Dodaj do ulubionych

Szczep Hańcza

04.06.06, 16:11
W związku z tym, że powstały trzy nowe strony internetowe dotyczące Hańczy a
tym samym i naszego miasta - serdecznie zapraszamy !

1. Oficjalna Strona Szczepu Harcerskich Drużyn Rzek i Jezior "Hańcza"
www.hancza.org.pl

2. Impreza plenerowa "Piknik Hańczy" ,którego pierwsza edycja odbyła się w
czerwcu 2005 na terenie amfiteatru MDK "Pałacyk" w parku Kościuszki.
www.piknik-hanczy.waw.pl

3. Harcerska Powiatowa Akcja Pomocy Schroniskom Dla Zwierząt "PODAJ ŁAPĘ"
www.podaj-lape.waw.pl

Obserwuj wątek
    • wfe416n Re: Szczep Hańcza 04.06.06, 20:17
      państwo w państwie, szkoda pisać.
      • zwierz.alpuhary Re: Szczep Hańcza 05.06.06, 10:12
        o czym mówisz?
        • wfe416n Re: Szczep Hańcza 05.06.06, 11:33
          zwierz.alpuhary napisał:

> o czym mówisz?

Porozmawiaj z harcerzami z Pruszkowa na temat szczepu Hańcza to się dowiesz, w/g mnie wszystko co dobre to sie skończyło ok. 2001 r, teraz to walka o kasę.
          Zawsze mnie uczono że "harcerze to jedna rodzina" ale chyba nie w Pruszkowie.
          • cat_s Re: Szczep Hańcza 05.06.06, 14:33
            Witam,
            Ech, Wfe, nie bądź taki i puść farbę...
            Przecież Zwierz nie będzie z Warszawy 'dymał' do Pruszkowa tylko po to, żeby porozmawiać z harcerzami z Pruszkowa...? ;-)
            Ja też zresztą, niby 'miejscowy', jakoś się nie widzę w roli tropiciela harcerzy oraz detektywa.

Na mnie osobiście dosyć pozytywne wrażenie zrobiła akcja opisana w jednym z linków:

"W dniach 06 - 19 grudnia 2004 Szczep Hańcza zorganizował powiatową akcję charytatywną pt. 'Podaj łapę' na rzecz schronisk dla zwierząt w Celestynowie, na Paluchu i Milanówku. Była to pierwsza tego typu akcja zorganizowana przez nasz Szczep, w którym udział wzięło 28 szkół, przedszkoli i kilka innych organizacji [...]
            Ogólnie zebraliśmy około 1200 kg żywności i prawie 800kg innych darów.
            Akcja, która zakończyła się sukcesem wsparła trzy schroniska, gdzie pomoc jest naprawdę potrzebna. Jesteśmy zadowoleni i wdzięczni ze współpracy miedzy Hańczą, a Wami, kochani mieszkańcy Pruszkowa i mamy nadzieje, że takiego typu akcja powtórzy się jeszcze nie raz"

No przyznać trzeba, że zbiórka ponad tony żarcia dla zwierzaków to nie byle co. Ja tam - nie znając innych szczegółów funkcjonowania tego szczepu - jestem pod wrażeniem. Pozytywnym jak najbardziej.

Pozdrawiam
            cat_
            • wfe416n Re: Szczep Hańcza 05.06.06, 16:38
              zniechęciłem się do szczepu jakiś czas temu, chciałem pomóc finansowo i poprosiłem o nr rachunku bankowego ( było to przy okazji zbiórki fuduszy w jednym z marketów ), okazało się mogę wpłacić pieniądze ale tylko na rachunek prywatny jednego z "harcerzy". Hufiec sobie oni sobie.
              Z drugiej strony wg mnie, za dużo w tym wszystkim kombinowania ( fundacja, samochody, majątek szczepu itp ) niż harcerstwa.

Zaznaczam jest to moja opinia.
              • hancza5 Re: Szczep Hańcza 05.06.06, 21:35
                BZDURA !!!!!!!!!!
                Doskonale pamiętam jak pytali nas jacyś ludzie o możliwość wpłaty - a
                konkretnie 1% - odpowiedź była tylko jedna - NIE MAMY STATUSU ORG.POZYTKU
                PUBLICZNEGO -więc nie możemy otrzymwać tego typu darowizn- serdecznie dziękujemy
                i tyle.
                Rachunek bankowy Hańczy jest tylko jeden i jeśli kogoś interesuje to jest do
                sprawdzenia na naszej stronie.

Szczepem opiekuje się Stowarzyszenie Przyjaciół Szczepu Harcerskiego Hańcza -
                Dobrowolne zrezszenie rodziców i sympatyków (coś jak komitet rodzicielski).
                Gromadzi środki i tworzy majątek na potrzeby Szczepu - dzięki np. samochodom już
                dwa lata nie wynajmujemy autokarów na obozy i zimowiska - co jest wielką
                oszczędnością,! Jeśli ktoś oglądał galerię na stronie akcji "PODAJ ŁAPĘ" to tam
                też znajdzie odpowiedź po co to wszystko.
                To tak w ramach sprostowania poprzedniej wypowiedzi !

Czasem dochodzę do wniosku, że lepiej nie robić nic, nie mieć majątku, nie
                organizować głośnych akcji, nie promować naszej działalności - nie pomagać, bo
                zaraz znajdują się tacy którzy wszędzie widzą układy, to że ktoś tam się napewno
                musi dorabiać itd...

Ale na szczęście zawsze po takich opiniach mówimy sobie na odprawach "RÓBMY
                SWJE...." :)

• wfe416n Re: Szczep Hańcza 06.06.06, 16:13
                  hancza5 napisał:

> BZDURA !!!!!!!!!!
                  > Doskonale pamiętam jak pytali nas jacyś ludzie o możliwość wpłaty - a
                  > konkretnie 1% - odpowiedź była tylko jedna - NIE MAMY STATUSU ORG.POZYTKU
                  > PUBLICZNEGO -więc nie możemy otrzymwać tego typu darowizn- serdecznie dziękujem
                  > y
                  > i tyle.

Tylko że akcje zbiórki pieniędzy prowadzicie od dłuszego czasu, i też przed powstaniem fundacji, i o tym okresie piszę. Zresztą aby prowadzić zbiórkę w np supermarketach trzeba mieć zgodę Ministerstwa Finansów, chyba że się mylę. Fakt mając samochody można zaoszczędzić, tylko jedno pytanie: tylko kilka razy do roku wykorzystujecie samochody a reszta czasu stoją w garażu? A może zarabiają?
                  • hancza5 Re: Szczep Hańcza 06.06.06, 22:27
                    Proponuję przed wypowiedziami douczyć się jednak - zgody wydaje gmina na której
                    zbiórka się odbywa - ministerstwo wydaje pozwolenia na zbiórki ogólnokrajowe.

Nie skomentuje więcej twoich wypowiedzi dotyczących sprzętu Hańczy - bo to nasza
                    sprawa ile razy korzystamy z samochodów a Twoje wypowiedzi wskazują jedynie na
                    zazdrość bądź jakieś chore ambicje - tyle w tym temacie.
                    • sqh Szczep Hańcza - off topic 06.06.06, 23:44
                      Że tak pozwolę sobie na małą prywatę: proszę przy jakiejś okazji pozdrowić ode
                      mnie Monikę W., jeżeli jeszcze aktywnie się w Hańczy udziela. Jakoś nam się tak
                      kontakt urwał parę lat temu...
                      • cat_s Re: Szczep Hańcza - off topic 07.06.06, 00:12
                        Witam,
                        Oznaki przedsiębiorczości u harcerzy tylko mnie cieszą, całkowicie bezinteresownie zresztą.
                        W poprawność różnych procedur ani procederów wnikać nie zamierzam ani nigdy nie zamierzałem, bo to nie moja sprawa.
                        Ale trochę mi dziwnie i niemiło, jako staremu harcerzowi, który swego czasu przeszedł 'drogę kariery' od zastępowego do zastępcy komendanta szczepu (stare dzieje) w Hufcu Mokotów, gdy przeczytałem, Hańczo, Twój ostatni post.

Prawdą jest oczywiście, że Wasze 'sprawy wewnętrzne' są Waszymi 'sprawami wewnętrznymi' ale też prawdą jest, że najlepszym sposobem na rozwianie jakichkolwiek wątpliwości i zyskiwanie sojuszników jest merytoryczna odpowiedź i podanie obiektywnych, sprawdzalnych informacji.

I pisanie, że "to nasza sprawa" oraz "proponuję przed wypowiedziami douczyć się" - w moim mniemaniu na 'piar' środowiska harcerskiego w Pruszkowie nijak pozytywnie nie wpłynie ;-)

Pozdrawiam
                        cat_s
                    • burza_gradowa Re: Szczep Hańcza 07.06.06, 01:04
                      Ze się delikatnie wtrącę.. Bynajmniej nie tylko zgoda gminy jest potrzebna aby
                      jako jednostka ZHP prowadzić akcje zarobkowe. Zapomnialeś zupelnie wspomnieć o
                      tym , że jeśli akcję zarobkową prowadzi się z użyciem munduru i legitymując sie
                      przynależnością do Związku Harcerstwa Polskiego, to należy przestrzegać
                      wewnętrznych przepisów Związku. Załącznik nr 1 do uchwały GK ZHP
                      nr 163/2005 z dnia 20.04.2005 mówi:
                      Jednostki organizacyjne mogą za zgodą komendanta i skarbnika chorągwi lub osoby
                      przez nich upoważnionej, prowadzić działalność zarobkową z zastrzeżeniem, że
                      dochód z tej działalności służy realizacji celów statutowych i nie może być
                      przeznaczony do podziału między członków organizacji (na podstawie art. 34
                      ustawy Prawo o stowarzyszeniach).
                      Podkreślam - za zgodą komendanta lub skarbnika chorągwi lub osoby przez nich
                      upoważnionej. Taką osobą w Pruszkowie jest komendant hufca.
                      • hancza5 Re: Szczep Hańcza 07.06.06, 01:09
                        Oczywiście zgadzam się w 100%.
                        Ale Hańcza jako Szczep nie prowadzi akcji zarobkowych - akcje prowadzi
                        stowarzyszenie a uczestnicy są w koszulkach stowarzyszenia, tak więc przepisy
                        wewnętrzne ZHP nie mają tu zastosowania.

• erleusortok Re: Szczep Hańcza 07.06.06, 10:22
                          hancza5 napisał:

> Ale Hańcza jako Szczep nie prowadzi akcji zarobkowych - akcje prowadzi
                          > stowarzyszenie a uczestnicy są w koszulkach stowarzyszenia, tak więc przepisy
                          > wewnętrzne ZHP nie mają tu zastosowania.
                          I teraz już wiem dlaczego wfe użył sformułowania "państwo w państwie"...
    • hancza5 Re: Szczep Hańcza 07.06.06, 01:13
      ale nie działalności stowarzyszenia miał być ten temat.

Przy okazji zapytam - bo we wrześniu planujemy zorganizować Piknik Hańczy
      związany z 25 leciem działalności. Czekamy na propozycję kogo możemy zaprosić
      jakiego artystę aby uświetnić wieczorny występ - oczywiście proszę w granicach
      rozsądku bo nie stać nas na czołowe gwiazdy polskiej estrady ;)

więcej www.piknik-hanczy.waw.pl
      • zwierz.alpuhary będę się powtarzał, ale co tam;-) 07.06.06, 07:11
        Strachy na Lachy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka