mf06 01.09.09, 19:19 Może ktoś wie kiedy będzie woda. Mogę się tylko domyślać, że awaria jest związana z kilkuminutowym brakiem prądu na osiedlu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna7_dwa Re: Brak wody 01.09.09, 19:28 prąd już jest od około 45 minut, a wody nadal brak dzwonił ktoś może do administracji co się dzieje ?? Odpowiedz Link
a_i_m.p Re: Brak wody 01.09.09, 19:40 a nie lepiej samemu zadzwonić? hydraulik już działa - pompy stanęły przez brak prądu i muszą na nowo zostać zaprogramowane Odpowiedz Link
mf06 Re: Brak wody 01.09.09, 19:48 Nie lepiej!!! Jakby każdy u kogo nie ma wody tzn. wszyscy mieszkańcy osiedla zaczęli dzwonić, to by p. Marek przez 12 godzin odbierał telefon zamiast załatwiać sprawę. Nie bardziej logiczne zacząć wątek na forum z nadzieję (jak widać nie płonną), że ktoś odpisze? moim zdaniem bardziej logiczne! A tu wszyscy mogą sobie przeczytać zamiast dzwonić. Odpowiedz Link
a_i_m.p Re: Brak wody 01.09.09, 19:52 administratorów jest 3 wiec telefony się podzielą.... i nie trzeba być napastliwym następnym razem nie udzielę odpowiedzi bo widać nie warto się dzielić wiedzą - skoro można tylko zostać "okrzyczanym" Odpowiedz Link
mf06 Re: Brak wody 01.09.09, 19:58 Za odpowiedź w sprawie wody dziękuję, tylko po co złośliwy komentarz. Nie dziw się złośliwości za złośliwość. Odpowiedz Link
mf06 Re: Brak wody 01.09.09, 20:05 Poza tym 48 lokali w jednym bloku i ponad 20 budynków (mogę się mylić o kilka). Mimo wszystko współczuję każdemu z nich (zakładając, że nie wszyscy zadzwonią do p. Marka, bo np. ja mam tylko do niego telefon zapisany i do niego bym dzwonił nie rozważając czy któryś z jego współpracowników może jest mniej obciążony pracą w chwili awarii). Odpowiedz Link
donpedr Re: Brak wody 01.09.09, 21:25 Witam, administratorzy nie odbierali telefonów, tak gwoli informacji. -- Krzysztof Odpowiedz Link
joanna7_dwa Re: Brak wody 01.09.09, 21:32 donpedr napisał: > Witam, > administratorzy nie odbierali telefonów, tak gwoli informacji. > > -- > Krzysztof na tablicach informacyjnych jest kartka, że jeden z administratorów przebywa na urlopie. tą awarię trzeba będzie koniecznie wyjaśnić z Mennicą. Odpowiedz Link
yossarianek Re: Brak wody 01.09.09, 19:47 Może czas poddać pod głosowanie podwyżkę stawki na fundusz remontowy... i kupić dla pomp jakieś UPS-y? Odpowiedz Link
mf06 Re: Brak wody 01.09.09, 19:57 Pewnie masz rację. Ale u nas na osiedlu nawet logiczne podwyżki nie są popularne (patrz ostatnia propozycja podwyżki dla ochrony, tzn. na zmianę ochrony na lepszą, nie przeszła mimo dużego powszechnego niezadowolenia z poprzedniej firmy; co przyniesie nowa firma zobaczymy, oby malkontentów było mniej). Poza tym nie do końca wiem jak sprawa wygląda od strony własności pomp, bo chyba właścicielem może być MENNICA sądząc po zapowiedziach podwyżki za wodę (czyt. sprzedaż wody). W takim wypadku to Mennica powinna zadbać o jakość pomp (z całym oprzyrządowaniem). Odpowiedz Link
edek1978 Re: Brak wody 01.09.09, 20:18 A tak apropos to co się stało że teraz woda ma drożeć, wcześniej Zarządy miały wpływ na cenę a teraz nie tzn. pozbyły się tego wpływu czy jak? Czyja była wczesniej Stacja Uzdatniania Wody a czyja jest teraz? (Mennica Invest a kto tą stacje sprzedał? Moze to ktos wytłumaczyć bo chyba teraz woda bedzie drożec pewnie nonstop. Ma ktoś wiedze na ten temat? Odpowiedz Link
zgnila_jablon Re: Brak wody- studnia wraz z osprzętem 01.09.09, 20:24 Od początku studnia razem z pompami jest własnością mennicy. Odpowiedz Link
a_i_m.p Re: Brak wody- studnia wraz z osprzętem 01.09.09, 20:31 a teraz mennica polska sa sprzedala ją mennicy invest Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: Brak wody 01.09.09, 20:48 A czy Menica_Invest ma zezwolenie wodno prawne na handel wodą Odpowiedz Link
wcislog Re: Brak wody 01.09.09, 20:53 Rozmawiałem z hydraulikiem około 19.50, i usłyszałem coś takiego: - "padły pompy z powodu braku prądu", coś tam, coś tam, "panowie z tej firmy szukają pomp na wymianę"!!!!! (chyba że coś przekręciłem). No to już są jaja w biały dzień. Czy nikt nie pomyślał o zabezpieczeniu przeciwprzepięciowym, podnapięciowym, lub inną automatyką wyłączającą pompy przy problemach z zasilaniem? Czy nikomu nie przyszło do głowy zainstalowanie UPS-a, który mógłby przejąć zasilanie i umożliwić normalne wyłączenie pomp, gdyby przerwa w zasilaniu się przedłużała? Wolę nie mieć wody dwie godziny i wyłączone normalnie pompy, niż taką sytuację jak teraz - jeśli dobrze rozumiałem, pompy "padły". Niedawno przedstawiciel Męczennicy chwalił się, że w stację włożyli "grube pieniądze" (było coś o milionach) - i co? Według niego stacja jest jedną z najnowocześniejszych, chyba nawet NASA i Pentagon takiej nie mają - i co? Wystarczy problem z zasilaniem i trzeba szukać pomp? I może mi ktoś jeszcze powie, że zakup pomp będzie sfinansowany z funduszu remontowego? p.s. - nie ma ktoś może zbędnej pompy w piwnicy ? Ew. pompkę do materaca Odpowiedz Link
a_i_m.p Re: Brak wody 01.09.09, 21:03 podobno woda ma być za 40 minut - info z władz wspólnoty. Pompy padły A prądu nie było przez...... ĆWICZENIA - staż, policja i pogotowanie ćwiczyły w kauflandzie i nie poinformowali osiedla tylko wypaczyli nam media - prąd - rewelacja.... Odpowiedz Link
rrybick Re: Brak wody 01.09.09, 21:03 Jeśli chodzi o pompkę z materaca to mogę użyczyć A tak na poważnie to skoro mennica nie potrafi zapewnić szybkiego serwisu stacji to niech zapomni o podwyżce cen wody. Przecież te ich działanie to pełna amatorszczyzna. Odpowiedz Link
mf06 najświeższa informacja 01.09.09, 21:06 Właśnie dzwoniłem do Pana Marka (brak wody, małe dziecko itd.): instalator przyjedzie za 40 minut. Woda powinna się pojawić za półtorej godziny. Wyjaśnienie: pompy nie padły tylko się wyłączyły, należy je uruchomić, zainstalować oprogramowanie (czy coś takiego) poczekać aż się napełną (?). Tak wię nie jest aż tak źle. Życzę miłego wieczoru. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
a_i_m.p Re: najświeższa informacja 01.09.09, 21:10 1,5h to nie jest wersja optymistyczna - ciężko kąpać półroczne dziecko o północy bo pewnie do tego się te 1,5h przeciągnie - jak zazwyczaj się działo..... niedługo dostaniemy ogłoszenie o tym aby stale zaopatrywać się w wodę zdatną do spożycia w większych ilościach niż na normalne potrzeby rodziny - na wypadek awarii.... Odpowiedz Link
mf06 Re: najświeższa informacja 01.09.09, 21:16 My mieliśmy szczęście.Naszą dwumiesięczną córeczkę kapiemy codziennie o 17.30. Odpowiedz Link
lokatorrr Re: najświeższa informacja 01.09.09, 21:12 Przepraszam, że wniosę trochę fermentu do tak milego dialogu. Ale brak prądu nie powinien powodować takich skutków w obszarze dostawy wody. Tak myślę. Czy ktoś może wie co się dzialo w Kauflandzie ? Odpowiedz Link
a_i_m.p Re: najświeższa informacja 01.09.09, 21:15 napisałam wcześniej - w kauflandzie były ćwiczenia Odpowiedz Link
mf06 Re: najświeższa informacja 01.09.09, 21:32 A ja w razie wyższej konieczności planowałem do kauflanda/u skoczyć po 5l baniak czystej H2O. Ale bym miał niespodziankę. Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: najświeższa informacja 01.09.09, 21:20 A co nas obchodzi jakaś bomba czy ćwiczenia ,jeśli to z tego powodu powstało uszkodzenie pomp to ten kto podjoł decyzje o wyłczeniu prądu powinien ponieść koszty z naprawy Odpowiedz Link
yossarianek Re: najświeższa informacja 01.09.09, 21:23 W internecie były nagłówki o ewakuacji Kauflandów w Polsce, ze względu na telefon jakiegoś unabombera, który zapomniał powiedzieć, gdzie zostawił ładunek. W związku z tym nie jestem przekonany o tym, że to u nas to faktycznie ćwiczenia, jak ktoś napisał wcześniej. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6990872,Trwa_ewakuacja_sklepow_Kaufland_w_calej_Polsce.html Odpowiedz Link
a_i_m.p Re: Brak wody 01.09.09, 21:21 wg info od władz wspólnoty i radnego sołectwa - ćwiczenia ale kto to wie... Odpowiedz Link
wcislog Re: Brak wody 01.09.09, 21:29 Informacja od serwisanta, który wychodził ze stacji około 21.20 - "woda będzie za około godzinę". Odpowiedz Link
rajski.pl Re: Brak wody 01.09.09, 21:32 Witam, Brak wody i prądu nie robi na mnie wrażenia. Ale podkładać bombkę pod nasz malutki marny sklep - świat zwariował Czy ktoś już sie pluska? Odpowiedz Link
joanna7_dwa Re: Brak wody 01.09.09, 21:35 rajski.pl napisał: > Witam, > > Brak wody i prądu nie robi na mnie wrażenia. > > Ale podkładać bombkę pod nasz malutki marny sklep - świat > zwariował > > Czy ktoś już sie pluska? > nie wiadomo czy ta rzekoma bomba to była w naszym... Odpowiedz Link
assessander Re: Brak wody 01.09.09, 21:35 cholera może by tak olać Mennicę i podpiać się do wodociągu z Legionowa, kiedyś był taki pomysł Odpowiedz Link
mf06 Re: Brak wody 01.09.09, 21:40 Sprawa do przedyskutowania. A na pewno do zaproponowania administracji. Zawsze to jakiś argument gdyby faktycznie mennica chciała zrównać ceny wody z "warszawskimi". Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: Brak wody 01.09.09, 21:43 a czy macie wiedzę na temat cen wody z Legionowa słyszałem że cena wody jest koszmarna Odpowiedz Link
a_i_m.p Re: Brak wody 01.09.09, 21:45 niestety nie.... ale jak tak dalej pójdzie to będziemy mieli czynsz jak w centrum Wawy.... Odpowiedz Link
dariuszpelka Re: Brak wody 01.09.09, 21:54 Niestety po raz kolejny nasz zarząd daje ciała - dlaczego nie ma żadnej rzetelnej informacji o tym co się dzieje?? Dla mnie ci ludzie za olewanie nas wszystkich są do odwołania .... Odpowiedz Link
anathea78 Re: Brak wody 01.09.09, 22:03 Właśnie dostałam info od wspólnoty, że podobno woda ma być za max. godzinę, jednak różnie może być jak to przy awarii. I za takie "wodne" usługi będziemy mieć podniesioną cenę wody-żenada. Zresztą tu wszystko jest śmieszne, nowe-popsute już szlabany, piloty za które płaciliśmy i nie działają, ochrona bez ochrony- takie groteskowe osiedle Odpowiedz Link
a_i_m.p Re: Brak wody 01.09.09, 22:06 wg info które było wcześniej od "pana co naprawiał" to woda powinna być za 20 minut a nie za kolejną godzine w kulki sobie lecą!!! Odpowiedz Link
robb80 Re: Brak wody 01.09.09, 22:00 mf06 napisał: > Sprawa do przedyskutowania. A na pewno do zaproponowania administracji. Zawsze > to jakiś argument gdyby faktycznie mennica chciała zrównać ceny wody z > "warszawskimi". z administracją dyskutować??? a czy administracja uwzględniła zdanie mieszkańców odnośnie nowej agencji ochrony??? ps. to wszystko przez kaufland najpierw przez nich wodę straciliśmy, a następnie u nich w wodę trzeba było się zaopatrzyć by wykąpać nasze pociechy. Odpowiedz Link
mf06 Re: Brak wody 01.09.09, 22:05 robb80 napisał: > z administracją dyskutować??? a czy administracja uwzględniła zdanie > mieszkańców odnośnie nowej agencji ochrony??? A co konkretnie masz na myśli? bo ja osobiście kilka razy rozmawiałem z p. Markiem i ogólnie nie miałem nic przeciwko jego poczynaniom w tej sprawie. Choć muszę szczerze przyznać, że też za bardzo nie zagłębiałem się w temat. Odpowiedz Link
aga.rajskajablon Re: Brak wody 01.09.09, 22:03 Według mnie zarząd(mowa o wszystkich) to kompletna pomyłka moze i on sie nadawał jak były 3 bloki. Powinnismy cos z tym zrobic bo tak dalej byc nie moze! nie wspomne juz o "NOWEJ" ochronie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
