Dodaj do ulubionych

ZNIICZ w ekstaklasie !!!!!!

01.07.08, 16:27
Wydział Dyscypliny PZPN postanowił zdegradować Koronę Kielce do pierwszej ligi
(dawna druga liga) za udział w aferze korupcyjnej. Oznacza to, że w
ekstraklasie zagra Znicz Pruszków, dla którego będzie to debiut w najwyższej
klasie rozgrywkowej.
www.sport.pl/pilka/1,70992,5414922,Korona_Kielce_zdegradowana_.html
Obserwuj wątek
    • szwagier68 Re: ZNIICZ w ekstaklasie !!!!!! 01.07.08, 19:02
      czy jesteś pewien że to jest jednoznaczne? z artykułu to nie wynika
      ale jak tak to zarąbiście fajnie, nawet i rok dobry, tylko zkąd
      wezmą boisko? bo to napewno się nie nadaje na pierwszą ligę?
      • cat_s Re: ZNIICZ w ekstaklasie !!!!!! 01.07.08, 19:05
        > zkąd wezmą boisko?

Jeśli mnie pamięć nie zawodzi - prowadzone były rozmowy z Legią w sprawie tymczasowego wypożyczania boiska.
        Ale pamięć bywa zawodna, więc czekam na jakieś potwierdzenie ;-)
        • soloviev Znicz 01.07.08, 19:27
          www.legialive.pl/news/26548_Dwa-trzy_mecze_Znicza_na_Legii.html
          Akurat o licencję, to bym się bardzo nie bał. Awans mogą nam prędzej odebrać
          inne zagrywki PZPN np. pozytywne powtórne rozpatrzenie wniosku licencyjnego
          Polonii Bytom, albo zmniejszenie ligi do 14 drużyn w przypadku degradacji
          Jagielloni Białystok.
      • lukaszwpr Re: ZNIICZ w ekstaklasie !!!!!! 01.07.08, 19:30
        90minut.pl/skarb.php?id_rozgrywki=3782
        TAK TO PRAWDA!!!ZNICZ W EKSTRAKLASIE!!!!!
    • wfe416n Re: ZNIICZ w ekstaklasie !!!!!! 01.07.08, 20:04
      Spokojnie, jeszcze nic nie wiadomo. Wieksze szanse ma Polonia Bytom.
      • leo48 Re: ZNIICZ w ekstaklasie !!!!!! 01.07.08, 20:06
        Mój telewizor też przed chwilą powiedział, że jeszcze nic nie jest
        przesądzone. A on nieraz mówi bardzo mądre rzeczy.
        • dziobek3 Re: ZNIICZ w ekstaklasie !!!!!! 01.07.08, 22:09
          chyba juz przesadzone , chociaz dziadki z PZPN moga wszystko wymyslec
          oficjalny komunikat zo strony PZPN
          ...Wydział Dyscypliny PZPN podjął we wtorek decyzję o degradacji Korony Kielce o
          jedną klasę rozgrywkową - z ekstraklasy do pierwszej ligi (dawna druga liga).

Kielecki klub został ponadto ukarany 70 tys. zł grzywny i siedmioma punktami
          ujemnymi.

Korona została ukarana za ustawianie wyników meczów ligowych.

Wydział Dyscypliny odroczył wydanie orzeczenia w sprawie Jagiellonii Białystok.
          Przedstawione dokumenty uznał za niekompletne i zwrócił się do prokuratury we
          Wrocławiu z prośbą o ich uzupełnienie....
          www.pzpn.pl/?inf=14883
          • wfe416n Re: ZNIICZ w ekstaklasie !!!!!! 02.07.08, 07:03
            my nie negujemy degradacji Korony Kielce, tylko piszemy o awansie Znicza który jeszcze nie jest przesądzony.
            • sqz Re: ZNIICZ w ekstaklasie !!!!!! 03.07.08, 08:51
              Życie Warszawy | 2008.07.03 06:00

Wczoraj komisja ds. licencji PZPN ostatecznie odrzuciła odwołanie
              Polonii Bytom. Jeśli dziś władze związku nie zmniejszą ekstraklasy
              do 14 drużyn, zagra w niej zespół z Pruszkowa.

Wczoraj działacze Znicza rozmawiali z przedstawicielami warszawskiej
              Legii na temat wynajęcia stadionu na trzy pierwsze mecze sezonu. Jak
              się dowiedziało „ŻW”, stołeczny klub zgodzi się na takie
              rozwiązanie. Większym problemem jest skład do tej pory
              przygotowywany pod kątem gry w pierwszej lidze. Trener Jacek
              Grembocki testował piłkarzy z III i IV ligi. Teraz jednak miasto
              będzie zmuszone zwiększyć budżet klubu, by umożliwić Grembockiemu
              poważniejsze zakupy.
              Więcej w Życiu Warszawy
              • fock-e-wulf To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.07.08, 09:39
                Teraz jednak miasto
                > będzie zmuszone zwiększyć budżet klubu, by umożliwić Grembockiemu
                > poważniejsze zakupy.
                • zwierz.alpuhary Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.07.08, 11:23
                  no przecież chyba już mówiliśmy w którymś momencie, że w ekstraklasie są wyższe stawki u sędziów?:P
                • hattrickrules Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.07.08, 11:35
                  A niby czemu miałby to być jakiś
                  ŻART ???!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  • wfe416n Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.07.08, 12:53
                    hattrickrules napisał:

> A niby czemu miałby to być jakiś
                    > ŻART ???!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

może dlatego że mieszkańcy Pruszkowa nie tylko piłką się podniecaja.
                    Niech znajdą sponsora który będzie łożył na utrzymanie klubu przez jeden sezon bo na więcej się nie zanosi.
                    • habier Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.07.08, 13:18
                      Może gdyby w pzpn`ie nie bylo takiego burdelu - ławiej i wcześniej
                      Znicz (i inne kluby) znalazłby sponsora (jakąś dużą firmę). Wtedy
                      miasto łątwiej i szybciej mogłoby odejść od głównego finansowania
                      klubu.
                      Teraz zresztą wiele lokalnych firm stara się wspierać klub (widać to
                      po reklamach na bandach).

A teraz moje zdanie:
                      Uważam, że Znicz powinien powiedzieć - stop.

Uważam, że:
                      1. że Znicz nie powinien awansować przy zielonym stoliku.
                      2. że Znicz nie jest jeszcze gotowy na grę w extraklasie
                      3. że Znicz powinien grać na zapleczu extrakalasy i prowadzić
                      dotychczasową politykę kadrową.

Ja wiem, że wiele osób się ze mną nie zgodzi (jestem otwarty na
                      polemikę w tym temacie). Doceniam ogromną pracę ludzi, któży
                      poświęcają swój czas na to aby klub był coraz lepszy i osiągał coraz
                      lepsze wyniki. Rozumiem ich ambicję i to że chca jak najlepiej ale
                      ja byłbym zadowolony gdyby Znicz na dłużej zadomowił się w I lidze.

Chodź oczywiście jest wiele DODATNICH plusów takiego awansu:
                      - o Pruszkowie jest ciągle głośno i będzie głośniej
                      - do kasy klubu trafi troszkę $$$ za transmisje
                      - będzie większa możliwość sciągania młodych talentów
                      - ....

pzdr
                      Habier
                      • erleusortok "Uważam, że Znicz powinien powiedzieć - stop" 03.07.08, 14:07
                        A ja się akurat zgodzę. Chciałbym, żeby Znicz wszedł do ekstraklasy dzięki swoim
                        wynikom, i żeby miał siłę tam się utrzymać. A tak, to może być o nim faktycznie
                        głośno, ale niekoniecznie pozytywnie...
                    • hattrickrules Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.07.08, 14:43
                      No tak, zupełnie zapomniałem...ale którzy mieszkańcy, Ci co
                      przyjechali w tym roku, czy Ci co w zeszłym, czy może Ci którzy
                      dopiero przyjadą???

Szkoda, że ludzie z niczego nie potrafią się cieszyć...ech
                      • habier Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.07.08, 15:06
                        hattrickrules napisał:
                        > No tak, zupełnie zapomniałem...ale którzy mieszkańcy, Ci co
                        > przyjechali w tym roku, czy Ci co w zeszłym, czy może Ci którzy
                        > dopiero przyjadą???

ale o ssooo chhooozzii?
                        • fock-e-wulf Znicz praktycznie pewny gry w ekstraklasie 03.07.08, 15:19
                          Znicz praktycznie pewny gry w ekstraklasie

MACH 02-07-2008, ostatnia aktualizacja 02-07-2008 22:58
                          Wczoraj komisja ds. licencji PZPN ostatecznie odrzuciła odwołanie
                          Polonii Bytom. Jeśli dziś władze związku nie zmniejszą ekstraklasy
                          do 14 drużyn, zagra w niej zespół z Pruszkowa.

autor zdjęcia: Guzik Piotr
                          źródło: Fotorzepa
                          +zobacz więcejWczoraj działacze Znicza dostali z PZPN polecenie, by
                          rozpocząć działania zmierzające do uzyskania licencji na grę w
                          ekstraklasie. – Mamy czas do 15 lipca. Zabraliśmy się ostro do
                          pracy. Powinniśmy zdążyć – zapewnia prezes klubu Marek Śliwiński.

Największym problemem pruszkowian jest stadion, na którym brakuje
                          miejsc siedzących, sztucznego oświetlenia i podgrzewanej murawy.
                          Prace nad oświetleniem już ruszyły i wiele wskazuje na to, że uda
                          się je zakończyć przed rozpoczęciem sezonu, ale problemem jest
                          murawa. Na obiekcie Znicza będzie bowiem swoje mecze rozgrywał
                          Dolcan Ząbki, który awansował do nowej pierwszej ligi, co
                          uniemożliwi rozpoczęcie prac na boisku.

Wczoraj działacze Znicza rozmawiali z przedstawicielami warszawskiej
                          Legii na temat wynajęcia stadionu na trzy pierwsze mecze sezonu. Jak
                          się dowiedziało „ŻW”, stołeczny klub zgodzi się na takie
                          rozwiązanie. Większym problemem jest skład do tej pory
                          przygotowywany pod kątem gry w pierwszej lidze. Trener Jacek
                          Grembocki testował piłkarzy z III i IV ligi. Teraz jednak miasto
                          będzie zmuszone zwiększyć budżet klubu, by umożliwić Grembockiemu
                          poważniejsze zakupy.

• habier Re: Znicz praktycznie pewny gry w ekstraklasie 03.07.08, 15:30
                            fock-e-wulf napisał:

> Większym problemem jest skład do tej pory
                            > przygotowywany pod kątem gry w pierwszej lidze. Trener Jacek
                            > Grembocki testował piłkarzy z III i IV ligi. Teraz jednak miasto
                            > będzie zmuszone zwiększyć budżet klubu, by umożliwić Grembockiemu
                            > poważniejsze zakupy.

i właśnie tego się boję - pewnie zaczną się poważne zakupy (starzy
                            ligowi doświadczeni wyjadacze) za wygórowane pieniądze.
                            Przykład jest b blisko - Polonia Warszawa. Co z tego wyszło... widać.

Mam nadzieje, że nie powtórzy się "pruszkowska koszykówka"

pzdr
                            Habier
                        • hattrickrules Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.07.08, 15:36
                          A sorki, to było do poprzedniej wypowiedzi kolegi wfe, ale
                          zapomniałem wkleić cytata...;)
                          • habier Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.07.08, 16:35
                            hattrickrules napisał:

> A sorki, to było do poprzedniej wypowiedzi kolegi wfe, ale
                            > zapomniałem wkleić cytata...;)

Domyślam się, że to wfe416n ale i tak nie za bardzo wiem o co Ci
                            chodzi.

Czy chcesz odnowić dyskusję nt. rodowitych Pruszkowiaków?
                            • hattrickrules Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.07.08, 17:25
                              habier napisał:

> hattrickrules napisał:
                              >
                              > > A sorki, to było do poprzedniej wypowiedzi kolegi wfe, ale
                              > > zapomniałem wkleić cytata...;)
                              >
                              > Domyślam się, że to wfe416n ale i tak nie za bardzo wiem o co Ci
                              > chodzi.
                              >
                              > Czy chcesz odnowić dyskusję nt. rodowitych Pruszkowiaków?

Nie dziękuję, mam swoje zdanie na ten temat ;)

Podsumowując:

Trzymam kciuki za to, żeby jednak Leśne Dziadki przyznały jednak
                              awans Zniczowi. Przynajmniej znowu coś się będzie działo w mieście,
                              tak jak kiedyś miasto żyło na meczach koszykówki, ech, piękne
                              czasy...

A czym się podniecają Pruszkowianie, to niestety nie wiem...

Cześć
                      • wfe416n Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.07.08, 20:22
                        hattrickrules napisał:

> No tak, zupełnie zapomniałem...ale którzy mieszkańcy, Ci co
                        > przyjechali w tym roku, czy Ci co w zeszłym, czy może Ci którzy
                        > dopiero przyjadą???

jeżeli o mnie chodzi to pewnie dłużej mieszkam w Pruszowie niż Ty masz lat, kibicowałeś drużynie hokejowej, chodziłeś na lodowisko kibicować?

> Szkoda, że ludzie z niczego nie potrafią się cieszyć...ech

ludzie pewnie by sie cieszyli ale są w Pruszkowie tacy co np:
                        - za widoki mają górę śmieci
                        - oczyszczalnia śmierdzi i nie mogą otworzyc okien
                        - nie mogą dojechać na stadion dziurawymi ulicami
                        - mieszkają przy Woj. Polskiego i zamiast trybun wolą ekrany dźwiękochłonne
                        - matki nie mogą domyć syna po powrocie z treningu piłkarskiego, brak wody - normalka, uszkodzona magistrala
                        - nie pójdą na mecz bo nie mają z kim zostawić dziecka ( brak żłobków i przedszkoli )
                        - matki dźwigają wózki na peron bo brak windy

można tak wymieniać w nieskończoność a Ty chcesz żeby ludzie się cieszyli? ida do urzędu żebrać o oświetlenie ulicy, wyrównanie chodnika, naprawę ulicy, założenie sygnalizacji na skrzyżowaniu itp i co słyszą - brak kasy a tu nagle manna z nieba - kryta trybuna, podgrzewana murawa, oświetlenie, "zakupy" piłkarzy - to się nóż w kieszeni otwiera.
                        Sprzedali Lewandowskiego ( na marginesie, zapierał się że w Zniczu do grobowej deski zostanie, poczuł kasę i długa w Polskę ) to niech za tą kasę budują, robią zakupy - co za mało? mogli drożej sprzedać albo jeszcze paru niech puszczą za drobne.
                        Cieszę się z gry Znicza ale wszystko należy robić po koleji a nie na łapu capu, przy takim układzie ( awans za biurka ) Znicz będzie za rok ponownie grał w I lidze.
                        • zibi-pruszkow Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.07.08, 21:57
                          ale powiedz mi wfe czy jak nie zainwestuja w pilkarzy to zalatwia
                          choc jedna z wymienionych przez Ciebie spraw?? watpie, wiec skoro
                          juz mozna cos dla miasta, zrobic to nalezy to zrobic. tym razem
                          nalezy zainwestowac w silna druzyne, mam taka cicha nadzieje, ze jak
                          juz bedziemy w tej extraklasie to znacznie czesciej ebdziemy w tv,
                          prasie i innych mediach ... a teraz wyobraz sobie, ze dziennikarze
                          polsatu nie zdazyli na poczatek meczu, bo w alejach byl korek,
                          obciach na maxa i co ... moze w koncu poszerza aleje troszke
                          szybciej niz normalnie ... albo ze druzyna z poznania jechala do
                          pruszkowa i na slawnym rondzie stazynskiego zerwala zawieszenie i
                          nie dojechala na czas ... mam nadzieje ze to mosci morgarbiego
                          prezydenta zmobilizuje.

wiem, wiem, napiszecie ze fantazjuje ...
                          • fock-e-wulf Schizofreniczna mantra na resorach dla świadków j. 03.07.08, 22:32
                            jak nie zainwestuja w pilkarzy to zalatwia
                            > choc jedna z wymienionych przez Ciebie spraw?? watpie, wiec skoro
                            > juz mozna cos dla miasta, zrobic to nalezy to zrobic. tym razem
                            > nalezy zainwestowac w silna druzyne,
                        • soloviev Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.07.08, 22:17
                          wfe416n napisał:

>przy takim układzie ( awans za biurka ) Znicz będzie za rok ponownie >grał w I
                          lidze.

Tyle że, jeśli teraz nie zagra w ekstraklasie, to już raczej nigdy nie dopisze
                          do swojej historii występów na tym szczeblu rozgrywkowym. Z ekstraklasy chociaż
                          nie polecimy do nowej II ligi, z I-szej już by była taka możliwość (zakładam
                          brak afer, przynajmniej tych wykrytych :PP).
                        • fock-e-wulf Dlaczego nie wybieramy TAK myślących ludzi? 03.07.08, 22:29
                          > - matki dźwigają wózki na peron bo brak windy
                          >
                          > można tak wymieniać w nieskończoność a Ty chcesz żeby ludzie się
                          cieszyli? ida
                          > do urzędu żebrać o oświetlenie ulicy, wyrównanie chodnika, naprawę
                          ulicy, założ
                          > enie sygnalizacji na skrzyżowaniu itp i co słyszą - brak kasy a tu
                          nagle manna
                          > z nieba - kryta trybuna, podgrzewana murawa, oświetlenie, "zakupy"
                          piłkarzy - t
                          > o się nóż w kieszeni otwiera.
                        • habier Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.07.08, 23:14
                          wfe416n napisał:

> jeżeli o mnie chodzi to pewnie dłużej mieszkam w Pruszowie niż Ty
                          masz lat, kib
                          > icowałeś drużynie hokejowej, chodziłeś na lodowisko kibicować?

no, ciekawe. A komu kibicowałes na tym lodowisku?

> Sprzedali Lewandowskiego ( na marginesie, zapierał się że w Zniczu
                          do grobowej
                          > deski zostanie, poczuł kasę i długa w Polskę )

nigdy tak nie mówił - zresztą dla klubu to wspaniały interes ten
                          deal z Lewym i Lechem.

> to niech za tą kasę budują, robią zakupy - co za mało?

a jak Ci sie wydaje?

> mogli drożej sprzedać.

to Ty zostań Preyzdentem i znajdz firmy co za grosze nam zbudują
                          piękny P-ków. A co - nie możesz?

P.S. Troche przesadziłeś w tej swojej wypowiedzi.
                          • leo48 Wraca nowe 04.07.08, 05:50
                            Przypomnij sobie wfe tę pamiętną gorącą dyskusję przed tamtymi
                            wyborami samorządowymi, do których ostatnio często wracamy. Mówiło
                            się tu na forum o niebezpieczeństwie wynikającym dla miasta z
                            przejęcia władzy przez "lobby wuefistów". Chciałoby się rzec, że oto
                            wraca nowe.

Sam, we własnym niewielkim zakresie, jestem zwolennikiem szerokiego
                            krzewienia kultury fizycznej. Bardzo lubię posługiwać się rowerem
                            ale kiedy jadę dalszą częścią Promyka, kiedy stąd przez moje
                            ulubione Rondo wjeżdżam w ulicę Długą, to chyba nikt rozsądny nie
                            pomyśli, że uszczęśliwi mnie budując mi ogólnie dostępny tor
                            kolarski, żebym po tych wybojach jeździć nie musiał.

A nasz Znicz, po awansie opartym na dwóch zawodnikach i zwycięskich
                            barażach przy zielonym stoliku, ma przed sobą już tylko długi zjazd
                            w dół, zwłaszcza wobec przehandlowania "filarów" drużyny. Zresztą,
                            czy nie uważacie, że drużyna w ekstraklasie nie posiadająca możnych
                            sponsorów ( w dzisiejszych skomercjalizowanych czasach !), w dodatku
                            rozgrywająca spotkania na wypożyczonych boiskach to dla Pruszkowa
                            bardziej obciach niż powód do chluby ? Ocknijmy się.
                            • fock-e-wulf oto i "klapki" 04.07.08, 08:47

Prezes: Marek Śliwiński

Wiceprezes: Witold Makowski

Członkowie zarządu: (...), Zbigniew Habiera, (...)

Skarbnik: .........
                              Sekretarz: ........

www.znicz.pruszkow.pl/index.php?option=com_content&task=category§ionid=11&id=72&Itemid=136
                          • wfe416n Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.07.08, 07:03
                            habier napisał:

> P.S. Troche przesadziłeś w tej swojej wypowiedzi.

chyba nie, tylko do osób z klapkami na oczach żaden argument nie trafi.
                        • hattrickrules Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.07.08, 08:37
                          wfe416n napisał:

> hattrickrules napisał:

> jeżeli o mnie chodzi to pewnie dłużej mieszkam w Pruszowie niż Ty
                          masz lat, kib
                          > icowałeś drużynie hokejowej, chodziłeś na lodowisko kibicować?

No tak, jestem gorszym kibicem od Ciebie, bo raczyłem urodzić się
                          trochę później i nie załapałem się na hokeja...;)

Nie, nie kibicowałem drużynie hokejowej, w czasach mojej młodości
                          był akurat wielki booom na koszykówkę, dlatego pozwoliłem sobie
                          kibicować drużynie koszykarskiej...

Przepłaszam...;)hehe

Cześć!

Dlatego
                        • sqz Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.07.08, 09:34
                          Ogólnie się z Tobą zgadzam. Fakt miło byłoby gdyby Znicz był w OE
                          ale jeszcze milej gdyby wywalczyli to miejsce grą. Mam wątpliwości
                          co do 2 z Twoich punktów może mi wyjaśnisz moje watpliwości
                          Po pierwsze
                          > - nie pójdą na mecz bo nie mają z kim zostawić dziecka ( brak
                          żłobków i przedszkoli )
                          Czy sądzisz że nawet jak bedzie w Pruszkowie przedszkoli 30 to
                          dezieki temu ludzie bedą chodzili na mecze?? jak myślisz czy dużo z
                          tych przedszkoli bedzie czynne do godziny 22 w tygodniu lub bedzą
                          pracować w sobote lub niedziele??
                          Nie neguje że przedszkoli w Pruszkowie jest mało aczkolwiek nie mam
                          orientacji w temacie. Młoda z przedszkola już wyrosła. Rozumiem że
                          masz info na ten temat i w ciemno przyznaję Ci racje. Predzszkoli
                          jest za mało.
                          Po drugie.
                          Temat wody a raczej jej braku. Może ktoś ma dostęp do umowy jaką ma
                          miasto z MPWIK? I może z tej mądrej umowy jest w stanie wyczytać
                          jakie maisto ma możliwości karania MPWIK za brak wody? Bo może
                          gdybym wiedział w jaki sposob miasto może walczyc o wodę to
                          napisałbym prośbe do p. Prezydenta aby zastosował wobec MPWIK-u
                          sankcje wynikające z umowy? Bo na dzien dzisiejszy jak słysze ze
                          brak wody to w gestii MPWIK to nie mam argumentu żeby powiedzieć że
                          jest inaczej. A jeśli umowa ta nie zawiera takowych sankcji to może
                          czas wyciągnąć sankcje wobec tych co ją podpisali ?
                          Pozdrawiam z pełnym szcunkiem :)
                          • wfe416n Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.07.08, 11:20
                            sqz, chciałem wskazać potrzeby mieszkańców a nie odnosić się do godzin funkcjonowania przedszkoli a wodociągi? może czas na usamodzielnienie się miasta w tym temacie.
                            • kwika Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.07.08, 11:44
                              Co do wodociągów to miasto może przecież szukać alternatywy. Ale to
                              inny temat.
                              Moim zdaniem, tak jak to wcześniej kiedyś pisałem, miejsce Znicza to
                              zapalcze ekstraklasy. Klub opwinien okrzepnąć, rozwinąć się, znaleść
                              sponsorów (innych niż miasto, które ma inne cele i zadania),
                              zbudować stadion, mieć odpowiednie zaplecze...
                              Chyba jest za wcześnie na taki awans. Chciałbym sią mylić, ale już
                              dla kilku klubów z okolic Warszawy awans do wyższej ligi (II liga,
                              czy też ekstraklasa) był początkiem końca.
                              Oby w przypadku Znicz było inaczej.
                              ?
                              Jednak życzę im powodzenie!
                              • fock-e-wulf ulice, chodniki, szalety, place zabaw, czystość... 04.07.08, 11:52

Klub opwinien okrzepnąć, rozwinąć się, znaleść
                                > sponsorów (innych niż miasto, które ma inne cele i zadania),

• sqz Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.07.08, 12:02
                              Drogi wfe co do potrzeb mieszkańców to możemy sie licytować do bólu
                              co jest potrzebne co nie :) Jedni potrzebują przedszkoli innym jest
                              to zbedne, ktoś woli inwestycje w piłkę nożną a inny chciałby ekrany
                              wzdłuż Wojska Polskiego na co mieszkanieć Żbikowa powie że lepiej
                              zainwestować w kanalizacje :) I żeby nie było to jestem zdania że
                              miasto możebawić sie w sport na poziomie amatorskim jakim jest II
                              liga piłkarska w Polsce ale ekstraklasa to sprawa zawodowców i w tym
                              momencie klub powinien być sprzedany.
                              Wizje potrzeb mieszkańców łatwo pokazać ale pomysł jak wizje
                              przekształcic w rzeczywistość już trudniej. Masz pomysł jak miasto
                              może usamodzielnić sie pod względem wody?? Ja nie, dlatego pytam jak
                              skonstruowana jest umowa z dostarczycielem wody, jakie można wobec
                              niego wyciągnąć sankcje w przypadku braku wody. Jeśli nie można to
                              wyciągnąć sankcje względem tych co umowę podpisali i dążyć do
                              podpisania nowej umowy. Z karami za brak wody umowy. I to jest chyba
                              najtańsze i najprostsze rozwiązanie.
                              PS
                              Ja na hokej też nie chodziłem:) Ale za to kibicowałem dziewczynom
                              jak zdobywały koszykarski Puchar Polski. ktoś pamięta kiedy to
                              było ??
                              • leo48 Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.07.08, 15:12
                                Padło tu pytanie o pomysł, jak miasto może się usamodzielnić pod
                                względem wody. Bardzo prosto. Trzeba zlecić parę analiz, wykonać
                                odwierty próbne a potem właściwe i wreszcie postawić solidną stację
                                pomp i wpiąć ją jako główną rurę do istniejącej magistrali. Tak się
                                to przeważnie robi i nie ma sensu wymyślać nic nowego.Zawór główny
                                od strony Warszawy należy zamknąć i traktować jako awaryjny w obu
                                kierunkach, zależnie od potrzeb.

Znając mechanizmy FP mogę za chwilę przeczytać : to nikt ci nie
                                zabrania zainwestować itd. Wiemy dobrze, że chodzi tu o poważne
                                pieniądze. Mniej więcej o takie, jakie można nieroztropnie utopić w
                                pompowanie klubu skazanego na plajtę.
                                • sqz Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.07.08, 15:21
                                  I to jest jakiś pomysł :) Ale myślisz że na potrzeby takiego miasta
                                  jak nasze wystarczy studnia głebinowa?? Spora bo spora ale studnia.
                                  Wydaje mi się że rzeka ma jednak większe zasoby. Sory jeśli pytanie
                                  jest idiotyczne ale sie na tym nie znam i dlatego pytam. Co do
                                  kosztów to napewno będą spore bo jedna pompa potrafi kosztować około
                                  1 mln i to taka nie za nowoczesna i nie za duża :) A pamiętajmy że
                                  trzeba wytworzyć ciśnienie i zapewnić przepływ. No ale może wypowie
                                  sie jakiś fachowiec:) A mimo wszystko nie życzę Zniczowi plajty :)
                                  Może i do Pruszkowa zawitam Cheampions League. ( czy jakoś tak to
                                  sie pisze:P:)
                                  • leo48 Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.07.08, 15:43
                                    Co do wydajności ujęć rzecznych to można dyskutować. Właśnie dziś
                                    usłyszałem w radio, że Wisła osiągnęła na wodowskazachpoziom 80 cm,
                                    uważany za bodaj tylko o 18 cm wyższy od najgorszych w minionym
                                    stuleciu. Ponadto w roku bieżącym jak i poprzednim nie odnotowano
                                    tzw deszczu świętojańskiego, który ma dla zasobów rzecznych wpływ
                                    zbawienny i powoduje wydatmą poprawę bilansu wodnego.

Jeśli chodzi o ujęcia głębinowe to śmiem sądzić, że organizm taki
                                    jak miasto wielkości Pruszkowa powinno mieć bieżące analizy na temat
                                    ich możliwości i masz eację, że w tej sprawie eksperci powinni się
                                    wypowiedzieć. Co do wydajn ości i kosztó pojedynczej pompy nie będę
                                    udawał znawcy ale twierdzę, że tak jak sieć tworzą odbiorcy, tak
                                    samo sieć mogą zbudować dostawcy. Taka sieć może być tworzona i
                                    uruchamiana sukcesywnie. Woda wprowadzona do sieci przez podmioty
                                    drobniejsze może być przez głównego dystrybutora kupowana po cenie
                                    hurtowej. Zresztą energetyka już kupuje energię wprowadzaną do sieci
                                    przez podmioty indywidualne mimo że parametry energii jest bez
                                    porównania trudniej zsynchronizować z wymogami dystrybutora.

Miasto na ten cel mogłoby nawet wypuścić uczciwie oprocentowane
                                    obligacje, co powinno zmobilizować mieszkańców, z korzyścią
                                    obopólną. Nie widzę też przeciwwskazań do rozpisania przetargu na
                                    większe dostawy z odwiertów własnych dla ewentualnych potentatów.

Ceny wody, obecne i prognozowane wskazują, że ten kawałek tortu
                                    byłby dla nich wcale łakomym kąskiem. Umowa na wodę i kanalizację
                                    zawarta przed ok 10 laty wyznaczała stawkę 1,12 PLN za 1m3. Ostatniu
                                    na blokach widziałem wywieszkę o podniesieniu ceny do powyżej 7 PLN.
                                    Sześciokrotnego przebicia, z dalszym trendem wzrostowym nie osiągnął
                                    w minionym 10-leciu żaden towar, medium czy usługa, łącznie z
                                    galopującymi cenami mieszkań.

Tyle widać gołym okiem laika. Czy fachowcy mają w tej sprawie inną
                                    optykę ?
                                    • wfe416n Re: To jakiś ŻART???!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.07.08, 19:17
                                      leo na Prezydenta ( na początek Pruszkowa ), mało jedna studnia to niech będzie 10, mało - to 20 studni. Obecnie z podwyżki cen wody będzie remontowana instalacja wodna w Warszawie oraz kontynuowana budowa oczyszczalni Czajka, a u nas - nadal będzie śmierdziało, własne oraz piaseczyńskie g...o.
    • erleusortok Znicz POZA ekstraklasą 07.07.08, 20:19
      Za Onetem:
      Obradująca w poniedziałek w Warszawie Komisja Odwoławcza ds. Licencji Klubowych PZPN postanowiła warunkowo dopuścić Polonię Bytom do występów w piłkarskiej ekstraklasie w sezonie 20008/09 - poinformował rzecznik związku Zbigniew Koźmiński.
      sport.onet.pl/0,1248675,1784344,,ekstraklasa_ostateczna_decyzja_ws_polonii,,wiadomosc.html
      Za stroną Znicza:
      Kpina i żanada! Tak można podsumować poniedziałek w PZPN!
      Na wniosek zarządu Komisja Odwoławcza ds. Licencji rozpatrzyła jeszcze raz (czyli po raz trzeci) wniosek licencyjny Polonii Bytom i wydała pozytywną decyzję dla bytomskiego klubu.
      Decyzja ta oznacza, że Znicz Pruszków zagra w I lidze, a nie w Ekstraklasie
      www.znicz.pruszkow.pl/
    • wfe416n Re: Polonia Bytom w ekstraklasie 09.07.08, 11:29
      teraz powinni zdegradować PZPN ale kto prezydent, tak jak Putin.

"Kulisy skandalicznej decyzji PZPN

Znicz Pruszków został pozbawiony piłkarskiej ekstraklasy niezgodnie z przepisami. „Życie Warszawy” przedstawia kulisy skandalicznej decyzji PZPN, przyznającej licencję Polonii Bytom. Szef Komisji Odwoławczej ds. Licencji zamierza złożyć rezygnację.
      - Pracuję w tym zawodzie 30 lat, ale czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Brak słów! – mówi „ŻW” prezes Znicza Marek Śliwiński.

W poniedziałek obradująca po raz czwarty w sprawie Polonii Bytom Komisja Odwoławcza ds. Licencji dopuściła śląski klub do rozgrywek ekstraklasy. Oznacza to, że mający zająć miejsce Polonii Znicz cieszył się historycznym awansem tylko pięć dni. Wcześniej to samo ciało rozpatrywało negatywnie sprawę bytomian. Uległo dopiero po presji ze strony władz PZPN.
      Naciski ze strony śląskich działaczy zarządu PZPN, m.in. Rudolfa Bugdoła, sprawiły jednak, że Komisja Odwoławcza na poniedziałkowym posiedzeniu przyznała ostatecznie licencję Polonii.

W poniedziałkowych obradach nie brał udziału przewodniczący komisji Zbigniew Sadowski. Zbojkotował je.
      – To skandal. Nie widziałem żadnych podstaw prawnych uzasadniających zwołanie tego posiedzenia. Polonia już dawno temu wyczerpała procedurę odwoławczą, co przyznał nawet szef komisji ds. licencji UEFA Andrea Traversa. Jedyną szansą dla bytomian był Sportowy Sąd Polubowny w Lozannie – mówi „ŻW” dotychczasowy przewodniczący Komisji Odwoławczej ds. Licencji.

Więcej w "Życiu Warszawy"

sport.onet.pl/0,1248675,1785319,wiadomosc.html
      • zwierz.alpuhary Re: Polonia Bytom w ekstraklasie 09.07.08, 20:26
        trochę mnie dziwi, że nikt jeszcze nie wpadł na pomysł, żeby założyć jakąś alternatywną, zarządzaną przez prywatną firmę czy organizację ligę a wraz z nią federację piłkarską, zaprosić do niej jakieś kluby, nawet niekoniecznie z pierwszej ligi a następnie... zmiażdżyć PZPN pod względem organizacji i zarządzania. Pozyskać sponsorów, transmisje telewizyjne i zrobić z tego normalny biznes, w którym sprzedaje się widowisko sportowe i związane z nim emocje a nie emocje o to czy sędzia jest akurat przekupiony czy nie.
        • zibi-pruszkow Re: Polonia Bytom w ekstraklasie 09.07.08, 23:03
          a myslalem ze to ja jestem naiwny ... niestety zwierzu, gra idzie o
          wielka kase, jezeli nawet pojawi sie ktos taki, o kim piszesz, to z
          miejsca zostanie stracony, nawet fizycznie, bo to jest naprawde
          wielka kasa.
          • zwierz.alpuhary Re: Polonia Bytom w ekstraklasie 09.07.08, 23:34
            nie jesteśmy w latach 90, kasa jest duża, ale bez przesady. Myślę sobie, że jakaś telewizja spokojnie mogłaby się podjąć zorganizowania takiej ligi na zasadach stricte rynkowych.
            • zibi-pruszkow Re: Polonia Bytom w ekstraklasie 10.07.08, 11:09
              to, ze u nas nie ma kamory, nie znaczy ze inne organizacje nie
              dzialaja :)
    • fock-e-wulf 2.000 (!) luxów na Zniczu 10.07.08, 09:47
      Stadion zamiast ekstraklasy
      Piotr Kaszubski 09-07-2008, ostatnia aktualizacja 09-07-2008 22:35
      Zerwana murawa i rozkopane trybuny – tak wygląda stadion Znicza w
      Pruszkowie dwa tygodnie przed rozpoczęciem nowej I ligi.

autor zdjęcia: Pasterski Radosław
      źródło: Fotorzepa
      +zobacz więcejKoparki i buldożery zaczęły pracować we wtorek. Do
      końca sier-pnia remont ma być zakończony. W tym czasie murawa
      zostanie wymieniona na podgrzewaną, powstaną nowa trybuna i
      nowoczesne jupitery. To wszystko powinno częściowo osłodzić kibicom
      Znicza stratę miejsca w ekstraklasie (po przyznaniu licencji Polonii
      Bytom).

– W środę płyta boiska została zerwana. Rozebrano także starą
      trybunę. W jej miejsce powstanie nowa, podobna do naszej krytej. Nie
      będzie miała tylko dachu – mówi prezes Znicza Marek Śliwiński.

Zrezygnowano z budowy trybuny dla gości. W przypadku gry w
      ekstraklasie zniknęłaby dotychczasowa klatka dla przyjezdnych
      (mieści 100 kibiców). Na najbliższy sezon na pewno jeszcze zostanie.
      Wkrótce staną nowoczesne jupitery (2 tys. luxów). Każdy z czterech
      masztów będzie miał po 43 metry długości.

– Powinny być symbolem całego Pruszkowa. Mają własne zasilanie.
      Jeśli zgaśnie jeden jupiter, nie będzie problemów z dobrym
      oświetleniem boiska. Nie dopuścimy do powtórki ze stadionu Legii,
      kiedy organizatorzy meczu Polski z Kazachstanem nie mogli sobie
      poradzić ze zgaszonym światłem – dodaje.

Dlaczego jednak prace remontowe ruszyły tak późno? Nowa pierwsza
      liga startuje przecież 25 lipca. – To nie zależało od nas. Po
      rozpisaniu przetargów nastąpił trzytygodniowy poślizg. Na Legii
      prace miały zacząć się 1 sierpnia, a ciągle są opóźnienia – tłumaczy
      prezes.W czasie remontu piłkarze Znicza będą musieli rozgrywać swoje
      mecze na wyjazdach. W klubie mają nadzieję, że nie będzie problemów
      z dogadaniem się z innymi drużynami.

Na pruszkowskim obiekcie swoje mecze ma rozgrywać Dolcan (obiekt w
      Ząbkach nie dostał licencji), który także będzie musiał w pierwszych
      kolejkach występować w roli gościa.

– Dwie drużyny na jednym stadionie? Nie będzie z tym problemu. W
      Mediolanie czy Rzymie co weekend jest taka sytuacja, więc czemu w
      Pruszkowie nie może być podobnie – kończy Śliwiński. Znicz bez
      problemów zgodził się na wynajęcie stadionu Dolcanowi. Wcześniej
      drużynie z Ząbek odmówiła Polonia.
      • zibi-pruszkow Re: 2.000 (!) luxów na Zniczu 10.07.08, 10:32
        2000lx jest wymagane dla rejestracji obrazu w HD
        • fock-e-wulf 1.600 luxów na Estádio do Dragão ( FC Porto) 10.07.08, 10:39
          pl.wikipedia.org/wiki/Est%C3%A1dio_do_Drag%C3%A3o
          • zibi-pruszkow Re: 1.600 luxów na Estádio do Dragão ( FC 10.07.08, 10:59
            moglbys sie czepiac, gdybysmy mieli za malo, ale gdy mamy za duzo,
            to jest zaleta, lepiej miec wiecej, czyli pewna rezerwe ... poza tym
            w Portugali budowano stadiony tak jak teraz u nas, czyli w
            pospiechu, dlatego tez moglo uisc takie niedociagniecie ... jak juz
            taki obcykany na necie jestes, to poszukaj sobie specyfikacji dla
            transmisji w HD, miedzy innymi Polsat Sport HD ma cos w swoich
            umowach, ze obiekty, z ktorych transmitowane beda imprezy sportowe w
            HD musza miec oswietlenie 2000lx, o ile dobrze pamietam.
            • fock-e-wulf Camp Nou - 2.160 10.07.08, 11:18
              poza tym
              > w Portugali budowano stadiony tak jak teraz u nas, czyli w
              > pospiechu, dlatego tez moglo uisc takie niedociagniecie ...

:-)

pl.wikipedia.org/wiki/Camp_Nou
              • zibi-pruszkow Re: Camp Nou - 2.160 10.07.08, 13:04
                no widzisz, jak poszukasz, to wszystko znajdziesz :)
      • soloviev Re: 2.000 (!) luxów na Zniczu 10.07.08, 11:16
        Oświetlenie będzie pewnie takie samo jak na stadionach w Gliwicach, Bytomiu i
        Włocławku, gdyż wykonuje je ta sama firma w ramach tego samego konsorcjum.
        www.zdzienicki.pl (czyli natężenie w kierunku kamery głównej będzie sięgać około
        1800 lx, przy wymaganych 1400).
        • zibi-pruszkow Re: 2.000 (!) luxów na Zniczu 10.07.08, 12:05
          nie wymaganych, tylko minimalnych, roznica jest taka, ze minimum
          nalezy przekroczyc a wymagania spelniac :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka