Gość: Ewelinka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 00:06 Jeśli Wy też to proszę o wpisy.Może ktoś z radnych to zobaczy,zlituje się i zrobi cos w yym kierunku.Miasto musi się rozwijać !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j.b102 Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 08.01.05, 00:30 Spokojnie będzie przy multipleksie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelinka Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 00:32 co ?????????????? a skad Ty to wiesz ????? Aż własnych oczom nie wierze.... Nie wkręcasz ?? To pewne ? Czy moze to kolejne puste obiecanki ? Odpowiedz Link Zgłoś
j.b102 Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 08.01.05, 00:34 Cóż źródło raczej pewne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelinka Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 00:44 Raczej........no ale lepsze to niż nic :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 08.01.05, 01:17 jejuuu... a który radny stawia tego mcdonalda?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n_l Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 01:24 Spać już dzieci,spać,dość już marzeń o McDonaldzie. W niedziele i tak będzie zamknięty :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 08.01.05, 01:42 echhh...ale fajnie będzie!!!juz sie nie moge doczekac az bede big maka z dziewczyna jadl. moze i hipermarket powstanie?? jak myslicie gdzie mogą go postawić??Ja obstawiam Ujrzanów - taka mini Galeria Mokotów. Dissco na Brzeskiej zamkneli to ziomale z Zbuczyna i Wisniewa bedą mieli gdzie przyjezdzac.eeech!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 08.01.05, 01:44 dobra ide spac-jutro do roboty:( ale w Mylnej fajnie dzisiaj bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n_l Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.05, 01:46 Jutro jest niedziela a w niedzielę się nie pracuje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
emenemki Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 08.01.05, 16:00 Gość portalu: n_l napisał(a): > Jutro jest niedziela a w niedzielę się nie pracuje :-) Czy to Twoje oficjalne stanowisko?? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 09.01.05, 16:30 > Czy to Twoje oficjalne stanowisko?? :))) Chyba tego co robię w niedzielę nie nazwiesz pracą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 16:58 Uchroń, panie Boże od tego paskudztwa, jakie jest w McDonaldzie. Oni raczej powoli zamykają swoje "restauracje" niż otwierają nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 17:35 > Uchroń, panie Boże od tego paskudztwa, ufff juz myslałem ze Siedlce to kraina McDonaldow ;) Polecam film dokumentalny Super Size Me dla fanów fastfoodow :) Odpowiedz Link Zgłoś
emenemki Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 09.01.05, 08:15 Gość portalu: Bambi napisał(a): > Polecam film dokumentalny Super Size Me dla fanów fastfoodow :) Z tego co miałem okazję słyszeć od znajomych i przeczytać, to to taki film dokumentalny jak, nie przymierzając, Fahrenheit 911. Ale obejrzę, wyrobię sobie sam zdanie. Z drugiej strony, to może bez przesady z tym potępianiem w czambuł fastfoodów. W umiarkowanych ilościach chyba można sobie pozwolić. A przesada w każdej dziedzinie jest niewskazana ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba a ja chce Burger Kinga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 11:27 jest smaczniejszy. Miesko jakby bardziej z grilla, lepsze sosy... A moze inaczej smakuje, bo rzadziej jem. McDonalndy to o tyle dobra sprawa, ze zawsze tam tanio i PEWNIE mozna przy drodze zjesc. Ale co do jedzenie, to raczej zezrec, bo malo to ma wspolnego z jedzeniem. Nawet salatki sa takie jakies sztuczne. Ale po co mi McD w Siedlcach? Bezsens Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: a ja chce Burger Kinga 09.01.05, 16:41 > Ale po co mi McD w Siedlcach? Zatrzymasz się w nim jadąc do Moskwy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 09.01.05, 19:19 > ufff juz myslałem ze Siedlce to kraina McDonaldow ;) > > Polecam film dokumentalny Super Size Me dla fanów fastfoodow :) Nie oglądałem, ale wyobraźnią nadrabiam ;-) Dla odróżnienia: ludziom się marzą fastfoody a ja chciałbym zwyczajnie założyć łyżwy i pośmigać zimą na sztucznym lodowisku które od lat nie działa - w ramach kultury fizycznej i sportowego trybu życia. Trochę wstyd, że jesteśmy skazani na zalew lub staw w parku, które czasami raczą zamarznąć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Westwind McDonaldas? Proszę, tylko nie to! IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.05, 08:01 McDonalds to ostatnie rzecz, jeżeli w ogóle, jaką chcielibyśmy mieć w mieście. Jeżeli już to nasz oryginalne jedzenie - "LEŚNE RUNO". A jeżeli ktoś nie wie co to jest, to niech się wybierze do CPN w Iganiach. Tam już jest fantastyczna restauracyjka tej polskiej sieci Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: McDonaldas? Proszę, tylko nie to! 10.01.05, 08:19 >niech się wybierze do CPN w Iganiach świetne miejsce,odpowiednie dla tych co chcą zjeść,niekoniecznie dobrze,aby szybko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Westwind Re: McDonaldas? Proszę, tylko nie to! IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.05, 08:35 n-l, nigdy nie jesteś złośliwy, a tu proszę tak zza węgła? Moja sugestia mówi tyle i tylko tyle: nie wiesz jak takie "Leśne Runo" wygląda zobacz w Iganiach. To nie była propozycja, aby zasuwać nie piechtę do Igań na lunch, tylko przy okazji zobaczyć, porównać ... Sugeruję, że "Leśne Runo" jest lepsze od McD's, oferuje polskie jedzenie, zdecydowanie lepsze (od hamburgera). Sorry, jeżeli źle Ciebie zrozumiałem. Odpowiedz Link Zgłoś
j.b102 Re: McDonaldas? Proszę, tylko nie to! 10.01.05, 09:04 Jeśli pojawi się MD w Siedlcach to życie kulturalne upadnie. Dlaczego? Przecież obowiązkowym punktem wycieczki do teatralnie stolicy jest wizyta w MD Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: McDonaldas? Proszę, tylko nie to! 10.01.05, 09:32 > Jeśli pojawi się MD w Siedlcach to życie kulturalne upadnie. Nie upadnie :-))) Niektórzy radni zrobią wszystko żeby ten przybytek w niedziele był zamknięty :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: McDonaldas? Proszę, tylko nie to! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 20:33 No i zachlapałem sobie monitor ROTFL, czytając MD przeczytałem Mariusz Dobijański i w tym kontekście ta wypowiedź mnie rozbawiła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariano Re: McDonaldas? Proszę, tylko nie to! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 21:44 :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: McDonaldas? Proszę, tylko nie to! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 22:14 Nie ma co się smucić ZTCW, wyżej wymieniony funkcjonuje dobrze a i życie kulturalne też ;) kładąc kłam twierdzenu : "Jeśli pojawi się MD w Siedlcach to życie kulturalne upadnie" ;) Rozbawił mnie mój sposób myślenia skażony tzw. PTS ......Piekło Trzyliterowych Skrótów. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: McDonaldas? Proszę, tylko nie to! 10.01.05, 09:25 Rzadko kiedy NIE JESTEM złośliwy,trym razem oczywiscie byłem:-) "Leśne Runo"odwiedzałem dwa razy.Dwa razy było zamknięte, informacji żadnej,pocałowawszy klamkę obiecałem sobie że więcej tam nie wrócę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: McDonaldas? Proszę, tylko nie to! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 10:37 > "Leśne Runo"odwiedzałem dwa razy.Dwa razy było zamknięte, No własnie miałem zapytac czy ktos tam był ?? jakie wrazenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 10.01.05, 12:19 Gość portalu: Ewelinka napisał(a): > Jeśli Wy też to proszę o wpisy.Może ktoś z radnych to zobaczy,zlituje się i > zrobi cos w yym kierunku.Miasto musi się rozwijać !!! Co radni mają qrwa wspólnego z jakimś pieprzonym Mcdonaldem no i na boga co ma ten imperialistyczny przybytek z bardzo kiepskim żarciem wspólnego z rozwojem miasta? Porąbało was kochani? pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 12:56 > co ma > ten imperialistyczny przybytek z bardzo kiepskim żarciem wspólnego z rozwojem > miasta? ano ma, każdy punkt siagający klientow szczegolnie spoza Siedlec ma wplyw na rozwoj miasta. Ci ludzie beda chodzic do sklepow robic zakupy, oddawac rzeczy do pralni, itp.. No i taki punkt zatrudnia pare osob przy takim bezrobociu kazde takie miejsce zapewniajaca prace jest rozwojem miasta. Zadam Ci pytanie : czy biblioteki wplywaja na rozwoj miasta ? Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 10.01.05, 16:07 Gość portalu: Bambi napisał(a): > > co ma > > ten imperialistyczny przybytek z bardzo kiepskim żarciem wspólnego z rozw > ojem > > miasta? > > ano ma, każdy punkt siagający klientow szczegolnie spoza Siedlec ma wplyw na > rozwoj miasta. Ci ludzie beda chodzic do sklepow robic zakupy, oddawac rzeczy d > o > pralni, itp.. No i taki punkt zatrudnia pare osob przy takim bezrobociu kazde > takie miejsce zapewniajaca prace jest rozwojem miasta. > Zadam Ci pytanie : czy biblioteki wplywaja na rozwoj miasta ? Nie przesadzaj. To przede wszystkim napychanie kabzy jakimś tam managerom i właścicielom sieci McDonalds i odbieranie wydanych tam pieniędzy lokalnym przedsiębiorcom. Osoba przyjezdna zamiast pierogów zje gó..anego Big Maca. No i nie dla mnie bajki, że z powodu McDonalda (fuj) zaczną do Siedlec wycieczki przyjeżdżać z Kotunia, Mordów, Ujrzanowa, Wiśniewa itp. Siedlce i tak są największym miastem regionu i amerykańska restauracyjka wiele tu nie zmieni. Inną sprawą jest, że lubię czasami zeżreż McRoyala a i z kapitalistycznego punktu widzenia byłbym pewnie zasobnie szczęśliwy jako właściciel takiej restauracyjki. pozdro PS. walczmy o interesy lokalne a nie globalne. nie dajmy zrobić z mózgu sieczki! Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 10.01.05, 16:22 A teraz najważniejszy i najmocniejszy argument: dzieci. Nie chcę w Siedlcach McDonalda, żeby moje dziecko pod wpływem głupawych reklam i nie mądrzejszych rówieśników w wieku kilku lat nie błagało mnie o wyjście do MD. Jego zdrowiu nie będzie to służyło. A kto myśli inaczej ten idiota i nie będę z nim dyskutował. (chyba) Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 10.01.05, 18:33 > Nie chcę w Siedlcach > McDonalda, żeby moje dziecko pod wpływem głupawych reklam i nie mądrzejszych > rówieśników w wieku kilku lat nie błagało mnie o wyjście do MD No to będziesz woził do Wawy,Lublina,Olsztyna,Gdańska,Poznania... gdzie to jeszcze junior zaliczał te świństwa....do tego dochodzą wycieczki z przedszkola,szkoły....nie unikniesz tego,a skoro tak to wroga lepiej mieć pod kontrolą > Jego zdrowiu nie będzie to służyło oczywiście jak nie służy zdrowiu np.spożywanie mleka z antybiotykami, używanie telefonów komórkowych(szkodzą,szkodzą,na własnym implancie się o tym przekonałem)w każdym sklepowym żarciu masz sztuczne barwniki, konserwanty,nawet tak niewinny,od dawna stosowany benzoesan sodu,swoje robi,dokładam do tego pestycydy wypłukiwane z pól do wód powierzchniowych, azbest z którego w latach 70 robiono rury wodociągowe,wszechobecne freony, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne w paliwie i spalinach,przypomnę Ci jeszcze że nie każde tworzywo sztuczne może kontaktować się z żywnością. Starczy....jeden MD(nie mylić z Mariuszem Dobijańskim)więcej,jeden mniej, co za różnica, życie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 11.01.05, 11:50 no_login napisał: > > Nie chcę w Siedlcach > > McDonalda, żeby moje dziecko pod wpływem głupawych reklam i nie mądrzejsz > ych > > rówieśników w wieku kilku lat nie błagało mnie o wyjście do MD > No to będziesz woził do Wawy,Lublina,Olsztyna,Gdańska,Poznania... > gdzie to jeszcze junior zaliczał te świństwa....do tego dochodzą > wycieczki z przedszkola,szkoły....nie unikniesz tego,a skoro tak > to wroga lepiej mieć pod kontrolą > > Jego zdrowiu nie będzie to służyło > oczywiście jak nie służy zdrowiu np.spożywanie mleka z antybiotykami, > używanie telefonów komórkowych(szkodzą,szkodzą,na własnym implancie > się o tym przekonałem)w każdym sklepowym żarciu masz sztuczne barwniki, > konserwanty,nawet tak niewinny,od dawna stosowany benzoesan sodu,swoje > robi,dokładam do tego pestycydy wypłukiwane z pól do wód powierzchniowych, > azbest z którego w latach 70 robiono rury wodociągowe,wszechobecne freony, > wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne w paliwie i spalinach,przypomnę > Ci jeszcze że nie każde tworzywo sztuczne może kontaktować się z żywnością. > Starczy....jeden MD(nie mylić z Mariuszem Dobijańskim)więcej,jeden mniej, > co za różnica, > życie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia :-) Och, no_loginie jak ty lubisz pisać:)) Otóż argumenty twoje jakoś tak do mnie nie trafiają:) Dbając o zdrowie swoje i swoich bliskich mogę rezygnować z pewnych trucizn (w tym z MD (nie mylić z Mariuszem Dobijańskim:) - łatwiej to robić, gdy go w Siedlcach nie ma) a z innymi świństwami niestety się godzić, bo nie mam na nie żadnego realnego wpływu. I tyle na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n_l Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:21 > Och, no_loginie jak ty lubisz pisać:)) Złośliwy;jak zwykle... >Otóż argumenty twoje jakoś tak do mnie nie trafiają: Gdyby wszyscy mieli takie samo zdanie byłoby nudno, co do MD(nie mylić z Mariuszem Dobijańskim),mnie jest już obojętne,jeden syf więcej,jeden mniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:26 > z powodu McDonalda (fuj) zaczną do Siedlec wycieczki > przyjeżdżać z Niestety tak będzie, bedą wyjazdy do kina i mcdonalda tak jak teraz dzieciaki jezdza ze szkol taka to dla nich frajda. > To przede wszystkim napychanie kabzy jakimś tam managerom No tak ale kto zainwestuje z lokalnych w taki fastfood ? zrezta ciezko naszym fastfoodom konkurowac z ta marka (ze wzgledu TYLKO na marke). To dotyczy wiekszosci obszarow, nikt z lokalnych nie wybuduje zakladu produkcyjnego a moze to zrobic tylko ktos z zewnatrz a to tez bedzie napychanie kabzy. A tak swoja droga jest gdzies taki fastfood w Siedlcach (nie jem wiec nie wiem) ktory ma odpowiedniki tego zarcia ? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 10.01.05, 13:10 ... od kiedy obecność McDonaldsa jest wyznacznikiem rozwoju? Moze Pizza Hut lub KFC lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 10.01.05, 13:46 Podejrzewam że żartowałaś, IMO wszystkie te fastfoody są warte tyle samo. Co nie oznacza że je omijam z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 11.01.05, 14:22 ... żartowałam:-) jest mi wszystko jedno czy będzie McDonalds (czy inny fastfood) w Siedlcach. Dziwię się tylko, ze ktoś moze uważać, ze obecność czegoś takiego jest oznaką rozwoju miasta... co do barów (fast food'owych)to ja wolę bary typu "gorąca kanapka" (np. OSCAR). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 15:38 > ze obecność czegoś takiego jest oznaką > rozwoju miasta... A no jest , obecnosć kazdego nowego sklepu , baru, restauracji, kina itp. swiadczy o rozwoju. Jesli nie zamkną "przybytku" w ciagu kilku miesięcy oznaczac to może trwały rozwój a nie chwilowy wzrost. Skoro powstaja nowe, jak napisałas, "przybytki" oznacza iz ktoś juz wykonał analizę oplacalnosci takiego rozwiązania. Jesli jest skłonny zainwestować oznacza to potencjał w danym miejscu a więć rozwój. Jeśli ilość takich przybytków zacznie malec (w tym ilość firm) oznacza to stagnacje lub wręcz recesję na rynku lokalnym. Reasumujac pojawienie sie McD (pomijam co mysle na temat ich zarcia) JEST znakiem rozwoju miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 12.01.05, 00:10 Gość portalu: Bambi napisał(a): > > ze obecność czegoś takiego jest oznaką > > rozwoju miasta... > > A no jest , obecnosć kazdego nowego sklepu , baru, restauracji, kina itp. > swiadczy o rozwoju. Jesli nie zamkną "przybytku" w ciagu kilku miesięcy oznacza > c > to może trwały rozwój a nie chwilowy wzrost. Skoro powstaja nowe, jak napisałas > , > "przybytki" oznacza iz ktoś juz wykonał analizę oplacalnosci takiego > rozwiązania. Jesli jest skłonny zainwestować oznacza to potencjał w danym > miejscu a więć rozwój. Jeśli ilość takich przybytków zacznie malec (w tym ilość > firm) oznacza to stagnacje lub wręcz recesję na rynku lokalnym. > Reasumujac pojawienie sie McD (pomijam co mysle na temat ich zarcia) JEST > znakiem rozwoju miasta. No i cholera znowu będę złośliwy:) To stacja Shella też jest znakiem rozwoju miasta. PS> Może jestem taki upierdliwy, bo jestem wrogiem wielkich korporacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 08:26 > stacja Shella też jest znakiem rozwoju > miasta. Tak, jesli powstaje taki punkt to znaczy iz Shell doszedl do wniosku ze jest tutaj niewykorzystany potencjal a skoro zrobil to np. teraz to znaczy ze wczesniej go nie bylo. Nie sa to zwiazki liniowe , sa bardziej skomplikowane ale generalnie takie mozna przyjać zalozenie : nowy punkt, wysokie prawdopodobienstwo ze miasto sie rozwija, duzo nowych punktow : pewnosc ze miasto sie rozwija. Bede sie upieral rowniez o tym iz znacznikiem rozwoju miasta jest tez przyrost naturalny a tutaj mamy problem w calym kraju (vide Krakow, Warszawa - tzw becikowe) > bo jestem wrogiem wielkich korporacji. To ze ich nie lubimy nie oznacza zez mienimy fakt rozwoju lub stagnacji miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 12.01.05, 12:25 Gość portalu: Bambi napisał(a): > > stacja Shella też jest znakiem rozwoju > > miasta. > > Tak, jesli powstaje taki punkt to znaczy iz Shell doszedl do wniosku ze jest > tutaj niewykorzystany potencjal a skoro zrobil to np. teraz to znaczy ze > wczesniej go nie bylo. Nie sa to zwiazki liniowe , sa bardziej skomplikowane al > e > generalnie takie mozna przyjać zalozenie : nowy punkt, wysokie > prawdopodobienstwo ze miasto sie rozwija, duzo nowych punktow : pewnosc ze > miasto sie rozwija. > Bede sie upieral rowniez o tym iz znacznikiem rozwoju miasta jest tez przyrost > naturalny a tutaj mamy problem w calym kraju (vide Krakow, Warszawa - tzw becik > owe) > > > bo jestem wrogiem wielkich korporacji. > > To ze ich nie lubimy nie oznacza zez mienimy fakt rozwoju lub stagnacji miasta. A jeśli lokalny przedsiębiorca zakłada stację benzynową to to też jest wyznacznik rozwoju miasta? Bo już się pogubiłem, a z ekonomią na bakier jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 12:36 > A jeśli lokalny przedsiębiorca zakłada stację benzynową to to też jest > wyznacznik rozwoju miasta? Nie ma znaczenia kto , wazne ze pojawia sie nowy punkt,sprzedawca, producent tutaj na tym rynku. Jesli to jest lokalny tym lepiej. Swego czasu miasto Siedlce było udziałowcem Banku Podlaskiego S.A. wielu pluło na ten bank a była to lokalna inicjatywa która sobie nieźle radziła (wówczas) i zatrudniala specjalistów. Nastepnie zostala przejeta przez duza korporacje a bank zniknął z Siedlec. Musimy dbac o naszych przedsiebiorcow poniewaz Oni zarabaiaja, daja prace, odprowadzaja podatki, konsumuja (wydaja dajac innym prace) to taki lancuszek. Ale jak nie ma lokalnych to trzeba sciagac z zewnatrz. Odpowiadajac na Twoje pytanie czy uwazasz ze jest możliwe postawienie MD (nie mylic z Mariuszem Dobijańskim ;)) np. w Mrozach ?? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 12.01.05, 13:38 tłumaczysz ekonomiczne reguły - widać, ze masz coś wspólnego z ekonomią... wspomniałeś o banku podlaskim - na polskim rynku nie ma miejsca dla tego typu instytucji. niszę wypełniają już banki spółdzielcze... pierwszy komercyjny bank w lublinie też został przejęty - taki jest teraz kierunek:-). i ma to sens bo większośc ludzi potrzebuje banku który zapewni im stały dostęp do środków - bez względu na to w którym miejscu polski akurat się znajdują. a przyznasz, ze bank podlaski nawet gdyby niewiem co robił to nigdyby takim bankiem nie był... zgadzam się, ze każdy inwestor analizuje sens swojej inwestycji w dany region. problem z tym, ze czasami taka analiza ma się nijak do rzeczywistosci. i tu zastanówmy się na istnieniem McDonalds'a w Siedlcach. Byle co do jedzenia, moze ceny i umiarkowane ale jakosc kiepska. McDonalds -atrakcja podczas wycieczek do teatru, muzeum do W-wy. Czy na pewno znajdzie nabywców na swoje "atrakcje" w Siedlcach? Nie sądzę. 1. Rodziców nie stać na dawanie codziennie pieniędzy na kanapki z McDonalds'a (nie wspomnę, ze nie zdrowe jest to "coś" i po miesiącu zaczyna się czuć skutki uboczne jedzenia - mój kolega pracował - miał darmowe przydziały dzienne)... 2. Rodzice nie pójdą - w końcu i tak musza ugotowac obiad w domu i jest taniej... (+ patrz wyżej). 3. Randka? Ja bym się rozstała z facetem który umawiałby się ze mną na spotkania w McDonalds :-). 4. Przyjęcia urodzinowe dla dzieci - ile mozena lat z rzędu zwiedzać zaplecze McDonalds'a? 5. Osoby samotne - na nie mozna najbardziej liczyć - ale czy one zdecydują się na jedzenie tam codziennie? (+ patrz wyzej) 6. Wycieczki - moze przejazdowe lub te do muzeum diecezjalnego - w końcu Siedlce to nie atrakcja turystyczna (chociaz mogłaby być - latem u nas naprawde nie pada deszcz :-))) Po prostu na dłuższą metę, według mnie McDonalds nie osiądzie w Siedlcach. Shell to co innego - benzynę trzeba tankować jak się ma samochód - ja osobiście nie lubię tej stacji na brzeskiej... ale stacja benzynowa ma większą rację bytu. Generalnie zgadzam się, ze lokalne działalności trzeba popierać - rzeczywiście oznacza to nowe miejsca pracy dla siedlczan i rzeczywiscie jest sygnałem o rozwoju miasta. McDonalds dla mnie nie jest wyznacznikiem rozwoju bo równie dobrze po roku lub 2 latach dziłalności prawdopodobnie się zwinie i nie chciałabym aby wówczas mówiono, ze miasto przestało się rozwijac... Miasto się nie rozwija bo migracja na zewnątrz jest większa niż do wewnatrz. Nie wspomnę już o "przyroście" naturalnym... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 14:06 > niszę wypełniają już banki spółdzielcze... kazdy bank moze znalezc nisze, kwestia specjalizacji , nawet takie SKOKi sobie radza, BP tez mogl biorac pod uwage zaangazowanie UM , trzeba bylo znalezc ta nisze i go utrzymac. A tak nie ma juz nic ...... > i ma to sens bo większośc ludzi potrzebuje banku który zapewni im > stały dostęp do środków banki hipoteczne czy samochodowe maja inne cele, nie zapewnianie stalego dostepu do srodkow a finansowanie okreslonych inwestycji :) Myslisz caly czas o bankach uniwersalnych to nie ta droga :) > ze czasami taka analiza ma się nijak do rzeczywistosci. to jest ryzyko gospodarcze ale jezeli pojawia sie kilku oznacza to ze wszyscy sie myla ? Ad.1 nikt nie mowi ze codziennie , jesli bedzie to przy kinie (zgodnie z planami) to beda mieli klientow Ad.2 To nie rodzice beda tam jesc ...wierz mi Ad.3 Czasy sie zmieniaja , przejrzyj ostatnie badania duzo studentow chodzi do MD Ad.4 nie mam zdania Ad5 raczej licze na pary (grupy), naprawde jestem swiecie o tym przekonany Ad6 prawda > rzeczywiscie jest sygnałem o > rozwoju miasta. mam racje :))) > McDonalds dla mnie nie jest wyznacznikiem rozwoju bo równie dobrze po roku lub > 2 latach dziłalności prawdopodobnie się zwinie i nie chciałabym aby wówczas > mówiono, ze miasto przestało się rozwijac... Zwinie sie wowczas gdy miasto nie bedzie mialo potencjalu a wiec tak moze byc. Nikt nie zostawia interesu ktory przynosi zyski. oczywiscie jest to uogolnienie (nie biore pod uwage zwyczajow zywieniowych w przypadku MD) ale w wiekszosci prawdziwe. > Nie wspomnę już o "przyroście" naturalnym... jak podnioslem ten temat to zaczeli ze mnie zartowac, a ja uwazam ze to BARDZO POWAZNY PROBLEM nie tylko naszego miasta. > Pozdrawiam ja również Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 12.01.05, 16:17 raczej nie poprę cię jeżeli chodzi o bank podlaski - nie sadzę aby miał szansę się utrzymać - pomimo zaangażowania urzędu miasta. trzeba brać środki z rynku aby móc nimi później zarządać - a ja osobiście nie lokuję w coś w co nie wierzę... myślę, ze sporo innych osób również. chociaż są znane przypadki ludzi (i o dziwo liczne), ze wpłacają/dają pieniądze niewiadomo komu a potem się dziwią :-) (ale to tak na marginesie). Nie mylę banków uniwersalnych ze specjalistycznymi :-). Banki samochodowe, hipoteczne mają rację bycia - wychodza na przeciw oczekiwaniom ludzi. Zreszta podobnie jest z zakupami na raty w sklepach AGD/RTV. SKOK - radzi sobie - ale nie wiem czy zauważyłeś, ze skierowany jest raczej do starszego społeczeństwa... Provident - to dopiero numer:-) - szybka pozyczka i lichwiarskie odsetki... ale cóż ryzyko kosztuje... Firmy leasingowe i faktoringowe - wszystko ma swoje miejsce i uzasadnienie. Ale uzasadnienia dla Baku Podlaskiego nie znajduję niestety :-((( Co do McDonalds'a. Nadal podtrzymuję zdanie, ze raczej się nie utrzyma w Siedlcach. Napisałeś, ze będzie przy kinie - OK. A jaki procent osób chodzących do kina wejdzie do McDonalds'a? (zakładamy, ze 50%?) Kolejne pytanie ile osób jest w kinie? (???) i kolejne - czy kino jest odpowiednio aktywne ? Poza tym jeszcze produkty McDonalds - co będą kupować wchodzący? To też ma znaczenie, prawda? Jednak wracajac do rozwoju miasta - bo to ma znaczenie - nie rozumiem dlaczego ludzie z Ciebie zartowali jeżeli chodzi o przyrost naturalny. Przeciez jeżeli nie bedzie dzieci, nie będzie przedszkoli, szkół i w przyszłości mądrych osób do rozwijania miasta (a obecnie miejsc pracy dla absolwentów pedagogiki w Siedlcach):-) Oj złożony problem... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 16:58 > raczej nie poprę cię jeżeli chodzi o bank podlaski - nie sadzę aby miał szansę > się utrzymać Wystarczy miec pomysl na tworzenie biznesu i mozna bylo zrobic niezla instytuacje popatrz na EuroBank czy Lukas, szczegolnie ten pierwszy, przy tak nasyconym rynku postawil wysoko poprzeczke i to nie gigantycznymi inwestycjami > SKOK - radzi sobie - ale nie wiem czy zauważyłeś, ze skierowany jest raczej do > starszego społeczeństwa... Czy to zle ? Nie ma znaczenia do kogo skierowany jest instrument aby byl efektywny :)) > Ale uzasadnienia dla Baku Podlaskiego nie znajduję niestety A ja mysle ze mozna bylo stworzyc naprawde interesujacy biznes na skale Polski , zabraklo pomyslow. A tak, co sie stalo ? UM sprzedal akcje i nic w zamian, a teraz mamy gigantyczne dlugi. Ale to mial byc jedynie przyklad przedsiweziecia lokalnego, niech sposczywa w spokoju :) > Co do McDonalds'a. Nadal podtrzymuję zdanie, ze raczej się nie utrzyma w > Siedlcach Ale ja nie pisze ze sie utrzyma tylko ze swiadczy to o rozwoju miasta, jesli sie nie utrzyma to oznacza iz jednak sie nie rozwijamy. Zwyczaje zywieniowe nie zmienia sie nagle nawet zakladajac rozklad normalny populacji zawsze sie znajda nabywcy i z Siedlec i spoza. Ja jestem Za (choc moje zdanie na temat tego zarcia jest negatywne) > Oj złożony problem... ano popatrz ostatni wątek tutaj : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=19277289 i tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=18627960 martwi mnie to ze niewielu ludzi zdaje sobie sprawe z konsekwencji ujemnego przyrostu ale coz .... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 13.01.05, 10:44 ... EuroBank czy Lukas - również zupełnie inna "bajka" - zauważ jaką mają ofertę, do kogo skierowaną i kto za nimi stoi :-) SKOK - ma poprostu grupe docelową i dlatego istnieje. trafił w niszę. A BANK PODLASKI? Do kogo był skierowany? Co oferował i kto za nim stał? UM ma długi i to nie jest straszne pod warunkiem ze ktoś kto je zaciąga potrafi nimi zarządzać. Zgadzam sie, ze trzeba miec pomysły i je realizować. Pewnie, ze nie wszystko się uda - ale bez ryzyka nie ma korzyści, prawda? Wracając do Banku Podlaskiego - pamietaj o limitach koncewntracji przy finansowaniu jednej istytucji ... Nadal podtrzymuje zdanie, ze otwarcie placówki McDonalds'a w Siedlcach nie swiadczy o rozwoju miasta. To kolejny bar fastfoodowy, jest to dobrze nie ma to bedzie inny, moze rodzimy -siedlecki (właśnie, pomysł na własny biznes - gorące kanapki - to już moze swiadczyć o rozwoju miasta). myślę, ze większym wyznacznikiem rozwoju miasta mogłoby byc otwarcie hipermarketu - taka inwestycja jest koszowna, pociąga za sobą spore wydatki i jest miejscem pracy dla sporej liczby ludzi. Problem tylko z etyką pracy w takiej firmie - ale to już temat na inną dyskusję :-). Przeczytałam temat "becikowe" - i jestem przeciwna dawaniu jakichkolwiek pieniedzy za urodzenie dziecka. Raczej szłabym w kierunku ulg podatkowych, odliczania wydatków na dziecko. Przykre jest, ze matka samotnie wychowujaca dziecko rozlicza się razem z nim z podatku a pełan rodzina posiadająca kilkoro dzieci już nie moze z niczego skorzystać. Niestety wydatki na dzieci są ogromne i dziecko zarówno w pełnej rodzinie jak i z jednym rodzicem ma te same potrzeby. I tu uwazam ze chora jedt sytuacja ta która jest obecnie. Jestem za tego typu zachętą do posiadania dzieci - tak jak wspomniałeś, przy jednorazowych "dotacjach" będzie spora grupka osób rodzących dla zasiłku... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 11:12 > kto za nimi stoi :-) Lukas wykupiony przez Credit Agricole tworzony pierwotnie pezez Łukasiewicza a Euro to inwestycja (ś.p) Łukasiewicza. Czyli mozna sprzedac i zobic ponownie na nowo ten sam biznes, kwestia pomyslu. Potencjal byl trzeba bylo go wykorzystac, ale tak jak pisalem niech spoczywa w spokoju. > pamietaj o limitach koncewntracji przy > finansowaniu jednej istytucji ... No widze ze mama_pysiaczkow ma doczynienia z prawem bankowym :) napisze tak , biorąc pod uwagę bieżące dotacje unijne teraz to byłby swietny interes , dywersyfikacja projekotw wspomaganie UM w tych projektach przez wplyw na bank itp. , ale to tylko moje zdanie :) > Nadal podtrzymuje zdanie szanuje Twoje zdanie ale sie z nim nie zgadzam :) > wyznacznikiem rozwoju miasta mogłoby byc otwarcie > hipermarketu he he no to nie jest dobry przykład, hipermarket jest nowm punktem ale zbyt wysysający rynek. Wszystkim zwolennikom neutralności budowania hipermarketow na lokalny rynek proponuje przeprowadzić badania. Jesli chodzi o Siedlce to nie może byc sam hipermarket ale iwestycja złozona np. centrum handlowe ale nie sam hipermarket. > jest miejscem pracy dla sporej liczby ludzi z tą pracą też bym nie przesadzał, biorąc pod uwagę warunki pracy w Biedronce o których słyszymy. Jestem przeciwnikiem budowania hipermarketów poieważ nie sa one neutralne na runek, zatrudnienie i dochody ludzi tam pracujących nie jest tak duze aby mogłyby zrównoważyć straty ludzi pracujących na miejscu (drobnych sklepikarzy). Dochody z działalnosci odpływaja za granicę a handel to najprostsze co mozna zrobić - co innego inwestycje w produkcję. Musimy pamiętać że ludzie pracujący na miejscu odprowadzają podatki do miasta płacą podatki w Polsce a zarobione pieniądze wydają w większości lokalnie i te pieniądze wydane właśnie w Siedlcach zapewniaja rozwój miasta. Dlatego trzeba dbac o rodzimy rynek. Jesli inwestycje to musza to być inwestycje złozone które zrównoważą ew. straty oczywiście bez inwestycji zew. Siedlce nie będą sie mogły rozwijać ale nie moga to być każde inwestycje. > Raczej szłabym w kierunku ulg podatkowych, > odliczania wydatków na dziecko. No to tutaj się zgadzamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 13.01.05, 14:55 Gość portalu: Bambi napisał(a): > > kto za nimi stoi :-) > > Lukas wykupiony przez Credit Agricole tworzony pierwotnie pezez Łukasiewicza a > Euro to inwestycja (ś.p) Łukasiewicza. Czyli mozna sprzedac i zobic ponownie na > nowo ten sam biznes, kwestia pomyslu. Potencjal byl trzeba bylo go wykorzystac, > ale tak jak pisalem niech spoczywa w spokoju. Zagalopowałeś się. Lukas bank musiał być wykupiony aby się rozwijać- dlatego został w odpowiednim momencie sprzedany i teraz jest znaczącym graczem. Zaplecze silnej grupy finansowej jest potrzebne. Credit Agricole weszłoby na nasz rynek tak czy inaczej a wykupienie już istniejącej jednostki (EFL równiez do nich należy) pozwala od początku mieć udział w rynku. I Francuzi to wykorzystali... > napisze tak , biorąc pod uwagę bieżące dotacje unijne teraz to byłby swietny > interes , dywersyfikacja projekotw wspomaganie UM w tych projektach przez wplyw > na bank itp. , ale to tylko moje zdanie :) "wpływ na bank"? co z wiarygodnością takiej instytucji? ale mniejsza o to. dotacje unijne są i nie ma znaczenia czy jest bank podlaski czy go nie ma. > he he no to nie jest dobry przykład, hipermarket jest nowm punktem ale zbyt > wysysający rynek. Wszystkim zwolennikom neutralności budowania hipermarketow na > lokalny rynek proponuje przeprowadzić badania. > Jesli chodzi o Siedlce to nie może byc sam hipermarket ale iwestycja złozona np > . > centrum handlowe ale nie sam hipermarket. tak, o to mi chodziło - hipermarket z galerią sklepów... i aby parking wybudowali, bo w Siedlcach buduje się centra handlowe bez miejsc parkingowych :- ) > > > jest miejscem pracy dla sporej liczby ludzi > > z tą pracą też bym nie przesadzał, biorąc pod uwagę warunki pracy w Biedronce o > których słyszymy. Jestem przeciwnikiem budowania hipermarketów poieważ nie sa > one neutralne na runek, zatrudnienie i dochody ludzi tam pracujących nie jest > tak duze aby mogłyby zrównoważyć straty ludzi pracujących na miejscu (drobnych > sklepikarzy). Co do pensji ludzi pracujących w hipermarketach - myśle, ze prywatny sklepikarz zatrudniający panie do sprzedaży nie płaci więcej. Z tym, ze praca w małym sklepie jest przyjemniejsza, prawda? >Dochody z działalnosci odpływaja za granicę NIESTETY - podatków dochodowych nie płaca ale VAT tak, więc cos zostaje :-). Dodatkowo są polskie sieci, moze o tym pomyśleć? Chociażby Rossmann (kosmetyczny) czy Markpol, Bomi (spożywczy). >a handel to > najprostsze co mozna zrobić - co innego inwestycje w produkcję. Musimy pamiętać > że ludzie pracujący na miejscu odprowadzają podatki do miasta płacą podatki w > Polsce a zarobione pieniądze wydają w większości lokalnie i te pieniądze wydane > właśnie w Siedlcach zapewniaja rozwój miasta. Dlatego trzeba dbac o rodzimy > rynek. Jesli inwestycje to musza to być inwestycje złozone które zrównoważą ew. > straty oczywiście bez inwestycji zew. Siedlce nie będą sie mogły rozwijać ale > nie moga to być każde inwestycje. Bardziej niż w kierunku produkcji - chociaż jezeli ma ktoś pomysł na coś przydatnego to dlaczego nie?- szłabym w kierunku usług. Tego brakuje. I jestem za tym aby osoby rządzące miastem wykazywały większą inicjatywę, nie wychodziły z pracy o 15-tej (o ile w niej wogóle są) tylko postarały się przyciągnąć i zainteresowac inwestorów zewnętrznych. Miasto potrzebuje kapitałów napływających do niego - wówczas będzie mogło rozwijać się wewnętrznie. > > > Raczej szłabym w kierunku ulg podatkowych, > > odliczania wydatków na dziecko. > > No to tutaj się zgadzamy :) Cieszę się :-)! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 15:21 > Lukas bank musiał być wykupiony aby się rozwijać nieprawda , Lukasiewicz zostal zmuszony do sprzedazy (nieudany romans z francuzami) > i teraz jest znaczącym graczem. Niestety udział w rynku Lukas banku spada na rzecz ..... EuroBanku i innych (np. Dominet Bank) > dotacje unijne są i nie ma znaczenia czy jest bank podlaski czy go nie ma. Sa tylko wówczas kiedy dysponjesz wkładem, a tutaj juz gorzej > i aby parking > wybudowali, święte słowa > Co do pensji ludzi pracujących w hipermarketach - myśle, ze prywatny sklepikarz zatrudniający panie do sprzedaży nie płaci więcej. Ale sam jako własciciel wydaje w Siedlach nieprawdaż ? > praca w małym sklepie jest przyjemniejsza, prawda? nie wiem , nie mam doświadczenia :) > NIESTETY - podatków dochodowych nie płaca ale VAT tak, więc cos zostaje :-) Dochody sieci nie sa inwestowane tutaj, a sklepikarzy tak. To jest zlozony proces aby go tutaj opisywac ale w skrocie lepiej dac zarobic przedsiebiorcy jako wlascicielowi 800 zł niz pracownikowi zatrudnionemu na umowę o pracę. Ten pierwszy bedzie chcial sie utrzymac i bedzie inwestowal ten drugi zje to co dostal. Wlasciciel hiper wyda kase ale nie u nas. > szłabym w kierunku usług na usługi potrzebny jest rynek tutaj go raczej nie ma (mysle o duzych inwestyjach) więc takie insytyucje bedą realizowane np. w Warszawie. Chociaz badania wskazują ze to uslugi maja przyszlosc. > Miasto potrzebuje kapitałów > napływających do niego Nie ulega wątpliowsci Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 13.01.05, 16:02 OK, niech będzie. Jednak pierwsza trójka banków wiodących na naszym rynku nie obejmuje tych wspomnianych przez ciebie - generalnie, podsumowując to co wcześniej pisaliśmy - kazda instytucja/ inwestycja będzie istnieć jeżeli znajdzie odbiorców/ klientów swoich produktów/ usług. Uwazam, ze Bank Podlaski nie miał szans na przeżycie bo nie miał wizji swojej obecności na rynku - UM to za mało :-). > Sa tylko wówczas kiedy dysponjesz wkładem, a tutaj juz gorzej przecież są inne banki... zgadzam się, ze rodzimy przedsiębiorca wydaje/ inwestuje tutaj. chodzi o to aby zachęcić inwestorów (nie koniecznie zagranicznych, w Polsce też są ludzie z głową - np. właściciel firmy MARWIT - soki marchwiowe, podziwiam pomysłowość i pracowitość tego człowieka)aby chcieli u nas się "zadomowić" i u nas. w SIEDLCACH coś porobić. Mam nadzieję, ze wiesz o co mi chodzi :-). tez nie mam doświadczenia z pracą w dużych i małych sklepach ale potrafię sobie wyobrazić. I uważam, ze praca w małym sklepie jest przyjemniejsza, mniej stresujaca, mniej wyczerpująca itp. jakie usługi? np. wypełnianie PIT'ów. Sporo osób ma z tym problemy, nie mają komputerów więc programy się im nie przydają. Chętnie zapłacą parę złotych aby ktoś zrobił to za nich i żeby to nie było biuro rachunkowe czy podatkowe które za taki drobiazg bierze fortune. prośrednicy pomagający wypełniać formularz, pisać wnioski, skargi i podania. więcej lokali gastronomicznych (ale nie McDonalds:-)) sensowne, małe, kameralne kino, fajna dyskoteka, lodowisko, transport do W-wy dla ludzi którzy do niej dojeżdzają (ale nie tylko do Stadionu, lecz tak jak Mińscy przewoźnicy - do Ochoty)itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 16:16 > nie miał szans na przeżycie bo nie miał wizji swojej obecności na rynku No i to zmierzamy do kompromisu, zabrakło wizji, choć ja uważam ze był w stanie wygrać na pewno nie pod ta marka, o ile znaleźli by sie ludzie aby to poprowadzić. > przecież są inne banki... Inaczej patrzy sie na inwestycje w Siedlach z Warszawy, Katowic czy Gdańska ..... > Mam nadzieję, ze wiesz o co mi chodzi :-). Niom ;) > jakie usługi? np. wypełnianie PIT'ów Myślałem o naprawde duzych inwestycjach ... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 14.01.05, 09:21 >No i to zmierzamy do kompromisu, zabrakło wizji, choć ja uważam ze był w stanie > wygrać na pewno nie pod ta marka, o ile znaleźli by sie ludzie aby to poprowadz > ić. Mam nadzieję, ze ten kompromis w końcu osiągniemy:-). Ustaliliśy już,ze ludzie do zarządzania tym bankiem nie byli odpowiedni. nie mieli wizji i dlatego bank nie cieszył się popularnością... UM nie wystarczy do prowadzenia banku (nawet lokalnego). Aby udzielać kredytów bank potrzebuje srodków - skąd miał je brać? od zadłużonego UM? czy przedsiębiorcy zdecydowaliby się otworzyć tam swój rachunek firmowy? chyba tylko "wielcy ryzykanci". jako drugie konto, to OK ale wówczas środki przeprowadzane przez taki rachunek są małe - niewystarczające dla banku aby obracac nimi i zarabiac. poza tym wydaj mi się, ze bank podlaski nie miał zaplecza w postaci fachowców potrafiących zarządzać tym co mieli - i tu jest problem. miedzy innymi dlatego dla banku podlaskiego nie było szans :- ((( > Inaczej patrzy sie na inwestycje w Siedlach z Warszawy, Katowic czy Gdańska ... myślę,ze nie do końca tak jest. poza tym dlaczego aż tam ubiegac się o kredyt? przecież w Siedlcach tez są banki..., prawda? > Myślałem o naprawde duzych inwestycjach ... a ja myślałam,ze jak piszesz o rodzimym biznesie to masz na myśli wszelkiego rodzaju inwestycje które coś dają miastu/ mieszkańcom. Poza tym wspomniałam o właścicielu firmy Marwit - człowiek zaczynał bardzo lokalnie - tylko w Bydgoszczy z 4 sokowirówkami. Obecnie ma sporą fabrykę z maszynami i obroty ok 1 m PLN oraz zasięg już ogólnokrajowy - czy nie tak się robi prawdziwy biznes? zaczął naprawdę od maleńkiej działalności... poza tym przy miejscowości z potencjałem 70 tys ludzi nie oczekuj olbrzymiej inwestycji :-). Zreszta popatrz na Konin. Kiedyś to misateczko było mniejsze niż Siedlce a obecnie jest znacznie większe. Fakt, za elektrownia, huta i kopalnia im pomogła. Myślę jednak,ze dzięki bliskości W-wy oraz tzw. ściany wschodniej Siedlce równiez mają mozliwości. I oby to wykorzystały :-). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 09:31 > przecież w Siedlcach tez są banki..., prawda? No tu mnie zaskoczyłas , zdajesz sobie sprawe że decyzje kredytowe od pewnego pułapu nie sa podejmowane w Siedlcach prawda?. W Siedlcach szansą na rozwój jest szybka trasa Warszawa - Terespol , wówczas znajdą sie znaczący inwestorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 14.01.05, 09:35 > No tu mnie zaskoczyłas , zdajesz sobie sprawe że decyzje kredytowe od pewnego > pułapu nie sa podejmowane w Siedlcach prawda?. pewnie tak, ale w siedlcach pracują osoby które mają przekonać tych w W-wie, Gdański czy gdzieindziej, ze ta właśnie inwestycja warta jest finansowania. > W Siedlcach szansą na rozwój jest szybka trasa Warszawa - Terespol , wówczas > znajdą sie znaczący inwestorzy. zgadzam sie - niech się miasto (jego władze) wreszcie postaraja cos zrobić a nie czekają na manne z nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 09:46 > pracują osoby które mają przekonać tych w W-wie, > Gdański czy gdzieindziej, ze ta właśnie inwestycja warta jest finansowania. I to wlasnie jest to o czym pisalem z tamtej perspektywy inaczej to wyglada. Czasem inwestycje nie przynoszace znaczacego zysku ekonomicznego bezposrednio sa zarzucane pomimo tego iz wplywaja one znaczaco na rozwoj miasta/regionu. Ale o tym moze wiedziec tylko ktos kto tu mieszka. A tam licza sie tylko cyfry : scoring, rating, prognozy rynku zwrot z inwestycji, zabezpieczenie, bezposredni zwrot z inwestycji - po prostu biznes. A trudno sie czasem dyskutuje z cyframi :) > niech się miasto (jego władze) wreszcie postaraja cos zrobić Niech sie stanie ! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 14.01.05, 10:07 Wydaje mi sie jednak,ze inwestycje robi sie po to aby przynosiły zysk. Co innego jak miasto realizuje inwetsycje - ale miasto jest inaczej traktowane przez banki niż prywatni przedsiębiorcy, małe firmy. Aby inwestycja realizowana przez prywatny biznes była finansowana pomoc ludzi pracujących w odziałach banków w Siedlcach jest potrzeba. Miasto uderza bezpośrednio do centrali banku. To są rozmowy na zupelnie innym szczeblu i na zupełnie inne tematy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 10:27 > Wydaje mi sie jednak,ze inwestycje robi sie po to aby przynosiły zysk. Zysk zyskowi nie równy , bank posiadając określone limity na produkt bedzie faworyzował te przynoszące jak najwiekszy zysk przy najmniejszym ryzyku. Budowa lub modernizacja np. oczyszczalni do takich nie należy. Wiem że istnieja w tym przypadku specjalne fundusze z NFOŚ tym niemniej chodziło mi o takie inwestycje które są zbilansowane na poziomie zerowym i nie przynosza zysku bezpośrednio. Mało jest u nas takich inwestycji tego typu. > pracujących w odziałach banków w Siedlcach jest potrzeba. Przeceniasz ich możliwości > Miasto uderza > bezpośrednio do centrali banku. Ja nie mówie i Mieście (które i tak jest wystarczająco zadłużone) > To są rozmowy na zupelnie innym szczeblu i na > zupełnie inne tematy. Hmmmm do banku na inne tematy ? rozumiem ze sugerujesz wątek korupcyjny ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 14.01.05, 11:25 > Hmmmm do banku na inne tematy ? rozumiem ze sugerujesz wątek korupcyjny ? ;) Wyobraź sobie, ze nie sugeruję! Nie zrozumiałeś własciwie moich słów. Rozmowa na temat inwestycji w infrastrukturę miasta to rozmowa na inne tematy. A i rozmowa z Centralą (nie oddziałem) to rozmowa z innym szczeblem. Oddziały (i ich pracownicy) zajmuja się finansowaniem drobnych przedsiębiorców i prywatnych inwestycji. od tego wyszliśmy - popieramy rodzimy biznes. Zauwazyłam, ze zaczynasz schodzić z tematu. Napisałeś na temat pracowników siedleckich banków: > Przeceniasz ich możliwości wcale ich nie przeceniam jezeli sa to osoby kompetentne. na tyle na ile korzystam ze swojego konta nie narzekam. przypuszczam ze sa równiez osoby które potrafią obsługiwac prywatnych przedsiębiorców... (moze nie wszystkie - wówczas nalezy je wymienić jezeli się nie nadają. przypuszczam,ze w 70 tysięcznym mieście znajdzie się nie jedna kreatywna osoba :-))) a oddziałom zależy na istnieniu i to one mają walczyć o pozycję - inaczej udziałowiec/ centrala je zlikwiduje i ci ludzie w nich pracujacy straca pracę. poza tym przypuszczam ze od wyników ich pracy zalezą ich premie a moze i pensje. więc jezeli widza mozliwośc finansowania jakiejś inwestycji to na pewno uda im się ją obronić przed "górą". poza tym przypuszczam,ze każdy oddział ma swoje własne kompetencje do udzielania kredytów. i przypuszczam,ze na potrzeby inwestycji w Siedlcach mogłyby być one wystarczające. A własze miasta powinny w końcu zacząć dbać o Siedlce. Wiesz co mnie denerwuje na przykład? głupia sprawa - spadnie śnieg i niektóre główne ulice są po prostu ślizgawką. mało tego, nawet jak zostaną odśnieżone to pozostają góry sniegu na poboczach - to jest chore. dobrze, ze w tym roku nie ma zimy na razie... brak parkingów (wczesniej wspomnianych), lodowiska itd. i ja mam nadzieję,ze w końcu ktoś zacznie Siedlcami rozsądnie zarządzać - wszystko mozna zrobić, tyle,ze trzeba chcieć i ruszyć tyłek... dla niektórych to za duży wysiłek (no i brak poczucia odpowiedzialności i honoru). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 11:44 Widze ze dyskusja ze mna zaczyna Ciebie irytowac bo zmienił Ci sie tembr głosu ;)). A wracajac do sprawy : > Zauwazyłam, ze zaczynasz schodzić z tematu. To była dygresja do Twojej odpowiedzi , jeszcze raz napisze nie zajmujemy sie w tym watku inwestycjami miasta bo na dzień dzisiajeszy (i pewnie jeszcze troche) nie sa one mozliwe ze względu na zadłużenie miasta. Jesli chodzi o finansowanie miasta to mam soje zdanie : to nie kredyty powinny być źródłem finansowania inwestycji miasta a obligacje komunalne. Oczywiście opłacaja sie one przy osiągnięciu odpowiedniej "masy" inwestycji (poziomu krytycznego) bo za to tez trzeba zapłacić. > wcale ich nie przeceniam jezeli sa to osoby kompetentne. na tyle na ile > korzystam ze swojego konta Przeceniasz ich mozliwosci co do sily przebicia w centrali w sprawie duzych inwestycji.Decyzje zapadaja nie w Siedlach. Korzystanie z konta osobistego a inwestycuje rzedu setek tysięcy czy milionow to subtelna różnica. Kompetencje w obsłudze konta osobistego na nic sie nie zdadzą. > a oddziałom zależy na istnieniu i to one mają walczyć o pozycję Cały czas rozmawiamy o inwestycach które mogą nie być olśniewające z punktu widzenia np. ROI, czy ROE ale ważne z punktu widzenia miasta np. przedsiebiorstwo prywatne zatrudniajace z 10 osob przynoszacy sredni lub maly zysk (ale zatrudniajacy ludzi). Takie inwestycje w zderzeniu z inwestycjami w duzych miastach obarczonych małym ryzykiem i znakomita efektywnoscia przegrywaja. > brak poczucia odpowiedzialności i honoru Tutaj to sie Mamo zagalopowałaś :) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 14.01.05, 12:17 > Cały czas rozmawiamy o inwestycach które mogą nie być olśniewające z punktu > widzenia np. ROI, czy ROE ale ważne z punktu widzenia miasta np. > przedsiebiorstwo prywatne zatrudniajace z 10 osob przynoszacy sredni lub maly > zysk (ale zatrudniajacy ludzi). Takie inwestycje w zderzeniu z inwestycjami w > duzych miastach obarczonych małym ryzykiem i znakomita efektywnoscia przegrywaja. Dokładnie takie inwestycje między innymi miałam na myśli. Czy na pewno tego typu przedsiębiorstwo potrzebuje milionów kredytów? Sądzę, ze nie. Przeciez firma nie moze zadłuzyć się powyżej swoich mozliwości spłaty:-) Zauważyłam, ze ważne jest dla ciebie miejsce pracy dla ludzi. Zgadzam się- osoby zarabiajace wydają te pieniądze i nakręcają biznes w danym regionie. To normalne. I popieram osoby z inicjatywą i pomysłowością. co do siły przebicia osób z oddziałów banku. nie mają jej? nieprzesadzajmy. jezeli inwestycja jest opłacalna mozna "sprzedać" ją nawet w W-wie. Ja poprostu wierzę w rozmowy i w to, ze przyniosą one korzyści. Klienci dają dochód bankowi oraz prace dla bankowców. Naprawde trudno mi uwierzyc, ze nie mozna "wywalczyc" czegoś w co się wierzy. Pozdrawiam i naprawdę nie jestem podirytowana. W końcu w wielu punktach się zgadzamy :-). Dodam, ze ja równiez uwazam, ze obligacje emitowane przez miasto są lepszą formą zasilenia budzetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 12:35 > Przeciez firma nie moze zadłuzyć się powyżej swoich mozliwości spłaty:-) jeszcze raz , ja pisze o tym iz zwrot inwestycji jest ale okres zwrotu bardzo dlugi, w takiej sytuacji dla banku moze okazac sie ryzykowne finansowac inwestycje o dlugim okresie zwrotu, szczegolnie gdy bedzie mialo inne inwestycje w kraju o lepszych parametrach. Dla mnie wazny jest rozwoj poprzez zatrudnianie ludzi tutaj a nie gdzies w kraju. Oczywiscie caly czas mam na uwadze efektywnosc ekonomiczna bo nie ulega watpliowsci ze takie inwestycje MUSZA byc opklacalne, w niewielkim stopniu ale jednak. Jesli za tym pociagnie to innych to warto. Ale o tych innych banki juz sie nie martwia bo nie jest to rola banku. > jezeli inwestycja jest opłacalna mozna "sprzedać ja caly czas mowie o inweestycjach ktore nie sa olsniewajaco oplacalne ale stabilne. Banki nie sfinansuja takich inwestycji. Duze inwestycje rzadko kiedy zwracaja sie w przeciagu kilku lat. Wic ktos mysli Siedlce ? a gdzie to jest ?? :) > Naprawde trudno mi uwierzyc, ze nie mozna "wywalczyc" > czegoś w co się wierzy. Mieszasz pojęcia , nie wiara tutaj ma znaczenie, ale cyferki jak pisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 14.01.05, 14:16 > ja caly czas mowie o inweestycjach ktore nie sa olsniewajaco oplacalne ale > stabilne. Banki nie sfinansuja takich inwestycji. Duze inwestycje rzadko kiedy > zwracaja sie w przeciagu kilku lat. OK. W takim razie o jakich inwestycjach myślisz? Ja podałam Ci przykład firmy MarWit - facet zaczął we własnym domu trzeć marchewkę i sprzedawał w pobliskim sklepie. stopniowo rozwijał zasięg dostaw i firmę. teraz jest obecny prawie wszędzie. w swojej fabryce zatrudnia ludzi i myśli o kolejnych produktach. uważam, ze takich ludzi potrzeba Siedlcom. Którzy mają pomysł i go realizują, rozwijają się, zatrudniają ludzi do pracy. i to co napisałeś wcześniej - to nakręca rozwój innych dziedzin, powiększa potencjał miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 15:17 > facet zaczął we własnym domu trzeć zeby ruszyć to miasto to takich gości poptrzeba by ze 200 (minimum) ja mysle o inwestycjach ktore w efekcie zatrudnią ok 100-200 osób. Biorąc pod uwagę rozklad normalny populacji moze by sie znalazo w Siedlach ze 3 takich a to za mało. Siedlce potrzebuja wiekszych inwestycji , niestety muszą to byc inwestycje z zewnętrz ponieważ nie mamy własnych środków do tego. Zatrudnienie w miescie jest szansa rozwoju i mam nadzieje wszyscy sie z tym zgadzamy Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 18.01.05, 15:30 ... kontynuując, aby było takich 200 najpierw musi byc jeden a za jego przykładem idą kolejni. Chodzi o to aby siedlczanie nie bali się rozpoczynac własnej działalności - to nakręca miasto. nie mozna liczyć na ciepłą posadkę, pewność zatrudnienia - każdy walczy o swoje, takie są czasy... z zewnątrz inwestycje? a kto jak nie miasto powinno się o nie postarać? przecież Toyota nie wie, ze moze w Siedlcach otworzyć fabrykę samochodów (żart:- )). Trzeba przyciągnać, zainteresować, przedstawić miasto. Działać !!! Zgodzisz się ze mną? a no-login swietnie "wymyślił" BAMBI- nie tylko mi się podobało- nie rozumiem dlaczego tobie nie bardzo :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 15:42 > ... kontynuując, aby było takich 200 najpierw musi byc jeden Niestety to nie jest kwestia przywództwa (choc to pewnie ułatwia) ale umiejetności. Aby prowadzic biznes trzeba mieć tą zdolnośc podejmowaina ryzyka. Jesli 1 czy 2 zrobi dobry biznes to nie oznacza ze natepnych 198 też to zrobią. > a kto jak nie miasto powinno się o nie postarać? Niewątpliwie powinno mieć w tym swój udział ale czy tylko miasto ? a gdzie są nasi posłowie ? czy wiesz jak sie oni nazywają ? i co oni zrobili (juz był watek który wygasł) dla rozwoju regionu ? > przecież Toyota nie wie, ze moze w Siedlcach otworzyć fabrykę samochodów (żart). No własnie dlaczego uważasz to za żart ? moim zdaniem to nie musi być żart, właśnie to jest to o czym pisałem, fabryka Toyoty w Siedlcach jest inwestycją pradopodbnie na skraju opłacalności ale trzeba zrobić wszystko aby jednak powstała (czy innej firmy). Czy wiesz co to by oznaczało dla Siedlec ? Ale w to musi być zaangażowane nie tylko miasto ... > Trzeba przyciągnać, zainteresować, przedstawić miasto. Nie można inaczej > nie rozumiem > dlaczego tobie nie bardzo Ano dlatego że niewiele z tych przymiotów się zgadza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 18.01.05, 15:52 ...cofajac się nieco... finansowanie budowy fabryki Toyoty w Siedlcach zainteresowane byłyby wszystkie banki :-)... zgadzam sie, ze do prowadzenia biznesu trzeba mieć to "coś" ale kto mówi aby robic to samemu - trzeba próbowac w 2 lub więcej osób - a jak już naprawdę się nie potrafi nic wymyślić/zorganizować to wówczas pozostaje zatrudnić się u osoby z "pomysłem". >Niewątpliwie powinno mieć w tym swój udział ale czy tylko miasto ? a gdzie są > nasi posłowie ? czy wiesz jak sie oni nazywają ? i co oni zrobili (juz był watek który wygasł) dla rozwoju regionu ? posłowie? którzy ?:-) kłamcy lustracyjni :-)??? > > nie rozumiem > > dlaczego tobie nie bardzo > > Ano dlatego że niewiele z tych przymiotów się zgadza ;) obaj znacie się lepiej - dla mnie sam pomysł jest swietny. poza tym niektóre się jednak zgadzają :-))). myślę, ze to było miłe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 16:07 > finansowanie budowy fabryki Toyoty w Siedlcach > zainteresowane byłyby wszystkie banki :-)... oj niekoniecznie , zależy to od warunków finansowych a nie marki :) (vide Daewoo) > pozostaje zatrudnić się u > osoby z "pomysłem". No i właśnie ciągle mało tych ludzi. Odchodząc od tematu jestem aktualnie studentem (tak mgr^2 :) ) na kierunku specjalistycznym i zdecydowanie odczuwam brak przedmiotów które zachęcały i uczyły wykorzystwania wiedzy własnie w tej formie zatrudniania (samozatrudnienie). Młodzi ludzie kończąc studia nie bardzo wiedzą co mają zrobić z tą wiedzą specjalistyczną i szukają pracy a nie - dają pracę (sobie i innym). > kłamcy lustracyjni :-)??? LOL > obaj znacie się lepiej znam go tak samo jak Ciebie ;) > myślę, ze to było miłe. muszę to przemyśleć ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 18.01.05, 21:14 > > finansowanie budowy fabryki Toyoty w Siedlcach > > zainteresowane byłyby wszystkie banki :-)... > > oj niekoniecznie , zależy to od warunków finansowych a nie marki :) (vide Daewo > o) myślę, ze w przypadku Toyoty wszystkie banki walczyłyby o tę inwestycję. Problem, ze prawdopodobnie Toyota miałaby narzucony bank z góry - i to jest przykre. zresztą przypomnij sobie ile banków "umoczyło" w Daewoo ... budowa fabryki tak duzej (np. Opel w Gliwicach) to łakomy kąsek. Zresztą, żaden kolejny inwestor motoryzacyjny już nie popełni błędów Daewoo - a banki to wiedzą, same nauczyły się na swoich błędach. > > > pozostaje zatrudnić się u > > osoby z "pomysłem". > > No i właśnie ciągle mało tych ludzi. Odchodząc od tematu jestem aktualnie > studentem (tak mgr^2 :) ) na kierunku specjalistycznym i zdecydowanie odczuwam > brak przedmiotów które zachęcały i uczyły wykorzystwania wiedzy własnie w tej > formie zatrudniania (samozatrudnienie). Młodzi ludzie kończąc studia nie bardzo > wiedzą co mają zrobić z tą wiedzą specjalistyczną i szukają pracy a nie - dają > pracę (sobie i innym). Bo widzisz, studia raczej nie przygotowują do konkretnej pracy - szczególnie te w Polsce. Inaczej to wygląda np. w Danii - tam uczysz się b. wąskiego kawałka z danej dziedziny i wówczas już pracujesz dokładnie w tym czego się nauczyłeś. Sądzę, ze nie jest to najlepsze. Mając ogólną wiedzę łatwiej się przekwalifikowac (tu moja pochwała dla polskiego systemu szkolnictwa wyzszego:- ))). A na jakich studiach jesteś? > znam go tak samo jak Ciebie ;) chyba lepiej - czytałam wasze posty - wymieniacie poglądy jak b. dobrzy znajomi. poza tym piszecie na priv ... > > myślę, ze to było miłe. > > muszę to przemyśleć ;)) i co? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 21:37 > myślę, ze w przypadku Toyoty wszystkie banki walczyłyby o tę inwestycję. > Problem, ze prawdopodobnie Toyota miałaby narzucony bank z góry - i to jest > przykre. Nie ma sie co dziwic w koncu to ich pieniadze wiec dadza zarobic swoim :) > do konkretnej pracy - szczególnie > te w Polsce Widzisz moze to skrzywienie zawodowe (mgr ekonomii) ale czy to Informatyk, czy filolog lub prawnik powinien znac podstawy funkcjonowania biznesu tak aby mogl rozpocząć działalność sam. > chyba lepiej - czytałam wasze posty - wymieniacie poglądy jak b. dobrzy > znajomi. To tylko zbiezność intelektualna nic więcej :)))))) > poza tym piszecie na priv ... wlasnie mu wysłalem pierwszego maila :) Tobie też moge :))) > i co? No masz racje , zrezta to nie chodzilo o obrazanie sie czy w tym rodzaju ale o jakos tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.05, 09:04 > > myślę, ze w przypadku Toyoty wszystkie banki walczyłyby o tę inwestycję. > > Problem, ze prawdopodobnie Toyota miałaby narzucony bank z góry - i to je > st > > przykre. > > Nie ma sie co dziwic w koncu to ich pieniadze wiec dadza zarobic swoim :) ...nawet nie chodzi o danie zarobić swoim - myślę, ze tu w Polsce obsługiwałby ich CITI. inne banki nie miałyby szans (chociaż i tak polska bankowość jest w rękach "obcych") - a szkoda, bo w Siedlcach nie ma CITI i przez to nie bardzo chcieliby się tu "bawić" - chyba ze centrala Toyoty byłabyw W-wie.... > Widzisz moze to skrzywienie zawodowe (mgr ekonomii) ale czy to Informatyk, czy > filolog lub prawnik powinien znac podstawy funkcjonowania biznesu tak aby mogl > rozpocząć działalność sam. dlaczego nie moze sam? aby rozpocząć działalność samodzielną nie trzeba kończyć specjalnej szkoły. Fakt, sporo zachodu kosztuje dowiedzenie się, co gdzie i jak załatwić - ale informacje są ogólnodostępne :-) Myśle, ze informatyk, prawnik nie mają większych problemów z własną działalnością. Gorzej z humanistycznymi kierunkami ... > > poza tym piszecie na priv ... > > wlasnie mu wysłalem pierwszego maila :) Tobie też moge :))) > :-)))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 09:31 > ...nawet nie chodzi o danie zarobić swoim - myślę, ze tu w Polsce obsługiwałby > ich CITI. No i tu sie mylisz, Toyota ma grupę TOYOTA Financial Services w skład której wchodzi Toyota Bank Polska S.A. więc pewnie nie mieliby pośrednika. > aby rozpocząć działalność samodzielną nie trzeba kończyć > specjalnej szkoły. Zgadza się , ale przygotowanie w tym kierunku zdecydowanie ułatwia. W sumie ja jako student senior (prawie 10 lat studiowania :P ) obserwując młodych ludzi widzę ze brak im doświadczenia i taki przedmiot jak przedsiębiorczość omawiający aspekty prawne, ekonomiczne działalności by sie przydał. Idąc Twoim tokiem rozumowania to nie trzeba kończyć żadnych szkół aby cos osiagnąc przeciez mozna samemu to zrobić. Zaraz wyślę Ci maila :) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.05, 09:50 > No i tu sie mylisz, Toyota ma grupę TOYOTA Financial Services w skład której > wchodzi Toyota Bank Polska S.A. więc pewnie nie mieliby pośrednika. Raczej sądzę, ze się nie mylę. Bank Toyoty obsługuje finansowanie zakupów przez firmy/osoby fizyczne pojazdów - ma za małe kapitały własne aby finansować budowę fabryki - tak mi się wydaje. To samo jest z VW czy GM - spólki jako spółki finansują sie w innych bankach. > Zgadza się , ale przygotowanie w tym kierunku zdecydowanie ułatwia. W sumie ja > jako student senior (prawie 10 lat studiowania :P ) obserwując młodych ludzi > widzę ze brak im doświadczenia i taki przedmiot jak przedsiębiorczość omawiając > y > aspekty prawne, ekonomiczne działalności by sie przydał. Już wiem, ze skończyłeś ekonomię na krakowskiej AE lub UJ a co teraz? >Idąc Twoim tokiem > rozumowania to nie trzeba kończyć żadnych szkół aby cos osiagnąc przeciez mozna > samemu to zrobić. Dokładnie tak. Chociaż - znasz powiedzenie?: "Wysokie kwalifikacje nie zapewniają dobrobytu, jednak mała wiedza gwarantuje biedę " I z tym się najbardziej zgadzam :-). > Zaraz wyślę Ci maila :) Serio? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 10:04 > Bank Toyoty obsługuje finansowanie zakupów przez > firmy/osoby fizyczne pojazdów Nie tylko finansuje dealerów , importerów i na samym końcu osoby fizyczne. > by finansować > budowę fabryki No pisałaś o obsłudze a nie finansowaiu budowy fabryki (tak zrozumiałem). Ja pisałem o obsłudze, bieżącej fabryki, dealerów, importerów. > "Wysokie kwalifikacje nie zapewniają dobrobytu, jednak mała wiedza gwarantuje > biedę Dobre , nie słyszałem :) Reszte napisze na prv bo tak sie zrobilo prywatnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.05, 10:12 > No pisałaś o obsłudze a nie finansowaiu budowy fabryki (tak zrozumiałem). Ja > pisałem o obsłudze, bieżącej fabryki, dealerów, importerów. Toyota Bank obsługuje dealerów itd. ale nad wszstkimi spółkami z grupy Toyota jest "czapka" - przypuszczam Toyota Motor Polska (zgaduję) i ona na pewno jest obsługiwana przez inny bank. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 10:19 > przypuszczam Toyota Motor Polska (zgaduję) Toyota Financial Serivces podlega Toyota Motor Corporation w Japonii > na pewno jest > obsługiwana przez inny bank. No musiałbym poszukac kto obsługuje TMC Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.05, 13:21 W Polsce jest obecna: TOYOTA MOTOR Poland Co. Ltd Sp. z o.o. (Udziałowcy: TOYOTA MOTOR CORPORATION (Tokio/Japonia) - 100% ) Bank obsługujący : PKO BP SA, I O/Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 14:04 No ale rozmawialsimy o czapce dla Toyota Financial Serivces a to jest TMC a kto TMC obsluguje ? CITI ? Toyota Motor Poland i Toyota Financial Services to dwie rózne spółki w Polsce A czapką dla nich jest TMC w Japonii. Zreszta sadze ze zanim bank sie ustabilizuje to przejmie czesc finansowania z PKO, ale to jest moje zdanie. W polsce mamy spólek Toyoty : Toyota Motor Poland - oficjalny dystrybutor samochodów i części zamiennych, Toyota Motor Manufacturing Poland - producent skrzyń biegów, Toyota Bank Polska - dostawca usług finansowych, Toyota Leasing Polska - dostawca usług leasingowych. A tak swoja drogą to sie rozpisaliśmy o Toyocie a ja mysle równiez o innych firmach które mogłyby wykorzystać tutejszy potencjał niekoniecznie samochodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.05, 14:25 > No ale rozmawialsimy o czapce dla Toyota Financial Serivces a to jest TMC a kto > TMC obsluguje ? CITI ? Zgadza się. Nie moge znaleźć kto jest głównym bankiem. Myśle, ze jakiś japonski. A w Polsce - jak już by się fabryka osiedliła to sądze, ze jednak CITI by wygrał - chociaz, skoro obecnie korzystają z PKO BP? kto wie :-). > A tak swoja drogą to sie rozpisaliśmy o Toyocie a ja mysle równiez o innych > firmach które mogłyby wykorzystać tutejszy potencjał niekoniecznie samochodowy. Pewnie, ze tak. Jest jeszcze szansa na Hyundai'a :-) A tak serio- Szwajcarzy i ich autobusy szynowe (?); moze wrócimy również do działalności tekstylnej :-). A "Miś" i zabawki - kwestia dobrego zarządania i pozyskiwania klientów. Sporo firm oferuje "zabawkowe" prezenty do swoich produktów. Juz wcześniej pisałam o bliskości Siedlec do tzw. "sciany wschodniej" - moze coś spożywczego - chociaż tam ziemia nie tak dobra jak w wielkopolsce :-(((. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n_l Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 14:40 O branży informatycznej nic nie mówicie. w tej dziedzinie wystarczy,IMO,trochę[1] wiedzy,pomysłów, no i odrobina sprzętu do testowania (tu nawet ja mogę coś zrobić-mogę np.sprawdzać czy nowa aplikacja jest foolproof) [1]no,powiedzmy dużo wiedzy Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.05, 14:55 Zgadza się - mozna np. projektować strony internetowe, zakładać je a później prowadzić (uaktualniać) w imieniu "przedsiębiorczych" Siedlczan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n_l Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 15:03 Żartujesz :-)) Miałem na myśli raczej poważniejsze rzeczy. Polscy informatycy mają na swoim koncie klika naprawdę poważnych aplikacji.Zresztą,jeden ze światowych koncernów otworzył w Gdańsku pracownię,gdzie nasi informatycy,pracują na rzecz imperialistów [nie jestem pewien,ale czy nie jest to sam mikrosyf?]. Zaplecze na AP jest,nowy porządny komp [ha,ha komp za 900 kPLN]w razie potrzeby będzie, cóż więcej trzeba...bo że ludzie z głową są, to nie wątpię Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 19.01.05, 15:14 ... podsuwam pomysł tym chcącym prowadzić swoją działalność :-)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 15:30 zapomnialem sie ustosunkowac jeszcze do tego : > "wpływ na bank"? co z wiarygodnością takiej instytucji? Jesli jestes wlascicielem to sobie nie zaszkodzisz, w koncu Ty masz decydowac co jest dobre dla Twoich pieniedzy prawda ? (wykluczam titaj dzialanie na szkode spolki lub inne przestepstwa gosp. bo widze ze zakladasz taki rozwoj sytuacji) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Westwind Może jednak "Leśne Runo"? IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.05, 22:58 Nadal namawiam na wycieczkę do Leśnego Runa. Nie jest czynne w nocy, to fakt, ale w dzień i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Re: Może jednak "Leśne Runo"? 11.01.05, 18:20 O ile brak Centrum Handlowego jest znakiem zastoju w rozwoju miasta, to pojawienie się MD oznaczać będzie schamienie miasta. Mama_Pysiaczków ma racę, Pizza Hut to zupełnie inna bajka - nie przemarszownia, a normalna sympatyczna szybka restauracyjka jednak z wyborem dań, bufetem sałatkowym, napojami. Ja poprę jednak pomysł Westwinda. Kto jadł pierogi w Leśnym Runie już nigdy nie da sobie wcisnąć hamburgera. A kto nie jadł, dużo traci. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Może jednak "Leśne Runo"? 11.01.05, 18:23 nie jadłeś pierogów mojej żony,mniammmmmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Re: Może jednak "Leśne Runo"? 11.01.05, 18:34 Nad tym boleję. Ale może oni w tym Runie mają przepis od Twojej żony? Moja żona mówi, że za dużo roboty z tym lepieniem i dla mnie nic nie lepi. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Może jednak "Leśne Runo"? 11.01.05, 18:42 To nie kwestia przepisu tylko technologii,jak mniemam, no i rączęt :-))) samo lepienie nie jest takie upierdliwe,mnie to dosyć szybko idzie... a skoro już wazelinuję [Bambi,Ty pewnie wiesz o co chodzi,to wytłumacz prześmiewcom rzeczy istotę],to pizzę moja najdroższa robi niepowtarzalną. Dosłownie.Przez tyle lat małżeństwa nigdy nie jadłem dwa razy takiej samej, czasmi szkoda że taka niepowtarzalna... Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Re: Może jednak "Leśne Runo"? 11.01.05, 19:11 Jestem powalony i chyba nie wstanę. Proponuje więc knajpkę w multipleksiku: "Żony Runo" Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Może jednak "Leśne Runo"? 11.01.05, 21:36 Chciałem jeszcze dodać kilka przepyszności mojej przecudności, ale leżącego nie będę dobijał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Może jednak "Leśne Runo"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 19:12 > Bambi,Ty pewnie wiesz o co chodzi Kąsam intrygę , i zaiste przyjdzie nam sie zmierzyć w szranki z napojem chmielowym w ręku na ubitej ziemi.... Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Re: Może jednak "Leśne Runo"? 11.01.05, 19:20 Byle nie u Mcdonald's-a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n_l Re: Może jednak "Leśne Runo"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 20:19 nie kąsasz:-) planowałem kilkudniowy odpoczynek od forum:-) a Ty zapewne zaglądasz na pręgierz i wiesz wszystko na temat wazeliny i prętów w wiadome miejsce :-) rekordzista chciał się posłużyć kominem "Batorego" :-) a z chmielowym napojem na ziemi stawać nie będziem, bo w blue roomie w Mylnej nawet na podłodze jest wygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Może jednak "Leśne Runo"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 20:57 > planowałem kilkudniowy odpoczynek od forum:-) NMSP lekarz zalecił ? ;))))))) pewnie mój tez gdybym się pojawił @-) > a z chmielowym napojem na ziemi stawać nie będziem, wybierz waść miejsce a się stawię ! zmierzyć sie możem ? P.S. Sam w to nie wierzę .... będę tęsknić ? Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Może jednak "Leśne Runo"? 11.01.05, 21:34 MSPANC > Sam w to nie wierzę .... będę tęsknić ? Ooooo,jak.. miło[?] się zrobiło >pewnie mój tez gdybym się pojawił @-) a może masz taki sam problem,bo właśnie chciałem się Szanownych Forumowiczów zapytać jakiego lekarza mogą polecić,potrzebuję specjalisty z patomorfologii... > wybierz waść miejsce a się stawię ! zmierzyć sie możem ? Sameś tego chciał! Sobota,godz.20,Mylna pub! Właściecielu!dostarcz miarkę cobyśmy się zmierzyli Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Może jednak "Leśne Runo"? 12.01.05, 00:15 no_login napisał: > MSPANC > > Sam w to nie wierzę .... będę tęsknić ? > Ooooo,jak.. miło[?] się zrobiło > >pewnie mój tez gdybym się pojawił @-) > a może masz taki sam problem,bo właśnie > chciałem się Szanownych Forumowiczów zapytać > jakiego lekarza mogą polecić,potrzebuję > specjalisty z patomorfologii... > > wybierz waść miejsce a się stawię ! zmierzyć sie możem ? > Sameś tego chciał! > Sobota,godz.20,Mylna pub! > Właściecielu!dostarcz miarkę cobyśmy się zmierzyli okej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n_l Re: Może jednak "Leśne Runo"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 00:18 Dobra,krótka i rzeczowa odpowiedź. A cóż Ty jeszcze dobry człowieku o tej porze przed kompem wyczynisz? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho18 Re: Może jednak "Leśne Runo"? 07.07.05, 20:24 ja tez bym chciał moze bedzie w kinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Może jednak "Leśne Runo"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 14:34 > Mylna pub! a czy ktos mogly mnie uswiadomic jakie klimaty muzyczne tam panuja ? Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Może jednak "Leśne Runo"? 12.01.05, 14:42 Ostatnim razem po pięciu minutach zmieniał się na sympatyczny dżezik,później nie wiem,a później jak baaad się dosiadł to nie wiem czy muza grała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba pizza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 19:25 no_login, to z TZ pizza jest tak samo jak z pizza w pizze bar u mnie na wsi. Zawsze doskonala i zawsze smakuje inaczej :) PIATKA do siedlec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: pizza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 23:32 co TZ tez? do Siedlec? a wiesz o czym swiadczy inny smak tej samej pizzy za kazdym razem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n_l Re: pizza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 23:58 a co Twoje TZ oznaczało?chyba źle Cię zrozumiałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: pizza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 08:34 > a co Twoje TZ oznaczało? he he he PTS Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Może jednak "Leśne Runo"? 12.01.05, 00:12 tramwajsiedlecki napisał: > O ile brak Centrum Handlowego jest znakiem zastoju w rozwoju miasta, to > pojawienie się MD oznaczać będzie schamienie miasta. Mama_Pysiaczków ma racę, > Pizza Hut to zupełnie inna bajka - nie przemarszownia, a normalna sympatyczna > szybka restauracyjka jednak z wyborem dań, bufetem sałatkowym, napojami. > > Ja poprę jednak pomysł Westwinda. Kto jadł pierogi w Leśnym Runie już nigdy nie > > da sobie wcisnąć hamburgera. A kto nie jadł, dużo traci. Tylko w jakiejś gó..anej knajpie w Chorwacji jadłem gorszą pizzę niż w Pizzy Hut. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 12.01.05, 14:26 JA TEŻ CHCĘ bo znowu muszę obiad szykować!!!! Taki MD(nie mylić z wiadomo kim)sprawę rozwiązałby w mig.A tak muszę iść do sklepu po chipsy i colę :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 14:33 > Taki MD(nie mylić z wiadomo kim) eeeeee z Mac Donaldem ??? (NMSP) ;)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec Brawo mama_pysiaczków 13.01.05, 12:55 Bardzo mądrze wypowiada się ta mama. Szkoda, że gdzieś pośrodku wątku i trzeba strasznie szperać. Ma jednak rację. Nie chodzi o to, aby powstawało byle, ale coś, co jest zdarzeniem bizneso pozytywnym i korzystnym (zdrowym) dla społeczeństwa (klientów). Nie za wszelką cenę, ale za cenę korzyści gospodarczych i społecznych. MD to tak jak sprzedaż papierosów: można na tym zarobić, lecz konsument traci nie tylko pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 13.01.05, 14:04 A ja nadal twierdzę, że MD (nie mylić z pewnym radnym) nie jest wyznacznikiem rozwoju miasta. Z tą ekonomią to ja z kolei trochę żartowałem:)) A tak zupełnie poważnie to MD ( jeśli powstanie w Siedlcach) odniesie sukces i nie ma tu mowy o innej ewentualności. Jeśli ktos myśli inaczej (tak jak skądinąd bardzo sympatyczna i łebska mama_pysiaczków)jest ofiarą tzw. logicznego błędu założenia. Mówię tak mimo tego, że nie jestem gorącym zwolennikiem takich przybytków. Ludzie z Siedlec i okolic będą do MD walili drzwiami i oknami. Bo wbrew pozorom ludzie mają tu jako taką siłę nabywczą (wielu pracuje we Wsiawie) i pamiętać trzeba, że ludu u nas też od zatrzęsienia - miasto razem z gminą Siedlce ma grubo ponad 92 tys. ludu. Widać więc, że MD musi się tu utrzymać. PS> A MD nie jest wyznacznikiem rozwoju miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 15:07 > A ja nadal twierdzę, że MD (nie mylić z pewnym radnym) nie jest wyznacznikiem > rozwoju miasta Widze ze nie mozna Was przekonac , ale coz . Podejme probe jeszcze raz. Powstanie MD jest jedynie symbolem ale dosc charakterystycznym. Czy przyjmujac nastepujaca liczbę powstałych punktów (załozmy ze beda to bary, restauracje, puby , stołówki itp.) 1998 : 39 ;1999 : 39; 2000 : 40; 2001 : 42; 2003: 41; 2004 : 45 (dane przypadkowe). Co z takich danych moze wynikac ? a no to ze zwieksza się ilość tego typu insytucji w miescie, co więcej ilośc likwidowanych punktow jest mniejsza niz nowo otwartych (zanany jest jedynie przyrost i tendencja). Czy to swiadczy o rozwoju miasta ? odpowiedz brzmi : tak. Dlaczego ? poniewaz rynek nie jest jeszcze wypelniony lub zwikszyla sie glebokowsc rynku. W obu przypadkach oznacza to niewykorzystane mozliwosci rynku a wiec rozwoj. Tak wiec powstanie tego typu instytucji w moim przekonaniu jest rozwojem o ile ilosc bezwzgledna tych punktow nie ulegnie zmniejszeniu. Tak czy inaczej skoro MD chce sie tutaj zainstalowac oznaczac moze iz ktos dokonal analizy rynku i stwierdzil iz jest miejsce na rynku z takim produktem jaki oferuje MD. Skoro pozytywnie ocenil rynek oznacza to iz jest jeszcze rynek na ten produkt czyli niewykorzystane mozliwosci. ufff to by bylo na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 13.01.05, 15:37 Gość portalu: Bambi napisał(a): > > A ja nadal twierdzę, że MD (nie mylić z pewnym radnym) nie jest wyznaczni > kiem > > rozwoju miasta > > Widze ze nie mozna Was przekonac , ale coz . Podejme probe jeszcze raz. > Powstanie MD jest jedynie symbolem ale dosc charakterystycznym. Czy przyjmujac > nastepujaca liczbę powstałych punktów (załozmy ze beda to bary, restauracje, > puby , stołówki itp.) 1998 : 39 ;1999 : 39; 2000 : 40; 2001 : 42; 2003: 41; 200 > 4 > : 45 (dane przypadkowe). Co z takich danych moze wynikac ? a no to ze zwieksza > się ilość tego typu insytucji w miescie, co więcej ilośc likwidowanych punktow > jest mniejsza niz nowo otwartych (zanany jest jedynie przyrost i tendencja). Cz > y > to swiadczy o rozwoju miasta ? odpowiedz brzmi : tak. Dlaczego ? poniewaz rynek > nie jest jeszcze wypelniony lub zwikszyla sie glebokowsc rynku. W obu > przypadkach oznacza to niewykorzystane mozliwosci rynku a wiec rozwoj. Tak wiec > powstanie tego typu instytucji w moim przekonaniu jest rozwojem o ile ilosc > bezwzgledna tych punktow nie ulegnie zmniejszeniu. Tak czy inaczej skoro MD chc > e > sie tutaj zainstalowac oznaczac moze iz ktos dokonal analizy rynku i stwierdzil > iz jest miejsce na rynku z takim produktem jaki oferuje MD. Skoro pozytywnie > ocenil rynek oznacza to iz jest jeszcze rynek na ten produkt czyli > niewykorzystane mozliwosci. > ufff to by bylo na tyle. eee tam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! 13.01.05, 15:14 Oczywiście, ze McDonalds nie jest wyznacznikiem rozwoju ! A liczba ludności nie ma znaczenia aby się utrzymać w danym miescie(w Lublinie Burger King sie nie utrzymał :-) - teraz wogóle nie ma tej sieci w Polsce ale punkt w Lublinie zamnęli zanim wycofali się z Polski). Moze i Siedlczanie mają siłę nabywczą duzą - ale Ci co pracują w W-wie nie będą po powrocie z pracy chodzić do McDonalds'a, szczególnie jezeli przerwę lunch'ową spędzili już tam - no chyba,ze z przyzwyczajenia:-). Oczywiście mozna sobie dalej zartowac i się zastanawiać... Ja stawiam, ze jak McDonalds się w Siedlcach pojawi to po 2-3 latach juz go nie będzie. Ale z drugiej strony to niech i będzie już na zawsze ;-). Moze rzeczywiście nie doceniam liczby "wielbicieli" McDonalds'a w Siedlcach? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Leśne Runo - to jest to! 13.01.05, 17:14 Bank Podlaski był od początku pomyślany jako inwestycja kapitałowa na sprzedaż. Właściciele banku to doświadczeni ludzie, którzy wiedzieli, że wchodzące do Polski zagraniczne banki będa szukały takich niedużych instytucji, aby uniknąć długotrwałej i dosyć kosztownej drogi uzyskiwania licencji na działalność bankową. Dlatego bank nie ekspandował (poza Siedlcami obecny był w Mińsku Mazowieckim i w Górze Kalwarii), nie szukał inwestorów, nie zbudował własnej siedziby. Poczekał i sprzedał się za niezłe pieniądze, prezes wylądował w Warszawie w zarządzie AIG. W samych Siedlcach nawet optycznie się rozmnożył. AIG ma dwie placówki: przy Piłsudskiego i Kilinskiego, zatrudnia ludzi. Ważne - nie zniknął z miasta, jak stało się to z CITI i MILLENIUM. Idąc tropem Bambi to zninięcie CITI i MILLENIUM oznacza cofanie się miasta w rozwoju. Im się tu nie opłaca robić interesów. MD niestety w Siedlcach się utrzyma, jezeli powstanie. Nie z uwagi najedzenie, ale na różne bibeloty dodawane do dań dziecięcych. Obecność przedszkolaków murowana, a i dorośli zjedzą przy okazji jakiegoś mc'aka. Dla mnie przykładem rozwoju jest Leśne Runo. Zainwestowali w Iganiach i trwają. Ile razy tam się nie zajedzie klientów nie brakuje. Martwi mnie, że nie chcą wejść do miasta. Innym przykładem rozwoju jest ZENTIS pod Żelkowem lub pod Siedlcami. Weszli w coś co już istniało, zmodernizowali i rozbudowali, są nr 1 w Polsce, przymierzają się do podbijania rynku chińskiego. Inny przykład KLONOWA. Byli polonusi z Kanady zainwestowali w cukiernię, która przyjęła się na rynku nader dobrze. Mają trzy punkty w mieście.Moze kiedyś pomyślą o regularnej, profesjonalnej kawiarni? Pizzeria VERONA niekwiestionowany król siedleckich pizzerii, których powstało w miedzyczasie wiele. Nie umie wykorzystać wielkiej szansy na rynku HETMAN. Jakoś zastygł, mimo wielu korzystnych zmian, w bezruchu. Zastanawia brak inwestycji tzw. markowych sieci żywieniowych np. Pizza Hut, Tele Pizza czy handlowych np. MPiK. To może być sygnał, ze miasto nie jest dla nich atrakcyjne. Największe zdziwienie budzi dworzec PKP, o czym była mowa na forum. Atrakcyjny budynek, z setkami pasażerów każdego dnia - praktycznie zerowe zainteresowanie choćby firm kanapkowych jak OSKAR(popieram ten pomysł). Kłopot polega chyba na tym, że o tym jacy jesteśmy ładni wiemy tylko my. Nie wiele robimy, aby inni chcieli się o tym przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Leśne Runo - to jest to! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 17:52 > AIG ma dwie placówki: przy Piłsudskiego i Kilinskiego, zatrudnia ludzi. Nie chciałby ciagnąc tego wątku bo to miał byc jedynie przykład, ale tak sie zapytam ilu ludzi teraz zatrudnia a ilu zatrudniał ? > zninięcie CITI i MILLENIUM oznacza cofanie się miasta w > rozwoju Nie , ozancza ze nie osiagnelismy jeszcze odpowiedniego rozwoju , zobacz jaka grupę docelowa obral sobie CITI , jeszcze nie czas na CITKA w Siedlcach > Im się tu nie opłaca robić interesów. I taka jest prawda > Innym przykładem rozwoju i wlasnie tych przedsiebiorcow trzeba wspierac > Pizza Hut, > Tele Pizza czy handlowych np. MPiK. Jeszcze za wczesnie, ale poczekajmy > że o tym jacy jesteśmy ładni tu nawet nie chodzi o "ładność" Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Re: Leśne Runo - to jest to! 13.01.05, 18:37 > że o tym jacy jesteśmy ładni >tu nawet nie chodzi o "ładność" Jasne, że nie. Użyłem skrótu myślowego. "Ładność" to atrakcyjność dla potencjalnych inwestorów małych i dużych. Zwłaszcza dużych, bo ich inwestycje wymuszają często znaczna poprawę infastruktury (modernizacja lub budowa nowoczesnych ulic, porządkowanie terenu, "ciągnięcie" na zasadzie magnesu innych). Tę"ładność" powinni rozwijać i sprzedawać na zewnątrz radni miejscy i sejmikowi, posłowie, senatorowie, lokalne media. Tworzyć sprzyjający inwestycjom klimat także wśród mieszkańców Siedlec. Przykład nie możności przebicia Popiełuszki do Rynkowej jest negatywnym przykładem zawziętego uporu w myśl zasady - nie, bo nie. Bank Podlaski, jak pisałem wyżej, nie miał szans na przetrwanie z powodów rynkowych i woli właścicieli. Ich interesowała tylko kasa i ją dostali. AIG utrzymał jednak w S. swoje placówki, a zatrudnie pewnie tylu pracowników, ilu niezbędnie tam być powinno. Zauważ, że oddziały w Mińsku i w G.Kalwarii zniknęły. Inny przykład DROSED. Siedlecka firma sprzedała się Fracuzom, którzy będą o niej stanowić, oby na dobre. Jakoś właściciele akcji nie mieli ambicji je zatrzymać, woleli sprzedać, aby dostać kaskę. Dlatego zadaniem miasta jest robić wszystko, aby opłacało się tu robić interesy, każdemu! Na lokalny patriotyzm lokalnych bisnesmenów można liczyć nader wątpliwie. Takim patriotyzmem powinny wykazywać się lokalne media, bo one żyją z tego, że w mieście da się żyć i chce się robić interesy. Negatywnym przykładem było nieproporcjonalne do sprawy ogólnopolskie wyśmianie nadanie jednej z ulic nazwy partnerskiego miasta. Zamiast nadać temu pozytywny wydźwięk - integracja z UE, wizyta Prodiego w S., otwarcie na świat, a nawet małostkowo - uporządkowanie kawałka ulicy - rozegrano meczyk politycznych animozji i dołożenia nie lubianej władzy dla przyjemności dołożenia. Albo El Greco. Temat sam się wypromował i cisza. Czytam na forum, ze jest ładny kalendarz. Pytam, dlaczego tajny? Dlaczego nie mogę go kupić i podarować rodzinie i znajomym z innych miast (czasami w dosyć znaczących firmach), aby przypominał tak niechcący o istnieniu Siedlec? Dlaczego? Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Leśne Runo - to jest to! 13.01.05, 18:15 W innych miastach o wielkości porównywalnej z Siedlcami i Citi i Millenium działają. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: Leśne Runo - to jest to! 14.01.05, 09:27 POPIERAM prawie w 100%. Szczególnie poniższe zdanie: > Kłopot polega chyba na tym, że o tym jacy jesteśmy ładni wiemy tylko my. Nie > wiele robimy, aby inni chcieli się o tym przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Leśne Runo - to jest to! 14.01.05, 13:00 tramwajsiedlecki napisał: > Bank Podlaski był od początku pomyślany jako inwestycja kapitałowa na sprzedaż. > Właściciele banku to doświadczeni ludzie, którzy wiedzieli, że wchodzące do > Polski zagraniczne banki będa szukały takich niedużych instytucji, aby uniknąć > długotrwałej i dosyć kosztownej drogi uzyskiwania licencji na działalność > bankową. Dlatego bank nie ekspandował (poza Siedlcami obecny był w Mińsku > Mazowieckim i w Górze Kalwarii), nie szukał inwestorów, nie zbudował własnej > siedziby. Poczekał i sprzedał się za niezłe pieniądze, prezes wylądował w > Warszawie w zarządzie AIG. W samych Siedlcach nawet optycznie się rozmnożył. > AIG ma dwie placówki: przy Piłsudskiego i Kilinskiego, zatrudnia ludzi. > Ważne - nie zniknął z miasta, jak stało się to z CITI i MILLENIUM. > > Idąc tropem Bambi to zninięcie CITI i MILLENIUM oznacza cofanie się miasta w > rozwoju. Im się tu nie opłaca robić interesów. > > MD niestety w Siedlcach się utrzyma, jezeli powstanie. Nie z uwagi najedzenie, > ale na różne bibeloty dodawane do dań dziecięcych. Obecność przedszkolaków > murowana, a i dorośli zjedzą przy okazji jakiegoś mc'aka. > > Dla mnie przykładem rozwoju jest Leśne Runo. Zainwestowali w Iganiach i trwają. > > Ile razy tam się nie zajedzie klientów nie brakuje. Martwi mnie, że nie chcą > wejść do miasta. > > Innym przykładem rozwoju jest ZENTIS pod Żelkowem lub pod Siedlcami. Weszli w > coś co już istniało, zmodernizowali i rozbudowali, są nr 1 w Polsce, > przymierzają się do podbijania rynku chińskiego. > > Inny przykład KLONOWA. Byli polonusi z Kanady zainwestowali w cukiernię, która > przyjęła się na rynku nader dobrze. Mają trzy punkty w mieście.Moze kiedyś > pomyślą o regularnej, profesjonalnej kawiarni? > > Pizzeria VERONA niekwiestionowany król siedleckich pizzerii, których powstało w > > miedzyczasie wiele. > > Nie umie wykorzystać wielkiej szansy na rynku HETMAN. Jakoś zastygł, mimo wielu > > korzystnych zmian, w bezruchu. > > Zastanawia brak inwestycji tzw. markowych sieci żywieniowych np. Pizza Hut, > Tele Pizza czy handlowych np. MPiK. To może być sygnał, ze miasto nie jest dla > nich atrakcyjne. > > Największe zdziwienie budzi dworzec PKP, o czym była mowa na forum. Atrakcyjny > budynek, z setkami pasażerów każdego dnia - praktycznie zerowe zainteresowanie > choćby firm kanapkowych jak OSKAR(popieram ten pomysł). > > Kłopot polega chyba na tym, że o tym jacy jesteśmy ładni wiemy tylko my. Nie > wiele robimy, aby inni chcieli się o tym przekonać. > Boże, ludzie ile wy piszecie! Po pierwsze to jaśniepaństwo zakładjące Bank Podlaski miało tyle pojęcia o bankowości, co ja o projektowaniu mostów. Nie chcę jednak rozwijać wątku i wyjasniać dlaczego udało im się założyć bank. Po drugie to strasznie perełki tu przede mnie rzucacie:) np. - cofanie się w rozwoju:)) pozdrawiam PS> Siejcie i do przodu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Leśne Runo - to jest to! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 13:29 > jaśniepaństwo zakładjące Bank > Podlaski miało tyle pojęcia o bankowości, O to jest wlasnie błąd pojeciowy. Aby wyjasnic ten błąd zadam ytanie : Czy ichtiolog musi umieć pływać ? > Po drugie to strasznie perełki tu przede mnie rzucacie:) perły to chyba przed wieprze nie ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
filmmix Re: Leśne Runo - to jest to! 17.01.05, 13:43 "Największe zdziwienie budzi dworzec PKP, o czym była mowa na forum. Atrakcyjny budynek, z setkami pasażerów każdego dnia - praktycznie zerowe zainteresowanie choćby firm kanapkowych jak OSKAR(popieram ten pomysł)". Dziwi mnie, że jeszcze nikt nie napisał o "McPekapie", całodobowym barze na dworcu PKP, gdzie w okienku można dostać bardzo smaczne hamburgery i zapiekanki - i w dodatku o każdej porze dnia i nocy; można też wejść do środka i sobie o 3 rano tano zupę zjeść :)))jak zamykają wszystkie knajpy to się tam nie raz grupowo szło0 na dożywienie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe W Radomiu są 4 a w Płocku 2 McDonaldy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 23:03 ... i nikt tam nie dyskutuje. Zresztą w wielu miastach wielkości Siedlec są Mc - więc dziwi mnie że tu nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pysiaczkow Re: W Radomiu są 4 a w Płocku 2 McDonaldy 14.01.05, 09:22 ...i czy ich obecnośc świadczy o rozwoju tych miast? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: W Radomiu są 4 a w Płocku 2 McDonaldy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 16:23 Brak lub istnienie Mc o nieczym nieświadczy,ale może wpędzać dzieci i młodzież w kompleksy,że tu nie ma Mc,do Mc chodzi młodzież,dzieci,zjeżdża się młodzież na pogaduszki samochodami o tatusiów,żywią się przejezdni i przedstawiciele handlowi,tak więc niech powstanie Mc - kto nie chce niech nie przychodzi,nie wiem czemu jesteś uparta na Mc - nie bo nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrkowianin A w piotrkowie trybunalskim mamy 2 :> IP: *.piotrkow.pl / *.internet.piotrkow.pl 17.02.05, 20:10 A w piotrkowie trybunalskim mamy 2 mcdonaldsy ;> I mamy Hypernova, a od kwietnia Carrefoura ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A w piotrkowie trybunalskim mamy 2 :> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 16:09 > A w piotrkowie trybunalskim mamy 2 mcdonaldsy ;> No i super , ciesze sie Twoim szczesciem, , ale do Piotrkowa sie i tak nie przeprowadze :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: A w piotrkowie trybunalskim mamy 2 :> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 17:24 > A w piotrkowie trybunalskim mamy 2 mcdonaldsy ;> i rondo im. Edwarda Gierka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oliwka Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 14.01.05, 13:51 Jak tylko powstaje w Siedlcach jakis większy sklep (Milenium czy ten nowy na Wojskowej) to idzie w ruch plotka, ze otworza McDonalda... Ale watpie zeby kiedykolwiek do tego doszło... :/ Pozdrawiam Oliwka Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki tylko "LEŚNE RUNO" 14.01.05, 16:41 >Brak lub istnienie Mc o nieczym nieświadczy,ale może wpędzać dzieci i młodzież >w kompleksy,że tu nie ma Mc,do Mc chodzi >młodzież,dzieci,zjeżdża się młodzież na pogaduszki samochodami o >tatusiów,żywią się przejezdni i przedstawiciele >handlowi,tak więc niech powstanie Mc - kto nie chce niech nie przychodzi,nie >wiem czemu jesteś uparta na Mc - nie bo nie! Tak może pisać ktoś, kto nie był w Leśnym Runie. Gdybyś hehe chociaż raz tam posmakował, nigdy więcej nie poszedłbyś do McD. Dzieci? Chodzą tam, dokąd zaprowadzą ich rodzice, bo same jeszcze nie wiedzą co dobre. Do Leśnego Runa też może zjeżdżać się młodzież samochodami tatusiów, mogą się tam żywić (dobrze) przejezdni i przedstawiciele handlowi. Powiem więcej, będzie im tam bardzo przyjemnie przebywać. Odpowiedz Link Zgłoś
muchawka Re: tylko "LEŚNE RUNO" 17.01.05, 11:32 Wczoraj wybrałem się do Runa na placki ziemniaczanie z sosem warzywnym - powiem jedno: mniam, mniam, mniam! Ktoś pytał o godziny otwarcia: poniedziałek - sobota 7.00 - 22.00 niedziela - 8.00 - 22.00 Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: tylko "LEŚNE RUNO" 17.01.05, 13:33 Ooooo,w samą porę przecztałem Twój post... Podpowiem to mojej TŻ :-) Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: tylko "LEŚNE RUNO" 17.01.05, 19:46 Jeszcze dwie godziny do zamknięcia, to zdąży. Filmmix napisała: >Dziwi mnie, że jeszcze nikt nie napisał o "McPekapie", całodobowym barze na >dworcu PKP, gdzie w okienku można dostać bardzo smaczne hamburgery i >zapiekanki - i w dodatku o każdej porze dnia i nocy; można też wejść do środka >i sobie o 3 rano tano zupę zjeść :)))jak zamykają wszystkie knajpy to się tam >nie raz grupowo szło na dożywienie :))) To prawda. Taka prawdziwa garkuchnia. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: tylko "LEŚNE RUNO" 18.01.05, 14:29 "McPekape" - dobre! Podziwiam kreatywne myślenie. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: tylko "LEŚNE RUNO" 18.01.05, 16:03 klemens.klemens napisał: > "McPekape" - dobre! Podziwiam kreatywne myślenie. Prawda? Taki zabawny substytut pojęciowy baru dworcowego:). Można w nim zjeść niezwykle smaczną McGrochową:)) Odpowiedz Link Zgłoś
muchawka MC PeKaPe 18.01.05, 17:29 Najważniejszy jest pomysł. Chocby jak w tytule powyżej. Nowość, zdziwienie rynku, przekonanie konmsumentów, ze na to czekali właśnie. Facet, który trze marchew w domu, miał dobry pomysł, ale miał. Teraz trzeba cos innego, chociaz z tej beczki. Nie musi być 200, iwystarczy jeden, naczej nie będzie to oryginalne i zaginie w bezładnej masie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: A ja chce McDonalda !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 15.02.05, 10:12 zgadzam sie w Siedlcach gdzies przy PKSach powienien byc McDonald Odpowiedz Link Zgłoś