Dodaj do ulubionych

Cała para w gwizdek.....

20.09.05, 22:36
Robienie na pokaz , to specjalnosc włodarzy miasta - oni kochają impezy i
szum. Ale pracy organicznej to w Pruszkowie mało. Kilka tygodni temu zaczeto z
duzym rozmachem układac chodnik na ulicy Brzozowej od strony Komorowa. I nagle
prace przerwano po 250 metrach a robotnicy znikneli z placu boju. Tylko jakies
dziwne typy nocami wywozą pozostawioną kostke brukowa i resztki krawęznikow.
No coz napewno w Zółtym biuletynie Pana Prezydenta dowiemy sie wkrótce ze
rozpoczeto remont kolejnej ulicy.
Obserwuj wątek
    • josip_broz_tito Re: Cała para w gwizdek..... 21.09.05, 21:01
      no ale tam nie ma dalej miejsca na polozenie chodnika, ze 2-3 rzadki kostki
      moglabys ulozyc i wsio. Przypatrz sie.
      • josip_broz_tito Re: Cała para w gwizdek..... 03.10.05, 18:56
        a jednak robia dalej:) I niedlugo juz bedzie po calej pruszkowskiej stronie
        Brzozowej chodnik jak sie patrzy, zostalo jakies 80-100 m.
        • wolant Re: Cała para w gwizdek..... 15.10.05, 21:00
          no widzieliscie - jednak zrobili Wam ten chodnik. To macie teraz na tej
          Brzozowej jak w miescie - takie luksusy. jeszcze Wam sie zachce zeby pozbierali
          te sterty smieci co leza na poboczach i zabrali stara pakamere co stoi od
          skonczenia budowy bloku na Antka. Oj ludzie ludzie wgłowie sie wam przewraca.
          • cat_s Re: Cała para w gwizdek..... 15.10.05, 21:44
            Hm... wiecie, w mojej okolicy takoż ostatnio trochę nowego śliczego chodniczka
            i wielki kawał ulicy położyli...
            Ech, ładnie to wygląda, aż się czuję jak nie na Gąsinie;-)
            I jakieś mam dziwne przeczucie, że nie jest to tylko li i wyłącznie tani chwyt
            wyborczy, bo okres wyborczy w zasadzie już za nami;-)
            Ale ślicznie się zrobiło, ech...:-)
            • wfe416n Re: Cała para w gwizdek..... 01.12.05, 22:49
              A teraz przyszła pora na ul. Chopina, też kładą kostkę.
              • zwierz.alpuhary nie żebym wybrzydzał, ale... 02.12.05, 00:23
                naprawdę sa inne sposoby na ładny chodnik niż kostka bauma:(
                • wfe416n Re: nie żebym wybrzydzał, ale... 02.12.05, 15:32
                  zwierz.alpuhary napisał:

> naprawdę sa inne sposoby na ładny chodnik niż kostka bauma:(

Z ciekawości, jakie?
                  • zwierz.alpuhary Re: nie żebym wybrzydzał, ale... 02.12.05, 16:13
                    ot dziś np, widziałem jak kładli na Myśliwieckiej całkiem niebrzydkie płyty,
                    chyba też betonowe ale jakby takie jakieś lepsiejsze, mniej pospolite
                    a w szczególnie reprezentacyjnych miejsach mozna położyć jakiś granit (kostka
                    albo płyty), koszt spory no ale przecież ma być elegancko a nie jak na parkingu
                    przed supermarketem
    • zerozeroseven Re: Cała para w gwizdek..... 02.12.05, 16:17
      Ja widziałem w Lizbonie chodniki wykonane z malutkich (mniej więcej 3 cm
      średnicy) otoczaków w kolorze czarnym i białym. Fantastycznie to wygląda i jest
      bardzo charakterystyczne dla tego miasta.
      W Pruszkowie by jednak nie pasowało. Fazowana kostka jest bardziej na miejscu.
      Niekiepskie są też duże (1mx1m) betonowe płyty z chropowatą fakturą imitującą
      drobny żwir.
      • sofanes Re: Cała para w gwizdek..... 02.12.05, 16:26
        No a ja jednak zadowolony bylem z kostki Bauma niezwykle, jak ja ulozyli przy
        Brzozowej...jak chodzilem wtedy do kolejki to lezala tylko po jednej stronie,
        ale komfort marszu w porownaniu ze strona piaskowo-kaluzno-blotnista byl
        nadzwyczajny...a poza tym czy to nie jest tak, ze koszt duzych plyt wymaga
        jeszcze lepiej przygotowanego podloza, niz do kostki, i ze duze plyte sa
        bardziej podatne na odksztalcenia i pekanie...? Moze i nie, tak tylko pytam...
        Mimo wszystko mysle, ze lepiej jak szybciej poloza kostke na ulicach, ktorymi
        chodzi sporo ludzi, niz eleganckie plyty dopiero jak sie na nie znajda
        pieniadze...w koncu Pruszkow nie jest miastem turystycznym, wiec moze lepiej,
        jak nadmiar pieniedzy pojdzie na jakies inne cele...? W koncu ta kostka to nie
        jest przeciez taka straszliwie brzydka...
        • wfe416n Re: Cała para w gwizdek..... 02.12.05, 17:20
          Może kostka nam się nie podoba, bo wszędzie jest taka sama. Może gdyby układać różne wzory, kolory było by lepiej i weselej.
          Popatrzcie:
          www.jadar.pl/behaton.htm
          • sofanes Re: Cała para w gwizdek..... 02.12.05, 17:23
            Ha, moze wlasnie...:-)
            Swoja droga co za piekne i unikatowe okreslenie "galanteria betonowa"...az bije
            finezja...
          • sqh Re: Cała para w gwizdek..... 02.12.05, 18:15
            wfe416n napisał:

> Może kostka nam się nie podoba, bo wszędzie jest taka sama. Może gdyby
            > układać różne wzory, kolory było by lepiej i weselej.

We wzory zrobiony jest chodnik z kostki wokół kościoła Św. Kazimierza. Moim
            zdaniem, całkiem udanie.

Natomiast nurtuje mnie inne pytanie - stara nawierzchnia była fundowana w
            latach '70 przez "pierwszokomunistów" ;-) co upamiętniały płyty ze stosownymi
            napisami. Ciekawe, czy Parafia zadbała o zachowanie tych płyt na pamiątkę...?

Podobna, tyle że blaszana, tabliczka fundacyjna wisiała też swego czasu na
            jednej kościelnej latarni.
        • cat_s Re: Cała para w gwizdek..... 02.12.05, 17:30
          No.. hm, hm, ehem...
          Już dawno chciałem zapytać ale się nieco krępowałem. Wiecie, jak jest... łatwo ulegam wpływom autorytetów i w ogóle konformista jestem.
          Ale Sofanes jakoś mnie 'skatalizował'...;-)

Już dawno chciałem zapytać, krótko a szczerze - o co chodzi z tą awersją do kostki Bauma?
          Czy ona naprawdę taka paskudna jest?

Wiecie, tak tylko wstępnie pytam, bo jakby się okazało, że bezkonwulsyjne znoszenie kostki Bauma jest oznaka złego gustu (a nie daj Boże - jego braku) - no to hej, hej! - to ja też oczywiście jej nie znoszę, tej kostki niegustownej;-) A co, ja też oczywiście do grona ludzi z dobrym gustem się wszak zaliczam!:-)

Ale z drugiej strony, jak sobie przypomnę te nieśmiertelne popękane i odstające płyty chodnikowe albo niedbale wylane, rozmiękające na słońcu alejki asfaltowe - to sobie myślę: 'cat'sie, nie bądź mięczak i przyznaj, że ta kostka ci się podoba'.
          No i się wygadałem...;-)

Teraz wszyscy już wiecie, że chodniki z tej paskudej(!) kostki nawet mi się podobają. No, może nie tak bardzo, jak chodniki wykładane egzotycznym gatunkiem jakiegoś ozdobnego granitu... ale jednak trochę... no, troszeczkę;-)

Pozdrawiam
          cat_s

P.S.
          A na dobrze ułożonej kostce to można sobie nawet i na rolkach pośmigać, o! Ino trochę trzęsie;-)
          • cat_s Re: Cała para w gwizdek..... 02.12.05, 17:37
            O,
            Wfe416n napisał:
            > Może kostka nam się nie podoba, bo wszędzie jest taka sama. Może gdyby układać
            > różne wzory, kolory było by lepiej i weselej.

I przypomniała mi się mimowolnie historia o tym, jak to bodaj na Piotrkowskiej w Łodzi młodzi, twórczy a dowcipni ludzie nocą podmienili fragmenty takiej kostki i ułożyli obelżywy dla policji skrót... skrót nie dość, że obelżywy, to jeszcze z błędem napisany...
            I teraz pomyślcie: o ile nasze życie (a szczególnie Łodzian z Piotrkowskiej) było by smutniejsze, gdyby tamtejszy chodnik ułożono z trzystukilowych bloków granitowych...? ;-) ;-)
            • wfe416n Re: Cała para w gwizdek..... 02.12.05, 18:21
              A co z dojazdami do bram, asfalt lub kostka, płyta chodnikowa odpada za słaba.
          • zwierz.alpuhary kostka Bauma nie podoba mi się bo 02.12.05, 19:00
            kojarzy mi się z:
            -parkingiem
            -stacją benzynową
            -wszelkimi miejscami fabryczno-użytkowymi
            i dlatego uważam że nie nadaje się za bardzo do miejsc publicznych
            poza tym po roku kostka bauma jest często brudniejsza od zwykłego chodnika
            • cat_s Re: kostka Bauma nie podoba mi się bo 02.12.05, 19:10
              Oj nie czepiaj się niewinnej kostki...;-)
              Jest brudna dokładnie tak samo, tylko, że skoro jest z definicji bardziej elegancka, to się i bardziej uważnie ją lustruje...
              Zupełnie jak z ludźmi - facetowi w garniturze butów brudnych wszak mieć nie wypada:-):-)
            • wfe416n Re: kostka Bauma nie podoba mi się bo 02.12.05, 20:21
              zwierz.alpuhary napisał:

> kojarzy mi się z:
              > -parkingiem
              > -stacją benzynową
              > -wszelkimi miejscami fabryczno-użytkowymi
              > i dlatego uważam że nie nadaje się za bardzo do miejsc publicznych
              > poza tym po roku kostka bauma jest często brudniejsza od zwykłego chodnika

Zwierzu, płyty chodnikowe też są brudne. Nie ma alternatywy dla kostki w ciągach komunikacyjnych, parkingach itp.
              A jak wyobrażasz sobie parkingi przed centrami handlowymi granit? drogi, asfalt? w lato popłynie, płyty chodnikowe? popękają.
              Jesteśmy skazani na kostkę!!!! ( przynajmniej na razie )
              • zwierz.alpuhary Re: kostka Bauma nie podoba mi się bo 02.12.05, 20:44
                nie mam nic przeciwko kostce bauma na parkingach i stacjach benzynowych; właśnie
                do tego nadaje się najlepiej, do roli użytkowej
                ale w ciągach komunikacyjnych typu deptaki, chodniki, trotuary czyli takich "dla
                ludzi" to jednak widziałbym raczj granit albo jakieś bardziej eleganckie
                nawierzchnie
                • sofanes Re: kostka Bauma nie podoba mi się bo 02.12.05, 23:05
                  > ale w ciągach komunikacyjnych typu deptaki, chodniki, trotuary czyli
                  takich "dl
                  > a
                  > ludzi" to jednak widziałbym raczj granit albo jakieś bardziej eleganckie
                  > nawierzchnie

Nie, no Zwierzu, Ty jednak niezly marzyciel jestes...
                  Oczyma duszy ujrzalem Brzozowa wylozona granitem; kolumnade z wapienia przy
                  peronie WKD i gustowny akwedukcik okolony kwiecistymi klombami...a w Parku
                  Potulickich moglyby pojawic sie rzezby z najszlachetniejszych
                  marmurow...najlepiej klasyczne...
                  Burza do tego czasu skonczy jej pamietne mozaiki, i za porozumieniem z
                  wlodarzami miasta, upieksza agore z granitowych blokow, ktora stworzymy, by
                  symbolizowala materialnie duch ninejszego forum.
                  Podejrzewam jednak, ze dopoki Pruszkow nie bedzie przynajmniej tak bogaty, jak
                  Lizbona, to chodnikow wykladanych granitem raczej sie nie doczekamy...ale tak
                  sobie pomarzyc - piekna rzecz...
                  A, i jeszcze jeden problem - jesli ta kostke tak strasznie wszyscy kradna (a to
                  wredna kostka!), to strach pomyslec, co by sie dzialo z granitami albo
                  marmurami...;-)
    • wfe416n Re: Cała para w gwizdek..... 02.12.05, 20:23
      Zresztą chęci i pieniędzy starczyło tylko na kawałek chodnika, chyba już po robotach.
      • cinosan Re: Cała para w gwizdek..... 02.12.05, 21:59
        .... tak. a może mi ktoś odpowie: po co zrywana jest położona kilka lat temu
        kostka z ulicy Faraona? Sądząc po rejestracji samochodu obsługującego ten teren
        to wydaje mi się, że ktoś po prostu załatwia znajomym (albo rodzinie!) pracę w
        tych podłych czasach! Tylko pewnie takie załatwienie sprawy potem odbije sie na
        naszych czynszach!.... A zerwana kostka wędruje z powrotem na teren
        administracji przy ul. Lalki - chyba ,że ktoś "zorganizowany" ubiegnie ekipę
        remontową i we własnym zakresie zagospodaruje sobie te kostki, co nie jest
        wcale takie trudne zważywszy,że kostka ta jest "segregowana" i całkiem niemałe
        jej partie są odrzucane (czyt. odkładane)przez robotników.Cóż, koło sie
        kręci...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka