cyprian_k_norwid 14.07.08, 11:40 Cześć, czy ktoś się może zastanawia nad internetem oferowanym przez firmę Playmobile? Ew czy ktoś wie jak to działa w Pruszkowie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kk_011 Re: Playmobile internet 15.07.08, 16:04 cyprian_k_norwid napisał: > Cześć, czy ktoś się może zastanawia nad internetem oferowanym przez firmę > Playmobile? Ew czy ktoś wie jak to działa w Pruszkowie? Zgodnie z ofertą można wziąć i po testach oddać w ciągu siedmiu dni od aktywacji (nie zwracają jedynie opłaty aktywacyjnej - 9zł), więc najlepiej sprawdź sam bo moim zdaniem testy mogą mieć skrajnie różne wyniki nawet na terenie samego Pruszkowa. Ja też się zastanawiam nad wypróbowaniem tej usługi, ale według mapy zasięgu na stronie Play moja lokalizacja leży poza obszarem oznaczonym jako objęty zasięgiem sieci na zewnątrz budynków, więc pewnie bez anteny zewnętrznej i to najlepiej kierunkowej póki co będzie wynik negatywny. Odpowiedz Link Zgłoś
tomjol3 Re: Playmobile internet 27.07.08, 00:26 Cześć. Ja się zastanawiałem przez siedem dni, testując Play`a (modem Huawei 220). Czułość tego modemu jest dużo większa, niż czułość starszych modemów, w których dołączana antena zewnętrzna mogła decydować o możliwości dobrego odbioru. Jednak nie w tym rzecz. Problem z Play`em polega na ósmym dniu umowy i dniach następnych. Przez siedem dni było wszystko ok. (transfery ok. 120 KB/s, bez względu na porę dnia). Od ósmego dnia transfery w godzinach wieczornych (po 20; 22) spadły nawet do 0,04 KB/s, wg danych firmowej aplikacji. Momentami tragiczne czasy opóźnienia (nawet do 1,5 s) powodują wywoływanie informacji o przekroczonym czasie oczekiwania; do znudzenia. Po godzinie 24 transfery osiągają 140 KB/s. Nie jestem jedynym "szczęśliwym" posiadaczem Play`a z takim problemem. Podobno z Linux`em jest trochę lepiej; może to kwestia priorytetu informacji. Będę wdzięczny za informacje mogące rozwiązać ten problem przed upłynięciem 12 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
cyprian_k_norwid Re: Playmobile internet 27.07.08, 13:08 Hej, trochę mnie wystraszyłeś, bo ja właśnie jestem w okresie testowania Play'a i u mnie póki co transfer jest ok 120 KB/s. Napisz gdzie mieszkasz, bo pewnie odległość od ich przekaźników też ma znaczenie (ja mieszkam w Pruszkowie na osiedlu Staszica, a podejrzewam, że ich antena jest w okolicach Lidla). Odpowiedz Link Zgłoś
tomjol3 Re: Playmobile internet 27.07.08, 23:10 Cześć. Znalazłem się na tym forum nie dlatego, że mieszkam w Pruszkowie, bo mieszkam w Łodzi, ale dlatego, że chciałem porozmawiać o Play`u. Kilka dni szukałem forum o tej tematyce. Może zbyt zagmatwałem sprawę, ale według mnie Play, a może jego posiadacze, mogą mieć problem z łącznością w godzinach szczytu internetowego po minięciu okresu próbnego. Teraz jest około godziny 23 i transfer według speedtest.pl jest na poziomie ściąganie: 1022 kbps (127.8 KB/s, wysyłanie: 272 kbps (34 KB/s) czyli rewelacja, choć czas opóźnienia wynosił 1403 ms, co chyba tłumaczy cztery przekroczone czasy otwarcia strony w ciągu pół godziny. Pozdrawiam Tomek. Odpowiedz Link Zgłoś
kk_011 Re: Playmobile internet 28.07.08, 11:07 Nie sądzę, żeby problem dramatycznie niskich transferów był permanentny i rzeczywiście wiązał się ściśle z końcem okresu testowania. Sieć Play'a - ta własna, nie Polkomtela, z której korzystają - wykorzystywana do świadczenia usługi dostępu do Internetu jest bardzo świeża, nowoczesna i pewnie w trakcie intensywnego rozwoju. Mam na myśli nie tylko rozbudowę, ale i optymalizację konfiguracji. Podejrzewam, że mimo testów, które musieli robić zanim zaczęli sprzedawać usługę, dopiero teraz sieć przejdzie prawdziwe testy jakościowe, pojemnościowe, etc. Dlatego sądzę, że problemy przez jakiś czas mogą się pojawiać, ale powinny wkrótce ustąpić. Jeśli stanie się inaczej - reklamować, reklamować :-). Jeszcze nie wziąłem Play na testy i chyba na razie nie wezmę bo Plus po złożeniu wypowiedzenia umowy "nagle obudził się" i zaproponował warunki, które oznaczają koszt usługi o połowę niższy niż proponuje Play (różnica jest taka, że nie dają mi terminala - używam telefonu z EDGE, i limit transferu wynosi tylko 1GB na miesiąc). Zastosowanie w jakim używam tego łącza nie wymaga jednak więcej, więc chyba podpiszę umowę na kolejny rok z Plusem... Niezależnie od tego, bardzo jestem ciekaw dalszych wniosków od użytkowników/testerów usługi Play'a. Odpowiedz Link Zgłoś