rajski.pl Re: Brak wody 01.09.09, 22:11 A widziałem dziś naszą nową ochrone ogladająca niesprawny szlaban (byli bardzo zaciekawieni), powiem jedno drodzy Państwo - nasz szlabany bedą otwierane w sposób profesjonalny - naprawde mucha nie siada. P.S Inna bajka. Co to za słupki na chodniku przy Grabsztyny - to tak wszedzie ma być czy tylko tam na pokaz? Odpowiedz Link
robb80 Re: Brak wody 02.09.09, 00:25 > > P.S Inna bajka. Co to za słupki na chodniku przy Grabsztyny - to tak > wszedzie ma być czy tylko tam na pokaz? mam nadzieję że wszędzie takie słupki będą. nie jest miło przecikać się między autami ustawionymi na chodniku idąc z wózkiem dziecięcym... Odpowiedz Link
robb80 Re: Brak wody 02.09.09, 00:26 > > P.S Inna bajka. Co to za słupki na chodniku przy Grabsztyny - to tak > wszedzie ma być czy tylko tam na pokaz? mam nadzieję że wszędzie takie słupki będą. nie jest miło przecikać się między autami ustawionymi na chodniku idąc z wózkiem dziecięcym... Odpowiedz Link
lokatorrr Re: Brak wody 01.09.09, 22:06 Jak widać stanowicie Państwo we dwoje . Te kilka procent uprawnionych do głosowania, które nie udzieliło absolutorium zarządowi ( zarządom?) Ponadto w altance śmietnikowej nie ma światła. Odpowiedz Link
dariuszpelka Re: Brak wody 01.09.09, 22:12 Panie "lokatorrr" - po pierwsze to byłem na zebraniu i udzieliłem absolutorium zarządom, ale to zupełnie inna kwestia; Inną sprawą jest totalny brak informacji i o to tu chodzi Odpowiedz Link
rrybick Re: Brak wody 01.09.09, 22:14 A w damskiej ubikacji jest napisane głupi KaOwiec Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: Brak wody 01.09.09, 22:16 rribick gdzie ty robis siusiu ?????????????????? Odpowiedz Link
lokatorrr Re: Brak wody 02.09.09, 08:27 Troszeczkę się nie zrozumieliśmy. Ja rozumiem absolutorium jako aprobatę działań oraz sposobu sprawowania funkcji np. przez zarząd. Domyślam, że na Rajskiej też tak się rozumie. A zatem jeśli komuś nie podoba się sposób działania, gospodarka finansowa, sposób sprawowania funkcji przez określony organ, tu zarząd to raczej nie udziela absolutorium. Natomiast jeśli ktoś biadoli nad wszystkim a absolutorium udziela to dla mnie jest to" mała "sprzeczność. Pozdrawiam serdecznie Panie Dariuszu. Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: Brak wody 01.09.09, 22:14 W sprawie przyłączenia nas do jakiegoś innego przyłącza należało by zwołać wale zebranie wspólnot Postawić taki wniosek ,przegłosować go aby dać zarządom kierunek działania i przy korzystnym wyniku głosowania Mennjca będzie swoje ujęcie mogła wsadzić głęboko w ……………… Odpowiedz Link
aga.rajskajablon Re: Brak wody 01.09.09, 22:18 Tu sie nic nie da zmienic na lepsze bo mamy taki zarzad a nie inny! Wegług mnie to jakas WIELKA pomyłka z tymi ludzmi! Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: Brak wody 01.09.09, 22:23 ale jak go zmienić gdy prawie nikogo nie ma na zebraniu a wody jak niema tak niema Odpowiedz Link
aga.rajskajablon Re: Brak wody 01.09.09, 22:24 Napiszmy odpowiednie pismo i zbierzym podpisy? Odpowiedz Link
joanna7_dwa Re: Brak wody 01.09.09, 22:27 to, że jesteśmy bez wody to nie wina zarządu... a może Państwo z Zarządu sami nie mają dostatecznych informacji ? Może są tak samo informowani jak i reszta przez instalatorów/hydraulików... Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: Brak wody 01.09.09, 22:32 od paru lat ćwiczymy różne wodne braki awarje i niekończące się konserwacje pomp i nikt z tego wniosku nie wyciągnoł a efekty tego mamy już dziś Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: Brak wody 01.09.09, 22:29 I co większość mieszkańców ma nasze sprawy w wielkim poważaniu tylko narzekać potrafią . ale próbuj a sama zobaczysz jaką klęske poniesiesz napisz na forum nowy wątek w tej prawie a sama sie przekonasz co z tego wyjdzie Odpowiedz Link
lokatorrr Re: Brak wody 02.09.09, 08:40 Ktoś mnie zaczepiał ale nie doczytałem kto. A zatem wyjaśniam. Absolutorium raczej rozumie się jako akceptację sposobu działania, sposobu sprawowania funkcji, gospodarki finansowej przez określony organ. Tutaj zarząd. Zatem jeśli ktoś biadoli i nic mu się nie podoba, a jednocześnie udziela absolutorium zarządowi to jest to sprzeczność. Trochę śmieszne, ale nie dla wszystkich jak się okazało.) Odpowiedz Link
wcislog Re: Brak wody 01.09.09, 22:37 Jest woda ! Jesteśmy uratowani Nareszcie, bo już psu z miski chciałem zabrać... Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: Brak wody 01.09.09, 22:42 To na tyle pozdrawiam do następnej awarji znowu ponarzekamy .Ide spać na czyściocha Odpowiedz Link
marey1 Re: Brak wody 01.09.09, 22:41 Brak prądu spowodował awarie sterowania, które jest w trakcie wymiany. Za około 45 min powinny pracować pompy i napełniać instalację wodą. W tym tygodniu zostanie wygenerowane zapytanie do Mennice Invest w jaki sposób chce zapobiec podobnym sytuacją. Co do opinii o Zarządach wspólnot (w temacie SUW) zachęcam do poczytania wcześniejszych wątków w tych tematach. STACJA UZDATNIANIA WODY NIE JEST OBJĘTA ZARZĄDZANIEM PRZEZ ZARZĄDY WSPÓLNOT. SUW jest własnością Mennicy Invest. I to ona jest jedynym Zarządca SUW. Wspólnoty mieszkaniowe są "skazane" na korzystanie z SUW dopóki nie będzie w Jabłonnie wybudowany wodociąg (decyzja o podłączeniu się do wodociągu tez powinna być przegłosowana przez poszczególne wspólnoty) Zarządy wspólnot są w trakcie negocjacji umowy na zakup wody (w mojej opinii najlepszej wersji jaka może być), jednak czy chcemy czy nie Mennica Invest jest jedynym dostawca wody z jakiego możemy teraz korzystać. Administrator Osiedla RJ (M.Kowalski) Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: Brak wody 01.09.09, 22:46 Bo jeśli tak to kto do tej pory ustalał ceny za wodę i dlaczego zaskoczyła nas ta wiadomość że to mennica będzie ustalać cenę Odpowiedz Link
wcislog Re: Brak wody 02.09.09, 09:40 "Brak prądu spowodował awarie sterowania, które jest w trakcie wymiany. Za około 45 min powinny pracować pompy i napełniać instalację wodą. W tym tygodniu zostanie wygenerowane zapytanie do Mennice Invest w jaki sposób chce zapobiec podobnym sytuacją. " Panie Marku - sugeruję również zapytać Męczennicę jak wygląda sprawa z zabezpieczeniem automatyki pieców CO - bez wody kilka godzin można wytrzymać, ale w zimnie to ni chu chu. Odpowiedz Link
kursk8 Re: Brak wody 02.09.09, 12:39 Prawde mowiac to zanepokoily mnie troche informacje przygotowujace nas na podwyzke wody. Nie chcialbym tylko skonczyc jak na www.nowoursynowska139.pl, gdzie ceny wody i pradu dyktuje deweloper (opalata za 90 m mieszkanie okolo 1400 zl miesiecznie). To oczywiscie skrajny przypadek, ale daje do myslenia. Odpowiedz Link
kaszmir121 Re: Brak wody 02.09.09, 18:11 A ja się pytam po raz kolejny czy Mennica ma pozwolenie na handel wodą Odpowiedz Link
marey1 Re: Brak wody 05.09.09, 23:53 Tak Mennica Invest przedstawiła pozwolenie na handel woda. Organem wydającym pozwolenie jest Gmina Jabłonna. Cena wody jest regulowana przez uchwałę Rady Gminy Jabłonna Administrator Osiedla RJ (M.Kowalski) kaszmir121 napisał: > A ja się pytam po raz kolejny czy Mennica ma pozwolenie na handel > wodą Odpowiedz Link
marron_1 Re: Brak wody 05.09.09, 21:46 A brak prądu jest związany z anonimem o bombie w Kauflandzie wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6990872,Trwa_ewakuacja_sklepow_Kaufland_w_calej_Polsce.html Odpowiedz Link