Dodaj do ulubionych

zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa...

28.06.07, 21:01
Witam,
zamierzamy kupić mieszkanie z rynku wtórnego. Bylismy nastawieni na
Piaseczno, ale po uważniejszym zorientowaniu, okazało się, ze większośc ofert
to osławiony już bynajmniej nie w pozytywnym tego słowa znaczeniu, Multi-
hekk. W związku z czym po oddzieleniu ofert MH, zostało naprawdę mało ofert,
które byłyby dla nas godne uwagi.
Po lekturze na forach poświęconych Piasecznie okazało się dodatkowo, że jest
to miasto bez większych atrakcji, z dwoma parkami, które w większośći
wypowiedzi, okazały się miejscami nie tyle wypoczynku, co zaśmiecania i
posiadówek drobnych pijaczków. Dodatkowo okazało się, iż nawet poszerzenie
Puławskiej niewiele w przyszłości da, gdyż korki są tam nie do ogarnięcia.

Mamy zatem dylemat- atrakcyjna oferta mieszkania, a codzienne życie.

Jak zatem, okiem mieszkańców Pruszkowa wygląda zamieszkanie w Pruszkowie. Jak
wygląda sprawa dojazdu do Wawy(gł. Mokotów), jak rynek developerów(czy
istnieje ktoś na podobieństwo Multi-hekka?), co miasto może zaproponować, aby
uatrakcyjnić mieszkanie i codzienne funcjonowanie w nim?

Wszelkie komentarze, nawet i porównawcze Piaseczno-Pruszków, mile widziane.
Obserwuj wątek
    • miron1977 Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 28.06.07, 21:32
      Ceny w Pruszkowie są niższe niż w Piasecznie czy Wawie. Mam rozeznanie
      wyłącznie na rynku wtórnym, gdyż na nim właśnie co kupiłem mieszkanie w
      Pruszkowie właśnie. Jeśli chodzi o dojazdy to sytuacja jest lepiej niż dobra.
      Do wyboru: WKD, SKM, KM i przewoźnicy prywatni. Podróż z Pruszkowa do centrum
      Wawy zabiera 23 min. Dodatkowym atutem jest fakt, że bilet okresowy na kartę
      miejską (strefa podmiejska) obejmuje także SKM. Co do samego miasta to jeszcze
      niewiele o nim wiem, ale spacer po Pruszkowie wystarczy, aby odnieść wrażenie,
      że to przyjemne miejsce do zamieszkania. To forum jest kopalnią informacji na
      temat miasta, więc polecam lekturę. Kupno mieszkania w Pruszkowie także... :-)
      Pozdrawiam!!!
      • zemfiroczka Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 28.06.07, 22:08
        :)Dzięki za odzew :))
        Skoro masz niejako rozeznanie w rynku wtórnym, a takowy mnie interesuje, napisz
        proszę na jakie osiedla zwracać uwagę,jakich developerów unikac.
        • miron1977 Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 28.06.07, 22:28
          o developerach nie wiem nic :-( ja kupiłem mieszkanie w centrum i to był (mam
          nadzieję) dobry wybór. Co do osiedli to rozeznanie mam także nie większe, ale
          już wiem, że os. Staszica jest dosyć daleko od SKM czy WKD. Ale i, dzięki temu,
          ceny chyba są trochę niższe. Gdybyś poszukiwał mieszkanie przez pośrednika to
          polecam agencję Partner na ul. Kraszewskiego (w szczególnościa p. Aldonę).
          Byłem ich/jej klientem. Dzięki niej cała procedura zakupu była łatwa i
          przyjemna :-)
        • mysza63 Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 28.06.07, 22:30
          Jako rodowita Pruszkowianka polecam!!!! Może nie jest to metropolia ale ciągle się rozwija a do W-wy rzut beretem. Kiedy pracowałam w stolicy to ja miałam lepszy dojazd niż koledzy mieszkający gdzieś na peryferiach miasta stołecznego. Pociągiem, SKM, autobusem (od niedawna kursuje nawet nocny), kolejka WKD. Samochodem też będzie coraz lepiej bo Jerozolimskimi prosto do Pruszkowa (korki w godzinach szczytu bywają nie będę ukrywać).
          Park władze miasta doprowadziły do użytku, a w bliskiej okolicy lasy choćby w pobliskim Komorowie.
          Buduje się teraz dużo, rózne firmy. Jest kilka biur nieruchomości. Naprawdę jest w czym wybierać.
          Powiem ci, że mój mąż, warszawiak z pokolenia na pokolenie wolał mieszkać w Pruszkowie.
          I faktycznie poczytaj czasem to forum.
        • cat_s Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 28.06.07, 22:30
          Witam,
          Miron dobrze mówi.
          Warszawa - to miasto, Pruszków - miastko. A Piastów - niczego nie ujmując - jeszcze coś mniejszego - miasteczko.
          Co kto lubi.

Niemniej zapraszam do Pruszkowa :-)
          Oraz do "oględzin naocznych".

Pruszków nie jest "ładnym" miastem - ale można się w nim zakochać.
          Mówię to jako były mieszkaniec Mokotowa-Służewa na Dolinką.

Pozdrawiam
          cat_s
          • miron1977 Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 28.06.07, 22:37
            Jak miło!!! Ja także do Pruszkowa sprowadzam się z Mokotowa-Służew nad Dolinką.
            Mam nadzieję, że jak już będę pruszkowianinem pełną gębą moje pozytywne
            nastawienie do tego "miastka" nie przeminie :-)
            • dota110 Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 29.06.07, 00:20
              Ja mieszkam w Pruszkowie od roku i jestem zadowolona tylko odczuwam brak
              znajomych irodziny ktora zostala w warszawie,jedyny minus jaki narazie widze.
            • kol Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 29.06.07, 01:35
              hehe - takze mieszkalem w tych okolicach:)
              sluzewa
              • cat_s Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 29.06.07, 04:48
                Łał...
                Z ciekawości zapytam: Miron1977, Kol - gdzie mieszkaliście?
                Bo ja - w bespośredniej bliskości tak zwanej "Smródki... ;-)
                • cat_s Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 29.06.07, 04:50
                  A nawet w "beZpośredniej"... ;-)
                • kol Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 29.06.07, 12:15
                  walbrzyska a pozniej barcelonska, wiec nie tak dokladnie nad dolinka chyba, ale
                  blisko:)
                  • cat_s Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 29.06.07, 17:02
                    Kol,
                    Wałbrzyska - to z mojego byłego miejsca zamieszkania było "z buta" jakieś 5 minut ;-) A jak się kto postarał - to i szybciej :-) Gdyż mieszkałem na Noskowskiego a z okien klatki schodowej widziałem tamtejszy lokalny cmentarz... urokliwe zresztą miejsce.

A Barcelońska - rzeczywiście - nieco dalej. Ale z tego, co wiem - ulica Wałbrzyska jest jak najbardziej w czymś, co posiada nazwę "Służew nad Dolinką"

Jak to się jednak ludzie spotykają ;-)

Pozdrawiam :-)
                    cat_s
    • deecann Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 29.06.07, 08:45
      Czytam tego posta jakbym czytal wlasna historie :)
      Generalnie jestem z polski centralnej, w wawie zamieszkalem ponad rok temu. Z zona tez szukalismy mieszkania i napalilismy sie wlasnie na Piaseczno (ewentualnie Konstancin). Po paru podejsciach do mieszkan gdzie ceny zbijaly z nog moja zona stwierdzila: "Moze spojrzec na inna strone warszawy". I tak ku naszym oczom na mapce pojawil sie Pruszkow :). Pierwsze mieszkanie jakie obejrzelismy .... jest juz nasze od ponad 3 miesiecy.
      Osobiscie Pruszkow robi na mnie dobre wrazenie ( mowie jako osoba przez 28 lat mieszkajaca w molochach zwanymi metropoliami ), male, ciche, spokojne ;)
      Jesli chodzi o dojazdy to zalezy gdzie kupisz mieszkanko. Ja mieszkam na osiedlu Prusa wiec mam 5 minut do WKD w Komorowie ( niecale 30 minut jestem na placu Zawiszy ), z drugiej strony SKM, samochodem pare razy jezdzilem ... tez sie da ( ale korek na alejach skutecznie powstrzymuje od tego zamiaru ).
      Ale tak jak ktos tu powiedzial sa sytuacje ze szybciej ja dojade z Pruszkowa do pracy niz coponiektorzy z osiedli w wawie.
      Wiec nie zastanawiaj sie tylko szukaj czegos w Pruszkowie ;)

pozdrawiam
      pruszkowianin
      • magister11 Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 29.06.07, 09:16
        Dodam od siebie kilka brakujących rzeczy:

- dojazd samochodem: marszałek przyznał kasę na modernizację Alei od W. do P.
        będą po 3 pasy ruchu
        a-2 w 2010 bezpłatna z Pruszkowa do W.

- dojazd pociągiem: modernizacja wkd - w ty roku ma być ogoszony przetarg na
        nowoczesny tabor, będzie tez odnoga do Janek i tramwaj przez Pruszków (od WKD
        do SKM)

ma być też: kino z centrum kultury, są modernizowane parki i buduje się wiele
        nowoczesnyh osiedli. Jest fajny basen. Generalnie zachodza bardzo duże zmiany
        na plus, a przez miaso nie przebiega zadna autostrada pod oknami (
        www.siskom.waw.pl/main.html )

W ogóle to życie w Pruszkowie to jak życie w jednej z dzielnic W. nie
        specjalnie się różni - może poza ty że est spokojniej i mniej autostrad.

Jeśli chodzi o osiedla to polecam: śródmieście, wyględówek oraz Prusa

Ps. Potwierdzam, że rzeczywiście Piaseczno się nie umywa do Pruszkowa od strony
        komunikacji z Warszawą jak i infrastruktury miejskiej.
      • f3f ???? 29.06.07, 10:22
        > Ja mieszkam na osiedl
        > u Prusa wiec mam 5 minut do WKD w Komorowie

na piechotę ??? ja z osiedla B. Prusa na stację WKD w Komorowie idę co najmniej
        15 minut szybkim marszem... nasze osiedle nie jest aż tak rozległe
        • deecann Re: ???? 29.06.07, 10:29
          Srodka transportu nie podalem ;)
          5 minut to: dojscie z domu na parking strzezony, odpalenie samochodu, dojazd na P&R.
          Moze smierdzi to nygustwem ( wkoncu daleko nie jest ) ale zawsze wstaje na ostatnia chwile ... taka moja natura :)

pozdrawiam
          pruszkowianin
          • f3f Re: ???? 29.06.07, 11:00
            a już liczyłam na jakiś tajny skrót ;)

Co do samego Pruszkowa to przeprowadziłam sie tu pod koniec zeszłego roku.
            Wcześniej mieszkałam na Ursynowie oraz przez parę miesięcy na Skoroszach (Ursus).
            Jeżeli porównam mieszkanie w Pruszków do Skoroszy to Pruszków zdecydowanie
            wygrywa. Spokojniej, niższa zabudowa, mimo, że dalej to łatwiej z niego wyjechać
            i dojechać do Centrum, więcej terenów zielonych (chociaż w okolicach osiedla B.
            Prusa nie ma parków - pozostają spacery po Komorowie/Nowej Wsi i dłuższa
            wycieczka do lasu).
            Ursynów jednak odpowiadał mi bardziej, łatwiej z komunikacją (metro bliżej i
            szybciej niż WKD) bliżej miałam też do lasu.
            W Pruszkowie doskwiera mi najbardziej:
            - dojazd do centrum ze względu na odległość do WKD, konieczność zmiany środka
            transportu, albo konieczność stania w korkach wydaje mi się większą wyprawą,
            mimo iż czasowo różnica nie jest duża.
            - krótsze godziny otwarcia tutejszych urzędów - jeśli chcę cokolwiek załatwić
            muszę zwalniać się z pracy, doliczając dodatkowo czas potrzebny na dojazd z
            Warszawy,
            - prace remontowe w blokach PSM są wykonywane niestarannie w sposób
            nieprzemyślany i po krótkim czasie pojawiają się ponownie usterki albo wychodzą
            na jaw różne niedoróbki,
            - stosunkowo wysoki czynsz w blokach PSM,
            - sporo sklepów czynnych jest do godziny 18 co sprawia, że wiekszość zakupów
            (poza spożywczymi) trzeba robić w Warszawie
            - brak kin, miłych kawiarni czy restauracji.
            • wfe416n Re: ???? 30.06.07, 23:13
              f3f napisała:

> - brak kin, miłych kawiarni czy restauracji.

a kiedyś było tego w nadmiarze, np kina były trzy.
    • lenka_style Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 01.07.07, 09:16
      mój mąż też przeprowadził się tu ze Służewia nad Dolinką, to już trzy osoby z
      tamtego regionu, sporo! :-)
      moim zdaniem Pruszków ma świetną komunikację, jak mieszkasz tak jak ja na
      Wyględówku (okolice kolejki WKD) to już rewelacyjną, bo wukadka jeździ szybciej
      niż jakikolwiek samochód w godznach szczytu, jest wygodna i co by tu nie gadać,
      fajna, aha, i jeździ dosyć często
      parki są chyba dwa, przynajmniej 2 znam, jeden bardzo fajny, mam małe dziecko i
      jestem tam codziennym gościem
      szkół jest dużo i tego typu rzeczy
      rozrywki nie ma żadnej typu jakieś kina, są 2 sensowniejse pizzerie, ale jest
      blisko do Janek i do Warszawy też
      to tyle
      ja mieszkam tu 3 lata i uważam, że wybór był świetny
      też rozważałam Piaseczno - uff, jak dobrze, że zrezygnowałam! :-)
    • zemfiroczka Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 03.07.07, 01:23
      Serdeczne dzięki za dotychczasowe odpowiedzi i proszę o jeszcze. Głównie dot. komunikacji Pruszków- Wawa i najlepszych lokalizacji mieszkaniowych.
    • zemfiroczka Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 03.07.07, 02:02
      Całkiem niedawno trafilam na forum gazety na topik porównanwczy Pruszkowa z Piasecznem i na odwrót. Niestety nie jestem juz teraz w stanie go znaleść, mimo że przetrząsnęłam internet. Topik napewno z forum gazety, ale nie pamiętam z jakiej kategorii. Jesli ktoś, coś kojarzy to będę wdzięczna za link. Topik się zaczynał od wypowiedzi kobiety, dlaczego wyprowadziła się z Piaseczna..
      • mysza63 Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 03.07.07, 09:37
        Ty sobie daruj to Piaseczno;-))) Pruszków wielkie miasto nie jest a ma tą zaletę, że właściwie z każdego miejsca jest dobry dojazd do Wa-wy. Z jednej strony masz PKP, z drugiej WKD a pośrodku autobusy Wnuka i Grodziska maz.
        Myślę, że to durza zaleta. I właściwie z jednego końca na drugi da się przejść w 20 minut szybkim marszem.
        • pawel.84 Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 03.07.07, 11:31
          "właściwie z jednego końca na drugi da się przejść w 20 minut szybkim marszem"
          nie mogę się z tym zgodzić, bo ja z os. Staszica do centrum (np. park
          potulickich) mam ponad 20 min szybkim krokiem o gdybym miał przejść od siebie
          do Malich to ten czas jeszcze bardziej by się wydłużył (przynajmniej 40 min).
          Ale nawiązując do głównego wątku- jak najbardziej polecam Pruszków jako miejsce
          do zamieszkania- sam mieszkam tu od urodzenia i nie mam zamiaru się stąd nigdy
          wyprowadzać.
          Jeśli chodzi o najlepsze lokalizacje- to moim zdaniem są to okolice Komorowa
          wraz z Ostoją i os. B. Prusa, Centrum + os. Wyględówek ale np.: Gąsin czy
          Żbików też mają spory potencjał rozwojowy.
          Jeśli chodzi o dojazd, to jest to kwestia przyzwyczajenia się- dodam tylko że
          szybciej dojeżdżam z Pruszkowa do Centrum Warszawy niż komunikacją ZTM z
          Centrum Warszawy na uczelnie na Bielany i Młociny.
          • gobllin Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 03.07.07, 13:05
            Kolego, słabo znasz Pruszków. Jeżeli przejdziesz np. z Ostoji do cmentarza
            żbikowskiego w 20 minut to gratuluję tytułu chodziarza wszechczasów.W 20 minut
            nie dojedziesz nawet rowerkiem.
            • pawel.84 Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 03.07.07, 16:12
              To był cytat z poprzedniej wypowiedzi z którym się nie zgadzałem. Nie pisałem
              też nic na temat tego że z Ostoji można przejść na cmentarz na Żbikowie w 20
              min. Pozdrawiam.
      • f3f może to ten topic? 03.07.07, 20:01
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=50826357&v=2&s=0
        • zemfiroczka Re: może to ten topic? 04.07.07, 02:56
          O to to :) właśnie o ten dokładnie mi chodziło. Dzięki serdeczne.
          • mysza63 Re: może to ten topic? 04.07.07, 17:32
            Po pierwsze mysza63 to kobieta więc jeśli już to koleżanko nie kolego. Po drugie jak się więcej chodzi niż jeździ, a w dodatku chodzi się po tym mieście od wielu wielu lat to zna się skróty. Nie czepiajcie się tych 20 minów bo może nie przez całe miasto ale powiedzmy w granicach centum czyli od jednej stacji do drugiej, od stacji na osiedle, od stacji np. na takie Glinki, z Ostoi też się na skróty parkowe conajmniej do wiaduktu. Ot takie trasy dość popularne.

np. od stacji PKP do Komorowa idę 35-40 minut w zależności od tego na ile mi się spieszy.

I mimo wszystko życzę więcej ruchu.
    • e2rd77 Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 09.07.07, 10:09
      @Zemfiroczka - Sam niedawno przeprowadziłem sie z Warszawskiego Mokotowa do
      Pruszkowa i na razie jestem bardzo zadowolony - dojazd do centrum bardzo dobry
      (SKMką oczywiście), okolica spokojna, jak chce gdzieś wyskoczyć to wsiadam w
      auto 30-40 min i jestem w Wawie w teatrze lub kinie. Miasto sie rozwija - są
      perspektywy - polecam.

P.S. Apropos twojego nicka - lubisz słuchac Zemiry?
      • magister11 Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 09.07.07, 10:27
        jak chce gdzieś wyskoczyć to wsiadam w
        > auto 30-40 min i jestem w Wawie w teatrze lub kinie.

Dziwne- mnie tam taki dojazd zajmuje 20-25 minut. No chyba, że jeździsz do
        teatru w godzinach szczytu. Generalnie jadąc Alejami to do takich miejsc jak
        PKiN czy galeria mokotów jedzie się 20 minut i to wbrew pozorom niezależnie od
        prędkości jazdy (bo przecież liczne światła znakomicie wyrównują czas dojazdu
        dla wszystkich tych szybszych i wolniejszych).
      • zemfiroczka Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 13.07.07, 00:41
        e2rd77 napisał:
        >
        > P.S. Apropos twojego nicka - lubisz słuchac Zemiry?

:)) owszem slucham Zemfiry, generalnie lubię słowiańskie zespoły, Okean Elzy, Aria, ostatnio Siddharta
        • marti78nez Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 14.07.07, 16:43
          .....od lutego mieszkam w Pruszkowie poprzednie miejsce Sochaczew. Po kilku
          miesiacach wyboru miedzy
          piasecznem a Pruszkowem , zdecydowalem sie na Pruszkow i nie zaluje, dojazd do
          Warszawki spoko pracuje na Cybernetyki kolejka WKD 7.12 przed wakacjami teraz
          7.20 w pracy jestem 8 maksymalnie 8.10. Miasto sie rozwija ...deptak , mnostwo
          inwestycji sportowych od stadionu po najlepszy w Europie tor kolarski,
          rewelacyjny i duzy park, brakuje jedynie pubow ,restauracji i jakiegos
          multikina. Polecam z developerki Ostoja blisko wkd lub Przy Palacu blisko i
          wkd i pkp mozna sobie wzybrac podaje link i pozdrawiam www.longbridge.pl/
          • sylwia175 Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 15.07.07, 13:48
            OOOO ja tez mieszkalam w Sochaczewie, a obecnie w Pruszkowie. I moge powiedziec
            ze absolutnie nie ma porownania:) Jesli chodzi o Pruszków jestem bardzo
            zadowolona. Mieszkam 4 minuty od stacji PKP wszedzie blisko... Piaseczno bralam
            pod uwage do momentu kiedy tam nie pojechalam.
            • marti78nez Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 25.07.07, 12:55
              ....no Socho też nie jest takie najgorsze :-) co do Pruszkowa będzie dobrze bo
              realizuje się nowe projekty : deptak , najlepszy w europie tor kolarski
              (podobno mają sie na nim odbywac inne imprezy masowe?), komunikacja (nocne
              autobusy + bilet wspólny z ZTM mam nadzieję ze po wakacjach już Pruszków),
              Stadion Znicza (za rok na wiosne jupitery i druga trybuna),kolejka WKD w stronę
              Janek , trzy pasy na Alejach więc coś się robi i mam nadzieje ze dobrych
              pomysłów nie zabraknie a z dnia na dzień będzie ich jeszcze więcej.Pozdrawiam.
              • magister11 Re: zamieszkanie w Pruszkowie, a Piaseczno, Wawa. 25.07.07, 13:08
                kiedyś jeden ktoś odgrazał sie wszem i wobec na forum developerskim, ze
                Piaseczno to najlepsza lokalizacja podwarszawska. Stworzyłem wtedy coś
                takiego ;-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=65797373&a=66002965

skutek był taki, ze sam przyznał się do błędu :-p

a sam gotowiec, pozostaje nadal aktualny, chyba mogę wystawić gwarancję na
                niezawodne działanie...
                • kazuyoshi788 Z Piaseczna jedzie się 1,5h a z Pruszkowa 26 minut 31.07.07, 10:52
                  do Śródmieścia i jest to już powód żeby dać sobie spokój z Piasecznem.
                  Dodatkowo ma upaść Thomson Piaseczno kupiony przez Hindusów , którzy chcą
                  przenieść produkcję do tańszych krajów jak mówił jakiś zwiazkowiec. Pracę
                  straci 3 tys. osób.
                  • marweg25 Re: Z Piaseczna jedzie się 1,5h a z Pruszkowa 26 31.07.07, 16:34
                    Z tymi 26 min to przesadziłeś nawet jak się jedzie opłotkami. Wiem, bo jeżdżę
                    prawie codziennie. W korkachw godzinach szczytu poza wakacjami wychodzi
                    znacznie więcej bo około 40 do 50 min.
                    • piastovka Re: Z Piaseczna jedzie się 1,5h a z Pruszkowa 26 31.07.07, 16:41
                      a ja jadę SKM 25 minutek do Śródmieścia:)
                      pa, piastovka
                      • piastovka Re: Z Piaseczna jedzie się 1,5h a z Pruszkowa 26 31.07.07, 16:44
                        piastovka napisała:

> a ja jadę SKM 25 minutek do Śródmieścia:)
                        > pa, piastovka

a ostatnio nawet 24:)
                        pa, piastovka
                    • kazuyoshi788 Re: Z Piaseczna jedzie się 1,5h a z Pruszkowa 26 31.07.07, 22:04
                      marweg25 napisała:

> Z tymi 26 min to przesadziłeś nawet jak się jedzie opłotkami. Wiem, bo jeżdżę
                      > prawie codziennie. W korkachw godzinach szczytu poza wakacjami wychodzi
                      > znacznie więcej bo około 40 do 50 min.

marweg25, małe nieporozumienie:) miałem na myśli komunikację publiczną a nie
                      samochód:)
                      • marweg25 Re: Z Piaseczna jedzie się 1,5h a z Pruszkowa 26 01.08.07, 12:09
                        Niestety nie każdy pracuje w samym centrum :( Ja mam ze stacji jeszcze 30 min
                        autobusem to już lepsze auto.
                        • ewka2266 Re: Z Piaseczna jedzie się 1,5h a z Pruszkowa 26 01.08.07, 13:27
                          Może inaczej przeliczajmy czas dojazdu np. do pracy: od momentu wyjścia z domu
                          w P-owie, do momentu dojscia do budynku pracy - tak to mnie osobiście wychodzi
                          1 godz. Natomiast jesli liczyć dojazd do W-wy Sródmieścia z Pruszkowa to PKP 25
                          min., a do W-wy Ursus - 10 min.
                          Podróż lepiej obliczać od celu do celu - tak moja mała dygresja.
                          • kazuyoshi788 Re: Z Piaseczna jedzie się 1,5h a z Pruszkowa 26 01.08.07, 14:47
                            ewka2266 napisała:

> Może inaczej przeliczajmy czas dojazdu np. do pracy: od momentu wyjścia z
                            domu
                            > w P-owie, do momentu dojscia do budynku pracy - tak to mnie osobiście
                            wychodzi
                            > 1 godz. Natomiast jesli liczyć dojazd do W-wy Sródmieścia z Pruszkowa to PKP
                            25
                            >
                            > min., a do W-wy Ursus - 10 min.
                            > Podróż lepiej obliczać od celu do celu - tak moja mała dygresja.

nie ma żadnych połączeń PKP z Pruszkowa, są Koleje Mazowieckie, które są społką
                            samorządową, SKM jest Stołecznego ZTM-u, WKD także jest spółką czy konsorcjum
                            samorzadów.
                            • ewka2266 Re: Z Piaseczna jedzie się 1,5h a z Pruszkowa 26 01.08.07, 16:49
                              Jak zwał tak go zwał :)
                            • margot79 Re: Z Piaseczna jedzie się 1,5h a z Pruszkowa 26 03.08.07, 20:42
                              > ewka2266 napisała:
                              >
                              > > Może inaczej przeliczajmy czas dojazdu np. do pracy: od momentu wyjścia z
                              >
                              > domu
                              > > w P-owie, do momentu dojscia do budynku pracy

Mnie dojazd z os. Prusa na Stare Miasto gdzie pracuję zajmuje około 1h 20 min.
                              Jadę WKDką. Nie sądzę, żeby mi się udało osiągną taki czas z Piaseczna. Też
                              braliśmy je pod uwagę, gdy szukaliśmy mieszkania, ale na szczęście zrezygnowaliśmy.
                          • dakoolk Re: Z Piaseczna jedzie się 1,5h a z Pruszkowa 26 03.08.07, 13:44
                            No ja potwierdzam - centrum pruszkowa-okolice placu Pilsudskiego do drzwi do
                            drzwi 50 min. :-)
                            Tez myslelismy o Piasecznie, ale jak sie tam przejechalismy (straszna wiocha),
                            to juz chcielismy tylko pruszków.
                            i mieszka się suuuuuper, ale...
                            ...w ciągu 2 miesięcy mieszkania, 2 GRUBE awarie wodociągu i jedna (pare godzin)
                            prądu - jak pech to pech ;-)
                            Ale cenowo i reszta - bez konkurencji do wawy + duzo lepszy dostęp np. do Urzędu
                            miasta - w pn. do 18 a WOM nawet do 20!(brawo!)
                            Basen tez przyjemny, duzo parków-jest gdzie podreptać, blisko zarówno do wawy,
                            jak i do janek(też bezplatny autobus-na razie poruszamy się komunikacja
                            publiczną:/), poza tym jak się jedzie w piątek na południe Polski samochodem
                            (kiedyś ;) ), a stamtąd pochodzimy, to wyjazd w Sękocinie i SZYBCIUTKO :-)) w
                            dalszą drogę, a nie 1,5h w korkach
                            Pozdrawiam i polecam ;)
                            • piastovka szamba w Piasecznie 03.08.07, 14:34
                              oglądałam na Wot i mówili że w Piasecznie większość ludzi ma szamba a nie
                              dojście do oczyszczalni.i mieszkańcy byli wkurzeni że strasznie
                              śmierdzi.szambiarki ciągle jeżdzą i robią "zapach".za dwa lata może rozbudują
                              oczyszczalnie w Piasecznie.w Pruszkowie jest nowa oczyszczalnia i obsługuje
                              Pruszków,Piastów i Ursus.
                              pa, piastovka
                              • piastovka Re: szamba w Piasecznie 03.08.07, 14:55
                                a jeżeli chodzi z tymi naprawami magistrali w Jerozolimskich w Pruszkowie.u
                                mnie dali ogłoszenie w os. Parkowa.że "w związku z naprawą magistrali będzie
                                ograniczona ilość wody".czy coś takiego.podobno nie wszędzie dali ogłoszenia.
                                pa, piastovka
                                • dakoolk Re: szamba w Piasecznie 03.08.07, 15:34
                                  Tak, tylko kto był podpisany pod ogłoszeniem? może administracja bloku/osiedla,
                                  bo mi powiedziano w pogotowiu wodociągowym, że to była zwykła awaria - więc
                                  może u Ciebie już po fakcie poinformowali o tym, zeby ludzi uspokoić, czy cos w
                                  tym stylu.
                                  Mnie chodzi o to, że niewydolny zupełnie jest system awaryjnego zasilania w wodę
                                  w takich sytuacjach - ja rozumiem zmniejszone ciśnienie i np. tylko zimna wodę,
                                  ale nie sytuację, że w śródmieściu wody przez 1,5 doby nie ma wogóle (w czasie
                                  poprzedniej awarii pojawiło sie słabe ciśnienie kolo północy, a teraz czekałem
                                  do 2 i nic - potem wstalem wpół do 6, więc przez miałem jeszcze trochę wody na
                                  szybki prysznic, która dosłownie zaraz potem się skończyła).
                                  Jak już naszym jedynym źródłem wody jest fatalnie zarządzana Warszawa, to
                                  pomyślmy może przynajmniej o jakimś choćby przyzwoitym systemie awaryjnym...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka