Dodaj do ulubionych

Żyrardów extra - wrażenia przelotem

21.02.06, 12:18

w minioną sobotę przyjechałem z Warszawy do Żyrardowa na spotkanie.
Przy okazji pospacerowłałem nieco.
widziałem ulice Kościuszki, duży plac z wielkim kościołem i okolicę.

ale to miasto ma klimat!
żywy skansen. podróż w czasie 100 lat do tyłu.
tu powinni tłumnie przyjeżdzać turyści. przyjeżdzają?

i macie super stronę internetową www.zyrardow.pl
Obserwuj wątek
    • elinka4 Re: Żyrardów extra - wrażenia przelotem 22.02.06, 16:58
      Cieszę się, że masz takie wrażenia. Niestety do mieszkania to miasto się w
      ogóle nie nadaje- tak jak napisałaś- jest to skansen. Życie kulturalne prawie
      nie istnieje, zupełny brak miejsc rozrywki (puby, restauracje). Te klimaty, jak
      to określiłeś, to w praktyce wielopokoleniowa patologia mieszkająca w
      budynkach, które dawno temu powinne być rozebrane...
      • margala Re: Żyrardów extra - wrażenia przelotem 28.02.06, 16:00
        elinka4 napisała:

> Cieszę się, że masz takie wrażenia. Niestety do mieszkania to miasto się w
        > ogóle nie nadaje- tak jak napisałaś- jest to skansen. Życie kulturalne prawie
        > nie istnieje, zupełny brak miejsc rozrywki (puby, restauracje). Te klimaty, jak
        >
        > to określiłeś, to w praktyce wielopokoleniowa patologia mieszkająca w
        > budynkach, które dawno temu powinne być rozebrane...

rozebranie tych budynków byłoby zbrodnią na dziedzictwie kulturowym.
        stara część Żyrardowa powinna być wpisana na listę UNESCO.
        • djokasta Re: Żyrardów extra - wrażenia przelotem 01.03.06, 14:48
          Przejdz się tam wieczorem ... :-)
          • wyle Re: Żyrardów extra - wrażenia przelotem 27.03.06, 16:42
            Eee tam, troche przesadzone sa opinie o złej reputacji Żyrardowa (zwłaszcza
            nocami). Chodziłam kilkakrotnie noca po miescie sama ot tak sobie chlonac
            atmosfere i jakos nic mi sie jeszcze nie stalo. A moze mialam szczescie? ;)
        • meteor2017 Jaki klasyczny przykład! 03.03.06, 21:37
          Ten watek do doskonaly przyklad jak jest postrzegany Zyrardow, potwierdza to
          zreszta moje obserwacje. Osoby przyjezdzajace zwiedzic Żyrardow sa czesto pod
          ogromnym wrazeniem osady fabrycznej, ktora dla wiekszosci mieszkancow jest tylko
          zbiorowiskiem ruder do wyburzenia (no moze z wyjatkiem kosciolow, czy palacyku).

No coz, swego sie nie docenia, tak jest w wielu miejscach... Moze wszelkie
          niedostatki i uciazliwosci przeslaniaja walory turystyczne obiektow ktore widzi
          sie na codzien? Ile razy sie dziwili w Beskidach, ze mi sie chce lezc przez
          jakies gory i to z ciezkim plecakiem "A nie lepiej droga?" Przypomina mi sie tez
          historia pewnego drewnianego XVIII-wiecznego kosciola, ktory proboszcz chcial
          rozebrac i postawic zamiast niego nowy... "bo wierni sie nie mieszcza".

> rozebranie tych budynków byłoby zbrodnią na dziedzictwie kulturowym.

Na szczescie osada jest wpisana do rejestru zabytkow, co utrudnia realizacje
          takich pomyslow :)

> stara część Żyrardowa powinna być wpisana na listę UNESCO.

Byl kiedys taki wniosek, ale nic z tego nie wyszlo.
          • youngsta19 Re: Jaki klasyczny przykład! 19.03.06, 18:14
            > Na szczescie osada jest wpisana do rejestru zabytkow, co utrudnia realizacje
            > takich pomyslow :)
            >
            > > stara część Żyrardowa powinna być wpisana na listę UNESCO.
            >
            > Byl kiedys taki wniosek, ale nic z tego nie wyszlo.

starówka JEST wpisana na liste UNESCO:)
            • margala lista światowego dziedzictwa 19.03.06, 20:16
              whc.unesco.org/en/statesparties/pl/
    • palker Re: Żyrardów extra - wrażenia przelotem 22.03.06, 18:45
      no proszę:-)
      góra z górą....
      ja tez jestem zafascynowany miastem i jego architekturą w stylu rohbau. Mamy to
      u nas w Warszawie na Zabkowskiej, Szwedzkiej, koszarach przy 11.Listopada ale
      nigdzie nie ma takiego zwartego, rozplanowanego z rozmysłem, unikalnego jako
      całość - organizmu miejsko-przemysłowego. Żyrardów to prawdziwa perła.
      Zapraszam do oglądania zdjęć na forum Warszawa-Fotografie
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=746&w=37546826
      • wyle Re: Żyrardów extra - wrażenia przelotem 27.03.06, 16:56
        Z tego co pamiętam to jedyny taki obiekt urbanistyczno-architektoniczny w Polsce
        i w Europie, ktróy przetrwał do dnia dzisiejszego bez większych zmian.
      • palker Re: Żyrardów extra - wrażenia przelotem 09.04.06, 20:43
        dla uścislenia: zdjecia żyrardowskie rozpoczynaja się od tego miejsca
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=746&w=37546826&a=38169981
    • wyle Re: Żyrardów extra - wrażenia przelotem 27.03.06, 17:03
      Ja miałam bardzo podobne wrażenia po pierwszym przyjeździe do Żyrardowa. Potem
      był drugi i trzeci i czwarty i się zakochałam w tym miescie. Tak bardzo mi się
      ono powoba iż postanowiłam pisac prace licencjacka na temat zagospodarowania
      turystycznego tego miasta. Dodam jeszcze, że Żyrardów ma jak najbardziej szanse
      na stanie się turystycznym miastem. I władze miasta dąrzą do tego. Może już za
      kilka lub kilkanascie lat??

Fajnie by tak było. :)

• birimbo Re: Żyrardów extra - wrażenia przelotem 24.08.14, 17:25
      Co prawda temat od jakiegoś czasu nie był odwiedzany, ale sądzę, że warto go odświeżyć, bo Żyrardów w ostatnich latach bardzo się zmienia na plus. Mamy wiele działań z zakresu rewitalizacji - stare budynki są odnawiane, wykorzystuje się je, powstają nowe miejsca pracy. Żyrardów pięknieje, wspaniale odrestaurowano Resursę i Park Ditricha. Ponadto obecnie trwa przebudowa dworca, powstaje przejście podziemne, otwierają się kolejne ogromne galerie handlowe. Co do zarzutów jednej z osób, że nie ma tu życia kulturalnego - może warto wyjść z domu i się rozejrzeć? Jest mnóstwo miejsc, gdzie młodzi ludzie mogą się spotkać - jak chociażby nasza włosko-polska restauracja www.birimbo.pl/. Mieści się ona na ulicy Hulki Laskowskiego 8 tuż obok nowopowstałego przepięknego budynku mieszkalnego z podziemnymi garażami, bardzo blisko rynku i budowanego właśnie przejścia podziemnego łączącego 2 strony Żyrardowa - tą mieszkalną i tą przemysłową. Nasze miasto jest piękne, przestaje też być jedynie sypialnią, bo naprawdę coraz więcej osób znajduje tutaj pracę. I oby tak dalej :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka