
        Iiii tam. Kino jest nieopłacalne. Poza tym nuda tam, panie taka…To już lepszy
        byłby np. ring bokserski z prawdziwego zdarzenia. Zwłaszcza, że obecnie kino to
        w 99% nie kultura a czysta komercja.

Pruszkowowi brakuje zwyczajnej miejskiej infrastruktury.
        Deptaka, przyjemnych knajpek, muszli koncertowej (gdzie te dechy w Parku
        Sokoła), dobrze zaopatrzonych małych (może nawet niszowych) sklepów, ładnej
        architektury, terenów rekreacyjnych, ścieżek rowerowych….

O właśnie! Ścieżki rowerowe. Czy wiecie, że w Pruszkowie najdłuższy odcinek,
        który można przejechać rowerem bez konieczności wjeżdżania na jezdnie opanowane
        w naszym mieście przez szaleńców za kółkiem nie przekracza półtora do dwóch
        kilometrów? To jest dopiero groza!

Tak. Po zastanowieniu dochodzę do wniosku, że naszemu miastu potrzeba ścieżek
        rowerowych, a nie jakichś tam centrów kulturalnych.
        Chyba się za to wezmę :-P
        • magister11 Re: Dobry przykaład 01.06.05, 14:36
          Akurat kino to tam być MUSI. I to na - co najmniej - 300 miejsc. A to dlatego,
          że jest wpisane jako przeznaczenie tego miejsca w miejscowym planie
          zagospodarowania przestrzennego.

A swoją drogą, to ciekawe, kiedy doczekamy się takiego planu w odniesieniu do
          całego terytorium Pruszkowa...może to jest temat na jakiś ciekawy atrukuł w
          lokalnej prasie (nie koniecznie drukowanej) ;-)
          • stary.prochazka Re: Dobry przykaład 01.06.05, 14:39
            > A swoją drogą, to ciekawe, kiedy doczekamy się takiego planu w odniesieniu do
            > całego terytorium Pruszkowa..

brak planów zagospodarowania to jest bolączka w skali ogólnopolskiej. To dotyczy
            nie tylko Pruszkowa.
            • magister11 Re: Dobry przykaład 01.06.05, 14:50
              To, akurat nie jest dla mnie żadnym usprawiedliwieniem :-)
          • zerozeroseven Re: Dobry przykaład 01.06.05, 14:43
            Bardzo dobry pomysł!
            Można by założyć wątek, w którym byłoby miejsce na przedstawianie swoich
            propozycji dot. zagospodarowania okolic, w których mieszkamy.
          • burza_gradowa Re: Dobry przykaład 01.06.05, 14:47
            Musi to na Rusi ;-) owszem moze i jest, wiem też, że w zasadzie lokal
            przeznaczony na kino już zostal tam zbudowany albo prawie zbudowany, tzn
            projekt nie zostal zmieniony. Ale miejscowy plan zagospodarowania
            przestrzennego kwalifikuje pewne tereny i obiekty pod konkretne użytkowanie,
            nie jest jednak żadną siłą sprawczą. Z tego co wiem pewna sieć kin byla
            zainteresowana, ale sie wycofała. I nikt nikogo nie zmusi by zrobil kino.
            Miasto tworzac co pare lat lany zagospodarowania przestrzennego wcale nie
            bierze tym samym na siebie obowiązku realizacji wszystkich założonych tam
            inwestycji. Jak kupię sobie dzialkę przeznaczoną pod budownictwo jednorodzinne
            to nikt mnie nie zmusi bym od razu stawiala tam dom. Moge sobie posadzic dwa
            drzewa a latem rozstawiać tam namiot.
            W sumie chetnie bym się zatrudnila przy tworzeniu planu dla Pruszkowa, fajnie
            by bylo :-) w sumie jestem do tego przygotowana, robilam na studiach takie
            plany np dla Ząbek, świetna zabawa:-) nawiasem mówiąc obmysliłysmy z
            koleżankami niezlą sieć drog rowerowych dla Ząbek :-)))Niestety nie można bylo
            sobie wybierać miasta, bo wiadomo ktore bym wybrała :-)
            • magister11 Re: Dobry przykaład 01.06.05, 14:53
              Fajne spostrzeżenia, ale jedną uwagę formalną mam:

MPZP jest dokumentem o charakterze prawnym - a na tym miejscu nie może powstać
              NIC INNEGO, bez zmiany uprzedniej planu.
              • burza_gradowa Re: Dobry przykaład 01.06.05, 15:51
                owszem, ale w uzasadnionej sytuacji o ile wiem wlaściciel może wystąpić o
                dokonanie zmiany w planie miejscowym. W koncu stojący pusty lokal, gdzie nikt
                nie chce ainwestować i zrobic kino w pewnym sensie przynosi stratę dla
                wlasciciela.. oza tym znalazlam w ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu
                przestrzennym Art. 36.
                1. Jeżeli, w związku z uchwaleniem planu miejscowego albo jego zmianą,
                korzystanie z nieruchomości lub jej części w dotychczasowy sposób lub zgodny z
                dotychczasowym przeznaczeniem stało się niemożliwe bądź istotnie ograniczone,
                właściciel albo użytkownik wieczysty nieruchomości może, z zastrzeżeniem ust.
                2, żądać od gminy:
                1) odszkodowania za poniesioną rzeczywistą szkodę albo
                2) wykupienia nieruchomości lub jej części.

Nie jestem do konca pewna czy to sie w tej postaci stosuje do przypadku naszego
                kina, ale nie wierzę, że kawał nieruchomosci bedzie musial przez lata stać
                pusty jesli nie znajdzie sie inwestor gotów uruchomic kino.
            • stary.prochazka Re: Dobry przykaład 01.06.05, 14:57
              a nie mogłabyś samodzielnie machnąć takiego planu? Może udało by się go wrzucić
              gdzieś do internetu i byłby to jakiś punkt wyjścia do dyskusji.
              • magister11 Re: Dobry przykaład 01.06.05, 15:12
                Kto, ja??? ;-))

Jeśli tak, to nie wiem, czy widziałeś, ale to chyba przerasta moje, skromne
                siły ;-)
                • stary.prochazka Re: Dobry przykaład 01.06.05, 15:20
                  ale ja przecież napisałem "mogłabyś". Ty też jesteś kobietą, magistrze?:)
                  • magister11 Re: Dobry przykaład 01.06.05, 16:04
                    ups, wydało sie .. ;-), sorki nie zauważyłem
              • burza_gradowa Re: Dobry przykaład 01.06.05, 15:41
                he he w sumie chetnie, ale to nie jest "machnięcie" nad takim planem to sie
                trzeba nieźle napocic. Wtedy te zabki to robilismy w 4-osobowych grupach przez
                cały semestr, a przecież są duzo mniejsze od Pruszkowa... no i patrzylismy na
                to odrobine jednostronnie. W ogole najpierw opracowywane jest studium
                uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy. Normalnie przy
                tym wszystkim powinni pracować inżynierowie z roznych dziedzin, sanitarni,
                drogowcy itp a my zajmowalismy sie głównie strona funkcjonalną, krajobrazową,
                przyrodniczą.wiec machnąć plan to nie takie hop siup ale..
                uwazam za calkiem fajny pomysl stworzyc np projekt ukladu drog rowerowych,
                tudzież propozycje, ktore po wsólnym ustaleniu możnaby przedstawić wwydziale
                architektury i gospodarki przetsrzennej jako taką oddolna obywatelską
                inicjatywę:-) a póki co przed chwilą rozmawialam sobie z panią stamtąd i
                postanowilam tam iść w wolnej chwili i przyjrzec sie planowi i dopytać o pare
                nurtujących mnie rzeczy, jesli chcecie napiszcie co Was interesuję to przy
                okazji też zapytam :-) no chyba, że ktoś chce ze mną iść :)
                • stary.prochazka 12.001 01.06.05, 15:45
                  panowie nie przeszlibyście się z burzą do urzędu?
                  a przy okazji gratuluję 12.000 posta:-)
                • zerozeroseven Re: Dobry przykaład 01.06.05, 15:57
                  Jeśli chodzi o plan ścieżek rowerowych to TCP się kiedyś do tego przymierzyło i
                  powstała propozycja z konkretnym przebiegiem tras nie tylko dla Pruszkowa ale
                  dla Powiatu Pruszkowskiego. Jeśli to nie sprawi kłopotu to miałbym prośbę o
                  zapytanie się w UM czy planowane jest przeznaczenie jakichkolwiek funduszy w
                  budżecie tegorocznym na ścieżki rowerowe w mieście i powiecie, a jeśli nie to
                  czy istnieje możliwość przedstawienia propozycji na rok następny? Pewnie nic
                  się nie dowiesz bo chyba trzeba by było pogadać w starostwie, ale może coś
                  nowego się w sprawie ścieżek dowiemy. Z góry dziękuję.
                  Myślę, że czas zajęcia się na poważnie infrastrukturą rowerową w Pruszkowie
                  kiedyś nadejdzie.
                  Na razie najważniejszy jest sobotni wyścig. No i starty w zawodach.
                • magister11 Re: Dobry przykaład 01.06.05, 16:08
                  Byłbym bardzo zobowiazany, gdyby się Burza dowiedzieć mogła , co też tam z tym
                  deptakiem planują...i kiedy będzie pozostały plan w internecie ( na razie tylko
                  jest kwartał przy parku).

I co z porcelitem? Dzięki z góry!
        • stary.prochazka Re: Dobry przykaład 01.06.05, 14:37
          > Pruszkowowi brakuje zwyczajnej miejskiej infrastruktury.
          > Deptaka, przyjemnych knajpek, muszli koncertowej (gdzie te dechy w Parku
          > Sokoła), dobrze zaopatrzonych małych (może nawet niszowych) sklepów, ładnej
          > architektury, terenów rekreacyjnych, ścieżek rowerowych….

też...

> O właśnie! Ścieżki rowerowe. Czy wiecie, że w Pruszkowie najdłuższy odcinek,
          > który można przejechać rowerem bez konieczności wjeżdżania na jezdnie opanowane
          >
          > w naszym mieście przez szaleńców za kółkiem nie przekracza półtora do dwóch
          > kilometrów? To jest dopiero groza!

też brakuje. Ale kina jednak szkoda. Kina a nie multipleksu, gdzie się pokazuje
          taką komercję o której mówi 007.
    • zerozeroseven Re: Dobry przykaład 01.06.05, 14:38
      > Samorządy wojewódzkie i gminne coraz częściej zamiast na festyny i
      > jednorazowe imprezy typu Dni Pcimia chcą wydawać pieniądze na nowe,
      > reprezentacyjne obiekty przyciągające publiczność.

Święta racja. Dni Pcimia to badziewie jakich mało. Myślę, że Mauzoleum
      Wielkiego Pcimiaka jest bardziej przyciągające albo np. taki Miś, on to dopiero
      by przyciągnął publiczność.
      • stary.prochazka Re: Dobry przykaład 01.06.05, 14:41
        zastanawialiście się kiedyś jak się czują i co myślą o całej reszcie Polski
        ludzie w takim biednym Pcimiu?;)
      • stary.prochazka Re: Dobry przykaład 01.06.05, 14:42
        taki Miś, on to dopiero
        >
        > by przyciągnął publiczność.

zwłaszcza jeśli mówimy o misiu na miarę naszych możliwości, który będzie
        otwierał oczy niedowiarkom, mówił:"Patrzcie, to jest nasze, własne...:)
        • zerozeroseven Re: Dobry przykaład 01.06.05, 14:45
          Dzięki Prochazko właśnie tego cytatu mi brakowało :-)
          • cat_s Re: Dobry przykaład 01.06.05, 17:49
            Miś by nie przeszedł;-)
            Ale KOT mógłby! Nawet ideologicznie by pasował do herbu miasta...;-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka