adam8010 27.12.08, 23:44 Witam, wiecie coś na temat tego osiedla, zapowiadają sią problemy z dojazdem a poza tym ? Mam zamiar kupić tam mieszkanie :) Pozdrawiam Adam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boroworo Re: Osiedle z Gwiazdami 28.12.08, 12:41 Troche sie na ten temat wie :) Z dojazdem jest o tyle problem, ze ul. Ksiezycowa nie jest przeznaczona dla mieszkancow osiedla z Gwiazdami. Ci powinni dojezdzac ul. Komety, ktora wiadomo jak wyglada... Dodatkowo ul. Ksiezycowa zostala zbudowana wylacznie z prywatnych srodkow mieszkancow tej ulicy. Zaplacilismy kilka lat temu ok. 9 tys. zl na gospodarstwo domowe na budowe tej drogi. Dlatego tez mieszkancy nie beda sie zgadzali na uzytkowanie ulicy. Waski odcinek Ksiezycowej przy Wilanowskiej w planach nie jest nawet ulica, tylko ciagiem pieszych i moze w kazdej chwili zostac wylaczony z ruchu drogowego. Na szczescie gmina podobno zarezerwowala srodki na budowe ul. Komety w budzecie na rok 2009, wiec jesli sie nic nie zmieni, mieszkancy osiedla z gwiazdami beda mieli zagwarantowany cywilizowany dojazd i uda uniknac sie ewentulanych konfliktow z mieszkancami ulic Ksiezycowej i Drogi Mlecznej i trzeba bedzie stawiac jakis szlabanow i innych przeszkod. Samo osiedle jest bardzo pechowe. Buduje sie juz 8 lat. W miedzyczasie zmieniali sie wlasciciele, a niedokonczone szkielety budynkow latami staly niezabezpieczone i straszyly swoim wygladem. W koncu 2,5 lata temu nowy inwestor ponownie uruchomil budowe i doprowadzil ja do konca. Osiedle bylo gotowe do zamieszkania juz 1,5 roku temu. Nie wiadomo dlaczego przez rok nie sprzedawano tam mieszkan. Byly tez potyczki prawne z mieszkancami przylegajcych segmentow, gdyz budynki osiedla zostaly zbudowane za blisko tych budynkow, co nie jest zgodne z prawem budowlanym. Dopiero we wrzesniu ruszyla sprzedaz mieszkan. Podobno do tej pory sprzedano zaledwie dwa mieszkania. Strasznie to wszystko dziwne i tajemnicze... Odpowiedz Link
adam8010 Re: Osiedle z Gwiazdami 28.12.08, 13:59 Witam, dziękuje za odpwiedz. to ja wniose kilka informacji jakie mam od Pani z biura sprzedaży. - ulica komety ma zostac wybudowana w ciagu najblizszych miesiecy - jakos slow remont mi tu nie pasuje :P - deweloper wymyslil sobie ponoc ze sprzedaz mieszkan ma sie rozpoczac dopiero po ukonczeniu budowy osiedla - sprzedali z 15 mieszkań ale jakos nikt tam jeszcze nie mieszka - co do dojazdu innymi drogami no coz jaks ci ludzie musza dojechac, stawianie szlabanow i bram zda sie na nic jesli sprawa trafi do sadu to zostanie nakaz rozbiurki - ale to juz nie moja sprawa. Osobiście zastanawia mnie dlaczego te bloki sa wciaz nie sprzedane to ze jest kiepski dojazd chyba nie jest dla mnie wystarczajacym argumentem... Odpowiedz Link
boroworo Re: Osiedle z Gwiazdami 28.12.08, 15:45 Nie mam aktualnych danych ale zatrzymalem sie na etapie, ze czesc Ksiezycowej ma nieuregulowana sytuacje prawna i pozostaje w rekach prywatnych. Osiedlowi prawnicy twierdza tez, ze w kazdej chwili mozna zamknac calkiem legalnie ciag pieszy, czy tez droge pozarowa przylegajaca do Wilanowskiej. Dokladnie taka sama sytuacja jest w przypadku ul. Drogi Mlecznej i ta ulica jest zamknieta dla ruchu. Dlatego tez radzilbym zgodnie z polityka developera wstrzymac sie z zakupem do momentu az ruszy budowa ul. Komety. Nie dawal bym tez wiary temu co mowi developer, gdyz w przeszlosci niestety nie raz mijali sie z prawda. Odpowiedz Link
adam8010 Re: Osiedle z Gwiazdami 28.12.08, 18:00 Dziękuje za informacje. Pozdrawiam Adam Odpowiedz Link
to_ja_a Re: Osiedle z Gwiazdami 03.01.09, 16:34 boroworo napisał: > Na szczescie gmina podobno > zarezerwowala srodki na budowe ul. Komety w budzecie na rok 2009, no w to uwierzę jak zobaczę... zbudowaną Komety. Bo zapewnienia i rezerwacje budżetu pojawiały się już parę lat temu :( Odpowiedz Link
adam8010 Re: Osiedle z Gwiazdami 03.01.09, 16:47 Ponoć deweloper bedzie płacił za drogę do osiedla, a gmina ma tylko dołożyć jakąś niewielką części choc bniorąc pod uwagę zarezerwowana kwotę w budżecie na 560m długości drogi to chyba deweloper bajki opowiada... Odpowiedz Link
nickola.online Re: Osiedle z Gwiazdami 27.01.09, 15:37 Witam Ja kupiłam mieszkanie na tym osiedlu i wszystko jest w jak najlepszym porządku, co do drogi to ma być w tym roku wybudowana i nie mam powodu wierzyć że ma być inaczej. Serdecznie zachęcam. Odpowiedz Link
adam8010 Re: Osiedle z Gwiazdami 28.01.09, 10:48 Wobec tego życzę miłego mieszkania ja się jednak nie zdecyduje po bezpośrednich rozmowach z inwestorem. Odpowiedz Link
aga5552 Re: Osiedle z Gwiazdami 05.02.09, 20:20 jestem zainteresowana kupnem mieszkania na tym osiedlu i zbieram informacje przed tą decyzją, czy mogę się zapytać czemu zrezygnowałeś po rozmowie z inwestorem? Odpowiedz Link
mahony2109 upadek obyczajów :( 05.02.09, 23:37 > Troche sie na ten temat wie :) Z dojazdem jest o tyle problem, ze > ul. Ksiezycowa nie jest przeznaczona dla mieszkancow osiedla z > Gwiazdami. Ci powinni dojezdzac ul. Komety, ktora wiadomo jak > wyglada... Dodatkowo ul. Ksiezycowa zostala zbudowana wylacznie z > prywatnych srodkow mieszkancow tej ulicy. Zaplacilismy kilka lat > temu ok. 9 tys. zl na gospodarstwo domowe na budowe tej drogi. > Dlatego tez mieszkancy nie beda sie zgadzali na uzytkowanie ulicy. W kulki sobie lecicie? Jeśli droga jest prywatna to zachowanie jest po prostu przykre. Jeśli droga jest gminna, to jest nielegalne - i nieważne kto drogę gminną ufundował. Jeśli nie zauważyliście to jeździcie po drogach ufundowanych przez innych. Wiecie że wiele pierwszym mieszkańców okolic w czasach gdy nawet Auchan był jedynie placem budowy a XXI wiek był całkiem odległą przeszłością ufundowało: asfalt i trochę mediów (np: rury) min. na GEODETÓW!!! Teraz według tej mentalności powinni ją zamknąć :D. A także zakręcić Wam wodę... no bo czemu tylko Wy macie to prawo ;). Opanujcie się ludzie, bo żyć się tu już powoli nie daje i się pozabijacie niedługo! Pzdr. Odpowiedz Link
mahony2109 sprostowanie... no, tak jakby ;) 06.02.09, 00:19 wiecie co, nie mam czasu na kolejną dyskusję ze zwolennikami nowych obyczajów, więc może niech zwolennicy zamykania dróg nie odpisują, bo powiedziałem wszystko co chciałem, może ktoś się zastanowi jadąc Geodetów, większość pewnie dalej będzie odmawiać innym dojazdów, ale ja zamiast przekonywać kogokolwiek czemu nowe obyczaje są gorsze od tych odwiedznych przyjaznych, muszę popracować ;) Pzdr. Odpowiedz Link
boroworo Re: sprostowanie... no, tak jakby ;) 06.02.09, 01:37 Oczywiscie bardzo doceniamy zaangazowanie i wklad mieszkancow w infrastrukture Jozefoslawia. Ale jednak zapraszam do nas na ulice. Jest kreta, wyglada jak chinskie osiem, bardzo waska, dwa samochody tylko z trudem sie przez nia przeciskaja (daleko nam do szerokosci ulicy Geodetow), sa problemy z parkowaniem i bardzo duzo ilosc bawiacych sie na tej ulicy dzieci (placow zabaw brak). Z drugiej strony jest ulica Komety, stworzona specjalnie na dojazd na nowe osiedle. Wygdoniej, blizej i bezpieczniej dla nowych mieszkancow by bylo gdyby mogli dojezdzac ulica Komety, ktora jest prosta i ma odpowiednia szerokosc. Takie tez byly zalozenia udokumentowane na papierze. Potem nagle zmienily sie reguly gry i to w kompozycji z kwotami miedzy 7 a 9 tys.zlotych od domu zaczelo nas bardzo bolec, bo to nie male pieniadze byly. Na szczescie wyglada na to, ze sprawa bedzie miala swoj szczesliwy final, wiec problem przestanie istniec. Blokowanie ulicy zawsze uwazalismy za ostatecznosc i sa ku temu podstawy prawne. P.S. Jesli by nowi mieszkancy zrzucili sie po 2 do 3 tys zl tez w ostatecznosci bez problemu mogliby sobie wybudowac ladna droge, co w obliczu cen za mieszkanie jest raczej kowta smieszna. Dlatego tez liczylismy, ze deweloper przejmie te koszty i wliczy je w wartosc mieszkania. Odpowiedz Link
m2w7 Re: Osiedle z Gwiazdami 29.12.08, 10:40 Miałbym obawy co do trwałości/jakości. W roku 2002 osiedle stało (szkielety domów i zamarłe dźwigi), po 2-3 latach zniknęły dźwigi, za czas jakiś (rzędu rok-dwa) zaczęto zabudowywać ściany i wstawiono okna, od ponad roku domy wyglądają jak wyglądają; wydaje się, że mieszkają tylko ochroniarze. W okresie szkieletów były śnieżne i bardzo mroźne zimy. Zapytałbym się niezależnego budowlańca co sprawdzić i czy nie unikać. Tak długa przerwa pomiędzy wykończeniem a rozpoczęciem sprzedaży budzi podejrzenia o sytuację prawną tych budynków. W urzędzie gminy można wiele się dowiedzieć. Może poszukać czegoś innego? Teraz zdecydowanie bardziej jest rynek kupującego niż sprzedającego. Na podstawie własnych doświadczeń mogę sparafrazować powiedzenie o statystyce na "są kłamstwa, okrutne kłamstwa i zapewnienia dewelopera". Odpowiedz Link
zbysze-k Re: Osiedle z Gwiazdami 28.01.09, 10:56 Będę się bardzo cieszył jeśli gmina zbuduje drogę ale mam wątpliwości bo na Księżycową gmina nie dała ani jednej złotówki i mieszkańcy musieli w całości sfinansować ją sami. Odpowiedz Link
mahony2109 Re: Osiedle z Gwiazdami 05.02.09, 23:40 > Będę się bardzo cieszył jeśli gmina zbuduje drogę ale mam > wątpliwości bo na Księżycową gmina nie dała ani jednej złotówki i > mieszkańcy musieli w całości sfinansować ją sami. Jak wiele przed nią i wielę po niej. Jeśli cała okolica jest oparta na ulicy Geodetów, którą dawno temu też w pewnej części finansowali (jeszcze nieliczni) mieszkańcy, to czego oczekiwać... I tak się w tej kwestii poprawiło! Pzdr. Odpowiedz Link
maryou5h Re: Osiedle z Gwiazdami 03.06.09, 17:51 A my zdecydowalismy sie kupic tam mieskzanko i jestesmy bardzo zadowoleni. Jedyna rzecz na jaką prosze przyszłych zaintersowanych aby zwrócili uwagę - w segmencie 3 klatkowym garaż nie kompletnie niezamkniety, brak też okien, a cena ta sama co w innych. Odpowiedz Link
boroworo Re: Osiedle z Gwiazdami 03.06.09, 22:52 Czyli pierwsze Gwiazdy juz sie wprowadzily :) Mam pytanko, ile mieszkan jest juz zamieszkalych na osiedlu? Chyba nie duzo, gdyz osiedle nadal wyglada na wyludnione. Dzisiaj nawet ochroniarzy tam nie ma... Odpowiedz Link
maryou5h Re: Osiedle z Gwiazdami 04.06.09, 07:42 Oo... z tego co wiem to nieduzo. Sa tacy co maja juz tam prawie wszystko zrobione ale poki co malo tam jeszcze przebywam Wiec ciezko mi powiedziec - na pewno niewiele. Odpowiedz Link
massmix Re: Osiedle z Gwiazdami 04.06.09, 10:01 A jake to gwiazdy? POdajcie jakies konkrety... :) Odpowiedz Link
boroworo Re: Osiedle z Gwiazdami 04.06.09, 11:55 Jeszcze nie wiem, ale podobno już pierwsi paparazzi koczują w samochodach w pobliżu wjazdu na to sławne osiedle ;) Odpowiedz Link
anikooo Re: Osiedle z Gwiazdami 09.06.09, 19:43 Takze rozwazam zakup mieszkania w osiedlu z gwiazdami. Czy ktos z Panstwa dokonal juz takiego zakupu? Jesli tak - bardzo bym prosila o kontakt na PRV. Dziekuje za wszelkie wskazowki pozdrawiam Odpowiedz Link
kasi5 Re: Osiedle z Gwiazdami 09.06.09, 22:41 Na budowę drogi tak bardzo bym nie liczyła. ul.XXI wieku też miała zapewnienia dewelopera i co? Nici z tego wyszły. A niedługo kajakiem będziemy przez nią przepływać. Odpowiedz Link
justysiaf Re: Osiedle z Gwiazdami 28.06.09, 22:38 Witam, jestem zainteresowana mieszkaniem na tym osiedlu. Czy ktoś wie coś o deweloperze itp. Bo z tego co wiem mało osób kupiło mieszkania na tym osiedlu. Czyżby coś było nie tak? Ja moge się tylko podzielić informacją o nowym autobusie 739, który ma kursować koło osiedla od września (tego roku) :) Odpowiedz Link
brzoza1500 Re: Osiedle z Gwiazdami 29.06.09, 15:06 Osiedle budowano z przerwami 10 lat. Trochę ludzi utopiło tam sporo pieniędzy, jak mozna było wyczytać w Gazecie Wyborczej kilka lat temu. Teraz zmienił się inwestor, ale zachowuje się też nie do końca uczciwie, bo obiecuje wykończyć dojazdową ul. Komety (właśnie minął kolejny obiecywany termin) a prawdopodobnie ma zamiar tej ulicy nie robić tylko na wydrę wepchnąć ruch z tego Osiedla na ul. Księżycową wybudowaną za prywatne pieniądze większości mieszkańców ul. Księżycowej i Mlecznej Drogi (55 rodzin). A więć konflikt pewny jak w banku. Odpowiedz Link
justysiaf Re: Osiedle z Gwiazdami 29.06.09, 15:33 Faktycznie to troche nie wporządku w stosunku do pozosatłych mieszkańców tych ulic :/ Nie dziwie sie im właściwie, może jednak coś się wykombinuje z tą ulicą.. A co do samych mieszkań macie jakieś zastrzeżenia? Może się ktoś wypowie kto już tam mieszka będzie łatwiej niektórym podjąć decyzję. Odpowiedz Link
blue-miki123 Re: Osiedle z Gwiazdami 30.06.09, 11:26 Witam Ja kupiłam mieszkanie na tym osiedlu i już mieszkam od jakiegoś czasu. I jestem zadowolona;) Odpowiedz Link
katarzy-na2009 Re: Osiedle z Gwiazdami 30.06.09, 12:09 Z czystej ciekawości poczytałam korespondencję na tym wątku dotyczącą problemu drogi dojazdowej, gdyż poruszony temat mnie nie dotyczy ( mieszkam w Julianowie na osiedlu Nasz Zdrowy Dom, ul. Kombatantów) Ale dla Państwa informacji przytaczam „ciekawostkę drogową” z sąsiedztwa: pierwotnie ulica Kombatantów była drogą osiedlową wybudowaną w 100 % za nasze (mieszkańców osiedla) prywatne środki. Niestety po jakimś czasie, zostały sprzedane developerom tereny położone za naszym osiedlem.... bez drogi dojazdu ! - i co wówczas zrobiła gmina piaseczno? drogę osiedlową ustanowiła DROGĄ GMINNĄ. A teraz pytanie nr 2: a kiedy gmina zwróciła Spółdzielni, czyli nam mieszkańcom pieniądze za drogę którą przejęła do użytkowania ? i teraz uwaga: ... dopiero po ładnych paru latach (chyba 6 latach i tak szczerze mówiąc, nie jestem pewna, czy na dzień dzisiejszy wszystkie koszty są już rozliczone). To tak na marginesie, co może jeszcze czekać potencjalnych mieszkańców różnych osiedli w okolicy ;-) Jak widać przed zakupem mieszkania, należy rozważyć wszelkie możliwe i niemożliwe opcje w sprawach budzących wątpliwość, bo jak widać w Polsce i naszej gminie może zdarzyć się praktycznie wszystko. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
aaksiaa Re: Osiedle z Gwiazdami 17.08.09, 12:52 rozglądam się za kupnem mieszkania na tym osiedlu. ceny są nawet nawet. jeszcze tam nie bylam, wiec nie wiem jak to wyglada. czy moge prosic o opinie osob, ktore juz tam mieszkaja lub w poblizu? Odpowiedz Link
billyboy23 Re: Osiedle z Gwiazdami 07.09.09, 17:19 jeżeli to jeszcze aktualne to ja sie jutro wybieram na spotkanie do biura sprzedaży. jak sie dowiem czegos ciekawego to napisze tutuaj. Odpowiedz Link
billyboy23 Re: Osiedle z Gwiazdami 14.09.09, 17:06 mam trochę zdjęć, więc jeżeli ktoś będzie zainteresowanyu, to niech da znac. Odpowiedz Link
jagawi Re: Osiedle z Gwiazdami 14.09.09, 17:26 jak z dojazdem - ul. Komety? bo podobno miał być zrobiony w tym oku? Odpowiedz Link
billyboy23 Re: Osiedle z Gwiazdami 15.09.09, 12:02 to było moje pierwsze pytanie :) sprawa drogi wygląda tak, że jej wlascicielem jest gmina; marma, czyli inwestor który wybudował osiedle zgodził się partycypować w kosztach żeby byla szybciej ukończona, ale mają związane rece - dopóki gmina nie powie że zaczyna budowę (czyli ma na to pieniadze), marma nic nie moze; więc czekają i rzeczywiście termin jest planowany jeszcze na ten rok, ale wiadomo że z gminą nigdy nic niewiadomo - może się przesunąc. Odpowiedz Link
kamilltee Re: Osiedle z Gwiazdami 15.09.09, 12:40 proszę o przeniesienie dyskusji na nowe forum www.jozefoslaw.com.pl/forum forum na gazeta.pl zostanie w dniu dzisiejszym zarchiwizowane i zamkniete szczegóły na pierwszej stronie forum Odpowiedz Link