30.01.07, 20:21
czy możecie podzielić się informacjami w jakim banku macie kredyt (o ile go
macie), ewentualnie jakie banki wziąć pod uwagę?
póki co w grę wchodzi millenium, mbank, może ge?
Obserwuj wątek
    • wljakub Re: Kredyt 30.01.07, 20:36
      ja mam akurat w Pekao S.A., ale powiedzmy na szczególnych warunkach, więc
      ogólnie nie polecam (niestety )-: ) na przykład przy braniu kredytu przymusowe
      jest wykupienie karty kredytowej za 40 pln/rok.. z tego, co pamiętam Millenium
      jest ok, ale zwróciłbym głównie uwagę na odsetki płacone do czasu realizacji
      100% kredytu - to wzbudziło moje wątpliwości.. mBank jest też ponoć ok, ale w
      umowie koniecznie trzeba doczytać, na jakiej podstawie bank może podnieść marżę,
      ponieważ spotkałem się z opiniami zaskoczonych ludzi, którzy mieli kredyt w
      mBanku i podnosili im marżę o np. 0,04% wraz ze wzrostem LIBOR-u/WIBOR-u... to
      tyle ode mnie :) przyznaję się, że więcej nie wiem, ale polecam udanie się do
      Open Finance. Nie pobierają żadnych opłat jak robi to np. Expander, a zawsze coś
      doradzą i przede wszystkim mają niezłe wtyki w bankach, co ułatwia załatwienie
      kredytu na znacznie lepszych warunkach niż "zwykły" człowiek z ulicy :) uffff to
      chyba tyle.. się rozpisałem..
      • tuli_tuli Re: Kredyt 30.01.07, 21:46
        dzięki za radę :)
    • tajemniczki Re: Kredyt 30.01.07, 21:59
      ja mam w millennium. W duzym skrocie:
      plusy: stala marza w calym okresie, racjonalne oprocentowanie,
      minusy: 15 miesieczna karencja (przez 15 mies. splaca sie tylko odsetki),
      obowiazkowe ubezpieczenie na zycie (dodatkowo 50 zl mies. przez caly okres
      kredytowania)
      • piotr.dankiewicz Re: Kredyt 31.01.07, 08:17
        Ja polecam opieke doradcy, który wybierze dla nas kilka opcji kredytów i
        bezpłatnie pomoże wypełnić wszystkie dokumenty, będzie prowadził z bankiem
        negocjacje w naszym imieniu itd. Byłem w Expanderze i niestety jest to dla mnie
        taki "McDonald". Polecam www.finaster.com Zupełnie inne podejście do klienta.

Pozdrawiam,
        Piotrek
        • wljakub Re: Kredyt 31.01.07, 09:21
          ano właśnie - trzeba liczyć się z niezłym przerobem jaki mają doradcy
          finansowi :( dlatego samemu trzeba też nieźle się zagłębić w tematykę kredytów..
    • kathee Re: Kredyt 31.01.07, 10:13
      my mamy BPH, a załatwialiśmy go przez tę firmę
      Profi-Investment
      przez Leszka Fiała
    • tuli_tuli Re: Kredyt 31.01.07, 23:07
      dziękuję za wszystkie porady, jutro mamy spotkanie z doradcą z finaster -
      zobaczymy co z tego wyniknie :)
      • wljakub Re: Kredyt 01.02.07, 08:28
        możesz dać znać, co z tego wyszło ;) warto wiedzieć co dzieje się na rynku
        kredytów hipotecznych..
        • tuli_tuli Kredyt - sytuacja na rynku 01.02.07, 22:21
          na rynku zasadniczo królują 4 banki: millenium, pko bp, ge i mbank (w tych
          bankach ludzie najczesciej biorą kredyty), co oznacza, że mają najlepsze oferty.
          ciągle lepszy jest CHF niż PLN (dla ludzi kupujących mieszkanie dla siebie, bo
          dla inwestorów odwrotnie) i to chyba tyle ;-)
          • wljakub Re: Kredyt - sytuacja na rynku 02.02.07, 09:18
            tuli_tuli - a jakieś przykładowe oprocentowanie? wiem, że zależy ono od
            indywidualnych negocjacji ;) ale chociaż przybliżone i jakie marże?
            • tuli_tuli Re: Kredyt - sytuacja na rynku 02.02.07, 17:33
              we frankach LIBOR 3M + 1,3-1,35p.p. marży (to są najniższe oprocentowania :)
              jeśli chodzi o PLN to się nie orientuję, bo interesują mnie CHF :)
              marżę można negocjować w PKO BP na pewno, w innych bankach z reguły nie.
              • tuli_tuli Kredyt - sytuacja na rynku - wyjaśnienie 03.02.07, 21:37
                jeszcze małe wyjaśnienie, bo jak mój narzeczony przeczytał co napisałam, to
                stwierdził, że to nie jest wyjaśnienie dla normalnych ludzi ;-)
                więc oprocentowanie kredytu we frankach to 3,5-3,6% (najniższe), ale zmienne,
                pewnie wzrośnie bo zamierzają podnieść stopy procentowe w Szwajcarii...
                teraz powinno być zrozumiale :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka